O potratoch ešte raz

LSNS sa nedávno rozhodla prísť s návrhom zákona, ktorý by na Slovensku sprísnil vykonávanie potratov a úplne zakázal potraty s výnimkou 3 prípadov: ohrozenia života matky, znásilnenia a geneticky chybného vývoja plodu.

Keďže LSNS sa profiluje ako strana konzervatívna a kresťanská, tak je pochopiteľné, že pri tejto problematike bude zaujímať pro-life stanovisko. Neviem prečo túto problematiku vyťahujú zrovna teraz, keď Slovensko musí riešiť x vážnejších problémov, ale budiš. Možno za tým bude i snaha nakloniť si kresťanských voličov strán ako KDH, ktorého pochybný predseda sa nedávno vyjadril, že v prípade tejto otázky to nechce veľmi siliť. Nuž, v takom prípade naozaj prajem LSNS všetko najlepšie. Budú rozhodne autentickejšou kresťanskou alternatívou než upadnuté kvázikonzervatívne (dnes skôr neokonzervatívne) KDH.
 
Osobne rozumiem tomuto pro-life postoju, hoci ho ako konzekvencionalista a racionalista odmietam. Naozaj nemienim riešiť filozofické a biologické debaty o tom, či to je alebo nie je vražda, takže budem riešiť čisto len dôsledky.
 
Pre konzervatívcov je veľmi lákavé útočiť na potraty, pretože druh ľudí, ktorí ich zvyčajne podporuje zastáva i kopec ďalších postojov, s ktorými nacionalisti a tradicionalisti nesúhlasia: radikálny individualizmus, hedonizmus, sebectvo, atomizácia, „oslobodenie“ ženy spod diktátu patriarchátu a typickú ľavičiarsku politiku identity pre rozmanité menšiny.
 
Zároveň si mnohí konzervatívci myslia, že zákaz potratov by viedol k viac tradičným hodnotám, vyššej pôrodnosti a zdravším vzťahom medzi pohlaviami. Ak sa však bližšie pozrieme na to, aký typ žien v skutočnosti chodí na potraty, tak si uvedomíme, že ide o omyl.
 
Myšlienka, že nejaká schopná, zodpovedná a inteligentná žena chodí na interrupcie, aby sa vyhla manželstvu a mohla sa okamžite vrátiť do korporácie, kde si buduje kariéru, je číra fantázia.
 
Keď inteligentná, morálna a zodpovedná žena ide na potrat, tak je v 99% z týchto 3 dôvodov:
1. Tehotenstvo ohrozuje jej život alebo zdravie.
2. Bola zistená genetická vada plodu (štúdie z Európy zistili, že vyše 90% žien, ktorým bolo povedané, že ich dieťa bude mať Downov syndróm podstúpilo potrat. Rovnako v USA sa narodí o 30% menej ľudí s chorobou vďaka prenatálnej diagnostike a následnému potratu).
3. Bola znásilnená (u bielej Európanky dnes často pôjde o znásilnenie spáchané Afričanom alebo Arabom).
 
Inteligentné ženy naozaj majú málo detí, ale dôvodom nie sú potraty, ale antikoncepcia, ktorú pochopiteľne užívajú častejšie i zodpovednejšie.
 
Poďme sa teraz pozrieť na tú zaujímavejšiu skupinu žien, ktorá chodí na potraty. Poslanec Mazurek na svojom FB statuse píše o tom, že poznal veľa nezodpovedných dievčat, ktoré si (vraj) nechceli pokaziť postavu.
 
Ja sa pýtam: koľko z týchto dievčat bolo vydatých? Aký mali presne vek? Z akých rodín pochádzali? Aké bolo ich celkové zázemie? A s akým mužom tieto deti splodili?
 
Osobne tiež poznám veľa slobodných matiek, ktoré otehotneli ako neplnoleté. Chcete niečo bližšie vedieť o tom ako vychovávajú svoje deti, akých partnerov majú a celkovo akým spôsobom života žijú? Nuž, neviem veru, či potom budete tak vehementne proti potratom a predovšetkým mám vážnu pochybnosť, že zrovna takýto typ žien a ich potomkovia spôsobia návrat Slovenska k tradičným hodnotám a k slušnejšej, morálnejšej spoločnosti.
 
O potratoch som v minulosti písal pomerne dosť a zvyčajne som pracoval s údajmi z USA, ktoré, ak by nemali legalizovaný potrat, tak by dnes dopadli ako Brazília.
Avšak ruku na srdce, ani v etnicky homogénnejšom štáte akým je Slovensko nepôjde o nejakú veľkú stratu.
 
Potrat tu podstupujú (s výnimkou dôvodov, ktoré som už uviedol pri kategórii inteligentnejších žien) najmä:
1. Ženy, ktorých finančná situácia nedovoľuje poskytnúť dieťaťu adekvátne hmotné zabezpečenie. Ide pomerne často o sociálne odkázané prípady, niekedy hanlivo nazývané „white trash“. Tieto ženy naozaj len zriedkavo budú mať nadpriemerné IQ.
 
2. Amorálne štetky, opäť nie zrovna 2x inteligentné, ktoré striedajú mužov rýchlejšie ako ponožky a ktoré boli často „nabúchané“ v podnapitom alebo sfetovanom stave. Tento druh amorálneho odpadu by naozaj nemal mať žiadne deti.
 
3. Ženy, ktoré mali smolu na zlého chlapa – vagabunda, ktorý je neschopný sa o dieťa akokoľvek postarať alebo to odmieta. Ide v podstate o prípad, kedy žena cíti alebo vie, že jej partner neposkytol zrovna 2x kvalitný genetický materiál.
 
4. Neplnoleté dievčatá – opäť s nižším IQ (ten typ, čo zvyčajne poriadne fláka školu) – ktoré by boli úplne neschopné sa o dieťa postarať. Otcom tu takmer vždy bude pochybný, nemorálny vagabund – častokrát i s pedofilnými sklonmi.
 
Čiže ako vidíme, potrat naozaj nie je problém - skôr naopak. To však neznamená, že je dobré, keď má krajina vysoké hodnoty potratovosti. Absolútne nie. Potrat je samozrejme sama o sebe celkom nechutná praktika (a tiež má i svoje riziká) a každá normálna spoločnosť má záujem na tom, aby v nej bolo potratov čo možno najmenej. Ale cesta rozhodne nespočíva v tom, že ich úplne zakážeme (veď vieme, že v krajinách, kde k tomu došlo sa následne robia potraty na čiernom trhu s väčším rizikom alebo ženy budú praktikovať potratovú turistiku).
 
Skutočne mi hlava neberie, prečo strany ako LSNS nedokážu prísť so skutočne progresívnymi, spoločensky prospešnými návrhmi ako napr. výrazná podpora matiek študujúcich na vysokej škole. Naozaj, prečo ženám nepovedať nasledovné: „Dostanete vysokoškolské vzdelanie úplne zadarmo (vrátane preplatených učebníc a cestovného), ak počkáte do svojej 30-tky a predtým budete mať minimálne 2 - 3 deti. V opačnom prípade platíte všetky náklady - ako ostatní“.
 
Alebo druhá strana mince: prečo nepodporiť návrh takej SAS na bezplatnú sterilizáciu u prevažne cigánskych žien? To mi príde ako typ racionálneho návrhu - na rozdiel od zákazu potratov.
 
Z ideologického hľadiska, ako sebadeklarujúci sa pravičiar, oceňujem v človeku to, čo je superiórne, povedzme v istom nietzscheánskom zmysle. Preto tlieskam takým krajinám ako Japonsko alebo Južná Kórea, ktoré majú mimoriadne nízky počet detí narodených mimo manželstva a odmietajú si k sebe pustiť moslimských a afrických migrantov. Slobodná matka býva jednou z najväčších príčin patologizácie spoločnosti a vo väčšine prípadov to jednoducho nie je dobrá matka. Rovnako i detské domovy nechrlia zrovna haldy géniov či aspoň nadpriemerne fungujúcich jedincov. Potrat má teda výrazne eugenické účinky na spoločnosť, a preto jeho kompletný zákaz budem striktne odmietať.
 
