Pád Ríma

Táto téma je dôležitá a neustále aktuálna, takže sa o nej tvorí množstvo mýtov až nezmyslov. Nezaškodí spísať stručnú podstatu.

Rím bolo úspešné spoločenstvo. Táto úspešnosť môže byť hľadaná kdekoľvek, v metafyzike alebo v náhode, ale racionálny vedec sa drží reality - o úspešnosti spoločnosti vtedy ako aj dodnes rozhoduje jej geografcké umiestnenie a jej antropologické vlastnosti.

Poloha Ríma je strategicky skvelá, to je jeden bod. Ale nieje až tak jedinečná, sama o sebe je to len menšia časť dôvodov.

V prvom rade, etnikum Ríma bolo zrejme zdravé biele spoločenstvo, čo vidno na ich pevných zásadách a hodnotách. Nie samotné tie kultúrne hodnoty boli zdrojom ich úspechu, prvotná je povahová charakteristika obyvateľstva, jeho telesné a mentálne schopnosti - z nich je potom  úspešná kultúrna hodnotová scéna generovaná. A zdravá charakteristika obyvateľstva je to, čo  dokáže neustále reformovať nastávajúce kultúrne poškodenia.

Možno z prebytku schopnosti, z dôvodu svojej nadpriemernosti, alebo z iných dôvodov, Rím bol expanzívny. Previedol pod svoju kontrolu celú Itáliu. Neskôr severnú Afriku, Galiu, Iberiu, Grécko a Blízky východ. Po chetitskej a perzskej ríši to bola povedzme tretia ríša bielych, ale prvá na územi Európy.  Tým nechcem povedať, že by taká rozľahlosť a moc znamenala len pozitíva, ale výnimočná moc a trvanie Ríma je proste nepochybný fakt.

 

Samotná téma ale je - čo zapríčinilo jeho pád?

Ak si odmyslíme všeobecnú odpoveď, že všetko, čo vznikna, sa raz aj rozpadne, máme na rozpad Ríma jasnú odpoveď. Je zhrnutá v troch bodoch.

1. Rím dokázal výborne rozširovať svoju kultúru. Jeho jazyk, jeho právo, jeho hmotná kultúra, jeho umenie pretrvali doteraz a v niektorých ohľadoch a oblastiach neboli doteraz prekonané. Čo ale Rím nedokázal zmeniť a upraviť, to bolo etnické zloženie provincií, ktoré sa stávali jeho súčasťou. Biologické zloženie obyvateľstva sa stávalo čoraz odlišnejšie od pôvodných, podla správ z bojov fyzicky nadpriemerne silných a vytrvalých a podla dochovaných textov často inteligenčne výnimočných Rimanov. Priemerná skladba obyvateľstva Ríše sa zmenila, jeho povahové črty upadli. Rím stratil svoje cnosti - vytrvalosť, vernosť, čistotu, sebaúctu a mnoho podobných. Rím dokázal zaviesť svoje kultúrne dedičstvo aj v cudzích etnikách, ale nedokázal zmeniť dedičný biologický charakter rás, ktoré k sebe pričlenil. To bola hlavná príčina jeho oslabenia.

 

2. Následkom oslabenia bolo, že sa Ríša odklonila od svojich morálnych zásad a prenikli do nej divoké kulty. Jedným z nich bolo aj kresťanstvo, ktoré v strete týchto rôznych kultov o moc zvíťazilo a v 4. storočí zaviedlo v Ríši svoju monopolnú uzurpáciu moci, zaviedlo svoju nekritizovateľnú dogmu. Zavedenie kresťanstva bol faktický koniec Ríma, lebo to znamenalo prakticky okamžite koniec jeho duchovného života a veľmi rýchlo aj jeho podľahnutie prirodzeným vonkajším nepriatelom. To, čo sa dovčera skláňalo pred mocou Mesta, sa po zavedení kresťanstva pustilo do jeho rozoberania. Rímska Ríša sa rozpadla na dve časti a jej Západná časť sa onedlho rozpadla celkom. Zostal iba mrtvy mýtus Rímskej Ríše (ktorý sa ďalšie vznikajúce menšie krajiny snažili uchvátiť pre seba, snažili sa napodobniť či lepšie povedané falšovať) a jej reálne kultúrne dedičstvo - ktoré kresťania odhodlane ničili.

 

3. Východná časť Rímskej Ríše si udržala svoju existenciu o niečo dlhšie, ale jej kultúra už bola zmenená. V prvom rade, čo bolo najviac evidentné, sa zmenil samotný jazyk - Východný Rím prešiel na gréčtinu. Ale aj mnoho iných kultúrnych paternov prebrala táto ríša z lokálnej helénskej a predhelénskej minulosti, z poznatkov predošlých belošských ríš, čím si predlžila svoju existenciu. Nemohla ale tiež prekonať slabosť rasy svojho obyvateľstva a tak dlhodobo trpela ďalšou formou spoločenskej choroby z Blízkeho Východu, islamom. Islam postupne požieral jednotlivé časti a zvyšky Západnej aj Východnej Rímskej Ríše ktoré, prevedené na kresťanstvo, neboli schopné sa brániť. Východná časť teda vydržala dlhšie aj vďaka poznatkom z minulosti, ktoré by sme dnes nazvali technická prevaha, ale to nestačilo. V 15. storočí Konštantinopol padol - jeho panstvo bolo mŕtve už dávno predtým.

 

To sú tri dôvody pádu výbornej belošskej spoločnosti tej doby. Ešte raz:

1 rasová pomiešanosť,

2 vnútorná kresťanská slabosť,

3 externá semitská islamská divokosť.

