Explicitný americký terorizmus na plynovodoch Nord Stream

K zverejneniu poškodenia došlo v utorok 27. septembra (2022), takže včera. Ale už teraz je jasné, že záujem na poškodení týchto plynovodov mala len a len americká strana. USA politici sa tým ani netajili, ba možno povedať, že kampane posledných rokov, vrátane vojny na Donbase, sú akcie priamo podnietené vybudovaním Nord Streamov.

Dokonca aj Von der Lajnová už musela vyhlásiť, že je to čin terorizmu. Možno ešte nepochopila, možno si myslí, že sa to zhodí na Rusko (čo ale dokonca aj pre politicky blbú západnú populáciu pôjde len ťažko). Ale možno je naopak väčší insider a už jej bolo prikázané, že toto sú nové Gliwice. Okrem toho - kváka zas úplne to isté, čo radikáli v Kyjeve. Možno jej teraz posielajú americké príkazy oni.

O tom, čo si ale inak všetci myslia, svedčí aj text Radoslava Sikorskeho, bývalého poľského ministra zahraničných vecí, teraz europoslanca, ktorý na Twitteri napísal "Ďakujeme, USA". Viac naozaj niet čo dodať - a toto sedí v EU parlamente.

Rusi na Vzglade píšu, že stopa vedie ku Američanom. "Existuje čoraz viac dôkazov, že oba plynovody Nord Stream boli úmyselne vyhodené do vzduchu. Viacero nepriamych indícií poukazuje na účasť amerického námorníctva na incidente".

Bidenove hrozby a podvodné výbuchy

Je ľahké nájsť video, na ktorom sa Joe Biden vyhráža Nord Streamu. Na videu, ktoré bolo nakrútené začiatkom februára 2022, Biden počas vyhlásenia po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom hovorí: "Ak [ruské] tanky a vojská prekročia hranice, Nord Stream 2 nebude, ukončíme ho." Na otázku z publika, ako sa to dá dosiahnuť, Biden bez bližších podrobností odpovedá, že "to dokážeme".

Časopis Sea Power 14. júna 2022 uverejnil článok o tom, že americké námorníctvo vo veľkom meradle cvičí používanie bezpilotných ponoriek odolných voči mínam v blízkosti dánskeho ostrova Bornholm, neďaleko miesta, kde sa nachádzajú spodné plynovody. Američania to nacvičovali počas cvičenia BALTOPS, ktoré v tom čase prebiehalo v Baltskom mori.

V čom spočíva konkrétny problém? To, že míny dnes ničia bezpilotné podmorské vozidlá (UUV) - ničitelia mín. Takéto vozidlo často nesie vo vnútri výbušnú nálož, ktorá sa odpáli v bezprostrednej blízkosti míny. Existujú aj ďalšie špeciálne vozidlá vrátane tých, ktoré možno použiť na umiestnenie nálože nad hlavou. Hypotetická detonácia AUV dodatočne vybaveného časovačom, ktorý bol predtým umiestnený na potrubí, alebo výbušnej nálože umiestnenej iným typom opakovane použiteľného AUV priamo na potrubí, by spôsobila zrútenie steny potrubia, ktoré by sa dramaticky znásobilo obrovským tlakom vo vnútri potrubia, pod ktorým sa plyn nachádza.

A Američania takéto sily v regióne mali - od začiatku cvičenia BALTOPS-2022 až do 23. septembra bola v Baltskom mori skupina amerických lodí. Tri z jej lodí - USS Kerasarge, jedna helikoptérová doková vyloďovacia loď typu San Antonio a jedna stará doková vyloďovacia loď Gunston Hall - preplávali Veľkým Beltovým prielivom a 25. septembra už preplávali Lamanšským prielivom. Pred ním do skupiny patril aj torpédoborec Gravely a samostatne od skupiny, trochu severnejšie, hlavný torpédoborec svojej triedy Arleigh Burke.

