Rozsudok - dva roky navyše

Tak som dnes čosi nastavoval na mobile, keď mi tam priamo do ruky došiel cink, že som práve zaplatil kartou. Hovorím si - podvod podvod, teraz som ich prichitil, ja som nič neobjednával, niekto práve platí za mňa. Ale nebol to podvod. Bol to len poplatok za tento portál. Na dva roky. Niet nad moderné časy, keď všetko funguje automaticky - len si to treba vedieť zariadiť.

Nedá sa nič robiť, musíme tu šíriť osvetu naďalej :) 

Hurá :) 

 
Ľubov

Dík,že si to zaplatil. A podľa všetkého píšeš navyše zadarmo.-).Ako knieža Rohan.

Norman

oni si to sakra sami strhli ... :)
Američania, ba vlastne dnes možno nie oni, lebo si predávajú presúvajú firmy aj cez oceán a človek chce byť síce inde, ale za chvílu si ho kúpi napríklad aj ESET, globalizmus skurvený :-)

Ale ja som to nepísal preto, že aká obeť, hm hm, ale ako motiváciu, že už by sme mali konečne niečo objaviť :). Ako to naozaj je :)

Lebo veď tak sa to kriticky krúti, práve teraz, aj pod Tatrami, a celý svet sa roztápa ... keď to my nevytrhneme, tak kto? :-)

Heh, to som zvedavý, kto to vytrhne dnes na tej manifestácií.
Asi nik.

vrbovčan

Smatanovom zozname, hádam už aj niekto pátral po poskytovateľovi hostingu. Či ako sa tej službe hovorí. Lebo veď cez zatrašovanie inzerentov to v tomto prípade nejde.
Kufa tam nebude. Ale predpokladám, že Kotlebovci aj Trubanovci budú chcieť od paláca sa premiestniť k úradu vlády. Tam im ale policajti prehradia cestu. Danko ich vo svojom prejave dal dokopy: Radikálna pravicoví i ľavicoví extrémisti. Za ten výrok mu dávam palec hore.
Konzumná spoločnosť sa vyznačuje tým, že Ti ponúka svoj tovar s tvojim súhlasom prezentovaným hoci aj mihnutím mihalnice. Horšie je to s vypovedaním takto uzavretej zmluvy. Neprekonateľné prekážky.

Roland Edvardsen

Tiež som pozeral toho Danka. Celkom dobrý bol aj v nedeľu s Beblavým (Beblavý sa už ako tak naučil kontrolovať svoju iritujúcu rečovú vadu. Ktovie, možno sa raz tomuto hochštaplerovi a vtierke podarí aj nevyzerať ako puding a nemať nulovú charizmu :-)).

S Dankom sa dá súhlasiť v jeho prístupe k národnej politike, kedy odmieta "oba extrémy". Jadro Kotlebovej strany má doteraz istú prepojenosť so skínskym radikalizmom 90-tych rokov (čo je de facto zákerná povojnová manipulácia, aby sa k istým ideám hlásila len spodina spoločnosti), čím sa strana zahráva s ohňom. Ja nemusím nikomu nič dokazovať. Každý, kto má pozná napr. aj z propu, kedy som tam fungoval ako Aman, vie, že som sa nebál veľmi radikálnych myšlienok, ani revizionizmu a pod. Ale ak ide o reálpolitiku, praktické veci, tak budúcnosť a funkčnosť má len takáto stredová politika, akú dnes predvádza napr. Orbán, a u nás Smer, SNS, či ľudia ako Harabin, Marček, Šimkovičová a pod.

vrbovčan

o mimoparlamentnej schôdze okrem iného o istatambulskom dohovore aj o socálnej korupcii, ako to kritizuje opozícia: "Na hrubé vrece hrubá záplata."

Roland Edvardsen

Hovorím, smeráci už akoby vedeli, že idú do opozície a prispôsobili tomu aj kampaň - s ničím sa už nemažú. Celé to možno odhlasujú s pomocou kotlebovcov. No pekne. :-)

Norman

To možno len uvítať.

