Dokáže sa Fico zmeniť?

Preferencie a postoje ľudí všeobecne vracajú Fica do hry.

Dokáže sa ale Fico zmeniť tak, aby lepšie zvládol novú situáciu, dokáže sa premôcť aby mal iné hodnoty? Odpoveď je v princípe jednoznačná a už sme ju tu vyslovili niekoľkokrát:

Nie, nedokáže!

Človek sa málokedy dokáže prekonať a prebudovať svoje hodnotové škály.

 

Ale stop - aby ste rozumeli - to neznamená, že sú hlasy voličov Smeru stratené, že je Smer stratený, že je Fico stratený.

Pretože človek sa síce nedokáže zmeniť, ale v prípade krízy dokáže prudko redukovať svoje záujmy a začne sa koncentrovať na svoje základné hodnoty. A to môže stačiť.

Fico se teda nezmení, ale môže proste odhodiť mnoho svojich predsudkov o tom, že má poslúchať nejakú svetovú či európsku verejnosť, odhodiť svojú večnú snahu spolupracovať so zločinacami mimo stranu ale aj so zmrdmi v strane.

To je možný scénar. Napríklad dnes Blaha o tom píše:

Keď napíšu (denník N), že Fico je odpísaný, znamená to, že chcú, aby bol. Pravda je, že nie je. Naopak. A oni to vedia.

Fico má Smer plne pod kontrolou, má podporu ľavičiarov a sústredí sa na socialistické témy, vrátane ochrany práce a zvýšenia minimálnej mzdy. V tom ho ľavičiari v Smere plne podporujú a Smer rastie. Toť vsjo.

 

Tak to je, pretože robotnícka vrstva sa prepadáva a naratív ich záujmov sa vracia, globalistické korporácie a ich štence to dokafrali a robotníci sa už konečne nemienia nechať ničiť a zničiť ako handra. K tomu patrí aj zúbožená a ošklbaná "stredná vrstva". Smer má najlepšiu pozíciu ich znova podchytiť.

K tomu ale patrí aj schopnosť spolupracovať s kýmkoľvek, kto nie je agentom hydry spoza oceánu. S každým, kto už pochopil, že čas veľkých ale prázdnych rečí je minulosť a nastáva doba realizmu. Smer dokázal už spolupracovať s Maďarmi, dokáže aj s so Slovákmi, vrátane SNS a ĽSNS. A títo navzájom, v nejakej kombinácii.

Áno, o to ide.

Kedysi sme tu jedni z prvých naisto predpovedali, že v roku 2016 sa ĽSNS dostane do parlamentu. Teraz je rovnako jasne viditeľné, že ĽSNS smeruje do vlády. Nedám ruku do ohňa, že hneď teraz v roku 2020, ale je to nevyhnutné. Konieckoncov, aj proamerické média o tom píšu ako o reálnej možnosti. 

Toto teda ani nie je predpoveď, len upozornenie, že sa tak stane. Upozornenie, že sa bude treba na to pripraviť. Na všetkých našich stranách, prestať nafukovať staré zhovadilosti a krivdy. No áno, na Slovensku nie sú nejakí charakterní ľudia v politike. Všetci tam sú morálne podobne nízki. Ale o to skôr budú musieť vedieť spolupracovať.

Na ten naratív a "politické problémy", ktoré tu zamestnávali verejnosť posledných dvadsať rokov, sa môžeme, ale naozaj, všetci vykašlať. Reálna politika, to nie sú pupúši ako Sulík, Procházka, Bugár, Kiska, Beblavý, Truban a ich ešte menejcennejší sprievod. Chodte s nimi do pekla, neotravujte už. Onedlho si na nich a hlavne na ich "politiku" nik už ani nespomenie, budú iné, skutočné starosti.

A tak sa teda ani Fico nezmení, ale padne na hubu a nebude sa už zaoberať blbosťami, prekoná svoj topolčiansky komplex menejcennosti a prestane sa už konečne hrať na pioniera, ako to robil doteraz.  Dosť bolo pionierov, dvadsiate storočie skončilo, história je tu späť. A to taká, aká tu ešte nikdy nebola.

Prečo by si tú nádheru mal práve Fico nechať utiecť? Čoho by sa mal po tom všetkom ešte báť? Nemusí sa zmeniť ani o chlp, ale hrýzť azda vie!

 

 

Roland Edvardsen

Fico sa vlastne už zmenil (do istej miery) - pred Kuciakom rozprával o tzv. jadre a chválil sa záležitosťami ako Istanbulský dohovor či "hrádzou proti extrémizmu". Po Kuciakovi rozpráva o Sorosovi a zlých liberáloch. Skrátka dnes už začal hrať vabank a orientuje sa len jedným smerom: tým národnejšie - konzervatívnejším.

Ale Blahovo traktáty treba brať s istou rezervou - to je naozaj stranícka propaganda pre verných (vrátane vytvárania až stalinského kultu osobnosti - strašne ten marxista trčí z Ficovej riti). Ja si ešte pamätám ako v čase protestov "slušných" velice vypisoval ako to Fico pevne ustojí a neodíde z funkcie premiéra. Neskôr zase o tom, ako je pevne dané, že predsedom Smeru bude len Fico, hoci Fico neskôr kandidoval na ústavný súd (a to bola podpásovka voči jeho straníkom, ale vlastne i voličom).