Na tej poslednej sa mimochodom stala nezvyčajná udalosť - na mori sa stratil námorník a jeho hľadanie bolo bezvýsledné. Baltic za nejasných okolností nadobro vzal Davida Spearmana. Možno nepodarený ponor?

Najzaujímavejšie je niečo iné. Od 2. septembra začnú vrtuľníky MH-60S amerického námorníctva intenzívne lietať nad oboma úsekmi plnovodov východne od Bornholmu. Čo tam robili Američania? Je to otvorená otázka. USA majú vrtuľníkové protimínové stíhačky NPA, ale veľmi malé. Na druhej strane, vieme len to, čo oni sami uvádzajú. Môžu mať aj výkonnejšie výbušné NPA zhadzované z vrtuľníka, ovládané optickým káblom zo vznášajúceho sa vrtuľníka alebo káblom a plávajúcou anténou. Nie je problém ponorku ovládať, ako aj uvoľniť náklad (výbušniny a rozbušky) v hĺbke, ktorá je tam približne 70-100 metrov. Helikoptéry lietali nad plynovodmi až do 13. septembra. Americká bojová skupina opustila oblasť, kde sa nachádza potrubie, 21. septembra večer.

26. septembra o 02:03 švédske seizmické senzory zaznamenali silný výbuch. Američania sa v tom čase už stiahli z Pobaltia. O 19:04 došlo k ďalšiemu výbuchu a o niečo neskôr začali do médií prenikať informácie o poklese tlaku v potrubí. Potom sa objavili správy o "bezprecedentnom poškodení" plynovodu a predstavitelia spoločnosti Nord Stream AG oznámili, že obe vetvy plynovodu Nord Stream 1 a jedna vetva plynovodu Nord Stream 2 boli zničené a nemôžu dodávať plyn.

 

Toľko k tomu Rusi. Plynovody a ropovody sú ľahko napadnuteľné objekty. Ak sa zavedie zvyk, že veľmoci si odfaklia tieto energovody, nebude mať priemysel ani na hnojivá, ani palivá pre stroje a ľudia budú doslovne hladovať. Nie že scudobnejú a upadnú do stredoveku, doslovne pokapú. Ak by nepanovala cenzúra, niekto by napísal, že azda predtým pozabíjajú svojich politikov - ale to napísať je zakázané, a popravde, veriť na takú silu u tých vriec hovien nazývaných dnešná populácia, to možno len ťažko. Ak bude naozaj kríza, nebudú bojovať a trestať, budú proste skučať a prosiť.

Ale vráťme sa ku konkrétnosti. Sabotáž na niečom, čo v takom či onom zmysle patrilo Nemecku a čo pre tú krajinu bolo stále dôležité, aj keby len ako možnosť, je vlastne vojenský akt proti Nemecku. Vlastne vojenský akt proti celej EÚ, pretože plyn z Nord Stream1 mal byť dodávaný a teraz Európa ťažko zaplače. Ešte plánujete darčeky na Vianoce? Tak skutočne teraz už len teplé ponožky.

Pravda - ak sú toto Gliwice 2, tak už si ani ponožky kupovať nebudete musieť. Ako kedysi básnili havloidní "disidenti" o Hirošime - "bolo tam teplo a svetlo v tú chvíľu". Trocha krajná varianta humoru, ale už len to, že sa v nej teraz stále pohybujeme, je zločin proti európskemu ľudu, zločin na nás všetkých, na našich deťoch a inej mladej populácii, ktorá toto musí zažívať.

Takže reálna prognóza - peklo zatiaľ nie, ale zima určite.

 

 
Truhlík

Keby som tipoval tak to spravilo Poľsko. To má jediný cieľ - pripojiť Ľvovščinu.
Podľa Cui bono tak je to Ukrajina.
Rusom to na nič nie. Pokiaľ teda neusúdili, že začala atómová vojna.
V rúrach Severný potok a Severný potok 2 je plyn za dve miliardy. Keď v nich znížia tlak tak sa do nich začne valiť voda. Teraz sa plyn valí von. Termín opravy - mesiace.
Kto to určite nespravil tak to sú Nemci. Plyn teraz začnú brať nám z Lábu.

