Všade vidí smrť. Vedci vytrénovali psychopatickú umelú inteligenciu.

Tak znel titulok článku, ktorý sa mi zjavil na monitore. To ma zaujalo.

Obsah je vceľku jednoduchý. Vedecký tím z Massachusettskej technickej univerzity chcel zistiť, čo sa stane, ak sa umelá inteligencia učí "zo zlých údajov". Svoj systém preto vystavili sociálnej sieti Reddit. Presnejšie jednej sekcii, v ktorej sa debatuje o skutočných prípadoch úmrtí ľudí.  Medzitým inej umelej inteligencii ukazovali obyčajné zábery predmetov a ľudí. Pokus prebehol v apríli tohto roku (2018).

 

Obe umelé inteligencie potom vystavili spomínanému Rorschachovmu testu, to je ten test s machuľami.  Tam, kde bežná umelá inteligencia videla vázu s kvetmi či človeka držiaceho dáždnik, tam videl tento systém "muža, ktorého zabili a vyhodili z auta" alebo "muža, ktorého zastrelili pred kričiacou manželkou".

 

 

 

Vedci a novinári tvrdia, že sytém mal "prístup len k temným zákutiam internetu". Ja by som povedal, že mal prístup k bežnej realite. Tvrdia, že je "psychopatický" - lebo je vraj choré hovoriť úprimne. Ale každý vidí prirodzene len to, čo pozná - miliardy ľudí na svete sú vystavené určite horšiemu svetu, ako tento systém AI.

A viete, ako systém určený na tento neobvyklý experiment nazvali?

Norman. Meno bolo údajne vybrané podľa fiktívnej postavy zločinca zo známeho Hitchkockovho  filmu Psycho :)

Nuž, typické, v Amerike zas objevujú koleso. Slávny MIT sa horko ťažko dopracoval k tomu, čo my tu na Slovensku na tomto portáli máme už desať rokov. A oveľa lepšie. :)

Ale vážne - sú to zaujimáve hračky. Podobné pokusy slúžia na modelovanie špecifických mentalít ( Nightmare Machine, Shelley.ai, Deep Empathy, viď linky dole). Nahrádzajú klasickú psychológiu, ktorá po inceste so psychoanalýzu zdá sa ceľkom skolabovala a nie je schopná ďalšieho vývoja. Výsledkom podobných pokusov s "umelou inteligenciou" bude spoznanie tej "skutočnej inteligencie" a hlavne zistenie, že medzi nimi nie je žiaden rozdiel. Pretože ako nejstvuje "umelá hmota", nejestvuje "umelá energia",  nejesetvuje "umelý trojuholník", tak nejestvuje ani "umelá inteligencia". Je len inteligencia menej alebo viac komplexná. 

  

zdroj:

Smetisko

Inverse

AI MIT Norman

 

Wotan

Je zarážajúce, že „vedci“ MIT sa pustili do výskumu „umelej inteligencie“ bez potrebných vedomostí psychológie. Objavujú niečo, čo by bez nákladných pokusov sa mohli dozvedieť napríklad jednoduchým štúdiom
https://sk.wikipedia.org/wiki/Tvarov%C3%A1_psychol%C3%B3gia
https://de.wikipedia.org/wiki/Gestaltpsychologie
Ale poďme k základnej téme tohto serveru, k rasovej problematike a k imigrácii.
Ak ťa už od malička vychovávajú v atmosfére ukrivdenosti a u svojich rodičov a sociálnom okolí vidíš iba patologickú reakciu na objektívne problémy tejto skupiny, nemôžeš sa diviť, že aj dobrom genetickom základe si zafixuješ sociopatický postoj k životu. Ten môže kolísať od parazitického spôsobu života, kde zlý okolitý svet (napr. „biely utlačovateľ“) je povinný ťa živiť, až po nenávistný agresívny životný scenár, ktorý môže skončiť v teroristickej aktivite.
Poznám (osobne) dva prípady sirôt Rómov, vychovávaných v adoptívnej milovanej rodine. V týchto prípadoch genetika „prerazila“ tieto šablóny, vštepované z okolia a zo sirôt sa stali šialenci, ktorí ničili život svojmu okoliu (a nakoniec umreli na následky svojej drogovej kariéry). Naopak poznám veľa inteligentných Rómov, čo sa vzopreli svojmu osudu v osade a mimoriadne úspešne sa začlenili do spoločnosti.
V samotnom Izraeli majú problémy so židovským rasizmom. Ukážkový najnovší príklad je Miki Zohar (izraelský zákonodarca za stranu Likud), ktorý v Knessete vyhlásil: „Židia sú najmúdrejší, najchápavejší (a preto – doplnil som ja) majú najväčší sociálny kapitál!“.
http://mondoweiss.net/2018/06/lawmaker-greatest-smartest/
Je neuveriteľné, koľko úsilia práve Židia venujú nájdeniu „židovského génu“! Alfred Ernst Rosenberg by mal radosť, konečne sami Židia vynašli metódu na vlastnú identifikáciu a umožňujú založiť nový holocaust na vedeckom základe! Je to čisté šialenstvo, pozrel som si niektoré z týchto štúdií a na pozadí väčšiny týchto pseudovedeckých sprostostí som našiel židovského rasistu, ktorý si snaží potvrdiť „vedeckými metódami“ svoju výnimočnosť.
Na opačnej strane sú Palestínci, ktorý už od jaslí vychovávajú (a čo je škandál aj za peniaze EÚ) svoje deti nasledovným spôsobom :
http://www.thetower.org/wp-content/uploads/2016/05/FeaturedImage_2016-05...
https://www.youtube.com/watch?v=e2MMjc8ZXlI
A my chceme výsledky takejto výchovy, s takýmito postojmi k životu, integrovať do Európskeho priestoru?
Všetko je to šablónach, životných postojoch a scenároch, teda o „Gestaltoch“.
Bez ohľadu na genetické pseudovedecké teórie takto zafixované životné postoje nie je možné masovo zmeniť. Aj individuálnou dlhodobou terapiou je prognóza veľmi pochybná.

