Blaha: hejtovanie, alebo reklama?

Na fejsbúku dal poslanec Ľuboš Blaha status o reportáži v TV JOJ, ktorá sa venuje práve a najmä jemu a jeho ceste do Ruska.

Pozrel som si v archíve tú krátku spravodajskú vsuvku, a áno, je to tak ako Blaha hovorí: medzi správami o lupičoch a iných zlodejoch je krátka reportáž, v ktorej hlavne poslanec Klus spomína, že by sa europoslanci viac mali venovať našim poslancom a ich vzťahu s Ruskom. Aj z úst ministra zahraničia Lajčáka tam zaznieva, že jestvuje "jednotná líniu zahraničnej politiky SR a EÚ (!)" -  tej by sa mali naši politici držať. Klus hovorí, že si Blaha "pomýlil svetové strany" - zrejme je jediná správna, west a west a west.

Blaha sa tejto kritike v bulvárnej TV vysmieva, a vraj mu robí len reklamu.

A v tom je pes zakopaný.

Naozaj, aj negatívna reklama je reklama. Klus je Blahov kolega aj z výboru pre európske záležitosti, dobre sa poznajú a rozumejú si, dopĺňajú sa. Dobrý a zlý policajt - ale to nie je len ich osobná hra. Blaha je donekonečna vykresľovaný ako akýsi odporca režimu a ľudia na FB mu to veria. Zväčša sú naozaj jeho statusy a postrehy správne a presné, kritické voči tomuto režimu. Ale - len voči jeho jednej tvári. Sám Blaha zavlieka takýmto spôsobom do verejného diskurzu veci, ktoré z neho boli už naozaj oprávnene vyhodené - ortodoxný marxizmus ako z 19. storočia, nadšenie nad stalinskou armádou, ktorú treba zbožňovať. Vytvára tak okrem iného negatívnu tému, na ktorú môžu byť naviazaní kaviarenski "liberáli" - už majú svojho nepriateľa, asi im už naozaj aj chýbal.

Dobrí a zlí - to je večná téma a mechanizmus, aký mocenský systém potrebuje. Pritom ich chce oba kontrolovať. Pretože v poslednom čase sa začali kryštalizovať skutočné samostatné opozičné sily, potrebuje si systém vytvárať vlastných "nepriateľov". Jedným z takých pseudo oponentov je aj Blaha.

Samozrejme, ako som spomenul, vyberá aj tie skutočné negatíva a kedže je vo viacerých ohľadoch chránený, môže ich napísať drzejšie ako nejaká skutočná občianska opozícia. Síce sa zdvihli aj akési tlaky trestnoprávneho oddelenia nejakých finančných firiem - ale to bude predpokladám ututlané. Na Blahovi je príznačné to, že stavia na určitom až absurdnom extrémizme, podobne ako Vasky či Kotleba vo svojich divokejších rokoch. Upútanie za každú cenu. Iná umelá opozícia, Sme Rodina na čele s Kollárom, ktorá bola vážnejšia a menej groteskná, príliš neuspela. Kollár nie je vhodný, časy budú ostrejšie, bude potreba "radikálnu" opozíciu.

Toto Blahovo hranie sa s opozíciciou a naopak, hranie sa opozície s Blahom, začína naberať dlhodobejší charakter, pretože občas sa hodí spolupráca. Samozrejme, nie všetky tieto veci sú nejaké vedomé, Blaha neuzavrel nijakú zmluvu s nejakými mimovládkami či inými tajnými službami, ani písomnú ani ústnu, teda nie v posledných rokoch (v mladosti ale prešiel neomarxistickými globalistickými školami  a do určitej bočnej kolaje sa dostal až svojím spojením so Smerom, ktoré mu bráni byť Klusom alebo Trubanom či Poliačikom - čo kľudne mohol byť jeho osud).