Roland Edvardsen

Ja viem, posrané Aktuality, ale aj tak zaujímavé čítanie: https://www.aktuality.sk/clanok/763530/volby-2020-komentovane-petrom-bar... Tiež som si myslel, že ich kampaň môže mať v réžii práve Tomáš.

Hovorím, oni si robia interné prieskumy, asi vedia, že to nevyzerá dobre a už počítajú s opozíciou. Sáková teraz v rozhovore pre Aktuality hovorila, že čokoľvek nad 17% bude úspech, huh. Som písal, že Pellegrini je akýsi iný v poslednej dobe, t.j. je nevrlý a agresívny (na svoje flegmatické pomery) - voči opozícii aj novinárom. V pondelok, kedy sa pustil do proti-slovenskej Blavy a emigrantov (tiež ich máme "radi"), to bol klasický Fico. Asi tuší, že spojenie so žaľudom, ktoré možno zvažoval, nebude. A to nikdy nebolo o tom, že by Smer mal veľa možností, dokonca i keby nevylúčil kotlebovcov.

No proste Smer po rokoch končí a ja hovorím, že je to asi aj dobre. Pobyt v opozícii mu prospeje. Bude to preň možno také detoxikačné centrum. A aj vďaka pobytu Smeru v opozícii možno mnohí potom pochopia, čo je to menšie zlo. Pretože Smer bol a je menšie zlo oproti tomu, čo bude predstavovať Matovič, Truban alebo Kiska na premiérskom kresle.

Ľubov

že Pallegriny,po počiatočnej úprimnej radosti,z toho,že je premiérom (nedalo sa to prehliadnuť,povedal vtedy,takáto ponuka sa neodmieta.-),zistil ,čo to vlastne znamená,okrem svetiel reflektorov.Zodpovednosť,neustále intrigy ,strata ilúzií,postupné poškodzovanie zdravia- ale cena je ešte určite oveľa väčšia. K to dnes chce byť predsedom vlády SR ,keď sa lámu svetadiely? Iba blázon,alebo svätec.A bez dovoleniek od štvrtka.
Takže možno nevrlý a agresívny je aj z tohto dôvodu,že sa trocha prebudil a vidí viac.

Roland Edvardsen

O tom, že funkcia premiéra asi nebude taká sranda predsa najlepšie svedčí prípad Radičová. Tá sa po necelých 2 rokoch premiérovania z toho normálne psychicky zrútila - s následkom, že sa už do politiky radšej ani nevrátila.
Napokon ani sám Fico to už robiť veľmi nechcel - Pellegrini v skutočnosti bol už v Smere dlhšie pripravovaný ako jeho nástupca na túto funkciu. Napokon Pellegrini si premiérovanie vyskúšal už v čase, keď Ficovi robili ten trojitý bypass.
Nedivím sa, že Smer postavil tieto voľby ako voľbu o premiéra - lebo tí kandidáti, čo ponúka opozícia, to je proste iné panoptikum. A aj celkom verím tomu, že u žaľudov sa uvažovalo o tom, že "dáme to aj spolu s Pellem", aj keď Matovič teda naozaj nie je dôveryhodný zdroj, lebo si asi uvedomujú, že nemajú ľudí, že Kiska je príliš blbý a lenivý na premiérovanie, ktovie? :-)

Norman

Žiaden človek nie je príliš blbý na premiérovanie. Ba ani lenivý. Takže aj Kiska sa do toho dá, ak bude môcť.
Aj Pellegrini váhal, lebo si nebol istý, či to nie je príliš ťažké. Potom prišiel na to, že nie, tak si to užíval. Ovšem sú skryté mantinely, do ktorých naráža, ale Pellegrini má chuť na moc, ten nechce odísť.