Norman

Poliaci a Ukrajinci by to urobili okamžite - ale dá sa povedať, že ich technické možnosti nestačia, bez nadbytočného rizika z prichytenia pri čine. A nedovolili by si to bez dovolenia Big Brothera, dokonca ani ukrajinskí dementi nie.
To o ťažkosti nenápadného vykonania platí aj pre Rusov.

Vojenské cvičenie US je asi jediné dobré "krytie" na takúto operáciu, na uloženie výbušnín.

Ema

...už 30 rokov politicky komanduje jeho manželka Anne Applebaum.

Nord Stream zničila chrapúnska entita, ktorá neváhala hodiť atómové bomby na mestá v Japonsku, zmrzačiť veľký kus Vietnamu Agentom Orange a udržiavať celé desaťročia v prevádzke najväčší open air koncentrák Pásmo Gazy.
Nikto iný by na takýto zločin nemal žalúdok. Čo ale neznamená, že USA pri tomto čine medzinárodného terorizmu, nasmerovaného na Nemecko, nemali komplicov.

slaven1

Druhý deň a stále je v rusko-jazyčných zdrojoch ticho. Teda boli spravené nejaké povinné komentáre, ale v alternatívnych zdrojoch čo ja sledujem je zlovestné ticho.

Anglosasi (USA alebo Británia) vyhodili do vzduchu životne dôležité produktovody Nemecka. Normálne by malo nasledovať v Nemecku vyhlásenie vojny USA alebo Veľkej Británie, čo samozrejme nenastane.

Voľby do Kongresu v USA sa blížia. Dominantná sila v USA – demokrati – idú prehrať. Jedna z vecí, čo môže zabrániť ich porážke – upriamiť pozornosť inam – je svetová vojna. Takže držme si klobúky, nasledujúcich 5 týždňov ide byť hustých na udalosti. Zdochýňajúca kobyla ide silno kopnúť.

slaven1

Z vlákna https://twitter.com/AZmilitary1/status/1574758898086694912

An expeditionary detachment of US Navy ships led by the universal amphibious assault ship USS Kearsarge days ago was in the Baltic Sea. It was 30 km from the site of the alleged sabotage on the Nord Stream-1 gas pipeline and 50 km from the threads of Nord Stream-2 gas pipeline

https://voxday.net/2022/09/28/suspect-identified/

A potom aj toto videjko:

https://www.youtube.com/watch?v=u6IIwltTM4Q
2022 09 27 The Americans Declared War On Europe

Norman

The most logical explanation for the Nord Stream attacks is that the US Navy destroyed the pipeline in order to prevent Germany from surrendering to Russia,

Zničenie plynovodov (dlhodobé ) hrá len a len proti Nemecku a jej akejkoľvek kooperácii s Ruskom.
Čo ale na to povedia bossovia EU priemyslu? Ich biznis tvrdo zaplače - buď ho bez plynu budú musieť zavrieť, alebo nebudú mať na ceny, ktoré si americké zmije budú pýtať za svoje plynové prdy.
Mám doje, že súdruhovia v USA tentoraz spravili ťažkú chybu. v Európe je samozrejma hafó svíň, ktoré sú s nimi ochotne hrať ničiacu politiku - ale za podmienky, AK budú oni sami mať pre seba moc a majetky. Tentoraz Američania odpílili príliš skoro a príliš veľa svojich mocných kolaborantov.

buko

Čo ale na to povedia bossovia EU priemyslu?
legendarne -Fuck the EU- toto je neoficialny, ale za to skutocny postoj US diplomacie.

Ale ked sa nad tym zamyslime - je to akt zufalstva zo strany USA a v europe treba vyuzit aj tento moment na prebudenie sa z opioveho sna ze USA je nejaky nas kamarat, spojenec, alebo ze nam nebodaj chcu dobre.
Macron pred rokmi nieco magoril o jednotnej Europskej armade, kde je teraz?
Co robi armada USA na pocetnych zakladniach v Europe, naco je tu? Chrani nas pred ruskou hrozbou, alebo si vynucuje poslusnost a drzi nas na uzde a v podriadeni?

