Faustova bariéra

Zem sa zahrieva, obrazne aj fyzicky, a tak možno nezaškodí pár viet naozaj z nadhľadu takpovediac planetárneho. V podstate sú to dnes už známe veci, ale nezaškodí dať si ich dohromady a  pozrieť sa na svet naozaj z odstupu. Na ľudstvo nie ako na hromadu etník, ale ako na planetárnu jednotku.

Je jasné, že vývoj každej planetárnej civilizácie má svoje zákony a fázy. Niektoré sú bežné, niektoré mimoriadne úspešné, ale niektoré sa javia skôr ako pekelné obdobia.  

Inteligentný biologický rod má prirodzene výhody voči svojmu okoliu, a tie sa prejavujú napríklad  rastom jeho populácie.  Okrem toho principiálne  rastú schopnosti rodu ovládať svoje okolie, rastie jeho poznanie a z neho prameniaca sila. A o tú silu ide.

 

V kultúrnej histórii celého ľudského rodu nájdeme mýty o tom, ako ľudia túžia ovládať skryté či tajné fenomény, ktoré by im dali neobyčajné schopnosti a možnosti. Je to prirodzená črta mozgu, túžiť po sile a oslobodení z pút kauzality. V mnohých kultúrach je táto túžba umiernená, kultivovaná. Ale v niektorých kultúrach táto túžba prerástla racionálne obvody a stáva sa mániou.

Takéto psychologické problémy etník sú samé osebe tragický úkaz. Treba proti nim bojovať, liečiť ich a predchádzať kultúrnou hygienou. Mentálna nedostatočnosť, choroby a deformity etník treba rovnako ako osobné choroby čím skôr liečiť, nie je možné ich ignorovať ako nepodstatne.

Skutočná pasca ale vzniká vtedy, keď snaha vyvolať skryté sily prírody naozaj objaví neznámy silný fenomén. Ľudstvo sa vtedy ocitá v situácii ako keď dvojročné decko stojí pred elektrickou zástrčkou a v ruke má vidličku. Objavilo niečo zázračné, a pokúša sa tú vidličku tam vopchať.

Ľudstvo sa neustále snažilo vyvolať gnómov podsvetia, behemotov a molochov, len aby im títo dali niečo zo svojej sily. Volajú to theurgiou, prípadne theológiou, modlia sa k tomu s jasnou prosbou, aby im beštie z nadprirodzeného sveta pomáhali. 




Faust a planéta

Najznámejším kultúrnym paternom, ktorý spracúva námet čierneho pokušenia, je príbeh hľadača Fausta. Je to najznámejší príbeh vyvolávača ducha, ktorý ho potom zničil. Preto je vhodné nazvať tento problém planetárnych civilizácií Faustova bariéra.

Jednou formou Faustovej bariéry je hrozba samozničenia ľudstva zbraňami, ktorých silu nedokáže kontrolovať. Zrealizovanie nukleárnych zbraní vo svete plnom primitívnych nenávidiacich sa civilizácii priviedlo ľudstvo v druhej polovici 20. storočia na hranicu sebazničenia. A táto hrozba stále nie je prekonaná.

Podstatnejšou a základnou formou Faustovej bariéry ale je vyžratie planéty.  V porovnaní s nukleárnym peklom sa tento proces zdá ako pomalší, ale z geologického času je rovnako bleskový a smrteľný. Táto forma bariéry je čoraz evidentnejšia a známejšia, ale pravda je taká, že ju ľudstvo v podstate ignoruje. Aj mnohí tí, čo pred nukleárnou apokalypsou majú rešpekt, sú úplne slepí, čo sa týka hroziaceho kolapsu zdrojov a globálneho enviromentu. To vidíme všetci denno-denne.

A tak démonov, ktorých vyvolali choré civilizácie, nemožno skrotiť a stravujú nazbierané nenahraditeľné životne dôležité podstaty Zeme. 

