Breiner uteká z Ameriky - musí byť už naozaj zle

V Amerike musí byť už naozaj nepríjemne, lebo emigrant Breiner, hudobník a dirigent, odtiaľ uteká naspäť na starý kontinent.

Breiner je u nás známy hlavne svojimi "Listami" - článkami, ktoré posielal do Sme po svojej emigrácii do Kanady (prvé desaťročie storočia). Boli o tom, ako je vlastne Kanda výborná a akí sú Slováci tuponi. (Breiner vtedy objavil svoje židovstvo a asi aj preto, ako mnohí takíto neožidia, o to viac začal Slovenskom opovrhovať).

Po pár rokoch radosti sa ale nejako Kanada už nezdala taká skvelá. Breiner sa presťahoval, nejak pred 13 rokmi, do USA, konkrétne do New Yorku. Holt, umelecké centrum - aj keď s bývaním tam býva problém a pre prišelca to nie je najlepiš miesto pre život.

A veru, postupne z jeho strany začalo frfľanie aj na Američanov. Nečudo -  mať vyše polstoročia života na krku a drbať sa niekde v džungli veľkomesta tak prehnitého, ako je New York - to naozaj nie je nejaký veľkolepý výsledok. Ale napriek tomu predsa len prekvapuje, že sa naše čudo zas sťahuje, tento raz do Londýna. Aj keď sa obávam, že to je len predbežne a onedlho bude naspäť na Slovensku, spolu s množstvom cigáňov a iných podobných emigrantov.

Jeho článok v Denníku N, ktorý mi poslal priateľ, ma úprimne rozveselil. Je to tak odlišné od ospevných rečí a textov, ktoré dával on a jemu podobní jasánkovia do pľacu pred dvadsiatimi rokmi. Je dobre vidieť dôkaz, ako sa títo chrapúni mýlili a ako to teraz všetci vidia. Ich ospevovaná Amerika sa v ich očiach zmenila na stoku, aj keď ona taká bola vždy, len to títo ľudia nechceli vidieť.  

Keďže článok je zamknutý, predsa len niekoľko myšlienok (celý ho sem nebudem kopírovať, za to nestojí).

 

"Za posledný mesiac sa v New Yorku zvýšil počet strieľačiek v pomere k minulému roku o 358 percent. Bilancia osláv 4. júla bola 9 mŕtvych a 41 ranených. Každodenné ilegálne ohňostroje sa nedajú ani spočítať. Emocionálne nezrelí Američania reagujú na lockdown a povinné nosenie rúšok ako rozmaznané malé deti – hádžu sa o zem, trucujú, strieľajú a majú nezmyselné vyhlásenia o osobnej slobode."

 

"Nesporný americký rasizmus sa prejavuje stále otvorenejšie a agresívnejšie, incidentov pribúda."

 

"Za štyri mesiace krízy pribudlo v Amerike 44 miliónov nezamestnaných a 29 miliardárov."


"V tejto situácii však nikto neprotestuje proti lúpeživému kapitalizmu. Namiesto toho sa organizujú pietne husľové koncerty. Okrem toho sa pietne, ale zato ozbrojene, vypaľujú a obsadzujú Wendy’s (tiež s mŕtvolami po strieľačkách), zhadzujú sochy, premenúvajú mosty, masovo sa preukazuje náhla empatia k menšinám, prepúšťajú sa ľudia previnivší sa proti politickej korektnosti. Školská rada v New Yorku sa 90 minút vášnivo háda o tom, či je rasovo citlivé a správne, ak biely muž drží na kolenách černošské dieťa (synovca svojho kamaráta). Nečernosi sa musia povinne vzdelávať o svojich privilégiách, venovať sa černošskej kultúre a postovať to na sociálne médiá, aby sa vyhli ostrakizácii."

 
"Narazil som na osemstranový elaborát nejakej bielej klasickej skladateľky, ktorá hystericky obvinila inú bielu skladateľku a dirigentku z „besného rasizmu“, lebo si dovolila jednak organizovať pietny husľový koncert proti rasizmu (na čo majú asi momentálne placet len černosi) a jednak mala nejaké umelecké pripomienky, keď černošskí huslisti navrhovali, aby koncert pozostával len z improvizácie v C dur. Toto všetko bolo zabalené do tirády o tom, že klasická hudba je úplne rasistická sama osebe a storočia nadvlády belochov treba napraviť. Dvanástka v cédure proste odstráni storočia hrania rasistov ako Bach či Mahler rovnako, ako zachránila nejeden podobný koncert."
 
 
 

Záver: Keď židia utekajú z Jew Yorku, musí byť už svet naozaj hore nohami.

 
Tona Nagua

ale stále machruje. Toť on? :
https://youtu.be/g-RTiAplpNs

Ale radšej idem pozrieť keď prší krásny film, Posledný kráľ severu - tam sú ešte muži a nie takéto utekajúce pokrytecké handry.
https://youtu.be/th6TtEL2wzY

Náhodný okoloidúci

Pri takomto vývoji situácie nepotrvá dlho a USA padnú / budú zrazené na úroveň Haiti. Mentalita BLM už padla na úroveň Haiti.

P.C.R. to vidí rovnako ako Breiner :D
http://zvedavec.org/komentare/2020/07/8371-prchnete-z-new-yorku-dokud-je...

Možno táto moja predpoveď nebude naplnená, ak vyhrá Trump. A ak sa naučí od Rusov, ako jednať s teroristami.

Ľubov

Dobre,že si pripomenul tento explicitný príklad. Pred desiatimi rokmi, po zemetrasení st.7,bola tlač ešte relatívne slobodná,spomínam si na fotografie,ako haiťania sedia a pozerajú sa na hromady mŕtvol na uliciach.
No,sedeli len niektorí,ostatní rabovali. Márne dnes hľadám,na internete tieto fotografie.Ak Trump prehrá,prehráme všetci. Haitizácia môže pokračovať vo svojej víťaznej ceste a meniť Európu a naše Slovensko na Luník 9.

ps. Haiti- rozloha : 27 500 km2
Počet ob.: 11 750 000 (starší údaj)

slaven1

"Ȟaitizácia" je už dávno v USA. Spojené štáty emerické sú krajina 3. sveta. Je tam vysoká miera rozdielu medzi bohatými a chudobnými. Ako v radovej africkej diktatúre. Zdravotníctvo len pre bohatých. Školský systém pre radových občanov úplná mizéria. Ako vidno, že ste tam ešte neboli pozrieť.

mailer

.

buko

Breiner je nesporne talentovany muzikant. A stacilo by mu uplne tvorit hudbu a od nutkania komentovat aj spolocensko politicke diania a procesy uplne abstrahovat. Bohuzial nerobi to,
a to v kombinacii s jeho samolubostou sa prejavuje aj tak ze ma pocit ze ked ma talent na hudbu ma aj talent a truhlikovsky patent na vsetko ostatne.
Ale ja mu to odpustam. Jeho zidovstvo by som tu nezdoraznoval, nemam pocit ze by ho nejak vyraznejsie charakterizovalo, azda okrem toho ze vlastne opustil Slovensko lebo sa citil ze pre neho nie je dost dobre a dobre mu padlo z dialky ho okydavat a ponizovat. Ale to robi aj mnozstvo inych expatov. A teraz vlastne zistuje ako mu na Slovensku bolo dobre :)

To co teraz napisal sa veru neda priradit k ospevnym clankom na ameriku. Je to skor presny opak: popisuje rozvrat a rozpad USA v priamom prenose a na vlastnej kozi a Breiner uz nepredstiera ze sa to nedeje. Jedine jeho obsesia klast to za vinu Trumpovi je akasi snaha o racionalizaciu toho celeho - ze ked to prisudi za vinu sucasnemu prezidentovi tak zavrie oci pred tym ze problem je ovela chronickejsi a hlbsi a ked ze Trump zmizne zo sceny tak snad aj USA ozdravie. No, neozdravie. Uz aj nasvietili Biely dom na duhovo za Obamu a akosi nepomohlo, skor naopak.. Teraz zmagoreni klakaju, dokonci si lihaju na zem aby sa vzdali bieleho privilegia a ani to nepomaha.

Ale utesovat sa ze v starej Europe to snad bude lepsie.. no neviem.
Erdogan si dovolil naplut do tvare zakladatelovi moderneho turecka Ataturkovi a s Hagie Sofie bude opat mesita. Toto je dalsia jasna symbolika ktora hovori "islam silnie, krestanstvo slabne, Europa, maj sa na pozore"

Ohrozenie Hagie Sofie je ohrozením celej kresťanskej civilizácie, a teda aj našej spirituality a dejín,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení patriachra Kirill.

Norman

ťažko posúdiť, kto je aký "muzikant", ťažko vidieť, ako mu naozaj funguje biznis, mám svoje pochybnosti - ale to je jeho vec. Čo sa týka komentovania spoločnosti - to sa deje nielen článkami či výrokmi, ale aj činmi - takže v tomto bol a je Breiner naozaj aktívny a zaslúži si výsmech, keď sám priznáva, že jeho predstavy boli predstavami Naivného alebo klamára. Nie je to len o ňom ale o celej jednej takej generácii.

slaven1

Zomrel Miloš Jakeš, česť jeho pamiatke.