Norman

Starému Zoharovi nevyčítam že vyhlásil, že sú židia takí či onakí. Prečo by to nemohol povedať každý o svojej rodine, svojich deťoch a svojom národe, svojej kultúre. veď aj podľa oficiálnej súčasnej nivelizačnej teórie má každý nejaké špecifiká, v ktorých je najlepší, nie?
(pravdupovediac, aj u židov, podobne ako u iných kultúr, je väčší problém ich reálny komplex menejcennosti, ako ich (hraná či vypestovaná) arogancia).

Čo sa týka tvojho záveru, že mentálne štruktúry a kultúrne štruktúry (teda matrice generujúce tie individuálne) nemožno len tak zmeniť, masovo zmeniť, to s tebou súhlasím.
Ale zas pripomeniem jednu analógiu: Augiášove chlievy. Nedajú sa vyčistiť presne, pod kontrolou, individuálne. Ale dajú sa vyčistiť nahrubo a vo veľkom. Nepresnosť je veličina komplementárna s námahou: čím nepresnejšie, tým menej námahy potrebuješ (v podstate priam Heisenbergov príncip neurčitosti - stará mytológia je oveľa múdrejšia, ako sa zdá :).
Svet je proste hra matematických vln a aj keď sa niekedy zdá, že sa na jednom mieste hromadí príliš hnoja a už s ním žiaden smrtelnik nepohne, vždy je v konečnom čase vymetený nejakou novou prílivovou vlnou (vpustenou nejakým Herkulom :).

Ľubov

Veru,až tak sme slintali (takí ako ja.-)),keď Ludvík Souček v Tušení tieňa citoval knihu Zohar. Viac tajomnejšie asi ani vtedy,za Husáka, nebolo,ako Zohar.A dnes? Hehe,keď sa mi splní sen a budem mať doma jazvečíka,romýšľam,že mu dám meno Zohar.

Tak nám padajú autority a čo bolo nedotknuteľné,zrazu je dotknuteľné.Už len ten Herkules chýba,ale to je len otázka času.Príde.

Ktovie,ako to dopadne s Merkelovou.Spomínaš ešte,ako sme hovorili o koncepte 3K z renesančného Nemecka ,špeciálne pre ženy? Kuchyňa,deti,kostol.Keď teraz vidíme tú apokalypsu,čo spôsobili za pár desaťročí ženy v politike,bude sa treba nad 3K vážne zamyslieť.Aj keď kresťanstvo(kostol)by som nahradila iným Ká.Kreativitou-čiže tvorením.

Wotan

Sú ľudia, ktorí profesiou je hlásať absolútne morálne súdy v štýle Kristovho kázania na hore. Preto chápem pápeža Františka, nemôže inak!

Ale profesionálny politiky musí byť pragmatik. Riadenie rizík (Risk Management) je vedecká disciplína, ktorej základy by mal ovládať každý profesionálny politik, hodný svojej profesie. Z pragmatického pohľadu je táto nemecká mutti sprostá hysterická sliepka.
Prečo niektorí ľudia sa radi pohrávajú s absolútnymi a prakticky nerealizovateľnými morálnymi výrokmi? Ide väčšinou o ľudí, ktorí majú nejaké poriadne špinavé a zapáchajúce maslo na hlave!

Merkelová vo svojom živote napáchala toľko svinstiev, že sa teraz snaží zanechať po sebe odkaz v štýle „Nemecká matka Tereza“. Ale falošnosť jej rétoriky ju dobieha a skončí ako nemecká sprostá sliepka, čo sa ako ukážkový sociopat prebojovala na vrchol politiky.

Už len ten obrázok, jeho skutočný autor sa musel poriadne nadrieť, aby jej vyhladil tvár
http://nadhlad.com/sites/default/files/styles/tituluvaha/public/merkel_n...
Karikaturista ironicky vystihol podstatu jej „myselnia“:
https://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2016/04/03/selfie_with_an...
Ale dopadlo to inak:
http://4.bp.blogspot.com/-FustHCF4I-8/Vfx0NkP2CWI/AAAAAAABScI/I0rhPzHNhn...

Synatý Mráz

https://columbophile.wordpress.com/2017/07/23/episode-review-columbo-dou... - zloduch Norman

Netreba byť ani Kolombo aby si človek, vypátral, že sa nejedná o inteligenciu, ale len o zle programovateľné, nie príliš komplexné simulované háky-báky zapojenie, ku ktorému sa pristupuje ako ku čiernej skrinke, keďže je príliš decentralizované aby ho tí blbci vedeli rozmotať na tú ich hierarchickú postupnosť krokov, ktorú by mohli priamo zadať počítaču, alebo ju aspoň vôbec pochopiť, oni v skutočnosti nevedia ako tá čierna skrinka funguje, len jej hádžu nejaké vstupy a ona im podľa vzorca, ktorý jej (sami nevedia ako), takto polonáhodne, hrubou silou, naprogramovali; vracia nejaké vstupy úplne nevedome, len ako by ti natvrdo naprogramovali, že keď ti ukážem kartičku s písmenami SS, tak ty mi ukážeš nejaký čínsky znak pre psychopata, ty síce nevieš čo ten znak znamená, ale to vôbec nevadí pretože nejakým Číňanom sa zdá byť toto správanie inteligentné, no v skutočnosti to môže robiť aj nejaký kávovar.. Vôbec nato netreba spúšťať tak energeticky a výpočetne náročnú simuláciu nejakého úplne primitívneho zapojenia, no napriek tomu príliš dopleteného aby mu dokázali porozumieť..

Tu skôr naozaj ide len o tú ich bežnú Židoholywoodsku dezinformáčnú mierne podprahovú kampaň, s jasným cieľom, spojiť v skutočných "umelých" inteligenciach - v ľuďoch, bielych Nemčúrov so psychopatmi, aby v káždom náznaku, v každej bielej škvrne v celosvetovej hnedej sračke videli nejáke psychopatické vraždiace monštrum..

Je to ich štandardná stratégia obrátiť si svet na hlavu, zo seba spraviť obeť a tie špinavosti pripísať na vrub svojej obeti..