 

Ćo z toho vyplýva pre našu súčasnosť si ani netrúfam napísať, lebo tomu sám nechcem veriť. Je jasné, že sme v rovnakej situácii. Ale žiaľ, relatívne málokto chápe či akceptuje všetky tri dôvody týchto problémov. Vynechat jediný z nich je fatálna chyba privodiaca kolaps spoločnosti. 

 

Na záver treba pripomenúť, že Rímska ríša sa rozpadla, ale jej prvky nezahynuli. Zostal ako jej genetický potenciál, tak jej kultúrne fakty - len boli rozptýlené. Nezlyhala Ríša ako taká, zlyhali jej periférie, cudzie časti, z ktorých bola poskladaná. Ale ani jej rozpad nebol koncom, len nevyhnutným novým začiatkom, rozptýlením, evolúciou.

To čaká aj dnešnú Európu. Presadí svoju kultúru a svoju rasu do celého sveta - tak, ako to už spravila v Amerike a Rusku. Samozrejme, na to bude potrebný zas proces očisty ohňom, zbavenie sa príťaží, hlúpostí, hriechov a slabostí, ktoré dnešnú Západnú Európu ťažia a hubia. 

 

 

marcus agripa rím

ilistračný obrázok Marcus Agripa

0
Luko

Pekná skratka a zhrnutie. Úcta!
Dnes by sa k tým trom bodom dal asi pridať ešte štvrtý - absolútne zaujatie majetkom a spoločenským postavením, resp. totálnym nezáujmom o veci verejné.
Každý z nás má minimálne 5x viacej, než k životu nutne potrebujeme, ale napriek tomu sa nám zdá, že je to málo, lebo v čomsi ešte zaostávame za susedom. To nám bráni vnímať aj veci verejné a keď ešte u niektorých nie celkom, tak aspoň im uberá síl a čas zamyslieť sa a cieľavedome niečo s tým marazmom (rozpadom) urobiť. Rozklad ducha jedinca a rozpad celej spoločnosti idú ruka v ruke. Inými slovami - ospevovaný a u mladých presadzovaný individualizmus sa nám neskôr vracia v zombifikovanej spoločnosti.
Naši dedovci hovorili "Čo nemáš sám rád, nerob druhému", ale dnes to znie "Ak svojím konaním nepomôžeš hlavne sebe, radšej nekonaj vôbec".

sandro

ciastocny suhlas, ale ten bod dva je zase iba nasilu nasity v style, co sa babe chcelo..
Rim upadal dhodobo, to nebol vysledok vnutornej slabosti krestanstva, ci ako to nazyvas.
Rimania dosiahli niekde svoj vrchol a ako vieme, z vrcholu existuje zase len jedna cesta. Znicil ich vlastny blahobyt, pohodlie, odklon od hodnot na ktorych bola risa postavena(ale tu jednoznacne to negativne priniesli vlastne ''zbastacenie'' a preberanie barbarstva) a z toho vyplyvajuca degeneracia. V Rimskej armade uz defacto bojovali len zodnieri-barbari. To, ze sa v tejto situacii presadilo nieco zivotaschopnejsie-krestanstvo, je uplne prirodzeny jav, ale nebolo to tak, ze za to mohlo samotne krestanstvo. To co pises by malo logiku vtedy, ak by moc prebrala nejaka externa ideologia(nie krestania), niekto, kto vyuzil to, ze krestania Rim oslabili.
Nie, naopak, prave krestanstvo bolo tym externym prvkom. Analogia s Islamom a Europou dnes je dokonala. Nie Islam poraza nasu spolocnost, na to jednoducho nema kapacitne ani nijak inak(no dobre, mozno kvantitou ano), nasu spolocnost poraza odvrhnutie od nasich hodnot(tu fakt Islam nezohrava ziadnu ulohu, rovnako ako krestantvo v Rime).
Nasa spolocnost nie je vybudovana na Rime(mozno tak na spadnutom Rime), ale na krestanskych hodnotach, ktore sme odvrhli. A preto krestanstvo a nasa spolocnost konci a nadvladu v Europe preberie v tomto storoci Islam. S tym sa uz neda robit nic, jedine, ze by kazda aktualne veriaca krestanka porodila asi 15deti. Deti ateistov uz pochopitelne v tomto boji nemaju cenu(netvrdim, ze nemaju cenu ako take). Su to vacsinou slniecka, materialni konzumenti, intelektuali na nadhlade, ktori budu este aj v case palenia poslednej biblie pisat o jej skodlivost, a tak podobne:)
Jediny kto bude bojovat sme my a to je uz tiez len mensina RKC. Dopredu prehraty boj na vsetkych frontoch, ale ja sa na ten boj tesim. Dolezite bude, aby nam dovtedy nezobrali legalne drzane zbrane.

Vyborne a rozsiahlo sa povenoval padu Rima Edward Gibbon:http://www.elefant.ro/carti/carte-straina/history-archaeology/history/th...
V case hladania sa, som vsetky casti doslova ''zozral'' za par vecerov. Vrelo odporucam.
No dobre, tak teraz, po tomto prispevku uz mozem naozaj povedat, ze som energeticky na nule..

rosa

tvoje komentare boli moje najoblubenejsie. Vdaka za ne. Vzala som si ich za svoje :o)
Zdielam tvoj postoj a svetonazor. Aj ja som sa zmierila so vsetkym, aj s tym, ze islam preberie Europu. Ked sa masy rozhodnu stahovat, nic ich nezastavi. Iba armada a krvave jatky. 21 storocie je vsak inak nastavene a nik to nezmeni. Ani pera odvaznych ludi, ani hlasne prejavy ojedinelych politikov, to je len kvapka v mori. Jedine co mozeme je ovplyvnit nas postoj, nasu myslel, prijat to so stoickym kludom.
Jedine co nechapem je postoj elity RCC. To je naozaj sklamanie. Za krestanstvo padlo tolko ludi, ze prinajmensom ti si nezasluzia, aby sme ich zradili. Co uz. Pozemsky zivot je kratky, vesely aj zufaly a verim, ze bude pokracovat tam, kde oko nevidi a ucho nepocuje....
Inak pocuvala som na youtube Osha hovorit o manzelstve...no neskutocne :o) mal tmave okuliare a smiala som sa, az ma skoro rozpucilo. A vsetko, co hovoril, bola pravda :o)) Milujem toho muza.
Maj sa krasne a napis mi obcas cosi mudre, znovu.
Boh s Tebou, drahy sandro.

