Demokracia v praxi

Koluje to webom už pár dní ako sranda. Je to ale častejšia realita, ako sa zdá - aj keď asi nie tak okatá. Demokracia :-)

 

Autor: 
téma: 
vrbovčan

že ona vyhrala tesnou väčšinou a teda že po dedine sa šírila veľká kritika na jej osobu a obyvatelia sa rozdelili na polovicu. To prináša nervozitu aj do všelijakých každodenných malicherných tém. V takejto atmosfére sa konalo povolebné zasadnutie zastupiteľstva. Samozrejme, že veľký podiel na priebehu má úroveň inteligencie tej dámy. Osobne si myslím, že vyrastala v rodine s dominantnou matkou. Ešte treba spomenúť akési školenie, čo spomína, že ho absolvovala. Podľa mňa školenie typu "zvýš svoje manažérske schopnosti...", ktoré zrejme organizuje ministerstvo vnútra a určite bolo, tak ako všetky takéto, vylobované na ministerstve samotnou školiteľskou firmou. No a pani uverila, že má schopnosti manažéra a podľahla ich vymývaniu mozgov.
Všetko je následok vypätej predvolebnej kampani. Demokracii sa ešte dlho musíme učiť.

Norman

áno, je to výsledok v podstate (aj) osobných sporov. V podstate to nie je až tak zlé.
Tak, ako hovoríš, je to výsledok "školení", ale ona dokonca neskôr spomína, že je ktosi poradil, že si má držať odstup, zaviesť vykanie a zrejme urobiť poslancom peklo. Zlá rada, človek si musí dávať pozor na zákerných radcov.
Ale ja som to sem od začiatku nedal ako výsmech tej starostky, ale napísal som: "demokracia". Ako výsmech vzývania toho zlatého teľaťa. "Demokracia" bez vyspelých normálnych, pokojných a spokojných ľudí, je hovno.

vrbovčan

k demokracii má minimálne dve fázy. Prvá je získať odvahu postaviť sa autorite. Druhá je uvedomiť si svoju zodpovednosť za svoje odvážne skutky. Nebezpečenstvo demokracie je, že nie všetci sú schopní dospieť do druhej fázy. V tom prípade hrozí anarchia.
Z pani starostky si srandu nerobím. Len sucho konštatujem, že veľa inteligencie nepobrala. A ten, čo jej tak zle radil, bol lektor z toho školenia.
Momentálne sa naša spoločnosť na ceste k demokracii borí s faktom, že voľby sú demokratické len, keď budú mať právo voliť všetci, aj tí menej (ehm, ehm) premýšľajúci, a majú právo, aby ich kandidát získal väčšinu. A druhý fakt je ten, že voliči porazeného kandidáta sú povinní ten prvý fakt strpieť.

Norman

Vždy som sa chcel spýtať, čo to tá "zodpovednosť" má byť. Vážne. Akože čo si pod tým predstaviť. Zaznieva to tak často, ale naozaj, teraz bez definícii či iných fráz - kde sa napríklad ľudia správajú "nezodpovedne"?
Veď všetci robia to najlepšie, čo vedia. Každý si nájde "morálne" a "vyššie" dôvody, prečo to robí tak, ako to robí.
Chcieť od nich zodpovednosť - to čo "znamená"? Ešte lepšie zdôvodnenia?

Ale hovorím, je to tak často opakované slovo, takže to neber osobne. A pritom tak nejasné, ... že sa pýtam tak všeobecne.

vrbovčan

uvedomiť si, čo svojim skutkom môžem spôsobiť nielen sebe, ale aj ostatným zainteresovaným a následne zvážiť, či ten skutok vykonám. V rozhodovaní nebiť sebecký. Lebo často následky bývajú protichodné. Sebe spôsobím dobre a veľkej skupine zle. Alebo naopak.

Ľubov

Zdravím Vrbovčan. Vážim si Ťa pre Tvoje názory,dlhodobo. Dnešná top udalosť bude zaťažkávajúcou skúškou,cítime to asi všetci,ešte neinfikovaní. ja mám takú dobre odžitú skúsenosť,že kto nenávidí Rusko,nenávidí aj Slovensko.Sú to spojené nádoby.(11.marca príde do Prahy Krvavá Madla.Budeme mať možnosť, opäť si potvrdiť toto pravidlo)

Čo sa týka zodpovednosti,pripájam sa k Tvojmu názoru,že je to osobnná vec svedomia.

vrbovčan

takéto slová. Skôr ja si vážim Tvoje názory. Ja sem píšem len občas. Na domáce témy. Globálne témy sledujem, ale komentujem len pre seba. Netrúfam si sem dávať.
Ja pokladám Srbov za výnimočný národ. Dva krát vstúpili do dejín dosť podstatne.
Ale aby sme sa neodklonili od témy článku. Tá ma zaujíma, lebo podobnú skúsenosť mám z nedávnych komunálnych volieb. Komunálna politika sa už definitívne odklonila od veľkej politiky. Teda politiky politických strán. A miestni aktivisti s potenciou spravovania obcí, prišli na to, že bez spolupracujúceho zastupiteľstva nie je možné spoľahlivo spravovať obec či malé mesto. Preto ešte pred voľbami si zoskupia tím a tak predstúpia pred voličov a žiadajú, aby so starostom boli volení aj ľudia z jeho týmu. Môže sa zdať, že v tom prípade sa budúci starosta vymkne kontrole zvoleného zastupiteľstva. Ale na miestnej úrovni to až tak neplatí. Samotní poslanci sú pod ostrou kontrolou miestneho obyvateľstva.

Náhodný okoloidúci

Pozrime sa, ako to dopadlo v BB. Stačila bohato zaplatená reklamná kampaň a došlo k zmene tak v kresle predsedu BBSK ako aj v krajskom zastupiteľstve a občania, ktorí naleteli, si teraz môžu od zúfalstva vlasy trhať. Príležitosť napraviť to bude až o niekoľko rokov a dovtedy môže slnečková zberba napáchať vážne nevratné škody.