A darí sa im to, pretože toto je len jeden šplech, malilinkatý, sám o sebe nepodstatný, ale takých špliechancov, ktorými sa z každej strany vtierajú do ľudskej mysle a prispôsobujú si ju svojim životným potrebám, sú tu biliardy..

Na toto slúži tá Pavučina snov, tá krajina snov ten ich smradľavý obrezaný holý úd..

Náhodné asociácie
Židoholýúd, Shai-Hulud, Goa’uld, Slither, mimozemská entita ("Pan Šedý") pavučina snov, Matrix, The 13th floor, šedá eminencia

Norman

Súhlasím, že sa jedná nie až tak o nejaké vedecké, ale takmer viac "umelecké" projekty, ako napísala aj nižšie Ema. Tieto systémy-programy nie sú nejako skutočne náročne komplexné a je tu v hre aj tá tebou spomínaná klasická problematika "čínskej izby".
Ale aj podobné možno až neseriózne pokusy dokazujú, že (ľudská) inteligencia nie je vec až tak náročná.

Ďalší tvoj bod, že je ľudstvo už tisícročia manipulované koncentračnými systémami (nazývanými "královstvo", "náboženstvo", "demokracia" a podobne) je pravda a to tiež dokazuje, že človek (čoby kybernetický systém) je už dávno hacknutý, lepšie povedané, je prevalená jeho mentálna obrana a jestvujú bežné metódy, ako ho ovládať. Nie každého a nie všetkých, ale štatisticky s dobrým a efektívnym výsledkom - čiže efektívnu väčšinu z nich.

Odpoveď na tento stav a riešenie tejto problematiky ale jestvuje. Je ním jeden jednoduchý fakt:
súčasný homo sapiens určite nie je tvor finálny a nemenný.
Mentalita homo sapiens nezostane v tomto bezbrannom a bezmocnom stave.

To je náš mesidž.

Matýs Rázny

To je síce pekná správa no nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento stalé zrychlujúci proces degenerácie mal aspoň len spomaliť a nieže celkom zvrátiť..
Prírode je to šumafuk, tie prínosne produkty tejto civilizácie môžu pokojne srať a vydychovať aj nejaké mikróby..

Zober si už len tákých degešov, oni majú napríklad mentalitu vlka, naozaj chceš aby to išlo týmto smerom? Lebo ja určite nie...

Amerika je taký obrovský jadrový štiepny reaktor a ten sa nezastaví až pokým nevyhorí všetko palivo, teda rozdielne rasy, kultúry atd. až sa to ustáli na nejakých indiánoch s lukmi a šípmi, alebo zničením úplne všetkého nielen ľudí..

Samozrejme nič z toho sa stať nemusí..

Ľudia sa moc, nevyvíjajú, možno zmizne sem tam nejaký prebytočný sval, či šedá kôra mozgová, alebo prsty na nohách, ale inak sa žiadne výraznejšie zmeny nedejú, pretože svet je otvorený a výmena génov jednoducho prebieha na obrovskej ploche, to máš ako keby si nejakú krásnu silnú vyšlachtenú rybku vypustil do rieky, jednoducho po pár generáciach sa z tých šlachtených vlastností, z tých génov nezachová nič, jedine žeby si ju obdaril rasizmom a nechcela sa už páriť so šedou väčšinou, ale len s rovnako akostnými jedincami, v tom prípade by vzn. nový druh, ktorý by mohol konkurovať zvyšku sveta..

Lenže slováci o sebe tvrdia, že niesu rasisti, teda že niesu národ, že ich gény niesu výnimočné, že všetky ovečky aj tie čierne sú si rovné, je to jasné prehlásenie, je to jasná samovražda..

A príroda tieto jasné vyhlásenia akceptuje, nemení ich, len ich nechá naplniť sa..

Každý si je totiž naozaj sám strojca svojho osudu..

Práve pretoto tak ostro vystupujem proti Kresťanom, pretože ak na samovraha, ktorý chce skočiť z mosta zakričíš, že skoč, tak buď naozaj skočí no pravdepodobnejšie len zostane prekvapene stáť, až kým k nemu nepribehneš a nepomôžeš mu nabrať silu ďalej žiť..

Norman

Ty stále vidíš len časť celku. Nie je treba nič zvrátiť - časť ide dole, časť ide hore, degenerácia je súčasť evolúcie.

Prirodzene, konflikt či lepšie povedané proces entropie je niečo, čo naháňa strach podobne, ako keď sa dieťa pozrie prvý raz z výšky do nekonečnej priepasti, tak sa bojí. Ale po čase niet krajšieho pohľadu ako v noci ležiac na chrbte hľadieť do čierňavy kozmu.

Čo sa týka slovákov a toho, čo tvrdia - prečo by práve oni nemali klamať? Že nie sú rasisti? Prečo si myslíš, že práve oni by mali vedieť, čo naozaj sú a kam kráčajú? Slováci to robia, ako všetci, a ak teraz nepoznajú cestu, tak sa ju časom naučia, asymptoticky ... Ja sa o slovenov nebojím.

Čo sa týka posledného tvojho odstavca, tvojej osobnej aktivity, tvojho údajného vzťahu ku kresťanom - tak ja ťa nepoznám a neviem o tom teda nič. Preto to nebudem komentovať ani posudzovať, ani najmenej. Ale dám ti jednu výbornú radu: Skoč!

Ryan Mystaz

Samozrejme, že vidím len časť celku, nemysli si, že som nejakí génius s nekonečnou onou a nekonečnými onými, samozrejme som ohraničený aj svojim chápaním..

Ten posledný odstavec je čisto propagandistický..
Ja viem pravda je častokrát "krutá", no Murphyho zákony proste nepustia.. :)
Svet je plný paradoxov, aj toto jeden z nich, keď ťa môže zlý úmysel tvojho nepriateľa v konečnom dôsledku zachrániť a naopak, keď ťa prosia tvoji blízki aby si neskočil a ty na truc skočíš..

Lenže krv našich predkov nieje úplne ako bungee jumping, ak raz spadneš príliš hlboko, tak už sa späť nikdy nevrátiš..

