Gagarin - výročie 60 rokov kozmického veku

Práve pred 60 rokmi, 12. apríla 1961, vyletel prvý človek do vesmíru. Jurij Alexejevič Gagarin na lodi Vostok vyletel z kozmodrómu Bajkonur a na orbite Zeme strávil 108 minút.

Bol to veľký úspech Sovietskeho zväzu, ktorý tak druhýkrát zdôraznil svoje víťazstvo nad USA (prvé víťazstvo bol let Sputnika, prvého satelitu, v roku 1957). Gagarinov let bol skutočný dôkaz vysokej vedeckej a technickej úrovne východoeurópskej ruskej civilizácie, v tej čase dočasne s komunistickou ideológiou. Bola to aj ukážka toho, že výsledky sa dajú dosiahnuť s relatívne jednoduchými a skromnými metódami, ktoré dokážu predbehnúť prekombinované projekty Ameriky. Tento aspekt víťazstva jednoduchosti sa znova prejaviil koncom storočia, keď príliš komplexný projekt amerického raketoplánu spôsobil dve fatálne havárie so smrťou celých posádok, teda 14 ľudí a musel skončiť. Po tom jedinými strojmi schopnými dostať človeka na obežnú dráhu boli opäť len ruské rakety. Dokazujúc tak, že úspech s Gagarinom a prvými kozmonautami nebola v Rusku žiadna náhoda, ale je to trvalý úspech tejto východo-nordickej civilizácie.

Od letu Gagarina ubehlo teda teraz 60 rokov, jeho letom skutočne ľudstvo  vstúpilo do kozmického veku.

gagarin

Je ale tento vek sumárne úspech? V žiadnom prípade.

Lety do kozmu boli pred 60 rokmi predmetom konkurencie dvoch základných geopolitických blokov – atlantickej USA a východo-severského Ruska. Táto súťaž spôsobila víťazstvá ľudstva – let Gagarina, ďalej napríklad vystúpenie do kozmu Alexeja Leonova (1965), a pristátie na mesiaci Armstronga a Aldrina (1969). To bolo víťazné obdobie ľudstva, ktoré ale skončilo s posledným letom na mesiac a koncom projektu Apollo (1972) . Len týchto prvých desať rokov boli obdobím entuziazmu a prudkého pokroku v technicých schopnostiach. Zvyšok je poznamenaný stagnáciou, váhaním a žiadnymi prenikavými úspechmi.

Dôvod je jednoduchý – niet kde víťaziť. Dá sa povedať, že ľudia pochopili, že ich možnosti sú naozaj limitované zemskými zdrojmi. Ak by to ale niekto povedal v roku 1972, bol by označovaný za človeka bez schopnosti vízie, bez chápania možností vedy, ktorá predsa vždy niečo "objaví". Veď let Gagarina a pristátie na mesiaci boli pre laikov práve dôkazmi, že ľudstvo dokáže vykonať aj nepredstaviteľné.

Alebo to tak nie je?

Dnes je skoro pol storočia od skončenia letov na mesiac. Pol storočia dôkazu, že keď kozmické lety stratili svoj politický zmysel súťaže medzi blokmi, svoju auru novosti, stratili väčšinu svojho zmyslu. Krajiny stratili o ne záujem. Družice okolo Zeme sú dosť využívané, ale čokoľvek viac stráca zmysel. Sem tam. veľmi zriedka, je nejaký prístroj poslaný až na Mars, alebo niekde do diaľky – ale to je tak všetko. Ľudské lety boli obmedzené na prítomnosť jednej kozmickej stanice ISS, ktorej zmysel nikoho nenadchýňa.

 

Najnovšími "úspechmi" kozmonautiky sú lety komerčných spoločností, ktoré údajne plánuju turistické lety miliardárov. To, čo sa podarilo Gagarinovi pred 60 rokmi, mienia teraz predávať nejakým zbohatlíkom. Zmysel a účel? Nezmysel a absolútne zbytočné míňanie. Ale mocní rozhodujú – kým pred 60 rokmi mocní mali záujem na vede a dobýjaní orbity, dnešní mocní majú záujem len na zábave finančných oligarchov. Tragédia je jasne dokonaná.