Norman

ale iba ak by si mal menej ako 30 rokov, tak si zaslúžiš ospravedlnenie za vyjadrenie tohto nezmyslu. Symbol a výrazný predstaviteľ komunistického debilizmu si nikdy na týchto stránkach nezasúži "česť", a to ani pri pri príležitosti jeho smrti. To platí ako o Jakešovi, tak o Husákovi, o ostatných ksichtoch predošlého času ani nehovoriac.

Zrejme to stále nechápeš, a po toľkých rokoch naozaj začínam pochybovať o tvojich základných sociálnych schopnostiach.

Nechávam tu tvoj odmietnutý príspevok vsieť len preto, aby sa to tu jednoznačne vyjadrilo. Aj keď súčasnosť smeruje do dosť veľkých problémov, a to aj pod tlakom sociálnej nerovnosti a zločinom korporácií, ale aj tak naveky zostane platiť, že komunizmus bol debilita ako teória, ešte väčšie svinstvo ako prax, a jeho predstavitelia, aj tí nižší, boli v absolútnej väčšine už úplne neschopné a amorálne podnormy.
To zostane pravdou, bez ohľadu na to, že niektorí dnešní "antikomunisti" sú to isté, čo boli komunisti. Tomu sa nedá zabrániť, lebo tieto jedovaté huby proste rastú v každej dobe, a keď sa netrhajú, šíria seba a svoj jed (aj keď pod rôznou farbou).

slaven1

Môže byť, že do čela strany ku koncu zvolili niekoho menej schopného aby pri likvidácii nezavadzal - čiže algoritmus ako pri Gorbim v ZSSR.

Jakeša vnímam ako posledného čelného predstaviteľa režimu po ktorom zostali nemocnice, školy, univerzity, kasárne, továrne, cesty, metro, diaľnice, letiská, divadlá, kultúra, hudba, vzdelaný národ, bezplatné zdravotníctvo, dostupné byty, dôstojné zamestnanie, pôrodnosť.. a za to česť!

Norman

Práve preto, že sa režimy menia, a aj tento dnešný končí, treba pripomenúť:

V roku 1989, ku koncu danej éry, bolo jednoznačne:
- zdravotníctvo v kríze a úpadku, nebolo ničoho.
- fabriky boli zastaralé a zhyndračené. Áno, niektoré boli prirodzene produktívne a prínosom, tie padli až v novom režime, ale v starom boli ostatné, väčšina, beznádejne nefunkčné
- reči o cestách, kasárňach, metre, dialniciach a podobne znejú naozaj ako rozprávky pre iskričky a pionierov. Dialnice neboli schopní vybudovať ani vtedy, metro takisto nie.
- kultúra za socializmu bol jeden najväčší humus zo všetkých, ktoré vtedajší režim poskytoval. Naozaj sa môže povedať, že ak by sa aj uznala ekonomická bieda režimu, tak nemožno akceptovať kultúrny marazmus toho obdobia. Ja viem, dnešný americký má svoje jedovaté maximá, ale "kultúra" reálneho socializmu bola jedna veľká žumpa. To NEkultúra, neživá a smradlavá, zlomila tomu režimu väzy azda ešte viac, ako ekonomika.

Ešte aj hochštapler Blaha si dáva bacha, aby spomínal z marxizmu radšej len teóriu, len chyby súčasnosti a ešte čosi o vzdialenej Kube (čo aj tak nik neberie vážne), ale radšej moc nepripomína realitu doby spred 30 rokov. Vie, že by nemal pravdu, ak by sa zastával reálneho socializmu, aspoň väčšiny jeho oblastí.
Ináč ľudia ako ty, Slovan, s tým vaším pripomínaním socializmu, pomáhajú súčasnému režimu sa udržať - lebo mnohí ľudia, ak sa stretnú s vami, radšej akceptujú tento súčasný režim, ako ten váš.
Neviem, či si ty osobne bol nejaký funkcionár či komunista, alebo len tvoj tatko či kto, alebo prečo si takto postihnutý, ale zásadne a s odporom Ťa odmietam.

Komunistický hajzel Kiska, starší, sa pretvoril v synovi Andrejovi na kapitalistickú sviňu Kisku - ich rodina je pekný príklad, ako jed pretrváva pod rôznymi menami v rozdielnych režimoch. Kisku treba odhodiť, ale určite nie sa vracať od kapitalistického Kisku ku staršiemu komunistickému sviniarovi. NIKDY. To by bola tuposť prvej triedy.

slaven1

zdravotníctvo v kríze a úpadku, nebolo ničoho.

V Bratislave nedostavali Rázcochy. Po režime ostali (už vtedy) nedostačujúce Kramáre. Mám pre vás ale dobrú správu: v iných mestách v (Česko)Slovensku to stihli. Nemocnice, polikliniky.. dostavali. Slúžia ľuďom do dnes (Ružomberok) ak ich ešte Pentou dosadený minister zdravotníctva nestihol zavrieť (Banská Štiavnica, Veľký Krtíš) ale ukradnúť (Prešov).

Inak bol si mladší, nemocnice si nenavštevoval. Ako vieš, že "nebolo ničoho"?

Dialnice neboli schopní vybudovať ani vtedy, metro takisto nie.

Metro v Prahe je v cajchu, dá sa tam fajne schladiť, keď je takto teplo. Som doplnil do tvojej vety odkazy.

To Nekultúra, neživá a smradľavá, zlomila tomu režimu väzy azda ešte viac, ako ekonomika.

Odstavec o kultúre, to je čo? Opisuješ v ňom dnešok alebo čo? Kde sú české a slovenské filmy? Loli parádička? Hranaři? "Prasa"? Nikdy som si nemyslel, že televízne divadelné hry zo socializmu budem pokladať za ešelon kvality, krásy a estetična. Dnešné televízne (rádiové) "vysieranie" okupačných a oligarchických staníc je úpadok a hnus.

ale zásadne a s odporom Ťa odmietam.

No čo, to je spôsob uvažovania jednotlivca: vytvárania si v sebe nepriateľov. Ja, Norman, som rád, že do diskusie dopĺňaš svoje veci. Dosť z teba cítiť, že sa z Bratislavy veľmi nepohybuješ. Slovensko je krpaté, no siaha "až" po Sobrance :)

Kiska do basy.

http://zvedavec.org/komentare/2020/07/8361-jak-jsme-prodali-sovetsky-sva...

http://leva-net.webnode.cz/products/zapad-a-sssr-jak-ve-skutecnosti-prob...

Norman

Zdravotníctvo bolo v kríze aj pre svoju ideologickú nezvládnutosť - kapacita bola oveľa menšia, ako potencionálna spotreba (ta stúpala a stúpala), a tak všetko fungovalo na úplatkoch a po známostiach. Zdravotníctvo bol veľký motív, prečo boli vtedy ľudia nesúpkojní (to mohol človek vedieť bez ohľadu na to, či bol sám v nemocnici).
Dnes na Slovensku kvôli Zajacovym "Reformám" je zdravotníctvo tiež v kýbli - ale to nijako nezmeni realitu v roku 1989. Málokto pred rokom 1989 predpokladal či dúfal, že dôjde k takému prudkému zmenu režimu, a tak všetci s hrôzou čakali, ako práve zdravotníctvo úplne skolabuje.

Dialnice a metro - som vedel, že začneš spomínať ZAHRANICIE. Mne je jedno, že v riti čecháčkovskej si postavili metro a dialnice - tu na Slovensku to nedokázali

Kultúru si spomínal a naozaj ju považujem za za dôležitý parameter vtedajšieho marazmu. Relatívne viacero vecí, tie nejlepšie, dnes reprízuju - a aj z nich je mi na zvracanie.

To, že ťa odmietam, je vyjadrenie myšlienok, ktoré chce tento portál presadiť. Píšeš "vytvárania si v sebe nepriateľov" - trocha negramaticky si to vyjadril, ale to nie je problém, problém je to, že zas je to to vzdychanie "len si neubližujme, len sa navzájom nehryzme". Ale mne proste došla tolerancia aj voči súčasného režimu, ale aj voči tomu socialistickému. Ja ťa nepoznám a ani nejak neposudzujem ako človeka - ale len preto, že si asi aj ty človek z mäsa a kostí, kvôli tomu nebudem tolerovať také myšlienky.
A to napriek tomu, že jestvuje aj mnoho "antikomunistov" a "antikomunizmu", ktorí sú mi odporní. Ale to je iná téma, tam je problém ich motívu, ich spôsobov a podobne.