A to čo nieje sa logicky už ani nemôže ďalej vyvíjať..

Prírodu neoklameš, ani ja som vás neoklamal, malé odporné mulatčatá sa tu kotia ako na bežiacom páse, zatiaľčo kresťanskí Slováci vymierajú..
Aj by som im to prial, že dobre im tak, keby s nami neboli pokrvne prepojení a keby spolu s nimi nevymierala aj tá zdravá časť našich spoločných slovenských predkov, no Slovenov je zatiaľ príliš málo, tie gény tá šanca prežiť tu zatiaľ je, no to sa môže časom ľahko zmeniť..

Strach je prirodzený obranný mechanizmus, ak niekto tvrdí, že ho nepozná, tak buď klame alebo je naozaj psychopat..

Ja sa práveže o svoju rodinu strachujem, pretože narozdiel od nejakých kresťanských bláznov, ktorí skáču pod vlaky, mi na nej naozaj aspoň trochu záleží..
Slováci by si mali vybrať, či im je bližšia cudzia pliaga alebo vlastná slovenská rodina, ich vlastní slovenskí predkovia, alebo len nejaká protislovenská slepá viera v židovského Boha..

Čo si zvolia tým sa v budúcnosti totiž aj naozaj stanú..

Nie opäť máš pravdu, ja by som v skutočnosti vôbec na toho blázna nekričal, asi by som si ho ani nevšimol..
Možnože až vtedy, keď by som počul to nezvyčajné člupnutie..
Len by som si v duchu povedal, že o jedného blázna menej..

Alebo z celkového pohľadu dúfal, že si príroda to záchytné lano dobre vypočítala a nieje už príliš neskoro..

Akoste si už dúfam všimli, nie vždy píšem pravdu, no treba sa s tým asi naučiť počítať.. A nebrať si hneď všetko k srdcu, srdce si totiž treba chrániť a nie sa s ním vystatovať aké je dobré a čisté naoko pred druhými.. Ale skôr sa snažiť, žiť zdravo sám pre seba a svoju rodinu, nie len pre pohľady nejakých cudzincov..

Ema

starej anekdoty "Čo vidíte pri pohľade na Niagarské vodopády" sú:
- Pinar Yanardag, absolventka akejsi tureckej univerzity a vášnivá blogerka
- Manuel Cebrián, absolvent akejsi španielskej univerzity, ktorého zaujíma napríklad Violent extremist group ecologies under stress. Heh. Pracoval pre DARPA, ale ani tam nebol použiteľný.
- Sýrčan Iyad Rahwan z Aleppa, ktorý sa stihol zdekovať do Austrálie skôr ako Mutti Merkel doširoka otvorila vráta. Aj po ňom skočila DARPA, ale vzápätí ho pre celkovú nepoužiteľnosť vypudili.
Toto trio tupoňov robí dnes "vedu" na MIT.

Kde sú časy, keď si americkí dementi mohli naťahať do svojich elitných inštitúcií ľudí ako bol Wernher von Braun, aby im vybudovali raketový výskum.
Dnes majú k dispozícii turkoviňu, toreadora, sýrskeho inžinýra a výsledok ich práce môžu prezentovať akurát tak v mainstreamových médiách a na TEDx-e.

Dnes by v oblasti AI potrebovali Amíci Číňanov, aby sa pohli dopredu - ale sotva s Čínou vyhrajú vojnu, aby im ukradli najlepšie mozgy a pýšili sa ich výsledkami.

Jozef Novak

Velmi dobre vystihnuté. V Amerike stoja pred volbou: "čím svetovú verejnosť zaujať?". Je to ale kruh, lebo aby mohli niečím zaujať, potrebujú vytvoriť niečo hodnotné. K tomu potrebujú najlepších pracovníkov. Tých potrebujú do Štátov nalákať. Aby ich nalákali, potrebujú ích niečím hodnotným zaujať... Najlepších vedeckých pracovníkov Nemecka a vôbec z Európy už odčerpali, tak pracujú s tým čo je im dostupné.

buko

prestiznu programatorsku sutaz ICPC najlepsich svetovych technologickych univerzit v poslednej dekade ovladli Rusi.
Presnejsie: Rusi (v sirsom Slovania) a Cinania (v sirsom azijci)

vysledky svetoveho finale:
https://en.wikipedia.org/wiki/ACM_International_Collegiate_Programming_C...
https://icpc.baylor.edu/worldfinals/results

Kedysi spicky a tvorcovia standardov v IT sektore - americke univerzity ako MIT, Harvard, Berkeley sa umiestnuju okolo desiatky, ak sa vobec kvalifikuju.
Niekto moze namietat, ze MIT robi realnu vedu a programovanie a nemaju cas na teoreticke programatorske sutaze, avsak je jasne ze toto je len chlacholenie a zmurenie oci pred neodvratnou realitou: doteraz bez diskusie veduci anglofonny Zapad prestava mat vedecku, intelektualnu prevahu, prestizne univerzity sa utapaju v nezmyselnych socialnych vedach, marketingovych projektoch a politickej korektnosti a skutocne exaktne intelektualne vedecke badanie ide stranou.

Jednoducho povedane - Rusi to valcuju v duchu citatu Lomonosovovej univerzity:
Наука есть ясное познание истины, просвещение разума
Veda - to je jasne poznanie pravdy, osvietenie rozumu.

Co sa tyka vojny mozgov - peniaze su stale silny magnet na mozgy, ale liahne mozgov zacinaju byt inde ako v USA: konkretne Azia, Rusko, Europa
v IT to vidno to aj na prestiznych pro-gamerskych sutaziach kde sa posledne roky na poprednych miestach umiestnuju timy prave odtial. Ak sa objavi americky tim, takmer isto je to vlastne tim zlozeny z cinanov a inych, vacsinou azijskych migrantov.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_International_(Dota_2)

Strategia USA - ekonomickymi vyhodami ku sebe pritiahnut migrantov a potom z nich vysat ich tvorivy a intelektualny potencia narazila - zda sa - na svoje limity, a prestava fungovat.

Sýrny zmáta

A ich životopisy nám sem nedáš?
Ľudia však berte to trochu s humorom, kde je ten váš povestný nadhľad :D ?

