Musí si prejsť Slovensko opäť politickým peklom?

Blíži sa ten nový rok, ale nielen to ma akosi núti sa zamyslieť nad budúcnosťou politickej štruktúry zvanej Slovenko.

Ako všetci vieme, všetky jeho naratívy sa ukázali ako slabé a blbé. Tzv. pravicový a zaároveň hlavne prozápadný naratív je dnes bez sily - odrážajúc stav a bledé perspektívy samotného Západu. Nejaký lavicový naratív, túžba po rovnosti, síce narastá priamo úmerne krvavej nerovnosti, aká na Slovensku nastala - ale nemá program, ten starý dokázal svoju podvodnosť a nový nie je - darmo si Blaha maluje, že čosi také má. Stredný realizmus, za aký sa vydával hlavne Smer, tiež trpí ťažkým útekom zbabelcov, ktorí sa v ňom zahniezdili. A nacionalizmus nedokáže prelomiť svoj bilag fašizmu - možno paradoxne práve preto, že ho zapiera a stále sa zbytočne obzerá, kto o ňom čo povie.

Ergo - všetko zle. Hovoríme ale nie o celom štáte či národe, ale len o jeho politickom modele. Samotná spoločnosť na tom nemusí byť tak zle - ale tá rozhoduje len málo.

Na budúci rok nie sú parlamentné voľby, len prezidentské, v podstate by sa nemalo nič diať. Neviem teda, kedy sa teda začnú hýbať krabice, ale slovenský politický hnoj je v takom zlom stave, že nech dôjde k zmenám skôr či neskôr, Slovensko nemá pozitívnu alternatívu, z ktorej by si vybralo. No, ono nemá alternatívu ani v zmysle inej, novej alternatívnej politiky. 

To nie je pesimistická predpoveď. Je to proste tak a Slovensko zostane politicky najbližšiu dobu stále slabé a popletené. Aj doteraz teda také bolo - to, že si to predlži, teda nič tragické neznamená. Nik nezlyhal - len ani nik pozitívne neprekvapil. A musel by som byť veľký optimista, ak by som predpokladal, že niekto prekvapí už nabudúci rok  (vylúčiť sa to nedá, ale ešte menej to možno čakať).

Na to, aby sa z tohto bahna vynorilo niečo nové, si proste bude musieť republika prejsť politickým chaosom, zas takým malým politickým peklom. Všetok ten súčasný partaj cirkus zlyhal. 

Povedané jednou vetou: sme národ bez politikov.

 
lebleu

Rok sa s rokom stretne a sudruh prezident zase bude udelovat metale.
Bude aj Kuciak in memoriam? Ja si myslim, ze ano. A komu by tak este mohol? Stankemu, za angazovanost na namesti. A co ja viem, Vasaryovej Magde. Za dlhodobo spravne nazory.
Mohla by byt z toho celkom zaujimava tipovacia sutaz.

Norman

Dobrý nápad. Áno, Kuciak určite, v tej mrtvole sa zas budú všetci hrabať. (Aj na SNP sú teraz jeho veľkoformátové fotky už dvojmo, nie len po jednom, ale dvojmo - priamo pod kostolom, ako sväté obrázky). A nezabúdajme ani na Šeligu či dokonca Farskú - i keď až takí idiot azda ani Kiska a jeho manšaft nebude. Demeš, Bútora sám, Czefalvayová a poodbní ľudia. Samorejme, nejakí sa najdú aj v kultúre a podobne. Hríb už dostal svoje, alebo je už mimo?

Takisto by sa dalo tipovať číselne, konkrétne to, koľko percent židov bude medzi vyznamenanými. Ale možno by sme nemali o tom písať, lebo zas Mizík či kto dostane pokutu v parlamente za židovanie.

Ľubov

je predsa Lajčák.Na neho ste, neviem prečo, pozabudli.

Ps. Alebo navrhnime nóvum. Kto chce získať cenu Zápecník roka 2018 ? Ja hej,ale málo som preto urobila,aby bola zaslúžená.

Ľubov

Tak je tu opäť-Nový rok. A je pravda,že pomaly sa bojíme povedať ,že si prajeme všetko dobré.Chce to už trocha odvahy.

Práve preto,prajem Vám všetkým veľa šťastia a zdravia,aj sebe.V roku 2019. Koncom decembra som si kúpila slovenskú verziu https://shop.economist.com/products/the-world-in-2019 ,licenciu si kúpili HN.

Nepotešili ma,pretože genderové šialenstvo vraj bude gradovať.Nuž,nech ,raz dograduje.A možno to ani dlho nepotrvá. Obálka je čierno-biela,akoby ju celú nakreslil Leonardo.Bude mať výročie,možno sa dozvieme,prečo bol vybraný za génia celého západu.Lebo pravda je zase trochu inde.Veľa vecí rozrobil,ale nedokončil,napokon ,sám si pred smrťou napísal do denníka"premárnil som svoje dni".Bol krásny,extravagantný,vedel kresliť všetko a ľavou.
Verím,že pomútil hlavu každému pred 500 rokmi,možno by aj dnes.

Čo sa týka našich stredoeurópskych maličkostí,chvalabohu ,Ekonomist nám nevenuje pozornosť,o to viac miesta je tam pre Indiu.Keď tá India ide tak nahor,akp píšu,som zvedavá,či sa dozvieme niečo viac aj o hinduizme,pretože médiá podzemnice olejnej o ňom mlčia. Zatiaľ .-)

Norman

Leonardo bol zabudnutí, do popredia ho údajne vytiahli až začiatkom 20. storočia talianski nacionalisti - neskôr známi ako fašisti. Takže by aj Leonardo mal byť vlastne zakázaný, lebo jeho imidž, jeho génius je naozaj typickým nacistickým paternom (ale to sionisti ani ľudia už nevedia, tak je Leonardo v princípe ok).

To, že mal Leonardo na konci života pocit márnosti, to je bežné u všetkých ľudí (veď uvidíš, keď budeš mať viac rokov :)
A v podstate oprávnene - veď kto tu už na svete niečo hodnotné vytvoril? Niektorí boli prví, ale ak by to neurobili oni, urobil by to ktokoľvek iný. A akú to má hodnotu? Ako citoval Rembrand Knihu Kazateľ: Marnosť nad márnosť a všetko je márnosť.
Ale nie aby ste si mysleli, že ja mám teraz nejaký pocit depresie - ak by to tak bolo, tak by som nemal odvahu o tom písať. Nie, len si myslím, že pocit márnosti je správny a liečivý pocit. Že ľudia práve vtedy vidia presnejšie, či skôr začínajú vidieť. Aj preto nie jeden filozof hovoril "Privedte mi ponížených a urazených, lebo oni prví pochopia".
Ešte ž eja nie som filozof - a okrem toho, porazených a ponížených vidím na Slovensku okolo 6 milionov.

lebleu

Ale asi by to bolo príliš okaté.

Náhodný okoloidúci

Ten Šefčovič je len iná verzia Lajčáka. Čert ako diabol, ako hovoríme my ateisti.

Roland Edvardsen

Šefčovič hlavne nie je ani tak známy. Fico nepotrebuje hľadať kandidáta, ktorý by mu pomohol stať sa ústavným sudcom v Smere. Bohato stačí spraviť tajnú dohodu s Harabinom. A väčšina voličov Smeru bude podľa mňa voliť Harabina, ak Smer nepríde s vlastným kandidátom. :-)

Norman

to je rozumný názor, len či Fico a Smer toto pochopia.