Fico to moc prežíval, nechápem, ako môže mať taký športovec bypass, asi niečo nesedí s tou medicínou, alebo je to tá psychika, alebo je to nejaká chémia . V tomto jedinom asi budem súhlasiť s WC - No sport. Ale to je už iná téma

Roland Edvardsen

Tak nejako by to robiť robil. Ale ako? Pointa je taká, že Kiska objektívne nie je taký šikovný a pracovitý ako Pellegrini, a zároveň by to mal ťažšie, lebo:
1. by musel robiť aj predsedu strany
2. musel by ukočírovať širšiu koalíciu než Pellegrini s takými výbušnými elementmi ako Matovič, Hlina, Kollár a pod. Akože premiérovi budúceho globo zlepenca naozaj netreba nič závidieť.

A áno, funkcia premiéra je časovo o čosi náročnejšia a zodpovednejšia ako funkcia prezidenta alebo predsedu parlamentu.

Tu netreba zabúdať, že Kiska predsa chcel z politiky odísť, aj z odôvodnením, že "nestíha", lebo rodina, lebo lyžovačky, lebo neviemčoešte - pracovalo sa len 3 dni v týždni (aj to bohvie ako).
Tak som trochu aj zažartoval, že možno aj teraz u žaľudov tí ostatní (Remišová, Šeliga...) vidia kam to vošli, čo majú za predsedu, tak niekto od nich spanikáril a začal uvažovať "no, radšej to dať s Pellem ako s premiérom než s hentým leňochodom". :-)

Ale tak možno sa kiska nakoniec nezapotí a vyhrá to iný žaluď, Matovič: https://spravy.pravda.sk/volby-2020/clanok/542320-prieskum-focusu-smer-n... Tento posledný prieskum veľmi jasne demonštroval moju nedávnu pointu, prečo voliť SNS: pat nebude, ak vypadne SNS (Harabin je stále neistá vec. A hovorím, ak to ten starý blázon nedá a SNS zároveň vypadne, potom ho treba brať na zodpovednosť. Rôzne tie alternatívne weby typu HS by si ho mali podať).

Norman

veď som ti vždy potvrdil, že z hľadiska volebného limitu má tvoja matematika pravdu a voliť SNS má svoj zmysel. Ja v princípe od toho neodhováram. Sme sa dohodli. Ale moc toho neovplyvníme. A ani HS nie.

Matovič rozbíja gloabalistickú skupinku. Neviem, či to Olano naozaj takto vyhrá, pochybujem, ale ak aj, ako bude povoľbách?
Najprv Čaputa poveri Fica/Pellegriniho, potom Kotlebu, potom Matoviča a až potom Kisku? A ani jeden to nedá, pričom bude môcť každý naťahovať kreovanie vlády? :-) Zvlásť Pellegrini to môže predlžovať, lebo veď stále vládne ...

Na Slovensku je najpravdepodobnejšie: Pellegrini to bude naťahovať a potom, vrámci vytvorenia fronty proti fašizmu utvoria "veľkú koalíciu". To naozaj považujem za najpravdepodobnejšie. Druhá možnosť sú predčasné voľby.

Ale dajú veľkú koalíciu, premiérom bude niekto z PS/Spolu/Žaludi, alebo nový kompromis, Raši. Fico a Blaha odídu zo strany. Nemyslím,že by pohodlie až tak Kisku odrádzalo robiť premiera, ale práve ako aj inokedy v histórii, bude treba urobiť kompromis, tak bude predsedu vlády robiť nový blbec, nie predseda strany. Možno Remišová, možno Beblavý (ten je predseda, ale teraz nie je líder koalície).
Olano už nebudú potrebovať a naozaj si povedia - radšej Smer podporovateľ, ako blázon so svojou vládou.
Koalíciu so Smerom si obhája, hlavne že už Sme nebude mať premiera.

To je možnosť. Ak aj sa nestane, je s dostatočnou pravdepodobnosťou potencionálne pravdivá. Podľa mňa je najpravdepodobnejšia.
Ale nemusí sa stať.