Ako posledné teda vrhnime pohľad na stádo smutných slovenských voličov, ktorí mnohí, len čo sa mentálne odtrhli od globalistických bludov, hneď im hrozí upadnutie do pasce ohrady Blahovho marxizmu. Neobviňujem ich, len ľutujem, nedokážu vidieť ponad ohradu a tak blúdia a sú vedení len podľa plotov a riadia sa šípkami na nich. Jedným z takých plotov a falošných ukazovateľov je práve súčasný fenomén Blaha. Som si istý, že na US veľvyslanectve majú pre neho fascikel a na ňom smajl - dobre sa im to vyvíja, takto im to vyhovuje.

 

 
Luko

Je dobre, že ľudí neobviňuješ, ale ani ľutovať ich nie je to pravé. Celý život idú popri ohrade - bariére, vytvorenej štátom a jeho médiami. Raz je tá ohrada natretá červenou, raz modrou farbou, ale stále je tá istá ohrada. Sem tam si niekto všimne dieru v tej ohrade a vníma, že čím bližšie k tej diere ide, tým viacej vidí, čo je za ňou. Limit je len v tom, že vidí len tú polovicu, ktorá je za ohradou. Keby však od diery cúval, zbadal by, že ohrada je len ohradou a čím viac by sa od nej vzďaľoval, tým viac by videl aj za ohradu a začal by vidieť celok (obe polovice - pred aj za).
Ako ľuďom ukázať, kedy k ohrade viacej pristúpiť a kedy radšej od nej odstúpiť?

Roland Edvardsen

Predovšetkým by som začal tým, do akej miery je Blaha vlastne relevantný. Tento človek v. r. 2016 získal v Smere “až” 2 746 preferenčných hlasov. Len na porovnanie, taký Lajčák mal 156 907 hlasov, Pellegrini 193 420 alebo Beňová v posledných eurovoľbách 89 471 hlasov. Ono to naozaj vyzerá, že silou mocou na tom FB naháňa hlasy, ktoré ho budú krúžkovať, aby mohol aj po r. 2020 poberať svoj poslanecký plat. A preto sa tak raduje, že ho ukázali v Hnojke, lebo vie, že nie je až tak relevantný, lebo na FB voličské jadro Smeru aj tak nechodí alebo nie je veľmi zaregistrované. Preto chce silou mocou na seba nejako upozorniť a ukážka v televízii je pre neho veľké plus. Jasná "attention whore".

Zaujímavé, až do Kuciaka bol Blaha pre mňa (a ostatných) len jeden z radikálnych neo-marxistických povaľačov, ktorý zbožňoval Emmu Goldmanovú, kritizoval RKC a spolupracoval s takou Irenou Biháriovou v boji proti tzv. fašistom (t.j. aj voči ĽSNS voči ktorej, po ich zvolení do parlamentu, zúrivo bojoval tak, ako dnes bojuje proti "liberálom"). Ono celkovo sa akosi pozabudlo na jeho minulé názory a hlavne zameranie a činnosť. Ale odrazu je to "hviezda" tej najkonzervatívnejšej alternatívy na Slovensku. Za tým človekom cítiť strašný kalkul. Napr. u takého Chmelára s mnohým nesúhlasím, ale ten človek aspoň celé roky píše a hlása to isté, je veľmi konzistentný. Ale u Blahu to tak nie je. Fakt pôsobí ako čistý oblbovač jednoduchších más a nič viac.

A on má ten istý problém čo aj Rostas a pod. Napíše text, kde 70-80% je super, ale zvyšných 20-30% je očividný bullshit (buď komunistické, alebo iné výmysly a preháňanie). Výsledok je taký, že potom akurát zdegraduje to pozitívne. Menej je častokrát viac, ale zdá sa, že on si to už neuvedomuje alebo si myslí, že cesta je v prispôsobovaní sa odpadom typu Zomri a pod. (to sám priznal, že upustil od argumentovania a nasadil nový, "hejtovací" štýl, ako reakciu na Zomri, ako prispôsobenie sa "liberálnej žumpe"). A ono to možno spočiatku aj fungovalo, alebo obávam sa, že už to aj jemu prerástlo cez hlavu a výsledok nebude taký, aký by si predstavoval.