 
 
 
 
Norman

je klasický populizmus. Vytiahnuť to teraz je ale otázne aj z hľadiska získavania hlasov.

sandro

Prisli s tym presne kvoli tomu co pises na zaciatku. Snazia sa uplne prebrat krestanskeho volica KDH. Ale tiez o tom pochybujem lebo kazdy kto sa este stale povazuje za volica KDH s Hlinom na cele musi byt uplny idiot. Preto od takeho volica cokolvek racionalne tazko ocakavat. O potratoch radsej diskutovat nebudem, preferujem Polsku cestu.

Norman

Téma "Potraty" patrí medzi klasické náhradné témy, podobne ako LGBT a podobne. Ony majú svoju dôležitosť, ale ovela menšiu, než na akú sa nafukujú. Tá včená otázka, odkedy je život v plode, sa NEDA vyriešiť nijako objektívne, nie tak, aby boli všetci spokojní. Preto je to výborná téma zneužiteľná na večné rozbroje a hádky.

Najprv by som začal pre nás dôležitou témou, eugenickými dopadmi. Roland má (zrejme) pravdu, že bez potratov by USA na tom bolo ešte horšie. Ale treba povedať, že potraty nemajú nahradzovať antikoncepciu a rodinnp politiku štátu. Z viacerých dôvodov nie, okrem iného aj preto, že sú predsa len menej efektívne (upadnutá societa ich síce používa, ale len v nejakej miere, antikoncepcia a iné veci v societe by sa mali zmeniť, aby toľko neplodili). Tam je základný problém z eugenického hľadiska, nemožno to nechávať na voľnú potratovú politiku.

Čo sa týka religióznych výhrad, že potrat je vražda - v slušnej a rodinne fungujúcej spoločnosti im možno dať za pravdu. Ten zákrok je naozaj aj proti prírode a mentálne deformuje zúčastnených. Tu by bola cesta ku celospoločenskej dohode.

No, LSNS naozaj vytiahlo kartu, ktorá nie je z viacerých stránok tá najlepšia (ako vysvetluej aj článok) - nuž ale aspoň pochvala za snahu. Treba skúšať ďalej, raz sa to podarí, raz sa to naučia. Možno. Kto nič nerobí, nič sa nenaučí.:-)

sandro

Inak ja som bol tiez volic KDH. Raz.. Volil som Palka, Minarika, a spol. Dnesna KDHacka zakladna, to uz su skor liberalno-bigotne cuda. Akokolvek je toto spojenie cudne, je podla mna vystizne. Liberalni su v dolezitych temach, kde sa boja uhnut z prudu a bigotni v totalnych kravinach, kde im to este spolocnost umoznuje. Ospravedlnujem sa za nechutnost, ale ak by prisiel papez a urobil im velku potrebu na hlavu, tak by este chrochtali blahom a pytali repete.

Roland Edvardsen

Ja s tebou úplne súhlasím. Sám som v texte uviedol, že vysoká potratovosť je veľmi škaredá vizitka pre krajinu, národ (čo na to povedia rusofili?). Je to nechutná a riziková praktika, ktorá proste o žene a jej morálke dobre nevypovedá (pokiaľ nejde o niektorý z 3 dôvodov, ktoré som uviedol pri inteligentnej a zodpovednej žene).

Ale nejaký plošný zákaz aj tak nič nevyrieši, len veci môže ešte skomplikovať, zhoršiť (viď vytvorenie rizikovejšieho čierneho trhu pre potraty ako je tomu v Poľsku). Kľúčová bude osveta a prorodinná výchova na školách. Rôzna morálna a intelektuálna spodina využívajúca potraty niekedy ako formu antikoncepcie by mala byť nejako usmernená štátom - jednak vzdelaná v oblasti antikoncepcie + by mala mať k nej čo možno najľahší prístup (tabletky, ale aj kondómy zadarmo, napríklad).

Výrazný alebo kompletný zákaz potratov a antikoncepcie je však veľmi nebezpečný hazard, pretože v realite platí, že tí šikovnejší, inteligentnejší by si vždy vedeli nájsť nejaké cestičky, zatiaľ čo primitívnejšia a patologická spodina by mohla explodovať (zatiaľ čo pôrodnosť u lepších vrstiev by sa dokonca mohla ešte znížiť vzhľadom na nevyhnutné zvýšenie kriminality a redistributívnej politiky, ktoré by nasledovali). Pro-lifesti sa tu proste zahrávajú s ohňom, a preto sú právom kritizovaní eugenikmi ako som ja. Treba sa naučiť s týmito prostriedkami pracovať racionálne k dobru celej spoločnosti. To je tá základná pointa, o ktorej po celý čas píšem.

Z filozofického hľadiska, ak pôjdeme naozaj do hĺbky, i mne vychádza, že je to vražda. Ale i vražda môže byť opodstatnená a ospravedlniteľná, ak nie i nevyhnutná - záleží od tej ktorej situácie, že?

K LSNS: mne v podstate ani nejako extra nevadí, že to vytiahli zrovna oni. Naozaj im úprimne želám, aby sa im podarilo prilákať voličov KDH a zabrániť tak jeho budúcemu vstupu do parlamentu. Možno ich nakoniec treba aj pochváliť za to, že to vytiahli. :-) Akurát v princípe nesúhlasím so samotným návrhom zákazu potratov z dôvodov uvedených v texte.

Náhodný okoloidúci

Obávam sa, že možnosti usmerniť a vzdelávať najnižšie vrstvy spoločnosti v oblasti rodinnej politiky sú výrazne obmedzené práve ich nedostatočnou intelektuálnou kapacitou, kvôli ktorej sú na najspodnejších priečkach hierarchie. U nich je sex často čisto pudová záležitosť a uvažovanie "mal by som si nasadiť gumu" sa nedá očakávať. Podaktorí možno ani nechápu súvislosť medzi sexom a rodením detí.
Ale fandím Tvojmu optimizmu ;-)

Roland Edvardsen

Ale veď nikto netvrdí, že to bude také jednoduché. Ale treba s tým niečo robiť. Pochopiteľne, tí inteligentnejší (IQ nad 80 alebo 75?) by sa snáď dokázali naučiť hltať pirule a nasadzovať "gumu". Iní by sa zase mohli nalákať na sterilizáciu tučnou finančnou odmenou (vieme, že cigán žije prítomnosťou, takže by to mohlo fungovať). A tí čo sú na tom najhoršie (IQ pod 70) by mali byť jednoducho sterilizovaní - aj pre ich vlastné dobro. A súhlas je v takomto prípade zbytočný. IQ pod 70 treba klasifikovať ako ťažkú chorobu, inak to nejde.

Náhodný okoloidúci

V takom prípade ale treba mať ich notársky overené podpisy, že všetky procedúry podstupujú dobrovoľne a že sa zaväzujpú, že sa v budúcnosti nebudú súdiť. Inak hrozia ťažké súdne procesy - práve preto, lebo žijú pre prítomnosť. V jednom okamihu sa im sterilizácia za príspevok môže zdať ako dobrý nápad, ale v inom, budúcom okamihu sa im bude zdať dobrý nápad vytrieskať niečo aj zo súdnej žaloby za sterilizáciu.
A hlavne ten kvikot sorosovych kisiek a "ochrancov ľudských práv"...

Základom ale je naviazať ľudské a občianske práva na povinnosti a zodpovednosť voči spoločnosti. Práva bez povinností a zodpovednosti sú vždy zneužívané.

Jozef Novak

Keď už takto škatuľkuješ ľudí okolo seba, povedzme že som tvoj spomínaný rusofil a bigotný kresťan zastávajúci úplný zákaz potratov. A čo nato vravím? Nič. Je to presne o tom, o čom hovorí Norman. O tom, že má význam baviť sa len o zásadných a závažnejších témach. Tiež som neni zástancom tlčhubov a farozejov z KDH a poznám spústu veriacich ktorí nimi pohrdajú. Snáď teda tento ťah Kotlebovcom vyjde.

Norman

Podstatné je, že LSNS tu tému evidentne vytiahla z propagačných dôvodov.
Im v tomto vôbec nejde o nejakú problém eugenický či cigánsky, či ako to nazvať. Im ide o to, ukázať sa ako rozhodná sila, ktorá je proti potratom a basta, nech sa deje čo sa deje. Rozumné úvahy, čo si napísal v článku, ich vôbec nezaujímajú, respektíve ich nepoznajú.

A čo sa týka voličov - neviem, či je zákaz potratov až taký populárny, ako si oni myslia, myslím, že nie je.