Roland Edvardsen

Ja viem, že mám pravdu - niežeby na toto poznanie bolo potrebné nejako extra ovládať matematiku. :-)

Matovič je zložitý prípad...On slúži globalistom (nedávno napr. deklaroval, že jeho strana má jasný pro-atlantický postoj, nie lavírujúci, resp. k Rusku neútočný až priaznivo naklonený, ako Smer a SNS. Nehovoriac o tom, že v strane má tiež kdejakých radikálov ako Smatana - č.89 na kandidátke, ak by niekto nevedel), ale v čom je mimoriadne zákerný je, že sa maskuje kvázi-populizmom, že sa prezentuje ako "vzdor proti systému" (systém je tu médiokraciou vykresľovaný ako Smer- SNS) - a vidíme, že mu to teraz vychádza. Jemu veľmi pomohlo, že sa nevyhranil tak voči Kotlebovi a otvorene hovorí, že chce osloviť jeho voličov.

Hovorím, otázku premiéra sme tu nenačrtli len tak - je jedna z najzaujímavejších a najpodstatnejších v týchto voľbách, keďže tu máme hneď niekoľko straníckych lídrov či predsedov, ktorí premiérami nechcú byť alebo nemôžu. Je dosť možné, že nakoniec vyberú nejakého bieleho koňa, že to bude nejaký kvázi nestraník, robotný úradníček na špagátikoch. Taký Mistrík (uf, kde len tieto "pudingové" ksichty vyrábajú? Kráľom týchto fyziologických slabochov, delta-samčekov, je samozrejme Beblavý, ale Mistrík nezaostáva) sa už núka: https://dennikn.sk/1756608/mistrik-keby-tu-bola-vola-spojit-sa-pre-slove...

Norman

Matovič je typický extrémista a anarchista. Vstúpil do parlamentu špciálnym spôsobom a tak sa extrémnych spôsobov stále drží. Je to absolútne jasný populista, ktorý spraví hocičo, ak mu to prinesie úspech. A pre neho je to celé hlavne hra, ale životná hra, v ktorej chce uspieť.

Preto nejaké deklarovania pro-atlantckého postoja je bezcenné.
Už pri tých jeho debatách s Kotlebom sa dalo vysledovať, že Kotlebovi závidí nacionalizmus. Matovič postupne zisťuje, že za nacionalizmom a ľudovými hnutiami sú určité spoločenské sily, ktoré ich dvíhaju napriek neprajnosti oficiálnej presily. Začína ho to zaujímať.
Už pred rokmi sa prevalila nahrávka Matovič - Procházka o tom, že by tie ich (prozápadné) strany mali simulovať nacionálne (kotlebovské) témy. To nebolo len o oslabení kotlebu, ale proste o rozmýšlaní prebrať tieto témy. Čiže je jasné, že Oľano je hraná pseudoalternatíva. Ale ja toto hranie sa na nacionalizmus vidím aj tak, ako keby sa niekto chcel tváriť ako narkoman, a aby získal správny imidž, tak si dá zopar gramov .... len naoko .... aby sa nepovedalo .... a potom si vypestuje závislosť. To sa môže stať Matovičovi. Netreba zabúdať, že nacionalisti-antiglobalisti môžu byť rôzni ... aj blázni.

Takže v tomto sa zhodneme. Vlastne je Matovič taký prvý prípad prosystémového politika, ktorý sa (možno) preklápa k nacionalistom. On sa preklápa určite, či sa preklopí, to závisi od viacerých vecí.

Čo sa týka Mistríka, Beblavého a podobných bielych koňov - myslím, že si ma pochopil :) Áno, Mistríka by mohli použiť, Čaputa ho rada menuje. Ale aj Beblavý sa už asi teší. Možno by aj toho Matoviča dali - s tým, že tam nebude dlho a budú nové voľby. V podstate to bude finta ako pri voľbe prezidenta - relatívne neznáme, "neutrálne" meno. Remišovú som už spomínal, tej by blbci z verejnosti ako tak uverili, že je to ok (žena predsa nemôže byť sviňa, že). Ale ľudí sa už aj tak nik nebude pýtať - na premiérovi sa globalisti dohodnú po voľbách medzi sebou. Bude to určite niekto "neutrálny", lebo sú viaceré z tých strán rovnako silné.

