Urbi et Orbi

Zaregistrovala som to periférne z pracovne v telke. Veľký čistý priestor a jednoduchý stánok s čiernou postavou. Z Japonska? Potom kamera zabrala ešte jednu postavu. Starca v bielom. Pápež! A tak som sa zadívala a započúvala do mimoriadneho Urbi et Orbi. Infikovanému mestu a svetu.

Podvečerné Námestie svätého Petra bolo ľudoprázdne. Vo vzdušnom bielom stánku stál pápež František, za ním horeli v okrúhlych nádobách obklopených krušpánom ohne, na Rím padal dážď a talianska tlačová agentúra práve v tom čase ohlásila najväčší počet obetí koronavírusu za jediný deň. Takmer 1000. V zásade je jedno, čo pápež hovoril, ale po prvý raz zaznela v jeho slovách hlboká úprimnosť a ľudskosť. Adresoval ich hlavne Talianom, hostiacim na svojom území Vatikán. Vydeseným ženám a mužom na pokraji psychických - a u zdravotného personálu aj fyzických - síl, ktorí nevidia svetlo na konci smrtiaceho tunela. Bolo to autentické a krásne. Prázdnota, dážď a starec v bielom naliehavo volajúci, aby ľudia nestrácali nádej.

Pápež ešte nedohovoril, a nesentimentálny cynik vo mne už konštatoval, že vatikánsky marketing v tejto výnimočne tragickej situácii previedol veľkolepú show. Od dneška by mali počty mŕtvych na COVID-19 v Taliansku začať klesať.

Tomu sa povie správny timig.  

 

Norman

Sám pápež a žiadni ľudia.
A všade tma

Také som v Ríme nevidel dlhé storočia.
Asi ešte nikdy také nemali, lebo normálne majú horor vacui a vždy sa vyžívaj v ľuďoch. A predtým aj počas nákaz nevedeli, že je to tak prenosné.

Ale vizuálny a duchovný efekt vyvolaný ani nie tak pochopením sily samoty a prázdnoty, ale strachom pred infekciou a nákazou samého popa - jeho smrť na nákazu by naozaj mnohých vystrašila.

Horor pandémie a špeciál situácia v Taliansku dolieha ako balvan. Také tiež ešte nebolo. Aj keď v minulosti boli morové a iné epidémie aj s ešte väčším počtom mŕtvych, dnešné média tú hrôzu znásobujú mnohonásobne, takže vážne, takáto mentálna tma tu ešte nevládla.
Preto presne vybrali obrad v podvečer.

A dobre vybrali aj motív z evanjelia. Ešte stále sa bojíte, červy?

Roland Edvardsen

No,vidíte všetci, bez ľudí je svet odrazu akýsi krajší. :-) Ja viem, je to hnusné. :-)

Ľubov

Mňa to zas inšpirovalo k tomuto: Je čosi
neurčité,no dokonalé
vzniklo pred nebom a zemou
Je samo a nemení sa.
Preniká všetkým a nič mu neuškodí.
Možno ho chápať ako matku univerza.

Tak tento verš je presne o tom,čo Vatikán nikdy nebol.Aj keď sa nedá o ľuďoch povedať ani to,že by sa podriaďovali zákonom Tao. Už by to chcelo nejaké riešenie.

Norman

beztvaré a bez mena
To je skutočná realita.
Teraz sa ľudia opäť s tým dostávajú do kontaktu.
Dokonca aj cirkvi.

mnkr

nie, uz som to pisal inde, takto vyludnene mesta sa mi pozdavaju daleko viac

Ema

Toto musel napísať Korčok Slovákom v zahraničí:

Mám prosbu: komunikujme medzi sebou ako ľudia.

V týchto dňoch prežívame všetci extrémne situácie. Osobitne aj naši spoluobčania, ktorí zostali zaseknutí v zahraničí. Sú v strese, majú strach, chcú ísť domov. Ich prvými partnermi sú naše veľvyslanectvá po svete. Dnes ich máme najmä na to a nerobia nič iné. Preto moji kolegovia odvádzajú enormnú prácu 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Je mi preto ľúto, že si musia často vypočuť neadekvátnu, arogantnú komunikáciu. Verte mi, moji kolegovia, ktorí Vám zdvihnú telefón sú tiež len ľudia z mäsa a kostí. Majú strach o seba, svoje rodiny, starších rodičov, ktorých majú na Slovensku a nemôžu nasadnúť s Vami do lietadla a vrátiť sa tak ako Vy. Lebo slúžia Slovenskej republike a teda Vám. S nadhľadom prijímajú niektoré absurdné požiadavky ale prosím Vás všetkých, nenadávajte im.
Zostaňme aj teraz ľuďmi a majme k sebe rešpekt.

Vidíš, aké sú to odporné zmrdy? Keď si sa ty vedel vrátiť po vlastnej osi za dva dni z Afriky, hentie odporné štetky mohli byť už dávno doma aj z tej najväčšej diery.

Kedy im už konečne Korčok povie napriamo, že je tu PANDÉMIA - a že o tom vedia už dostatočne dlho? Veď bol donedávna v USA a nenaučil sa tam, čo urobili USA? "Máte tri dni, aby ste sa vrátili. Potom zatvárame". Toto odkázala Amerika svojim občanom v zahraničí. A čo robíme my? Bavíme sa s vážnym potenciánym rizikom pre verejné zdravie na Slovensku - a v konečnom dôsledku pre celé slovenské hospodárstvo - ako so slečinkami v cukrárni. Doboha s nimi.
Americká armáda už zalieza do horských brlohov vybudovaných pre prípad jadrovej vojny - a my sa tu stále hráme na dobrých a pekných.

mnkr

..ale ja som vazne chcel len povedat, ze sa mi mesta s minimom ludi, bez zhonu, dopravnych zapch a stresu celkom pozdavaju

Ema

na max. štvrť miliardy ľudí, ktorí bývajú inde ako ja.
A inde ako ty, samozrejme :)

Neveril by si, koľko ľudí začína byť z tohto vyľudneného stavu príjemne prekvapených a nadšených.

mnkr

aj mi odlahlo, ze nie som sam s tymto pohladom na vec :-)

slaven1

Prešlo viac ako dva týždne s cirkusom okolo rúšok. Je už nejaká továreň, ktorá pre Slovensko chŕli 100000 rúšok denne? Znárodniť, modifikovať výrobu, vyrábať. 2 týždne. Je?

Bolo treba, tak ZSSR za mesiac vykalibroval linku na výrobu T34. Náročnosť výroby rúška vs. tanku.

V strategických štátnych podnikoch v Maďarsku sa objavili vojaci

mirage

sviridov - vremja vperjod

https://www.youtube.com/watch?v=XFZIlULHCgs

bolo by zaujimave vidiet prihovor leonida i.b. k teme corona

slaven1

Leonida, ktorého? Veľa ich tam majú.

Skladbu od Sviridova mám už niekoľko rokov v archíve. Dobrý kúsok. Čím odpoviem, napadá ma toto:

https://www.youtube.com/watch?v=5d25K2UzzZU - prespievanie socialistickej skladby

Norman

Leonid je iba jeden.
Už nikdy nikto nebude taký.