Norman

Áno, v roku 2016 bol pre voličov Smeru zrejme neznámy, ale od začiatku hrá v Smere určitú ulohu, patrí medzi prvých desať ľudí (je predsedom tej európskej komisie parlamentu, to nie je maličkosť). On je ale akademik, teda ideológ, teda nie je v najhoršom ohni moci a boja o pozície, okrem toho je ešte stále určitý nováčik. Prirodzene, dnes je čoraz viac vidno dôležitosť krúžkovania a tak Blaha v prvom rade zbiera popularitu pre seba, aby neskončil ako Chmelár, ktorého politika vypudila. Blaha nie je taký ostýchavý a preto v zájme kariery sa spojil so Smerom a teraz robí toto. Každopádne, ak nebol relevantný pred 4 rokmi (vtedy bol naozaj len jeden z oblasti médií, autor kníh), tak teraz už je naozaj známy.

Attention whore - bohužiaľ žijeme v dobe, keď je princíp "attention whore" základom hry. Ale ani u Blahu to asi nie je táto úchylka v pôvodnom zmysle, ale skôr nechutná nevyhnutnosť (čírejšia attention whore je Matovič, možno Nicholsonová, Kiska sa tiež rád nechá poukazovať čiste kvôli ukazovaniu - žiaľ, hovorím, už sa nedá rozoznať úchyl od politika, čo to musí robiť - lebo "popularita").

Ale podstata je tá kritika v masmédiách - naozaj sa z nej môže tešiť a naozaj ju ani do Jojky nedali náhodou - otázka je - naozaj si niekto myslel, že tým Blahovi poškodia? A toto nie je celkom prvý raz.
Zaujímavé je, že aj teraz v Rusku bol aj napríklad Marček a Šimkovičová - ale tí ani pri iných príležitostiach nedostávajú toľko priestoru. Pričom Marček je aj aktívny protisystemák a ona, myslím, ma výborne prejavy. Lenže tí sú naoza mimo systém a tak sa najprv dusia potichu, na mediálne kameňovaie dôjde až ak sa to nebude dať robiť ináč - a potom to nebude takéto slabučké hryzkanie, ako Blahovi.
Podobne Chmelár, ktorý sa za prvé nespojil so zabehanou stranou, a tým pádom prehral. Teraz po ňom mediálne nik ani neštekne. Teraz sa musí zúčastňovať stretnutí ako posledne v Carltone-Korze, kde musí počúvať starého Zalu (čo musí bolieť) a mladých sociálno demokratických pulcov (čo bolí ešte mnohonásobne viac). A to všetko preto, lebo Chmelár, aj keď nie je žiaden antisystemák, zároveň je príliš samostatný a dokonca (svojho času) otvorene protiizraelský - to mu zrejem židia nikdy neodpustia.

K tomu tvpjmu poslednému odstavcu: je to všeobecná a trvalá dilema. Ono "argumentovanie", ako ho chápeš ty, zrejme nezaberá a preto aj Blaha prešiel k "mentálnej obraznosti" (ktorá sa negatívne označuje za "hejtovanie"). Tento spôsob prejavu je odmietaný systémom a označovaný za "hejt" práve preto, že funguje, že dav rozumie iba takejto komunikácii - preto sa ovečkám zakazuje. Ale aj tu vidno - čo je davu zakazované, to je povolené nielen Zomri, ale aj Blahovi. Táto podobnosť nie je čiste náhodná.

Náhodný okoloidúci

Ľudia nemajú radi klamstvá, ale až pravda je to, čo ich rozzúri do nepríčetnosti a rozpáli do biela.

Roland Edvardsen

On bol celkom dobre známy v r. 2016, len nebol nikdy tak populárny medzi voličmi Smeru pre jeho neomarxistický radikalizmus. To boli ešte časy, keď kamošil s takými ako Biháriová, Mihály a pod.

Hej, dnes už bude známejší, ale keďže v Smere nezastáva žiadnu významnejšiu pozíciu, tak mimo FB nie je ani tak na očoch. On vie písať, ale nie je to žiaden technokratický typ. Má teraz svoju úlohu (dvorný propagandista) a tá mu možno aj stačí (zatiaľ, ktovie), ale pochybujem, že má v strane nejaký zásadnejší vplyv. Inak koľko hlasov získal v eurovoľbách kandidát zo Smeru (Igor Melicher), ktorého Blaha odporúčal svojim fanúšikom krúžkovať? Aha.