Zdroje sú aj základný pojem, základný dôkaz, prečo ľudská kozmonautika nefunguje. V rokoch okolo 1960 bolo práve obdobie, keď ľudstvo prechádzalo od využívanie uhlia ako prvotného  zdroja energie na ropu a zemný plyn. To dávalo celkovému povedomiu pocit, že dostupnej energie je priam nekonečne veľa. To poháňalo predstavy science fiction o tom, ako ľudstvo vytvorí nekonečné flotily a dobyje nielen slnečnú sústavu, ale aj galaxiu. Táto fikcia si programovo nekládla otázku, kde na to vezme zdroje – lebo veď "veda". Ale práve veda stanovuje zákony termodynamiky, ktoré by mal každý poznať : za prvé,  že energia sa nedá "vyrobiť", ale jej množstvo je fixné, a za druhé, že "ušľachtilá" použiteľná energia procesmi degraduje (a nie je vôbec predstaviteľné, ako by sa to dalo zvrátiť).

Ľudstvo sedí na Zemi a spotrebúva fosilné zásoby. Z hľadiska kozmického  vyzerá ako novonarodené decko, ktoré vyžiera telo svojej matky. Keď ho vyžerie celkom, alebo do takej miery, že matka odumrie, zomrie aj ľudstvo.

Predstava, že sa dostane k využívaniu zdrojov iných planét, alebo Slnka vo väčšej miere, je očividne nerealistická. Určite nie v tomto stave – v stave malého čerstvo narodeného zasrana, ktorý nedokáže ani stáť na vlastných nohách, nevie rozmýšľať, nevie logicky myslieť ani hovoriť. Vie len žrať. Ak sa náhodou nevyvinie, tak je beznádejné. A či sa vyvinie, to si netrúfam povedať. Podľa mňa má rezervy – ale väčšina ľudstva nechce o evolúcii ani počuť.

A tu sa na moment vráťme z kozmickej alegórie do reality – ľudská spoločnosť je niečo neuveriteľne primitívne. Jej motívom sú spotrebovávanie a hromadenie spomínaných zdrojov, v ľudovej rečí majetok, peniaze, pôžitky, proste žranie a trkanie (pardón, hovoria tomu "šťastie" a "láska"). Iné hodnoty nemá.

Nechcel som skončiť tak negatívne o ľudstve, ale patrí to k téme. Negatívne zhodnotenie posledného polstoročia o to viac vyzdvihuje význam letu Juraja Gagarina v roku 1961 – bolo to v oblasti rozšírenia sa racionálne maximum, čo ľudstvo dosiahlo a čo pravdepodobne dosiahne. Bol to moment, keď prerazilo tú blanu, čo ju zvierala, bol to kvalitatívny zlom – a žiaden iný už nebude nasledovať. Všetko ostatné boli, sú a budú už len nepodstatné pechorenia bez kvalitatívne niečoho nového. Gagarin bol jeden a zostane pre toto ľudstvo iba jeden.

Áno, tieto limity platia pre toto ľudstvo, s týmto biologickým potenciálom a s touto mentálnou silou, či skôr slabosťou, akú má. Na viac človek nemá.

A na nadčloveka ľudstvo už neverí a nechce ho.

A to je základný, absolútne podstatný, ak nie jediný skutočný problém ľudstva.

 

 

 

 

 

 

 
0
Ľubov

Ďakujem za tento článok,neviem sama,prečo sa mi to zdá veľmi dôležité si pripomenúť toto výročie.
Áno,pýtame sa mnohí,prečo sa to všetko zastavilo a divadlo skončilo.Možno je to naozaj preto,že súťaženie vo vesmíre sa stalo zbytočné. Rusi v 61. dokázali Američanom,že Atlantik nie je problém a sily sú vyrovnané. Tak niekde nazývajú Gagarina aj mierotvorcom,pretože jeho let zastavil,alebo aspoň obrúsil hrany studenej vojny medzi ZSSR a USA.