Ivan Kochman

Bola si už zaľúbená aj vy ostatný čo to tu čítate? Čo tá láska vlastne obnáša? To je vlastne to najdôležitejšie na tom všetkom. Ak niekoho milujeme, tak naňho nielen myslíme ale aj chceme mu robiť radosť a tak vždy skúmame čo má ten koho milujeme aj rád a to aj vyhľadávame aby nás ten koho milujeme aj miloval. Takto vieme milovať svojich partnerov a o svojich deťoch ani nehovoriac, tým dávame ešte väčšiu lásku a to hovorím preto že nedostávame z tejto lásky presne tak isto naspäť. Pouvažujte nad tým čo ste všetko boli vždy ochotný vykonať pre toho do ktorého ste v minulosti zamilovali, pospomínajte si. Robili ste vari to čo sa tomu do koho ste sa zamilovali nepáči? Asi nie. A tak si položte otázku. Vedeli by sme takto isto milovať aj Boha?
Ak si sami sebe budete vedieť odpovedať, tak budete vedieť koľko je hodná hentá šou.

slaven1

Kam sa hrabem ja s Normanom :)

Ľubov

je to kňaz. Tak mi niekoho pripomína,koho len? .-)

slaven1

Z kňazov, ktorý u mňa rezonujú poznám len Kuffu. A ten by nestrácal čas v tomto salóne*, ten koná hmotné veci v hmotnom svete.

* ľubime salónik

Norman

Kuffa je ten, čo zvolal modlenie z celého Slovenska do Bratislavy, a potom tam sám neprišiel, lebo je mopslík? Lebo pán veľkomožný povedal, že nesmie.
Tým si definitívne preťal autoritu u všetkých ľudí, aj keď u mnohých len podvedome.

Roland Edvardsen

Kuffa naozaj nie je moja šálka kávy, ale ak sa dá ten človek nejako pozitívne politicky využiť....potom proti gustu žiaden dišputát. Ale z tých novších cirkevných osobností na Slovensku by sa dal, imho, oceniť nebohý kardinál Korec - ak už by som mal niekoho spomenúť. Ale inak je to skôr bieda, to je pravda.

Ema

a to akémukoľvek, najmenej päťmetrová vzdialenosť.
Pápež pri mimoriadnom Urbi et Orbi nech ti ide vzorom. Ľudoprázdno, len hygienický dážď a jedna nenápadná postava pomocníka.

Vidia, a napriek tomu sú slepí, ako hovorí biblia.

Ľubov

Preto teraz chápem opatrenie,ktoré navrhuje Matovič (kontrolované obmedzenie pohybu počas sviatkov) za správne a vlastne po prvý raz s ním súhlasím.
Niekto sa odvoláva na "zdravý rozum" https://debata.pravda.sk/debata/547783-zupan-droba-treba-zdravy-rozum-ni... ,ale predsa dobre vieme,akí sme.

vrbovčan

Dnes som sledoval plačovku. Asi všetci sa snažíme analyzovať Igorove príhovory z pohľadu amatérskych psychiatrov. Nuž tak v tej dnešnej som vyčítal, že keďže Igor má utkvelú predstavu, že je mesiáš a že až bude vládnuť všetci pochopia, ako to myslí dobre, tak to pochopia aj voliči Smeru. Tak vlastne zvíťazí nad ešte neporazeným, v jeho ponímaní, neponíženým Ficom a Pelegrinym. Keďže sa mu to ale nedarí, skôr opak, tak v podvedomí trestá voličov. Trestá ich za to, že ho nepochopili. Trestom je použitie armády. Jasne to z jeho prejavu vyplýva, lebo jeho zákaz vychádzania odôvodnil tým, že Pelegríny nezakaranténoval repatriantov a preto všetci budeme zavretí. A až to pochopíme a dištancujeme sa od neho, on víťazoslávne zmierni svoje diktátorské činy.

Roland Edvardsen

Vrbovčan má pravdu, Ľubov. Každým dňom je to zreteľnejšie, že ten chlap s premiérskou funkciou ešte viac zošalel. Je to tak, aj jeho už chytá mesiášsky komplex. A vôbec, on bol vždy fanatik. Osobne si myslím, že on už to s tými opatreniami jednoducho prepískol - a hlavne je to celé také chaotické a miestami nelogické, viď napr. tie obchody a do toho tí dôchodci. Dnes inak výnimočne prekvapila Čaputa - tá dokonca uštipačne niečo naznačila spomenutím výrazu mentálne zdravie. :-) Alebo ju preceňujem? Tak či onak, Matoviča ponížila. A vlastne ani neprekvapila, keďže progresívcov to stále štve, ako dopadli tie voľby a Jokerove kiksy sa nateraz hodia aj im. Aj oni majú záujem o predčasné voľby. Hovorím, že nastala taká zvláštna doba, keby národovci a progresivisti majú rovnaký cieľ a spoločného nepriateľa. :-)

vrbovčan

"mam kamaratov policajtov, bude sa žmútiť očami"

Ja ale mám obavy, že cez sviatky sa odohrajú nejaké incidenty na cestách s hliadkujúcou políciou a armádou a to bude pre neho dôvod tento stav predĺžiť. A zase to celé odôvodní bývalou vládou. Atď.....

Ľubov

Tentoraz je najdôležitejšie,aby boli ľudia donútení ostať doma,necestovať po Slovensku krížom-krážom.
Povie napr.jeden frajer,veď ja som zdravý,idem frajerku poliať do Partizánskeho,je to len kúsok.Hodinka.
Alebo niečo podobné. Myslime teraz na to,že Velkonočné sviatky sú momentálne väčšie riziko,ako Matovičove psychické problémy.

vrbovčan

Čo i len naznačiť použitie armády treba z pozície moci je treba použiť veľmi veľmi opatrne. Opakujem, že mohlo by predĺžovaním a ďaľším predlžovaním zostať trvalé.

Norman

je typické slniečkarstvo - v spoločnosti sa nič nedá robiť, lebo "totalita".
Tie nariadenia sú obyčajný zákaz cestovania, aký vládne už dávno v Čechách (vo viac postihnutých krajinách, ako Taliansko, ani nehovoriac, ale tam už je zbytočný, pre ten (imaginárny) smrad z mrtvol sa už ani tam ľuďom nechce oslavovať - veď ste pápeža videli). To si máme teraz v strachu o Markízu ... čo tohovorím, v "strachu o demokraciu" zadrbať Slovensko opitými oblievaťmi s coronavírusom?

Okrem toho , k tej hrozbe totality ako takej: od samého začiatku je mesidžom správnej alternatívy nie to, že príde armáda a totalita, ale že súčasný totalitný režim pôsobí tak, že ho nevidno - preto je zákerný. Nám tu nehrozí žiadna armádna despocia typu Musollini či kto, ale zákerná podlá dominancia, ktorá tu už aj tak už je. Vojenskou despociou hrozia práve "antifašisti" a podobní anarchisti. Uvedomte si jedno - ak tento režim bude chciet, zavedie vojenskú despociu kedykoľvek a okamžite.
Matovič nie je pán, páni sú momentálne zalezení ako krysy a sú to ľudia v zahraničí. Matovič mal aj včera na tlačovke, pred osmou večer, hneď na začiatku svoj krátky) kolaps - ale jeho zdravotný stav nič nemení na fakte, že po Slovensku behajú stále zrejme tisíce infikovaných, ktorí sa ale teraz pohybujú LEN vo svojich uzavretých hniezdach a nedávajú infekciu ďalej. Cez sviatky by sa počty infikovaných mohli zmnohonásobiť a infekcia by prenikla do iných väčších hniezd, kde by sa začala šíriť geometrickým radom, explozívne.
Hráme sa stále s výbušninou, a Slováci sú bohužial nezodpovední a nenapíšem, že najebať sa treba, ale pri ohni (televízora) treba posedieť, lebo polocigánska mentalita jestvuje.
Týmto opatrením, ktoré Matovič podpísal, spravil prvú vážnejšiu dobrú vec, podobnú Pelegriniho príkazu zavrieť hranice.

vrbovčan

Dočasným. Len ešte raz musím upozorniť na to, že nie obsah je nesprávny, ale človek, ktorý to hovorí je nie správny.
Bodaj by som sa mílil. Ale už dnes pripúšťa, že tento zákaz po sviatkoch zostane v platnosti. Redaktorka sa ho pýta, prečo pripravované nariadenie vlády nemá ohraničenie konca svojej platnosti. Druhá sa ho rovno pýta, či uvažuje s jeho predĺžením.

