Premnoženie určitých zvierat

Keď zvieratá nemajú silných prirodzených nepriateľov, tak sa neprirodzene rozmnožia a ničia si ekosystém.

V poslednom čase sa tak stalo s holou opicou, vedecky zvanou homo sapiens.

Napríklad na Slovensku sa tento rod  tak rozšíril, že okrem zabíjania na cestách či z kriminálnych účelov minulý rok navyše zabili na polovačkách 8 ľudí. Je naozaj čas, aby sa divoký poddruh tzv. poľovníkov zredukoval. Treba ich povedzme odchytiť a odviezť niekam na Sibír. Strielať len v krajnom prípade, ak sa budú ožratí zas chytať zbraní alebo sa nebezpečne priblížia ku zvieratám.

 

 

 

 
kali

Naopak poľovnici teraz budú žiadaní keď tragicky muža z Liptova usmrtil medveď. Hneď na pretras došli diskusie o premnožených medveďoch a o potrebe regulovať ich počty. Ale smrťou tohto muža len ukazuje príroda, že jediného koho treba regulovať je práve holá opica. Čo natom zaleží, že Tatry sú plné turistov, keď sa už na vysokohorských chodníkoch tvoria fronty a hotelové rezorty sa len rozrastajú na úkor lesov ktoré sú vo veľkom vyklčované. Žijeme predsa v antropocénu a holá opica je pán tvorstva. Najnovšie bol evidovaný medveď v Jelke na juhozápadnom Slovensku, tie zvieratá už nemajú kam isť aby mali pokoj od človeka.

Na obrazku je medveď usmrtený vlakom v obci Kráľová Lehota.
Názor odborníkov je že sú premnožené a mladšie jedince sú vytláčané k ľuďom. No táto fotografia toho hovorí viac , myslím ten kamión v pozadí.

 

 

 

Roland Edvardsen

Veľmi výstižný obrázok. Ale spoločnosť sa len ťažko zbaví tohto antropocentristického pohľadu na svet s jeho arogantným humanizmom (či pseudo-humanizmom), ktorý rozmanito ospravedlňuje vykorisťovanie prírody človekom a úplne obracia naruby kauzalitu a to kto je tu vinník a hlavný problém. Je to beh na dlhé trate a weby ako Nadhľad bohužiaľ budú mnohými nepochopené.

sandro

Tuto temu by som tu cakal uchopenu presne naopak. Zvlastne. Slovensko ma jasne najviac medvedov na celom svete. Mimovladny sektor ekoteroristov, ktori brania regulacii, ma rovnaky charakter ako mimovladny sektor, ktory tu roky panierujeme.
Zopar jednoduchych cisiel : samec medveda ma teritorium 3000ha. Cele Slovensko ma 4 903 397 ha. Konzervativny odhad medvedov je dnes asi 2000ks. Je ich ale v skutocnosti uz urcite 3000+ a velmi lahko sa to dokaze z oficialnych cisiel z r. 2013 ked ich bolo vraj 1400. Medvedia samica ma na rozdiel od Slovenskej asi 4-5 mladat.
Ak teda odpocitame nejaku tu samicu a mladata, tak keby neboli na Slovensku vobec ziadne mesta ale iba husty les, tak by to bolo cca akurat. To ako sa brani regulacii medvedov je ciste sialenstvo a dalsi vysmech Slovakom - ''pozrite sa , este aj medved ma vacsie prava ako vy vo vase krajine''
Polovnici su takisto casto ludia, ktori miluju prirodu a les. Malokto chape, ze polovnici sa staraju o les globalne, nie je to len strelba zvierat. Robia sa cesticky proti eroziam, plnia sa krmelce, atd. Ked si dnes sukromnik ohradi les a zakaze pristup polovnikom(horarom), tak zakratko prichadza kalamita.