Kde sú tie časy? No nwm a ani ma to netrápi, či sa majú Amíci na kom priživovať, ver tomu, že aj títo "tuponi" sú omnoho múdrejší a rozumnejši ako bežný HamBURGeričan..

Vieš koľko sa vysťahovalo Slovákov do tej bezodnej diery? Tak o to, že by im došli mozgy sa vôbec báť nemúsiš.

Je to totiž k Slovesku veľmi nepriateľsky pohľad a postoj.

Skôr by som si robil starosti o svojich..
Koho tiež zaujímajú nejakí činski analfabeti?

Skôr sa treba pýtať, že kde sú tie časy keď si mohlo Slovensko dovoliť konkurovať svetu a mnohonásobne prevyšovať nejakých amíckych odpadlíkov vo všetkých smeroch, či už vo vede, kultúre alebo aj v počte, či len v takých počtoch.. :)

Norman

Na provokatérov platí len jedno:
keď sa mozog vysťahuje do diery, stane sa z neho hovno.

Ema

Západ zakape na svoj solipsizmus.

Kým Európu a USA čoraz viac vyťažujú - aj finančne - nájazdy čiernych populačných prebytkov, Čína a Rusko majú pokoj na prácu. Zas až taký nadhľad nemám, aby som sa na tom uchechtávala, akože humor.

Ta sám z rýny

JA síce nwm, presne čo je to ten solipsizmus, znie mi tu ako nejaká neprijemná plynatosť, ale aspoň viem, že Amerika nieje zatiaľ na rovnakom svetadieli ako Slovensko..

Hej dovidíš až do Ameriky, dokonca si s mikroskopickou presnosťou zaostríš na troch malilinkatých nepodstatných červíčkov, sebavedome ich prehlásiš za tupoňov, a zároveň mi tu na Nadhľade tvrdíš, že nemáš dostatočný nadhľad... Aby si sa čo? Len zasmiala na troch rozkošných srandovných postavičkách, či na tej náhodnej viacnásobnej zhode s Normanom...

Napr. mne príde vtipné aj to, že sa musia Číňania najprv naučiť naše písmo za neuveriteľne krátky čas, aby sa potom celý život mohli snažiť naučiť čítať a písať to ich vlastné nezmyselné jeden ťah tak, druhý tak...
Musia mať potom asi super pamäť + umelecké vlohy.. A to nevravím, ešte o tom ako je foneticky obmedzená ich hlúpa reč a gramaticky systém, sťaby doba hutu-tata kámen, zde, kámen? Zde! Kámen? Zde!

Zakape nezakape, ale kedyže už konečne?
Keď je to ako s tou rozprávkou, keď naprší a uschne.. Tak potom sa naozaj môžeme už iba smiať... Asi ako v severnej Kórey..

Ale hlavná vec je aký majú títo aziati dobrý marketing, ked dokážu presvedčiť tak širokú masu ľudí o svojej údajnej starobylej kultúre, keď pritom oni sami všetko len pomerne nedávno okopírovali od zvyšku sveta..
Napr. takí Japonci sa doslovne hrdia nezmyselnosťou ich jazyka pretože im to dodáva akýsi pocit výnimočnosti, fakt že sa vlastne hrdia pol na pol čínsko-americkým slovníkom, im vôbec neprekáža..

Rusko má toľko vlastných problémov, že sa ledva dokáže kryť voči angloamerickému sionistickému celosvetovému impériu, ale len naozaj pomaly sa zviecha..

Nieje to smiešne, ale keď si uvedomíš, že aké je Slovensko vlastne malilinkaté, no napriek tomu máme my tu na Nadhľade odvahu rozdávať karty týmto veľmociam a smiať sa na ich hlúposti, že predsalen by sme im mohli v niečom konkurovať.. Aj viac reálne nielen takto rečičkami..
Všetci sme tu strašne vysoko znalí, všade boli, ale čo po nás, či po vás, či po nich vlastne zostane? Len nejaká zbierka koží otrockých?

Jozef Novak

Čo dodať k tejto tapete ktorou nás tak láskyplne anonym poučuje? Snáď len zopakovať to čo tu už Norman povedal, len trochu diplomatickejším slovníkom.

Ľubov

je egocentrizmus. Ale vygradovaný .Nie je problém,si to zistiť.

Tu má každý svoj štýl ,ako píše.
Radšej čítaj odkaz. Pre egoizmus elít,pre slabosť strednej triedy,pre degeneráciu mladých západ končí.

Marný Zásyt

Ľubov dobre si to vystihla.

Jozef ja vás v skutočnosti nepoučujem a už vôbec nie láskyplne. Len sa snažíme vám dať nejaký pre vás (možno) zaujímavý podnet aby som sa mohol a ja od vás niečomu priučiť.

Len trošku vás primäť viac zapojiť rozum, to je celé.
Viem nieje to veľa, nieje to ani milosrdné, častokrát možno agresívne až kruté, či bolestivé ako každá rekonvalescencia.
Kto chce ten na to môže pristúpiť, či sa len niečim inšpirovať, kto nie - ten nie, ale ak vám to naozaj vadí, tak s tým môžem okamžite prestať, stačí buď nereagovať, alebo rozhodnutie Admina, stačí ak povie.

Už od začiatku za tým niesu nejaké "dobrosrdečné" dôvody, ale len osobné praktické záujmy. (Aby bola aspoň malá časť sveta zdravšia a silnejšia, v prípade, že o to stojí, v tom prípade o ňu stojím a ja..)

Príroda má aj tak sama svoje rôzne vlastné cesty a spôsoby ako to dosiahnuť, no tie zväčša niesu ani zďaleka tak zhovievavé a priamočiare.

Pre Kresťanov, ktorí prírodou a jej zákonmi pohŕdajú, sú naozaj priam až diabolsky prešpekulované, nepredstaviteľne kruté a nenormálne bolestivé, pretože príroda sa naozaj nenechá zotročiť a zničiť nejakou jej chorou časťou.
Ale bez zaváhania ju zničí a následne si z jej rozložených častí vyskladá ešte silnejšiu a dokonalejšiu obranu, proti podobnej hrozbe z vnútra, či z vonku..