LSNS by mala zostať pri iných témach - zahraniční agenti NGO, prestitútske mafie a podobne.

Roland Edvardsen

S názormi na potraty je to v spoločnosti tak pol na pol. Ale jednu zaujímavú skutočnosť som si nemohol nevšimnúť. Za potraty (čiže vlastne reprodukčné práva žien) búdu, resp. budú k nim prejavovať menší odpor skôr muži ako ženy. Aj mňa teraz na FB atakovala kvôli môjmu postoju žena. Myslím, že to bude súvisieť i s tým, že ženy sú vo všeobecnosti viac veriace, silnejšie kresťanky.

Vyšla na mňa s tým, že na Slovensku potrat podstúpia najmä ženy po 30tke, ktoré už mali 2 deti. Nuž, ja tie štatistiky dobre poznám, viem o tom a tie ženy radím do spomenutej 1.kategórie, pretože voľbu pre potrat tu u väčšiny z nich výrazne podnietila i finančná situácia a rovnako silne pochybujem o intelektuálnych kapacitách takýchto žien. Žijeme už dlhšiu dobu v informačnom veku, v ktorom o antikoncepčných prostriedkoch a fungovaní ženského tela musí mať znalosť každý, kto aspoň trochu číta, sleduje dianie okolo seba (Tv, rádio, net) a absolvoval základnú školu.
Pochopiteľne, určite sa nájdu i nejaké výnimky a situácie, ktoré sa nedajú popísať inak než ako "smola". Iste, stáva sa kadečo. Štatisticky i najmenej pravdepodobné situácie sa periodicky uskutočnia vzhľadom na množstvo času a situačných variácií. A taktiež nepochybujem, že u niektorých z nich to naozaj bude čisto len otázka nejakej pohodlnosti, ale opäť sa budem pýtať: čo je to za morálny charakter a akú má tá osoba zodpovednosť, keď niečo také dopustí?

LSNS by možno prospela väčšia diverzifikácia. Tým, že sa profiluje výlučne ako kresťanská strana sa môže zabetónovať podobne ako KDH - bude mať nejakých svojich stálych 8 - 9% verných, ale tažko sa bude môcť odraziť vyššie, ak bude príliš úzko vyprofilovaná.

Norman

Ja som sa zatiaľ nikde u nás nestretol s myšlienkou, ale nie je to moja téma, takže možno len neviem, teda s myšlienkou, že by potraty boli obmedzené pre ženy s menej ako dvoma deťmi, ale boli prakticky voľné pre ženy s dvoma a viac deťmi.
Dôvody sú jasné, jeden z najmorálnejších je to, že si mladé ženy potratom naozaj skazia život, že to v tom veku nedokážu vyhodnotiť správne, aké výhody je mať dieťa v tom veku.

Ale z celej debaty znova a znova vyplýva tá základná a veľmi správna myšlienka, čo si dal do článku, že aborty sú pre upadnuté vrstvy druh antikoncepcie a tie treba zachovať. je možné, že myšlienka o prístupu podľa počtu detí ženy by uvolnili aspoň časť psychologického napätia okolo tejto otázky.

A ešte raz konštatovanie: politicky to nebol zo strany ĹSNS žiaden dobrý krok.
Ale ako povedal Sandro, vlastne ĽSNS nahradzuje KDH, presúva sa do oblasti meštianskej salonfähig strany, čo je dobré, lebo TO je, čo sa týka Kotlebu a všetkých tých ľudí v strane, naozaj ich zmýšlanie, ich mentalita, ich schopnosti. A je to aj mentalita všetkých tých národovcov, čo stále prebublávajú na scéne. To naozaj NIE sú žiadni extrémisti ani radikáli, je to úplne NORMÁLNA ľudová sila a hnutia.
Ak by toto všetko dokázala ĽSNS podchytiť a vytvoriť nové SKUTOČNÉ KDH, bola by to dobrá vec. Musela by sa trocha otvoriť aj personálne, vekovo už chlapci dospeli k veku, kedy pre usadenie azda majú pochopenie.

Roland Edvardsen

S tými mladými dievčatami je to na polemiku. Poznal som viacero prípadov neplnoletých báb, ktoré otehotneli (vek 14,15 a 16 rokov) a ani jednu by si neklasifikoval ako inteligentnú. V triede, na základke (ja som išiel na 4-ročné gymnázium, nie 8 ročné) sme mali hneď 4 takéto baby. Všetky začali s cigaretami, alkoholom (a aj s tvrdšími drogami) a sexom príliš skoro, všetky boli objektívne hlúpe (na vysvedčení bývali väčšinou štvorky a jedna z nich 2x prepadla + mali samozrejme problém s dochádzkou). 3 z nich boli produktom rozvedených rodín a ich matky boli tiež väčšie či menšie kurvy, ktoré si navyše často našli abusívnych partnerov.

 2 z tých dievčat dali dieťa na adopciu a 2 si ho nechali a starajú sa o neho, ale ako? O  jednej tej dievčine momentálne viem, že robilo kaderníčku (momentálne neviem ako pracuje, ak teda pracuje) a je vydatá za otca svojho dieťaťa, len problém je v tom, že otec bol v base a je to naozaj objektívne dosť pochybný typ (údajne ho raz zatkla polícia, keď dotyčnú dievčinu zmlátil). V čase, keď bola tehotná (už v 9 mesiaci) som ju niekoľkokrát videl fajčiť i piť alkohol v šenku. Celkovo túto rodinku pomerne často vidieť lobzovať po baroch. Druhá dievčina mala to dieťa s cigánom, za ktorým sa i odsťahovala do jeho "burdžavy" a pokiaľ viem, tak dodnes spolu žijú, hoci ju tiež (údajne) bije. Áno, môžeme povedať, že ako tak fungujú, keď im decko neodobral štát, ale nie je to proste bohvieká kvalita, stále to bude spadať do kategórie "white trash". Naozaj nevidím nejakú veľkú škodu, ak by tieto 4 dievčatá išli na potrat a nikdy nemali deti. A myslím, že to čo som teraz popísal vo väčšej alebo menšej miere bude platiť pre väčšinu takýchto dievčat, ktoré otehotneli príliš skoro.

 A ešte k adopciám a detským domovom: Naozaj málokedy pôjde o deti, ktorých rodičia nie sú nejakým spôsobom problematickí. My máme v rodine jedno adoptované dieťa. Do domova sa dostalo, pretože jeho rodičia boli alkoholici neschopní sa oň postarať. Našťastie sa dieťa (išlo o dievča) vyvinulo dobre a dnes je z neho celkom dobre fungujúca mladá žena (pracuje, žije slušne, nemá žiadne závislosti či iné poruchy a pod.). Bohužiaľ, prípady, kedy sa adopcia nepodarí a z dieťaťa napriek výbornej výchove rodičov vyrastie gauner (a naozaj nejde len o adoptovaných cigánov) sú pomerne dosť bežná záležitosť.

Tu je potrebné si opäť pripomenúť, že pre správny vývoj dieťaťa je dôležité i jeho prostredie a interakcia s rodičmi a inými ľuďmi, skrátka dostatočná rodičovská starostlivosť počas celého detstva (tu máte ešte ďalší článok a vedeckú štúdiu). O potratoch teda treba naozaj premýšľať s chladnou hlavou, racionálne a zobrať do úvahy celkové dopady na spoločnosť. 

sandro

Dnes som si po velmi dlhej dobe pozrel jeden stary skvely film z doktorskeho prostredia z r.1985 https://www.csfd.cz/film/8831-skalpel-prosim/prehled/
Prislo mi to az neuveritelne, ako keby to bolo natocene na inej planete. Hlbka uvazovania jednotlivych postav, ich moralne dilemy a celkovo zaujem o cloveka ako takeho..Som rad, ze som bol malym dietatom v tejto dobe a nie teraz. Tie filmy naozaj plne odzrkadluju realnu spolocnost. Presne tak si to pamatam.
Ja len podotykam, ze riesit zanedbanu a upadajucu spolocnost zabijanim nenarodenych deti je ako hasit ohen benzinom. Verim, ze kazdy jeden potrat prinasa len prehlbenie zla a dalsi upadok. Specialne na zenach, co to podstupili, to je vidiet..