Roland Edvardsen

Ty patríš presne k tým antropocentristom, ktorí jednoducho nechápu alebo odmietajú priznať, kto je tu skutočne premnožený a škodná. Les je domovom divých zvierat a tak sa treba v ňom podľa toho aj správať. Medveď nezabije človeka v jeho obývačke, ale vo svojom prostredí. Ak mu ho neustále zmenšujeme a ničíme, nemôžeme sa čudovať, že mu neprirodzene zúžené prostredie neposkytuje dostatok potravy. A ešte niektoré hlúpe holé opice situáciu zhoršujú prikrmovaním a kŕmením nezabezpečenými odpadkami. Nechcem všetkých poľovníkov hádzať do jedného vreca, ale to ako sa mnohí správajú je problém a netreba si predtým zakrývať oči. Odsudky sú na mieste.

sandro

neviem ako to uz jasnejsie mam napisat. Keby nezili na Slovensku ziadni ludia, ale iba medvede a vsade bol iba les, tak sme na hornom limite. Mozme to samozrejme riesit tak, ze sa odstahujeme vsetci do Bratislavy a prilahle dediny, mestecka a cele chotare zalesnime aby sa premnozeny medved mohol usidlit. Ano, aj to je riesenie.
Takto... Ja chapem myslienku a podstatu clanku, len si myslim, ze medvede na Slovensku nie su prave dobry priklad. 'Je to skor dokaz chorych mozgov, momentalne zastresenych Budajom a dalsimi magormi odstrihnutymi od reality. Prave ludia, ktori prirodu miluju na to doplatia. A samozrejme obycajni ludia v dedinach. Ja zijem v meste blizko lesa a medvedica s mladatami sa nam bezne produciruje 500m od domu - v lesnom parku:) Pat hviezdickovych dovolenkarov v rezortoch Tatrach sa to nijako nedotkne.
Na druhej strane, mne je jasne, kto tlaci a plati exploziu clankov o utokoch medvedov za posledne dni- su to ti, ktori maju obavu o biznis, ale to nic nemeni na tom, ze optimalny stav medveda hnedeho voci lesom(aj tym, ktore tu boli pred 1989) je asi 10x menej. Cca 200-300ks. Toto je ale vyslovene odborna tema, udrzovat stav chorych medvedov nasilu vysoky je v 1.rade zle pre samotnu ich populaciu. Preco musime byt 1.na svete prave v mnozstve medvedov hnedych?
V globale mozem suhlasit jedine s tym, ze vela polovnikov su naozaj prasce, ja mam stastie, ze poznam skor opacny druh.

Roland Edvardsen

Greenpeace určite nie, pretože môj postoj k prírode a k zvieratám je celkom odlišný od toho, ako to vnímajú "feťaci", žiadne chimérické egalitárske sentimenty, ale uznanie istého poriadku a usporiadania medzi tvormi (bez toho, že by som ľudstvo konštantne dával na vrchol).
Však netvrdím, že je to čierno-biele, ale treba si tiež položiť otázku: koľko prípadov napadnutia medveďom s následkom smrti tu bolo? Podľa mojich informácií ide o prvý prípad za 100 rokov. Viac ľudí prišlo o život kvôli lajdáckym, opitým či zbrklým a kriminálnym poľovníkom. Áno, naozaj: https://www.aktuality.sk/clanok/753394/muz-neprezil-zasah-do-ramena-na-p...
https://www.noviny.sk/krimi/480664-jesenna-polovacka-sa-takmer-skoncila-... https://www.webnoviny.sk/muza-pocas-polovacky-postrelili-do-krku-ozivova... https://www.noviny.sk/krimi/403109-postreleny-polovnik-svoj-boj-o-zivot-...
https://www.tvnoviny.sk/domace/1942398_na-polovacke-postrelili-zenu-29-b... https://www1.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/zahadna-smrt-lese-nasl... https://www1.pluska.sk/regiony/nestastna-polovacka-mlady-polovnik-27-sko... https://www.cas.sk/clanok/428813/tragicka-polovacka-na-diviaka-zivot-lub...

sandro

jasne, voci tomu v podstate nemam argument. 1 za 100 rokov. Len dufam , ze nebudu zachvilu roztrhane prve deti. Zacina to byt fakt huste.