Ja to hovorim uz roky - my od USA nepotrebujeme vobec nic, ani ich priemysel, technologie, ani nerastne bohatstvo, ani kulturu, alebo socialne vzory spravania. Vobec nic. A uz vobec nie ich vojakov a zbrane. Vsetko - viac a lepsie dostaneme z EuroAzie. Ten svet je tam - len treba natiahnut ruku a dotknut sa ho.
Cim skor sa zbavime tohto syciaceho parazita, tym lepsie. Na to ale musime padnut az na dno, co sa pravdepodobne udeje tuto zimu. Az potom sa mozeme odrazit.

buko

O Nord Streame tu Nadhlad pise roky a aj vdaka vam som sa uz davno v predstihu dozvedel vsetko potrebne.
Toto je akt vojny, inak sa to neda nazvat. Vyhodit do vzduchu takuto cennu infrastrukturu ma zmysel len ked si vo vojne a snazis sa vyhrat vsetkymi prostriedkami.
Rusi vsak zaskoceni neboli, kedze plyn uz cez Nord Stream par mesiacov netiekol, avsak urcite sa neda povedat, ze by ich to poriadne nezabolelo. Ak mala prist mala radost v podobe pripojenia styroch krajov Ukrajiny po referende k RF, tak toto tu radost zhorklo.

Sabotaz NS prospela okrem Americanov, aj ukrajincom a paradoxne aj Slovakom - zrazu nas stary sovietsky plynovod nabral na cene a dolezitosti. A Poliakom samozrejme, ktori su uz cely nadrzani a chceli byt nemcov zhodit z kona a celemu tomu cirkusu tu (pod dohladom svojich americkych kuratorov) sefovat. Som vsak skepticky k ich schopnostiam a dlzke trvania takehoto polskeho husarskeho kusku.

Dag Danis napisal rozumny clanok - nesuhlasim len s tym ze ide o varovanie - slo o znicenie - a poskodenie, ak je aj opravitelne bude obrovske - vyzaduje si odstavku celeho systemu a dlhe opravy, ktore momentalne logicky asi nepridu.

https://standard.sk/254399/kto-je-za-uderom-na-rusky-plynovod-nord-stream/#

Ema

To je akože novinár, čo toto napíše? "Zvláštne je, že zo sabotáže sa vzájomne zatiaľ neobviňujú dvaja najsilnejší hráči: Spojené štáty s Ruskom."
Čo je to za žvást. Rusko menovalo Američanov hneď.
https://vz.ru/world/2022/9/28/1179688.html

Apropo ruské médiá. Tam nie je žiadna "agresívna infovojna a propaganda". To by si mal pán akoženovinár overiť, kým to vykotí, i keď len v akomsi Štandarde.

Rusko na rozdiel od Západu nie je mediokracia. To predovšetkým. Tam o dianí nerozhodujú hysterickí pisálkovia z korporátnych mediálnych splaškov financovaných nikým nevolenými záujmovými skupinami, ktoré sa - pochopiteľne - nikomu nezodpovedajú.
V porovnaní s tým, čo už roky - a s intenzitou zvýšenou o niekoľko magnitúd od februára - vyčíňajú hnojometné západné korporátne médiá rozprskávajúce polopravdy aj otvorené klamstvá, najdivokejšie konšpirácie a orgie etnickej nenávisti, za ktorú by mali mnohí v rozhodujúcich mediálnych pozíciách odvisnúť ako voľakedy šéfredaktor nacistického Stuermera - a nie je vylúčené, že k tomu opäť nedôjde - je ruská mediálna scéna oáza chladného zdravého rozumu a serióznosti.

slaven1

Štandard je ozaj taký štandard (v zmysle „norma“). A aký je štandard poslednej dekády. Presne taký aký ho opisuješ.

