Ľudia sa vyzbrojujú

V roku 2015 bol počet povolení na krátke zbrane 300 000, dnes je to 650 000. Za pár rokov vzrástol dvojnásobne.
Reč je o Nemecku. V prepočte je to 10,4 zbrojného pasu na 1000 obyvateľov - teda asi promile.
Žiaľ, to sú vlastne preukazy na poplašné, signálne a plynové pištole. Počet povolení aj počet zbraní na osobnú ochranu je preto príliš malý. Zdvojnásobenie týchto preukazov ale svedčí o strachu verejnosti, ktorý v krajine vládne.

Oficiálne miesta a polícia v Nemecku sú naopak znepokojení - Nemci zrejme nesmú byť ozbrojení. Je to paradoxne v rozpore s politikou nášho vzoru demokracie USA. Na tento rozpor sa používa fráza, že "Európa má inú historickú skúsenosť". Kašlať na historickú skúsenosť, všeobecná realita je rovnaká na celej zemeguli, a politická realita je v USA podobná tej euróspkej - a síce - občania sa musia môcť brániť pred bandami anarchistov všetkých druhov etnického pôvodu.
Táto téma (na rozdiel od USA) je v Európe stále málo akcentovaná, a trend je práve negatívny - povolenia na zbrane obmedzovať, ich vydávanie sťažovať novými zákonmi. Za pár rokov ale možno už nepôjde o paragrafy, ale proste o to, kde zohnať dostatočne efektívnu zbraň.

Slovensko by malo podporiť domácu výrobu osobných strelných zbraní, a zjednodušiť ich možnosť vlastnenia, dostupnosť výcviku. Nik nechce nikomu zle, ale ako hovoria moslimovia - v Alaha ver, ale ťavu si priviaž.

https://www.welt.de/vermischtes/article212596631/Kleine-Waffenscheine-44...

 

afinabul
mailer

.

mailer

.

Norman

Hej, v článku sa jedná len o preukaz na tieto nie skutočné strelné zbrane.
Napriek tomu je to určitá a jediná reálna forma, ako sa občania Nemecky môžu vyzbrojiť - vybavovať normálny zbrojný preukaz (Waffenschein ) je asi v Nemecku dosť ťažké. Tak si ľudia, aspoň pre dobrý pocit, vybavujú tieto náhrady. Napriek tomu to odzrkadluje to znepokojenie a to, že sa o tom hovorí.

U nás sú plynové pištole povolené, ak nemýlim, a tak to bolo aj v Nemecku, bežne sa tam predávali. Je to ale "zbraň" o ničom, je to neefektívne a asi naozaj nebezpečné z pohľadu reakcie oponenta. To mi príde pre praktickú sebaobranu lepší sprej.

mailer

.

Norman

aj tak by ma zaujímalo, ako je to reálne v CH, či sú ľudia trocha viac ozbrojení, alebo nie.
Ono tie Alpy sa naozaj ľahšie bránia. Dokonca aj Tatry v tomto smere mali dobrú funkcionalitu - pri dnešnej elektronike a drónoch je to už ale asi iné - stále však platí, že konflikty budú hybridné a ľudská sila a ozbrojenosť bude mať svoj význam.

mailer

.

Ľubov

Ak porovnávame kúpyschopnosť. Lepšia kuracina stojí do tisícky,na to jednoducho u nás nemá každý.Ani ja ((.
A niečo rozhodne budem potrebovať. Niečo,čím získam čas zavolať mestskú políciu 159 . Možno bude stačiť aj sprej.
Mladíkov pribúda a sú čoraz sebaistejší,treba ale jednoznačne pripomenúť,že iba keď sú v početnej prevahe.

Pokial chodia na prechádzku popri rieke (stále je to v rozšírenom centre mesta) dve ženy a sú také neopatrné,že nemajú so sebou nič na sebaobranu,môže to skončiť naozaj zle. Deje sa to,nikto o tom nehovorí.

ps. Mailer,trocha mimo témy,ale veľmi by ma zaujímako,aký je rozdiel medzi švajčiarskou a tou "pravou" nemčinou. Dá sa to porovnať prípadne ako rozdiel medzi slovenčinou a češtinou? Dík vopred.

mailer

.

Norman

Máš im povedať, že to je iné, Severné Slov(i)nsko. A nechaj ich v tom, že to je kanton Švajčiarska :-) Spojené horské královstvá :)
Aj ja si stále mýlim Litvu a Lotyšsko, ani som si nie istý, ktoré je severnejšie. Veď načo. A švajčiarske kantony nemám ani páru, horko ťažko nemecké bundeslandy.

Čo sa týka švajčiarštiny, ona sa od nemčiny líši najmä výslovnosťou, by som povedal. Tak neviem, mne pripadá naozaj viac odlišná od nemčiny, ako rozdiel slovenčina-čeština. No, možno ako ktorá. A ty si sa už aklimatizoval, takže ten rozdiel možno nevnímaš. Mne pripadá, že aj Nemci majú riadny problém rozumieť švajčiarskym dialektom.

Norman

považujem zbrane doma v tomto čase za dostatočný pokrok v bezpečnosti, za určitý dobrý kompromis. Pre Slovensko a okolie.

mailer

.