sandro

Milo si ma prekvapila, ani neviem co odpovedat. Sympatie su ale cely cas vzajomne. Ja neodchadzam, len si dam nejaky ten rok pauzu od prispievania. Diskutersky sa vratim uz po 40tke, starsi, snad mudrejsi a zase tu budem sirit Normanovi nejaky ten katolicky fundamentalizmus:)

mirages

poznas tuto christian pesnicku

https://www.youtube.com/watch?v=21nM9jFNONY

buko

podla mna si Norman prilis stotoznuje krestanstvo s rimsko-katolickym institucializovanym krestanstvom, ktore s novokrestanstvom v Cisarskom Rime nemalo vela spolocneho.
Priciny padu vsak su aj v prenikani krestanstva, ktoreho abstraktny koncept monoteistickeho Boha podpopaval tradicny grecko-rimsky mytologicky model kultov panteonu bohov viazanych senzualne na konkretne miesto a konkretnu cinnost (Zeus byva na Olympe a chrli blesky, Poseidon v mori).
Povedane Jungovsky - rimsky model bozstva je priamo naviazany na Prirodne archetypy nasho nevedomia a nuti nas s nimi kooperovat, co je pre ludi zrejme prirodzenejsie ako pomerne zlozity filozoficky koncept Svatej Trojice, ktory veriacich len matie a vacsina ho ani nevie poriadne vysvetlit (krestanstvo i tak uspesne prebera mnoho archetypalnych kultov - osobnosti svatych - starci, bojovnici, kult Panny Marie, kult Znovuzrodenia,...)

Rimania a Greci od zaciatku jasne a striktne rozlisovali medzi "nasincami" - slobodnymi obcami (kvalitativne rozdelenymi medzi patriciov a plebejcov) a "ne-nasincami" - Barbarmi.
A prave toto slabnuce rozlisovanie medzi obcanmi a barbarmi, patriciami a plebejcami - zda sa malo dosledok konca "prava a spravodlivosti" v Rimskom Imperiu a zaciatok chaosu, anarchie a upadku.
Krestanstvo ma v sebe okrem pozitiv aj rozkladne negativa ktore dnes prezentuje a ako virus siri najma sucasny papez: ono slnieckarsko-bolsevicke myslenie ze vsetci ludia sme si rovni, ono povestne "nastav aj druhe lice, umy cudzincovi nohy" - toto je cesta do pekla a nie do vytuzeneho neba.

Co sa tyka samotneho cyklu vzostupu, vrchou a padu civilizacii, uz tu bol spominany Spengler a ini, ktori civilizaciam vymedzili urcity ramec a zivotny cyklus.
Po Rime - antike, cize Klasickej civilizacii ktora podla Spenglera zomrela okolo roku 100 nl., nastupila Magicka perzsko-arabska (sem patri vzostup Islamu aj Byzancie), po nej Zapadna (europska a v nej dominantna anglo-saska) ktora ma koncit v roku 2000
Po nej ma prist Ruska (slovanska) civilizacia, kora ma trvat dalsich 1000 rokov, tak uvidime.
Co je jasne ona zmena nepride zrejme len tak sama od seba, pretoze to niekto napisal v mudrej knihe, ale ako vitazna kultura, vitazny Zeitgeist, vitazny sposob myslenia.

Co je blbe, je ze podla Spenglera zijeme v generacii ktora preziva upadok a smrt Zapadnej civilizacie, co je fascinujuce je ze sme svedkami zrodu novej, zatial to vsak skor vyzera na predporodne kontrakcie.

Jozef Novak

Sandro, s týmto príspevkom si nešíril žiaden fundamentalizmus, akurát si vystihol fakty. Pripájam sa týmto k príspevku Rosa. Presne si vystihol chyby v tvrdeniach Normana, trhliny, ktoré sa v nejakých myšlienkach zákonite objavia, ak sa niekto pokúša propagandisticky znásilňovať pravdu a ohýbať ju na stranu svojích ideologických prefabrikátov. Z toho dôvodu som nemal ani chuť reagovať na tú psiu hlavu, ktorú sa Norman silou-mocou na Kresťanstvo celý upotený snažil narvať, nebyť toho že si sa ozval ty. Poukázal si presne na jeho nedodržanie zákona kauzality na ktorom si inde v predošlých svojích článkov dával záležať a snažil sa dôsledok úpadku Ríma(rozšírenie Kresťanstva v Ríme) zamieňať za príčinu toho úpadku. Keď sa "babe niečo príjemné prisnije", genetika a podobné "nepodstatné" prvky dostanú "sexuálne volno", viď vyjadrenia k jednej ateistickej filozofickej odnoži šikmookých hnedoidov na Filipínach, alebo kde... Ak sa "babe prisnije" niečo mrzuté, tak sú tomu navine Kristovi následovníci, čo "domrvili" Rímsky genofond, kultúru, politiku hospodársky úpadok namiesto jeho vzrastu. Proti gustu žiaden dišputát, kludne si naložte štedro toho gulášu, čo vám len hrdlo ráči:-). Sandro pochopil, že tu s ním v tej ich "lepšej Európe" nerátajú a tak asi sa s nami lúči.