Štandard je štandardný hnoj oligarchov (ultra bohatých jednotlivcov). A aký sú to oligarchovia tento krát? U seba píšu že nejaký, prosím pekne "filantropi" zo Švajčiarska. A sme doma.. :-D

buko

Dag Danis je znamy komentator, uz bol kade-tade v Aktualitach (bol odtial odideny) v Postoji (bol odtial odideny) tak teraz zakotvil v Standarte.
Necakaj ze v 2022 od mainstream novinara najdes v clanku co i len jednu priamu vetu, kde bude v niecom otvorene chvalit Rusko. Napriek tomu stojim si za tym ze komentar je jeden z tych vyrovnanejsich, ved ostatne su na urovni "rusi zli. nemaju splachovacie zachody. zli".

Ked uz sme pri tom "zli Rusi" - tak napriklad tento maniakalny psychopat (inak to neviem nazvat) akysi Valchár, ktory vraj bude blogovat o vede technike a prirode na blog SME pise grafomanske traktaty plne otvorenej dehumanizacie celej ruskej populacie alebo nejakej jej casti ktoru si prave zmysli - ako pises su to tie "najdivokejšie konšpirácie a orgie etnickej nenávisti" ktory SME dava na svojich strankach volny priebeh ako nieco normalne.
ukazka - len pre silne zaludky:
https://blog.sme.sk/valchar/politika/mohylizacia-ruskych-brancov-presne-...

A majitel SME Fulmek (po matke polovicny Rus, dedo dostal vyznamenanie cervenej armady v boji proti fasistom) sa tomu prizera...
https://komentare.sme.sk/c/22858215/rusko-ukrajina-vojna-putin.html

Norman

už podľa rozsahu je to platený ideológ, taký sumarizátor - všetko tam spíše, aby trollovia v diskusiach (obyčajní policajtíkovia či vojačikovia) mali svoje témy, ktoré tam opakujú (a vedia, odkiaľ to môžu bez rizika brať, takto im to nemusia posielať emailom alebo podobne).
Z toho aj vyplýva jeho netrestatelnosť (zatiaľ).
.
Nemusí to rak byť, ale predpokladám. Máme dobrú prax a vieme, akú motiváciu môže mať amatér a kde končí prípadné nadšenie pre jednu stranu konfliktu.
.
zaujímavý je ten Fulmekov článok.
Rok 1968 - kde sa preberal rok 1968? Každý to mal na háku, osratá politika, každý si o komunistoch myslel svoje, aj o propagande bratskej pomoci, ale že by sa z toho niekto išiel posrať, aká hrôza, to teda určite nik.

rok 1988:
--
Stojíme v dnes ukrajinskej, vtedy sovietskej Odese s budúcou manželkou v dlhom rade na večeru. Po polhodine čakania nás usadia k stolu s ďalšími šiestimi ľuďmi a nalejú nám bez opýtania vodku akosi automaticky, hoci je prohibícia.
--
Prohibícia? Níženie alkoholu sa týkalo obchodov a podobne, určite nie reštaurácii a podobne.
A že čakal pol hodinu do reštaurácie - ano, to mali vtedy také úzke miesta, reštaurácia bola niečo viac - ale to sa už čaká niekde aj dnes, zvlášť na obed :)

Ale hlavne toto som chcel:
--
Jedlo servírujú na tanieroch, nie ako deň predtým v "stolovoj", kde nám kura so zemiakmi dali priamo na tácku. Moja budúca manželka vraví, že do ZSSR už nikdy nepríde a naozaj to dodrží.
----
Že im kura so zemiakmi dali priamo na tácku, to je bohapustá lož. Buď si nezobrali nejaký samoobslužný tanier, alebo čo, a nasrali obsluhu, tak im to tam hodil, nech si hľadajú tanier, ale tvrdiť, že sa v jedálni dávalo kura a zemiaky na tácku, je proste lož. Sprostá lož. Bol som ako študent v tých rokoch pár týždňov v Rusku, stravovanie nič moc, stolovaja nič moc, ale toto zas nie. To ten Fulmek nemá ani trocha úctu voči vlastnej matke a jej rodine?