Čo to má spoločné, kde sa pohybujem? Ja sa tu nejak špeciálne nevyjadrujem, v akom stave je na tom Slovensko, ani nehovorím, že je na tom dobre.
Keď sa budem vyjadrovať proti špine, nebudem tolerovať každú osobu, čo sa vyhlási za upratovačku - mnohé také "upratovačky" robia ešte viac špiny. To platí na tých "antikomunistov", ale aj na vás, "komunistov".

Ti dvaja debili, čo rozbíjali sochy a červené hviezdy a busty Bilaka, sú odpad, ale určite nebudem ani Bilakovi ani Jakešovi "vzdávať česť" - to je vec principiálna, nikdy.
Som tu dal nedávno ten vtip, fotku, ako sedí Jakeš na Havlovej lavičke - ako poníženie Havla, to hej, pretože Havel a Jakeš boli v mojich očiach podobné dosť (cenzored) kreatúry . Nie je to chvála Jakeša, ale naopak trpkosť, že ten "jakešovský" duch tu aj tak petrval.

Ľubov

Jakeš,Havel,Dubček,Svoboda..... nejde len o socializmus,pôsobili v politike 20-30 rokov po veľkej vojne.
Dnes je to už 75 rokov,myslím,že práve toto je jednou z príčin,že sme tam,kde sme. Sociálna nerovnosť je podstatne výraznejšia a úpadok je všeobecný. Toto nemá s nostalgiou nič spoločné,politici s dnešnou mentálnou úrovňou no,poviem to takto,neboli štandartní. Alebo to nebolo tak vidieť,aj to je možné.

Obrovsky klesla miera kompetentnosti,to predsa vidíme všetci.Ale načo sa trápiť ešte viac,ako je treba?
Pretože nastala absolútne nová situácia,Breiner uteká s vreskotom z New Yorku na nejaký hrad v Škótsku,či kde.-),márne,sme na planéte opíc.

Niekedy sa zamyslím,načo sú mi všetky tie prečítané knihy,načo sú mi životné skúsenosti,keď sme sa dostali na loď bláznov.
Slaven,je pravda ,že za tie roky si pustil veľmi málo osobného peria. Ostávaš miestnym tajomstvom.-),moju priazeň stále máš, Milouš minimálne neprezliekol kabát a na oslavy 1.mája chodil skoro sto rokov.

ps. Budúcnosť-mladosť z mimovládok https://zemavek.sk/potravinova-sebestacnost-je-nezmysel/
O sedliakoch : https://www.hlavnydennik.sk/2020/04/01/preco-sa-vytratili-sedliaci/

Norman

Hej, nejde len o sicializmus, zväčša to aj tak bol v každej krajine osobitý systém a rôzna deforma. Ide o všeobecný prístup ku ksichtom a mýtom minulosti - nikdy si ich netreba idealizovať!
Ideály treba mať, tie sa hodia aj prakticky, ale idealizované mená minulosti sú takmer vždy prinajmenšom na ťarchu, najčastejšie balvan priviazaný na krku pri plávaní v rieke.

Čo sa týka socializmu - treba povedať, že tu, ani inde, nič až také prevratné nebolo, žiaden socializmus tu nezakorenil. Ten teoretický ani nemôže fungovať, ale proste to, čo tu bolo, sa nijak revolučne nelíšilo od stavu predtým a teraz. Tá ideológia bola neschopná aj zaujať miesto v spoločnostia vždy to mala dopredu prehrané. Najprv kríza 20. zjazdu v Rusku, stalinizmus, povstania v 50. tych rokoch v Polsku, Maďarsku, NDR .., potom 60 roky hlavne s krízou v CSSR, ale aj inde, potom 70 te roky, keď už to rozpúšťali nielen v Maďarsku, ale kríza okolo 1980 v Polsku (len slabo zalepená generálom Jaruzelskym), v 1976 podpísali Helsinky a potom postupne komunisti pracovali na tom podobne, ako v skratke neskôr Fico - chceli sa zapáčiť Západu, lebo nevedeli ako a kam - a Západ ich samozrejme podrazil a slušne povedané ojebal, iné lepšie slovo na to nie je. Ale je to chyba len Západu? Nie, aj to odrbanie predsa spôsobila kuministická neschopnosť, Západ ho len využil.
To je pravda o socializme - nikdy vlastne nebol, aspoň nie ten marxistický. A nikdy ani byť nemôže - aj preto je "nostalgia" za tou fikciou taká nebezpečná.

V Rusku či Číne to bolo len o neveľa iné, problémy boli síce hlbšie, ale v princípe tiež podobné. Tá socialistická teória nikdy spoločnosť naozaj nezískala, mala to dopredu prehrané a nakoniec jej najväčší úspech je Čína - číry kapitalizmus, vylepšený národným duchom (konfucionalizmom), plus kultúra budhizmu a taoizmu - to je formálne najlepšie fungujúci "socializmus" - našťastie už Mao vyhodil jeho marxistickú podstatu a potom ďalší, hlavne Deng, vyhodil Maove blbosti.

Minulosť, zvlášť osobná, mohla byť samozrejme lepšia, ako dnešok, ale treba si uvedomiť, že pred niekoľkými desaťročiami bolo na Zemi polovica dnešného počtu ľudí, pred sto rokmi iba štvrtina. To je reálny nepochybný faktor, jeden z viacerých. A zrejme ten najdôležitejší. S tým sa ťažko nejak vysporiadať, a "socializmus" ľudí ako Husák, Jakeš, Dubček, Svoboda (ano, všetkých tých, ani jeden z nich nestál za veľa) - ten by toto nezvládol asi už vôbec.
Nechcem nikomu nejak brať vieru v zázraky - ale ony naozaj nejestvujú.

Roland Edvardsen

Ľubov tu píše o dnešných politikoch, ale ja keď si pustím nejaké záznamy komunistických pohlavárov z dôb minulých, musím krútiť hlavou nad tým, že toto môže niekto považovať za akúsi lepšiu úroveň prejavu. Myslím, že Norman trafil klinec po hlavičke s tou kultúrou. Bol to úpadok už vtedy.

Ono mnohé problémy, ktoré má dnes kapitalizmus, mal i komunizmus (napr. problém bezdomovectva: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/serial-tricet-let-praha-bezdomovec-soc...), akurát komunisti ich dokázali lepšie ututlávať (keďže to bol priamo autoritatívny systém), tak preto mnohí majú dojem, že "bolo za komunistov lepšie", lebo lepšie fungovala tá Potemkinova dedina.

Ľubov

celkom zaujímavé https://www.youtube.com/watch?v=CvbMM0fyV5U Bol to skúsený rečník aj herec. Vedel sa tváriť naduto a aj skromne. Tak nech konečne odpadne,čo je zhnité,čím skôr.

Najviac mi je ale ľúto,ako vyzerajú v súčasnosti naše kúpele,Sliač a Korytnica.Ľudia umierajú na infarkty, a práve na Sliači sa liečili pacienti s chorobami srdca. Aj deti -LD Slovensko. Naozaj sa liečili,žiadna Potemkinova dedina to nebola.

Roland Edvardsen

Husák mával o niečo lepší prejav, ale nebol skôr výnimka v tomto než pravidlo?
Však nejaké kúpele fungujú aj dnes. Ale pre mnohých sú drahý špás.
Ale jedna vec, ktorú minulý režim určite zvládal lepšie bolo bývanie. Moja generácia je už odkázaná na samé podnájmy, už to lezie na nervy.
Ľudia majú dnes reálne v peňaženke viac, ako za socíku, ale aj nároky sú dnes vyššie. A nerovnosti tiež. A ľudia sa prirodzene porovnávajú - a potom sú zákonite nešťastní.

Náhodný okoloidúci

Husák je možno podceňovaný a nedocenený. Netreba zabúdať, že bol odsúdený a väznený za "buržoázny nacionalizmus". A ako hovoria moji rodičia, keď sa stal prezidentom, na Slovensku sa výrazne zlepšil život.

Ale k téme bývania, ktorú si nadhodil.
Ako som sa pred niekoľkými rokmi dočítal a dopočul, na "vyspelom" Západe je výhodnejšie bývať v prenajatom byte ako vo svojom. Ak sa Ti do susedstva nasťahuje niekto otravný, napríklad zahraniční votrelci, vypovieš nájomnú zmluvu a odsťahuješ sa, teda za predpokladu, že máš kam. Keby si bol majiteľom toho bytu, buď by si ho musel predať votrelcom, aj to pod cenu, alebo tam zostať trpieť. Lebo taký byt by sa kvôli susedom stal nepredajný.

A s nedostatkovým vlastným bývaním u nás to je do istej miery tak, že domy a byty poskupovali kadejaké finančné skupiny a špekulanti a pýtajú vysoké nájomné, preto sa ľudia odtiaľ chcú dostať a vzniká požiadavka na výstavbu nových bytov. Keby veľkovlastníci žiadali prijateľné ceny, a to by ani nemuseli ísť do straty, len by stačilo, aby neboli nenažraní, poklesol by tlak na výstavbu nových bytov.
Ďalšia vec, ktorá umelo navyšuje požiadavku stavať byty, je tá, že ľudia z dedín, ktorí majú vlastné domy, sa snažia kvôli robote získať byty v mestách a domy na dedine si ponechávajú na rekreačné účely alebo s tým, že sa tam možno ako dôchodcovia vrátia. A poznám ľudí, ktorí vlastnia viacero bytov a buď ich držia prázdne pre svoje zatiaľ študujúce deti, alebo ich draho prenajímajú.