Norman

bolo by to na dlhšie, samozrejme že je to stret svetov a medveďov ohrozuje viac ako strielanie neustále zmenšovanie ich životného prostredia. To je základný problém.
Čo sa týka základnej myšlienky môjho či našeho postoja - je to v prvom rade úcta k divokej nespútanej prírodnej sile.
To je asi základný motív.

Nemá to ale nijaké čo len trocha reálne riešenie - pretože základ je naozaj v tom, že holá opica je premnožená. Medveďov pár tisíc, opíc milióny.
A ešte si sťažuje, že ich počet nerastie dostatočne rýchlo. Bláznivé opice.

Jedinou praktickou radou, ktorú môžeme dať - citlivú, premyslenú a umiernenú:
Ľufia, chodte už do prdele aj s tou posratou "turistikou". Prečo sa musia ľudia neustále trtkať kdesi v hlbokom lese? Ja viem, že les je magické a ozdravné miesto - ale nuž opice si vybrali niečo iné a tie víkendové výlety do krajiny zvierat ich teraz zdravotne ani duchovne ani ináč už nevytrhnú. A ak sú tak citliví na zranenia či smrť od medveďov - na turistike ich pri pádoch a podobne zahynie oveľa viac. Turistické chodníky - tie sa nám premnožili. Tie treba zavrieť.

Ema

...z drvivej väčšiny (ako obvykle) mladých, dobre živených a z dobrodružstva nadšených čiernych ilegálov. Kongo, Siera Leone, Nigéria, Pobrežie Slonoviny, Somálsko...

Starý známy scenár. Pašeráci bez hraníc naťahajú pri pobreží Líbye hnedoidov, potom začnú vrieskať, že potrebujú POS, pretože tam majú nezletilých bez sprievodu vo veku nad 13 rokov a dve tehotné, ktorých pašeráci pribalia ako maskotov a že všetci chudáci grcajú, lebo ich more hengá. Odkiaľsi z tajomného úzadia príde povolenie vykydať ich v Auguse, Porto Empedocle či Pozalle. Pokračuje nákladné vyloďovanie a život z peňazí Európanov. Taliani mlčia, čiže čierna vykládka nezostáva u nich. Škoda, že sa nedozvieme, kto za toto zverstvo prepláca Talianom faktúry.

Ešte stále beží priamy prenos
https://it-it.facebook.com/localteamtv/videos/490414272214462/

To proste normálnemu človeku rozum neberie.

Mimochodom, čierne skládky. Prevalilo sa, že zopár podnikateľov dováža na Slovensko z okolitých štátov ilegálne odpad a tu ho skládkuje vo všelijakých opustených objektoch. Vraj to trvá zopár mesiacov, a tak sa nedá jačať lebofico. Čo robí pezinská mrochta, naša najväčšia špecialistka na skládky, dokonca medzinárodne ocenená? Má fpiči. To nie je envirokriminalita, ale americkou ambasádou drajvovaný zárodok podkarpatskej cirkulárnej ekonomiky.

Norman

To je ten starý vtip. V Čečensku v parlamente ktosi zahlásil, že im Ćína vypovedala vojnu a ide ich krajinu obsadiť. Na moment zavládl rozpaky a premýšlanie. Nato sa prihlásil dedo zozadu a do ticha sa spýtal: "A kam ich všetkých pochováme?"

Kam ich všetkých pochováme?

Vtip. Myslím, že to nie je problém.

Ema

Už čoskoro. Napriek slávnej zelenej európskej dohode Nemecko momentálne ťaží a spaľuje uhlie ako besné, aby oddialilo kolaps. U nás zatiaľ zvýšia cenu elektriny len pre firmy, aby neskolabovali už aj tak chudobné domácnosti. A potom... potom si mileniánske vemená, ktorých intelekt a kreativita stačí tak na výber dipíku na pouličné žrádlo, nebudú mať ako nabiť smartfóniky. Nastane strašné zobudenie do reality.
Slovensko by bolo na tom dobre - máme bezemisnú energetiku (jadro a vodné zdroje), a tak to musela miklošovská luza darovať Talianom. Ešte sa zbaviť Gabčíkova - a hotovo.
Zaujímavé je sledovať, čo sa deje v energetike - v EÚ aj globálne. Korporátny mediálny odpad túto tému cudne obchádza.

