A teraz zas dobré správy

Okrem smoliarskych krajín, ktoré sa nedokázali ani po dlhých týzdňoch zákazu vychádzania dostať z okruhu nakazenia, teda okrem celého juhozápadu Európy, máme aj úspešné príbehy. Tu blízko je jeden taký pozitívny príklad - Rakúsko.

 

Rakúsko zo začiatku bolo celé nakazené vírom z dôvodov svojich lyžiarskych stredísk, kde sa ľudia pelešili a prinášali infekciu z Talianska. Rakúsko veru nemôže povedať, že by sa pandémii nejako vyhlo. Dlho bolo jednou z najviac postihnutých krajín v regióne.
Ale podniklo kroky a zrejme ich aj ľudia dodržovali.
 
Dnešné dáta 
 
Popis:
Tenká cik-cak čiara sú namerané denné prípady infikovaných, hrubá čiara ich matematické uhľadenie do plynulej krivky.
Do 22.4 sú to empirické dáta, následne je to matematický model predpovede priebehu. Ako vidíte, dáta sú už teraz výborné a vlastne nie je treba ani moc počitať aby bolo jasné, že okolo 10.mája by už nemuseli byť prakticki žiadni noví infikovaní.
Červená bodkovaná krivka je koeficient R0, ktorý sa zrejme pohybuje už teraz pod 0,5.
Prerušovaná zelená krivka je sumárne množstvo evidovaných infikovaných v daný deň. Za predpokladu trvania infekcie okolo 20 dní, do druhého májového týždňa by nemuseli byť žiadni. 
 
Aby sa nehovorilo len o infikovaných, graf prípadov úmrtia. 
 
Opäť, tenké cik-cak sú presné dáta, hrubá krivka je hľadší priemer.
Tendencia klesania denných prípadov úmrtia je evidentná.
 
 
A ešte pre úplnosť spoločné zobrazenie prípadov nakazených a úmrtí (každé vo svojej mierke).
Zelená čiarkovaná krivka je opať ten počet  aktuálne infikovaných, plná krivka sú úmrtia.
 
Celé je to taký optimistický model, ale už doterajšie dáta nemôžu Rakúšanom uprieť úspech. Es geht doch.
My a Česi sme na tom podobne dobre, ako Rakúšania dnes. My sme ani nemuseli prejsť tým vrcholom  nakazených a mrtvych, ako oni. Ale môžeme sa spolu s Rakúšanmi a Maďarmi zaradiť k zemiam, kde sa pandémiu COVID-19 podarilo zastaviť a udusiť. Naozaj sa to dá. A v dohľadnom čase.
 
 
vrbovčan

teraz si dať urobiť test na protilátky. Lebo čo ak je pravda, že je to chrípka, ktorú väčšina z nás prechodí bez príznakov. Alebo teda čímsi slabým....Ak ten test bol pozitívny, hneď by sa ľahšie dýchalo. Teda "dýchalo" v prenesenom slova zmysle.

sandro

Rakusky stat funguje ako hodinky. Je este stale v rukach Rakusanov a to je samozrejme trochu ina natura. Z Rakuskeho biznisu aj z velkej casti sam zijem a preto pomery poznam doverne. Vo Viedni npr. nosia ruska na verejnosti iba cechoslovaci a aziati. A aj ti len odkedy to stat prikazal v obchodoch(nedavno). Realne je to tak 1 z 10 na ulici. Rakusania nemali ani uplne zavrete skoly. Kazda skola vytvorila zberne triedy, kde chodili deti rodicov, ktori kvoli praci nemohli byt doma. Rakusania ukazali, ze obycajna disciplina a rozumne spravanie dokaze viac ako cokolvek ine. Navyse, mozu sa opriet o robustny zdravotny system. Jedinou zahadou pre mna zostava, ako je mozne, ze sa tomu vyhli aj moslimske obvody. Zrejme to tiez hovori nieco o tom, ako ich stat dokazal integrovat.

Sinuhe

výstižne dokumentuje zákaz obsluhovať dôchodcov v obchodoch okrem Pondelku až Piatku od 9 do 11 h. To sa mám kvôli nákupu vypýtať z práce? Matovičove Kocúrkovo.

Roland Edvardsen

Už ten kreténizmus na ntú zrušili. Ale na druhej strane, čím viac takých šialených Matelkových nariadení, tým lepšie. :-).