A on bude obdobný typ attention whore ako Matovič. Možno, že to hrá, ale ak áno, potom naozaj presvedčivo, lebo pôsobí ako posadnutý. Závislák na FB, ktorý uveril tomu, že je tam kráľ.

K argumentovaniu, každý preferuje niečo iné. Ja argumentovanie, majorita asi naozaj štýl Blahu a Zomri. Blaha bol zaujímavý na začiatku, to bolo naozaj nóvum vidieť poslanca na Slovensku takto využívať sociálnu sieť, ale po roku sa naozaj vyčerpal, už sa len a len opakuje a snaží silou mocou dostať sa s niekým do konfliktu, aby bol v TV. Hej, mnohých to ešte baví, mne už stačilo. Chmelár je pre mňa pre jeho slniečkové názory na migráciu, pri ktorých aj taká Beňová pôsobí ako realistka, a iné naivistické tendencie neprijateľný, ale ak už nejaký ľavicový intelektuál na čítanie a polemiku, tak sa mi dnes číta lepšie ako dookola komunizmus ospevujúci grafoman z FB.

Norman

Je ťažko odhadnúť, čo teda myslíš pod pojmom "relevantnosť". Áno, Blaha je taký píšucí teoretik - ale to neznamená, že nedokáže ovládať moc, ak by sa k nej dostal. To konieckoncov dokáže každý, kto sa k tomu zapletie.
Blaha vytvára ideologické jadro nového naratívu, ktorý možno bude Smer potrebovať - a to je potom skutočná moc.
Opakujem, určite by som ho neporovnával s Matovičom. Matovič je úprimný neurotik, Blaha sa naozaj viac štylizuje. Nemyslím, že by to robil až tak presvedčivo, a o posadnutosti by som vôbec nehovoril. Jemu ortodoxný marxizmus nechýba - ale on vie, ako je to nevyužitá nika, ktorú zaberá, ale hlavne vie, že je to provokácia ktorá ho zviditeľní. Ale rozhodol sa pre to, nerobí to iracionálne, posadnuto. Odpozoroval svoj posmešný štýl ani nie tak od Zomri, ako od rôznych alternatívnych médii, možno aj našich.

Pozri, píšeš "mne už stačilo". Ale zas - veď tu sa nebavíme o nás, o našej zábave, ale o populácii, o národe, ako bude ten reagovať. Nehovoríme o našich sympatiach k Blahovi a jeho aktivite - hovorím o možnom dopade jeho aktivity, čo najviac objektívne. Dobre, samozrejme nie je isté, ako Blaha dopadne - ale existujú určité objektívne veci, ako napríklad aj to, že jestvuje určitý štýl propagandy, ktorý na populáciu zaberá viac, ako iný. Tu naozaj vládne "trh" a darmo budeš dávať ovci mäso alebo naopak mačke mrkvu.
Hovoríš "stačilo", ale veď celý článok je voči Blahovi kritický s tým, že je to "dobrý policajt", že si s globalistami príliš dobre rozumie a na ChGuevaru sa len hrá. Len nemyslím, že by Blaha bol nepodstatný. Môže to byť nový Fico - ako jeden z mála nevidí len meter pred seba, ale dva metre (možno).

Čo sa týka Chmelára - ten, ak by bol k sebe úprimný, tak by o sebe vyhlásil, že je príliš buržoázne založený v tej svojej školskej kariere - preto nemôže byť skutočný ľavičiar :-) Ako som tu už spomínal - teraz objavil a propagoval Graeme Maxtona a reálne problémy ľudstva - tak azda sa bude Chmelar prejavovať menej teoreticky a viac pragmaticky. Idem si aj ja prečítať od toho Maxtona "Lož o raste", i keď už je asi na podobné knihy aj neskoro -hovorí sa o tom možno aj sto rokov, a ľudstvo proste nezabralo, ako celok, ako systém, nie je schopné to pochopiť a sa ovládať. Viď môj článok, že ľudstvo má proste v mozgu nádor zvaný šedá mozgová kôra, ktorú nedokáže kontrolovať (asi len menšina ju má dostatočne štrukturovanú a nejaký slušný mozgový kmeň k tomu).