Roland Edvardsen

Nikto nechce riešiť upadajúcu spoločnosť výlučne zabíjaním detí. Akurát je pre spoločnosť deštrukčné, keď deti majú práve takéto patologické typy, aké som spomenul vyššie, zatiaľ čo slušní a inteligentnejší jedinci ich toľko nemajú (inteligentnejší jedinci tiež začínajú so sexom neskôr a založenie rodiny odkladajú tiež na neskoršie obdobie).

Ťažko povedať, čo presne sa malo urobiť, aby tie dievčatá nedopadli takto: genetické predispozície a zlé rodinné prostredie škola a štát môžu ovplyvniť len do istej miery. Tie dievčatá museli už o antikoncepcii vedieť. My sme mali sexuálnu výchovu v 7.ročníku základnej školy a aj niekoľko prednášok o bezpečnom sexe (jeden spolužiak si raz do triedy zobral kondóm, naplnil ho vodou a chcel to položiť učiteľke na stoličku, aby si na to sadla. :-D). Všetko základné info sme vstrebali, napriek tomu tu sú stále haldy báb, ktoré končia takto. Sú jednoducho príliš hlúpe, nezodpovedné, je im všetko jedno: a podobne budú pristupovať i k výchove svojich detí.

A pokiaľ ide o ženy, ktoré podstúpili potrat, tak tzv. post-abortný syndróm je stále dosť nejasná záležitosť. Tento syndróm niektorí prirovnávajú k post-traumatickej stresovej poruche, avšak je diskutabilné či naozaj existuje ako reálna diagnóza. Je jasné, že ženy, ktoré postúpia potrat, môžu trpieť na základe svojho rozhodnutia, ale ak by to bol takýto typ syndrómu, bol by omnoho viac rozšírený. S mnohými to nespraví nič, ba dokonca si za svojim rozhodnutím hrdo stoja.

Norman

Ale veď nehovorím o tehotenstve 14 ročných, to je zas iný problém.

A rovnako je iný problém dávanie detí do domovov - to by malo byť postihované, celoživotne, napríklad aj sterilizáciou. A postihovaná by mala byť aj nestarostlivosť o dieťa - odobratie a sme zas v bode jedna - trest je sterilizácia. A máme vlastne aj tento bod vyriešený - opakujem, koho dieťa skončí v domove, z jeho/jej viny, sterilizácia oboch rodičov.

Ale pre ženy od 18 do 25 rokov je naozaj dobré, ak si svoje odrodia čím skôr - dostanú zvýšenú podporu od rodiny či štátu, deti rýchle rastu, majú skúsenosť, ktorá pozitívne rozšíri ich vedomie - to sú body, ktoré si tá mladá žena v tom veku nemôže byť dobre vedomá, ale neskôr je vďačná, že s rodinou začala tak skoro. Okrem iného môžu oceniť aj to, keď v 30-dke už majú už deti funkčne samostatné a môžu sa venovať naplno aj zamestnaniu. To nedokážu ľudia v 18-tich pochopiť, že život nekončí v 30-dke :-)

Roland Edvardsen

Ok, nešpecifikoval si vek, tak som si pod pojmom "mladé baby" spomenul na tieto patologické štrnástky (15stky, 16stky).
Ja by som týchto nezodpovedných lúzrov tiež rád takýmto spôsobom trestal, ale s takouto legislatívou sme ešte vo hviezdach. Momentálne by bolo fajn, ak by aspoň slovo sterilizácia prestalo byť takým obrovským spoločenským tabu - a debilne spájané s nejakým fašizmom či nacizmom.

Potrebujeme toto slovo a túto prax opäť nejako normalizovať. SAS by som v živote nevolil, ale ak mám vypichnúť nejaké pozitívum, s ktorým prišli, tak by to bol práve ten sterilizačný návrh. Naozaj, tie reakcie v istých kruhoch boli vskutku šialené, to sa normálnym ľudským rozumom naozaj nedá pochopiť, keďže tu išlo o prax založenú na dobrovoľnosti. Strašné...

Norman

Ide o to, či hovoríme o princípoch, alebo o aktuálnom stave. Väčší zmysel ma riešiť to principiálne a s odvahou.

Áno, slovo sterilizácia je tabu, podobne ako slovo eugenika - a predsa to je jedna zo základných možností pre ľudstvo.

Ale došli sme k abstraktnej podstate problému. Je to reťaz:
1.antikoncepcia - 2.abort - 3.sterilizácia.

Tieto tri veci sú tabu pre religiózne pro life - pro život kruhy. Pritom my to vidíme tak, že tie tri techniky nie sú proti životu, ale za lepší život, eugeniku.
To je jadro problému. Vidíme to úplne inak.

Samozrejme, môžeme skúsiť ich presvedčiť, ale to je ťažko, lebo sa jedná o základné dogmy. Sterilizácia naráža na problémy aj u ateistov, abort je tabu pre náboženských ľudí a aj s antikoncepciou má katolicizmus veľký problém, aj v krajinách Afriky a Ázie.

Tento paradox je daný aj tým, že tie tri techniky sa naozaj prejavili negatívne na BIELEJ populácii.
Ale pri množiacej sa hnedoidnej populácii sú tieto veci hlavnou, ak nie jedinou záchranou.

Nechcem to kritizivať, už vôbec urážať, ale je to minimálne jeden z problémov, akým je kresťanstvo zovreté, oslabené a ovládané. Veriť tomu, že sa v tomto bode dajú kresťania nejako presvedčiť, je ťažko.

Ľubov

https://www.youtube.com/watch?v=uyXEJFpFY2k Ak vydržíte,pozrite si toto 14 minútové video.Je k téme.

Predsa len trocha cynizmu:vraj jedno dieťa majú len bohatí.

Norman

a tvoj názor k tomu videu?

Ľubov

Ona(matka) je Oláhová.to neznamená,že je cigánka,nemusí byť.Miro nie je otcom Jolanky.Veľmi vážne si myslím,že ak by bola cigánka,mala by detí desať.Úmyselne som vybrala prípad bielych .

Ak sa toto deje a v blízkosti mesta,kde sú ženy zo sociálky? Video je vonku osem rokov,asi z nich už žije len Jolanka .
Názor,hej,povie sa,že na svet sa nepýtala,no narodila sa a teraz by ju mala spoločnosť chrániť.
Pokial nie sme pokrytci,tak v 12 tich sterilizovať.

ps. Trocha sme uvideli kúsok sveta,ktorý nepoznáme,čo si budeme navrávať. Nie je to štandart,naozaj skôr výnimka,to by som chcela jednoznačne dodať.

Norman

matka očividne psychicky chorá osobnosť.
Dieťa vychovávané absolútne narušené.

Samozrejme, odobrať.
Neviem, či má Roland pravdu v tom, že výchova v domovoch je vždy zlá. Domovy dokážu formovať, ak je čo a ak tie domovy sú v dobrom stave. Tie súčasné naše asi moc nie - domovy musia byť centrom disciplíny a potom by to išlo. Veru, bohužiaľ, deti bez zdravých rodičov musia byť vychovávané v disciplíne - ale možno by to bolo pre tie deti aj lepšie, ako normálne školy. Nebudem to s disciplínou propagovať, nebudem sa o tom s nikým hádať - ale je to tak. Unter Druck entstehen Diamanten.

Ale našou úlohou vážne nie je analyzovať tých, čo to prehrali. Je zmysluplnejšie analyzovať tých, čo sú pri moci - lebo tam je základ problémov pre všetkých. Nie je efektívne rozoberať či liečiť symptómy, ale venovať sa základným príčinam choroby a tam urobiť radikálny rez.

Ľubov

Viem,bola to skôr výnimka včera s videom. Poznám filozofiu Nadhľadu,kokteil duchovná a hmotná bieda sa tu nerieši.... mne to tiež vyhovuje. Je to správne,zachraňujme živých,nie hnilobu. Z nejakého dôvodu aj Sidhártovi zakrývali oči.

Ale občas sa stane,že sa s tým stretneš zoči-voči,nečakane.Ako mne v strede mesta na obed, s nadrogovaným deckom,bez zubov,sedel na zemi pošťaný,ignorovali ho všetci,aj ja.Len som si pomyslela v tej chvíli,že toto sa už množiť nebude.A výčitky svedomia nemám.