Čiže keby teoreticky každý mohol byť majiteľom iba toho bytu alebo domu, v ktorom má trvalý pobyt a kde reálne býva, voľných bytov by bol možno nadbytok. Trh s bývaním deformujú špekulanti.

Norman

tvoji rodičia sa mýlia, Náhodní okoloidúci. :)
Na Slovensku sa za Husáka nijak výrazne život nezlepšil, aspoň nijak viac, ako by sa zlepšil bez Husáka a bez jeho pomerov.

Náhodný okoloidúci

Koľko ľudí, toľko názorov, ľudia väčšinou posudzujú spoločenský vývoj podľa toho, ako sa žilo im osobne. Ja som prežil v socializme za Husáka šťastné, veselé a spokojné detstvo. O politiku som vtedy ani nezavadil, aj keď bola do nás tlačená v škole.

Norman

človek by ale práve nemal posudzovať dobu podľa svojich dojmov. Aj ja som prežil "šťastné, veselé a pokojné detstvo" - to mi ale nebráni, aby som pochopil a vedel, čo to bol za dobu a čo to bol za režim.
Hlavne preto, že som to prežil napriek režimu, a nie kvôli nemu.

Zaujímavé, že si o politku nezavadil, ale bola tlačená v školách. Takže si zrejme zavadil, a nie málo - ako každý vtedy. Je prirodzené, že ako dieťa si s tým nemal nejaké extra problémy - veď dieťa proste akceptuje to, čo je.

Náhodný okoloidúci

S tým tlačením politiky do hlavy v socialistickom školstve to u mňa bolo tak, že jedným uchom dnu, druhým von a po škole urobiť úlohy a poďho do lesa po stromoch loziť.
Teraz už aj ja viem, že sa robili kadejaké špinavosti, hlavne v 50. rokoch. A robia sa aj teraz, dovolím si tvrdiť, že porovnateľné. Až na to, že teraz sa neuplatňuje "hrdelné právo". Ale šikana politických odporcov bež naplno.

Na VŠ som nastúpil ešte za socializmu a množstvo spolužiakov trčalo každú voľnú chvíľu v kostole bez akéhokoľvek strachu z postihu. Aj keď tvárili sa dôležito a "konšpiračne". Takže s tým "útlakom" veriacich to nebolo také strašné ako sa teraz tvrdí, mám na mysli už pokročilé 80. roky, nie povojnové 50. a nástup socializmu s jeho triednym bojom. Aj keď zrejme to záviselo od toho, kde sa kto dostal do funkcie a aké mal pochopenie pre ľudské slabosti a potreby.

Tona Nagua

Mýliš sa náhodný okoloidúci. Bol útlak. U nás doma do mojich 18 rokov sa absolutne nespomenulo náboženstvo takže tieto dogmy som nepoznala. A keďže náhody neexistujú a Duch chcel aby som spoznavala a in nehľadí na tvoje pohodlie odišla som v tomto veku od rodičov a šup do Blavy a čo sa nestalo jeden študent teologie a ja sme sa do seba zaľúbili. Tak som spoznávala prečo niekto dá prednosť akémusi bohu. Začala som sa stretavať aj osobne s nejakými kňazmi aby mi hovorili o tom svete v ktorý tak veria. Hľadeľa som do tváre kňazov ktorých mučili a bolo to aj viditeľné. Bol v nich smútok a iba vyprávali čo sa naučili ale tam hlboko v ich vnútri bolo niečo zranené a hľadali sami odpovede na svoje otázky. Samozrejme chodila som do kostola aby som vyciťovala čo tam tí ľudia hľadajú. Ak ma niečo očarilo bol to ten hudobný nástroj organ. Štb vždy čakalo po omši a zapisovali si hlavne študákov. Keď chceš o niečom tvrdiť tak musíš sa do toho "ponoriť" ísť aj za tú cenu rizika a na vlastnej koži spoznať. Nie iba tvoje dojmy. Samozrejme stretla som sa aj s kñazom čo bol Štb mal aj dcéru s ňou som sa kamarátila. Takže tak ako mali akciu na kňazov tak aj na mládež a iných strašne "podozrivých". Inak boli strašne tupí tí štb.

Náhodný okoloidúci

Ak chceš posudzovať zločiny socializmu a ŠtB proti cirkvi a zachovať si pritom zmysel pre historickú spravodlivosť, mala by si rovnako dôrazne odsúdiť aj zločiny cirkvi voči poddaným a pri kolaborácii s vrchnosťou pri ich útlaku, voči inovercom na celom svete pri násilnom šírení kresťanstva, voči "čarodejniciam". Tieto zločiny z cirkvi nezmyjú žiadne sladké reči o Ježišovi a jeho všeobjímajúcej láske.
Tu na Nadhľade sa občas skloňuje slovo karma. Väčšina z nás, čo sem píšeme, sme racionalisti bez zmyslu pre ezoteriku, ale slovo karma sa na niektoré veci vynikajúco hodí. Napríklad na opísanie toho, že cirkvi sa v 50. rokoch a aj neskôr len vrátilo to, čo sama rozsievala počas stáročí. Ja viem, tí rehoľníci, ktorí v 50. rokoch miesto modlenia sa stavali celospoločensky významné stavby, a niektorí boli mučení, nemohli za to, čo sa stalo pred stáročiami. Len sa sami prihlásili k ideológii, ktorá mučenie a zabíjanie inovercov a "čarodejníc" praktikovala.
Ja sa hlásim k tým, ktorí v dubových hájoch uctievali Perúna, aj keď na žiadne stretnutia nechodím a starú slovanskú rodnú vieru beriem ako personifikáciu prírodných síl. Ty sa zjavne hlásiš k tým, ktorí tieto dubové háje rúbali a vypaľovali a vyznavačov starej rodnej viery predávali do otroctva.

A ešte jedna vec - to, že sa súdruhovia škaredo pozerali na cirkev a jej pôsobenie, nesúvisí až tak s ideológiou, ako so zahraničným riadením cirkvi z Vatikánu. Inými slovami, cirkev vtedy pôsobila a doteraz pôsobí doslova a dopísmena ako "zahraničný agent".

Tona Nagua

Ty žiješ iba vo svojej bubline a preto ani nemáš toļko snahy čítať čo niekto napíše a to už nehovorím, že empátia je iba tvoja hra ega. Takže po:
1. Bavili sme sa o útlaku veriacich a nie o cirkvi a jej zverstvách alebo spravedlivosti či nespravedlnosti
2. Kde berieš toľko úbohosti zase ma tu z niečoho obviňovať keď už som tu zverejnila svoj postoj.

Áno pravda bolí okoloidúci tak tu teraz vyskakuješ a si zhrozený že ťa dostihuje karma. Ži si ďalej v tej svojej bubline a nenavážaj sa do mňa aby sa nestalo že budeš mať sakra veľké problémy.

Roland Edvardsen

Si zbytočne osobná a preemotivovaná. Ako sa Okoloidúci do teba naváža? Za to, že má iný názor na minulosť? Okoloidúci s tebou komunikoval normálne, tak aj ty kľudne oponuj a normálne argumentuj, bez výhražných viet typu "nenavážaj sa do mňa aby sa nestalo že budeš mať sakra veľké problémy".

Tona Nagua

A prečo sa tu do toho pletieš ? Tak to je ozaj z tvojej strany až príliš osobné a si preemotivovaný zo svojich nezdarov lebo iba začneš a nič nedokončíš a preto je tu stále namieste otázka Normana " a čo si urobil ty? Podľa toho ako píšeš žene, ktorá ti nič neurobila zjavne sa hlásiš ku LGBT teda si buzerant. Usmrkanec. Zalez do búdy.
HAIL ODIN.

Roland Edvardsen

Okoloidúci a ja sme tu stáli prispievatelia, takže sa tak nejako patrilo sa ho zastať, keď na neho útočí primitívna a narušená spodina ako ty, ktorá tu ostatným nesiaha ani po tie členky. Vec princípu, nič viac. Ty sem nepatris, si votrelec a zdroj problémov. Bola si len tolerovaná/trpena, nič viac.

Ľubov

ze sa prave tu stalo nieco take.... Okoloiduci a aj Ty,Roland,vela som sa od Vas naucila a som na Vas hrda.

Roland Edvardsen

Dik Lubov, všetko je ok, je to len web. Ja nebudem setrit tych, ktori si začali a prekrocili hranice. Uz stacilo.

Norman

nechcem a nestíham to tu mazať , nuž, web, mali sme tu už rôzne bitky a rôzne prípady. Hej, tu na webe je každý majster sveta, niektorí dokonca aj astrálneho sveta.
Vlastne je to tu na stránke ale udržované podivne čisté.

