Niečo veľké odišlo

Včera bol nielen pohreb speváka, ale odišla jedna epocha. Nie kvôli tomu umelcovi, ale kvôli jeho symbolu.

Reakcia na smrť Gotta bola väčšia, ako by sa dalo predpokladať. A nebola to len vec jeho umenia. Ako spomenula Ema, bola to reakcia na koniec jednej dlhej epochy, ktorú si proste pri tejto udalosti obyvateľstvo uvedomilo.

Sytém sa pokúsil Gotta po smrti znevážiť, a keď neuspel, tak sa pokúsil celú vec uhrať do ticha. Trocha sa mu to aj podarilo, ale napriek tomu si odvážim tvrdiť, že obyvateľstvo si práve pri smrti tejto ikony uvedomuje, ako bolo novým režimom oklamané. Nedostalo žiadne nové hodnoty, a všetko, čo malo, sa teraz definitívne stratilo. Voda sa zavrela, nemáte nič. 

Naozaj tu nejde o jednu osobu, ale o určité zymyselenie sa mnohých a prepadnutiu skepse. Národ bez kultúry je dement a aj keď bola klultúra ostbloku chorá, stále žila. Aku kultúru má dnešný konzumný režim? Kde? Kto?

Tento režim je kultúrne mŕtvy. A teda bezcenný. Bez autority.

Tak to v tomto momente  vníma prevažná väčšina obyvateľstva a veru, tak to naozaj je.

 

slaven1

V Rusku zomrel tento týždeň Alexej Leonov, prvý kozmonaut čo vyšiel do vesmíru.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Alexej_Archipovi%C4%8D_Leonov

Zomierajú posledné veľké mená predchádzajúceho režimu. A nové nie sú. Som tuho rozmýšľal, kde je nositeľ krásy a estetického vkusu typu Gott alebo Vondráčková. Napadla ma Kristína. Ospravedlňujem sa ostatným interpretom, že som ich tu nespomenul, ale vaša kultúrna činnosť ku mne nepreniká alias stojí za hovno!

Kultúrne je Slovensko systematicky ničené. Nehrá sa naša hudba v rádiách, ale kolonizačno-normalizačná hudba okupanta... a sa mi to tu nechce rozpisovať.

Len ešte jedna vec: tento týždeň som premýšľal kde sú filmy ako "Vesničko má středisková", "Zabil jsem Einsteina, pánové", "Pane vy jste vdova". Kedy tento režim začne produkovať čosi podobné. Že, kde sú herci na úrovni kádrov z týchto filmov?

Čo sa tento rok natočilo? Čo ste zachytili. Buď z Česka alebo Slovenska.

Sinuhe

Tebe slaven ale uvediem niekoľko - z môjho pohľadu dobrých českých resp. česko-slovenských filmov:
Dôverný nepriateľ, Teorie tygra, Metanol, Gangster Ka, Tátova volha. Nuž, nie sú to také fajn komédfie, ako filmy, ktoré si ty spomenul. ale stoja za pozretie a zamyslenie, lebo sú zrkadlom dnešnej epochy.
Smutný je obraz rýdzo slovenskej kinematiografie: veľa som očakával od filmu Červený kapitán, kde bola skvelá literárna predloha od Dominika Dána , ale scenáristka-zúfalkyňa, istá Fifíková predlohu vo svojom scenári tak vykastrovala, že aj ľudia, ktorí literárnu predlohu čítali, nevedeli o čom ten "film" vlastne bol.

slaven1

Dik za tipy, pozriem aspoň trailery :D Ďalšie tipy čo som dostal: Čiara, Loli parádička, Únos, Kandidát (posledné 2 sú na politickú-predvolebnú objednávku).

Náhodný okoloidúci

Aby som bol presný, téma nie je až taká podobná, aj keď do istej miery súvisí s hudbou, ale predovšetkým s výraznou zmenou v medziľudských vzťahoch. Čiže v podstate s výraznou zmenou spoločenskej kultúry.
Viac tu:
http://zvedavec.org/naokraj/2019/10/8053-proc-chlapi-netanci.htm

Ema

Koniec éry ožraleckých diskoték je pre všetkých okrem prevádzkovateľov zatuchnutých klubov dobrá správa.
Zaujímavé, ako sa chcel zvedavec družiť s mladou Chochlyňou, ale aj tá pochopila. Možno na sociálnej sieti mu to pôjde lepšie.

