"Dekolonizácia Ruska" - pôvodný text

Nicollo Soldo

Originál blog: Nicollo Soldo 22.jun. 2022

https://niccolo.substack.com/p/delusion

 

Spoločným motívom povojnových dejín 2. svetovej vojny bolo, že Adolf Hitler bol ku koncu Tretej ríše vykresľovaný ako čoraz viac nepríčetný a odtrhnutý od reality. Rozprávali nám príbehy o tom, ako sa rád oddával fantázii a skúmal architektonické modely nového Berlína, ktorý mal byť postavený po tom, ako Nemecko vyhrá vojnu, napriek tomu, že spojenci sa už blížili z oboch strán. Bludy o budúcej veľkoleposti, zatiaľ čo všetko okolo neho sa rúcalo. Prípad "vyrovnať sa"?

Pocit všemocnosti po sérii veľkých úspechov môže často viesť k tomu, že človek si o sebe myslí, že je trvalý víťaz, neschopný porážky. To sa dostáva do sféry ilúzie, keď fakty v teréne odporujú vnímaniu víťazstva. To je skutočný stav, ktorý v súčasnosti zaujíma veľká časť americkej zahraničnopolitickej komunity.

Včera som bol upozornený na "online brífing", ktorý sa uskutoční zajtra:

decolonisation russia

Áno, čítate správne: diskusia o "potrebe" rozdeliť Rusko z "morálnych a strategických" dôvodov.

Pýtate sa, kto je Výbor pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe?

Komisia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, známa aj ako Helsinská komisia USA, je nezávislá komisia federálnej vlády USA. Komisia už viac ako 45 rokov monitoruje dodržiavanie Helsinských dohôd a podporuje komplexnú bezpečnosť prostredníctvom podpory ľudských práv, demokracie a hospodárskej, environmentálnej a vojenskej spolupráce v regióne 57 krajín OBSE.

Stručne povedané: je to ďalšia z miliárd komisií, ktoré riadi a financuje vláda USA. Vláda USA dnes usporiadala panel o "potrebe" rozdeliť Rusko. Nechajte to na chvíľu doznieť.

Tento panel vedú štyri ženy a jeden muž, ktorí všetci prešli komplexom mimovládnych organizácií na zmenu režimu, či už ide o Medzinárodnú krízovú skupinu, Rádio Sloboda/Rádio Slobodná Európa, Nemecký Marshallov fond, Sorosovu chobotnicu atď. Celkovo je príliš veľa skupín, pre ktoré spoločne pracovali, aby sme ich mohli vymenovať, takže to nebudeme robiť.

Namiesto toho uvádzame ich mená a životopisy:

Fatima Tlis(ova) - spolupracovníčka National Endowment for Democracy (ústredie pre zmenu režimu)

Botakoz Kassymbeková - Oxus Society, postdoktorandka na Inštitúte histórie a sociálnych vied na Univerzite Johna Mooresa v Liverpoole

Erica Maratová - National Defense University (USA)

Hanna Hopko - predsedníčka konferencie Demokracia v akcii

Casey Michel - Hudson Institute

 

Toto sú typické "tvory z bažín", ktoré profitujú z utrpenia tých, na ktorých sa USA zamerali pri zmene režimu. Ich názory sa vždy zhodujú s politikou ministerstva zahraničných vecí USA bez ohľadu na to, ako formulujú svoje slová. Samozrejme, čistá náhoda.

 

Zmena pojmov

Na tomto paneli je pozoruhodný posun od "šírenia slobody a demokracie" k potrebe "dekolonizovať" Rusko.

Vývoz demokracie bol jedným z hlavných pojmov používaných na ospravedlnenie expanzionizmu a intervencionizmu USA po 11. septembri. Bol to produkt neokonzervatívcov, ktorí mali pod vedením Georgea W. Busha ruky na kormidle zahraničnej politiky USA. Neúspechy USA pri šírení demokracie na miestach ako Irak, Afganistan, Egypt atď. pošpinili týchto neokonzervatívcov, čo viedlo k poškodeniu ich reputácie. Ale keďže zodpovednosť za zlyhanie je v USA už nejaký čas cudzím pojmom, títo neokonzervatívci si vzali čas na lízanie rán a potom rehabilitovali svoj imidž tým, že sa prilepili na opozíciu voči Trumpovi a označili sa za "obrancov demokracie", či už doma alebo v zahraničí. Podarilo sa im úspešne prekliesniť si cestu späť do koridorov moci.