Dusanbe

cez Američanmi riadenú Ukrajinu či Poľsko - áno to bol ich cieľ.
Teraz budú chcieť naplniť svoje gangsterské výpalnícke predstavy.
Poriadne chytiť Európu aj Rusko pod krk ovládaním transportu energií a nanútením samovražedných sankcií, ktoré ale neplatia pre samotné USA.
Keď som bol malý chlapec, strýko mi vravieval: "Zapamätaj si - Amerika je diabol tohto sveta !"
Nerozumel som, ako to myslí.
Ešte hovoril: "Ameriku ovládajú Židia."
Neviem - nikdy som tam nebol.

buko

do archivu:

Minister hospodarstva a klimy - zeleny fanatik Habeck v 2016: "ked sa dostanem k moci Nord Stream nebude a od ruskych energii sa odstrihneme"

https://www.youtube.com/shorts/43mudKudjCg

Da sa povedat ze splnil svoje sluby do bodky. Ci a ako sa Nemci s tymto zradcom porataju nechajme na nich.

slaven1

Z netu: https://www.rouming.cz/roumingShow.php?file=ludia_osprostievaju.png

"Ľudia sú už tak zblbnutí propagandou, ze sú schopní uveriť, že Rusi sú schopní odpáliť vlastný plynovod aby už nebola žiadna šanca maž z plynu zisk a umožniť tak Američanom predávať viac svojho plynu do EÚ.

Keď predávate balenú vodu, zničte vodovod, a usvedčte distribútora vody (z vodovodu) že to zničil on.

Hlavne že poľsky politik ďakoval Amerike za zničenie."

https://www.rt.com/news/563752-sikorski-deletes-tweet-nordstream/

Kvalitka je ak toto: https://www.rouming.cz/roumingShow.php?file=dezolat_logic.jpeg

buko

zatial najabsurdnejsie vysvetlenia co som pocul:
1. Rusi tam mali explozivne zariadenie uz pripravene ako poistku (sic!) Putin len teraz stlacil gombik a vyhodil to do vzduchu
2. ziadna diera v potrubi a unik plynu nebol, videli sme len par zaberov bublotajuceho plynu v mori - nikto nema ziadnu sancu si to overit - je to giganticky psy-op aby EU uverila ze plyn cez rury nedostane, vedia o tom spicky USA, EU aj Ruska

slaven1

Prečo poľský politik ďakoval Pentagonu za zničenie SP a SP2? Poliaci toľko čo dokončili plynovod z americkej kolónie Nórsko. Takže sa už vidia ako plynový hub Európy.

https://ec.europa.eu/info/news/launch-baltic-pipe-2022-sep-27_en

Tak ako doteraz dotovala Poľsko EÚ tak teraz bude Poľsko žiť z Nemecka.

buko

europsky "power shift" z Nemecka na Polsko podla planov z USA:

- oslabenie nemecka a tym aj celej EU

- oslabenie Ruska

- vytvorenie US lojalnej naraznikovej zony proti Rusku

 

Polsko plus pobaltski trpazlici a cast ukrajiny ta co zostane ide do toho.

Ked sa tak zadivam na tu mapku - o Slovensko bude velka bitka do akeho vplyvu sa dostane a je tam este jedna oblast ktora zacina mat problem: rusky Kaliningrad...

Truhlík

V prípade útoku Poľska na Kaliningrad prvé čo poletí Iskander alebo Kalibr na poľský plynový terminál.

