A čo teraz?

Prvé vážne varovania zazneli vo februári. V marci začala hystéria stúpať a vygradovala až do predvčerajšieho nariadenia mestskej rady, že treba okamžite znížiť spotrebu vody o 100 miliónov litrov denne. Vo viacerých štvrtiach dnes už netečie pitná voda a platí prísny zákaz umývania áut a podobných roztopašností. Reč je o Kapskom Meste, "perle Afriky". O meste v štáte, kde stúpol počet obyvateľstva od roku 1950 z 13 miliónov na dnešných 56 miliónov a ďalej rastie, ako keby mali v zásobe tajný sladkovodný oceán.

Slovenská tlačová agentúra síce dnes o nezvratnej tragédii Kapského Mesta priniesla stručnú správu, ale korporátne média sa ju akosi zdráhajú prevziať. Ľudia podvedome vedia odlíšiť, čo sú blbosti a čo je skutočne strašné. Načo ich znepokojovať.

Správa znie takto: Vyprahnuté Kapské Mesto v Juhoafrickej republike sa borí s najhorším suchom za vyše storočie, pristúpilo preto k prísnemu obmedzeniu spotreby vody. Orgány Kapského Mestaa upozornili, že hladiny priehrad sú na úrovni 20,7 percenta plného objemu, čo je o 0,7 percenta menej ako pred týždňom. Posledných desať percent vody v priehradách je však zväčša nevyužiteľných vzhľadom na bahno, rastliny a odpad na dne. Mesto, ktoré je významným turistickým cieľom, trpí podľa svojich predstaviteľov dôsledkami klimatickej zmeny. Meteorológovia varovali, že v najbližších troch týždňoch s dažďom prakticky nerátajú. Vyprahnutú provinciu Západné Kapsko vyhlásila v pondelok jej premiérka Helen Zilleová za zónu katastrofy.

 

Tak to by sme mali. Zóna katastrofy, v ktorej sú černosi nadžganí hlava na hlave. Čo teraz? Vydajú sa juhoafrické hordy krížom cez Afriku, aby vyvraždili a vyplienili africké štáty, kde (zatiaľ) nejaká voda je a rozvrátili celé ekosystémy? Alebo si začnú Sorosove "mimovládne humanitárne lode" robiť zachádzku až na koniec Afriky, aby komfortne doviezli smädné huby do ešte ako-tak zavodnenej Európy? V tom prípade sa možno dobrý človek Miroslav Vraštil dočká, že mu rovnaká tlupa - ktorú v juhoafrickom Čvargistane nikto nepotrestal- vkročí do cesty znovu. Tento raz pri Olomouci.

Ako som už spomenula, o vysychajúcom Kapskom Meste - nejde o žiadny dočasný úkaz - mamľasi v korporátnych médiách ani muk. Nemáme však strácať nádej, pretože veda pre nich chystá niečo užitočné. Potom pochopia, že z juhoafrického obyvateľstva, ktoré prírodná katastrofa vyvrhne až do Európy, im nikto pohár vody nepodá.

 

 
0
Vivian

Emi, ja už som tu za magorku, čo tu furt o nejakej vode blúzni, ale dik za článok.

Norman tu dávnejšie, a ako obvykle len on vie, nenápadne a akoby len tak, povedal čosi, už neviem v ktorej diskusii, takú nenápadnú vetu, ktorú si zrejme málokto všimol. A teda, že v deväťdesiatych rokoch hneď po revolúcii, sme nevedeli a nemohli zabrániť " divokosti 90 rokov " . Boli sme príliš chudobní, dobrí a neinformovaní.. Internet prakticky nefungoval. A všetci sme mali dosť starostí vyrovnať sa s nastupujúcim " kapitalizmom. A teda sme nemohli zabrániť tomu, čo sa s našou krajinou a jej obyvateľmi dialo. A teda tá generácia z tých 90 rokov, ponesie kolektívnu vinu za to, že to, čo sa stalo, jednoducho dovolila. Ale zároveň pripomenul, že to je naša generačná chyba. Chyba, ktorú nám naše deti a vnuci raz budú vyčítať, keď zmúdrejú. Že, prečo sme to dopustili, to všetko, prečo sme nevedeli predvídať, čo sme samozrejme ani zďaleka vtedy nemohli, keďže sme nevedeli ani len, čo sa vtedy práve dialo.