Norman

Všetci tu máme svedomie. Ćlovek sa s tým stretne a práveže my to svedomie máme, nám to nedá - naopak to oni, vonkajší systém chce, aby sme si zvykali na žobrákov priamo v centrách miest, aby sme si zvykali na bezdomovecké chajdy priamo pod mostami v centre hlavného mesta. To je absurdné, systém chce vychovať z ľudí necitlivých zombies. Sedia v kaviarni na hlavnom námestí SNP, tom demonstračnom, a pár metrov od nich žobrák prosí o drobné. Nech je ten žobrák ktokoľvek, ako si tí ľudia môžu spokojne užívať slnko len kúsok od neho?

Nemyslel som to hore arogantne, že je pod nejakú našu úroveň sa zaoberať tými, čo v tomto skurvenom systéme z tých či oných dôvodov prehrali. Skôr naopak, bolo to myslené ako prejav racionálnej skromnosti, že na to naozaj nemáme rozmer, prostriedky, aby sme sa do toho zaplietli. Tých, čo prehrali, je príliš veľa, dá sa povedať, že väčšina, ba dá sa povedať, že všetci.
Takže je to prejavom našej reálnosti, že im všetkým nemôžeme pomôcť, ba ani dať nejakú radu, čo a ako. Hoci sa to nedá ignorovať, symptómy choroby sú dôležité, je treba vidieť, ako sa rozrastá, ako sa prejavuje - ale treba ukázať a potom aj vyrezať priamo jadro nákazy.

Žobrákov a asociálov treba natrieť na chleba či priamo vopchať do papule sulíkovcom a miklošom, nech sa nimi oni doslovne zadrhnú, lebo to je ich vina.

Ľubov

Aby sme neostávali pri obligátnych cigáňoch a asociáloch.
Volal sa Jano a mal normálny život.Potom sa niečo stalo,stratil robotu pri železnici a žena odišla,aj deti,ak nejaké
mal.Bol zanedbaný ale nikdy nesmrdel,neviem,kde sa umýval.

Občas som mu tak nevtieravo podala v igelitke malý nákup,chleba a nejaký salám.Peniaze nie,lebo vždy sa potom opil,veľa nezniesol,spal na zemi. Stále mi hovoril,"pani,už vás musím pozvať na kávu".
Tak a už ho dlho niet.Prečo viem,že sa s ním ešte stretnem?

Roland Edvardsen

Netvrdím, že výchova v domovoch je vždy zlá. Naozaj nemienim nejako spochybňovať prácu vychovávateliek, iba poukazujem na dobre známy fakt, že detské domovy sú v zásade horšia alternatíva ako rodina (hoci keď sú rodičia naozaj príliš patologickí, asociálni, tak potom nie. Cigánske deti z domovov môžu byť lepšie vychované ako tie z osád. Skutočnou výhrou pre deti v domovoch je však samozrejme adopcia). Každopádne problém je tu už so samotnou genetikou, keďže tam končia deti lúzrov a zároveň tie lepšie prospievajúce zvyknú byť adoptované.

Stefan

Tato slobodomurarska stranka "NADLAD" sa tvari ako nezavisla s nadhladom, ale popri tom jej osnovovatelia a prispievatelia su iba slobodomurarska svoloc co sa tvari ako jediny nezavisli arbiter nad vecou. Pritom su to iba obyčajni manipulatori. Ich symbolika leva ich hned prezradila. Všimnite si, ako sofistikovane miešajú pravdu so lzou a mylia a manipuluju verejnu mienku. Tahaju popod nos motuzy nezavislosti a nestrannosti a popritom su zamotani v slobodomurarskej sekte az po usi. Kto vie citat a uvazovat nech si urobi obraz sam.

Norman

Hm, to je presne tá rafinovanosť, každý manipulátor musí dať na stránku niečo, čím sa prezradí. My sme dali leva, (asi Leon club, no fuj).

Iný pohľad

Táto stránka je len taký maličký ostrovček v hnedom mori svinstva, ale žeby dokázala nejak ovplyvniť verejnú mienku je skôr na smiech cez slzy.

Ak niečo tvrdíš, tak by si to mal vedieť aj nejak doložiť, pretože obrázok leva nieje argument v prospech ničoho...

Ono s pár ľudmi na malom ostrovčeku nikdy nemáš príliš veľký nadhľad; ale určite o dosť väčší ako ten balast pod tebou..

Takže tak...

Ľubov

je tu relatívne nedávno,predtým bola zemeguľa.

http://nadhlad.com/content/biely-lev Zmizli však Normanove preklady,medzi nimi aj Tomášovo evanjelium,alebo ich neviem nájsť....

ps. Jediný medzidruhový zväzok,ktorý explicitne funguje na tejto planéte je podľa fosílnych nálezov človek a pes.
To len tak na okraj. Niet iného spojenectva 40 000 rokov.

Norman

preklady sú teraz priamo v menu:
extern - preklady klasiky

http://nadhlad.com/klasika/zoznam

Je tak viac miesta.

Ináč s levom ma to až prekvapuje, fakt je tu len dva roky, tak dlho tam bola tá zamegula.

Ľubov

práve pozerám archív(vďaka Štefanovi) ,či tam nájdem nejakú slobodomurárčinu...Kvantum roboty a disciplíny vidím ...

Norman

Potraty, napríklad. A aj na Kotlebovcov už frfleme. A vôbec, zväčša nie sme kresťanskí - a priam varujeme pred náboženstvom v politike.
A propagujeme tu gnózu, teda pod tým názvom univerzálne prastaré duchovno. Také staré, až je nekonečné. Nie sme my veru alternatíva pre Slovensko.
Čítanosť je skôr skromná, ale takmer každý gramotný nás už videl. Ale koľko ľudí chce práve toto čítať? Konieckoncov, nehovoríme nič nové, skôr sa pýtame, koľkí už vedia a či je už čas.
Ale ľudia sú stále príliš rozptylovaní, nevedia sa ukľudniť (toto je teraz najlepšie formulovanie situácie - nedostatok pokoja). Na Slovensku ešte proste nie je čas.

Ale ako píše aj podobenstvo o rozsievačovi, semiačka padnú na rôznu pôdu a nikdy nevieš, ako sa vyvinú. Stačí, keď z niektorých pár vyrastie, a z jedného budú stovky, tisíce ...
(niet nad klasické (predkonfirmačné) vzdelanie - a potom že socík potieral náboženstvo - vôbec som si nevšimol (nevšimol, ale mal som určite čierne body, spätne to jasne vidím, kurvy)).

Roland Edvardsen

Presne tak, Norman. Ja si myslím, že je na čase byť naozaj úprimný a povedať to na rovinu: my sme tí inteligentnejší v rámci slovenskej alternatívy a nacionalizmu - a preto tie reakcie.

A to teraz naozaj nijako nemienim žartovať alebo provokovať. Aj tá nekresťanská orientácia webu o mnohom svedčí. Mal som nedávno na FB text o výskume japonského vedca Kanazawu, ktorý ukázal silnú koreláciu medzi náboženským konzervativizmom a nízkym IQ a naopak vyššej inteligencie a analytického myslenia u liberálov a ateistov. A ak som si niečo všimol, tak je to jednoduchá skutočnosť, že nacionalisti, ktorí sú nenáboženskí, viac tolerantnejší v prípade niektorých bioetických problémov (napr. spomínané potraty) a celkovo otvorenejšie typy budú v zásade (v priemere, bavíme sa stále o priemeroch, aby sa náhodou nikto neurazil :-)) i inteligentnejší a schopnejší. Len zrovna takýchto typov je na Slovensku ako šafránu. Ale je to jednoducho tak. :-)

Norman

V každom prípade sme tu boli vždy úprimní.
Konieckoncov, ani ma nenapadlo definovať sa ako nejaký hovorca alternatívy čo nacionalizmu.

Ľubov

Mám tu veľmi stručnú štatistiku o stave vysokoškolsky vzdelaných Slovákoch v roku 1918,v čase,keď pri vznikajúcom novom štáte potrebovala SNR obsadiť úradnícke miesta,nebolo kým.

Z 13 063 úradníkov bolo Slovákov-36
Z 2 277 učiteľov obecných škôl sa k našej národnosti hlásili- traja
Z 2 893 sudcov Slovák-jeden

Príčinou bol jazyk,nemožnosť študovať v materinskom jazyku.Bola jediná výnimka a to boli teologické semináre,preto tá absolútna prevaha kňazov v politickom hnutí.Či už evanjelikov,alebo katolíkov.

