Požiare uvrhli najbohatší štát USA do chaosu

Najinovatívnejší, najprogresívnejší a najbohatší štát USA sa podľa jeho vlastných obyvateľov ponára do stredoveku. Energetický kolaps spôsobil, že ľudia vykúpili hypermarkety, svietia petrolejkami a varia na peciach. Ako k tomu došlo a kto je zodpovedný?

Štát Kalifornia - najbohatší región Spojených štátov, ktorého HDP je porovnateľné s rozpočtami popredných krajín sveta - sa zaslúžene pýši svojou progresívnosťou. Ilegálni migranti sú tam aktívne vítaní a všetky druhy menšín sa tešia veľkej podpore. Bojujú s Trumpom aj globálnym otepľovaním. Doslova za pár dní prijali environmentálne správny zákon zakazujúci prírodné kožušiny. Často sa tam dokonca hovorí o možnosti odtrhnutia od Spojených štátov - pre kalifornských progresivistov je príliš ťažké koexistovať s "robotníckymi bundami", ktoré volia Trumpa.

Nepríjemným kontrastom k progresívnemu obrazu je masívny blackout - výpadok elektriny, ktorý sa odohráva priamo pred našimi očami. Výpadky sa začali 9. októbra. V dôsledku lesných požiarov, silného vetra a nedostatku dažďa najväčšia energetická spoločnosť v severnej Kalifornii Pacific Gas and Electric Company oznámila, že vypína elektrinu pre niekoľko stotisíc domácností. Ide o najväčší výpadok energie v Kalifornii, ktorý podľa rôznych odhadov ovplyvní jeden až dva milióny odberateľov.

Faktom je, že spoločnosť Pacific Gas and Electric minulý rok čelila mnohým súdnym sporom obetí požiarov. Tie spôsobili, že stromy pod náporom vetra padli na elektrické vedenie a spôsobovali skrat. Pri požiaroch zahynulo niekoľko desiatok ľudí, celé oblasti zhoreli ndo tla a desiatky tisíc domov ľahli popolom. So zámerom nevyplatiť kompenzáciu energetická spoločnosť preventívne vyhlásila bankrot. A keď sa tento rok začala nová vlna požiarov, manažment spoločnosti sa rozhodol jednoducho nechať odberateľov bez elektriny. Jej príklad nasledovali mnohí konkurenti - menšie firmy, ktoré tiež dodávajú obyvateľom elektrinu. Pre súkromných dodávateľov je vypnutie prúdu pre odberateľov oveľa lacnejšie ako neustále kontrolovať stav elektrického vedenia a opravovať ho.

Dňa 10. októbra sa začalo masívne zatváranie škôl a univerzít. Na diaľniciach zhasli semafory a autá sa začali hromadiť v dopravných zápchach. Obchody prestali prijímať bankové karty. Problémy sa nevyhli ani čerpacím staniciam. "Ľudia panikária," sťažoval sa miestny obyvateľnovinárom časopisu Time.

V odpojených domoch nebolo svetlo, dodávka vody prestala fungovať, všetky elektrické zariadenia boli vypnuté, dokonca aj klimatizácia a ventilátory, bez ktorých je fyzicky ťažké prežiť v kalifornskom teple.

Situácia je zvlášť ťažká pre chorých ľudí. Prístroje, ku ktorému je veľa z nich pripojených, nefungujú a autonómne generátory nie sú všade. Reportéri Los Angeles Times sa stretli s rodinou, ktorá už tri dni hľadá svoju babičku. Žena žijúca osamotene v prívese utiekla pred požiarom zmizla. Mobilný telefón má je vybitý, rodina kontaktuje nemocnice a sťažuje sa na všeobecný chaos.

Samostatným problémom sú lágre, v ktorých žijú masy bezdomovcov. Vláda prisľúbila, že sa o nich postará, ale ako a kam má presunúť desiatky tisíc ľudí, zostáva nejasné.

Pre obyvateľov je obzvlášť znepokojujúce to, že netušia, kedy budú dodávky elektriny obnovené. Manažment elektrárni trvá na tom, že najskôr musí prestať fúkať silný vietor, aby mohli zamestnanci preskúmajú stav elektrických vedení - a potom, jedného dňa, budú opäť dodávať elektrinu.  Môže to trvať aj niekoľko týždňov a definitívne zničiť existenciu obyvateľov najprogresívnejšieho amerického štátu.

