Volčejarovka. Ura! Ura?

Tak mi dnes prišlo v jednom z viacerých kanálov Telegramu:

Kľúčový bod v polokotli je oslobodený: Volčejarovka je pod úplnou kontrolou skupiny!
Skupina prakticky vypálila ukrajinských nacistov z kľúčovej obce potrebnej na kontrolu cesty Lisičansk-Seversk.

 

A k tomu, okrem fotiek pár spálených vojakov, táto mapka:

oslobodené dediny 

Volčejarovka tam ani nie je, zato ďalšie dediny: Zolotarivky, Blohorivka, Serborianka, Siversk, Ivano-Darivka ...
 
Si niekto robí srandu? Pred sto rokmi Wehrmacht s koňmi ťahajúcimi delá robil obchvaty armád veľké stovky kilometrov, a teraz Rusko robí "kotle" obsahujúce jednu dve  dediny?
Užasné.
 
A pre toto bude už onedlho všetko dvojnásobne drahšie, tak, ako už pomaly sú potraviny?
Naozaj si tí USA s Ruskom našli výbornú hru, ako odrbať masy. Vojna vždy zaberie. Aj keby sa pred tým varovalo akokoľvek dlho, psychológia davu nepustí a "vojna" vždy zotročí široké populácie.
Vojna je totiž vždy realita. Takí covid-skeptici popierali bohorovne aj to, že im po dlhom chrochtaní a dusení sa zomrel tatko, ba aj vlastnú smrť často popreli, ale proti manipulácii s vojnou dnes reálne nik z doterajších operetných alternatívcov vlastne neprotestuje. Proti  rúškam hej, tie "zotročujú", to boli hrdinovia - ale dnes, keď je vraj vojna, všetci držia zobák a krok. 
 
Sú teda na jednej, alebo na druhej strane. Ale všetci veria tomu, že sa tam deje niečo neobvyklé, dôležité a že to nie je len absurdné divadlo (aj keď s reálnymi ľuďmi a mŕtvolami).
 
 
sandro

Rusi vojnu nevedu. Doteraz vobec nepresli na vojnovu ekonomiku, na Ukrajine je velmi obmedzeny pocet vojakov, najvacsiu robotu odvadzaju Donbasania samotni z LNR a DNR - tam prebieha aj mobilizacia. Tak sa na to treba pozerat. Navyse maju docinenia s blaznami, ktori zamerne menia vsetku civilnu infrastrukturu na vojensku. Asi nikto nepochybuje, ze skalibrovat a dobyt npr. Charkov je pre Rusov hracka, ale vdaka milionu rukojemnikov je to neuskutocnitelne.

Norman

To je čiastočne pravda, ale nie úplne. Robia to, čo sa im zdá optimálne. Nemôžu len tak prejsť na nejaký ťažký vojenský režim a vojakov je na Ukrajine toľko, koľko majú k dispozícii.
Ale nejde mi o ich silu či slabosť, ale o to, že tu už dlhšie sa veci nafukujú, a to na oboch stranách. Nemyslím bežnú vojenskú propagandu, ale politickú propagandu o vojne.

Sme vo fáze "čudnej vojny", takýto stav nikam nevedie.

sandro

ano, nafukuju sa.. Napr. mne extremne lezu na nervy kazdodenne obrazky startujucich Iskanderov a Kalibrov, pripadne presne, ci menej presne bombardovanie konkretnej pozicie Ukrajincov natocene z dronu. Vo vysledku uz mesiace rovnake obrazky a ludia si na tom stale ficia. Je to akoby uviaznutie v Limbe.
Vo vysledku je vsetko ale podla mna len otazkou casoveho intervalu, ktory si zvolime. Ak sa o 2 roky pozrieme na zmenu frontu v priebehu jedneho roku, zrejme to bude vsetko vyzerat inak ako sa nam to javi teraz, ked to porovnavame voci stavu pred mesiacom. Aj ked ja si nemyslim, ze takato eskalacia medzi zapadom a Ruskom moze trvat 2 roky bez vzajomneho otvoreneho konfliktu, resp. bez urovnania veci.