Roland Edvardsen

Dobre, že si ju spomenul, lebo tiež mám obavu, že sa tu budeme zase viezť na tej vlne strkania ženských všade (obzvlášť, keď bude PS vo vláde). Globalistom pekelne dobre vyšla Čaputa, tak si povedia, že teraz môže vyjsť Remišová. Vôbec, to bol tuším Šimečka st., ktorý tu v jednom článku pre Nko písal, ako tu prebieha súboj medzi "mačistickým" svetom stelesneným Smerom (zlý zlý Smer má najmenej žien na kandidátke a v prvej 10 len jednu, Sákovú) a "slušnejším" svetom stelesneným dnes ženskými političkami a aktivistkami a že ide o celosvetový fenomén (viď Trump vs. tá ženská apokalyptická štvorka, napríklad). A Remišovú už dávnejšie spomínal aj Matovič ako možnú premiérku. No božechráň, lebo odpornejšiu a iritujúcejšiu ženskú, ako toto, v politike dnes nenájdeme (no dobre, ešte je tu Nicholsonová). Remišová je dobrá ukážka toho, že ženská nemusí byť nejako extra škaredá na to, aby bola ne..bateľná. :-) Totálna chladnička táto baba. Ten boom okolo jej osoby (v radoch opozičných voličov) je už úplne nepochopiteľný (aj v porovnaní s Čaputovou) a ak by aj okolo tejto kravy začali mediálne splašky vyrábať svätožiaru a obdobný kult ako u Madame Pezinskej, tak to už by bol iný netolerovateľný grc. Jedna Radičová naozaj stačila.

A vôbec, musím krútiť hlavou nad tým, že toľkí nevedia pri ženách rozmýšľať a pristupovať objektívne (viď posledný prieskum obľúbenosti politikov, kde Čaputa výrazne dominovala nad chlapmi). Je to naozaj symptóm istej spoločenskej bezradnosti a slabosti:"chceme len ženy a deti". Ľudia, a aj tu Slováci, sa už potrebujú v tomto spamätať.

Roland Edvardsen

Našiel som ten Šimečkov text: https://dennikn.sk/1697826/slovensky-rok-2019-krc-agresivnych-samolubych... Ja som ho mal možnosť čítať celý, ale...tak aj tak si domyslíte, čo tam bude. Hovorím, ak budú mať globalisti po ruke ženskú, uprednostnia ju.

Norman

Dalo by sa povedať, že je to dôsledok feminizmu a snahy o rovnoprávnosť, ale to by bolo povrchné popísanie dôvodu, prečo sú tak často volené ženy na miesta, kam nepatria. A neschopné ženy.

Presnejšie vyjadrené je povedať, že je to dôsledok nepoznania a odsudzovania histórie. Všetko minulé je očierňované - a všetko to malo dynamiku a silu a bolo ovládané najmä chlapmi. Kedže dnes sú všetci vychovávaní v strachu (aby sa dali ovládať), boja sa mužov a volia radšej ženy . To platí ako pre širokú verejnosť, tak aj pre výbery rôznych elít.

Tá istá myšlienka by sa dala vyjadriť tak, že úpadkom normálnosti a nedozretosti generácií v modernom svete zostávajú ľudia v detskom období a volia materské archetypy. Alebo teda detinské, samých seba.

Roland Edvardsen

Len dodám, že ja nie som a priori proti ženám v politike. Existovali a existujú aj dobré ženy političky, hoci dosť dobré politické líderky sú už naozaj raritné. Sú tu nejaké výnimky ako Marine Le Pen a tak. Ale tieto výnimky sú výnimkami často preto, že ide o chladnejšie typy s maskulínejšími osobnostnými vlastnosťami - viď aj tá Sáková, ktorá sa dokázala presadiť vysoko v mačistickom Smere.
Problém strán typu PS je ten, že útočia na meritokratický systém per se. Teda nie, aby sa presadili tí najšikovnejší (bez ohľadu na pohlavie), ale budú sa vytvárať kvóty, umelo strkať ženy do daných pozícií. A myslím, že je to účelové aj v tom, že sú si vedomí tých rozdielov medzi mužmi a ženami (ktoré mnohí inak budú radi popierať), napr. aj v prístupe k hnedoidom a pod.