Ja by som sa mal len ohradiť voči valhale a Odinovi - nikdy som tu ani nikde na webe také veci nespomínal :), je to len jeden bezzubý folklór, podobný ako perún či valas a morena a také tie zvyšky ľudového nestáleho folklóru. Holt, nikdy som tu naozaj skutočnú hlbokú filozofiu neskúšal prezentvať, potom to takto dopadá, že som zaťahovaný do detských rozprávok. Ja len hovorím, že každý má v sebe nekonečný bod - ale nik nemôže naozaj predpokladať so žiadnou zárukou, že ho presne nájde. Ale vždy pomôže, ak ho mierne hľadá. Ale nie na internete :)

Roland Edvardsen

Čo ja viem, ja by som skôr bol za ten výmaz (aj mojich reakcií :-)), nech je doma čisto a nesmrdí to tam. :-)
Mňa už dobre poznáš: ja neprispôsobivých imigrantov napádajúcich mňa a domácich nebudem nikdy tolerovať a vždy ich nakopem niekam. Myslel som, že to vnímaš rovnako. Alebo je Tonda Gunda odrazu nejaká privilegovaná výnimka?

Norman

Ja tu nie som žiadna upratovačka. Len sa hádajte, len si užite.

Náhodný okoloidúci

Ľubov a Roland, ďakujem za podporu, viem dobre, že chápete, o čo mi ide. O úplne obyčajnú elementárnu politicky nekorektnú spravodlivosť a vyváženosť, bez privilegovania ktorejkoľvek skupiny a ideológie. Aj keď ja sám rozhodne nie som "svätý" :)
Na Tony sa nehnevám, má svoj svet, v ktorom vyrastala, má svoje životné skúsenosti, svoje "osobnostné špecifiká". To má každý z nás, každý je tým do istej miery poznačený, podľa rovnice genotyp + vplyvy prostredia = fenotyp. Ona len nepostrehla, že Nadhľad nie je ezoterický, ale racionálny web.

Náhodný okoloidúci

Tony, jediné, čo chcem, je jeden meter pre všetkých. Útlak cirkvi a veriacich si sem vytiahla Ty, v poriadku, môžeš na to poukazovať, máš na to plné právo. A ja poukazujem na to, že vec má aj druhú stránku, a tou sú zločiny napáchané cirkvou a cirkevnou inkvizíciou.
Neustále sa nám tu podsúva, ako cirkev a veriaci trpeli za toho zlého socializmu. Cirkev je všeličo, len nie morálna autorita. Veľmi málo sa hovorí a píše o tom, čo má cirkev a je stádo veriacich ovečiek na svedomí. Svet má šťastie, že pred storočiami neboli moderné zbrane, to by už svet možno neexistoval.

V princípe nevidím žiadny rozdiel medzi tým, keď ŠtB mučila rehoľníkov a tým, keď misionári pri šírení kresťanstva mučili a vraždili "pohanov", ktorí odmietli konvertovať na cudziu vieru. Nevidím žiadny rozdiel tým, keď islamisti vypaľujú kostoly a tým, keď kresťanskí misionári ničili a vypaľovali "pohanské" svätyne a na ich mieste nastavali svoje kostoly.

Ja veľmi dobre viem, že "drahí veriaci" pokladajú sami seba za vyvolených, nadradených, nedotknuteľných a neznesú ani náznak kritiky ich viery a metód jej šírenia. Práve oni žijú vo svojej bubline. Som úprimne rád, že nie som jeden z nich.

Ústav pamäti národa má veľmi krátku pamäť, ak si účelovo pamätá len zločiny socializmu alebo "komunizmu" po roku 1948. Mal by mal svoju pôsobnosť rozšíriť na celú našu známu históriu, až potom by bola naplnená aspoň snaha o historickú spravodlivosť.

Norman

Bol by som opatrný pri tomto tvojom postoji, Okoloidúci. Nebezpečie je práve v tom, že človek si v princípe neuvedomuje svoje vlastné podvedomie a teda nedokáže posúdiť, aké stopy čo na ňom zanechalo. Niekedy sú to stopy za, inokedy naopak ťažké odmietanie proti. Treba byť opatrný v predstave o vlastnej imunite a poznaní svojho podpalubia, heh.

Čo sa týka kostolov a podobne - preto hovorím, že v 80. tych rokoch už tu žiaden skutočný TEN (socialistický) režim nebol. A súhlasím, že preháňačky o "útlaku" disidentov či dokonca veriacich šíria hlavne tí rôzni neúspešní havlisti, ktorí sa žrali a vyhadzovali z teplých flekov navzájom, kvôli korytám, nie z ideologických dôvodov.
Ale zas - tichý kádrový materiál sa niesol s človekom aj v škole a počas štúdií, a síce zasahoval len sem tam, ale občas áno.
S "útlakom" sa to vôbec od zmeny režimu riadne preháňa - ale téma a debata tu bola skôr o tom, či ten systém zvládal akosi hospodársky situáciu - nuž a ja tvrdím, že naozaj nezvládal. Ani ten dnešný ju dvakrát nezvláda - ale riešenie určite nie je minulosť 70.tych a 80. tych rokov. Hlavný problém Husákovej éry vlastne ani tak nie je to, že zaviedol nejaké despotické či aké pomery, ale v tom, že ZBYTOCNE situáciu zakonzervoval a kolaps proste alibisticky odsunul o 20 rokov. Je to historicky stratených 20 rokov -hej, v čase dynamických zmien tohto času to nie je málo. Husák ten kolaps už nezažil (vo funkcii), takže jeho obdobie je v očiach unavených nostalgikov zrazu obdobím, keď sa "nič zlé" nedialo - lenže opakujem, to práve bola Husákova vina, že problémy zamlčoval a len tlačil pred sebou. Vrátane výstavby ciest a dialnic, výstavby metra v Blave a podobne. Nielen preto, ale aj z dôvodu toho, že sa tieto problémy nahromaždili, to v 90. rokoch bolo veľa a nový režim to aj preto nezvládol.

Náhodný okoloidúci

Predsa len ma niečo v mojich postojoch ovplyvnilo - kniha "Z kalicha ibišového kvetu", vietnamské rozprávky. V predslove sa píše o bombardovaní Vietnamu a o utrpení vietnamských detí, ktoré prišli o detstvo. Vyšla v roku 1972, doteraz ju mám doma. Predslov od Ruda Morica je bez socialistickej propagandy, ale naplno ukazuje zvrátenosť USA prí šírení "demokracie".

Udalosti z 21. augusta 1968 nás síce zabrzdili, ale obviňovať z toho len Husáka je nespravodlivé. On nebol autokrat, mohol sa pohybovať len v mantineloch určených vtedajšími zákonmi a vplyvmi zo ZSSR. A až teraz vychádza na povrch, že "Pražská jar" nebolo nič iné ako "farebná revolúcia". Pri spätnom pohľade vidíme, že husákovská normalizácia a konsolidácia nás uchránili pred dlhovou pascou, do ktorej skočili ešte za socializmu Poliaci a Rumuni, uchránili nás pred importom zahraničných votrelcov, ktorí už vtedy boli vození do Nemecka a Francúzska ako pomocné sily. Zaostávali sme, to je pravda, ustrnuli sme, príliš sa plánovalo a chýbala schopnosť tvorivej improvizácie a nejaká tá pružnosť v myslení. A túto ochrannú funkciu "normalizácie" vidíme naozaj až pri spätnom pohľade, vtedy nás to malo udržať v socialistickom tábore. Ja viem, že vtedy sme ako ČSSR mali u nás zahraničných študentov, z Afriky, z Jemenu, aj vietnamských robotníkov. Ale tí tu neboli na to, aby obsadzovali naše územie a vyžierali sociálne dávky, ale aby sa niečo naučili a pomohli svojim krajinám. Len malá časť ich tu zostala.

Norman

Samozrejme, že 1968 bola farebná revolúcia, to je jasné už odvtedy. Nuž ale taký je stret dvoch blokov, preto sem Rusi poslali armádu. Tá ale nič nevyriešila, len veci oddialila.
A že sa Husák mohol pohybovať len v mantineloch? No každý sa môže pohybovať len v mantineloch, samozrejme aj to, že nebol sám ale mal celú kamarilu kamarátov a súdruhov - ale ON sa stal symbolom toho všetkého, takže je to nerozlučne spojené s jeho menom.
Dalo by sa mu prepáčiť, ak by mal nejaké pozitívne črty - ale on nemal žiadne, v roku 1968 až do konca to bol už len zlomený byrokrat so spomaleným myslením, človek bez iskry a bez náznaku osobnosti či odvahy. Práve preto si ho tam vybrali.
Príval Afričanov vtedy nebol téma, dokonca ani v Nemecku či Francúzsku nie až tak. Samozrejme, doba "normalizácie" nebola spoločensky žiadne peklo, ale politicky to bolo odpad. Práve vďaka tomu zahnívaniu na konci dali ľudia už radšej prednosť čomukoľvek, aj havloidnej bande ožranov, pred husákovsko-biľakovskými tupcami. Nebyť Husáka a spol by aj vývoj po roku 1989 mohol byť lepší.