Vďaka za nich,bez nich by sme tu už asi naozaj neboli. Preto nevylievajme dieťa so špinavou vodou.Ja som z nich skôr totálne sklamaná dnes,nič nerobia,zaliezli.-((.

IQ nie je samospasitelná.Bez etiky a morálky. To bude treba rozviesť na príkladoch,didakticky.

Jozef Novak

Dneska perlíš Roland, vraj vyššie Íkvé u ateistov a ste aj najinteligentnejší:-). Tento veb nevyhľadávam kvôli nejakej pochybnej gnóze ateistov s prevysokým Íkvé, ale kvôli alternatívnym názorom v spoločenskom dianí, pretože všetky vrátane kresťanských oznamovacích prostriedkov sú v jednom vleku s tou vnucovanou propagandou. Chcel by som upozorniť na jednu drobnosť. Keď už študujete tú gnózu a Nořman vystúpil s myšlienkou, že zlo nezosobňuje konkrétna bytosť, ale je rozptýlené, či aj dobro nebude na tom podobne. To by bolo dobré upresniť, pokiaľ máte v záujmu vybudovať na Slovensku lepšiu spoločnosť. V takom prípade by ste nám tými svojími zbytočne nadutými gestami nemali dávať najavo, že s Kresťanmi v tom svojom lepšom Slovensku nepočítate. Cením si síce Vašu úprimnosť, netreba sa tváriť ako nás milujete a potom sprosto zákerne špiniť pretriasaním pedofílnych kňazov v propagande, keď už "murín v boji proti komúnizmu poslúžil". Škoda, ľudí na Slovensku s triezvym nadhľadom je málo a k dobrému dielu by sa každá pomocná ruka zišla. To sa máme takto od seba dištancovať? Štúr, Hurban, Kollár... všetci sa na národnej veci vedeli zhodnúť a neriešili to, že kto z nich nosí kňažskú sutaňu. Nuž, nedbám, ako chcete:-).

Ľubov

Jozef,ďakujeme našim národným buditeľom naozaj za veľa,ale pozrime sa na súčastnosť.Hovorme o súčasnosti RCK.

Na Rolandovi je pozoruhodné predovšetkým to,že sem chodí.-),všeobecne vieme,že ešte nedávno bol študent ,a mohol byť pokojne preprogramovaný ako sú preprogramovaní takmer všetci bieli študenti dnes.
Rolanda nedostali a ani nedostanú.Tieto drobné provokácie od neho zas neber nejak osobne,ako píšem na začiatku,katolíci nemôžeme večne žiť zo zásluh Bernoláka a Štúra,napokon,ani tí nestál proti tomu,proti čomu stojíme dnes my. Finále bolo ešte ďaleko,keď tu boli oni.

Pokial hovoríš,že sa atomizujeme,dištancujeme od kresťanov,mýliš sa.Ja sa od nich určite nebudem dištancovať,naopak,hľadám ich ako ihlu v kope sena.Tak kde sú?

Náhodný okoloidúci

Niečo Ti prezradím, Jozef. Problém nie je ani tak v postoji ateistov voči kresťanom, ale skôr v postoji kresťanov voči ateistom. Kresťania sa pokladajú za nadradených, "vyvolených", "zasvätených", osobne som zažil, ako sa odo mňa podaktorí dištancovali, keď zistili, že som ateista. Ako keby som mal lepru. Zažil som aj to, keď istej tetke evanjeličke ateizmus v mysli splynul s alkoholizmom, drogami, kriminalitou. Pritom vo väzniciach je štatisticky väčšie percento veriacich ako v bežne populácii.

Jozef Novak

Nechcete žiť naďalej z ich zásluh, tak nežite Ĺubov...:-). Občas nejaké súsošie, sem - tam maďarovi do prieku v tom komunistickom štýle 50-tych rokov minulého storočia premenovať na juhu Slovenska nejaké mesto, kde Vás to nič nestojí len zopár gramov farby na prepísanie tabúľ na začiatku a konci obce. No nakoniec všetkému sme my na vine, náhodný okoloidúci. Ale kto by to bol len povedal po prečítani Rolandovho príspevku? Nuž beriem výtku ku svojmu srdcu, keď už som svojou reakciou zostúpil sem k Vám, či vlastne pardón, vysúpil vysoko na Rolandom opisovanú úroveň. Ale je ťažké odhadnúť, kedy sa správne ozvať a kedy je rozumnejšie mlčať. Potom aj tou posadnutosť, ktorou disponujete Vy ateisti, veľakrát s obavami sledujem, či som sa ňou nenakazil tiež. Za boľševika sa tomu hovorilo vysporiadať sa s náboženskou otázkou. To čo sprvu a tak velmi zaujalo, bola otázka koľko až potrebujete toho Íkvé k tomu, aby ste sa ustavične pechorili prebúrávať sa dvermi ktoré už Vaši súdruhovia komúnisti dávno pred Vami vyvrátili z pántov. A koľko Íkvé pri hľadaní triedneho nepriateľa v tej hŕstke verných starých bábušiek šuchtajúcich sa do kostola na Bohoslužby, ktoré vychovali vlasti 5, 10, aj viac detí v tých najhorších časoch, ale boli natoľko hlúpe, že verili v toho svojho Boha a tú a nielen tú Slovenskú zvyklosť, neodovzdali svojmu potomstvu. Tu napríklad Petr Hájek z iného politicky nekorektného webu si ani nerobí ilúzie, že koľko Íkvé potrebujete: http://www.protiproud.cz/duchovni-svet/3735-bolsevici-v-brne-chystaji-ut... .Skôr si kladie otázku, koľko človek potrebuje odvahy, aby sa zastal posledných zvyškov kresťanstva vo svojej vlasti.

Ľubov

Dobrá otázka.

Koľko odvahy má slovenský rímsky katolík,aby povedal svojmu kňazovi,že by chcel,aby sa na nedeľnej omši spomenul Alfie Evans?Alebo ,aby sa na výročie bitky pri Vozokanoch spomenul hrdinský boj našich prastarých otcov proti osmanom. Nikto ani nepípol.

Keby som na omše chodila,každú nedeľu a roky,vezmi jed,že ja by som odvahu mala.Stále nechceš pochopiť,že prečo kresťanstvo v tejto podobe končí ,že na vine nie sme my,"ateisti",ale Vy sami ste za to zodpovední!
Svojim strachom z autorít,ktoré nejestvujú.

Ale aby to nebodaj nevyzeralo,že si Ťa nevážim,to v žiadno prípade, posielam Ti túto báseň .Mier !
http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jaroslav-seifert/pisen-postovni-holub....

Iný pohľad

Ale táto pliaga nevymiera preto, že by ju už konečne zhubil zdravý rozum nejakých ateistov, ale preto, že už dochádzajú tie lesy, tí hostitelia; a tí "ateisti" na vrchole tejto sračky sa už obzerajú po novej koristi novému stádu, po novej bezdušnej potrave, ako kobylky spásajúce celé svety v zdanlivo nekonečnom konzume a progresívnom raste..

Ovce, ale niesu ľudia, a tieto ovce niesu ani zvieratá, ale len taký planktón.. a to vedome a dobrovoľne, čo je na tom celom asi to najviac nepochopiteľné..

Nikdy by som si nemohol važiť tak prudkozmrzačené stvorenie, ktoré si neváži vlastný život, ale zato chorobne slávi svoju duševnú aj telesnú porobu..

Ale zato mäsiari, tí si vážia, to hej...

Všetkým kresťanom z celej duše úprimne a srdečne želám jednosmernú cestu do neba, aspoň bude potom tu v našom peklíčku viacej miesta, pre hroby našich skutočných nepriateľov..

srry

Kresťanstvo práveže končí práve kvôli "ateistom", hádam si nemyslíš, že tieto bezprízorne stvorenia určené na porážku majú nejaký vplyv, moc, či dokonca rozumové schopnosti niečo riadiť, či aspoň troška zmeniť, nie na vrchole kresťanskej hierarchie nikdy nestáli nejaké veriace ovce, ovce nevymysleli fantazypsychohoax blbliu, ovce neštudovali psychológiu davu, nie všetko dostali zadarmo, bez vlastnej snahy, ovce nemajú žiadnu zodpovednosť za svoj život, nie tieto ovce neuznávajú vlastný národ, ale zato prisahajú vernosť a poslušnosť pijaviciam a mäsiarom, tieto ovce veria v konečné spasenie stáda ich bačom ich vesmírnym "oteckom", ktorý sa o ne s láskou stará aby si ich raz dal navečeru a splnil im tak ich celoživitnú túžbu po smrti tzv. spasení..