Náhodný okoloidúci

Aj mne sa stalo, že ma nepustili do obchodu, lebo bol čas vyhradený pre seniorov. Na moju otázku, či seniori môžu nakupovať hocikedy, mi SBSkár povedal, že oni môžu. To bolo ešte minulý týždeň pred touto poslednou úpravou. A tým pádom celé toto opatrenie zamerané na ochranu seniorov ich segregáciou stráca účinnosť a opodstatnenie.

vrbovčan

pre neseniorov vo vymedzenom čase má svoj význam. Aj keď ja netrvám na ňom. Ten význam je v tom, že "ak" senior má obavu z infikovania, "môže" ísť nakupovať v tomto čase. Týmto opatrením mu vláda túto možnosť "ponúka". Neprikazuje. Ak chce prikázať, už je to o inom. Bodka. Keďže seniori sú nie vlastnou vinou voči možnosti infikovania vyššou mocou znevýhodnení, vláda im túto možnosť ponúka. Neseniori sú týmto opatrením znevýhodnení. Z dôvodu že voči seniorom sú väčšina, je doba vyhradená seniorom len dvojhodinová. Potiaľto má všetko logiku. Či pochádza od Matoviča alebo nie.
Problém je v inom. A to síce, že začali vyliezať z dier zakomplexovaní chudáci, ktorí svojou inteligenciou a postavení nemajú voči svojmu okoliu navrch, vycítili príležitosť, urážajú seniorov a žiadajú reciprocitu. Toto má na krku Matovič. Lebo neustále zdôrazňuje, že o našich starkých sa musíme postarať. Hoci sa ich na túto možnosť, nikto nepýtal. Či o ňu za cenu dvoch hodín vôbec stoja.
Je možné, že celá vec vyústi do medzigeneračnej vojny.

Roland Edvardsen

Ja by som sa tiež celkom vsadil, že s týmto nápadom prišiel narušený mozog a hygienik bol potom už len prinútený, obdobne ako s tými kontrolami každého auta. Matovič je zbrklý a očividne rozumovo nemá na to pochopiť dôsledky takýchto rozhodnutí, a preto je tu toľko zmätku.

Inak o mnohom vypovedá aj to, že ho teraz Kurz ani nepozval na tú videokonferenciu lídrov, ktorí najlepšie zvládajú korona krízu. Matovič už absolvoval nejaké takéto videokonferencie - a očividne ostatní videli, pochopili a stačilo im. :-)

vrbovčan

Daj nejaký odkaz. Jeho angličtina je zrejme slabá a preto aj pri doterajších samitoch ticho sedel.

Roland Edvardsen

Mainstreamové médiá o tejto hanbe veľmi nepísali (stále sú pri Matovičovi opatrní, lebo Fico), ale spomínal to napr. Raši na FB:

Oveľa bolestivejšiu facku však dostal ráno a žiaľ, vďaka premiérovi ju dostalo aj Slovensko. Hoci patríme ku krajinám, ktoré majú najmenej chorých, nášho premiéra na videokonferenciu lídrov krajín, ktoré zvládajú koronakrízu lepšie ako ostatné, jednoducho nepozvali. Rakúšania, Česi, Dáni, Gréci, Izraelci, či lídri ďalších krajín si vymieňali cenné informácie a nášho premiéra vynechali.

Premiér nemá na medzinárodnom fóre rešpekt. Či len kvôli tomu, že sa anglicky nedohovorí, alebo ho predchádza jeho povesť, posúďte sami. On potom namiesto koordinácie krokov s našimi najbližšími susedmi a ďalšími krajinami na nás skúša experimenty ako kontroly na hranici okresov, diskrimináciu dôchodcov či nevpúšťanie občanov žijúcich v pohraničí do vlastnej krajiny.
https://www.facebook.com/riso.rasi/

vrbovčan

My síce dobre zvládame krízu. To je pravda. A Kurz mal pozvať aj Matelka. Ovšem ako to ten zvládne, keď tak úpenlivo bojoval o prvenstvo a vohnal do svojej súťaže o to prvenstvo. To muselo zabolieť. Toto môže vyústiť do extrémnych krokov toho šialenca voči obyvateľstvu celkovo.

Roland Edvardsen

My nielenže zvládame túto krízu nadpriemerne, ale sme predsa blízka krajina pre Rakúsko. To, že slovenského lídra nepozvali vysiela veľmi zlý (a jasný) signál. Hej, o tom, že s jeho úrovňou angličtiny je to tak, že by bol nezamestnateľný pre bežné cudzinecké firmy sa vie už dlhšie. Ale nemyslím si, že toto bolo len o nejakej angličtine, vôbec. On už teraz má povesť šialenca a neschopáka aj za hranicami.

Náhodný okoloidúci

No, moslimky chodia stále oplachtené celotelovým rúškom a moslimovia asi nechodia lyžovať a ani v práci sa nemôžu nakaziť, lebo nepracujú a žijú z dávok, ktoré cucajú z rakúskeho sociálneho systému, až na výnimky.

Ľubov

Pohoda https://www.youtube.com/watch?v=ZcDhEzYOXHc a redaktor ich nazýva "unsere Gaste",to je choré.-(.

ps. Pardon,to nie je redaktor.To bude nejaký moslimský kultúrny pracovník

Norman

A v Koráne prorok varoval pred nákazlivými chorobami:
"Keď je niekde mor, nechodte ta.
Keď vypukne mor tam, kde ste, tak neodchádzajte".