Neodpustiteľné veci pre budúce generácie sa dejú aj za posledné 2, 3, roky na Slovensku. Rozpredáva sa pôda. Opäť preto, že majitelia, ktorí ju vlastnia, sú chudobní, chcú byť hneď bohatí na krátky čas, alebo len skrátka potrebujú dáko sanovať svoju súčasnú situáciu. Je jedno, či vlastníkom je štát, alebo je vlastník občan.

Je zaujímavé sledovať, ako pán xy, trebárs povedzme Kaliňák, ešte pred viac než rokom, poskupoval úrodnú poľnohospodársku pôdu v južných oblastiach Slovenska, inak nič proti pánu Kaliňákovi nemám, pretože je presne taký istý ako 90 % ľudí sediacich pri prvotných informáciách a informačných tokoch a de facto tvoriacich zákony, kde tieto a podobné odpredaje požehnávajú, za posledných 25 rokov. Takže ak, tak to by som musela nenávidieť cca 85 % obyvateľov Slovenska ich poskokov. Kaliňák nie je o nič horší, ani lepší, ako tí pred ním. A škoda sa rozčuľovať a kaziť si večer.

ZAUJIMAVÉ ale je, že si to doteraz nikto tu, okrem teba, na Nadhľade nevšimol, že jediné, čo v budúcnosti a vlastne už aj teraz svoju cenu v našej krajina má, je voda, ktorá sa na tejto odpredávanej pôde, väčšinou nachádza. A je to to jediné posledné cenné, čo ešte na Slovensku máme. A že, to, vlastne posledné naozaj komoditné bohatstvo, neskôr možno vo veľkom odkúpia dáke zahraničné paprče. Len preto, že dáky židovský alebo aj iný ...ský dement z východu, západu, bol pri koryte, ( ale ani zďaleka nielen on ) a mal možnosť, resp.si potreboval sebe a svojim detným deťom, finančne zabezpečiť budúcnosť.

Ono Smer tuším teraz po roku, ( ako už býva v Smere dobrým zvykom, najprv niečo totálne zničiť, a potom prvý prísť s nápravou ) sa chystá podať návrh zákona, o zastavení odpredaja pôdy zahraničným subjektom. Ale dnes je už situacia - ako sa múdro na lazoch vraví a varuje - že dnes je včera a bolo už neskoro.

Emi, my tu môžme rozprávať o dobre, pozitívne, o duchovne. Ak tu niekto v kuse vidí dáku nezmyselnú slamku v oku suseda a brvno krížom cez svoju rohovku nevidí, čo už s takým človekom. Vy ho necháte. To je vskutku obrovská blahosklonnost. Rozmýšľam, sakra, kto toto všetko platí , váš čas, úsilie, doménu ? Ste už tak nad vecou ?

Načo sú mi tu tie nekonečné videá, mnohé pre mňa osobne defacto vágne, a ďalšie upozorňujúce mainstreamové linky z našich korporátnych a iných médií ? Len na pobavenie. K premýšľaniu sú pre našinca v skrytej, ale o to k viac k premýšľaniu burcujúce tvoje tzv. akoby " upozornenia. " Že tu ajhľa, toto si všimnite, si odhrňte záves v mozgu, oddeľte zrno od pliev a popremýšľajte....

......

" Voda " v tvojich článkoch Emi, mňa " rybku " veľmi oblažuje :) Ešte raz dík.

Norman

Teraz nedávno parlament schválil zákon na ochranu pôdy. Angažovali sa v tom nejaké organizácie, Žiarislav a podobne. Ochrana vody bola tiež nedávno na pretrase. A stále sú to témy na webe. Je možné, že je to dôležitejšie ako naše úvahy, ale každý máme svoje.

Čo sa týka komentárov a liniek v nich, to si treba vydiskutovať s autorom:) Všetko nie je v našej réžii, a to sme už zastavili/odstavili Slavena aj Afinabula od písania tzv. článkov plnýh liniek, aby to tu bolo jednotnejšie. Komentáre ale sú vecou návštevníkov.