Je možné, že planetárne civilizácie Faustovu bariéru nedokážu prekonať. Proste si vždy vyčerpajú planétu predtým, než by dokázali existovať bez týchto jej priamych zdrojov. Explozívna "industriálna" civilizácia  dokáže jestvovať len vďaka materiálu, ktorý sa akumuloval milióny až miliardy rokov – potom zahynie, ale skaza, ktorú spôsobí, je možno zákonite nezlučiteľná s ďalším životom druhu či planéty.

Tieto nebezpečenstvá sú dnes už popisované a je na ne upozorňované – na základe našich empirických skúseností. Tu ale hovoríme o hypotéze univerzálneho zákona,  že každá planetárna civilizácia dospeje k bodu, keď si vyžerie planetárne zásoby – čo pre každú znamená rýchly a bolestivý zánik. Je to ale len hypotéza - či tento zákon platí univerzálne pre každú planétu nemožno posúdiť, pretože máme informácie len z našej jedinej. Ale mnoho vecí indikuje, že ak aj taký priebeh nie je v sto percentách prípadov, aj tak je to veľmi pravdepodobný priebeh konca planetárnych civilizácií.

Takže: je modernizmus doba poznania, alebo je to doba vyvolávania čiernych duchov?  Duchov, ktorí síce zo začiatku plnia naše želania, ale následne za to chcú našu podstatu, náš život, našu planétu. Vieme, že empiricky ľudstvo na tieto problém už naráža denne, znova a znova, na každom kroku, ale nedokáže to svetonázorovo spracovať a podľa toho na to reagovať.  Ľudstvo nedokáže vedome dospieť do dokázateľného a všeobecne pochopiteľného poznania, že sa samo ničí. Priemerný intelekt ľudstva to očividne nie je schopný racionálne pochopiť. A čo je horšie, priemerný emočný charakter ľudstva nie je schopný sa zbaviť svojej konzumnej posadnutosti. To sú dve objektívne jestvujúce vady súčasného druhu homo sapiens – mentálna nedostatočnosť a charakterová vyschnutosť



Dokonalý kľud

Na Zemi teraz evidentne stojíme pred Faustovou bariérou. Respektíve, už sme v jej pasci. Vyhli by sme sa jej, ak by sme démonov nevyvolávali. Až kým celé ľudstvo ako celok nie je dostatočne mentálne vyspelé, nemožno mu dávať k dispozícii žiadne smrteľné poznatky a nástroje. Toto mala inteligentná elita dodržiavať, ale toto nezvládla.

Keďže sa táto chyba už stala, na vylepšenie situácie je treba vyrovnať váhu na druhej strane páky a dosiahnuť v čo  najvyššej miere mentálno-charakterový pokrok ľudstva.

Pojem "najvyššia miera" ale neznamená žiadnu hektiku. Naopak, mentálny pokrok vždy znamená pokojnú silu.  A to si treba dobre uvedomiť: pokrok  znamená menej kontraproduktívnej snahy o rádoby uľahčenie života a vyriešenie kocúrkovsko-politických problémov. Mentálno-charakterový pokrok znamená proste nechať pôsobiť prirodzenosť a naopak, nepomáhať neprirodzeným kulturmorfom a biomorfom v nepríjemných procesoch, ktoré sami spôsobili, v ktorých sa teraz ocitajú a v ktorých budú zanikať.  

Potom možno bude Faustova bariéra prekonaná.

Zatiaľ ale takmer všetci bežia priamo hlavou proti žulovému monolitu.