Týmto neokonzervatívcom sa opäť podarilo uchopiť kormidlo politiky a v tandeme s liberálnymi intervencionistami veselo ženú Západ do otvoreného konfliktu s Ruskom tým, že stupňujú svoju podporu Ukrajine a snažia sa Rusko navnadiť na prehnanú reakciu, napríklad tlačia Litvu, aby zastavila prechod tovaru z Ruska Proper do Kaliningradskej oblasti. Ich matrónou je Vicki "Fuck the EU" Nulandová, žena zodpovedná za politiku voči Rusku, ktorá bez námahy prešla administratívami Bieleho domu, či už boli D alebo R.

Na začiatku tejto vojny bolo deklarovaným cieľom USA čo najviac znížiť počet ruských síl na mieste konfliktu. Po niekoľkých prvých týždňoch vojny sa tón zmenil na zmenu režimu v Moskve (najžiadanejší cieľ amerického ministerstva zahraničných vecí). Rusko predsa potrebuje demokraciu a Rusov treba oslobodiť od diktátora Putina, aby si mohli užívať jej plody ako zvyšok slobodného sveta alias krajiny, ktoré majú USA rady.

Zajtrajší panel je ďalším krokom vpred v tom, že bežným Rusom hovorí, že ani zmena režimu a demokracia im nie sú dosť dobré. Požadujú rozdelenie svojej krajiny na menšie (ľahšie ovládateľné) polis, aby mohli byť slobodní. Netreba dodávať, že pre Putina a Kremeľ je to propagandistický prevrat, pretože im to umožňuje vykresliť konflikt na Ukrajine ako existenčný boj.

S obľubou hovorím, že genialita Spojených štátov amerických spočíva v ich schopnosti absorbovať, kooptovať a následne speňažiť akýkoľvek trend, ktorý im príde do cesty. "Dekolonizácia Ruska" je jednoducho prebudená terminológia na jeho rozdelenie. Symbolizuje to, ako USA dokázali kooptovať "wokeness" pre svoje zahraničnopolitické ciele.

Barbarská vojna Ruska na Ukrajine - a predtým v Sýrii, Líbyi, Gruzínsku a Čečensku - odhalila pred celým svetom imperiálny charakter Ruskej federácie. Jej agresia je tiež katalyzátorom dlho očakávanej diskusie o vnútornom ruskom impériu vzhľadom na nadvládu Moskvy nad mnohými pôvodnými neruskými národmi a brutálny rozsah, v akom Kremeľ potláča ich národné sebavyjadrenie a sebaurčenie.

Všimnite si, prosím, tučne zvýraznené časti. Áno, je smiešne, že títo zasraní kreténi majú tú drzosť ignorovať to, čo USA urobili Sýrii a Líbyi, a namiesto toho z toho obviňujú Rusov. Je tiež smiešne, že útočia na Rusko za to, že uhasilo povstanie v Čečensku vedené al-Káidou. To nás však odvádza od hlavného bodu: používania prebudenej terminológie v službách impéria USA.

Predpovedal som, že sa to stane, už viac ako desať rokov, a všimli si to aj iní ľudia:

Napísal dom o tom  dva články:

The Desquamation of America - the USA shifting from a mercantilist empire to an ideological one that incorporates wokeness

Turbo-Amerika - USA idú za zlatom, t. j. globálnou hegemóniou vo svete, kde sa začína formovať  multipolarizmus

Som si istý, že mnohí z vás budú zastávať stanovisko, ktoré som predtým zastával ja; že prijatie terminológie woke v službách impéria je cynickým trikom. Ja si to už nemyslím. Myslím si, že ide o skutočných veriacich. Čečenci, Volžskí Tatári, Komi, Jakuti, všetky "pôvodné" národy trpiace pod ruskou kolonizáciou, všetci túžia po slobode, všetci sa snažia oslobodiť Američana, ktorý je v nich a kričí, aby sa dostal von. Sú to americkí černosi, ktorí stále trpia dedičstvom otroctva a segregácie, sú to Siouxovia v rezervácii, sú to šikanovaní transrodoví ľudia, sú to utláčaní novinári WaPo z bohatej rodiny, ktorí chodili do švajčiarskej internátnej školy.