A s tým súvisi aj ten bod, kto toto všetko platí. Nuž, je to taký minimalistický profil, jedna doména dnes až toľko nestojí, čas stojí oveľa viac, ale práve preto bežíme pokiaľ možno na voľnobeh (i keď je pravda, že si tu človek doslovne ničí zdravie). Preto ale sa venujeme len tomu, čo sa dá efektívne a plynulo, čo nás zaujíma, a nie zrovna tomu, čo by sa malo alebo bolo nejako ináč žiadané či potrebné. Zachrániť vodu či zem - to my nedokážeme. Ak to nedokáže domáca rasa sama, z vlastnej iniciatívy - nuž, tak zdochne (sorry za výraz, ale ten jediný je v prírode správny). My nie sme spasitelia.

Vivian

pred pár dňami, 16. mája, poslanci schválili a po podpísaní prezidentom, bude v platnosti ústavný zákon o ochrane poľnohospodárskej pôdy na Slovensku pred špekulatívnym nákupom jednotlivcami a obchodnými spoločnosťami zo zahraničia.

A chápem tiež a súhlasím, že niektoré veci sa nedajú zachrániť. Ale je dobré, že si ľudia trebárs aj cez vaše články a diskusiu pod nimi, prečítajú niečo o tom, info a tak.

Ovplyvniť ekonómiu a obchodné záujmy tej ktorej krajiny dnes už môžu iba politici a politika. Internet a weby plnia iba informačnú úlohu. Čo je ale zase dôležité, lebo istým spôsobom ovplyvňujú verejnú mienku.

...........

EÚ mala neustále výhrady voči tomu, že náš štát sa vzoprel proti voľnému pohybu kapitálu - t.j. nákupu pôdy skrze investície zahraničných investorov, a to odkupom domácich podnikov spolu s pozemkami. Novy ústavný zákon o.i. bude uzákoňovat aj to, že zahraničné subjekty môžu kúpiť našu domácu poločnosť, firmu, ale poľnohospodársku pôdu a pozemky už nie, ani v prípade, že sú majetkom odkupovanej firmy, alebo výrobnej spoločnosti

Je dobré, že tento nový zákon sa stane zákonom deklarovaným v ústave nášho štátu. I keď Kiska ho ešte nepodpísal, (dúfam, že tak urobí ) Ústava nie je nadradená zákonom Bruselu, ale národná judikatúra by nemala byť v rozpore s európskym právom. Veď uvidíme, ako to večné obchádzanie zákonov vrámci globalizovania a korporátnych tlakov veľkých obchodných spoločností na malé, nie tak bohaté a fungujúce štátne ekonomiky, dopadne. Večný problém sveta ako takého.

Norman

hrozivá predstava, afričania si zničia celý kontinent, doslovne z neho spravia púšť.
skoro som sa nasral, keď som to čítal.

Náhodný okoloidúci

Ronald Reagan ÚDAJNE povedal "Nepodporujte chudobu, lebo sa rozmnoží".
Ale okrem toho údajne povedal aj to, že stromy znečisťujú životné prostredie, čo je samozrejme blbosť, lebo stromy nám vyrábajú kyslík, preto všetko, čo kedy Reagan povedal, môžeme pokladať za blbosť.

Vivo

(lesov a polí) to nemali po roku 1990 jednoduché. Viem o čom hovorím. :-D

Ak ste boli veľký vlastník pôdy, vyvlastnenie prebiehalo veľmi rýchlo a nebolo jasne dokumentované. Vznikol na Vašej pôde „Štátny majetok“, ktorý si starosti s inventarizáciou pôdy, hnuteľného a nehnuteľného majetku nerobil starosti. O hospodárskych zvieratách nehovoriac!

Ako vzorku uvediem jedno dedičské konanie, o ktorom mám v rukách podrobnosti. Výpis z katastra, ktorý má 17 strán a doteraz nie je v poriadku!
Reštitúcie sa tvrdím úmyselne ťahali katastrofálne dlho aj preto, aby reštituenti nemohli ručiť reálnym nehnuteľným majetkom bankám za úvery, ktoré sa mohli potom poskytovať bez akýchkoľvek záruk na čestné slovo komunistu. Zabrzdili reštituentom podnikanie, aby mohli podnikať kádre ako pán Veľkonemožný Kiska.