2:58

https://www.ta3.com/clanok/1180408/tb-i-matovica-o-pocte-novych-nakazeny...

Roland Edvardsen

Nie, toto čo robí Matovič by som veľmi k Pellegrinimu uzatvoreniu hraníc neprirovnával - a navyše to bol ďaleko zásadnejší a dôležitejší krok ako toto. Tam je síce zhoda, že pohyb počas sviatkov nejako treba obmedziť (to ti tu nikto rozporovať nebude - hoci aj tak ten veľký pohyb sa deje práve teraz, v pondelok a utorok, sa tí, ktorí mohli už pohli. Takže je otázne do akej miery to obmedzenie cez sviatky pomôže), ale ten spôsob ako to Matovič robí a prezentuje, to je proste zase otras, ktorý zbytočne stresuje, zatiaľ skôr disciplinovane sa správajúcu, majoritu a narúša jej (vo všeobecnosti skôr krehkú) dôveru v štát. Aj tak nedávny väčší nárast nakazených patril k drvivej väčšine opäť k tým, ktorí odcestovali - na tých sa treba sústrediť a čísla máme dlhodobo jedny z najlepších v Európe, aj po zvýšení počtu testovaných. To, že Matovič musí balansovať na hrane ústavy s použitím armády je dobrá voda na mlyn pre Smer a iných jeho odporcov, že ten človek nemá autoritu a dôveru národa - a preto cíti potrebu robiť teátro.

Tá jeho motivácia v tomto všetkom, áno, tá to predovšetkým zhadzuje. Pred pár dňami totiž vyšiel prieskum podľa ktorého viac Slovákov dôveruje v boji proti korone Pellegrinimu než Matovičovi (dobrý text k tomu napr. tu). Ak Matovičov neurotický mozog reaguje takto na to, že nedostal kuraciu kožku, potom si môžeme len predstaviť čo sa mu asi muselo odohrať v hlave po prečítaní si tohto prieskumu. Hlina ho analyzoval perfektne - on nezvláda svoje komplexy z Pellegriniho, potrebuje silou mocou demonštrovať "niečo veľké" a výsledkom je nakoniec to, že vyvoláva u značnej časti populácie strach - a to vôbec nie je dobré, aby nejaký líder v čase krízy takto pôsobil, ako nejaký odporný psychoš, Caligula, ktorý tu terorizuje národ.

A Matovič sa tiež touto svojou korona iniciatívou snaží nateraz prekryť skutočnosť, že zlyháva v iných oblastiach. Tú najhlavnejšiu prácu pri Korone už spravil Pellegrini, úlohou Matoviča bude nateraz riešiť dopady tejto krízy na ľudí - a tam sa zdá byť nateraz dezorientovaný či nedostatočný. A aj preto to teátro s armádou. Nie, naozaj nie je možné ho zatiaľ pochváliť za nič. 

vrbovčan

keď poviem, že Matovičova mesianistická úchylka v súčinnosti s jeho sociopatickou poruchou je schopný, a ja som presvedčený, že to tak aj bude, neodvolá zákaz vychádzania skôr, ako bude čo i len jeden prípad pozitívny. On objavil akýsi imaginárny rebríček, zostavený ktovie kým, štátov v sile proti pandemických opatrení. Sociopat si totiž nevie uvedomiť sociálne útrapy.

Roland Edvardsen

On už to naozaj preháňa, to nevidí dnes už len slepý.
Matovičovi sa to čochvíľa začne kopiť cez hlavu. Ten finančný balík, ktorý mal oživiť ekonomiku, je stále nedostatočný a bude hroziť ďalšie prepúšťanie. Matovič mnohým veciam ohľadne fungovania štátu nerozumie, nemá skúsenosti...a je si sám toho vedomý, tak preto sa upína na tento marketing okolo korony. Len v jeho poňatí je to všetko tak zbytočne presilené až z toho ostatní chytajú úzkosť.

A áno, Matovič "vyriešil":-): https://refresher.sk/83124-Slovaci-obchadzaju-Matovicove-opatrenia-Cesto...

Ľubov

To sú pravoslávni Slováci z východu a oni jednoducho domov musia ísť,pretože pre nich sú tieto sviatky veľmi dôležité,matovič-nematovič. https://www.youtube.com/watch?v=YV9Cv3Qkfio

V utorok sa vrátia do Bratislavy.Ako každý rok. No,to som teda nečakala,že práve ja tu budem pôsobiť ako zástanca Igora Matoviča a bratislavských východniarov. Normálne sa nespoznávam,to bude tou karanténou .-))

Roland Edvardsen

Veru, už začínaš byť ako Matovič - schizofrenická. :-D

Ľubov

je málo,ktovie či nejaké ešte budú,tak potom to takto vyzerá.-D.

ps. Ale toto myslím vážne,Veľká noc na východnom Slovensku má ešte silný náboženský obsah hlavne na hraniciach s Ukrajinou. Viem to ,zažila som to.

Norman

veď ja som na tej istej strane, som ťa podporil, Lubov

Čo sa týka pravoslávnych - neviem či musia a čo musia - ale myslím, že je im to egál rovnako ako akýmkoľvek iným kresťanom či veriacim. Musia prd. Je im to tiež jedno.

Ľubov

(Pravda) Bratislavčanov a uznávam,nemusia to byť všetko grékokatolíci.-)) Sú to tí,ktorí jednoducho,nerešpektujú Matoviča,možno,keby to povedal Truban,alebo Mistrík,alebo aspoň Dostál,všakže.Sedeli by na riti. Nie,ani vírus nás nespojí s kaviarňou,zrejme bude musieť prísť niečo silnejšie,možno zemetrasenie.

Ešte jedna,trochu strelená hypotéza.Teraz,keď už aj Matovič pochopil,že mimovládky po ňom pôjdu(viď kopanec od Via Iuris cez čaputu,alebo Otvorená spoločnosť včera cez žebráka H.Fábry,alebo aj to,že Plus 7 vyťahuje nejaké prastaré veci so slepačou kožkou (pridal Roland),tak je jasné,že sa začína poľovačka,Igorko.
Možno by som konala tak nejako,ak chcem uzavrieť hermeticky Bratislavu,zastavím voľný pohyb na celom Slovensku-ako mimikry.
A medzitým Kiska relaxuje v Poprade a cíti sa už určite lepšie.

Norman

No je to v tom, že pandémia je neviditeľná.
A odrbávať vlastnú vládu je v liberálnej spoločnosti ten najoblúbenejší šport.