Roland Edvardsen

Dosť pochybujem, že Blaha môže byť niečo ako druhý Fico. Ale ber to len ako môj osobný odhad. Proste to vidíme odlišne. Uvidíme...

Norman

čo má nejaký politický svetonázor. Zvyšok sú tam naozaj len krátkodobí oportunisti.
Myslím to ale hlavne v rámci sociálnej demokracie, v stredoľavej oblasti. Kto iný to tam po Ficovi prevezme, ak sa nejako vytratí, čo aj dočasne? Možno nejaký vydrbaný "pragmatik" - ale možno aj Blaha.
Len pripomínam, že ja to s Blahom píšem nie ako nádej, ale ako varovanie :-) Nebolo by to ono.

A prečo Blahovi nedávaš šancu? Zdá sa ti nejak neschopný? Nepatrí do mafistickej siete?

Roland Edvardsen

Hej, nemyslím si, že má až také konexie a extra schopnosti. Ono "vydrbaný pragmatik" bol práveže i Fico, rovnako ako bol človekom, ktorý vedel zjednocovať rôzne prúdy a v rámci strany ich korigovať. Čo to som si prečítal aj o začiatkoch Smeru, no a Fico bol neuveriteľný "makač" a budovateľ vzťahov rôznymi smermi (hoci to už skončilo, Fica mnohí opustili). Nie, Blaha sa zdá byť v tomto niekde inde...On je skôr taký ten typický kaviarensko-povaľačský typ dobrý na propagandu, ale nie na nejakú technokratickú vládu. A nemyslím si, že by on sám chcel robiť niečo iné, byť nejakým lídrom politickej strany (aj sa raz tak vyjadril, že by to nebolo pre neho). A to teraz ani nie je žiadna kritika, proste každý je na niečo iné stavaný. A ak sa Fico vytratí (čo má podľa istých kuloárnych zvestí v pláne po voľbách), môže to kľudne znamenať aj koniec Blahu v Smere odkiaľ ho smeráci (medzi ktorých vlastne ani poriadne nepatrí, keďže nie je členom strany) možno vypoklonkujú. Potom sa možno vráti do SAV...alebo do KSS :-), ktovie? Ale ak si myslel širšiu metapolitiku v rámci slovenskej ľavice možno áno, možno sa stane z neho niečo ako slovenský Dugin z Facebooku. Ja už radšej nič nevylučujem. :-)

Norman

Kto bude ako pri moci a úspešný, to sa naozaj ťažko predpovedá. Isté je jedno - Blaha je zo Smerákov a všetkých klasických slovenských politikov svojím prejavom najviac v alternatíve. Preto je, technicky povedané, hodný pozornosti, lebo vymetá alternatívu, lebo vymetá nespokojných ľudí. A preto pred ním varujem. Jeho slová nie sú reálne, je to hlavne jeho oportunizmus a šou.
Ale môže s ňou veľa dosiahnuť.

Čo sa týka štýlu práce - každý ho má iný. K úspechu či k efektom môže viesť aj ten menej spotený spôsob. Inteligent proste vie, kam má v správny moment klepnúť :-)

Okrem porovnania s Ficom, ak teda sa n tento pohľad nezdá vhodný, bolo by možné porovnanie Blahu s Kotlebom. Tiež niekto, koho zviditeľnili jeho provokácie a masmédia kritikou. Bude Blaha kotlebovec, ale nefašista? Bude takto nespokojnosť časti národa odklonená od nacionalistov ku "marxistom"? Koľko ľudí, ktorí by v roku 2020 volili kotlebovcov, budú voliť Blahu?