Roland Edvardsen

Sandro bol/je typický arogantný kresťan, ktorý si o sebe namýšľa, že je niečo viac než ostatní - viď jeho povýšenecká veta "Jediny kto bude bojovat sme my". Hlavná vec, že Európa je podľa neho už stratená a podľahne nevyhnutne islamu (samozrejme, že toto vôbec nie je isté. Veď vidíme, že mnohé krajiny sa prebúdzajú, či už Taliansko, Rakúsko alebo z časti aj Nemecko či Švédsko, kde tiež idú Švédski demokrati hore,atď., nehovoriac o silnej V4. Ja som v tomto smere skôr optimistický). Neuveriteľný defétizmus. Ale hlavne, že oni jediní budú bojovať :-D (hoci ateisti a pohania majú o dosť väčší dôvod báť sa islamu).

A ešte drzo tu píše niečo o deťoch ateistických rodičov. Nuž, asi mu uniklo akých voličov má v skutočnosti jeho obľúbenec Kotleba. Naopak, kresťania, táto vraj najväčšia sila, tu volia najmä sionistické sračky ako Oľano a KDH (veď aj Sandro sa nám, neuvážene, priznal, že je bývalý KDHák - ex-volič strany, ktorá bola proti samostatnému Slovensku a z ktorej vyliezli tie najväčšie a najhoršie sionistické potkany vôbec - od Dzurindu až po Lipšica). 

A ak aj nešíril katolícky fundamentalizmus, tak podporuje katolíckych fundamentalistov a fanatikov - viď jeho adorácia Kuffu. 

 

 

Norman

"A preto krestanstvo a nasa spolocnost konci a nadvladu v Europe preberie v tomto storoci Islam. S tym sa uz neda robit nic"

Kresťanstvo končí a nedá sa s tým robiť nič.

To by fakt nik iný nenapísal, iba bojovný kresťan, s ktorým aj ostatní súhlasia, ako to správne rozobral.
Myslím si, Roland, že robíme kus dobrej práce, keď túto slabosť slovenskej alternatívnej populácie dostávame viditeľne na povrch.

buko

to co vam moze pripadat ako "arogantny postoj katolika" prameni u neho z viery a urciteho postoja, ktory nemeni. To su tie duchovne korene, ktore nam prave mnohym chybaju, len sa hladame, snivame o davnych zlatych dobach, alebo cakame co bude..
Kiez by som mal i ja take korene, musim povedat s trochou zavisti..

"Jediny kto bude bojovat sme my a to je uz tiez len mensina RKC. Dopredu prehraty boj na vsetkych frontoch, ale ja sa na ten boj tesim."
ak myslel "bojovat" tak asi myslel naozaj bojovat, cize polozit, obetovat svoj zivot. Ako vieme Islam je zalozeny na tom ze polozit zivot v boji za jeho sirenie je nieco cnostne. Proti takejto "kamikaze" ideologii sa da bojovat iba rovnakymi zbranami. V krestanstve je urcity prud duchovnej sily, ktory ked sa uchopi toto umoznuje.
A k tomu Kuffovi - len sa angazoval v prospech niecoho, co je v rozpore so sucastnou ideologiou "liberalneho fasizmu" - a uz sa do neho pustili vsetci. Normalny clovek, ked to vidi by do toho nesiel, toto je verejny lynch a klientka hanby zaroven. Ale Kuffa ako muz viery ("bigotny fundamentalista" povedal by niekto) s tym pocital a prave vdaka viere a duchovnemu ukotveniu to vsetko ustoji.

Lahko sa nam teraz teoretizuje, ked realne nas tu zatial nic naozaj nebezpecne nekonfrontuje.
Az sa budu zrna oddelovat od pliev, potom sa ukaze, kto a ako naozaj bojuje.
Z toho co som zatial odsledoval, tak v kritickych situaciach na hranici zivota a smrti najvacsiu obetu a odvahu prejavili prave ludia nejako duchovne ukotveni..

Ja to vidim tak, ze kazdy kto aj teraz, ked je krestanstvo na ustupe, na neho dalej kyda (co mimochodom v sucasnosti nie je ziadne hrdinstvo ani alternativa) len urychluje jeho koniec a podpiluje pod sebou konar, ktory ked sa zlomi umozni nastup "liberalneho fasizmu" co je len predohra pre nasledny nastup islamu v celej jeho regresivnej krase.

Sandro to vidi, nie ako porazenecky pesimista, ale ako sachista, ktory uz vie ze o sest tahov prehra, ale este sa to moze pokusit uhrat na remizu.

Roland Edvardsen

Buko, rozumiem čo chceš povedať. Aj ja som niekedy rozmýšľal nad tým, či by nebolo lepšie mať práve takúto silnú náboženskú indokrináciu... Ale obetovať svoj život v boji určite nie je a nebolo typické len pre kresťanstvo či duchovné učenia obecne.

Ľudia zomierali a zomierajú za svoje rodiny a domoviny neustále - bez ohľadu na akékoľvek náboženstvo či ideológiu. Veď ľudia doslova zomierajú za svoju DNA, hoci tradične sa to nazýva "krv a pôda". A to je univerzálna tendencia. Nacionalistická interpretácia sociobiológie je len vedecká teória, ktorá by nemusela mať v sebe žiadnu hodnotu, keby nevysvetľovala čo ľudské bytosti v skutočnosti robia.