Formálne mal blackout ušľachtilý cieľ - zabrániť zničujúcim lesným požiarom, ktoré za posledných pár rokov zabili v Kalifornii stovky ľudí a zničili desiatky tisíc domov. Požiare ale vznikajú aj z iných dôvodov než je skrat. Hneď po odstavení elektriny zničil požiar veľkú trafostanicu. Dôvodom bol ohorok z cigarety vyhodený z auta, ktorý podpálil suchú trávu.

Guvernér Kalifornie Gavin Newsome spoločnosť Pacific Gas and Electric ostro kritizoval za ignorovanie svojich povinností. Kým iní dodávatelia reagujú včas, najímajú si celý štáb meteorológov a pravidelne kontrolujú elektrické vedenie, vedenie spoločnosti sa rozhodlo šetriť  na úkor bežných odberateľov.

Štátne orgány požadujú od Pacific Gas and Electirc Company, aby vyriešili problémy s dodávkami elektriny do 12 hodín. Vnútorné pokyny spoločnosti však hovoria o 48 hodinách - a nikto ich nebude meniť.
Rozhnevaní obyvatelia už obliehajú budovy dodávateľov elektriny a požadujú okamžité obnovenie dodávok. Bill Johnson, šéf Pacific Gas and Electirc Company, ich protesty absolútne ignoruje.

Je smutnou iróniou, že obyvatelia Kalifornie napriek výpadkom energie naďalej dostávajú účty za elektrinu a sú nútení ich platiť. V lete sa priemerný účet pohybuje v rozmedzí od 120 do 176 dolárov mesačne pre obyvateľov a 866 až 2 000 dolárov mesačne pre malých podnikateľov.

Guvernér štátu sa obrátil na vedenie Pacific Gas and Electirc Company s požiadavkou kompenzovať odberateľom výpadky prúdu. Vedenie spoločnosti sa však rozhodlo na túto žiadosť neodpovedať.

Pôvodný text v ruštine

0
Roland Edvardsen

Kalifornia môže byť dobrá predzvesť toho kam speje viac či menej takmer celá západná civilizácia. Tiež som o nej písal: https://realista.home.blog/2019/06/25/kalifornia-prvy-americky-stat-na-u...

Ema

Tak im zhasol - súkromná firma, ktorej sa neoplatí dodávať ľuďom elektrinu.

Je to environmentálny rozval spoločnosti - od príšerných, fakt zúfalých požiarov, ktoré ničia celú nádheru biodiverzity prírody, a tým nemyslím tých pár stoviek jeblých sapientích uhorelcov zo štatistiky obetí, takých tam miestni nakydajú ako náhradu i do zásoby skôr, než hentých stihnú pochovať - až po s otvorenou náručou vítaný ilegálny migrantský genofond.

Náhodný okoloidúci

Kalifornia vysušila niekoľko riek a unikátnych jazier vzdialených desiatky km, aby si zbohatlíci mohli polievať trávniky pri palácoch. Metastáza.

Norman

je najviac na Západe, je tam teplo a mexico je blízko - zahnívanie preto plne prekvitá práve tam.

 

 

mirage

Издалека долго ехала черная "Волга".
Пахло бензином,
То обгоняла все фуры, то долго тащилась за ЗИЛом.
Петляла бетонка.

Пейзаж был убогий:
То свалки, то стройки, вокруг них дорожные знаки.
То серый бетонный забор, а то вдруг красные маки
Везде вдоль дороги.

Быстро темнело,
Дворник скрипел, лобовое стекло запотело.
Какая-то лампа моргала порой то и дело.
Фара горела.

Постольку-поскольку
Везде отовсюду трясло, грохотало и дуло.
Черную "Волгу" неумолимо тянуло
К юго-востоку.

Туда, где теплее,
Туда, где никто никогда ее не обнаружит.
Деревни, дороги, дома строились все хуже.
Полиция - злее.

Это был номер!
Дав на прощание, клубы дыма и пара,
Черная "Волга", разогнавшись, упала
В Каспийское море.

Волны сомкнулись,
Чайки, слегка покружив, успокоились живо.
Никто из людей не заметил, как исчезла машина
С городских улиц.

Издалека долго.
Черная "Волга".
Черная "Волга".
Черная "Волга".

https://www.youtube.com/watch?v=Uk7xnnVZZ-M