Vyplával Titanic na oceán , nestretol sa so žiadnym ľadoborcom, ale ľudia sa od plezíru rozhodli ho rozobrať si pod nohami. Lebo štát je zlý. Lebo si pletú štát s OBČINOU.

OBČINA, komunita, národ - to je tá vec, čo by mali rešpektovať. Nech je teda "štát" slovo pre nejaké to mocenské riadenie, ktoré sa môže obchádzať. Ale OBČINA je plť, na ktorej všetci stojíme - keď do tej navŕtajú diery, keď tej pretnú zväzujúce laná - sme všetci pod vodou.

Na rozbití tejto národnej jednoty pracujú rôzni vykorenení ksindli stáročia. Rozbíja sa vždy ľahšie, ako rastie. Nuž ale potom celý strom drbne a oni všetci kvičia ....

Aj teraz - nebolo by potrebné nariadnie vlády, ak by ľudia mali povedomie jednoty a discipliny. Stačilo by odporúčanie. Ale ľudia to nemajú.

Norman

Hrozba svojou nestabilitou a neskúsenosťou.
Ale určite nie tým, že udrží zákaz vychádzania a zavedie nejakú totalitu.

Už sa budem opakovať: celé roky vlastne presviedčam ľudí, že UŽ žijú v totalite a tak ma nenadchýňa, keď nejaká alternatíva sa ide zas brániť a bojovať proti akémusi zavedeniu totality. To je boj proti fikcii, proti veterným mlynom.

Okrem toho teraz sú naozaj reálnejšie hrozby zrútenie sa systému ako takého, príliš dramatickým spôsobom. A potom aj samotná pandémia, taká maličkosť.

Možno je zákaz vychádzania zbytočný, nik z nás nie je schopný to vedieť nejak naisto, pre všetkých, aj pre epidemiológov, sú to nové veci. Ale rizIko zo zákazu vychádzania je skoro nulové, ale prípadné rozšíenie pandémie na Slovensku je riziko priveľké.

Toto je situácia, kde sa bez centrálneho rozhodného riadenia nezaobídeme.

vrbovčan

teraz na TA3. Neviem, či ho správne interpretujem. Zachytil som ho neskoro:
"Blackout sme nedoporučovali. Z dôvodu, že na taký krok je už neskoro. Zákaz vychádzania na Veľkú noc schvaľujeme. Ak tieto dni budeme disciplinovaní, v máji budeme vonku. Ďakujem policajtom a vojakom za dnešné opatrenia. O to menej budeme my lekári mať menej práce."
Tak nejak to povedal. To ale neznamená, že takýto nástroj v Matovičových rukách nebezpečný. Čo stále tvrdím. My s Rolandom si stojíme za svojim.
Až sa ten rozhovor objaví v archíve TA3, dám ho sem.

Tu je:

https://www.ta3.com/clanok/1180490/studio-ta3-v-krcmery-o-vyssom-pocte-n...

Norman

Blackout má zrejme zmysel vtedy, keď sa jedná len o časť krajiny. Vtedy je aj prevediteľný ekonomicky. Zavrieť celú republiku by bolo priveľa. Respektíve, už teraz sme v maximálnom uzavretí, aké sa na pár táždňov dá aplikovať na celú republiku.
Číňania zavreli iba jednu provinciu, Wuhan, aj keď veľkú. Ale iba jednu z mnohých. U nás by to išlo ťažko, lebo zajebaná je celá liberálna Európa.

Čo sa týka nástroja v Matovičových rukách - opakujem, tie sú tam vždy a určite nehrozí, že sa to teraz nejak zneužije. Matovič je nervovo labilný, ale nie je to nejaký politický uzurpátor. Je to joker, možno caligula, ale nie Caezar, o Napoleonovi či Hitlerovi nehovoriac :-)

Roland Edvardsen

Tam nie je nejaký väčší názorový rozdiel medzi nami a Normanom. Len my dvaja sme upozornili viac na istý negatívny aspekt. A ako vidíš, terajší vývoj nám dáva pekne za pravdu. Krajina sa ocitla v chaose (a ešte k tomu riziko infektu korony je v reáli týmto Matovičovým rozhodnutím zvýšené), presne ako to všetci triezvi odhadli, že k tomu pri Jokerovi musí dôjsť. Áno, aj my súhlasíme s Krčmérym. Ale tu ide aj o ten spôsob, aj to bolo zásadné. Ešte aj Kalavská prízvukovala opatrne, že odporúča vláde, aby odporučila občanom...ale to by nemohla byť vláda pod kontrolou neschopného psychoša.
Norman má pravdu, že toto rozhodnutie Matoviča sa výrazne zapíše, ale inak ako to Pellegriniho, t.j. zapíše sa negatívne. Matovič je vskutku ideálny premiér pre Smer. :-)

Ľubov

sú povestné. To zas určite každý vie,poznám príbeh ,keď zúfalý chlapík (toto leto) zo strachu,že bude meškať na pracovné stretnutie,odparkoval v Galante pred žel.stanicou a z Galanty šiel do Bratislavy vlakom.Lebo po ceste sa normálne nedalo a to bolo len obyčajné pracovné ráno.
A čo majú všetci tí šoféri v hlavách,keď niektorí nemali ani základné doklady so sebou? Je to prinajmenšom diskutabilné. Pre mňa táto situácia znamená len potvrdenie toho,že odpurúčať občanom ,aby obmedzili jazdy autom bolo úplne zbytočné.

sandro

Ak este niekto nechape co sa dnes stalo :
policia prave rozniesla virus tak, ako to len za danych moznosti bolo mozne. Ano, mohli skusit este kazdeho vodica bozkavat na pery. Ale to dovolene nie je. Tak aspon zobrali erarne pero, dotaznicky, a vsunuli to kazdemu jednemu vodicovi do ruk. Pekne z rucky do rucky. Nehovoriac o kontrole dokladov. Takmer kazdy z policajtov prisiel urcite pocas akcie do kontaktu s niekym nakazenym. Matovic&comp su totalni idioti.

Norman

áno, policajti sú nezvyknutí na takéto akcie. Áno, Matovič na to nemá, aby na to dohliadol.
Nejaký debil prikázal, že majú čeknúť každé auto, a potom v tomto systéme NIK nebol schopný to odvolať. zmeniť.

A samozrejme bulvár bučí - buu, siahli nám na naše zlaté tela, na autíčka :-)

Zákaz a kontroly mohli dať len od zajtra. Ale práve preto, že bolo jasné, že sa mnohí pokúsia to obísť, dali to o deň skôr. Nuž, tak to trocha nezvládli.

Norman

Za opatrenie, za zákaz vychádzania, bol Matovič, Krčmery a napríklad ja.
Vy ste boli proti.
Ale toto nerozsúdime, je to principiálne náš pohľad na vec, čo nám viac vyhovuje. Aj vlastné cestovné nutkanie, ale aj dôvera ľuďom. Ja týmto ľuďom neverím, ak by nemali dohľad, už by to tu bolo ako v Talianksu.

Na Slovensku sa teraz nič nedeje, len policajti, neskúsení na takéto veci, trocha zahltili cesty. Minister vnútra je debil. To je všetko. Bulvár preháňa.