Moji čitatelia dobre vedia, že západné spravodajstvo o vojne na Ukrajine bolo donedávna také propagandistické, že bolo nepoužiteľné. Skutočná situácia na mieste sa jednoducho stala príliš očividnou na to, aby sa naďalej presadzovalo tvrdenie, že Ukrajinci sú na pokraji víťazstva nad Ruskom. To je to, čo robí panel vlády USA o rozdelení Ruska klamlivým. Komu presne to slúži, okrem toho, aby presvedčili sami seba a ospravedlnili svoje vlastné zamestnanie?

Vo svojom nedávnom článku "Hubris" som vysvetlil, aký nebezpečný kurz nastolili USA, keď sa rozhodli vyraziť proti Rusku A Číne súčasne a tieto dva štáty zatlačiť do existenčného spojenectva.

V článku "Nekompetentnosť" sme sa pozreli na to, ako sa režim sankcií proti Rusku obrátil proti USA a EÚ ako bumerang (a škodí aj na iných miestach, napríklad v Afrike) bez toho, aby zničil ruskú ekonomiku, čo je skutočným cieľom týchto sankcií.

K pýche a nekompetentnosti môžeme teraz pokojne pridať klamstvo, keď opisujeme dnešnú zahraničnú politiku USA. Ak si myslíte, že je to dosť zlé, predstavitelia USA údajne radi uvrhnú svet do globálnej recesie a rastúceho hladu (hladovania), aby zabezpečili, že Rusko na Ukrajine nezvíťazí:

Európania a Severoameričania musia obetovať svoju životnú úroveň, aby USA mohli zvíťaziť na Ukrajine. Afričania možno budú musieť tiež hladovať. Je to pre dobrú vec, dekolonizáciu Ruska. Ako môžete povedať nie?
 
Nicollo Soldo  22. jún.2022
 
 
-----------------------
Pohľad z nadhladu:
Dal som sem tento text, lebo vystihuje realitu snahy USA zničiť Rusko. To, že USA to už len nehrajú, ale naozaj už sami podľahli vlastnej ideológii, vlastnému kultu. A upozorňuje na to, kam až to chcú amrickí fundamentalisti viesť - až do rozbitia Ruska.
 
Upresniť sa dá azda to, že Helsinská konferencia nie je jedna z tisíc, ale je to dôležitejší vykladač doktrín USA. A doplniť, že pre USA nie je zničenie životnej úrovne Európy (a Ruska ale aj USA) a hladomor (v Afrike) len nejaká akceptovateľná obeť, ale priam jeden zo želaných cielov celého tohto procesu.
 
Veľmi súhlasím s autorom v tom, že útok USA na Rusko je prejavom číreho zúfalstva Ameriky. USA skúšalo posilniť svoju moc vojnami proti moslimskému svetu, ale nedosiahlo nejaké úspechy, skôr naopak, a preto jeho tlak na Rusko, snaha o jeho rozbitie, podmanenie, je naozaj prejavom šialenstva. Presne to, čo písalí vojenské média vo februári o Rusku, keď v obrannej snahe siahlo po zbrani, o šialenstve Putina a podobne, to je čistá projekcia stavu USA. O ťažkých rozporoch a dlhoch tejto veľmoci by sme mohli písať dlho, a aj sme to robili a je to všeobecne známe. USA sú síce stále bohatá veľmoc, ale veľmi nestabilná a krehká, do veľkej miery potrebujúca celý svet na obsluhu svojho štýlu života, ktorý je už teraz neudržateľný.
 
 
 
0
lebleu

Včera večer som bol po dlhšom čase v meste a - všade samá ruština. Neviete niekto, čo sa deje?

Norman

v tom je tá "zvláštna operácia" - Rusi len na základe zopár výstrelov z diel a rakiet obsadili Európu miliónmi svojich ľudí. :)

(ja chodím do mesta častejšie, ale to tu je úplne vážne dennodenne na každom druhom kroku, a neustáva to. Tak im treba, rusofóbom :-)

slaven1

Včera som si v zastrčenej krčme na Slovensku kupoval "spičky" , slovu zápalky krčmárka nerozumela. Ďalej ona, že "pažalsta zdes" a ja že "spasiba"... a išiel som opekať za dedinu na lúku.