Kresťanstvo je mafia, je to strom teda presnejšie také imelo, ktoré žije z krvy a potu.

Iný pohľad

Najprv pán až potom pes, či najprv hovno až potom papier?

Ale to je vlastne jedno, to ps. je celé ničím nepodložená kravina..

Netreba to zas toľko s tým slobodomurárstvom preháňať..

Lebo nakoniec aj tak vždy ostane len jedna osratá pravda..

..že z hovna bič neupletieš..

Ľubov

Prečo tolko zlosti po pár pekných slovách o psovi?

Na zvieratá sa v tej vašej ceste k novej ľudskosti akosi zabúda,Nespomínam si na jediný článok v tomto zmysle.
Reči o hovnách si nechaj pre svojich.

Iný pohľad

To vieš človeka chyť za slovo, psa za uši.

Tie najkrajšie kvety sú často práve tie najjedovatejšie.

K tým hovnám: Kto hovorí, čo sa mu chce, počuje, čo nechce.

K Amanovmu článku tomu až podozrivo opäť nemám čo vytknúť.

Súslovie "cesta k novej ľudskosti" počujem prvý krát, ale nespodobuje sa mi to s ničím dobrým..

Ja som skôr za tu starú dobrú dobu, dobu v ktorej sa hovná nevŕšili v hory a nemohli sa povýšiť sťaby hviezdy nad človeka, to čo sa dnes považuje za slniečkarstvo/fašizmus je len špička toho všetkého..

Sú to práve moje slová z ktorých páchne zlosť Ľubov?

Norman

pozor, jed. (pre znalca angličtiny, netreba rozumieť všetko, začína to od slov No, I've got no use for it, 1 min 30)

Ten istý pohľad

https://www.youtube.com/watch?v=f81_F16rDlI&pbjreload=10

Umenie nieje vždy vyhrať, ale.. (mala by nasledovať nejaká hlboká myšlienka, ale...)

ale nič nieje zadarmo, ani bolesť

aano aj tá je spoplatnea a obrovescu zdanená..

Ale nechajme srandičky nejakých potratov a poďme teraz na vážne témy...

Peter

Zdá sa mi, že ľudia na tejto stránke sú skutoční nacisti (vyznávanie eugeniky, pozitívne postoje k nacistickému Nemecku, atď.). Náboženský konzervatívec nikdy s eugenikou nemôže súhlasiť. Jedna zaujímavosť: eugenika sa nikdy v štátoch dominovaných katolicizmom neuplatnila, len v protestantských krajinách. Dobrým príkladom je Švajčiarsko, kde bola eugenika uplatňovaná v protestantských kantónoch, ale nie katolíckych.
No a ako dopadli bývalé protestantské krajiny, ktoré sú už nenáboženské, ani nemusím hovoriť. Prípad Švédska a Nemecka je varujúci. Švédi sú tiež nenáboženskí ľudia s vysokým IQ, ale nie na dlho. Ich imigrančná politika im zabezpečí, že o takých 30 rokov tam budú dominovať černosi s IQ 70 a menej.
Eugenika je antihumánna a zvrtne sa na zabíjanie ľudí, ktorí sú považovaní za menejcenných. Či už sú to ľudia s telesným postihnutím alebo iných rás...
Ani ja nechcem, aby sa Slovensko premenilo na Afriku, ale eugenika nielenže ničomu nepomôže, ale je jedným z podstatných dôvodov, prečo sa ľudia (napr. v Nemecku) odvrátili od nacizmu a považujú ho za zločinný. A pocit viny vyvolaným činmi predkov, priviedol Nemcov k "pokániu" vo forme otvorenia hraníc každému, kto chcel do Nemecka pricestovať.

Norman

Ak nechceš, aby sa Slovensko zmenilo na Afriku, si tiež eugenik, pretože rozdiel medzi Afrikou a Európu je v genetike.
Ktokoľvek, kto si uvedomuje, že hrozba je už v samotnej dedičnej povahe ľudí, ktorí sú výrazne odlišní a tlačia sa do Európy, je eugenik - pretože mu ide o to, zachovať to dobré, čo je, zabrániť jeho zmiešaniu s negatívnym. Všetko to je eugenika a je lepšie si to vyjasniť v presných pojmoch, ako to nechať na živelnosť pocitov štýlom "toto chcem, tamto nie, ale ani neviem prečo". Poznanie je vždy lepšie, ako subjektívna svojvoľnosť.

Nazývať sa napríklad "náboženský konzervatívec" je alibizmus. Ty máš náboženstvo, ja mám náboženstvo. Ty máš konzervatívnu tradíciu, ja mám ešte staršiu konzervatívnu tradíciu. To o sebe prehlási každý, že je náboženský konzervatívec, a basta. Kto nás rozsúdi, čo teraz?

Čo sa týka samotného historického nacizmu - skutočný nacista je človek, ktorý by adoroval Hitlera, prissahal na jeho genialitu či osudovú predurčenosť. Nacista je človek, čo považuje program NSDAP za výborný aj pre dnešnú dobu a obhajuje prakticky všetky zásadné skutky nacistického Nemecka. To my nerobíme a ani si to naozaj nemyslíme.

My sme ale slobodní ľudia, ktorí si nenechajú nabulíkovať politické dogmy o minulosti. Po každej vojne sa prehratá strana očierňuje nekonečnými hlúposťami, používa sa na vytvorenie nepriateľa - hlavne preto, aby sa zotročili ľudia v prítomnosti. Dialo sa to po roku 1945, dialo sa to po roku 1989 - vymýšlajú sa blbosti o hrôzach (ako by dnešný režim neprinášal hrôzy aj civlné tak aj vojenské), vymýšlajú sa fanatické lži o totalite a despocii minulosti (len aby nebolo vidno súčasnú totalitu). Ale tak, ako nie som marxista, ak niekedy odmietnem tie nekonečne tupé klamstvá o reálnom socializme, ktorý som sám zažil a úprimne ho osobne odmietam, tak nie som ani nacista, ak napíšem, ako systém klame ľudí, ako sa "nacizmus" zneužíva hlavne na udržanie tohto dnešného hnusného anglosionistického režimu.

Pravda je teda jednoduchá: v skutočnosti sa za "náboženský konzervativizmus" alebo za podobné nálepky ľudia len skrývajú, aby nemuseli povedať pravdu, čo si naozaj myslia. Ja to chápem, ak to robia verejne a pod vlastným menom, sú vystavení hrozbe stíhania a perzekúcii (viď Rostas, Magát, Mazurek a mnohí mnohí iní). Náboženský konzervativizmus je taká fráza, za ktorú sa dá skryť. Ale len fráza. Tu v anonymite si môžeme a musíme povedať pravdu otvorene. Teda ja ju chcem povedať, nehľadám len nejakú ideológiu, nejakú zástavu, jednu z mnohých, ktorú si vyberiem a za ktorú sa schovám, aby som už nemusel nad vecami rozmýšľať. My nehľadáme jedno vozidlo, v ktorom sa dá pohodlne viezť za nejakou gýčovitou farebnou fatamorgánou "dobrej nálady" a "šťastia", my sme viac ako zvedavý automechanik, ktorý sa díva vozidlám až do bachora.

Ale dík za podnet. Takto by malo vyzerať fórum, že si každý napíše, v čom vidí problém. a vyjasní sa to.

Roland Edvardsen

Neviem, kto ti tu pripadá ako skutočný nacista, ale ja ním rozhodne nie som. Odmietam nejakú jednu ideologickú škatuľku s predpísaným vzorcom myslenia a postojov ako napr. fašizmus, národný socializmus, komunizmus, katolicizmus a pod. To, že som svetonázorovo rasový realista, etnonacionalista a eugenik zo mňa naozaj národného socialistu ešte nerobí. Koniec koncov liberálnodemokratické režimy minulosti tiež praktikovali eugeniku a aj biely nacionalizmus a separáciu (stačí sa pozrieť na také USA a sám si uviedol Švédsko). Toto nebola výsada len NS, hoci sa to dnes neustále podsúva.

