Kamene hladu

V dôsledku rekordného sucha v európskych riekach sa začali odkrývať „kamene hladu“.

V stredoveku slúžili ako ukazovatele kritického poklesu vody, čo predznamenávalo hladomor.

Teraz sa tieto kamene vynorili spod vody v Českej republike, Holandsku a Nemecku.

Nápis na jednom z nich: „Ak ma uvidíš, plač“

 

 

buko

„Ak ma uvidíš, plač“ je clovekom vytvoreny Omen - nieco co sa vraj ma udiat.
Hungersteiny paradoxne ale svedcia prave o tom, ze sucha boli aj v minulosti a teda ze nizka hladina urcite nie je rekordna, otazka je ci frekvencia vyskytu tohto javu stupa, klesa alebo zostava plusminus rovnaka.

tento kamen sa cely obnazil napriklad aj v roku 2018
https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Hungerstein_in_Decin_(21).JPG
a veru si nemapatam ze by bol nejaky hlad vtedy..

Norman

Nuž, nízka hladina dosahuje a presahuje najstaršie záznamy, "rekordy", preto súčasná situácia v pravom slova zmysle práveže je už rekordná.

Čo sa týka hladu - v súčasnosti sú naozaj dosť veľké zásoby a buffre vo výrobe potravín, aj možnosť globálnej prepravy znižuje okamžité lokálne riziká . takže v 2018 nebol hlad. Ale všade v našich správach a médiách sú dnes už rôzne "informácie", že ani staré potraviny (po limite) nemusia byť ešte nejedlé (je to inak formulované, ale takto to možno parafrázovať). Ergo , určitý stupeň strachu z hladu je tu už teraz, a to nielen v Afrike, ale aj u nás. Ono aj kedysi, keď sa hovorilo o hlade, sa nemyslel hneď doslovne hladomor, ale bieda, a následný bordel z nepokojov.

Ema

uhlie frčí po železnici.
Hops na vagón, jagže nije,
náš osobák zrušený je.
(budúca obľúbená nemecká básnička)

"Vlaky z uhlím dostanú v Nemecku prednosť pred osobnými"

To je, prosímpekne, čerstvá správa priamo z euractivu.

https://euractiv.sk/section/klima/news/vlaky-z-uhlim-dostanu-v-nemecku-p...

Rieky sú už síce nesplavné, ale železnice fungujú. Zatiaľ na elektrinu, potom na uhlie. A nakoniec na drevo, ktoré nestihne zhorieť pri lesných požiaroch. Wir schaffen das!

Dusanbe

grázna bázeň - to sa bude budúcim novým Európanom dobre recitovať - zvolili sme si politikov hlupákov, vedú nás do debilných časov - toto bude nová európska realita, nie Schiller či Goethe !

Ifka

Citát
ANDREJ SACHAROV: Obavy a naděje

Avšak početní růst obyvatelstva, vyčerpávání přírodních zdrojů – to jsou faktory, které činí absolutně nemožným návrat lidstva k tzv. “zdravému″ životu minulých dob (ve skutečnosti velmi těžkému, často krutému a neradostnému), a to i tehdy, kdyby si to lidstvo přálo a kdyby to bylo s to uskutečnit navzdory konkurenci a všemožným ekonomickým a politickým obtížím. Různé stránky vědeckotechnického pokroku jako urbanizace, industrializace, mechanizace a automatizace, používání hnojiv a škodlivých chemikálií, rozvoj kultury a možností odpočinku, pokrok medicíny, zlepšení výživy, snížení úmrtnosti a prodloužení života, to všechno je navzájem tak těsně spjato, že je absolutně nemožné, abychom “zrušili″ některé stránky pokroku a nedestruovali přitom veškerou civilizaci. Jedině zánik civilizace v ohni celosvětové jaderné katastrofy, následkem hladu, epidemií, všeobecného rozvratu může obrátit vývoj nazpět, ale něco takového by si mohl přát jedině šílenec.

Lidové nakladatelství, Praha 1991, str. 82-83

Norman

bol aj podľa iných informácii v druhej polovici života nejak bidenovsky demolovaný.

Takže počet ľudí a vyčerpanie zdrojov bráni prechodu ku skromnému životu, ale nebráni pokračovaniu v nekontrolovanom nádorovom raste? Absurdné tvrdenie.

Typickým príznakom falošných dogiem sú tie slová o " životu minulých dob" ako "velmi těžkému, často krutému a neradostnému". To je typická propaganda "moderných" ťazko zotročujúcich režimov, ako boľševický komunizmus, kovbojský kapitalizmu a iné "skvelé systémy", ktoré musia ubezpečiť svoje obyvateľstvo, že žijú v najlepšom z možných svetov.

Celý problém sa dá veľmi ľahko preformulovať na abstraktnejšiu level:
V rýchlom nebezpečne sa rútiacom aute je možno nejakým spôsobom brzdiť, alebo sa to nedá a tak budeme pokračovať v bláznovstve až do katastrofy?

Ok?
Aby bolo jasne, mne nejde o to dosiahnuť tu nejakú odozvu, aby sa v nejakej miere zvrátil fatálny proces a "brzdilo sa". Ako vidne, priemerná inteligencia ľudstva to už zrejme neumožňuje. A pripadá mi to aj preto neefektívne, a moc neskôro také snahy. Ale ak k týmto veciam niečo poviem, je to preto, že považujem za dosažiteľné, aby ľudia vedeli, že nejaká veľká časť z nich ide relatívne rýchlo zomrieť - a to nie (len) individuálne, ale ako rodina, etnikum.
Má význam, aby to vedeli vopred.