Ľubov

ale stava sa,ze sa mylis .Teda podla mna. (usmev)
Tak ako tentoraz . Kritika Husaka ,a prave v dnesnych casoch,ked na cele rezimov stoja degenerati,je trocha zvlastna,akoby tam bolo az nieco osobne.
Pojdem do kniznice,zozeniem si nieco o nom,napr.toto je dost nove https://www.martinus.sk/?uItem=645973
,uvidim potom lepsie. Oci mi dost otvorila napr.aj Banasova kniha o Stefanikovi Prebijem sa,padol jeden ideal zas.

ps. Pisem bez diakritiky,nemam inu moznost (slza)-

Norman

ak pôjdeš do kníh a budeš študovať Husáka ako polo-súkromnú osobu, nedozvieš sa nič o tom, o čom tu hovoríme. Možno že Husák mal rád detičky, psíkov, tragicky mu zomrela žena, nájdeš celú plejádu dôvodov, prečo bol taký, aký bol. Ale to ti nepovie nič nové o ňom ako verejnej osobe - a to je dôležitejšie, lebo TAM zlyhal. Zlyhal úplne vo svojom zamestnaní, vo svojom poslaní. A tam sa o ňom vie všetko, už teraz vieme o ňom všetko podstatné. Nielen výkonom - ale v tom povolaní neprejavil ani trocha charakteru, trocha prínosu, pôsobil len tak, ako ho Moskva potrebovala - ako otravná brzda.
A to, že nás Moskva brzdila, bol vcelku prirodzený mocenský proces, nejak nemoralizujem a nevyčítam to ani tak tým moskovským komunistom, taký je život - ale tá handra, ktorú na to použili, tá je mi proste odporná a nemienim sa jej ani dotknúť pozitívnym slovom.

Je zaujímavé, že na Slovensku sú ľudia nadmieru zaťažení sentimentom voči nejakej minulosti. Jedni za Tisa, nejakí za Husáka ( i keď vy ste jediní, ktorých takých poznám :), ďalší za Dubčeka, iní za Havla alebo Masaryka. Možno to pramení v nedostatku reálnej dlhodobej histórie, tak sa ľudia lepia na tú modernú. Bože, veď nebudte malé deti. Súste sa od tej nejakej zlyhavšej, omylnej a zločinnej modernej krátkodobej minulosti odpútať. Možno by sa dal akosi ľudsky pochopiť ten sentiment v tomto súčasnom chaose, ale je to vážny omyl, nedá sa to akceptovať, a svojou slabosťou robíte zle svojim deťom a ich deťom a ďalším generáciám. To nie je len tak, že čo sa mi páči a čo nie. To má svoje vážne dopady.
Ja rozumiem, že, ako píšeš, hľadáte palicu na boj s miestnymi degenerátmi - ale siahate po zhnitej palici. Preto som taký zhrozený a preto intenzívne varujem. Nebláznite.

A Banášova kniha čo priniesla? Niečo o Štefánikovi? Aby som dal protipól - Štefánik je na rozdiel od Husáka použiteľná osoba. V realite to bol síce zrejme slobodomurár, hochštapler, špión, Masyrykova podržtaška - ale má relatívne dobrý mýtus, použiteľný a vhodný pre slovenskú kultúru. Konieckoncov, bol to lokálny človek, ktorý dokázal, že dokáže odrbať svetové panstvá. Odrbať, nie im slúžiť. To je poučné. Určite nešiel hlavou proti múru, musel mať rozum. Dokonca ho heroicky zabili skôr, ako sa mohol nejako moc zhovadiť (na rozdiel od Husáka) .

Ľubov

nepochodila. Knihu Husak nemaju,ale ako stalemu stamgastovi mi ju vraj zozenu (z ineho mesta,z inej kniznice.)
Mozno sa mi to zdalo,ale nejako zvlastne sa na mna pozerali:)),nevadi,je to moja cesta.

Dobre,navrhujem temu docasne( kym budem mat knihu)odlozit ako pat.situaciu.Som totiz velmi zvedava na informacie pocas Slovenskeho statu.Nie na psikov,tych ma rad predsa kazdy.(Tesla vo svojich spomienkach ako 80 rocny venuje tri strany kocurovi Macakovi a gunarovi,ktoreho sa bal).
Tesim sa,ze sa v knihe urcite mihne aj postava slobodomurara Imricha Karvasa.Aale,to boli nastastie taki hrackarski slobodomurari( spolu so Stefanikom),bat sa treba len tych od cisla 30 hore.
Ak sa pytas na neprijemnosti v suvislosti s Banasovou knihou,nuz,pre mna je to jednoznacne epizoda na Sibiri.
Dobre,stal sa teda francuzskym generalom,ako a preco,kedze mal modru knizku,dajme bokom. Podla mna jednoducho potrebovali nejakeho ochotneho hlupaka,ktory z vyhriatych parizskych budoarov a kaviarni pojde na rusku frontu. No,Benes,ktory dobre poznal Stefanikovu ctiziadost,ho podporil. Mrzi ma to,ale Banas ani slovkom nespomenul fakt,ze cs.legie v Rusku financne vyznamne podporil klan Kypusovcov,drotarov z velkeho Rovneho. Stefanikok to musel vediet,napriek tomu vo svojej servilite voci Masarykovi ziadal,aby vojaci hovorili cesky. Prave vtedy som si uvedomila,aky tragicky omyl bol jeho vstup do politiky.
Je niekedy tazke byt Slovakom,ja to chapem, a hodnotit nase osobnosti este tazsie.

Napokon,to jedine,co po nas ostane,je Laska.

https://history.hnonline.sk/1-svetova-vojna/1040542-ceskoslovenski-legio... par fotografii z tych casov,Bieli proti Cervenym.

Norman

No vidíš, dočítaš sa o psíkoch a mačičkách.
Rozumej - keď pôjdeš do detailov, každý koná len s"najlepšími úmyslami" - lebo nevedel všetko, lebo ho okolnosti tlačili, lebo proste na viac ani nemal, chudák. Aby sme ale Husáka uzavreli - treba ho dať do porovnania s Kiskom a vyjde z toho, že to bol veľmi, ale veľmi podobný typ. A teraz si predstav, že po 20 rokoch príde nejaká mládež, čo mala za Kisku necelých 15, alebo nejakí vzdialení príbuzní Kisku, a budú hovoriť, že aj to bol len človek a konal len v rámci doby a podobne. Ale nebudú mať pravdu. Kiska bol nemorálne motivovavný, zbohatlík neschopný pochopenia pre spoločnosť, osobnostne primitív, ako dnes vidíme, zbabelec utekajúci pred zodpovednosťou.

Banášovu knižku som nečítal, aj keď ju mám doma. Nedokázal som sa do nej začítať, pripadá mi ako všetky Banášove texty - povrchný, neúprimný sajrajt (dnes sa predáva v Lacmých knihách za pár eur, prepadák). Nerob si ale ilúzie ani o Štefánikovi - asi to nebol len taký posledný "slobodomurár", ale riadny insider (to číslovanie ich lóži, to sú zrejme len báchorky pre svet, práve Štefánik je ukážka, že aj tam sa dá urobiť rýchla kariera. Okrem toho "slobodomurár" treba chápať v úvodzovkách - bol to proste pomocník moci. V podstate to bol revolucionár, nech sa nik nehnevá, prirovnal by som ho k Demešovi a podobným poskokom newyorskému zahraničiu) . Je jasné, že si vyslúžil zásluhy počas vojny - legionári boli v Rusku naozaj ako banda zvrhlých zločincov. To, že ukoristili ruské zlato, a poslali ho niekam do Jewyorku, vraj, alebo kam - to nem dobrý fakt pre Štefánika.
Ale, zopakujem, ako mýtus je v vcelku dobrý, je dynamický, bojovný, racionálny - a tie zlá, ktoré mal skutočne na rováši, sa o ňom nevedia.

Neviem, či je ťažké, byť Slovákom, prečo by malo byť? Slovensko je krajina, ako každá iná, to má ešte šťastie, že až sem nedošli ani Turci, ani Rusi sa tadialto neprehnali (vždy to obchádzali, kto už by sa drbal do hôr) , a aj Nemci nám nechali samostatnosť. Priam naopak, ľahké je byť Slovákom - lenže polovica z tých, čo tu majú majetky, Slováci proste nie sú. To je hlavný problém.