Norman

Tak, ako pre prácu s deťmi je lepšie ženské srdce, pre zabíjanie na bojisku je lepši a mužská nenávisť.
Čo je politika ? Viac materská škôlka alebo bojisko?

To je odpoveď a riešenie.
Žiaľ, ako sme už stokrát povedali, blahobyt a rozmaznanosť viedla vládnúcu vrstvu Západu k presvedčeniu, že spoločnosť je materská škôlka.
Svoj omyls spoznajú, keď sa začne zabíjať a tie Uršule von Lajno budú ako prvé v panike utekať, alebo vracať v kúte. Pamätáme na tú Talianku - zástupkyňu EU pre zahraničie - Mogherini Federica , čo verejne plakala pri nejakej "hroznej" udalosti?

Samozrejme, rovnaká kritika platí na tých zženštilých chlapov, čo sa dnes v (európskej) politike pohybujú. Tvoria najmenej tri štvrtiny ich počtu.

Nie že by ráznosť a tvrdosť bola odpoveď na všetko - viď Merkel - ale je to nevyhnutná podmienka. Možno aj preto Merkelbaba sa tam stále drží, lebo si uzurpovala monopol na tvrdosť, ostatným bola zakázaná a avšetci tí pupuši naokolo sa jej naozaj boja.

Treba pripomenúť, že ak by našinec prejavil rovnakú reálnu tvrdosť, ráznosť a odhodlanosť, bol by označený za fašizoidného fašistického fašistu. Ale to ich detinské označovanie už si pomaly ale iste môžu zobrať so sebou niekam do pekla. V stredoveku tiež videli v každej čiernej mačke čerta a kam to dotiahli?

Norman

Kto to povedal? :)

Ľudia často aj by chceli odísť, ale zistia, že nemajú kam. To sa opakuje často, nielen v politike a nielen v zamestnaní, ale aj v celom živote.

Ale to, že smeráci robia neobvyklé kroky, nemusí znamenať, že už to vzdali, ale skôr naopak - zrátali si, že ešte majú šancu. Alebo, konečne, pochopili, že radšej padnúť v boji, ako to vzdať bez minutia všetkého streliva.

Ale vôbec sa nepresne vyjadrujeme. Smer "nekončí", voľby "prehral" aj v roku 2010, a v podstate aj v 2016 . Okrem toho samozrejme pobyt v opozícii nie je žiaden koniec - ja len aby to nevyznelo zle, že sa deje nejaká tragédia. Znova pripomínam, že o politickú skupinu-stranu nakoniec ani tak nejde - sociálna skupina, voliči, tu zostávajú a to by si museli korporativisti (globalisti, plutokrati) museli nájsť iných "politikov", ako Kisku či Trubana, aby to s tými nejako uhrali. Zatiaľ títo ľudia odchádzajú ku nacionalistom - to je pre globalistov zlý zlý výsledok.

Norman

https://www.aktuality.sk/clanok/763530/volby-2020-komentovane-petrom-bar...
sorry, ale Bardy je veľmi slabý a jednostranný analytik.
Neustále podsúva Smeru a jeho ľuďom (Maďarič, Tomáš) "vyolávanie konfliktov" a podobné triviálnosti. To, že obviňuje len a len Smer a jeho ľudí, je samozrejmé, ale obracia celú situáciu práve naopak:
nie konflikty, ale práve ústupčivosť je to, čo Smer omlelo a oslabilo.