Ale dalo by sa argumentovať i inak, t.j. že práve samotné kresťanstvo s jeho axiológiou a hodnotami prirodzene viedlo k tomu, čo označuješ ako "liberálny fašizmus" (podľa mňa dosť nevhodný pojem, ale budiš - nebudem tu teraz rozoberať prečo).

sandro

LSNS je ciste katolicka strana, to iste plati pre volicov. V strane dokonca silnie nespokojnost s tym, ze Kotleba sa zbavuje nekatolikov. Strana bola oficialne zasvatena Panne Marii, na kazdej krestanskej puti na Slovensku je pomer vlajok SR vs LSNS asi 1:1. Jedine osobnosti verejneho zivota, ktore mali guraz postavit sa za nich boli doteraz niektori knazi ako Kuffa(ked to spravia tak su to, podla teba, prave katolicki fundamentalisti - tu ti to uz zase nehra dokopy).. Ale ok, chapem, ze liberalny krestan Ferko Mucka a agentura Focus(:-))))) ) ma u teba vyssiu vahu ako realita. Focus uz neraz dokazal, ze nerobi na objednavku a jeho cisla su hodnoverne. Cela ta akcia bola trapnym pokusom liberalnej casti rkc, udrzat sa vo verejnej diskusii a distancovat sa od LSNS.
To je celkovo tvoj problem. Ked mas napisat nieco realne, nie kompilaty z webu s prepisanymi klucovymi slovami, tak to dopadne ako teraz. T.zn. : uplne mimo misu. Viem si predstavit, ze by si tu bez problemov, sebaisto, prezentoval clanok na temu palcivych otazok kvantovej mechaniky a moja diplomka by len bledla zavistou.
Skoda ze ste to zakoncili urazkami, snazil som sa cely cas neist za hranu, prijimal som to nadavanie na krestanstvo a krestanov s tym, ze som tu videl vyssie dobro. Problem je, ze ked necha krestan do seba kopat tak ako sa to od neho ocakava, tak je to v poriadku, ked odpovie rovnakou mincou, tak je pre vas hned drzy, arogantny a okamzite sa ide do zidovstva - sme rovnaki ako oni, citime sa ako nieco viac.

Roland Edvardsen

Neviem o tom, že by som popieral katolícku orientáciu LSNS. Ich vytláčanie nekatolíkov som dokonca spomínal i ja ako ich veľkú hlúposť. Vieš, s vami je to ťažké. Človek vám aj hodí odkazy, štúdie a prieskumy, ale bude to vždy zbytočné, pretože na všetko budete mať vždy univerzálnu odpoveď, že je to "spolitizované, sfalšované". Takže nikam sa aj tak nepohneme a ani mňa to už nebaví. Táto diskusia je zbytočná.
A s provokáciou si začal práve ty a stále v tom pokračuješ, čiže darmo sa zlostíš.
Btw, nechcel si si už dať pauzu? :-)

Norman

Hm, kreťanstvo je politikum ako každé iné. My tu kašleme na tabu pri kritike sionizmu, a teraz nám tu prídu ľudia požadovať, že máme obchádzať aj kresťanstvo. A to zrejme čokoľvek, čo si niekto pod tým zmyslí.
To ja nepochopím, čo si tí ľudia predstavujú, že ako funguje tento svet?
To je jedna z príčin, prečo s takýmto postojom sú veci tak, ako sú.

Takže, definicia:
náboženstvá vždy boli sú a budú súčasť politiky a MUSIA byť vystavené kritike, Ako judaizmus, tak kresťanstvo, tak islám.
To nie je žiadne "urážanie" niekoho a niečoho.
Nech si niekto zafrfle, ak sa mu to nepáči, ale nech si nemyslí, že to zmení, alebo že tu bude trolovať a tým tomu zabráni..

Náhodný okoloidúci

Sandro ako kresťan-katolík zaplatí moslimom daň - džízu, nám ateistom pôjde doslova a dopísmena o krk. Ja som síce formálne krstený, bolo to na nátlak starej mamky, aj moji rodičia mali za hlbokého normalizačného socializmu sobáš v kostole, ale inak na tieto veci kašlali a ja som ateistický samorast. Nikdy ma kresťanstvo neoslovovalo, skôr vo mne vyvoláva odpor , nedokážem ho brať vážne. Asi som príliš tuhý racionalista.

Ale opakovane tvrdím, že pred inváziou hnedoidov a zánikom civilizácie nás ochráni len vlastenectvo a biely nacionalizmus. Čiže presne to, čo je v "tejtokrajine" zhora tvrdo mocensky potláčané.

Ľubov

Sandro toto nikdy neurobí,to si naozaj prehnal,Okoloidúci ,

Katolík môže byť predsa aj vlastenec,aj biely nacionalista. Ach,prečo sa k sebe takto chováme.-(

Náhodný okoloidúci

Ja som to písal len preto, lebo to je bežná prax v islamizovaných krajinách :) a tiež dúfam, že Sandro je biely etnonacionalista.

Roland Edvardsen

Prepáč Ľubov, ale Okoloidúci nenapísal nič nepravdivé alebo dokonca útočné a napriek tomu mu chceš vyčítať, že si mohol dovoliť nejako uraziť dotyčnú osobu, potom čo tu všetko predviedla? A tento katolík tu ostatných urážať a ponižovať mohol? To totiž nie je len o tomto dnešnom incidente. Jeho príspevky už dlhšiu dobu smerovali proti Nadhľadu a mňa osobne on urazil hneď niekoľkokrát. Naozaj musím krútiť hlavou nad tým, čo som tu dnes videl, pretože nebyť nemiestnych pochvalných komentárov na jeho adresu, tak by som ten jeho úbohý porazenecký príspevok nechal na pokoji.

Náhodný okoloidúci

Sandro je v názoroch konzistentný a nevrtí sa podľa vetra a aj keď ideologicky sme na opačných stranách, myslím si, že to je fajn chalan. A rovnako ako Teba aj mňa zamrzel práve ten jeho porazenecký prístup - zmienka o vopred prehratom boji.

Roland Edvardsen

No, práveže, keď je niekto ideologicky na opačnej strane, tak konzistentnosť až tak neoceníš. :-) Skôr chceš, aby dotyčný postoj zmenil smerom k tvojmu.