Keď ste dostali do rúk pôdu, nevrátili Vám aj zvieratá, nehnuteľnosti a hnuteľný majetok. Nevrátili Vám vyvlastnené kontá, pohľadávky. Vaši predkovia – šikovní gazdovia pomreli a vedeli ste o hospodárení na pôde veľké h.vn.! Pôda bola zamorená ťažkými kovmi z komunistických hnojív, podnikať ste mali začať v kontexte úplnej právnej anarchie, keď bolševik sused o kilometre dole brehom Vám beztrestne odvŕtal vodu a vyschol Vám minerálny prameň (s ktorým on veselo beztrestne podniká ďalej).

Dnes o ochrane pôdy a vody krákorajú grázli, čo sa podieľali na tejto anarchii a sú priami páchatelia devastácie našej krajiny (mimochodom na okraji národného parku). Nechcite ani vedieť, s akými problémami ešte stále dnes zápasí reštituent lesnej a poľnohospodárskej pôdy. Mám na stole pozvánku. Pri pohľade na to čo reprezentuje, sa mi obracajú moje vypitvané vnútornosti a dostávam kŕče.

Jozef Novak

Vďaka za skvelý článok. Skutočne nikde som naň inde nenatrafil.

Náhodný okoloidúci

Dávam do ctenej pozornosti návštevníkov pitvora rozhovor s Václavom Cílkom o vode a o suchu.

https://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/445927-najhorsie-sucho-za-500-...

Norman

Chcel by som vysvetliť, že ja som sa tu ani nikde nejako sústredene nevenoval tejto ekologickej téme, pretože v tomto nie je moc čo dosiahnuť. Tie metódy, ktoré navrhovali zelené detičky - vytvoriť sektu, dedinu a zmeniť LEN svoj život - totiž samozrejme nefungujú. Okrem toho, ako tvrdia niektorí experti, sú tieto veci už dosť za hranicou, aby ich ľudstvo dokázalo zvrátiť - musia sa minimálne samé vybiť. Preto je toto dosť nevhodná téma, odkiaľ začať rozmotávať gordický uzol spoločnosti.

Ale budem veľmi rád sledovať, ako tieto holé opice, mnohé ešte včera akademicky a naduto havloidne aktívne, presne ako Cílek osobne, ako budú teraz vzdychať, krútiť sa a obviňovať všetkých - len samozrejme ZAS nie seba.
Rovnako budem so záujmom sledovať, ako budú, podobne ako bežec pred medveďom (teoreticky) zahadzuje zvršky, ruksak, čapicu, kabát, teda ako budú títo veční teoretici pod tlakom udalostí zahadzovať svoje posvätné dogmy:
"večný rast", "ekonomiku spotreby", "demokraciu", "liberálnosť", "socializmus", "rovnosť" a podobné termíny, ktoré sami zničili a zneužili na perverznosti. Ako budú klesať do obhajoby barbarstva. Len sledujte, už zajtra naživo vo vašom TV.
Pikantné na celej veci je to, že títo akademici ako aj globálni bosovia majú predsa len viac informácií, ako sa aj dnes dostane širokej populácii. Takže prví začnú strácať nervy práve oni, akademici a globalisti začnú zrazu ako prví skučať, pričom tancujúca superstárová spodina nebude vôbec chápať, o čom je vlastne reč, respektíve, prečo sa tak zrazu zmenil ich posvätný naratív.

Prirodzene, to je len odhad. Otvorený úprimný odhad. Fakt sa nedá predpovedať, ako bude kolabovať prostredie, ani to, ako sa bude šíriť panika - no ale práve preto som zvedavý na to zrútenie sa (niektorých) spoločenských štruktúr pod vplyvom zmienenej paniky.

Hm, práve som si z nostalgie pustil pôvodnú (a jedinú) Planétu opíc, tú, ešte s kynickými poznámkami v podaní Charltona Hestona. Veru, ono sa im to nakoniec podarí, tým zmrdom, veža sa im pod rukami zrúti. Film ešte z roku 1967, pol storočia, tie varovania sú tu stovku rokov, keď zarátame aj tie mytologické, tak tisíce - a nepomôže.