Takisto je príznačné, že Bardy podsúva, že stratégi aSmeru s Tomášom je zlá - nie je to tak, Tomáš je lepší, ako desať Maďaričov a kampaň Smeru je výborná. Samozrejme, pohyb tektonických dosiek histórie je teraz proti nemu, takže to by musel byť iný čarodej, čo by to teraz vytrhol.
A ako sa zhodujeme viacerí - ani to nie je treba. Naozaj aj taktický ústup je súčasť boja. Tamten zlepenec si priam pýta, aby bol vpustený do zlatej klietky - kde sa zaklapnú dvierka a ....

Ľubov

Veru,pôsobí to naozaj strašidelne https://www.youtube.com/watch?v=dEIg2GShBow&pbjreload=10

Dnes je schôdza NR SR o definitívnom odmietnutí ID. Možno je to iba divadlo a možno nie je. Kto vie...

afinabul

Venujem sa výhradne PC master race, takže viem to rozobrať, spojiť a popasovať sa so soft problémom. Mobil beriem ako úchylnú zábavku, niečo ako virtuálnu realitu, ale moja mobilná SIM pošla po cca 7 rokoch.
PS: Samozrejme novodobé mobily nepoužívam, mám baterku, ktorá vie telefonovať:
https://www.mp3.sk/evolveo-strongphone-x3-dual-sim-blackred-trieda-a-pou...
Ale čo bolo zaujímavé, ak som vybral baterku za starej SIM, všetko sa znulovalo, čas dátum ... Ale dostal som novú a zapojím ju, automaticky idem nastaviť čas a on tam už bol. čo to kuva všetko vie?
Vie to dátum, vie to GPS súradnice ... ešte,že mám wifi vyplú, či?

Janko Hrasko

tak nastavenie casu je funkcia mobilnej siete. Od (relativne) presneho casu totiz zavisi napr. platnost sifrovacich certifikatov (od-do), a zabranenie replay attackom pri ich pouzivani.

GPS pozicia je naopak funkcia klienta; a to, ze klient vie svoju poziciu neznamena, ze ju vie aj niekto iny. Teda, pokial ju klient sam neodosle. Mobilna siet vie iba, s ktorymi vezami klient komunikuje a aky silny je signal (a teda vie urobit pribliznu triangulaciu, ked klienta vidi viacero vezi; ale to nema s GPS nic spolocne).

vrbovčan

S tým údajom pozície GPS. Operátor s tým nič nemá. Ale. Ale Android. Kdesi v útrobách nastavenia Google je funkcia "sledovať vašu polohu". Táto funkcia je defaultne zapnutá. A zrejme funguje aj v prípade, že si vypneš v nastavení Androidu GPS. Potom je treba ísť do nastavení Google a hóódne hlboko. Je to schválne tak urobené, lebo Google je zainteresovaný na tom, aby sledoval a archivoval našu polohu. Známy mi ukazoval ako si Google archivuje jeho polohu, hoci má vypnutú GPS polohu. Proste ráno pred odchodom do práce ho Android upozorní, že na trase smerom do práce je nehoda. O túto službu nežiadal. Zvláštne.

Sinuhe

mne sa napríklad začiatkom tohto mesiaca ohlásil môj mobilk, aby mi oznámil, koľko kilometrov som za január prešiel pešo, koľko na bicykli a koľko autom ... a tiež som ho o to nežiadal, to len aby mi ukázal že ako ma google sleduje.

Janko Hrasko

ono je totiž viacero funkcionalít, ktoré si ľudia motajú dokopy a potom sa čudujú, že keď jednú vypnú, tak druhá ide stále ďalej.