Roland Edvardsen

Nie, my sme naopak s Vrbovčanom boli za to za čo boli aj Kalavská a iní experti (a aj Smer, SaS, žaludi a kopec iných ľudí a strán): aby vláda dala odporúčanie a robila propagandu (ako to predtým robila aj Pellegriniho vláda, ktorej to stačilo, ktorú ľudia poslúchali), bez tohto teátra s fízlami a armádou a blbých Matovičových kecov o blackoute, a aby sa zbytočne neblokovali tie cesty. Situácia nám dáva teraz pekne za pravdu.
Policajti len museli plniť pokyny z uznesenia vlády. Politicky sú zodpovední Joker a minister vnútra Mikulec, tu niet o čom.

Norman

že vydajú vládne nariadeniem urobia bububu a to bude všetko.
Nuž, rozhodol sa zapojiť naozaj policajtov a vojakov - ešte dobre, ž esa nepostrielali.

Nerozumiem ale, ako vám situácia dal za pravdu?? Ak by sa neurobilo nič, za chvílu by bolo SLovensko zamorené. Aj tak na tom osadníci pracujú.

To, že je Matovič neurotik, sme rozpoznali ako prví. Ale to neznamená, že treba všetku politiku vlády ignorovať a robiť jej prieky. V tomto už klesá Smer na úroveň Matoviča a je to škoda aj chyba.
Takisto vidno, ako sa politika mocných financií ide prejaviť cez Sulíka proti súčasnému status quo. Zas to smeruje k výmene zlého politckého vedenia za ešte horšie.

Ináč čo sa dnes stalo? Už teraz nik o ničom nevie. Zápchy okolo Bratislavy? Ľudia len zabudli na dennodennú realitu, odkedy pred mesiacom prestali chodiť naplno do roboty. Dnes to bolo o niečo horšie, ako obyčajne - no a? Čo, chcejú od nás náhradu škody? :)

Keby Matovič nebol pacient a neplakal na tlačovke, väčšina z populácie by o ničom ani nevedela.

Roland Edvardsen

Áno, presne tak: situácia dala za pravdu môjmu a Vrbovčanovmu skepticizmu ohľadne tohto Matovičovho nariadenia. Správne sme obaja vycítili a vypozorovali, že je to sprostosť a že Matovič aj v tomto zlyhá. A väčšina ľudí s nami súhlasí. Od očividne jebnutého Matoviča začínajú teraz mnohí dávať ruky preč - pochopiteľne.

Inak obdobné pomätené nariadenie mali aj v Taliansku a presne aj tam to spôsobilo, že sa masy húfne rozbehli z Lombardska do celej krajiny. Joker sa očividne inšpiroval najviac zamorenou európskou krajinou. :-)

A kontrolovať autá len námatkovo, to má potom aký zmysel? A kontrolovať všetky je očividne nezmysel. Ale to mali policajti nariadené vládou, tak znel príkaz. Matovič, ak sa chce hrať na zodpovedného premiéra, si mal riadne zistiť a prečítať, čo sa vlastne nariaďuje, zaujímať sa o to, ako to bude na ďalší deň vyzerať na cestách.

Smer klesá na úroveň Matoviča? No a čo, ak? Nech mu tie všetky špinavosti za tie roky pekne zrátajú, psychoš si to zaslúži. Smer sa aj tak ozýva voči očividným nepotrebným nezmyslom, ktoré len deptajú a stresujú obyvateľstvo typu špicľovací zákon, ale aj tento nezmysel s autami, kedy ešte brzdili aj zdravoťákov a dodávky potravín... Ak bude Smer brojiť proti niečomu naozaj pozitívnemu, hoc by to vymyslel aj Caligula, tak sa ozvem aj proti nim. Nie som slepý. Za mňa to Smer zatiaľ robí dobre, a aj LSNS. Nech ho len nešetria, psychoša, nech sa len zrúti v priamom prenose, pred národom.

A Sulík má pravdu, že ekonomika sa nedá dusiť donekonečna, aj okolité štáty už postupne začínajú zmierňovať isté opatrenia. Matovič silou mocou chce uhrať akýsi rekord v nízkom počte nakazených, ale to nemôže byť len o tom - takto zase zabije národ pomaly, postupne, smrťou asi aj horšou ako nejaká korona. Chce to iný prístup, než aký zvolil henten magor, jednoznačne.

Náhodný okoloidúci

Podľa nejakej štúdie z Texasu sú štáty bývalého soc. bloku oveľa menej zasiahnuté smrteľnými prípadmi korony, lebo väčšina obyvateľstva bola zaočkovaná proti TBC a to sa nejako výrazne pozitívne odrazilo na imunite, údajne umiera desatina z toho, čo na Západe, vzhľadom na počet obyvateľov. Ak je to pravda, tak to hrá výrazne v náš prospech. Zlatí komunisti.
Dnes o tom písali HS.
https://www.hlavnespravy.sk/vedci-texaskej-univerzity-tvrdia-ze-krajinac...

Musím doplniť, že to boli vakcíny vyrábané u nás alebo v krajinách RVHP, nie súčasné Molotovove koktejly od Big Pharma, s neznámym zložením.

Norman

To o očkovaní proti tuberkulóze písali už v sobotu Hospodárske Noviny, aj Pravda. Je to ale ošemetná vec, môže to dať ľuďom falošný pocit imunity.
https://www.startitup.sk/novou-zbranou-proti-koronavirusu-moze-byt-vakci...
https://hnonline.sk/svet/2125745-tajna-zbran-v-boji-proti-koronavirusu-v...

U Nás sa prestalo očkovať až roku 2012.

Čo to má s komunistami spoločné, neviem, očkovali aj iné štáty a komunisti boli v absolútnej väčšine hnusné svine a kvôli nejakému očkovaniu, ktoré bolo potrebné, im netreba verejne ďakovať. Komunisti boli to, čo je Kiska a jeho tatko - aby sa nezabudlo. Režim prelezený Kiskoidnými sviňami - to bol reálny komunizmus.

Norman

Nariadenie má svoju hlavnú funkčnosť priamo na Veľkú noc.Takže dnes naozaj nemôžeš povedať, že sa potvrdil váš skepticizmus.
V tomto sa proste nezhodnem. Vy si myslíte, že je to jedno, ja hovorím, že ľudia sú nezodpovední a blbí.

Šamozrejme, keď zastavili auto a trvala jedna kontrola desať minút , tak to niekto pokefoval. Zaujímavé, že neskôr dokázali policajti pokyn, aby to nechávali a zrazu bolo všetko v poriadku. Iba debila mohlo napadnúť kontrolovať autá idúce DO Bratislavy. Ale holt - ak sa chce, tak sa dá, ak sa nechce, tak sa naozaj sabotuje. A prinajmenšom sa robí hystéria. Bulvár mal zas o čom písať, vrátane HS :)

Všetky kontroly sa robia námatkou - napríklad na alkohol. Na Veľkú noc boli vždy všade policajti a nechávali fúkať.

O tom, že by v Taliansku mali nejaké prísne opatrenia, o tom pochybujem. Každý vie, že to bolo presne naopak. Prísne opatrenia mali v Číne a vidno rozdiel.

Dodávka potravín brzdili? Čo si nedostal teplé rožky, ako Sulík?

Smer to nerobí dobre. Frflal už aj proti telefónom a podobne. Je to tupé a priehľadné. A je to nezaujímavé.