Neochádzajte, kým nebude všetko vyjedené. :-)

Ľubov

som si všimla ten sladkastý odpudzujúci tón,ako nemecké médium informuje o ramadáne,tom peknom sviatku. (irónia) Je to tak pokrytecké . Čaputovce nie sú len u nás, sú všade.
Pred rokom,keď moslimský dement strčil 8 ročného chlapca pod vlak,predposratí novinári neuverejnili ani jeho fotku. Mal len osem rokov.Ale napchávajúce sa moslimčatá ukazujú ,veď sú také roztomilé. Novinári sú chamraď.

afinabul

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkov...
A ešte som videl
Soňa Peková: Nový koronavirus považuju za uměle vytvořený
https://youtu.be/3AfokVbej8I
--
To je tá postfaktuálna doba, kedy na strednú školu pôjdu žiaci s včeličkou z matematiky.
---
Paracelsus síce hovoril neverte "vedcom", ale taký úspech as nečakal.

afinabul

Dňa 22042020
Prelietavalo jedno nad P.B. v cca čase 14.-16.00 osobne som videl 4 prelety cestou do práce, nič nezhadzovalo.
--
https://aeronet.cz/news/nad-celou-evropou-letaji-stovky-malych-letadel-a...
--
https://www.youtube.com/watch?v=9EVLgv-bcbU

Ľubov

ako som minulú jeseň videla 4 super moderné divné autobusy,mali sivokhaki metalízu a okná akoby neboli. Ale určite boli,len boli temné.Sprevádzali ich dve čierne osobné autá a z R1 odbočili smerom na lesík pri Mochovciach.
Jednoducho si myslím,že je toho veľmi veľa,o čom nevieme,nie iba záhadné hračkárske lietadielka.-(.
Američania tie základne chcú.Preto namiesto vlády tu máme Čaputovú ,Matoviča a vlastenecké strany umierajú.
Inak aj v noci je na oblohe celkom živo,vraj sú to satelity.

afinabul

Utajená vírusová fabrika
https://crepiny.noviny.sk/zdravie/23-05-2012/utajena-virusova-fabrika-vl...
Prelety Izraelských stíhačiek nad Slovenskou republikou, akcia "Čisté nebo"
niet linku - vtedy som prvý krát volal do rádia, Noro mal ako hosťa "Priateľa Izraela"
http://www.branislavskripek.sk/
Monsanto polia v Slovenskej Republike
http://afinabul.blog.cz/0904/monsanto-a-slovensko

Náhodný okoloidúci

Pamätáte sa? Pred niekoľkými rokmi boli noviny a televízie plné správ o chorobe šialených kráv, každý deň sme sa dozvedeli, kde koľko kráv v chove museli utratiť, lebo u jednej z chovu boli pozitívne testy, každú chvíľu nejaký pacient zomrel na novú formu Creuzfeldt-Jacobsovej choroby, čo mala byť ľudská forma BSE prenesená z hovädzieho mäsa. Podľa toho, ako vtedy do nás hustili, by sme teraz mali vo svete mať ťažkú epidémiu Creuzfeldt-Jacobsovej choroby, ale ono nič, vôbec nič sa teraz v tejto súvislosti nepíše, nedeje. Bola vtedajšia panika opodstatnená, ale podarilo sa to zvládnuť prísnymi opatreniami, alebo išlo o zámerne vyvolanú hystériu s politickým alebo ekonomickým pozadím?
To len tak, na porovnanie.

vrbovčan

do čistej obchodnej vojny. Jedni strážili druhých a hneď medializovali, aby ľudia nekupovali hovädzie mäso z toho chovu. Vtedy sa hovorilo o centre nákazy v Británii.

Norman

vtedy bola až taká veľká panika? Mne sa ani nezdá, išlo predovšetkým o dobytok a peniaze, ale že by sa šírila nejako panika medzi ľudí .... neviem.

Ale opakujem aj teraz - kto šíri paniku? Veď práve mocní sa zdráhali prijať opatrenia, od Talianska cez Španielsko . Britániu až teraz po Ameriku. Kde kto šíri paniku?
V Španielsi nezrusili jeden masový pochod 8. marca a doteraz to tam ľudia ľutujú. V Talianku chodili na futbaly.
Na Slovensku sa nechodilo, ani na pochody, ani na fotbaly - niekto to ľutuje? Vďaka tomu máme nielen minimum mŕtvych, ale hlavne sa môžeme priamo v Bratislave prechádzať, celý čas sa dalo, ešte aj na veľkú noc. Kaviarrne sú zavreté - ale ja by som tam veru aj tak asi nešiel. Nešli sme tam ani vtedy, keď ešte nebili zavreté, ale už to v Taliansku išlo.

Ja to vidím tak, že táto spoločnosť, západná, už takmer nie je schopná prijať spoločné rozhodnutia bez toho, aby ľudia neblbli, a teda zvlášť sa chytá alternatíva na túto "anarchistickú" vlnu. Alternatíva a nezávislá kultúra nemá byť anarchia, my sme tu na stránke vždy v pohode povedali, že poriadok musí byť :-)