Mňa trochu zamrzelo, že som to musel byť opäť ja, kto mu ten porazenecký postoj vmietol do tváre. Ak si niekto myslí, že ma baví sa nejako hádať s druhými na webe, tak je na omyle. Ja ho bližšie nepoznám, takže neviem posúdiť, či je to "fajn chalan", možno je. Bohužiaľ, moja skúsenosť s ním tu na webe nebola dobrá. Je to ťažká situácia, lebo človek vidí ľudí, ktorí sú relatívne dosť prebudení a aj majú celkom zdravé inštinkty a potencionálne by ste s nimi mohli spolupracovať, ale neskôr zistíte, že sú medzi vami naozaj nepreniknuteľné bariéry. A náboženstvo bude vždy jedna z tých oblastí, ktoré budú ľudí najviac rozdeľovať.

Náhodný okoloidúci

Presviedčať niekoho o svojej pravde je strata času a energie, styčné body môžeme hľadať aj s ideologickými protivníkmi, ak ide o dobrú vec alebo spoločné ohrozenie, ale stále si musíme byť vedomí tých rozporov, aby sme sa vyhli sklamaniu.
A s úlohou náboženstva pri zasievaní rozporov do spoločnosti máš pravdu. Ozaj, ktoré je to to pravé kresťanstvo? Desiatky a stovky siekt a cirkví, ktoré sa navzájom nenávidia a idú si po krku.

Roland Edvardsen

Máš samozrejme pravdu. Je to naozaj zložitá situácia, pretože s týmito kresťanskými reakcionármi máš síce spoločných nepriateľov, ale zároveň máš odlišnú predstavu o následnom usporiadaní spoločnosti, resp. režime, ktorý nastoliť potom, čo ich porazíš. Trochu viac to rozviniem:

Predovšetkým, pre nich je ich abrahámovské náboženstvo alfou a omegou, zatiaľ čo pre nás je najpodstatnejšou vecou zachovať bielu rasu. Oni však chcú zachrániť predovšetkým pomyselnú "kresťanskú civilizáciu" či "kresťanskú kultúru" Európy. Tu treba stanoviť jasnú líniu: Rasa je čisto biologický/materiálny koncept a nič viac. Samozrejme, že aj na charaktere kultúry záleží, ale ak by som si mal vybrať medzi rasou a civilizáciou, tak volím rasu, pretože civilizáciu môžeš znovu vybudovať, pokiaľ je ten biologický substrát zachovaný. Ale ak sa stratí, alebo vážne naruší...potom sa veľa spraviť nedá. Možno už len eugenika a biotechnológie by mohli byť tou záchranou v takomto prípade (ale tie kresťania odmietajú, takže tak).

Predovšetkým oni nenávidia liberalizmus, to je ich arch enemy. Ja to však vnímam inak ako oni. Tu treba jasne napísať, že na liberalizme nie je nič zlé, čo by nemohlo byť napravené (1) uznaním skutočnosti, že exitujú podstatné rozdiely medzi pohlaviami a rasami, ktoré systém musí akcentovať a (2) že sloboda jednotlivca je síce veľmi fajn, ale mala by ustúpiť v tých prípadoch, keď sa dostane do rozporu s kolektívnym dobrom.

A naopak, tie skutočnosti, ktoré kresťanskí reakcionári na modernite neznášajú - menovite rozum, veda, náboženská sloboda, sekularizmus, kritika náboženskej dogmy - sú presne tie skutočnosti, ktoré ja chcem zachovať a za ktoré sa s nimi aj pobijem o život. Na druhej strane, to čo naša spoločnosť potrebuje ako soľ je zbaviť sa posledných pozostatkov kresťanskej antropológie (ktoré sa prejavujú dnes v rasovom egalitarizme), morálky a eschatológie. Jednoducho potrebujeme Nietzschea a jeho transvaluáciu. Takto to jednoducho vidím ja.

Emanuel

Aj nespravne. Civilizácia je vzdy funkciou rasy. Kresťanaia vóbec neodmietajú eugeniku ani biotechnologie. To je smiesne. Moja stará matka, mala dve deti a to je rok 1914. Vôbec taký gulás ste vytvorili, že sa to neda ani uchopit. Ake ste prisli na to ,že krestansky reakcionari odmietajú vedu, rozum, nábozenskú slobodu, kritiku nabozenskej dogmy ? Mne rozum stojí, veď o tychto problémoch sa diskutuje viac ako 15. Storočí . Ja mám plnú kniznicu starych latinskych knih z arcibiskupskej knižnice aj s menami vlastnikov na tieto témy. Neviem co Vam povedať. Ano liberalizmus je náš nepriateĺ a to celého ludstva. Ak chápeme liberalizmus spravne. Vraveli ste, ze ste konzervativec ? Uz to neplatí ? Krestania vobec nehlasali rasovy egalitarizmus. Viete, aj mam pocit, ze Vy ste si vytvorili o krestanoch istý obraz, nie som si istý, ze je pravdivý. Mam pocit, že nie je.

Ľubov

náboženstvo je naozaj ako jed.Videla som ,ako sa distingovaní páni skoro pobili kvôli tomu,kto pre Slovákov historicky urobil viac.Katolíci,alebo evanjelici.Najskôr sa len rozprávali,sedeli,potom sa postavili a očerveneli,začali kričať. Mala som strach,aby niektorému nerupla cieva.Bitka bola blízko
No,teraz sa to zdá smiešne,ale stalo sa to v našom HK (historický klub),tam si pozývame profíkov aj amatérov,bavíme sa o sanskrite a hlaholike a tak.A tak prišlo k tej nesťastnej téme .

Mne je Sandro sympatický,ale aj Ty Roland. Dobre,už nebudem osobná,voliako som sa rozbehla,pardon.
ps.kresťanstvo predsa nie je iba o tradícii,je aj o strachu zo smrti. Čo to nechápeš?