Norman

Jozef, dodať k tomu možno už len to, že po svete a po webe špeciál sa pohybuje mnoho ľudí, ktorí sú objektívne psychicky chorí. Nedá sa tomu nijako zabrániť.

Náhodný okoloidúci

Súhlasím s tými, čo tvrdia, že to je len niečo naprogramované a s inteligenciou to nič spoločné nemá. Za prejav inteligencie ja osobne pokladám nielen zmysel pre humor, ale aj schopnosť dedukcie a nelogického myslenia - v prípade potreby.

A ako doplnkovú literatúru odporúčam knihu Karola Ondriaša "Človek - programovaný biologický stroj a jeho lásky". Dá sa aj objednať, aj stiahnuť z netu ako naskenovaná PDFka. Autor má svojrázny pohľad na svet, ale celkovo je to zaujímavé čítanie.

Wotan

Neural networks (ANNs, slovensky neurónové siete) nie sú totožné s Artificial intelligence (AI, slovensky umelá inteligencia)!
Článok
https://www.popularmechanics.com/technology/a21246473/meet-norman-a-psyc...
iba urobil reklamu pre
http://norman-ai.mit.edu/
Norman z MIT nemôže byť:
1. Psychopat, lebo z definície je psychopat človek postihnutý duševnou chorobou. Môže to byť iba simulácia s použitím počítačovej neurónovej siete niektorých aspektov vnímania psychopata, nič viac.
2. Nie je to ani žiadna umelá inteligencia, nespĺňa elementárne kritériá. Nemusíte byť špecialista psychológ/psychiater, aby ste v krátkom dialógu pochopili že nekomunikujete s človekom.
Prínos takejto simulácie je minimálny, keď zoberieme prostriedky, ktoré boli venované na jej prípravu, ide o ukážkové plytvanie na pseudovedu.
Je pravdou, že niektoré typy psychopatov pôsobia ako reaktívny automat, ale tento poznatok je už dávno známy aj bez nákladnej počítačovej simulácie.

Norman

"psychopat" je vôbec veľmi povážlivý termín. Z webu je napríklad definícia
a person suffering from chronic mental disorder with abnormal or violent social behaviour.

Tá prvá časť, to je všeobecne chorý, mentálne chorý človek. Dôležitá je tá druhá, špecifikujúca časť, ktorá hovorí o "social" a o "abnormal or violent".
Je teda vidno aj z tohto príkladu, že "psychopat" je naozaj SOCIALNA definícia, nie psychologická. Pojem "psychopat" je určený na tých, ktorí sa správajú "sociálne nenormálne" - teda sú to "spoločenskí nepriatelia".
A pojem "violent" je len klasický atribút na démonizáciu sociálneho nepriateľa - v zmysle "všetci naši nepriatelia sú násilní a psychopati".

Preto sú v súčasnosti všetci tí, ktorí ukazujú na chyby, zvrátenosti a krízu spoločnosti, vládnymi vrstvami označovaní za "psychopatov", "sociopatov", "fašistov", "nacistov".
Dokonca aj ten program Norman - len preto, že im len vrátil ten naratív, čo videl v ich mozgu (teda na tom internete). Len preto, že povedal zopár čiernych nepríjemných slov, bol označený za psychopata.

Teda vážne na záver - označovanie tých či oných za psychopatov či sociopatov skoro nič neprinesie, nevysvetlí. Také niečo je len intelektuálna lenivosť, neochota hladať ďalšie príčiny za takým správaním. napríklad bankári a globalisti nie sú "hadi v oblekoch", ale majú na svoje správanie pevný vzorec, ktorý sa dá spoznať, ukázať (a potom zničiť) . Podobne náboženské skupiny nie sú sociopati, ale dajú sa presne definovať dôvody, prečo sú ich náboženské dogmy explicitne ZLE.

Wotan

pochopiteľný, nebezpečný a normálny.

Je úplne samozrejmé, že pri posudzovaní normality osobnosti musí psychiater brať do úvahy sociálny kontext. Ale to neznamená, že duševná choroba je sociálny problém, alebo že ju definuje sociálny kontext.

Uvedom si, že psychiater musí brať do úvahy klasifikáciu duševných porúch podľa DSM-5 a MKCH -11.

Problém je odpovedať už iba na takú zásadnú otázku, aký je stupeň nebezpečnosti poruchy pre jeho okolie.

Normalita má prirodzene svoj sociálny kontext. Ale sám uznáš, že pokiaľ práceschopný človek sa nechá živiť rodičmi a štátom, ak maneger robí na pracovisku také dusno, že zamestnanci páchajú sebevraždu, tak sa o ab ormalite takýchto osobnosti nedá diskutovať! ( https://www.bbc.com/news/world-europe-44507597 ).

Norman

Ja predsa nehovorím o tom, že "duševná choroba je sociálny problém". Hovorím skôr naopak práve že sociálny fenomén nie je duševná choroba.

Úplne triviálny príklad:
niekto si zlomí nohu, teda "ochorie". Choroba má samozrejme aj sociálne následky - nemôže ísť do práce a tak ďalej. Každá choroba má nejaké sociálne dôsledky.
Ale nie naopak. Kopa ľudí do práce nejde - ale to neznamená, že majú zlomené nohy, že.

Ale moderná psychológia obviňuje všetkých tých, čo neutekajú tak, ako stádo má, že majú polámané nohy :-) To je absurdné, na úrovni Sovjet sojuzu Stalinových čias.:)

Ale podobne si počína, ako som už povedal, aj alternatíva - obviňuje vládnu moc, anglosionostických globalistov, bankárov aj iných z toho, že majú "zlámané nohy". To je rovnako absurdné, globalisti nie sú chorí, respektíve príčina ich správania nie sú ich individuálne choroby a slabosti.

K tomu tvojmu poslednému odstavcu teda poviem, že aj keď v sociálnom význame tí ľudia, čo spomínaš, čo robia zlo, nie sú "normálni", ale nie sú psychicky chorí.

