Držte si klobúky, pôjdeme z kopca

Original text z KulturBlogu:
História patrí medzi najzákladnejšie časti našej vlastnej identity. Určite si myslíme, že by sme jej mali venovať veľkú pozornosť. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli dať priestor ľuďom, ktorí sa histórii profesionálne venujú. Naši hostia budú historik Martin Lacko a vydavateľ historickej literatúry Pavel Kamas. Môžete sa tešiť na skutočne zaujímavú reláciu.

---
Poznámka z nadhľadu:
Dynamit nie je nástroj na budovanie cesty, nedá sa ním vytvoriť rovná dlažba ... ale v prípade veľkých prekážok sa hodí najprv priestor vyčistiť dynamitom. V tomto prípade je tým dynamitom história. Stretnutie Kamas a Lacko je dosť výbušná kombinácia.

(slogan o oklobúkoch a jazde z kopca je prevzatý z Kamasovho FB, kde akciu propaguje )

Norman
Norman

Trocha to tu zhrňme:
Kamas je trocha príliš silné kafe na ľudových, okolo Tisa sa točiacich kotlebovcov, opäť raz začreli do niečoho, čo im môže aj škodiť.
Na druhej strane im Kamas chtiac či nechtiac správne pripomenul, že sa len krútia dokola ako psi za chvostom. Že sa ideologicky len babrú s hlúpymi sračkami.

Za explicitné vyjadrenie ešte stojí ten paradox, že kým sú kotlebovci na Slovensku naháňaní ako besní nacisti, tak Kamas je v Čechách uznávaný člen spoločnosti s dobrými kontaktami aj ďalej na západe. Pravda, jeho revizionizmus nie je reálna politika, ale len určitý druh surrealistickej rizikovej až nietzscheovskej zábavy, ale aj tak je to paradox. Prečo sú Slováci stále tí najnevinnejší a pritom najviac trestaní?
Pretože sú najslabší a nechápu, že nie sú sluhami, že od nikoho nič nedostávajú a že nikomu nie sú nič dlžní.

Lacko by tiež mohol byť niečo živší - zdá sa, že v posledných rokoch podcenil nepriateľa, ktorý ho existenčne zožul. Nuž mal by sa zamyslieť a okrem slovenskej histórie sa zaujímať aj o tú svetovú a pochopiť čo sú to za monštruózne bloky, čo proti sebe stáli a stoja. I keď pochybujem, že na Slovensku je čo len desať ľudí ochotných súhlasiť napríklad s tým, že kapitalizmus a komunizmus sú dve strany jednej mince. Takže ťažko tu ľudí poučovať. začínať znova a znova s abecedou - to aj ten najvytrvalejší učiteľ napokon rezignuje.

Ľubov

Opäť sa musím poďakovať za túto informáciu-u nás o takmer neznámom Pavlovi Kamasovi.
Že je trochu výstredný,je jasné okamžite,od brady až po šitú nápodobu ck uniformy.-),už som len čakala,až začne hovoriť.
Nuž,nesklamal. Vlastne je to po prvý raz,čo niekto povedal takto verejne,že pre Hitlera neboli untermenschi Slovania,ale naopak,vrahovia Slovanov-bolševici.
Kto dá ruku do ohňa,že nemá pravdu? Čo ak je to nozaj tak?
Je to vydavateľ,tak to si rozhodne niečo pozriem podrobnekšie
http://pavelkamas.cz/prave-vyslo-cesky-mythus-emanuel-vajtauer/

ps. Boli ste už určite na Pražskom Vyšehrade,na cintoríne. Ja mám rada B.Němcovú,za ňou tam vždy vybehnem. Ale pozrite sa okolo,kto tam všetko spí. Myslím,kompletne pražská dobová elita,sudcovia,lekári,radovia,ešte aj lekárnici a pár chudobných národných spisovateľov .Němcovej sa na náhrobok zložili bývalé študentky.
V dobe konca monarchie,kým u nás si všetci,(alebo takmer všetci)mená pomaďarčovali,s úžasom zistíte,že Česi nie. Dokonca aj Mácha si nemeckého Ignáca,čo mal po krstnom otcovi,zmenil na Hynka. To musel byť silný duch,čo bol za českým národným obrodením.
Tak toto by som sa Pavla Kamasa opýtala, prečo boli Česi tak silne pronárodní? Bolo to azda tým,že Nemci boli jednoducho tolerantnejší?

Norman

Kamas bol hlavne (spolu)zakladateľ vydavateľstva Guide media
https://eshop.nassmer.cz/vyrobce/guidemedia-etc

Teraz si zrejme založil nejaké svoje vlastné vydavateľstvo (Nakladatelství Pavel Kamas) , kde vyšlo (ako 1. publikácia) tamten Český mýthus (náhodou som to zazrel v kníhkupectve takpovediac matice slovenskej, tak som to kúpil :). Chcel som poznať v podstate nemeckú propagandu tej doby k tejto otázke. V tej knihe je hlavne vidno výraznú snahu po mierovom spolužití Čechov a Nemcov v Čechách. Celkovo tam asi nie je až tak veľa nového, respektíve je tam mnoho detailov z českej histórie, pre nás málo zaujímavých, ale možno je pozitívna pre tých, čo veria doslovne propagande víťazov o tom, ako chceli Germáni Čechov doslovne vyvraždiť (a podobné absurdity).