Roland Edvardsen

Vážne to bolo až také zlé, Ľubov? Ja verím alebo dúfam, že spory medzi katolíkmi a evanjelikmi sú už dávno pasé. Slovensko sa od dôb 1.SR posunulo natoľko, že dnes stavať systém na nejakom kresťanskom náboženstve by bolo bláznovstvo. Aj keby sme chceli, tak tieto časy sa už nevrátia.

Samozrejme, v nejakom ideálnom vesmíre by boli všetci na Slovensku len Slovákmi, veriacimi katolíkmi, heterosexuálmi, konzervatívcami, atď, atp. Čím je obyvateľstvo homogénnejšie, tým lepšie pre celkové fungovanie štátu. Ale to nie je realita a ani nikdy nebude. Vždy tu budú menšiny - samozrejme aj náboženské - a vždy tu budú aj rôzne spoločenské rozpory ohľadne rôznych tých druhoradých tém typu potraty. Ale základný cieľ č. 1 je dnes zabezpečiť, aby Slovensko mohlo rozhodovať o svojich hraniciach a aby si zachovalo svoj belošský charakter a neupadalo biologicky, geneticky. Toto musíme dostať do hláv ľudí ako prioritu č. 1, nie nejaké potraty a obdobné záležitosti.

Názor na Sandra ti nebudem brať. Je mi ľúto, že sa diskusia vyvinula takto...Určite mi nerobí dobre písať texty a komentáre, o ktorých viem, že môžu niekomu spôsobiť bolesť. Ono psychológia je v tomto sviňa: keď útočite na kresťanstvo, tak kresťan to pochopiteľne vníma ako útok na seba. A uvedený princíp neplatí len pre nich, ale pre každého.

Ľubov

že obaja ste svojím spôsobom výnimoční,aspoň ja vás tak vnímam. Preto ma to mrzí.

Hovoril si už poobede,že tému uzavrime a vidíš,aké je to ťažké. Tak ráno múdrejšie večera, zajtra zas 36 stupňov.

Emanuel

Moje najlepsie skadlenie so zenou je prave toto :). Teda hneva sa len ona. Ja to vidim objektivne. Vsetko zle, je na niečo dobre. Evanjelici zohrali skvelu rolu v narodnom zivote. MalI svoju vyhodu. Vdaka bohu a ja si to vázim a cenim. Ale nic netrva vecne. Ten cas pominul davno. Mozno sa este naskytne sanca. Nechapem vsak preco treba merat zasluhy. To je ako v rodine, nikto nevie, kto mu pomóze. Treba mat nadhlad, to nie je ironia a narázka. Myslim to naozaj vazne. V tom je sila národa. Že niekedy Vas zachrani uplne marginalna skutocnost. A roznodne o zivote. V rodine ako v narode si nemozeme orezavat vyhonky. To je cesta k zaniku. Neviem mám priatelov na vsetky strany. , dokonca aj medzi kalvinmi. Ja v to nevidim ziaden problem. NABOZENSTVO NIE JE JED, JE TO OSOBNA VEC KAZDEHO CLOVEKA

Emanuel

Náboženstvo ľudí samo o sebe nerozdeľuje. Ľudí rozdeľujú záujmy a ich charakter. To je moja skúsenost. Obchodoval s ĺudmi so vsetkými nábozenstvami aké existujú. Aj rôznymi denomináciami. Iste boli zvlástnosti. Alebo som mal stastie. Alebo to boli znalosti ? Neviem, skusenosť mi hovorí prvý je charakter. Iste nábozenstvo je nepreniknutelne, ale treba ním prenikať ? Nie treba ho nechať na pokoji, nikam to nevedie. Ved ani u Vás nie, ste ateista a podla Vašich slov Vas hnevajú narážky na ateismus. Ja vidím ako velkú chybu, ked sa taký malický národ, ohrozený uz svojou malostou, este triesti. Pozrite sa na Židov, myslite, ze oni sú homogénny, ale kdeže. Sú najheterogénejší narod sveta. Rozdelený do tried, siekt, nominácii, kást. Sú dokonca rozdelený rasovo a aj nábozensky. A predsa drzia spolu v zásadnych otazkach. Keď je niekto ideologicky konzistentny, tak vobec nie je potrebné aby dotycný zmenil postoj smerom k môjmu. Naopak, cením si jeho charakter, je pre mňa jasny, predvidatelný. V R.U . Armade boli aj moslimské pluky a vysoko cenené, pre svoju oddanosť. Samozrejme treba to posudiť adhoc, nie je to pravidlo, iba špecialny pripad. Nemuseli ste mu vmietnut do tváre vobec nič, opäť ste iba chceli. Clovek nemusí nic, iba chce. Rozhodli ste sa tak. Možno nabudúce vyriesite situáciu inak a budete mať z toho lepší pocit. Príde nato. Aj Vy dozrejete a prekonate svoje nedostatky. Nebude to hned. Ale pride cas. Ešte si na mna spomeniete. Potom si poviete, ze ten stary Emanuel nebol celkom hlúpy. Uvidite , môžeme sa staviť. Môj názor je, že skoda kazdeho vlastenca a tohto Sandra celkom isto. Slovaci sú odsudený na dohodu alebo na zánik.

Norman

ktorý sa tu "s nami lúči" už týždeň, je mi absolútne jedno. Na to ste veriaci v abrahámoveho boha, aby ste poslúchali, takže ma neprekvapuje, že vás ide šľak trafiť, keď je vám vaša tristná minulosť a súčasná pozícia pripomenutá.