A čo sa týka toho, čo po nás zostane - ja neviem, či niečo musí zostať, a kedže, ako povedal Okoloidúci, sme racionalisti, tak teda určite žiadna Láska po nás nezostane, nezostane po nás Nič. Relax, ak by niekto chcel, aby po nás niečo zostalo, zariadil by si to sám. Pozri, vo svete niekde majú termín, že dvojzrodenci. Vlastne to tak bolo rozšírené dosť výrazne po celom kultúrnom nordickom svete. Deti či ľudia, ktorí chceli byť oslobodení, prejsť do nového života, prešli duchovnou smrťou, boli ponorení do rieky aby z nich zmyla zbytočnosť a potom takto, mrtvi(!) mohli vidieť svet po svojej smrti. A videli, že svet je rovnaký, ako keď žili, že sa nič nezmenilo, že ich jestvovanie alebo nejestvovanie je úplne nereálne, že je to ilúzia. To bol krst a znovuzrodenie, kým to nezdeformovali, najviac sa to azda ešte ako tak udržiava v Indii, kde chodia milióny k riekam. To je v biblii zachované už len ako zmrtvychvstanie toho Galilejčana tam - ho pokrstili a on zomrel a pochopil - a potom samozrejme chodil a vysvetloval, ako je to po dvojzrodení fajn (asi až moc vysvetloval, lebo je možné, že potom ho teda naozaj zabili :).
U nás sa to takmer vôbec nezachovalo, lebo decko je oprskané nejakou kvapkou, keď je ešte úplne bez vedomia, vôbec z toho nič nemá. A hlavne sa to nechápe, aj keď niektorí robia rôzne obrady aj neskôr. Cargo cult. Preto u nás ľudia trpia a veria rôznym ilúziam, neustále sa trápia strachom a beznádejou, slabosťou a hnevom - namiesto toho, aby verili tým, čo zomreli, veria tým, čo zomreli.
Paradox? Nie, len treba doplniť jednoduchú vetu.

Norman

k tomu bývaniu, Aman, okrem znova pripomenutia, že ľudí pribúda, zvlášť v mestách, ešte pridám jeden fakt:
koncom 80 tych rokov bolo bývanie vážny problém, pretože obecné byty, tie štátne, či aké, boli už prakticky zatrhnuté, alebo naozaj len pre svojich, a čakacie doby v družstvách sa preťahovali - bolo treba čakať v poradovníkoch. V tej dobe oficiálne noviny a časopisy písali, že kým na Západe, v Nemecku a podobne, bytovú otázku majú vyriešenú - každý má kde bývať, aj keď si teda zoberie hypotéku, tak u nás mnoho mladých rodín sa čoraz viac tlačilo u rodičov, aj s deťmi.
Taká bola realita.
Stavať dom mohli len zazobané rodiny, ktorých fortrovci boli buď teda nejakí ťažší funkcionári, alebo častejšie patrili k novej buržoázii - od mäsiarov až po pumpárov, k novým "zeleninárom" alebo podobným "podnikateľom". Ak nie, nemal nik šancu. V CSSR socík určite nezahynul v roku 1989, ale najneskôr v roku 1980 - najneskôr odvtedy všetko rozhodovali peniaze. Ale lepšie povedané - Husák mohol tak plácať na zjazde KSC - všade inde na neho srali.
Pamätám sa, ako v roku 1988 prišiel predseda podnikového SZM nadšený, že nastala "degustícia" - teda že Gusta odvolali z postu predsedu UV Ksc. Opakujem, predseda podnikového SZM, karierista, komunistický káder, že, bol nadšený, že tá sviňa ide preč. Nepoznal som jediného človeka, čo by Husáka uznával či bral nejako vážne, každý ho mal plné zuby ( i keď vtedy staršia generácia, áno, viac mala rešpekt pred štátom a jeho predstaviteľmi, nie kvôli socializmu, proste toto ešte tá generácia mala, práve za Husáka o tie ilúzie všetci mladší prišli. Negatívne dopady takého rozkladu rešpektu vidno doteraz.

Ľubov

Väčšina z nás má skúsenosť,že aspoň časť svojho života prežila v rodinnom dome,takže je to pomaly archetyp " slovák býva v dome.-)". Druhá skúsenosť je,že sa potom o tie domy súdia súrodenci,to je tá smutnejšia vec na tom. Len som chcela spomenúť,že bývanie v rodinných domoch je pre nás samozrejmé. Nie tak pre rusov. Ale kultúrne sa tu niektorí obohatili a aj doma ,v Moskve chceli tak bývať. Tam,tam je to skutočne nedostupné.Zvlášť,keď oni si myslia,že rodinný domček by mal mať plochu aspoň 500 m2. Rassia balšája.-)

Norman

nuž, práve menších mestách a na dedinách sa dalo žiť v rodinnom dome a pre vidiek skutočne v dobe socializmus sa urobil dosť dobrého (bola taká doba rozvoje tohoto vidieka, to by bolo aj bez socializmu). Možno ale preto ste tak nevnímali, ako sa situácia za Husáka zhoršovala aj v otázke bývania. Lebo ja by som povedal, že väčšina zo Slovákov má skôr skúsenosť v bývaní v panelákoch a podobne. Ja som v strede, nebýval som ani v rodinnom dome, ani v paneláku (až na krátke výnimky), ale všetci poznáme hrôzu sídlisk. I keď dnes sú väčšina ľudí radi, že majú aspoň ten nejaký byt v paneláku, predsa len je isté, že panelákové sídliska sú typická ukážka úpadku reálneho socializmu za Husáka. To sú fakty, ktoré doteraz vidno naozaj v každom meste. A hlavne ich nekvalita bola príznačná.

iris

.

Norman

je presný termín na stavby z betonových panelov, prevažne vysokých poschodí, vytvárajúce typické šedivé sídliská.
Jestvujú ale oveľa ľudskejšie stavby z tehál, ktoré majú aj ľudský-nižší počet poschodí a sú v normálnejších štvrtiach, lokalitách.
(chápem to tak, že si mierne pozabudla na miestne reality)

iris

.

Norman

"odvtedy mám samé problémy..."
Samozrejme, toto len málo záleží od reality bývania, ale proste je to životný cyklus. Spomíname tu detstvo, keď je každý zabalený do svojho detského nevedomia o svete, čo mu umožňuje mať šťastné obdobie. To ale naozaj má s realitou sveta len málo spoločné.
I keď je jasné, prečo ľudia na to radi spomínajú (a chvália sa tým) - pretože by radi mali podobný či rovnaký postoj a zažívali rovnaké šťastie. Nuž - tí, čo tvrdia, že to ide, a že vedia, ako na to, rôzni tí duchovní učitelia, asi dosť preháňajú. Seriózne učenia naopak hovoria, že na problémy si treba zvyknúť, akceptovať ich, vyvanúť, nedajú sa obísť žiadnymi fintami.

No, prirodzene, v princípe je možnosť aj technika takej infantilizácie - ale bolo by to správne? Iba ak by sme to chápali ako určitý druh eusuidicity. No, to hej, to by sa dalo. Dokonalé šťastie je možné. Ale nie je to správne a nie je to hodnota.

iris

.

Roland Edvardsen

Norman: "Ináč ľudia ako ty, Slovan, s tým vaším pripomínaním socializmu, pomáhajú súčasnému režimu sa udržať - lebo mnohí ľudia, ak sa stretnú s vami, radšej akceptujú tento súčasný režim, ako ten váš."

Toto je veľká pravda. Ľudia ako Slaven sú kontraproduktívni. Akoby si dobre neuvedomovali, že generácia po 89-tom bola už formovaná v duchu anti-komunizmu (čo vlastne ani nie je zlá vec, len chybou ju upadať do príliš čierno-bieleho videnia dejín) a obzvlášť tá dnes vníma komunizmus väčšinovo negatívne. Ja naozaj nepoznám medzi rovesníkmi nikoho, kto by nejako zvlášť obhajoval predošlý režim alebo by sa hlásil k marxizmu. Samozrejme, nejakí mladí komunisti sa istotne nájdu, ale nebude ich veľa.

Myslím, že je to aj otázka psychologickej roviny. Ľudia budú častejšie vnímať minulosť pozitívnejšie, resp. majú tendenciu si ju prikrášľovať (je možné, že na "staré kolená" budem aj ja tvrdiť ako bolo "za Fica dobre" a ako bol tento systém v skutočnosti dobrý, koľko sa urobilo a ako dobre mnohé veci fungovali :-). Je to dosť možné :-)). A prítomnosť pociťujú práve teraz, tak je negatívnejšia. Tým nechcem obhajovať teraz tento systém a ani tvrdiť, že za komunizmu to bolo všetko len zle, ale proste za ľuďmi ako Slaven vidím aj tento faktor.