Dusanbe

že sa s Tebou bavila po rusky a nechcela len po ukrajinsky,
Asi to nebola zarputilá Azováčka, :-)
Kto by kedysi bol povedal, na čo sa mu bude hodiť znalosť povinného, nie veľmi obľúbeného predmetu - ruského jazyka.
Ešte sa nám môže zísť v obchode, krčme, autobuse, u lekára, zubára, dokonca v domove dôchodcov, atď. Doma, na Slovensku pravdaže. Lebo nemusíme cestovať do sveta - svet prišiel k nám.
Nie len na Sliač a do Kuchyne.
Ja by som pri takej vzácnej konverzačnej príležitosti skúsil využiť získané solídne znalosti ruského jazyka a odviesť rozhovor na v mojich "ruštinárskych" časoch veľmi obľúbené témy: "Slovakia, strana krasot" z Passobije po stranovedeniam, alebo na "Drevnije russkije skazky" z ruskej literatúry.
Najmä tá posledná téma, keďže zahŕňa aj "Kyjevskije i Novgorodskije bogatyria" by mohla byť pre ukrajinských Rusov, či ruských Ukrajincov - blízka.
Zase máme obrovskú výhodu, oproti súčasnej modernej, progresívnej mládeži, ktorá nepozná ani len bukvy azbuky !

Ema

že po prechode hraníc takmer všetci zahodili umelú chochlinu, do ktorej boli zapracované nadbytočné i z jazykov celého sveta, a prešli na normálnu ruštinu.

buko

mozem potvrdit ze tuto jar a leto bratislava zije rustinou ako uz davno nie :)
a ukrajinski chlapi ked pofajcievaju a piju pivo na letnych terasach, pri vode, v parkoch - tak pouzivaju rustinu zrejme ako kryci jazyk, aby ich neidentifikovali, neodviedli a neposlali bojovat do planovanej letnej protiofenzivy na vychod

sandro

Blavaci maju pruser. Chceli Ukrajincov - dostali Rusov. Akonahle sa tam trochu oklepu, zacnu im rozoberat liberalnu demokraciu srobik po srobiku. Tesim sa, kedy sa pri prvych vacsich lastovickach zacne zdoraznovat - Ukrajinec povodom z Charkova, Ukrajinec povodom z Donbasu a pod. :)
Aj u nas vsetci do jedneho rozpravaju po Rusky - aj 10 rocne decka. Co viem, tak aj Kyjevcania stale Rustinu normalne ovladaju.

Ema

ruština je predsa ich mamelošn.
Nebyť majdanu dotovaného Nulandovej buchtami a snahy opičiť sa pri budovaní nacikovskej chochlohrdosti banderovského typu po tvorcovi ivritu, ukrajinčina by naďalej zostala zatvorená v akademických kabinetoch ako neživotaschopný kríženec lokálnych dialektov s poľštinou, do ktorého boli na osvieženie primiešané turecké a tatárske výrazy.

Dusanbe

je nárečie s vlastným územím a armádou.
Toto ukrajinčina spĺňa.
Zatiaľ.

kali

Na Delskom potápěči vyšiel zase celkom dobrý text ktorý zhrnul súčasnú vojnu z nadhladu https://deliandiver.org/2022/07/valkanaukrajine.html?fbclid=IwAR10Pzf7hY...

Pasaž z textu:
„Východní Evropa se přesně podle předpovědí Samuela Huntigtona nyní rozpadá na dva bloky, ruský (či obecněji eurasijský) a americký (či obecněji severoatlantický). První má přebytkový rozpočet, zemědělství, potraviny, suroviny, paliva, průmysl, technologie, silnou ideologii, politickou strategii, vizi budoucnosti, rozlohu a strategickou hloubku, a pořád ještě ochotu k obětem. Ten druhý má „evropské hodnoty“, iracionální anticivilizační běsy, strach, dluhy, finanční deriváty, ve svém čele bezobsažné obleky (pokus o překlad německého Anzüge ohne Inhalt), marketingové figury a hloupé opakovače mediálních sloganů, vizi maximálně na čtyři roky dopředu, ale na druhou stranu i geopolitickou výhodu spočívající v přístupu k oceánu a mezinárodnímu obchodu, členitý terén, obyvatelstvo, turistický ruch, německé technologie (o které ovšem může velmi brzy přijít, už teď jich je většina v Číně) a stále ještě prestižní akciové trhy, které se ovšem mohou společně s podnikateli, kapitálem i technologiemi ráz naráz přesunout třeba do Singapuru nebo do Dubaje, jakmile se zjistí, že kolektivní Západ klidně může komukoliv kdykoliv zmrazit aktiva a zabavit jachty, a z takto nabytých prostředků financovat svá válečná tažení proti zlobivým státům. „