Ten smer, ktorý sa tu vedie, zvolil ešte Pellegrini a všetci sme ho tu za to chválili. Ako to dopadlo pri inom pristúpe, to vidno aj v Amerike, v Spanielsku a Taliansku.
Sulík je peniazmi posadnutý primitív, nič mimo nich nepozná. On je proste stále v opozícii, aj keď je vo vláde. Okrem toho mu treba pripomenúť, že automobilkám NIK nezakázal vyrábať - prestali sami na podnet svojich centrál. Výroba je vlastne najmenej obmedzená - zrušené sú len obchody a kaviarne. Pozri sa do Newyorku, nielen ako tam skapínajú v nemocniciach, ale aj na to, AKO sú tam teraz prázdne ulice a všetko ochromené.

Okolité krajiny hovoria, to sa povedalo aj u nás, že sa bude zmierňovať. Ale Cesi už zakázali aj jazdiť na chaty a podobne. Som si istý, že susedia tak skoro "ekonomiku neuvolnia".

Roland Edvardsen

Slováci sa zatiaľ chovali výrazne disciplinovanejšie než iné národy, ale budiš, že na Veľkú noc by sa správanie u niektorých mohlo uvoľniť. Opäť, tu nie je rozpor medzi nami v tom, že počas týchto sviatkov sa mali opatrenia sprísniť a mala prebehnúť nejaká silnejšia kontrola.

Matovičovci však zlyhali v technickej realizácii a v blbom nápade kontroly všetkých áut. Prečo toho debila, kto toto nariadil a nesie za toto zodpovednosť jasne nepomenuješ? Nechceš predsa prijímať Matovičove klamstvá a výhovorky? Matovič sa zbytočne bráni tým, že na nejakej plačovke spomenul slovo námatkové. V mimoriadnych opatreniach vlády bolo uvedené, že sa má kontrolovať každé auto. A ešte aj v pondelok na tlačovke to prízvukoval jeho minister vnútra spoločne s Naďom - a policajti o tom aj predčasne informovali na FB. Skrátka to dokefovali Matovič, Mikulec, Naď - vláda. Policajti sa už len museli riadiť tým, čo mali v papieroch ako príkaz.

Toto v prvom rade a predovšetkým kritizujem. A táto situácia, táto obrovská koncentrácia ľudí (z ktorých značná časť neboli ľudia, ktorí utekali za rodinou na sviatky, ale tí, ktorí normálne išli pracovať či pracovali) a policajtov na jednom mieste, naopak, len zvýšila riziko prenosu koronu (nechce sa mi tu teraz podrobnejšie popisovať, prečo to bolo zrovna tam zvýšené), čiže aj v tomto smere sa zlyhalo, došlo presne k opaku, ktorý sa zamýšľal. V tomto musím dať za pravdu aj Sandrovi.

A nakoniec, to najhoršie, čo dvíha mnohým žlč, bolo Matovičove zvaľovanie viny na druhých: na Lučanského a Pellegriniho. Pellegriniho si teraz zase berie do huby aj v novom statuse na FB - toto je už obsesia. On sa mu silou mocou chce akože vyrovnať v obraze záchranca národa, ale robí presný opak - národ "zachraňuje" tak, že ho traumatizuje a dusí. A zbavoval sa viny za použitia úplne nehanebných klamstiev, ako keď tvrdil, že za toho infikovaného cigána môže Pellegrini, pričom ten cigoš pendloval medzi SR a Anglickom za jeho vlády. Prečo povinnú karanténu zaviedol len v pondelok, keď už je u moci 3 týždňe? Zbabelý vyhovárač a klamár.

Matelko proste včera veľmi nasral národ a trochu ma mrzí, že to bagatelizuješ a snažíš sa ho nejako ospravedlňovať. Načo? A áno, súhlasím, že Sulík je chuj. Ale nemám dojem, že by bol horší ako Matovič.

Norman

je nepríjemné, že obmedzenia sa týkajú prevažne volnocasovej aktivity - ale holt ekonomiky sa nemožno moc dotýkať, tak sa robí toto.

Hej, problém bol v akejsi realizácii, na tom by sme mohli skončiť.
Určite nie je problém v tom, že by som zrazu nevedel nadávať na Matoviča. Ale ja vidím situáciu bez neho - je tam nejaká požiadavka od tej komisie a potom je tam minister vnútra a policajný prezident, aby ju zrealizovali. To je všetko. Tam niekde v tejto oblasti je aj vinník tej absurdity včera.

A takisto je tam ten aspekt, že chyba v policajnej realizácii sa prenáša nielen na Matoviča, ale na celú tú myšlienku obmedzenia pohybu. Ja sa zastávam tej myšlienky. Proste proti nej nič nemám.

A taká ta hystéria, čo sa strhla ... "Lebo Fico", teda teraz už "Lebo Matovič". Ten istý rukopis tej istej hysterickej vrstvy spoločnosti. Fuj fuj, to už naozaj odmietam, s tým vreštiacim plebsom jednoducho nechcem ja nič mať..

Toľko môj faktický pohľad na vec.

Ale zas chápem, ak má niekto na celé to obmedzenie negatívny náhľad, ako aj to, že potom kritizuje aj prevedenie.

----
K drobnostiam: no zrejme to nebolo dotiahnuté a premyslené, ale na to tam je práve policajný prezident a podobný, nie aby tupo čumel, ale aby sa ozval, keď je niečo nevykonateľné, aby upozornil dopredu, alebo reagoval na situáciu. Nedomyslel to niekto, ýe okolo Blavy a iných väčších miest v pracovný deň je to nezmysel. Kto toto nedomyslel? Matovič? Takúto drobnosť? To je naozaj na iných.

Samozrejme, Matovič to politicky nezvláda, presne, ako sme predpovedali. Ale aj preto ma neprekvapuje.
Áno, nemal zvaľovať vinu na Pelegriniho, to bolo úplne mimo ( to bolo s témou virus u cigáňov - ale snažil sa tým prekryť problém dopravy) - nemal to robiť.

Za druhé, nemal obviňovať políciu a tak - mal ísť a Lučanského na mieste vyhodiť. Sprostý Matovič si ukážku sily odbavil pred týždňom na tom riaditelovi Štátnych reziev - teraz mu to akoby chýbalo, ale teraz to mal urobiť. Lučanský alebo ktokoľvek mal padnúť.

Matovič je naozaj podliak a nezvláda to. Ale hovorím, sú tu stále aj iné sily, ktoré sú ešte viac odporné.

Roland Edvardsen

Ok, je to vyjasnené. Áno, dá sa k tomu pristupovať aj tak, že "nebudeme sa znižovať na ich úroveň". Ale podľa mňa je legitímny aj recipročný prístup.

Ja len, že ten prístup "leboFico" sa teraz Matovičovi vracia ako bumerang. Ak sa dnes všetky omyly a prešľapy systému a ľudí v systéme budú prisudzovať Matovičovi pôjde len o reciprocitu toho, čo on sám celé roky stváral voči vláde Smeru. Je to proste karma, nech si to teraz vyžerie za všetky tie roky. Akože tu v slovenskej politike boli samozrejme kdejakí zmrdkovia, veď mali sme tu aj dzurindovcov, že áno. Ale Matovič naozaj výrazne prekonával ostatných v plytkosti, v hraní na primitívne pudy a v hejte. Ja teda dnes smerákom, a ani nikomu, nemienim vyčítať, že mu to chcú vrátiť. Existuje aj termín spravodlivá pomsta.