Náhodný okoloidúci

Možno je to dobrá správa, veď nemálo sa šušká o tom, že diskotéky sú semeniská drogovej kriminality, zlá správa je ale to, že spoločenský život sa presunul do virtuálu, mladí ľudia strácajú schopnosť normálne sa rozprávať, že "sociálne siete" ľudí takmer úplne pohltili. Nie raz som videl mladé páriky, ktoré randili tak, že sedeli vedľa seba a písali si cez mobily.
Čo sa týka zvedavca a jeho chochlyne, tak pokiaľ si spomínam, on o nej písal už dávno, je to niekoľkoročná záležitosť, v súčasných pomeroch označovaná ako trvalý vzťah. Doprajme mu to.

Norman

už písal o nosení ponožiek v sandálach, o akejsi rasovej tendencii v porne a o podobných trápnostiach ... potom som ho prestal čítať, takže o jeho "mladšej" priateľke z Veľkého Ruska som nevedel. Ja by som ale nepovedal, že doprajme mu to, ale skôr: poľutujme ho. Konieckoncov, aj ten článok je volanie o pomoc :-)

Ale ako človek tiež nie už v puberte by som ho poprosil, aby nás nestrápňoval. Tento jeho článok je to najtrápnejšie
chrchlanie starého prda, aké som za dosť dlhé obdobie čítal.

Náhodný okoloidúci

Je to istý druh volania o pomoc. Tú pomoc potrebuje celá spoločnosť, ale tá spoločnosť si predovšetkým musí uvedomiť, že zachraňujúca ruka je na konci jej vlastného ramena.

Skús sa na to pozrieť inak.
Niektoré témy pokladáš za druhoradé a kanalizačné a odvádzajúce pozornosť od podstaty. Môže byť. Ale čo Ti hovorí pojem nulová tolerancia? Ako chceme trestať veľké zločiny, keď si nedokážeme poradiť ani s malými? Ako chceme naprávať chyby systému, ak nevieme napraviť ani chybičky? Ako chceme robiť veľké upratovanie,, ak nevieme ani riad umyť? Niekde skrátka treba začať.
Rozkladné elementy majú veľmi dobre zmapovanú ľudskú psychiku a mentalitu a bez zábran to zneužívajú na svoje ciele. Takže každé poukázanie na zhovadilosť a zvrhlosť systému je dobré, aj keby to malo byť na úrovni bulváru.
Ja viem, že zvedavec sa nevyhýba ani príliš bulvárnym témam, ale bolo by chybou tváriť sa, že neexistujú, aj z toho dôvodu, že bulvár je ovládaný a manipulovaný práve tými rozkladnými elementmi a vplýva na značnú časť manipulovateľnej verejnosti.

Ema

čo zomrel cisár.
Je tragické, keď jedinou elitou, za ktorou plače celý národ, zostal komediant.
A na Slovensku ani ten.

Ľubov

Plačeme za sebou,toto bol náš pohreb. Bez kultúry sme naozaj mŕtvi. Bolo to ešte za riaditelovania toho systémového lokaja Frešša,keď som bola posledný krát v divadle . Mala to byť klasika Statky-zmätky,tak som sa nebála. A predsa,dokázali to,pár na kuchynskom stole na javisku napodobňoval súlož. Mali sme sa všetci postaviť a odísť. Nie,luza sa smiala a tlieskala,asi sa tak cítila nóbl. To divadlá sú tie hnisavé vredy,a samozrejme všetko,čo s "kultúrou" súvisí.

Nezvládli sme to. tak si to zopakujeme: civilizácia sa bez technológii nejako zaobíde ,len jej musí ostať tvorivé myslenie.To sa stráca.
Na záver sem dám túto symbolickú fotografiu utýraného Teslu https://www.instagram.com/p/_w1X4PAfy4/
Mal rozšírené vnímanie,túžil zmeniť svet a pomôcť všetkým ľuďom. Ostala nám varná kanvica. To je všetko.

Ľubov

Patrí pod foto s Putinom,ale nedá sa pridať.
Možno trochu mimo témy,ale video má takú zvláštnu atmosféru, je zaujímavé.
https://cz.sputniknews.com/video/2019101510826663-video-kralovske-privit...

Prekvapuje ma obrovský priestor,vonku aj v interiéri "jurty". Akoby som sa ocitla v inom časopriestore, možno takto nejako prijímali návštevy faraóna v staroveku.-).
Ale to len tak na okraj. Sú dôležitejšie otázky-prečo ho takto vítajú,čo chcú od Ruska a čo za to Rusku dajú.
A medzitým ,u nás,na západe cena padá a padá: v Paríži stojí zohyzdený chrám Notre Dame a navyše,vo Vatikáne sú problémy s práčovňou. https://www.infovojna.sk/article/vatikan-vykonaval-nezakonne-financne-tr...