A ešte jedna myšlienka - nie je Blaha prvok, ktorý má zabezpečiť to, že Smer sa v žiadnom prípade nespojí s ĽSNS? Lebo je možné si predstaviť takú koalíciu, ale sionisti sú proti. A Blaha je konateľ sionistov. Tým, že pošpiní Smer ortodoxným marxizmom, odpudí aj nacionalistov, aby čo len náhodou akceptovali Smer. Blaha svojím teatrálnym a umelým marxizmom situáciu komplikuje, vyostruje a zároveň rozbíja potencionálne spojenie ľudových strán (Za ľudové možno označiť ĽSNS aj Smer).

Roland Edvardsen

Blaha je dnes zo všetkých smerákov najbližšie k alternatíve, pravda. Ale prečo len on je takto veľmi s ňou prepojený? (Ak už, Blaha by v prvom rade mal pracovať na vzťahoch a spojenectvách v strane, to by mala byť jeho priorita č. 1, ak už teda chce nejako tú stranu posunúť). Podľa mňa by mal robiť viac videá, lebo to písanie je naozaj už len kopirák. A hlavne videorozhovory, aj s kolegovcami. Prečo to nerobí? Nikto sa nenájde. Aha.

Ale Blaha má ešte aj inú charakteristiku, ktorá sa dá vidieť v niektorých jeho starších statusoch (napr. skúste si nájsť na FB jeho status z r. 2017 o Mizíkovi z LSNS). Blaha bol/je, alebo sa istú dobu prejavoval, ako najprožidovskejší smerák, človek doslava odchovaný, odkojený židmi, resp. židovským intelektualizmom či židovskou filozofiou (a majúci v sebe i židovský fanatizmus). Je to proste zakorenené v jeho mysli, ale taktiež je možné, že mu to pomohlo.

Prirovnanie ku Kotlebovi? Možno. Ale rozdiel je dnes v tom, že Kotleba, hoci je menej inteligentný a vzdelaný/sčítaný ako Blaha, ide skôr smerom postupného zmierňovania (aj keď teda u kotlebovcov je to často v štýle 2 kroky vpred a potom hneď 1-2 vzad), zatiaľ čo Blaha je zo dňa na deň viac a viac radikálny a agresívny. Blaha otvorene propaguje boľševizmus, jeho režimy a symboly, hoci aj boľševizmus/komunizmus je oficiálne považovaný za zločineckú ideológiu podobne ako fašizmus, nacizmus. A nič sa nedeje (boli tu nejaké trestné oznámenia aj na Blahu kvôli tomuto, ale samozrejme všetko to išlo do stratena). Na komunizmus tu platí odlišný meter ako na ľudáctvo či tzv. fašizmus, to vieme a je to do očí bijúca nespravodlivosť.

Druhá vec, Blahova FB reklama cieli predovšetkým na mladých mužov (a napr. Pellegriniho a Ficova na staršie ženy, neprekvapivo :-). Takto to majú v Smere logicky rozdelené :-)). Je jasné, že Blahov cieľ sú kotlebovci, resp. voliči kotlebovcov. A tých sa snaží odkloniť od tzv. fašizmu (kotlebizmu) tým, že im ponúkne Blahov "hamburgerový" vlastenecký marxizmus. Lenže veľmi pochybujem, že toto nejako zafunguje. Títo mladí muži, mnohí poznajúci len éru Fica,voči ktorej boli naučení rebeľovať, sa na toto húfne chytať nebudú. Kotleba bude pre nich vždy autentickejší, a Blaha spojený zase s nenávideným symbolom (Fico). A komunizmus a obdiv k 1.SR proste dokopy pôjdu len ťažko (hoci na Slovensku som už videl aj exotov, ktorým sa toto darí prepájať).

A čo je najhoršie, obávam sa, že Blaha, aj so svojim iritujúcim hurámarxizmom, môže byť stále lepší, ako dogmaticky iracionálni kotlebovci presadzujúci kdejaké rozoštvávacké a spoločensky priam až škodlivé agendy(viď anti-očkovacia agenda, tie nešťastné potraty a iné) a prenášajuci so sebou kdejaké extrémne individuá s pochybným pozadím (ako napr. tá primitívna fanatička Žužová).

