XR Petržalka

Keď idete zo Sadu Janka Kráľa po Starom moste, vpravo uvidíte na brehu Dunaja zvyšky lužného lesa, ktoré zatiaľ Penta a J&T nevymrdali. Kým som sa k mostu po asfaltovej ceste medzi divadlom Aréna a krčmou pre cyklistov dostala, videla som niečo nečakané.

Do vyslneného bratislavského popoludnia vypochodovala z príbrežného lesíka pod mostom skupina asi desiatich detí, tak siedmy-ôsmy ročník základnej školy, možno menej. Viedli ju dvaja chlapci a niesli zo päťmetrový vyschnutý kmeň stromu. Prišli k ceste a kmeň položili krížom cez vozovku. "Necháš to tam!" okríkli jedno z dievčat, ktoré sa ošívalo a malo snahu kmeň z cesty odsunúť. Neviem, možno nikdy nepočuli o XR hnutí, ale patria k nemu. 
Ako píše David Wallace-Wells v knihe Neobývateľná Zem v časti venovanej Guyovi McPhersonovi a vyhynutiu ľudstva do roku 2030, v dnešnej dynamickej dobe mnohí považujú takéto presvedčenie za porazenecké. "Uvidíme, ako im tento postoj vydrží po 2-3 stupňoch oteplenia".
Tie deti z Petržalky, ťahajúce v zúfalom geste vyschnutý kmeň, sú mŕtve. Kým na zničenej planéte vydýchnu naposledy, majú plné právo rozbiť systému papuľu.
Ako čaro nechceného som krátko na to míňala pri Kačacej fontáne Otrubana za ruku s frajlou, ktorá sa už z výplatnej listiny Esetu presunula k štátnemu vemenu a vykonáva akúsi akože prácu pre Čaputovú. Vymydlení, vychechtaní, liberálne pohodoví pažravo mašírovali v ústrety podvečerným malomeštiackym radovánkam.
Milé mŕtve petržalské deti. Títo sú systém, ktorý vás obral o všetko a mieni v tom pokračovať. Za príčinou svojej smrti nebudete musieť chodiť ďaleko.
Smelo do toho. Pre vás to bude jediná radovánka. Ani túto vám síce systém nedopraje, ale vy si ju vymôžete sami. 
 
Norman

McPherson je extrém, lebo tvrdí, že ľudstvo vyhynie. Pravda, je otázne, ako by to za pár rokov malo prebehnúť. Aj keď po ekologických zmenách a nedostatku by došlo k rozpadu spoločnosti a chaosu, je otázne, ako by ľudstvo tak rýchlo vymrelo.
Preto si myslím, že k tomu nedôjde. Vymieranie bude dlhé a bolestívé, ba, ako tvrdím už roky, ľudstvo v Amazonskych pralesoch, Eskymáci alebo niekde na Novom Zélande prežije, takže o vymretí ľudstva naozaj nemožno hovoriť.

Rovnako pozitívny postoj treba zaujať aj k civilizácii a jej rozpadu. V skutočnosti by sa nejednalo i žiadnu veľkú škodu a ľudstvo by sa vrátilo ku stavu, v akom žilo 95% času svojej existencie. Preto je naozaj zbytočné robiť paniku.
Ba dokonca by som povedal, že aj keby to zaberalo a oni sa dali poučiť - ako že sa nedajú - je asi kontraproduktívne ľudstvo varovať. Nech to majú rýchlo za sebou :-)

Ema

ktorá je charakteristická hrubou necivilizovanosťou, je absolútne pozitívny :)

Norman

už vyše sto až dvesto rokov väčšina rôznych antropológov, sociológov či kulturológov hovorí o smrti tejto tzv. židokresťanskej civilizácie, o smrti Západu.
Civilizácia či kultúra je len tenká vrstva na reálnom jadre národného života. Je isté, že sa táto kultúra zrúti. A ako sme videli na zrúteni komunistického experimentu v Rusku, môže sa tak stať veľmi rýchlo. Podobne táto "židokrsťanská" kultúra môže rýchlo skolabovať.

Náhodný okoloidúci

Ak niekto zahádže cestu drevom, je to jednoznačne trestný čin všeobecného ohrozenia a páchateľ patrí za mreže. A ak sa ho dopustia decká, treba sa postarať, aby rodičia boli nútení zaoberať sa tým, čo ich decká vyvádzajú.

Ema

je trestný čin to, že je všetko zajebané autami.
Je to len uhol pohľadu.

Náhodný okoloidúci

Súhlasím s tým, že áut je mnohonásobne viac ako je zdravé a že automobilistom sa až príliš ustupuje a vždy je to na úkor zelene a parkov, ale ani to neospravedlňuje zatarasenie cesty drevom, to je možno výkrik do tmy, ale nie riešenie.
Ak sú reálne tvrdenia Vedúceho kolotoča z Aeronetu, tak éra nekonečnho množstva súkromných áut sa kráti (bude zásahom "elít" ukončená), autá na fosílne palivá budú úplne vyradení z prevádzky a zakázané a predražené elektromobily na batérie s katastrofálne nízkou životnosťou si bude môcť dovoliť iba málokto.

https://aeronet.cz/news/extinction-rebellion-fakany-na-kostkach-ledu-a-s...

https://aeronet.cz/news/rozlucte-se-s-osobnimi-auty-septaji-si-prodejci-...

Najväčším problémom je aj tak na jednej strane nadvýroba skoro všetkého a na druhej strane nehanebné a trestuhodné plytvanie zdrojmi.

Norman

Autá nebudú ukončené "zásahom elít", ale im jednoducho dôjde energia. Na sucho sa proste nejazdí, žiaden krám. :-)

VedúcemuKolotoču z AEnews už tie elity prerástli cez mozog a už si myslí nielen, že sú všemocné, ale aj to, že VSETKO sa deje len cez ne. To je proste asi nebezpečenstvo tejto investigatívy-alternatívy. Škoda ho.

Náhodný okoloidúci

Mne je jasné, že "vedúceho kolotoča" treba brať s veľkou rezervou, nevieme, pre koho pracuje, kto ho kryje, odkiaľ čerpá informácie. Zvlášť je podozrivá tá jeho reklama prostredníctvom antireklamy. Ale aj napriek tomu si ho rád prečítam.
Nosiče energie dochádzajú, ale zatiaľ sa to prejavuje iba niekde, preto tie zúfalé snahy ovládnuť a rozobrať na kúsky Rusko a jeho zdroje, preto tie vojny na Blízkom východe. Ovládnutie a kontrola zdrojov a transportných trás.
A popri tom uťahovanie šróbov a a obojkov.

Norman

že už umelo dramatizuje. Úplne normálne ľudsky preháňa. Ako mnohí iní.
Ale inak si tiež myslím, že sa u neho môže nájsť dosť zaujímavého. Lenže všetci sa opakovane menime a upadáme a nič nie je tak, ako bolo - i keď niekedy sa zas veci podozrivo opakujú :-)

Skúsim ten princíp napísať jednou. dvoma vetami:
Skryté elity to tu neriadia, na to nepoznajú dostatočne princípy a nemajú na to dostatočne chladnú hlavu - skryté elity tu do toho ale výrazne zasahujú a o to je situácia horšia.
Moc sa proste skoncentrovala v rukách šimpanzov, už dávno - a preto sa na to už nedá ani dívať :-)

(a to nie je o klimatickej zmene, ale o všetkom )