A sú aj horšie sily? No áno, veď ja som sa svojho času, ani nie tak tu, ale skôr na FB, tiež primárne venoval progresívcom. Ale proste tí sú dnes mimo parlament a žezlo v rukách má trnavský psychoš. Ak budú progresivisti mocnejší, určite im aj budem venovať náležitú pozornosť. Ale Matovič a jeho Oľano naozaj nie je o moc lepšie. Ako veľké výkričníky bohato stačia Smatana ako štátny tajomník Budaja či Naď - ľudia jasne napojení na korporátno-globalistický sektor.

Ľubov

dnes o 19 50. https://www.omediach.com/tv/17751-zuzana-caputova-poziadala-rtvs-o-mimor...
S Bruselom a najmä s USA na večné časy a nikdy inak.

Urááá !!!

ps. Roland,veď ja sa s Tebou ani nemôžem poškriepiť,kto mi potom bude zisťovať informácie o filmových premiérach?.-))). Inak dalo by sa zas niečo riešiť (CE5 Kontakt začal). Ale nechcem to preháňať,verím,že T.Hlaváč bude na nás pamätať.

Roland Edvardsen

Korčok mal teraz vyjadrenie, kde sa vyjadril proti myšlienke Slovenska ako mostu medzi Západom a Východom. A vraj plánuje zatočiť s "konšpirátormi". Po Naďovi a Smatanovi ďalší jasný.
Znova opakujem: túto vládu netreba nijako šetriť (lebo by mohla prísť "horšia"). Až na zopár jednotlivcov (možno niektorí zo Sme rodina, možno aj Kollár, uvidíme) nestojí ani za psí štek.

Ľubov

pri jeho poslaneckej práci. https://magazin1.sk/mazurekov-totalny-naklad-na-procka-ktoreho-si-pomyli...

Nedá sa k tomu povedať nič,len zdesene mlčať.

Roland Edvardsen

Pročkov "humor" sa mi nikdy nepáčil. Pročko stelesňoval ten úplne najhorší televízny nevkus a úpadok vôbec (a to píšem ako niekto, kto nemá problém ani s vulgárnejším, nízkym, humorom, napr. ako decko ma bavil Uragán, Telecvoking a pod.). Celý problém bol totiž v tom, že Pročko jednoducho nebol vtipný, normálne nebol vtipný, lebo mu chýba invencia, reálny intelekt a talent, tak ostával len extrémne trápnym. Ten človek len využil zábavný priemysel na ventiláciu svojich duševných porúch, obdobne ako Matovič využíval za týmto účelom slovenský parlament - a dnes vládu. Tí dvaja sa jednoducho našli, sú ako súrodenci.

Norman

ani tak nevyčítam, že mu to chcú vrátiť, ale že to robia zas tak nemastno neslano.
Proste je to o ničom, bez výsledku.

A upozorňujem ešte, že sa nezastávam Maťoviča, ale určitého postupu.

Konieckoncov, asi by bolo naozaj dobré ho zhodiť čím skôr. Je to doslovne pacient.

vrbovčan

hovorí o tom, aby ostúpil. Teda apeluje na neho, aby zvážil on sám, či na to má.
Z pohľadu Smeru je na to ešte priskoro. Treba to nejak vyčkať a minimalizovať škody. Jedná sa o to, aby bolo s kým jednať o novej vláde. Chce to ešte čas.

Norman

Je verzia, že odíde zo zdravotných dôvodov (tak sa vyčerpal v boji s pandémiou, fnuk). Podobne, ako Kiska.
Potom by to dostal Heger.
Tak prichádza slepé kura k zrnu :-)

Osobný názor: Heger je vcelku sympaták. Raz som sa s ním krátko rozprával, smial sa na mojom vtipe, kto má pochopenie pre môj humor, má moje sympatie :)

Ale Roland má právdu, že sú tam vo vláde jedovaté zmyje. Lenže voľby neprichádzajú do úvahy, kým sa nevyjasní pandémia. Ale možno už o mesiac, dva, bude jasnejšie.
(vidíte, že som optimista. Nie, všetci veru nezomrieme. Bohužiaľ.)

Roland Edvardsen

Ak by odstúpil zo zdravotných dôvodov, bolo by to zodpovedné a úprimné rozhodnutie voči Slovákom z jeho strany. Ja som si síce hovoril, že nech tam ostane dlhšie, povedzme rok alebo aj dva, aby bola "sranda" a aby si to voliči OľANO poriadne pretrpeli a hanbili sa za svoju voľbu, ale áno, je to nezodpovedné uvažovanie. Takto narušený človek nemôže byť nikdy dobrým premiérom a má potenciál napáchať obrovské škody. Takže tiež hovorím, čím skôr pôjde preč, tým lepšie - pre každého vrátane Matoviča.

Heger by bol určite lepší premiér ako Matovič (ale tak to sme zase aj pritom, že to kdekto :-)). Mne prišiel, čo som ho pozoroval v NRSR, trochu arogantný. A pôsobí suchopárne (to je rozdiel oproti Matovičovi alebo Pellegrinimu, ktorí majú výraznejšiu osobnosť, ktorá bude u ľudí rezonovať). U mňa nie je ľahké nájsť sympatie pre ľudí ochotných ísť robiť podržtašku niečomu takému ako je Matovič. Uvidíme ako sa to vyvinie, ale tá ovcovitosť v OľANO je nesympatická - Matovičovi by tam mal už niekto dohovoriť, napr. Heger, Krajči, Mikulec a iní jeho ministri, že takto to ďalej nejde a nemôžu mať 4-hodinové krízové zasadačky o metroch kubických a pod., kde Matovič zaiste len kecá, kecá a kecá a nepustí poriadne ostatných k slovu (hej, vieme si predstaviť). :-)

A ešte jedna vec ma stále zaráža (keď už si spomenul Hegera). Prečo bolo toľko kresťanov, myslím tých naozaj silnejších a aktívnejších, tak priťahovaných k Matovičovi? To im naozaj stačí, že niekto je pro-life a žije v dlhoročnom manželstve (to je síce pekné, ale nie je to všetko)? Matovič sa choval veľmi neeticky, nemorálne v iných oblastiach života a celkovo často pôsobí ako vulgárny primitív. To ma tak trochu zaráža, že toto ich nejako neodpudilo (aj z vlastnej skúsenosti viem, že takýto silní kresťania, typu Krajči, sú citliví na kadečo, aj na verbálnu vulgaritu, verejné nedôstojné správanie a pod., napríklad). Hmm?

Náhodný okoloidúci

Takmer každý v našej politike, kto žil v USA, predstavuje bezpečnostné riziko. Hegera nevynímajúc. Bez ohľadu na inak občas zdravé postoje a osobné sympatie.
Výnimkou je asi len Karol Ondriaš a čínsky prezident.

Roland Edvardsen

Súhlas, N.O. Heger je americký produkt, v USA mu očividne pekne vypláchli mozog a hrozí, že bude dosť pro-americký, ešte aj viac ako by bol Matovič. Ideologicky to môže byť niečo ako neokon.

Náhodný okoloidúci

Na druhej strane - Lajčák študoval v Moskve a tiež pre nás predstavuje bezpečnostné riziko. Je to vec "harakteru".
Ale tí vo veľkej Amerike sa veľkou vodou vyštudovaní sú viac vybrainwashingovaní a politicky úplne nesvojprávni.