A ten druhý,vlastne vedľajší a nepolitický význam letu priniesol Rusom ,keď sa pozerám na dobové zábery,výbuch šťastia a radosti. Zvýšil im sebadôveru a hrdosť. Gagarin svoj úspech vzal tak po svojom,nestal sa snobom,ale záletníkom.
Ak si spomínaš,aj Eugen Cernan mal v sebe tú nefalšovanú "obyčajnosť". Kozmonauti sú veľkí sympaťaci.
A do tretice ,aj keď sme to nezažili samozrejme,vyzerá to tak,že svet sa vtedy spojil. Nie zo strachu z vojny,z pandémie ,ale pre niečo,čo neviem ani definovať, predstava takto spojeného sveta,ktorý verí v krásnu budúcnosť je dnes úplne nereálna. A nakoniec malé doplnenie,vo vesmíre bol 108 minút.Nejasne niečo viem,že 108 je to veľmi dôležité číslo.

Jurij Gagarin, premožiteľ času,na Tvoju pamiatku !

Norman

Ono sa to asi presne na minútu zmerať nedá (ak to nie je čas od štartu po dopadnutie:), ale tak dobre, som to prepísal (ja som to nemeral:)
Síce viem, že to s Gagarinom nič nemá, ale 108 je často používané číslo v indickej (či ďalekovýchodnej) tradícii.
https://en.wikipedia.org/wiki/108_(number)#Jainism

Oni v Indii asi takmer všetko robili na 108, toto mi vyhodil web: 108 upanišad, mnohé sú staršie, ako genocídne texty Pentateuchu.
https://gita-society.com/wp-content/uploads/PDF/108upanishads.pdf

Truhlík

Propaganda výhry USA vo vesmírnych pretekoch je akože daná pristátím USA na Mesiaci. (Inak dúfam, že tu nikto neverí tej konšpiračnej teórii).
Robil som si prehľad jednotlivých víťazstiev. Rusi podľa mojich vedomostí vyhrali cca 20:3. USA tam mali objav vnútorných van Allenových pásov a pristátie na Mesiaci.
Van Allenove pásy objavili USA len za to, že Sovietom sa pred nimi pokazila družica. Inak by to bolo inak.
Raketoplán mali prví Sovieti. Projekt Burja konštruktéra Lavočkina.
Pristátie na Mesiaci vyhrali USA len preto, že zomrel hlavný konštruktér Koroľov a nemal to kto dokončiť.
A to ešte sú aj také primitívne lži ako na výstave v USA bola ako prvá žena vo vesmíre predstavená nejaká Američanka.
A okrem toho preteky vo vesmíre neskončili. A pre USA sa Elon Musk stal veľkou brzdou. Vyrobil pre USA -20 rokov vo vývoji.

sandro

Si mi pripomenul ako som bol pred cca 3 rokmi v muzeu kozmoneutiky v Moskve. Cuduj sa svete, boli tam aj detailne zdokumentovane vsetky velke uspechy NASA. Detailne rozpitvany modul, ktory jazdil po mesiaci atd. Takze kto vlastne robi propagandu, my, co z politickych dovodov radsej nechame rozmriet ludi len aby nedostali do krvi Rusky liek alebo Rusi, ktory vo svojom samom srdci s kludom vystavia Americke makety raket, raketoplanov a vzdaju im takto vlastne hold?

slaven1

Tuto docent katedry audiovizuálnych technológií z "Gerasimovova všeruská státní univerzita kinematografie", Leonid Konovalov (Леонид Коновалов) vysvetľuje ako technológiou sa točili v štúdiu snímky pristánia na mesiaci

https://www.youtube.com/watch?v=siiS85uSEZc - Prečo NASA ešte nedostala oskara? (3 videá s ním sú spravené)

https://nday.club/video/8aUukRtHgPUrHKgH3h5U2P.html

Ema

3 miliardy obyvateľov. Dnes ich je 8 miliárd a počet rastie.