Nemyslím, že by Fico bol odpísaný, ale určite má slabšiu formu. On by už najradšej mal svätý pokoj, ale nepriatelia ho stále dusia v politike, je zahnaný do kúta - takže áno, dnes už mu je mnohé jedno a keďže strany opozície (v zásade všetko liberálne strany) ho totálne odpísali (inak by s nimi nemal až taký problém ísť do vlády), tak začal stranu výraznejšie orientovať týmto konzervatívno-alternatívnym smerom (ktorému sa však niektorí spolustraníci nestíhajú dostatočne prispôsobovať). A hej, dnes by išiel asi aj s kotlebovcami (hoci nie nejako extra rád vzhľadom na všetky tie minulé vyhlásenia a celkovo vysvetľovačky, aj jeho smerákom, ktorého by ho čakali, nehovoriac o možných problémoch v rámci európskej frakcie socialistov).

Druhá strana mince však je "čo na to kotlebovci?" Vieme, že už sa párkrát ukázali ako nepraktickí, nespoľahliví a izolujúci sa ľudia (a to práve vo vzťahu k Smeru).

A či bude Fico niekedy hrýzť? No, veď už sme tu viackrát konštatovali, že vie len vrčať a štekať - a starého psa novým kúskom nenaučíš, ako sa hovorí, možno aj ak by chcel. Žiaden slovenský Salvini a Orbán z neho asi už nebude - na to je na Slovensku dnes príliš vyhoretý, zdiskreditovaný a všeobecne nepopulárny (dopadol dosť podobne ako Mečiar).

Ľubov

z popola,keby sa konečne zbavil niektorých osôb. Tu dolu to všetci hovoria.Nemôže,alebo nechce,vyzerá to skôr na to prvé.

Roland Edvardsen

Nemôže a aj nechce. A dnes sú to už naivné predstavy, žiaden Fénix sa konať nebude, nech už sa zbaví kohokoľvek. Keď už, tak čistky mal ísť robiť už dávnejšie (ale zas to je aj o tom, že vy sa nejako vyvíjate a ľudia okolo tiež a pôvodne spoločná cesta sa rozvetví na viac). Každopádne načo si tak dlho držal pri tele niekoho takého ako Kaliňák, napríklad? Ktovie čo všetko je v pozadí, koho a čoho všetkého sa možno Fico bojí. A celkovo mal asi stranu orientovať inak. Slovensko by potrebovalo národno-populistickú stranu nezaťaženú uniformovanou minulosťou a obdobnými excesmi ako má Kotleba, niečo viac na spôsob Salviniho, Le Pen a pod. Toto by malo nahradiť Smer. Fico to asi naozaj príliš ťahal do toho bruselského ľavicového centrizmu...a na širšiu zmenu strany by potreboval viac času.

Norman

ba ani nezaťažené človeka. Každý, kto sa chcel nejako angažovať, to už nejako urobil a má za sebou nejakú minulosť. Nového človeka tu nik nenájde, pretože to ani nemôže byť naozaj nový človek - musí byť už nejako známy.

Ako sme tu už pred časom hovorili, ak by Ficovi dali miesto na Ústavnom súde, zbavili by sa ho. To neurobili a tak aj jemu nezostane nič iné, iba hrýzť. A hrýzť vie každý, zvlášť ak mu nič iné nezostáva. Fico sa proste meniť nemusí.
To nie je žiadna viera v jeho silu, ale konštatovanie stavu. Kuciaka zabili už pred vyše rokom a dopad tohto míľnika odznieva. Smer má 20% a stúpa. Tých ľudí nevyparíš a Beblavého voliť nebudú.

Prirodzenejšia by bola verzia, že na čele Smeru bude niekto iný a tak sa ľahšie posunú veci. Ale Pelegrini určite nie, to má Blaha zas poravdu, že nik nepotrebuje ďalšiu liberálnu stranu. A keďže Fico asi nemá kam odísť, tak to podľa mňa pôjde aj s Ficom, ktorý sa bude viac orientovať na reálne sociálne veci a prestane sa starať o to, čo si o jeho politike myslia rôzni žaľudi.

Toto by mali rôzni národovci-kotlebovci vziať na vedomie a prestať odmietať Smer. Lebo Smer, to naozaj nie je iba Fico a jeho vedenie. Ak to neurobia, dopadnú ako pri prezidentských voľbách.

Roland Edvardsen

Je to stále dosť otvorené, 7 mesiacov je ešte more času a udeje sa toho ešte veľa. Ja radšej nič predpovedať nebudem. Už aby bolo po februári, nech sme múdrejší. Ale stav veci dnes hovorí jasne, že bez Smeru nejaká, povedzme teda ľudovejšia, koalícia nevznikne a kotlebovci, harabinovci a obdobné živly to už potrebujú zobrať na vedomie a prestať sa hrať na blbých sebcov. Funguje tu ešte nejaká tá zotrvačnosť a fakt, že Smer má tuhý korienok, širokú členskú základňu a tvrdé jadro - takže má na to uhrať slušný volebný výsledok, ak sa nejako dovtedy nerozpadne alebo sa nestane iná veľká vec.

Norman

štandardné strany sa od ľudovcov (ĽSNS) dlho dištancovali ako od fašistov. Je ale tupé, ak sa na oplátku ľudovci dištancujú od všetkých normálnych strán.

Je to ako keď dorastenca odmietli vpúšťať do klubu pre dospelých, lebo nemá 18 rokov. A keď dospeje, tak tam odmietne chodiť sám, lebo je urazený.