Náhodný okoloidúci

Tie naivky, ktoré spomínaš na začiatku, sa riadia dvoma nepodloženými dogmatickými mantrami - 1. ak chceš zmeniť svet, zmeň seba, 2. mysli globálne, konaj lokálne. Lenže tieto mantry nefungujú tak ako by si niekto naivne predstavoval. Priveľa jedincov myslí globálne a oná globálne tak, aby z toho mali prospech oni a ich klany, a u väčšiny ľudí chýba ochota zmeniť sa k lepšiemu. Iní zasa nie sú schopní dovidieť za horizont a dlhodobo plánovať a predvídať následky svojho konania.
Zem ničia dva základné faktory, ktoré v sebe zahŕňajú rôzne iné faktory:
1. v "treťom svete" nie je kontrola detskej úmrtnosti vyvážená kontrolou pôrodnosti a dochádza k vybývaniu ich životného prostredia
2. vo vyspelom svete dochádza k neprimeranému hromadeniu zbytočného luxusu (zlaté záchodové misy, mahagónový nábytok, nezmyselne veľké domy, obrovské autá so spotrebou menšieho tanku) a tým pádom aj k neskutočnému plytvaniu. A k tomu množstvo výrobkov na jedno použitie s obmedzenou možnosťou recyklácie.

Norman

No, presne ako hovoríš.
Tá prvá mantra, o zmenení seba, tá by azda aj fungovala, ak by išlo naozaj o "zmenu" sveta. Ale tu nejde všeobecne o dobro, ale o zlo, o zničenie zla. Preto vlastne mali absurdný prístup:
1. Ak chceš zničiť zlo, znič seba.
Pretože oni už boli produkty novej generácie otrokov: presvedčení o svojej vine. Taký otrok teda ak má zničiť zlo, zničí seba. Ideálny prístup pre pánov - opak tohto prístupu ( "Ak chceš zničiť zlo, znič ho čo najpresnejšie a čo najrozhodnejšie") sa volá "nacizmus".

Tu druhú mantru, tú som nikdy nemal rád, pretože tá vlastne priam otvorene hovorí:
2. Mysli a kecaj si o čomkoľvek globálne, v tom sa neobmedzuj, ale potom sa zas vráť na svoj piesoček a hrajkaj sa tam s hovadinkami.
Opäť ukážka dokonalého otroka, ktorému je dovolené kecať, ale potom sa sám vráti do klietky. Hranie sa vo vlastnej záhradke bolo po revolúcii spomínané ako neduh socializmu, že sa ľudia utiekali pred systémom do svojich prďolatých záhradok a tam sa odbavovali na kvetinkách a mrkvičke. Tak to bolo, po revolúcii sa o tom hovorilo ... neskôr to ale zamĺklo, lebo dnes už to systému zas takto vyhovuje.

Aby nevznikol dojem, táto kritika "zelených" ani najmenej nič nemení nič na tom, že s veľkou pravdepodobnosťou hrozí nejaký viacmenej globálny klimatický kolaps (jemnejšie to neviem vyjadriť). Ale ani tomu sa nemienim venovať, lebo ja hovorím na webe ZASADNE len do vecí, ktorým naozaj rozumiem - a pozemským klimatickým globálnym procesom nik z ľudí nerozumie. Okrem toho, ba možo v prvom rade - väčšina z ľudí má slabé nervy a z nejakého nepochopiteľného dôvodu ich strašne znepokojuje a hnevá, keď počujú nedobré predpovede :)
A pritom optimisticky vždy zdôrazňujem: neznepokojujte sa a netrápte, takmer iste 1 až 10% ľudstva prežije. Aspoň dúfam :-) (viem, som hrozný, nemal by som si z ich strachu robiť srandu, ale baví ma to).

slaven1

Žiadna nie je lebo sucho. Dobre, tak postavím vodovod. Probléma v je tom, že Juhoafrická vláda, v zmysle vláda pozostávajúca z Afričanou z Juhu, vodovody stavať nie je schopná. Vodovody sa stavali 30 rokov dozadu, pred tým než dnešná vláda získala moc. Takže tak.

Citátik na závar: "South Africa is like the most beautiful woman you have ever met. Hovewer, she has AIDS."

slaven1

Žiadna nie je lebo sucho. Dobre, tak postavím vodovod. Probléma v je tom, že Juhoafrická vláda, v zmysle vláda pozostávajúca z Afričanou z Juhu, vodovody stavať nie je schopná. Vodovody sa stavali 30 rokov dozadu, pred tým než dnešná vláda získala moc. Takže tak.

Citátik na závar: "South Africa is like the most beautiful woman you have ever met. Hovewer, she has AIDS."