Inak, z politiky je momentálne najväčšou službou občanom právo strieľať, ktoré si Česi šupli do ústavy.

Keď už sme pri odpade, včera sa v správach vyskytol Budaj pri priehrade Ružín, chronicky zadrbávanej špinou zo sústavy osád. Vyčistíš - zasvinia. Vyčistíš zas - zas zasvinia. Toľko špiny, ani hladinu nevidieť. Takto to ide dokola. Ružín plný odpadu je symbolom tzv. mimovládnych organizácií, ktoré účinne zabránili riešeniu romaproblému a dostali tak do hrozného stavu samotných ľudí v osadách, aj okolitý environment. Takto to dopadne aj importovanými ilegálnymi hnedoidmi. Katastrofa - a mimovládky s ich plnou hubou moralizovania sa nenápadne vytratia.
No a Budaj nám slávnostne oznámil, že vybavil spaľovanie odpadu z Ružína v elektrárni. Čerešňa na šľahačke na záver - elektrárne na Slovensku spaľujú na 80 % odpad dovezený zo západu. Náš sa skládkuje, pretože ... pretože nie je vyseparovaný a podrvený. Prečo sa tá tlstá ničomná lenivá mrochta z Pezinka namiesto boja za presun skládky od Pezinka o kus ďalej neangažovala do zapojenia osadníkov do separácie a kúpy drvičiek? Odpoveď je už v otázke - pretože je to tlstá ničomná lenivá mrochta, ktorá radostne prispeje k premene Slovenska na smradľavú skládku - okrem Pezinka, samozrejme.

K separácii je treba dodať, že na západe sa pokúsili zamestnať pologramotných ilegálnych hnedoidov, ktoré tam od roku 2015 prúdia v obrovských hordách, práve pri separácii odpadu. Výsledkom je niekoľko veľkých požiarov, ktoré poničili drahé technológie.

Norman

Černoši, osadníci a (iný nedrvený) odpad.

1.Černoši majú svoje miesto a tých, čo sem dovlečú, možno odseparovať.
2. Osadníci sú iný zažratejší problém - ako hovoril najväčší demokrat Churchil v Južnej Afrike: kastrovať, kastrovať, kastrovať.
3. A čo sa týka odpadu - hej, mrochta zlyhala aj v tejto jej osobnej špecializácii. Ale aspoň vieme, kam patrí - na smetisko. To by mali od nej požadovať - vyraziť ju na skládku.
Žiaľ, zas treba upozorniť aj na zlyhanie alternatívy v tejto veci, keď tému prírody, teda zdravej sily, teda ekológie, prenechali dúhovým buzerantom (kedysi volaných slniečkári). Pritom je príroda najväčší zdroj pozitívnej sily, zdravej tradície, aj "národ" nie je nič iné, než koncept návratu ku zdravej prirodzenej súdržnosti. Príroda a racionalita sú nástroje, zbrane, ktoré slúžia, sú to veci, za ktoré sa nebojuje, ale ktorými sa bojuje. Drsnosť lesa je naša zbraň.

Lenže "ekológia" je žiaľ odklonenie, na ktorom chaldejci dlho pracovali: ako odklonili do stoky boj robotníkov za svoju slobodu a moc (do stoky neomarxizmu starajúceho sa o lgbti témy, lebo jebačka mladých proste vzrušuje najviac a keď im povieš, že táto téma je ich najväčšie právo a sloboda, sú nadšení), tak odklonili aj tému dravej divočiny do stoky spomínaných dúhových buzerantíkov (lebo decká od mala vychovávajú na dúhe a na zmäkčilosti, až z nich vyrastajú ak nie sračky, tak pudingy).