Rusko malo v roku 1961 asi 122 miliónov obyvateľov. Dnes ich má 146 miliónov a posledných 30 rokov je tento počet cca rovnaký. Ak si Rusko ubráni zdroje, má nádej ukázať, že všetka antropomasa nie je len beznádejná žravá tlama a kotivá ... oná.

Norman

pre doplnenie , teraz píšu v pravde - japonský milionár skúpil všetkých 8 miest na slubovanom oblete mesiaca.
Číry výlet, i keď naša sliepočka, čo tam chce ísť, "by zobrala aspoň jeden experiment". "Experiment" ako čisté krytie, ako surogát nejakého významu. V skutočnosti sa idú blbečkovia voziť na extra dráhe.
Druhá vec je, či to vôbec bude a ak, či nedopadnú ako prvý žid vo vesmíre. Ale už len to plánovanie takýchto blbostí svedčí o úpadku súčasnej atropomasy :).

https://vat.pravda.sk/vesmir/clanok/584181-let-okolo-mesiaca-do-uzsieho-...

citujem:
„Bolo by to v duchu hlavného cieľa programu dearMoon priniesť kreatívnych ľudí do vesmíru, ktorí zároveň chcú svoje skúsenosti zdieľať s ďalšími a pomôcť im. V rámci takýchto aktivít by som vytvorila rôzne druhy umenia vo vesmíre, písala by som články, nahrala rôzne vzdelávacie a umelecké videá,“ spresnila.

Čiže pocity ("skúsenosti"), "kreativita", "umenie", "články", a videá, čiže youtuberstvo.

Prosím, toto sú vraj tí najlepší vedci. Ľudstvo mentálne zdegenerovalo nielen plošne, ale aj elity evidentne zblbli príliš konzumnou slniečkárskou výchovou.

Dusanbe

je naozaj "úlet".
O čo lacnejšie a racionálnejšie by vyšlo dať im kvalitného jointa - a nech tvoria, :-)
Alebo kartón koňaku - to je už drahšie a neviem či ešte dostatočne "slniečkárske".
Zúfalstvo.
Inak neviem - moc to nesledujem - či sa ešte v Kozme robia nejaké nové rozumné experimenty.
Už dobrých 30 rokov by sme mali byť zaplavení novými superčistými materiálmi a superšpeciálnymi liekmi, ktoré sa dajú pripravovať len v prostredí mikrogravitácie, kvôli čomu sa muselo na obežnú dráhu trepať také množstvo ľudí, ako si pamätám.

Náhodný okoloidúci

Čoho sa chytí komercia, to sa zvrháva a degeneruje na svoju vlastnú karikatúru. Všetci sa chcú "presadiť", všetci si chcú užiť svojich 5 - 10 - 15 minút slávy a tak sa miesto umenia s dušou vytvára bezduchá tupá komercia.
A ako vidím, začína sa to prenášať aj do vermírológie a vesmíronautiky. To nem dopadne dobre.

slaven1

Najdôležitejšia otázka pre majiteľov reštaurácií, posilovní, hotelov, penziónov, krčiem, kvetinárstiev na Slovensku za posledný rok znie:

Čo je to štát?

Pekne sa nad tým zamyslite. Dajte si čas, prežujte to a potom konajte.

Dusanbe

slaven1

Prvá zahraničná cesta Gagarina smerovala do mesta Československa, kde sa nachádzala redakcia časopisu kominterny "Otázky míru a socialismu"

https://t.me/casusbellichat/63484
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%92%8C%E5%B9%B3%E4%B8%8E%E7%A4%BE%E4%BC...

ilusion

Včera išiel na joj film o pristátí Američanov na Mesiaci, aj keď tam pristáli v júli. To je aké trápne.

Náhodný okoloidúci

Nové video od tvorcov ruskej marťanskej kyberdediny - rodinná atmosféra bajkalsko-amurskej magistrály prenesená do vesmíru :)

https://www.youtube.com/watch?v=t7kr7utvVEs