Tona Nagua

Presne tak je to s tou ľudskou pamäťou na Slovensku ,s každodennými spomienkami, ktoré si prikrášļujú dokonca sa pridá aj to čo nebolo. Všetky tie sionistické - izmusy sú tak pre mňa nedýchateľné. Hnevala som sa dlhé roky, dnes už nie je na tomto svete, na otca ktorý ma bil palicou remeňom rukou až kým som neprišla na to že existuje iná pamäť a ja som sa rozpomenula na svoju podstatu. Tak dnes som vďačňá za sparťanskú výchovu otcovi. Bolo mi dovolené sa ísť až po 3 rokoch po jeho smrti "pozrieť" čo je s ním. To čo som uvidela aj ten obrovský počet "ľudí" myšlienka držala obraz formy človeka bolo hrôzou ako skutočne ľudia končia. Často pochopíme prečo sa nám niečo deje až neskôr. Preto nemam rada dôchodcov a dôchodkyňe ktorí falošne trepú lebo ego ich drží mocne v putách tí trpiaci politickým predchádzajúcim životom v tých stranách kde sa zahniezdili ako vyvolení kde sa chlastalo, šukalo a všetko zneužívalo. Pamätám nato ako ma ako dievča kontrolovali, prenasledovali a cítim odpor k celej cirkvi a tej hnusnej dogme falošného kresťanstva, načo zase mnohí spomínajú ako na dobré. Niekedy je na hovno mať dar a "vidieť" a "cítiť" ten smrad. Konečne nech už príde TO čo najskôr a rozmätá to tú faloš, pokrytectvo tú odpornú ľudskú deštrukciu, hnusné ľudské zmýšľanie. Nech uvidia tú úchylnú silu ktorej sa odvzdali.

Norman

už to, že sa tu musíme baviť o nejakom Jakešovi, už tým, že to sem zaviedol, už tým, že sa celá spoločnosť ešte musí zbavovať takýchto resentimentov a míňať na ne energiu a čas - už tým je táto spoločnosť oslabená a sto rokov za opicami.
Lebo trvá to 30 rokov a bude ešte dlho, donekonečna.
A aj keby to nebola vec verejného diskurzu, ako napríklad tu - aj tak je problém, že to ľuďom vôbec krúti sa v hlavách. Že namiesto racionality a reálnosti si len vyberajú svoju (politickú) dogmu. A kedže tá súčasná dogma už smrdí, začínajú vyhrabávať tú minulú mŕtvolu, či tá predsa len nebola lepšia. Brr.

vrbovčan

Tu Jakeš hovorí o svojom vnukovi. Vraj na škole krátko po prevrate ho spolužiaci uštvali až ho to stálo psychické zdravie. Vo svojich 28 rokov spáchal samovraždu.

https://youtu.be/hD33-5WHXiw?t=2667

Norman

mladý mal 28 rokov, venoval sa bojovým umeniam, tu sú nejaké fotky
https://www.topky.sk/cl/11/1369244/Vnuk-komunistu-Jakesa-zomrel-v-USA--I...

Bol v USA, tam o Jakešovi nik nič nevedel, a užíval si tam - ale zrejme narazil na rozpor medzi zlatou mládežou u nás a realitou tam. Bolo to v roku 2013, teda 24 rokov po prevrate - to s tým už nič nemalo. Buď sa udrogoval, alebo zahynul v bitke - nuž v Amerike sú iní negri, ako v Čechách, kde zlatej mládeži ustupovali.
Mysllím, že Jakešovci mali aj po prevrate dosť prachov, určite im nik nezobral kontá a vily a podobne, ako ich ani nezobrali napríklad Bilakovi a podobným, nikomu. A mali ich určite rôzne veľké, pred rokom 89 už mohol mať každý legálne kontá vo valutách, a nik sa nezaujímal, odkiaľ ich zobral. Bežalo to na plný výkon, hrabalo sa už vtedy, podniky zahraničného obchodu (kde nabral napr. Babiš či Široký základ svojho kapitálu? A kde ho zobrali mnohé detičky komunistických pampalášov, dnešní euroví miliardári?), prevrat 1989 bolo len odstránenie posledných formálnych zábran režimu, ktorý nik nebral už vážne ani v Moskve, ani v Poľsku, Maďarsku... Lenže o tom sa dnes už nehovorí, ten "socializmus" bol už dávno pred rokom 1989 mŕtvy a Klondike začal dávno pred rokom 1989.

Takže ty sa tu prídeš sebabičovať kvôli mladému fanúšikovi bojových umení, ktorý sa sám pchal do Ameriky a tam to podcenil? Alebo sa máme my bičovať???? Slza mi vypadla, veď to sme nechceli, súdruhovia. Starý Jakeš pritom sám pred smrťou správne viní sám seba, hovorí o svojej vine - lebo je to JEHO vina, on a jeho rodina svojho vnuka zrejme zle vychoval.

O naivite celej tej doby, toho zvyšku "riadenia" tu, z ich slávnej schôdze.
https://youtu.be/cKoQQo8gdPM?t=3003

"vždyť my víme i předem, že neco bude, ale ne vždycky sme schoni to změniť" (50:00)
Aj najvyššie komunistické vedenie vedelo, vlastne ako prvé najlepšie vedelo, že už to potrvá iba pár mesiacov a ideológia pôjde do koša. A prehodili ako prví kabáty, kým ovce sa tešili alebo umárali nad novými zbytočnosťami. Ach jaj. Dostali novú ideológiu, rovnako ekonomistickú, rovnako špinavú.

vrbovčan

takže neviem, kde je pravda. Ale tuto som našiel, že si podrezal žily. A je to aj vo viacerých médiach takto popísané.

"Príčinou jeho smrti však nebola bitka, do ktorej sa nechtiac zaplietol, ako sa o tom spočiatku hovorilo. Skutočnosť bola omnoho smutnejšia. Samotný Milouš Jakeš pre blesk.cz povedal, ako to naozaj bolo: "Spáchal samovraždu. Podrezal si žily. V dvadsiatichôsmich rokoch."

Čo však bolo príčinou takéhoto zúfalého činu? Od malička trpel za to, ako sa volá. Všetci vedeli, že jeho dedko bol nenávideným totalitným politikom.

Milouš Jakeš prezradil, že Petrovi už v prvej triede dali pocítiť, čo si o ňom myslia: "Šikanovali ho učitelia aj žiaci, ktorí mu napríklad urobili trestnú uličku, kopali do neho, nadávali mu."

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/jakesov-vnuk-zabil-nemohol-z...

Norman

To, čo cituješ, je len verzia práve dedka. Ten ani sám nemohol vedieť, čo sa stalo v Amerike, ak to niekto vôbec vie, tak určite dedkovi podhodil to, čo považoval za vhodné.
Šikanovanie? Naozaj si to myslíš? Na základe čoho? A čo teraz? Kvôli tomu budeme hovoriť, že Jakeš a Husák boli ok? Bavíme sa o vážnych veciach, veď nebuďme ako malé deti. Denne sa dejú aj v našich končinách desaťnásobne horšie veci, ako bitka či samovražda nejakej zlatej mládeže, obdivovateľa bojových umení.
Dosť tejto zmekčilosti a zhovadilosti, nie sme predsa starí senili, alebo áno?

vrbovčan

Ja sa s Tebou hádať nebudem. Ty si tu píš o komediantoch, čo sa sťahujú z jedného mesta do druhého. Alebo pridaj komunálnu satiru. Ja mám iné starosti. Totižto vonku zúri diktatúra.

Norman

Nik sa nechce hádať, ja len odpovedám.
Takže diktatúra. A preto sa staráš o nejakého chudáčika Jakeša?
To sú teda starosti. To je teda boj s diktatúrou.

Mimochodom, práve by si bolo treba ujasniť, že "diktatúra" nie je to nebezpečenstvo, ktoré hrozí. To je stále len ten slniečkársky postoj, že vlastne nie sme zlí (disidenti,alternatívci, radikáli) lebo veď bojujeme s "diktatúrou". Veď bojovať proti "diktatúre" je základná americká ideológia, takže bojovať proti diktatúre je vlastne bojovanie s oficiálnou mocou proti "zlu". Ešte pridaj, že bojuješ proti fašizmom, a už je všetko v cajku.

ps. keď vyhráš ten boj s diktatúrou, pošli mi pohľadnicu, aké to bolo.

pps. kedže tu na Slovensku je toľko zápasiacich s diktatúrou, nemusíme sa báť o výsledok a môžeme vyložiť nohy na fotelu, otvoriť pivo a sledovať. Hej, je pravda, že dnes už vidia viacerí, že veci sa nedejú kóšer, že voda stúpa a radi by niečo už aj podnikli. Len nevedno, či už nie je neskoro. Varovania mali zmysel pred 10 rokmi, možno pred 5-timi. Dnes už sú kocky dávno vrhnuté.
Ale o to to bude komickejšie, s toľkými zanietencami, čo sa za tie roky nazbierali, čo sú všade v alternatíve - to bude určite hračka.

vrbovčan

je čím ďalej tým viac viditeľnejší.

Norman

človeče, to slovo som takto naživo tiež už nepočul storočia :)
Ale vhzľadom na to, že znova naskočila stránka (sama od seba, neviem, čo s ňou bolo, no vyspelí západní provideri ... škoda slov), tak to nebudeme ďalej rozoberať.
Teda okrem toho, že teda ja už len som ten najväčší oportunista:)