 

10
kali

Problémom je samotná civilizácia, ľudstvo na ňu mentálne ešte nedozrelo, dostali sme sa ku nej nejakým omylom. Je to ako keby sme dali malému dieťaťu do rúk šoferovať auto. Chvílu ho síce bude ovládať, aj niekam s nim dôjde ale skôr či neskôr spôsobí fatálnu nehodu a s autom havaruje.
Civilizácia je to čo spôsobuje stagnáciu mentálne-charakterového pokroku, lebo s ňou sa vytvorila nadvýroba a s ňou je zase spojené vlastníctvo, a vlastníctvo a potreba vlastniť je to čo v ľuďoch vyvoláva tie najhoršie charakterové vlastnosti ako sú chamtivosť, egoizmus, lakomosť a závisť. A to je príčina vojen a zotročovania.

Norman

civilizácia je vlastne z definície ten proces horenia, ktorý sa spustil a nedá sa kontrolovať, spomaliť, zastaviť na stabilnej úrovni.
Najviac ale začali vzývať "démonov" koncom 18. storočia, keď sa rozbehlo nadšenie mocou železa, ohňom, uhlím, motormi ... ktoré mali splniť všetky ľudské želania. Už dávno to prekliali, ale nahradili ich inými woodooo bábkami - spalovací motor, ropa, plasty, elektrina, elektronika, AI ... v rukách holej opice je to všetko len ten automobilový volant v rukách decka.

Dusanbe

žijúci v spoločenstvách na určitom území, z času na čas podnikajú skupinové "trestné výpravy" na susediace územia.
Ak sa im pri tom podarí chytiť osamoteného príslušníka susednej tlupy - veľmi surovo ho mučia, dobijú a zlynčujú.
Bez akéhokoľvek dôvodu, či získania nejakej výhody.
V prípade, že natrafia na viac jedincov - stiahnu sa bez útoku.

Agresivita a s ňou spojené emócie v "homo sapiens" vychádzajú z vnútra ľudskej psychiky,
z jeho zvieracej podstaty.
Premietnutie na nejaké "dôvody" či "príčiny" ich praktického prejavenia je už len druhotné.

Norman

pravdepodobne je to tak, že sa takéto jednanie týka u ľudoopov len klasických šimpanzov učenlivých, ale aj ich príbuzní bonobo toto vraždenie nerobia a takú mentalitu nemajú. Pravdepodobne aj gorily a orangutany nie sú také (pravdepodobne, lebo ani súčasnej empirickej "vede" sa nedá veriť).
Chcem tým vyjadriť optimistický názor, že LEN NIEKTORE opičie rasy sú takto pokazené, teda menovite "šimpanz učenlivý" a "homo sapiens".

Dve skurvené gentické línie.
Ale buďme ešte viac pozitívni: nie je sité, či sa to u homa sapienta týka všetkých rás. Tí, čo tvrdia, že nejestvujú podstatné rasové rozdiely medzi rasami, tým tvrdia, že celé ľudstvo je rovnaký nepodarok. Optimisti ešte slabo veria, že možno niektoré rasy majú nádej a že je možné, pri pozornej snahe, z nich niečo vypestovať.

Optimistov je čoraz menej a oficiálna doktrína je tvrdo pesimistická.

sandro

Som rad za tuto uvahu a ze si to tu posunul tymto smerom. Uplne suhlasim. Tvrdit, ze za vsetky vojny moze nabozenstvo ako take, ako to aj zopar ludi isty cas tvrdilo tu, je podla mna velmi obmedzene a kratkozrake. Nabozenstvo je tiez len sucastou civilizacie a je teda podmnozinou toho ako sa ludia spravaju a ake hodnoty tvoria. Zaroven je aj zrkadlom danych civilizacnych celkov. Niekto ma Boha ktory neodpusta a ziada pomstu. Niekto ma Boha krvilacneho, ktory ziada obete, u nas zase vacsina z Vas pojde do pekla(aspon zatial) :)

Ema

Love, Death + Robots. Vol. 3
Night of the Mini Dead

Norman

to je iba jeho koniec v 5 minútach.
Aj to ešte zobrazený príliš milo.

Ema

História konca sapienta v 5 minútach, verzia pre deti.
Ale oplatí sa pozrieť.