A aby som nezabudol: ak si niekto myslí, že riešením na toto majú byť lexovci vykopávajúci Mečiara a iné mŕtvoly a propagované podozrivými ("kontrolovanými") živlami ako je napr. tá šialená krava z Karibiku, tak je už kompletne mimo.

 

Norman

zhodneme sa od začiatku, len pripomeniem, že aj článok je o tom, že Blaha je pochybný článok na scéne.
Áno, Blahova aktivita sa zameriava na vytváranie novej (neomarxistickej) alternatívy a naopak zanedbáva normálnu politiku vnútri Smeru - presne tak, je to pozoruhodné a hodné zamyslenia, prečo je to tak.

Prirovnanie ku Kotlebovi - ale nie ako osoby, ale ako cesty politiky. Jeden ide v pronárodnej alternatíve, druhý v neomarxistickej alternatíve. Pointa článku je, že "neomarxistická alternatíva" je pasca, je slepá ulička (či už si to Blaha uvedomuje viac, alebo menej, alebo vôbec nie. Blaha si sám neobjedla kritiko-reklamu v JOJ - ale niekto sa musel vedome rozhodnúť a ju spraviť. Bola to len náhdná reportáž bežného redaktora? Možno - ale média sú kontrolované a čo sa týka politiky nie je tam moc miesta pre náhody)).

Zostáva ešte otázka, či to Blaha chce robiť vrámci Smeru ako doplnok ich volebnej stratégie (ako píšeš, parafrázujem, Fico strednovekí až starší pracujúci, Blaha mladí nespokojenci, dokonca až kaviareň. No, tak či tak Blaha určite myslí na svoju osobnú parketu a svoj mýtus viac, ako na Smer.

Čo sa týka toho, že sa obávaš, že bude Blaha a podobné smery úspešnejší, ako dogmatickí a predsa len málo flexibilní kotlebovci - no, to sa práve môže stať. Nemusí byť ani v absolútnych číslach nejako úspešnejší, ale škoda každého človeka, čo príliš Blahovi uverí. Ak to bude znamenať hlasy Smeru, no.., to by ešte ušlo, ale k sa okolo Blahovského naratívu vytvorí nejaké nové "progresívne slovensko", tak to je vyslovene škoda.
To, čo spomínaš aj inde, ten až nenormálne explicitný Blahov marxizmus zrejme nie je jeho posadnutosť, ale skôr indikácia pre mocných: "pozor, ja píšem teraz alternatívne, ale som váš človrek, je to len naoko, neničte ma naozaj, zametajte mi cestu". To je vysvetlenie, prečo to robí s marxizmom tak explicitne, ináč sa to azda ani nedá vysvetliť, lebo na takýto marxizmus sa nechytajú ani ľudia, ktorí dnes smútia za dobou socializmu (oprávnene, starší ľudia sú dnes na tom prevažne oveľa horšie, ako sa mali vtedy, chýbajú im naozaj sociálne istoty a podobne - ale ani tí predsa nezaberajú na Marxa, Che Guevaru a podobne, tie mená ich nezaujímajú, nikdy na nich nelipli).

Revival Mečirovcov - údajný, to je zas ďalšie odklonenie nespokojnosti občanov do stoky. Hodné samotného článku, i keď zrejme menej nebezpečné, lebo samotný Mečiar a Harabín asi pochopia, že to je zbytočný nezmysel, že na to nemajú.

Roland Edvardsen

Presne o tomto som chcel napísať už dávno: všetko sa točí okolo Blahu, ale kde sú ostatní smeráci? Hej, Maznák/Glváč párkrát zdieľal HS, ale inak nič extra sme zatiaľ nevideli. Čítal som inak rozhovor s Blahom v časopise DAV, kde tvrdí, že jeho kolegovia sú viac radikálnejší než on, ale boja sa prejaviť, lebo nechcú byť terčom stránok ako Zomri. WTF?