To už by som viac odporúčal Mor v Rusku
https://eshop.nassmer.cz/mor-v-rusku
to je z Guidemedia, ale ako pozerám, je vypredaný - ani sa nečudujem. Je to škoda, lebo je to naozaj faktografické dielo s hlbokou znalosťou témy a daného času, autor sa v Cárskom Rusku narodil a žil tam dosť dlho (študoval na Moskovskej univerzite architektúru).
(autor bol v roku 1946 za svoje knihy popravený)

Norman

Kedysi pôsobil prejavmi triezvo a normálne. Ale asi ako stárne, začína sa usádzať a to sako plus tie fúzy - to prekvapilo aj mňa. Holt, poturčenec horší od turka, zrejme si chce dať záležať, aby vyzeral ako rakúsky sedliak - veľmi negatívne pre všetkých, vrátane neho. Pochybujem, že tomu nejaký rakúsky nacionalista nejako uverí či že to nejako ocení. Pripadá mi to, ako keby si nejaký maďar zmyslel deklarovať proslovanskú politiku a začal nosič detviansku košiwlku a vrkôčiky ako Jánošík - bolo by nám to prinajlepšom smiešne. A Kamas , teraz mi to došlo, vlastne vyzeral ako rakúsky Ferenc-Jozef cisár.
https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_Joseph_I_of_Austria

Stále je však očividne dosť pragmatický a energický, vo výsledkoch aj v prístupe, to mu treba uznať. Ale mal aj určite väčšiu podporu, vrátane emigrantov, asi od baťovcov až po sudeťákov, nie že by som poznal detaily, ale vieme svoje, ako to chodí.

Ľubov

Tiež uvažujem,ako to,že môže takto verejne povedať o dvoch svetových vojnách,že boli prejavom boja medzi dvomi tábormi židov,resp. judeofilov , proti jedinému skutočnému protivníkovi,nemeckému národnému socializmu.

Vidíš,Lacko,bez štylizovanej ck uniformy je o poznanie tichší. A nemá ani vydavateľstvo.
Proste,nie sú tam tie peniaze,tá ich energia.Už aby to skončilo,táto nechutná doba,keď o všetkom rozhodujú,hnus,týchto posledných 10 000 rokov.
Dúfam,že sa Ťa nechytá nejaký syndróm vyhorenia... Lebo toto by mohli byť isté indície,čo si dnes poznamenal:
" Slovensku by to trvalo ešte roky, kým by tí ľudia dospeli, občas sa toho už až štítim..."

K tomu mám takú vlastnú teóriu,že "oni" nás chcú zlomených a bez nádeje a potom to žerú.Musíme si nejakým spôsobom udržať dobrú náladu,a tak ich ničiť.

Norman

Povedať to môže, on mal s tými knihami tiež zopár súdov, ale aj vďaka právnikovi Pecinovi ich ustáli. Ako som tu už aj ja písal, v 20. storočí bola len jedna dlhá 30 ročná vojna, ktorá začala roku 1914 a bola zameraná proti Európskym štátom - monarchiam. Tie boli oslabené a nezdravé, slabé, ale to čo sa na nich hodilo, bolo ešte horšie. Doplnil sa tak tok rozvratov, často zvaných "revolúcie (1689 Anglicko Glorious Revolution, 1776 USA, Revolúcia nezávislosti, 1789 Fraancúzsko Veľká revolúcia, 1917 Rusko Veľká októbrová boľševická revolúcia VOSR, 1918 Nemecko a RakúskoUhorsko porážka vo vojne - pokus o Revolúciu Rád v oboch zlyhal, a tak nastala druhá horúca fáza vojny a v roku 1945 porážka priniesla ich zničenie).

Netreba ale hovoriť o židoch, ale o plutokraticko korporátnej totalite, v konfrontácii s reálnymi, často ľudovými hnutiami a tradíciami (iba v rozmedzí medzi dvoma fázami vojny to bolo v podstate náhodne nazývané "nacionálny socializmus" a spájané hlavne s Nemeckom, ale v realite to boli, opakujem, ľudové sily a týkali sa všetkých európskych národov, či všetkých bielych). Žial, infekcia vtedy zasiahla USA a Rusko a tieto krajiny boli hlavne použité na druhú fázu bratrovražedného boja s kontinentálnymi európskymi silami a tradíciami (v tom čase zo spomenutých dôvodov hlavne nemeckými, prirodzene, tiež boli v tom čase viac alebo menej zdeformované ).

 

Vyhorenie by som to nenazval, ale objektívne nastáva nová fáza, a tak to dúfam niekam posunieme k zaujímavejším veciam, k nejakým experimentom :-) Nie je to vyhorenie, naopak, mám vlastne viac uvoľnené ruky a aj mám menej ohľadov voči odpadu. Som slobodnejší. Ale - časy sa menia a veci, čo mali dopad včera, zajtra už budú primálo, nebudú mať význam.