Vôbec by som povedal, že také "abnormálne" a divoké správanie je pre druh homo sapiens bežné, pretože má naozaj slobodný mozog v takej miere, ktorý nedokáže ustrážiť. Má toľko divokých myšlienok, pudov, pátosov, emócii a inštinktov, že ich nedokáže zvládať. Ak už teda hovoriť o psychopatológii človeka, tak potom všeobecne, ako celého druhu homo sapiens.

Roland Edvardsen

Vidím, že ste začali moju obľúbenú tému (chcel som o.i. kedysi ísť študovať psychológiu alebo i psychiatriu). Problém je pomerne veľká vágnosť konceptu duševnej choroby, jeho závislosť od sociálneho kontextu a neustály vývoj. To ako poňať tento koncept je jednoducho celkom kontroverzné, pretože existujú vzorce správania, psychologické profily a syndrómy, ktoré môžu byť alebo nemusia byť v súlade s dominantnými spoločenskými normami dnešnej doby a keď sa nejaké správanie príliš odchyľuje od toho, čo daná spoločenská autorita myslí, že je bežné, potom môže označiť dané správanie za vychýlené, deviantné, abnormálne či za chorobu. To čo môže byť v USA považované za kompulzívno-obsesívnu poruchu, môže byť v takom Japonsku a Nemecku vnímané len ako puntičkárstvo, zdravá túžba mať napr. doma vždy všetko čisté a upratané. A práve v USA mám dojem, že psychiatrická veda, resp. psychiatri vyslovene vyrábajú nové a nové poruchy, aby mali (a samozrejme i farmaceutický priemysel) pekne zabezpečovaní svoj nemiestny príjem. Koľko Američanov je dnes napr. na anti-depresívach? Koľko z nich musí absolvovať psychoterapiu? Nuž, tie čísla sú tam naozaj šokujúce. Nechce sa mi veriť, že jeden národ môže byť až takto narušený, či? :-)

Každopádne takým základným oporným bodom, kritériom pri duševných poruchách, býva zameranie sa na to, či daný vzorec správania u toho ktorého subjektu je dysfunkčný vo vzťahu k nemu a spoločnosti alebo nie. Pokiaľ daný jedinec nemá problém vychádzať so svetom, jednoducho fungovať normálne v spoločnosti, a svojim stavom neubližuje sebe a/alebo spoločnosti, potom to nie je choroba. To som nedávno načrtol i na prope, kde došlo k debate o tom, či Hitler bol alebo nebol duševne chorý. Nuž, na konci vojny zrejme trpel depresiou, keď sa zabil (v zásade sa ľudia, ktorí sú po psychickej stránke dostatočne zdraví, nezvyknú zabiť s výnimkou prípadu ukrutných bolestí napr. v dôsledku nejakej choroby alebo nejakého sebaobetovania v prospech vyššieho dobra). Stále mohol riešiť situáciu i inak - napr. útekom ako Musssolini. Ale inak na ňom nebolo nič extra zvláštne, čo by nás podľa mňa oprávňovalo hovoriť o nejakej štandardnej psychiatrickej diagnóze.

Ale dokonca "funkčná" definícia choroby môže byť problematická, lebo opäť je tu závislosť od spoločenského kontextu. Napr. v 17. storočí, v takom Saleme alebo v Nemecku, bolo množstvo žien, ktorých správanie bolo označované za "bizardné", "čudné", "nenormálne" ostrakizovaných a zabitých ako bosorky. Ich správanie bolo "dysfunkčné" v tom zmysle, že viedlo k spoločenskej ostrakizácii, hoci táto "dysfunkcia" bola len sociálnym konštruktom danej spoločnosti a tieto ženy len nevinné obete. Takže i "funkčná" definícia choroby má svoje úskalia, kde treba starostlivo určiť, ktoré problémy sú výsledkom jednotlivca, t.j. ktoré vyplývajú z jeho vnútra a ktoré sú ultimátne len výsledkom či vinou spoločnosti a jej dobového pohľadu, ktorý môže byť napr. príliš rigidný a odsudzujúci.

Norman

Ako tak v rámci témy, len k tejto vete:
Pokiaľ daný jedinec nemá problém vychádzať so svetom, jednoducho fungovať normálne v spoločnosti, a svojim stavom neubližuje sebe a/alebo spoločnosti, potom to nie je choroba
---
Choroba to nie je aj v kope iných prípadov. Takmer všetky zločiny a prečiny, odsúdené súdmi, predsa nie sú choroba. Ich páchatelia bezpochyby majú "problém vychádzať so svetom, jednoducho fungovať normálne v spoločnosti, a svojim stavom ubližuje sebe a/alebo spoločnosti" - ale aj tak tí zločinci nie sú predsa chorí.
Neschopnosť vychádzať so svetom či ubližovanie svetu nie je žiadna mentálna choroba.

Mňa moc neprekvapuje, že súčasní doktori nedokážu zadefinovať ani takú jednoduchú vec, ako metálna choroba (opakujem, ZADEFINOVAT, analyticky určiť, nie len pomenovať alebo vymenovať).

A tá "funkčná definícia poruchy" - to je presne to, pred čím varujem. Nejde ani tak o spoločneské nebezpečenstvo - štáty budú vždy vraždiť svojich oponentov, či už ich označia za triednych nepriateľov alebo "demokraticky" za fašistov, alebo teda za psychicky chorých - vždy si dôvod nájdu. Ide o poznanie, vedu a princíp - spoločnosť by si mala byť schopná povedať pravdu.

----
Čo sa týka Hitlera, asi som to na Prope nezachytil :-) Ale k tvojmu popisu musím povedať, že ak niekomu hrozí zajatie a všetko to, čo Hitlerovi, tak strelenie si do hlavy nie je žiadne psychické rozhodnutie, ale číra nevyhnutnosť. A čo sa týka "ostatných možností - nuž, je dobre, že sám spomínaš prípad Musoliniho - len neviem, či jeho "pokus o útek" bol zrovna povzbudzujúci príklaf, práve naopak.

afinabul

Mój blog sa venuje hľadaniu zla v politike, svojho času som robil preklad DSM:
http://afinabul.blog.cz/0809/psychopat-a-sociopat
Lenže doba sa mení:
https://vimeo.com/242410883
Takže našinec sa zariadi a nebude debatovať na tzv "uzavretú tému".
Radšej si prečíta:
http://afinabul.blog.cz/1303/grigorij-klimov-rodinny-album
"Mimo draka, ktorý bdie, veci nie sú strážené."