Ináč kedysi za komunistov sa zelené témy používali ako krytie protikomunistických postojov. Dnes netreba žiadne krytie, ale treba si skutočne zelené témy zobrať naspať ako naše. A podobne aj sociálne témy, čo aj spolu súvisí - pretože život robotníkov alebo úradníkov v diere výroby či úradu je naozaj neprirodzený a neekologický, konzumná plutokracia je vrchol neudržateľnosti a neprirodzenosti, rezuľtujúcej v degenerácii ľudstva.

Ema

sa postaral Lukašenko. Prestal brániť hnedoidným ilegálom na ich veselej púti do Európskej únie nadizajnovanej bruselskými sfetovanými buzerantmi. A čo sa stalo? Litovské teliatko Ingrid bľačí, že ich takto Lukašenko trestá. Aleba. Hnedoidi sú pre nich odrazu trest? Nemôžu predsa zostať na území Bieloruska, pretože to nie je POS - Place of safety. A vraj prichádzajú aj drogy. No, s hnedoidmi samo sebou že prichádzajú, je to ich príspevok k fungovaniu Európskeho parlamentu (treťoligová agentka reprezentujúca bohviekoho zo Slovenska tomu prispôsobila aj účes a farbu pokožky, bambuľkovitý rypáčik má prirodzene) a Európskej komisie.
https://www.euractiv.com/section/europe-s-east/news/lithuania-says-belar...

K "zeleným" vraj za komunistov patril Budaj. No, to bolo vidno po roku 1989, ako veľmi to myslel vážne. Teraz nad hrobom sa snaží, ale včera pri Ružíne vyzeral byť vyčerpaný zo šoku. Vitaj v reálnom svete kasínového korporátneho kapitalizmu, mamrd. Jeho výsledkom je aj Ružín. Treba tam brávať školákov na exkurzie, nech vidia svoju budúcnosť.

slaven1

Slovensko patrí tým, ktorý majú deti. Deti majú cigáni. Slovensko bude "patriť" cigáňom. Respektíve oni tu budú žiť (v roku 2080 budú majorita) patriť im nebude nič. Majetok nachádzajúci sa na území kolónie bude patriť rôznym zahraničným bankám a korporáciam.

Slovenská "mocenské" elity dnešného režimu sú nespôsobilé riadiť krajinu. V "korporátnom" Slovensku sa od Cigáňov odkupujú dávkami čím odsúvajú a znásobujú problém.

https://www.sme.sk/c/1277402/na-vychod-presuvaju-policajtov-aj-armadu.html

Môžeme ich zamestnať napr. v poľnohospodárstve, len musíme vyhodiť z krajiny Tesco, Lidl, Kaufland, Billu (hodnota ktorých je pre krajinu aj tak nízka).

Ema

"Určite sa aj vy chcete každé ráno budiť s myšlienkou, že budúcnosť bude úžasná. Presne taká má byť civilizácia putujúca vesmírom. Ide o to, aby sme verili, že budúcnosť bude lepšia ako minulosť."
To ti odkazuje Elon Musk, ktorého jasnozrivejší spolužiaci už na základnej škole nazývali kretén.

Dusanbe

Bola pred 40 rokmi romantická, malebná priehrada obklopená lesmi, s množstvom zátok, miesto kde sa o.i. konali veľké trampské akcie, kde sa dali loviť a jesť ryby...
Tie školské exkurzie je naozaj dobrý nápad, dal by som to povinne do osnov, nech deti vidia aj túto realitu súčasnej doby.
Nepovažujem za správne špiniť si do vlastného hniezda, ale keď človek počúva, napríklad ako bolo Ženevské jazero plné chemického odpadu z priemyslu okolo neho a ako sa Švajčiari jedného dňa rozhodli, že sa to zmení, a potom stojí pri jazere, kde znovu žijú všetky druhy rýb, kde sú pláže na kúpanie pre ľudí, do ktorého pritekajú rieky s čírou vodou - vidíte do hľbky 1,5 metra, tak musí minimálne skonštatovať - áno, sme iní, ako Švajčiari. Bohužiaľ.