Norman

Urážlivé veru nie je ani tak to prirovnanie, ale to zúžené zaškatulkovanie.
Ale s akou hrôzou to spomenul :-).
Oderint dum metuant.

sandro

S odstupom casu musim povedat, ze to bol skvely krok. Rozputali debatu aj v kruhoch bigotnej katolickej spolocnosti, kde sa doteraz s Kotlebom len nesmelo koketovalo. Pohybujem sa tam trochu, takze to vidim. Zaroven je to vinikajuci krok aj co sa tyka forsirovaneho rusenia strany lebo toto je ciste krestanska tema a cim viac budu v tejto pozicii, tym to budu mat Ciznarovci tazsie.

Roland Edvardsen

S odstupom času naopak môžeme konštatovať, že kotlebovci otvorili týmto svojim debilným a zbytočným návrhom povestnú Pandorinu skrinku, keďže skutoční fanatici (či skutoční katolíci? Kto sa má v tom vyznať, že?) sa teraz rozhodli, že si nenechajú kradnúť agendu nejakým "fašistom", ktorý je navyše ešte z ich pohľadu pekne mäkký (my vieme, že tí najväčší magori typu Tutková by chceli zakázať potraty za každých okolností - aj v prípade ohrozenia života ženy).

Už sa toho chytili aj "matovičovci" (tí čo nemajú radi útoky na islam, nezabúdajte) a tu máte nejaké "perly" od jedného z nich:

„Kotlebov zákon je eugenický. Napríklad keď sa o dieťati zistí, že je geneticky choré, alebo má Downov syndróm, tak ho zabijeme. Toto z nášho pohľadu nie je lepšie,“ hovorí Marosz. Prakticky to znamená, že interrupciu neschvaľujú ani v prípade, ak by mal plod genetickú chybu alebo bol inak poškodený.
Zdroj: https://dennikn.sk/1130303/s-fasistami-hlasovat-nechcu-niektori-poslanci...

Takže, je to opäť tu: eugenika ako strašiak. Matovičovci si môžu teraz podať ruku s rostasovcami. Je mi z toho normálne zle. Eugenika bola jedna z mojich prioritných tém a za tú dobu, odkedy som ju začal propagovať na webe, nevidím, že by sa spoločnosť a politická scéna v tomto smere akokoľvek posunula. Ba dokonca mám obavu, že s nástupom kdejakých klerikálnych bláznov sa ešte môže s takýmito atakmi roztrhnúť vrece a táto agenda bude ešte viac verejne diskreditovaná než je tomu teraz.

Roland Edvardsen

Dostalo sa ku mne vyjadrenie Fica k tejto téme, s ktorým sa skôr stotožňujem. Tu by som len dodal, že čisto z eugenického a zároveň praktického pohľadu v skutočnosti treba podporovať maximálnu liberalizáciu potratu ako aj prístupu k antikoncepcii a tabletkám "po", tak aby mali k nim veľmi ľahký prístup i tie najchudobnejšie, najzaostalejšie vrstvy spoločnosti, resp. ženy z týchto vrstiev (cigánky, "white trash"). Čítal som, že interrupčný zákrok môže stáť až 250 eur. To je priveľa, dementné cigánky a dementné belošky by to mali mať zadarmo, alebo aj za nejakú odmenu. Detto pri sterilizáciách. Nie, naopak ako to idú robiť dysgenici z opozície. Osobne by som tiež v prípade vady plodu posunul hranicu aspoň do 5 mesiaca.

Tu je Ficove vyjadrenie:
K opozičnému návrhu zákona o umelom prerušení tehotenstva

Skupina opozičných poslancov NR SR predložila návrh novelizácie zákona o umelom prerušení tehotenstva. Napriek tomu, že na zmenu súčasnej právnej úpravy neexistuje žiadna spoločenská objednávka, rád by som k nej zaujal stanovisko. Stanovisko, ktoré vyplýva z mojich profesionálnych skúseností z oblasti ľudských práv, keď som sedem rokov zastupoval SR pred Európskym súdom pre ľudské práva.
Opozičný návrh zákona úplne zakazuje umelé prerušenie tehotenstva s troma výnimkami:
a) ak je ohrozený život ženy,
b) ak je dôvodné podozrenie, že žena otehotnela v dôsledku trestného činu a tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov a nebránia tomu zdravotné dôvody ženy a
c) ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresahuje 24 týždňov a nebránia tomu zdravotné dôvody ženy.

Ide o zásadný prelom v právnej úprave umelého prerušenia tehotenstva, ktorá je dnes postavená na slobodnom rozhodnutí ženy podstúpiť takýto zákrok, ak tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov. Súčasná právna úprava súčasne pozná zdravotné dôvody, ktoré umožňujú umelé prerušenie tehotenstva aj po 12 týždňoch.
Návrh opozičných strán reflektuje názor časti slovenskej verejnosti, podľa ktorej by žena nemala mať slobodné právo rozhodnúť sa, či ukončí tehotenstvo.
Dovolím si vysloviť názor, že návrh zákona z dielne opozičných poslancov je v rozpore s Ústavou SR. Z judikatúry Ústavného súdu SR vyplýva, že hodnota spätá s ochranou nenarodeného ľudského života nemôže stáť vyššie ako iné ústavné práva. Každý, vrátane tehotnej ženy, má právo rozhodovať o svojom súkromnom živote a možnosť tehotnej ženy požiadať o umelé prerušenie tehotenstva je jednou z foriem uplatnenia práva na súkromie, sebaurčenie a slobodu.
Ústavnú hodnotu nenarodeného ľudského života preto možno chrániť len do takej miery, aby táto ochrana nespôsobovala zásah do podstaty slobody ženy a jej práva na súkromie. Ak by žena v žiadnom štádiu tehotenstva nemohla sama rozhodnúť o tom, či vynosí plod alebo si nechá umelo prerušiť tehotenstvo, tak by to znamenalo povinnosť vynosiť plod. Takáto povinnosť nemá oporu v Ústave SR. Zákonodarca môže, a v záujme ochrany ústavnej hodnoty nenarodeného ľudského života aj musí, ustanoviť postup a časové hranice v prípade, keď sa žena rozhodne pre umelé prerušenie tehotenstva, pričom jeho postup nemôže byť svojvoľný a má umožňovať reálne rozhodnutie ženy o umelom prerušení jej tehotenstva a rešpektovanie ústavnej hodnoty nenarodeného ľudského života. Absolutizácia – napríklad absolútny zákaz umelého prerušenia tehotenstva alebo naopak zrušenie akýchkoľvek jeho obmedzení – je vylúčená (z nálezu ÚS SR Pl. ÚS 12/01 – 297).
Vyslovujem presvedčenie, že súčasná právna úprava umelého prerušenia tehotenstva (zákon č. 73/1986 Zb. v znení neskorších predpisov) plne vyhovuje parametrom definovaných v náleze Ústavného súdu SR.

Ešte niekoľko krátkych poznámok.
Rešpektujem aj opačný názor na umelé prerušenie tehotenstva, ako aj hĺbku morálnej a etickej diskusie, ale tieto nemajú oporu v Ústave SR.
Na Slovensku sme svedkami významného poklesu prípadov umelého prerušenia tehotenstva. Prijatie opozičného návrhu, ktorý umelé prerušenie tehotenstva zakazuje, by viedlo k vytvoreniu čierneho trhu na Slovensku so značnými zdravotnými rizikami pre ženy podstupujúce zákrok. Alebo by došlo k tzv. potratovej turistike do zahraničia.
Plne súhlasím s tým, že žena musí mať právo do určitého obdobia vývoja plodu (ak tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov) sama sa rozhodnúť, či pristúpi k prerušeniu tehotenstva. Rovnako súhlasím, že by sme mali právne dôslednejšie zakotviť informovanie ženy o rizikách spojených s umelým prerušením tehotenstva, o zodpovednosti spojenej s plánovaným rodičovstvom (tzv. informovaný súhlas), ako aj nové pravidlá pre preplácanie týchto zákrokov zo zdravotnej poisťovne.
Za opozičný návrh zákona zakazujúceho umelé prerušenie tehotenstva nemôžem zahlasovať. Nielen preto, že nemá oporu v Ústave SR. Ale aj preto, že som úplne stotožnený so súčasnou právnou úpravou.

Robert Fico
predseda politickej strany SMER – sociálna demokracia

Zdroj: https://www.facebook.com/smersd/?hc_ref=ARQrFOuDtNIV9-Uht7IXNUmuBJImdBtK...