Ľubov

Užitočné čítanie,ale ak sa naozaj stretneš zoči voči psychopatovi(to veĺmi rýchlo zistíš podľa reakcií žalúdka),treba zmiznúť.

Načo si robiť zle? Raz sa mi stalo niečo neskutočné,zo zdvorilosti som ostala s istými "ľuďmi" v uzavretom priestore asi na dve hodiny,akože na kávu. Tri dni mi bolo potom zle.Čo sa tam vtedy dialo,dodnes presne neviem.

Nikdy,ani zo slušnosti sa s nimi nekontaktujme!!! Izolujme sa. Nesmieme im dať ani gram z nášho zdravia..

Wotan

môžu prísť oneskorene! Treba si prečítať nejakú literatúru, ale najlepšia je prax, kontakt s čo najväčším počtom ľudí. V rámci svojej živnosti a neskôr pracovného pomeru som sa stretol so stovkami (možno i tisíckami) ľudí a môžem zodpovedne tvrdiť, že tí najväčší a najnebezpečnejší "hadi v saku" sa dokážu veľmi dobre verbálne maskovať. Po čase si začneš všímať viac neverbálnu komunikáciu a oči, to dokáže prekonať aj najväčšiu pretvárku.

Ľubov

Žijeme v divnej dobe,myslím,že pokial sme niektorí ostali relatívne zdraví,vrátia sa nám staré dobré inštinkty,pud sebazáchovy.Čítala som akurát Koukolíka a ten deprivantov opisuje tak,že naozaj jediné ,čo sa dá urobiť,je s vreskotom ujsť.(symbolicky s vreskotom.-))

Smeruje to k separácii,sama som ukončila niektoré kontakty,kamarátstvo po 20 tich rokoch je fuč.Kvôli Kiskovi.
Jednoducho sa to nedalo počúvať,robilo mi to zle fyzicky.

Hadi v oblekoch. Je to trochu zvláštne,v našich ľudových rozprávkach sú aj "dobrí"hadi. Majú zlaté korunky,treba im dať trochu mlieka a medu a had je múdry radca. To sa ale týka aj drakov.

Ktovie,odkial sa vzali tieto dva metre?

Wotan
mirages

toto je exemplar

https://www.youtube.com/watch?v=kRbc4Ws0YJk

bol niekde clanok o vyzname pismena s v nazvoch pol. stran
zaujimava je sipka v logu afd alebo kvetinka smeru
efektivnejsie nez 2kriz, ktory pripomina mriezku na pagaci

mirages

pokus by mohol ist dalej

dalsi mesiac by mali pokracovat testom 50:50 - jeden den ukazovat negativne a druhy den pozitivne vyjavy
a zistit, ktore z nich je pre ai (atraktivnejsie)

Lena

Postava muža menom Norman, bola vo filme Psycho hlavnou postavou. Bol mentálnou obeťou, výsledkom cieleného týrania svojej šialenej matky. Prečo bola matka šialená ? To už film nevravel..Ale trebárs mohla to byť sympatia ku konaniu hlavnej postavy, ktorá mohla nabádať divákov tohto filmu k rôznym počinom. Aj k činu nenávisti. Trebárs ku vlastnej matke, z dôvodu podobného, alebo iného osobného psychického týrania.

Táto diskusia má tak trochu súvis s článkom nášho Normana z Nadhľadu, ktoreho článok skvelé komentuje nenávisť na internete, ktorú pán Danko a pán Ráši vrámci svojich možností " vedecky spracovali " .

Zvláštne, že obecne, nenávisť vo vojne vedie k víťazstvám, nabudí vojakov, aby s odvahou bojovali proti nepriateľovi. A tu politici a generáli vítajú, lebo je predpokladom víťazstva tej ktorej mocnosti a štátu. Vítajú spôsob, ako nabudiť vojakov, aby si splnili svoju povinnosť lásky ku vlasti a jej hodnotám, aby sa nebáli ísť si po smrť.

Je otázne, či vrámci inteligencie ako takej, môže sa trestať nenávisť napríklad vo vymýšľaní v počítačových hrách, kde je nabádanie k nenávisti trebárs jednou a tou istou reálnou hrátkou, ako by sme šli do skutočného boja..Len to ostáva virtuálnou realitou. Ale v podvedomí a vedomí sa tento druh zábavy u človeka podpisuje určitým mentálnym stavom.

Otázne potom aj je, či by pán Danko nemal obviniť vývojárov vymýšľajúcich počítačové hry na báze nenávisti a akčnosti. Pretože to všetko je rovnako tak podnecovanie k nenávisti a zúrivosti a teda k určitému nie zrovna peknému správaniu. A výnimkou by nemali byť všetky akčné a bojové filmy, defacto všetky dokumentárne filmy, ktoré môžu v ľuďoch prebudiť hnev, nenávisť a nabudiť cielené krviprelievanie. A touto selekciou sa dostaneme až k samotným politikom, ktorí zákony, podľa ktorých šírenie nenávisti môže fungovať ako veľmi výhodný biznis, sami odsúhlasujú. K nenávisti voči sebe samým prispejú ešte navyše i tým, že zverejnia svoje majetkové pomery, vyvolávajúc tak v ľuďoch veľké prejavy údivu. Nenávisť nie je abstraktná, je veľmi konkrétna. Údiv a následný pocit ako reakcia naň, rovnako tak. Aj na internete v akejkoľvek forme.

( Dala som to pod túto diskusiu, i keď podľa mňa tento článok celkom dosť súvisí so skvelým Normanovým postrehom v jeho článku vyššie na hlavnej stránke. )

Wotan

s nenávisťou v parlamente, práve z tohoto zdroja sa za pomoci médií šíri v spoločnosti ako mor.