Truhlík

Plynový hub teraz bude Maďarsko. Tak sa dohodol Putin s Orbánom. Len teraz si neviem presne overiť, či to bolo ešte pred 24. februárom alebo po. Takže s Orbánom je to jasné. Teraz je na odstrel (ako Šinzo Abe) alebo buchne Turecký potok. Alebo Erdogan, alebo Bulharsko, alebo niečo iné tam niekde.
Nórsko nemá ako a kde navýšiť ťažbu plynu. Ťažbu na súčasnej úrovni udrží nejak 10 rokov. V samom Nórsku je energetická kríza. Takže dodávky do Poľska sú mínus dodávky do Nemecka.
V USA horia fabriky na plyn. Prečo nikto nevie. Ale v takom množstve, že to už náhoda nemôže byť.
Problémy s plynom v Európe vyrieši slobodný trh. Padne priemysel, nebude treba ruský plyn.

buko

problem je, ze plynovy hub je ti nanic ked Putinovi zacinaju dochadzat rury a europski spojenci.
Rury su fajn v mierovych casoch ked je "Družba" ale vo vojnovych plnych nenavisti ako vidime su velmi zranitelne.
Cim nechcem povedat ze LNG tankery zranitelne nie su. Scholz siel obehnut arabske ropne emiraty a dojednal 1 (slovom jeden) LNG tanker. Ach, do tazkych casov ideme..

Truhlík

Plynové tankery sú nanič keď nie je terminál, ktorý ich môže vyložiť.
A už teraz je tých tankerov málo. Stavba jedného trvá 5 rokov. A ešte kto ich vôbec vie postaviť.

Ema

Rokoval s ministrom pre energetiku Novakom, ministrom pre priemysel Manturovom a, samozrejme, s rezortným kolegom Lavrovom. Výsledok: 700 miliónov kubických metrov zemného plynu pre Maďarsko nad rámec objemov zazmluvnených v dlhodobých, kontraktoch. Za dobrú cenu a s prepravou mimo besnej Chochlánie.

Ema

z demokratického moslimského Azerbajdžanu, čiže z oblasti hodnotovo zodpovedajúcej Bruselu, a nie z nedemokratického pravoslávneho Ruska.

Aktuálna správa: Slovensko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko ponúkli pomoc s dopravou plynu z Azerbajdžanu. Prevádzkovatelia plynovodov uvedených štyroch krajín navrhli, že dopravia dodatočný plyn, uviedol bulharský prezident Radev.

Stálo za to odjebať Nord Stream, všakáno.

Maďari sa už v Azerbajdžane udomácňujú, zatiaľ majú kus ropného poľa v Gunašli a podiel na ropovode do Cejhanu. Časom si môžu pribaliť aj gas-biznis.

A čo má Slovensko? Úbohých potkaních cicvorov - plus jednu mentálne vykotlanú pezinskú mrochtu - pre ktorých sú pupkom sveta agresívne USA a meradlom národného úspechu korupčné peniaze, ktoré im hodil zaoceánsky zmrd na účet za dobré služby pri zotročovaní podkarpatských ľudkov.

Inak, zatiaľ nepadla zmienka, v akej mene bude azergas zúčtovávaný. Lebo to je pointa. Plyn z Nord Streamu by totiž nebol za USD.

Pridám sem ešte rozhovor s Davidom Bohbotom:

"Nedaleko nás probíhá za otevřené podpory naší vlády válka, která hrozí rozšířením na území střední a východní Evropy, a to včetně použití jaderných zbraní. Američané se cítí v bezpečí za oceánem, zatímco EU tento konflikt ekonomicky, sociálně a bezpečnostně devastuje. Euro krachuje a evropská výroba ztrácí konkurenceschopnost, zatímco dolar posiluje a USA uzavírají obrovské obchody. To všechno formálně jen kvůli pomoci Ukrajině, která není členskou zemí ani EU, ani NATO. Lidé vidí konkrétní dopady přicházející krize na svých peněženkách a vidí také, že česká vláda téměř nic nedělá proti nastupující krizi a proto logicky protestují."

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Ukrajinsky-protiutok-je...

Truhlík

Azeri majú dobré vzťahy s Ruskom. Azerbajdžanskí dôstojníci študujú na ruských vojenských školách. Ruské TV kanály nikoho v Azerbajdžane ani len nenapadlo vypnúť ako v Arménsku, na Ukrajine a podobne.
Azeri môžu dodávať Európe plyn navyše. Ruský.
Ono to naozaj vyzerá tak, že sa buduje paralelná mocenská štruktúra k OSN, NATO, EÚ, MOV, MMF, ...