Norman

Myslel som vnútornú mentálnu energiu. Tá je a bude.
Vonkajšia energia nebude. Ľudstvo žije extenzívne z fosílií, teda z mrcín a fekálií, a to, čo sa nazbieralo za milióny rokov, rýchlo vyhorí, ako už všetci vieme.

Zostane len tá vnútorná energia - a tej sa treba venovať. V pokoji a kľude. Cesta stredu.

Truhlík

V Nemecku už tri roky po sebe klesá priemyselná výroba. Aj to je dôsledok ich vystúpenia z uhoľnej a jadrovej energetiky. Bez ruského plynu sú hotoví.
To je vidieť ten úpadok. Merkelová s technickým vzdelaním robí zásadne zlé rozhodnutia do budúcnosti.
Európa kolabuje. Napríklad nedokáže dokončiť Galileo. Technológie prenecháva Rusku a Číne.
Rusi sa sami seba prestali označovať za "Európu".
Rozpad Európskej únie bude strašný. Niečo ako rozpad Sovietskeho zväzu.
USA sú na hrane. Strácajú technológie a nepomohlo im ani to, že vykradli technológie po prvej a druhej svetovej a po rozpade ZSSR. Celé USA je ten Elon "Hollywood" Musk čo stavia repliku rakety na Mesiac spred 50 rokov.

Ema

Čo už možno očakávať od takýchto obršvancov
https://www.welt.de/sport/fussball/article231953131/EM-2021-Protest-gege...

Dopadnú ako Grünes Gewölbe. Všetko cenné si rozoberú moslimské klany. Ale hlavné je byť švulpozitív.

mino

Davam do pozornosti doobednajsiu relaciu na INFOVOJNE 19.7.
Medved je teritorialne zviera kde jedinec potrebuje cca40km2.
V doline kde doslo k usmrteniu je cca 18 medvedov, co je na medveda 3-5tis km2.

mino

prepacte chyba

Ema

že tie skokotelé medvede nevedia hrať golf, keď už sa im v teritóriu vyskytlo také pekné rozľahlé golfové ihrisko.

mino

Dnes opat dobra relacia na rannej INFOVOJNE 4.8.2021

Norman

Je 14:47 - to aj keby sme chceli, tak nestihneme. Aspoň téma? Očkovanie škodí? :-)

mino

A pandemia este zuri - na vladnych vrskoch a v okoli?
V mainstrime a podaktorej alternative tiez...
Ach, maval som Vas rad, taka alternativna intelektualcina...
Zdravy sedliacky rozum a kontakt s realitou nepusti.

Je tam archiv, bez hudby to zacina kdesi pred 60 minutou starym znamym Smatanom. Chysta sa megakradez skryta za ekologiu... Uz budete spokojni, ONI su les...

Golf este nehraju, ale uz trenuju beh cez prekazky. Minule vedla mna jeden prebehol na mojej zahrade, plot zdolal v letku. Len pokrcene pletivo a stopy zostali.
To bez srandy nam uz chodia po namesti.
Ked ich bolo okolo 1000 a nik sa ich nechystal vyhubit, tak som medveda videl prvy raz v zivote ako 28r. Dovtedy cele vikendy a poobedia v prirode, na bicykli. Teraz volnym okom pozorujem z terasy.

Norman

prečo ty a tebe podobní pindajú na akúsi bratislavskú kaviareň, keď po vidieku sú tí najväčší egostrední snobi?

mimochodom, ani na tú otázku o tom, o čom presnejšie bola tá relácia a s kým, si mi neodpovedal. Povedať, že je tam archív, a nedať ani link, a cheť od ľudí, aby strácali čas počúvaním - na to sa ti každý vykašle. Toto je ten prístup "sedliackeho rozumu", správať sa k sebe neomalene ako bugryš?

mimochodom 2 - ideš dnes do blavy demonštrovať proti obmedzeniam? Nie, to nie, nech všetko robia ostatní, ja budem sedieť na riti a pindať. A pindať a pindať. Pindať na to, že Soros má miliardy a ja ich nemám. Cielom je, aby som ich mal JA, a len potom by ste uvideli.