Ako Multikulťo istanbulské jabĺčka na trhu predával

Náš dobrý známy Multikulťo jedného pekného dňa čítal v správnom časopise o správnych veciach článoček o zdravej výžive a o potrebe jesť veľa čerstvého ovocia, plného vitamínov a vlákniny, aby sme mali zdravé h.... Teda vlastne zdravú stolicu. I skrsol v jeho vo veľkej Amerike za veľkou vodou vyštudovanej hlave skvostný podnikateľský plán - bude predávať jabĺčka. Nie však také hocijaké, od slovenskej chamrade nakúpené, ale onakvejšie, až hen, z ďalekého Istanbulu dovezené.

I objednal Multukulťo z ďalekého Istanbulu kedysi Carihradom zvaného zásielku jabĺčok. Cesta však bola ďaleká a hrboľatá, niektoré jabĺčka dorazili pekné, ale iné boli pootĺkané, a dokonca našiel aj nejaké hnilé a červivé. Ale to by tak bolo, aby on škodoval. Všetky predá, on si spôsob nájde.

I pripravil si Multikulťo balíčky s jabĺčkami. Naspodok dal hnilé a červivé, navrch pekné, zdravé, priam usmievavé.

Išiel okolo Marián a dostal chuť na jabĺčka. Začal z balíčka vyberať pekné zdravé, ale hnilé a červivé nechával tak. I vyletel naňho Multikulťo, že jabĺčka sa predávajú len v celých balíčkoch bez preberania. Marián odmietol, nebude on hnilobu kupovať.

Išla okolo pani Zuzana a tiež dostala slinku na jabĺčka. Tiež však zbadala pod peknými hnilé a červivé, a tak na ne Multikulťa upozornila. No, pani Zuzana nebola len taká náhodná okoloidúca, bola ona dobrá Multikulťova známa a on, ako jej dobrý známy, jej ponúkol podiel na zisku, ak mu pomôže s predajom.

Išli okolo Peter s Andrejom a oči im zasvietili pri pohľade na pekné jabĺčka. Ale čo čert nechcel, aj oni pod peknými jabĺčkami uvideli hnilé a červivé. Pekné by aj brali, ale čo s hnilými a červivými? Darmo ich pani Zuzana presviedčala, že v balíčkoch žiadne hnilé ani červivé jabĺčka nie sú, darmo Multikulťo rečnil o právach hnilobných baktérií a červíkov, nepochodili. Peter a Andrej odmietli kupovať celé balíčky s jabĺčkami bez možnosti preberať a vybrať si len zdravé, rovnako ako pred nimi Marián.

A tak Multukulťo a pani Zuzana doteraz na trhu stoja a núkajú ľuďom balíčky s jabĺčkami. Pridali sa k nim aj Miško a Miuko, aj oni ako staré trhové kofy vykrikujú reklamné heslá o zdravých istanbulských jabĺčkach, ale darmo, žiadny rozumný kupec im neverí.

Aké poučenie plynie z tohto príbehu? Vlastne dve poučenia? Nuž, takéto:

1. [b]Lepšie vlastné zdravé jabĺčko ako cudzie hnilé[/b].

2. [b]Hnilé a červivé jabĺčka patria do hnoja[/b].

0
Norman

To by ani buhehe lepšie nenapísal.
a dnes už vôbec nie :-)

Ľubov
Norman

kerý je buheh? :)

Náhodný okoloidúci

On by to napísal oveľa lepšie :)

Norman

ale on by dal na konci kopu otázok,
namiesto aby sa jasne vyjadril, ako ty. :)