Android má plug-in systém pre tzv. "location provider" - kus kódu, ktorý vie systému povedať, kde sa dané zariadenie práve nachádza. GPS location provider je jeden z viacerých, ktoré je možné použiť. Androidy, ktoré majú Google Play Services (t.j. 99% z nich), majú k dispozícií ešte "Fused location provider", ktorý získava údaje z viacerých zdrojov: z wifi (Google má zmapovanú polohu wifi access pointov podľa BSSID, takže aj pri vypnutom GPS a pripojení sa na takýto známy AP zariadenie bude vedieť, kde je), bluetooth (RTLS/IPS), alebo pomocou ID veže mobilnej siete. Samozrejme, rozliční provideri majú rozličnú presnosť, rozličný čas potrebný na získanie fixu, rozličné nároky na okolie (ako je priama viditeľnosť na X satelitov) a rozličnú spotrebu energie, takže kedy je ktorý použitý je vec rozličných kompromisov. Momentálne je možné osekávať, ktoré spôsoby zisťovanie polohy zariadenie nemá používať.

Okrem toho sú tu aplikácie, ktoré údaje o polohe používajú (tá vec, ktorá zistenú polohu môže niekam odoslať) - a sem patrí história polohy Google, emergency poloha (používa sa pri volaní na núdzovú linku), zdieľanie polohy a potom samozrejme rozličné navigácie, apod. Pokiaľ máš aplikáciu, ktorá má fungovať iba pri pripojení na konkrétne wifi siete, tak tiež musí mať povolenie čítať polohu, lebo predošlý odsek. Takže ak si chceš vypnúť sledovanie polohy Google, vypni históriu polohy Google a zdieľanie polohy, ale samotné GPS v telefóne kľudne nechaj zapnuté pre navigácie a spol.

vrbovčan

Aplikácie Google obchádzajú voľbu aktivácie GPS pozície v nastavení Android.

Janko Hrasko

že neobchádzajú. Ty vypínaš "GPS" a oni pýtajú "polohu". Systém im ju dá, ak ju má z iného aktívneho zdroja.

Nezakazuj jednotlivé zdroje polohy. Zakáž im dostať polohu.

Norman

sa dá ochromiť mobil, keď sa teraz nedajú vybrať baterky? Kameňom?

Janko Hrasko

Kameň je jedna z možností.

Druhá napr. nemať ho pri sebe. Zatiaľ to nie je povinné ;)

vrbovčan

Ten kamarát mi ukazoval v archíve Google jeho každodennú polohu trasy na ceste do práce. Cez 50 km diaľnicou. Kde je na diaľnici Wifi?

Janko Hrasko

BTS-kami. Google location history nie je línia, ale množina bodov, kde si v samplovanom období, takže hrubá poloha je OK.

Stále nerozumiem, keď sa mu nepáči, že Google vie, kde kedy bol, prečo nevypne location history? Tá moja je úplne prázdna, a to mám telefóny s Androidom od roku 2009 (áno, mal som T-Mobile G1). Alebo iba hľadá problémy namiesto riešení?

vrbovčan

Mne nie. Ja som si vypol sledovanie a archivovanie polohy v Google. Tak, ako to hovoríš ty. Ale on mi ukázal, že má vypnutý snímač GPS a v histórii Google mal cesty do práce. Neverím tomu, že operátor vie vypočítať z triangulačných hodnôt ako tak presnú polohu.

Ľubov

keď mám starú tlačitkovú nokiu,starú asi 12 rokov a som na ňu zvyknutá ,takže nechcem nič nové....aj tak to nie je bezpečné,keď sa jedná o historický artefakt?
Vy asi hovoríte o iných mobiloch,veď dobre,tak nič..... :-))

vrbovčan

Ak nie si online na nete, si neviditeľná. Jedine na požiadanie polície u operátora.

Janko Hrasko

Presne.

Janko Hrasko

99,99% ludí, čo tadiaľ prešlo, malo zapnuté GPS aj dáta. Google vychádza z toho, že ak vidíš tie isté veže v tých istých intervaloch ako oni, tak ideš po tej istej trase. Skús ísť takto po paralelnej okreske, kam ťa hodí ;)

vrbovčan

Jedine tak. Ako ti navigácia tvoju vypočítanú polohu mimo cestu hodí v jej mape na cestu. Jednu navigáciu som mal, čo mi ukazovala ňou vypočítanú polohu malou bodkou a často to bolo vedľa cesty.