Zaujímavé však je, ako Blaha dokonca niektorých svojich kolegov napádal v statusoch - samozrejme, on hovorí, že kritizovať svojich verejne nebude, ale robí to skryto, medzi riadkami a každý, kto nie je idiot to jasne vidí. A potom druhá vec, nemaže komentáre svojich fanúšikov, v ktorých nadávajú na niektorých smerákov, zatiaľ čo je známe, že banuje ostošesť komentáre, ktoré sú kritické voči jeho osobe. A potom má s nimi verejné trenice, možno aj umelo vyrobené, aby bol v TV.

O Blahovi sa vie, že ako poslanec toho veľa nenarobí, ani nepredkladá zákony, nevenuje sa poriadne straníckej politike a nezdá sa, že by nejako budoval vzťahy a tak. A práveže to je to hlavné, čo potrebujú ľudia vidieť - nie iba Blahu a sem tam prebratého Fica hromžiaceho na novinárov a napínajúceho svaly, aby sa potom mohol zase vrátiť do hibernácie a nechať stranu na voľnobeh. Potrebujeme vidieť viac ľudí v Smere, ktorí budú hovoriť a písať o tom, čo Blaha, ale možno kultivovanejšie a bez toho hlúpeho marxizmu.

Ako mi za oponu nevidíme, ale v Smere sú údajne už dlhšie trenice medzi Pellegriniho tzv. V4 a kaliňákovcami. Ono je pozoruhodné, že Kaliňák, napriek tomu, že už sa stiahol do svojej diery, má stále taký vplyv v strane, že rozhoduje o tom, kto pôjde či nepôjde na kandidátku eurovolieb. Teraz píšem o súdružke Smolkovej, ktorá ho mala nejako kritizovať, tak preto ju Kaliňák odtiaľ vykopol. Niežeby som sa chcel Smolkovej zastávať, lebo je to tiež len ďalšia oportunistická pizda, o ktorej neviem, že by niekedy robila niečo užitočné, ale aj tak je to na hlavu. Ľudia ako Kaliňák, Počiatek a pod., bez ohľadu na ich formálne schopnosti, proste boli až príliš ponorení do kdejakých kšeftársko-mafistických sračiek a Fico mal už skôr predvídať, že ho takýto ľudia stiahnu na dno. Potom súdružka vypisuje listy do médií a robí revolúcie. A ak ide o listy a vzbury, tak ono toho bolo viac, to nebola len tá súdružka, ako sa predstieralo, ale väčšina z toho sa do médií ani nedostalo.

Proste v Smere to vrie, jednoznačne a nezdá sa mi, že by Blaha robil čokoľvek smerom k normalizácii pomerov v tej strane. Ódy na Fica a sľubovanie večnej vernosti sú patetické obzvlášť v kontexte toho, že Fico chcel už niekoľkokrát odtiaľ odísť. Prečo sa Blaha nevotrie napr. do tej V4? Ak tam mohli pribrať takého trubiroha ako je Glváč (mimochodom, aj ten má v Smere vyššiu pozíciu ako Blaha), tak môžu aj Blahu. Nevie Blaha hrať mocenské hry? Nevie odhadnúť pomery síl v Smere? Alebo ho už fakt nič iné nezaujíma len vlastné ego a Facebook? Toť otázky, na ktoré zatiaľ nevieme s istotou odpovedať.

Norman

Nuž veru, Blaha má osobnostnú a kariernu podobnosť najviac s Chmelárom (akademik) a je dosť možné, že skončí ako on - na boku diania.
No, na boku diania..., tých ľudí platia za kecanie blbostí na humanitárnych katedrách - je jasné, že ich "alternatívnosť" je len menšia, formálna. Vezú sa v systéme viac, než väčšina ľudí.

Čo sa týka samého Smeru - veru, potreboval by nových ľudí, ale taký je osud ľudských organizácií - že bežia na starých prehnitých magoroch až dovtedy, kým celá skupina neskončí. Žiaľ, ani Smer zrejme nemá v sebe dosť regeneračného potenciálu.

afinabul

Eset podal žalobu na poslanca Blahu za jeho vyjadrenia na adresu firmy. “Žeby bol Eset až taký hlúpy?”, pýta sa poslanec
https://www.hlavnespravy.sk/eset-podal-zalobu-poslanca-blahu-za-vyjadren...