Rast počtu mŕtvych na Slovensku v novembri

Či už covid slabne, alebo nie, či už znižovanie kontaktov na Slovensku zabralo, alebo nie,  súčasné dáta umožňujú urobiť predpoveď o úmrtiach na november.

Proste mi to nedalo - ešte jeden graf. 

 

 

 

 

Základ je priebeh počtov denne zistených infikovaných, zelená čiarkovaná krivka. Jej hodnoty sú zelené čísla.

Druhá krivka. modrá, je počet denných úmrtí. Jej hodnoty sú čierne čísla. Obe krivky sú zabalené na týždenný priemer (ale vidno, že súčasný priemer je okolo 7 mŕtvych denne, nie 18, ako hovoril Krajčí a Matovič)

Od 23. 10. je to jednoduchá predpoveď, jedna z možných.

Nemusíte nasledujúcemu skratkovitému popisu rozumieť, hlavne ide o  výsledok.

Prvá téza je, že krivka mŕtvych kopíruje krivku infikovaných - len s oneskorením cirka 4 týždňov.

Bez ohľadu na to, či počet infikovaných začína klesať, alebo je ten prepad ku konci len nejaká náhoda či nezrovnalosť, isté je, že počty infikovaných mesiac prudko stúpali.

Druhá téza je, že teda podobne bude nasledujúci mesiac stúpať aj denná krivka mrtvych. Ak to tak bude, tak o tie 4 týždne od dnes dosiahne tú výšku, čo dnes krivka infikovaných - a vo svoje mierke to znamená do 40 mŕtvych denné. Koncom tretieho novembrového týždňa.

Až potom sa prejaví prípadne klesanie počtov nakazených, ktoré chcem stále vidieť na tej zelenej krivke.

Jednoduchý prepočet hovorí, že to bude od dnes dovtedy okolo 700 mrtvych.

Až potom to teda prípadne začne klesať. Pri klesaní by to boli podobné krivky smerom nadol, a teda sumárne rovnaký počet mrtvych, ďalších 700. To je, pripomínam, optimistický predpoklad! Vláda to tak dobre nevidí, tá neverí, že už sa situácia začína zlepšovať.

Opakujem teda, že do druhej polovice novembra je už počet úmrtí štatisticky determinovaný, už to nejde vylepšiť, to sú ľudia, ktorí sú už dnes infikovaní a nie je v možnostiach medicíny zmeniť ich osud, skôr naopak zhoršiť, ak sa všetkým nedostane maximálna opatera z dôvodu kolapsu zdravotníctva. S dnešnou stovkou to bude teda dovtedy okolo 800 mŕtvych.

 

Nuž, pozerám, že to by robilo odhadom našu IFR  (infection fatal rate) okolo 0,3 až 2% - ale to je hrubý odhad a to je vlastne druhotné, keďže je tento koeficient veľmi závislý na spôsobe merania počtu infikovaných.

 

Dávam to sem do archívu, aby sme mohli o mesiac porovnať. To číslo 800 mrtvych by malo byť nezávislé na sile/IFR Covidu, lebo tá je nepriamo určená dátami za október. 

 

Ale nemali by sme sa toľko rozprávať len o mŕtvych u nás. Bude treba sa pozrieť aj na mŕtvych v iných krajinách. Nabudúce.

 

Pre prípad, že by mi niekto vyčítal, že to nie je psychohygienické a ľuďom to nepomôže - ja nie som liečiteľ, pandémia je zaujímavý fenomén a teraz jumožno sledovať zblízka aj na Slovensku. Bol mi tu dokonca vyčítaná prehnaná obava o osud ľudí (či dokonca svoj)  - tak sa budem už snažiť dáta o pandémii podávať nezaujate a v žiadnom prípade ich nebudem dávať na spôsob uplakaného Matoviča. Veď zatiaľ je to stále dobré (irónia až čierny humor). 

O tomto pohovoríme teda znova najneskôr o 4 týždne.

 

 

 

 
Norman

rozdiel medzi západom a východom,
ale presnejšie povedané: medzi primitívnou chtonickou chamtivosťou a normálnou racionalitou.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/zapad-v-boji-s-koronavirem-zvoli...