E pluribus unum

Toto filozofické pravidlo, ktoré niektorí kvôli jeho prítomnosti na americkej bankovke dávajú nesprávne do spojenia s temnými silami, sme použili aj v Nadhľade.

Presnejšie povedané ale nie "z mnohých jedno", ale "z troch dva" - tak sme zredukovali počet stĺpcov na hlavnej strane. 

Dôvodov bolo viacero, napríklad komornejší charakter, aký má teraz Nadhľad. Tri sptĺpce sú formát pres spravodajský denník - ale k opakovaniu správ, čo sú aj inde, bez pridanej hodnoty - to sme už dávnejšie prekonali. Tri sptĺpce sú akoby snahou o kvalitu - ale vlastne čitateľov, zvlášť nových, mýlia. A vôbec zbytočne unavujú množstvom textu a písmen. 

Zároveň sme zaregistrovali nejaké časté výpadky servera cez víkend - je dosť možné, že sú to následky útokov preťažením a podobne. Nie je to isté, ale je to jedno vysvetlenie - nuž, asi som nemal písať o tom Hitlerovi.

Akokoľvek, fungovanie webu nie je nejak zaručené, koniec-koncov v USA dochádza k revolúcii, môže sa stať hocičo (i keď ani neviem, na akom kontinente sídli teraz firma, ktorá toto prevádzkuje). Na web sa proste nemožno spoliehať, nakoniec človek ľahko zostane sám, len so svojou rodinou, s priateľmi z reality - s tým treba radšej stále rátať. 

Trocha som oprašoval aj zobrazenie článkov a občas niečo staršie prečítal - a tak ma prepadla melanchólia ako zo starého francúzskeho filmu a zopakoval by som univerzálnu pravdu ktorú ukradli do židovského spisku: márnosť nad márnosť a všetko je márnosť.

No, možno nie celkom, dúfam, že tie výborné mémy aspoň niekde kolujú a množia sa - aj keď ich nie je zatiaľ až tak vidno. Hovorí sa, že čo je raz na webe, už nikdy nezanikne - pravda je ale taká, že internet je ten najefemérnejší nositeľ informácií, aký kedy bol. Je to naozaj "len prach a tieň", ako konieckoncov celý svet.

Ale nechcel som filozofovať, len dať do tohto (nestáleho) archívu mierne vysvetlenie a záznam o zjednodušení nášho okna do sveta.

 

 
Sinuhe

správne: E pluribus unum. Z mnohých jedno.

Ľubov

ze si Ta vsimli. Vsak pokojne to zmaz,to male zamyslenie ,ze politika je nabozenstvo.

Memy uz aj tak ziju vlastnym zivotom a lietaju si slobodne ako chcu. Ziadna marnost to nebola.

Norman

to mémy potrebujú dlhší čas, aby sa rozšírili, asi tak ako korona, 2-3 týždne:)
A okrem toho je to samozrejme jednoduchá a jasná pravda.

Ľubov

zas klopu na dvere volby. V Cechach je to za par dni,v Amerike 3.novembra,skoda,ze nie siedmeho.-),bol by to vtipny datum.

Kolko sme my tu uz tych volieb spolocne preskakali,vidis, a stale nas to bavi,stale reagujeme na volby ako Pavlovov pes na citron. Slintanim.

Na ceskej scene akosi stracam prehlad,ktori su vlastne nasi? Vazne,mazat sa neda...

afinabul

Aby ste sa necítili absólútne v koncoch:
/teraz som tu chcel niečo popisať/
Toto je s kryštálom
https://www.najlacnejsie-knihy.sk/kniha/ke-studiu-goethovy-nauky-o-barva...
toto je iba tak:
https://www.najlacnejsie-knihy.sk/kniha/znameni-veci-renesancni-nauka-o-...
PS: "Blaváci" si kúpia knihy inde ...

Luko

Keď si "oprašoval", nemal si aj potrebu zahnať niečím silnejším sucho v ústach? Už som prežil vyhadzov zo školy, trápnu stratu panictva, "X" rozchodov s frajerkami, pohreb babky aj rodičov, r. ´68 (aj keď je mi č. 69 sympatickejšie), svadbu, rozvod, sťahovanie, maľovanie, zubára, operáciu, moje hračky zahodené do kanála a všetko iné hrozné, čo ma okamžite práve nenapadlo, ale toto, čo si napísal, je z toho všetkého najdeprimujúcejšie. Horšie, ako keď mi zobrali už v piatich rokoch dudlík.
To musel byť riadny splín.
A k tým filmom - skôr mi to pripomína poľský psychologický film (prší, stierače idú, unilé pohľady bez mrkania a strašne patetické reči dvoch na prednom sedadle), než francúzsky.

Dúfam, že už je lepšie ...
Neboj, mémy kolujú, naozaj sú výborné.
:-)

Norman

Toto nie je článok ale tzv. editorial, no, tiež nepresný názov, ale proste jedna z redakčných poznámok do archívu k tomu, že sa prerobilo rozloženie z 3 stlpcov na 2. Takmer nič viac, azda okrem skepsy či naštvanosti ohľadne problémov so serverom - no hej, tie otravovali celý víkend a naozaj je to technicky žráč času a nasierač. Takže to je text len o tom, o ničom inom. To, čo pociťuješ ako splín, je jednoducho únava (možno také nepoznáš).
Zvlášť to o alkohole si nechaj, to nepoznám srandu.

Luko

Pamätám si Tvoj postoj k alkoholu, to bol len žart (dúfal som, že mi to prejde). A vôbec, celé je to žart, ber to tak a nezlosti sa.
Šimek s Grossmannom raz povedali: "Vyprávěj Slávku, člověka to potěší, když slyší o cizím neštěstí." To k tej únave a strate času.
A na splíny a depresie tiež nemám čas. Ahoj.

Norman

ono ani nejde o postoj k alkoholu, to zas ja v pohode, keď je správny čas, priložím ruku k dielu (aj keď naozaj oveľa oveľa menej, ako je v tejto spoločnosti stále zvykom),
ide o postoj k textu - určite by som tu nepísal podgurážený, na to si tento portál moc cením.)

Luko

Raz, kedysi už hodne dávno, si ma žartom podpichol, "... asi sa aj niečo popilo ..." (približne tak), ale zapasovalo to - vyvolalo mi to úsmev (na vojne sme hovorili - Smiech na pysku? Prejde!). Zasa po dlhej dobe sme si o pití čosi popísali, ale uznám, nemôžeš si len tak z hlavy pamätať všetko, čo sa tu premelie. Viem teda už dávno o Tvojom postoji k alkoholu.
Aj keď časté zľahčovanie vážnych problémov nepokladám za prednosť ani ja, s humorom mi je akosi ľahšie žiť aj v nedobrých chvíľach a myslím (viem, vidím to), že to často pomáha aj môjmu okoliu. Asi toľko.

Norman

niekedy, keď je text nejak nejasný ... má človek podozrenie na také veci u pisateľa (ale také obvinenie napíšem raz, maximálne dvakrát za 10 rokov :)
Veď ja nič, ja chápem, že si mi chcel pomôcť, dokonca chápem aj humor, by si neveril, ako sa rehocem, občas, ale ... existujú také zvieratá, čo sa občas ponárajú do hĺbky čo ja viem aj kilometre, do tej modrej temnoty a ticha.
Bože, ako je tam fajn.
Neoplatí sa im pri tom ponáraní pomáhať ich vyťahovaním za chvost.
:)

Luko

:-))