Norman

Ondriáš je príklad, že to tak nemusí byť :-) USA obdivujú len tí, čo ich nepoznajú. A v dnešnej čase elektroniky je fyzický pobyt druhoradá vec.

Roland Edvardsen

Samozrejme, že to tak nemusí byť a každý je individuálny a individuálne vníma a reaguje. Ale konkrétne Heger sám písal, že práve v Amerike ho "osvietilo". Zdá sa, že bude mať pozitívny vzťah k Američanom. Ja pochopiteľne nechcem nijako predbiehať, len konštatujem dojem a pravdepodobnosť.

Náhodný okoloidúci

Na celom svete, v každej krajine žijú ľudia, ktorí sú nám hodnotovo blízki, aj takí, s ktorými si nemáme čo povedať alebo v nás vzbudzujú zhnusenie. Líši sa len ich početnosť a percentuálne zastúpenie, ako ukazujú voľby. Ale taký rozdiel vo vnímaní iných môže dokonca aj v rámci pokrvnej rodiny.
Ide teda aj o to, čo človek vedome alebo podvedome vyhľadáva, aké má "mentálne nastavenie".
Aspoň že je ten Heger úprimný :D

Norman

Nemyslím a neverím, že by kresťania tam naozaj verili v kresťanstvo Olano, a samého Matovica. Alebo v kresťanstvo samého seba.
Olano je typická akčná skupinka za účelom dostania sa do parlamentu - a ani sa tým netají. Každý tam predsa hrá tak trocha za seba, nie?

Fakt by som rozlišoval medzi vymytými mozgami (typ Czefalvayová, Naď, do veľkej miery Klus), za druhé bezcharaktérnymi chrapúnmi (Lajčak, Korčok, Kiska ) a ľuďmi v systéme, ale ako tak mentálne zdravými (Pellegrini?, Heger???) .

Podľa mňa je kresťanstvo Olano len povrchná hra, politická rola, ktorú si vybrali, lebo iná nie je k dispozícii.

Roland Edvardsen

No, Oľano bolo a je známe tým, že doň vstupovali skupiny tzv. profesionálnych kresťanov, prípady ako kazateľ Škripek, alebo aj tento súčasný minister zdravotníctva, Krajči, ktorý je niečo ako babtistický kazateľ a pesničkár (aj to, že sa v ňom angažujú nielen katolíci, ale títo z protestantizmu vychádzajúci charizmatici je zaujímavé). Aj Kuffa bol predtým v Oľano. Oľano podporovala pred voľbami aj Tutková a mnohí iní z tejto sfére (aktivistickí kresťania, pro-liferi). Títo ľudia nepochybne úprimne veria.

Druhá strana je tá, že im nevadí, že Oľano je miš-maš (jeho súčasťou bola napr. aj Budajova strana, ktorá podporuje gay partnerstvá, napríklad), a spoločne s nimi sa zvezú aj slniečkársky extrémisti ako Smatana. Ja neviem, ale podľa mňa, by kresťanským idealistom Matovičov plytký a machiavelistický typ politiky mal vadiť. Ale nevadí, ba dokonca pôsobia pri ňom ako ovce, ktoré podľahli kultu osobnosti. Matovičovi sa nedá uprieť, že je šikovný manipulátor (napokon zmanipulovať sa nechalo 25%).

Norman

ako si napísal v poslednom odstavci - nevadí im mišmaš ani chrapúnsky šašovitý vodca - takí ľudia nemôžu naozaj veriť hodnotám, ktoré deklarujú.
Osobne sami pred sebou sú mnohí zrejme presvedčení, ako MUSIA spasiť svet, urobiť niečo - a sú ochotný sa preto spojiť aj s Matovičom, kšeftárom a v podstate dekadentom.
V podstate sú to oportunisti. Ostatné strany majú predsa len nejakú takú zjednocujúcu základnú myšlienku - i keď do toho stavuoportuniizmu a korupcie včetky upadajú, samozrejme, do nejakej miery.

A už z podstaty "nezávislých osobností" platí, že je tam mix.
Aj preto Matovičovi nedávam ani rok.
Keď opadne pandémia, a nastane "čistá" ekonomická ruvanica, neustojí to.
No ale jeho politický osud - to nie je tiež ani podstatné ani už zaujímavé. Zatiaľ ho chráni pandémia.

Roland Edvardsen

Ono tí kresťania dosť podľahli tej mainstreamovej propagande proti Smeru. Na Postoji som sa niekedy dočítal, že hlavným cieľom je poraziť dve satanské strany, PS a Smer, pričom každá z nich mala byť "satanská" iným spôsobom. Strašné.
Oni ten Matovičov tzv. anti-korupčný boj vnímali ako boj proti hriechu korupcie (obdobne ako je boj proti PS bojom proti hriechu potratu, LGBT a pod.), zlému skorumpovanému štátnickému Leviatanovi, ktorý v ich očiach reprezentoval Smer. A v boji proti "väčšiemu" zlu teda prižmúrili oči nad nedostatkami a hriechmi Matoviča.

vrbovčan

po štyroch infarktoch doma so svojim rozvedeným synom prežíva, vlastne dnes už sa dá povedať dožíva. Priťažilo sa jej. Zrejme jej chýba pár dní života. Jej dcéra pracuje v Holandsku. Na Slovensko chodí tri krát do roka. Píše mi so slzami v očiach. Ja jej radím, všetko nechaj tak a príď. Mama na Teba čaká. Kým odíde.
Som veľmi rád, že tu môžem byť medzi Vami a podeliť sa o životné skúsenosti a poprieť sa, ak sa to tak vyvrbí. A pritom korektne a distingovane sa poprieť. Nenadávať si, neútočiť osobnými útokmi. Tak to má byť. Nie je úplne štandarné v tomto diskusnom fóre prejavovať emócie. O to sa tu stará hlavne Ľubov. A to je dobre. Lebo aj to treba. Som si spomenul dnes na túto príhodu, ktorá sa nedávno udiala mojej známej. Ale nemá súvis s dnešnou pandémiou, lebo sa to udialo kedysi pred rokom. Len som sa zamyslel, keby sa tak udiala dnes. A kto v takom prípade má právo rozhodnúť, či dcéra má právo prísť za svojou umierajúcou matkou. Matovič? Ten Matovič, ktorý je na seba útlocitný a zároveň na ostatných bezcitný?
Pre úplnosť, príbeh dopadol tak, že kvôli hodinovému meškaniu lietadla nestihla rýchlik do Žiliny. Nestihla ani ju. Ale hodinu pri nej sedela a rozprávala jej.
Emócie patria k životu. Súkromnému. Nie do politiky. Okrem rozvahy, rozhodnosti, prirodzenej autority tam patrí aj úcta k ľuďom.
Ja sám som tu pred pár dňami písal, že so zákazom vychádzania súhlasím. Ale nie vynúteným. O tom, či ja sa stretnem so svojim zomierajúcim rodičom nebude rozhodovať žiadny štátny úradník. Ani v čase pandémie.
Ja osobne som od Matoviča očakával, že v niektorej svojej kázni s pátosom jemu vlastným oznámi, že vzhľadom k tomu, že je nutné sa zdržať zvykov v tento sviatok, navrhuje, že v lete, keď pominie karanténa, jeden z víkendov by sa rodiny zišli a spoločne oslávili Veľkú noc a víťazstvo na pandémiou. To by mu k jeho marketingovému štýlu vládnutia svedčalo. Nestalo sa.