Dusanbe

Ako prvá vydala vyhlásenie, že výbuchy na Severnom potoku sú aktom terorizmu dánska ministerka zahraničných vecí.
Vzápätí ju telefonicky kontaktoval americký minister Blinken a myslím predsedu dánskeho parlamentu nejaký ďaľší vysoký politický americký činiteĺ - dohľadajte si presné mená a funkcie...

Potrebovali sa uistiť, že priveľa nevedia a ak vedia - zabezpečiť, že už nič viac do médií nepovedia.

A že Dáni môžu vedieť toho viac - aha:

"Отдельно норвежский нефтегазовый регулятор сообщил в понедельник, что неопознанные беспилотники были замечены рядом с его морскими установками, призывая «повысить бдительность со стороны всех операторов и судовладельцев»."

Dusanbe

Vyšetrovať výbuchy chce rovno Velká Británia:
https://www.kp.ru/online/news/4944986/

Ema

medzi obyvateľmi, ktorí si zháňajú druhú prácu :)

https://www.trend.sk/ekonomika/krizu-zvladaju-briti-aj-vdaka-druhej-prac...

Fakt je na zaplakanie, že Slováci takúto možnosť nemajú. Musia sa uspokojiť s osemhodinovou prácou, ktorá spravidla trvá desať až jedenásť hodín a potom hajde domov lehniť v zatiaľ ešte vyhriatych bydlách. Sme proste čierna diera, kým Briti sú svetlo na kopci v žiarivej veste jak tá teta na fotke v Trende.

Dusanbe

- to musel priniesť slobodný pokrokový demokratický západný systém:

"Predpovedá, že recesia zvýši nezamestnanosť na šesť percent v priebehu nasledujúcich troch rokov. Ľudia, ktorí už teraz k existujúcemu zamestnaniu pridávajú druhú, ak nie ďalšiu prácu, takýto budúci vývoj na trhu práce ešte zhoršia. "

Tí anglickí nenažraní mamľasi, čo nevedia vyžiť z jednej roboty a ťahajú denne 12-ky a robia aj cez víkendy v dvoch či troch zamestnaniach - zvyšujú nezamestnanosť !!!

Ema

Ich seizmické oddelenie proaktívne vykvákalo - skôr, ako im stihla zavolať premiérka, ktorej volal Blinken - že detekovali výbuchy.
A potom zakvákali ešte raz, že v tej oblasti žiadne zemetrasenie nebýva. Zemské otrasy silné ako miesiželezo zrejme mali byť v súprave amerických "hypotéz", určenej pre korporátnu mediálnu žumpu.

Domnievam sa, že veľa vie Rusko. Sledovali tie podivné manévre vcelku so zaujatím a isto si aj zapisovali.

Dusanbe

do mediálneho priestoru "uniknutá" informácia, že CIA neupozornilo Nemecko na činnosť ukrajinských diverzantov, ktorí si nedávno prenajali švédske plavidlo s dvomi dronami - pravdaže každý s nosnoťou presne 100 kg výbušniny....
Bude toho určite ešte viac, pravdaže okrem opakovaného tupého bľabotania hlavných médií: "To Putin !"

Norman

preto zavládlo také ticho o terorizme na nordstreame - musia ako tak polepiť a dohodnúť verziu, že teda dobre, neboli to rusi, ale teda ukrajinci - bez vedomia USA.
Musia dohodnúť s ukropmi, čo im za to dajú, aby to neodmietli.
Prevalenie sa pravdy, že to boli USA (alebo niekto priamo pod nimi, GB, napríklad) je už pre nich neakceptovatelné. Nemci by ich poslali do hajzla.
Samozrejme, aj tak sa to vie, aj tak sa to oficiálne prejaví. Spravili to teroristi z USA - basta.
Keď budú v Nemecku kolabovať podniky, určite si na to spomenú.