Sa čudujem, že po tomto článku tu zostal čo len jeden tzv. "kresťan" :)

Roland Edvardsen

Vieš, čo je na tom najzaujímavejšie? To, že mňa budú považovať za akéhosi militantného anti-katolíka takmer na marxistickej úrovni napriek tomu, že ja som niekoľkokrát vyjadril sympatie ku katolíckej tradícií, niekoľkokrát som sa aj s tebou sporil ohľadne RKC a protestantizmu a mám aj 2 pro-katolícke texty na FB. Ale ich útoky na nekatolíkov tolerovať nemienim.
Naozaj, aby nedošlo k akémukoľvek omylu. Moja reakcia na Sandra je drsná, ale malo by byť každému zrejmé, že ja som to nezačal. To on pasívno- agresívnym spôsobom spomenul "ateistických rodičov", čo bola jasná narážka na mňa, keďže som tu už písal, že obaja moji rodičia sú ateisti.

Norman

V tomto majú ten typický jednostranný postoj, ako židia. "My môžeme, vy nie".

Ja sa tu so žiadnym z týchto ľudí nepoznám, konieckoncov, ani s tebou nie, a nikomu sme tu neslubovali, že budeme podporovat ich slabosti. Naopak, aspoň virtuálne dostanú určitú prísnosť, ktorú by potrebovalo mnoho ľudí, celá spoločnosť. Na jednej strane si pýtajú radu, nejaké poznanie, ale keď ju dostanú, tak sú nespokojní.

Roland Edvardsen

Ja sa tiež pýtam, čo presne chcú docieliť? To nie je o tom, že by sme ty a ja nevyložili karty na stôl hneď na začiatku. Ja som nikdy nič nepredstieral. Jasne som napísal, že nie som veriaci a že ideologicky sa nepotrebujem silou mocou vtesnať do nejakej ideologickej (rozumej konzervatívnej alebo reakcionárskej) škatuľky, pričom mám pomerne dosť progresivistické tendencie.

Pochopiteľne, som za spolupráci s každým, kto to myslí dobre vrátane kresťanov a zastávam postoj, že politické hnutie, ktoré by sa chcelo chopiť moci na Slovensku (a aj inde v Európe) by nemalo byť nejako vyhrotene anti-kresťanské. Som v tomto pragmaticky uvažujúci človek. Ale to nie je to isté, ako popierať slobodu myslenia, autonómiu postojov jednotlivca na webe či v rámci hnutia.

Norman

diskusia k tejto téme a s tou osobou je skončená. Nenecháme sa pripravovať o čas a už tobôž sa nenecháme provokovať a urážať. Áno, toto nie je otvorená platforma. Aj z krčmy by ho vyhodili alebo by si s ním ináč poradili.

sandro

1.nelucim sa tyzden - vcera som napisal, ze prechadzam do pasivnej polohy - da sa to lahko overit. Je normalne, ze clovek potrebuje este nieco dopovedat, ''odreagovat''.
2.to co ste tu predviedli ma sklamalo, myslim, ze sme tu spolu usli velky kus cesty a ukoncit to urazkami mi pride dost zlvastne. Ludia by sa celkovo mali naucit viac ovladat.

Norman

neviem o tom, že by sme my dvaja ušli nejaký spoločný kus cesty.
To je nejaké nedorozumenie.

ps. aké urážky? čo čakáte, za vaše kamene náš chlieb? nemá to byť naopak?

anon

Fňukať nad pádom Ríma je ako fňukať nad pádom Ameriky..

A pritom žiadna tak obrovská rímska ríša v tej dobe ani nejestvovala, tie "dôkazy" o nej ako sú napr. mince sa našli aj v Číne či v Amerike.

Rímske starodávne mestá na mapách kopírujú novoveké mestá, ktoré mnohé v tej dobe ani ešte nejestvovali.

Proste kresťania vyfiltrovali polatinčené názvy a jebli to na mapu ako rímsku ríšu s miliónmi vymyslených kmeňov, aj keď sa vlastne stále opakujú tie isté nemci=nemeti, rusi=rugii, moravania=marehani=marcomani,..

Halič aj lužica je kúsok od Slovenska, ale zároveň napr. aj v Španielsku...

Z mesta Kopytová v tvare Kopyta, je teraz dácka Capidava očividne polatinčený názov, takže aby sme zakryli jeho pôvod, tak si vymyslíme ďalší indoeu. národ dákov a trákov=turkov a je to vybavené žiadni slovania, predsa v tej dobe ešte nežili, všade len kelti.

Podobne aj v Amerike napr. Veľké Slovanské jazero v Kanade je vraj pomenované podľa indiánov :).

Ale tu to už dotiahli k dokonalosti, pretože čo slovanské poangličtené, poholandštené, pošpanielčené,.. slovo ako názov dediny, rieky,.. to nový indiánsky jazyk, z ktorého sa to dá spätne dopasovať.

Čierna Hôrka = Jana Hirka

Ale ešte k tým Thrákom = Turkom v Európe -
sú dochované mapy, kde to isté polatinčené Slovanmi obývané územie s tou istou vlajkou (turecký polmesiac) sa raz volá Thracia a o tisíc rokov s tými istými mestami už Turcia...

Ale ľudia sú tak sprostí a uveria, že tam nežili slovania ale len nejakí thráci pričom sa nikto ani neunúval vymyslieť si nejakú dáčtinu a thráčtinu a zápísať ju na nejaké šutre ako tie klinopisné židovské tabuľky..

Podobne je to aj s Gréckom, všetky pôvodné názvy sú slovanské, hoci ich tam už veľa neostalo narozdiel od chudobného Rumunska kde je dodnes 98% názvov zo slovanských jazykov.

anon

Yanajirca = Yana Hirka = black mountain

Náhodný okoloidúci

Slaven, ak máš za cieľ alebo za úlohu zdiskreditovať Slovanstvo, tak tieto "lingvistické" a "etymologické" bludy na spôsob Horáka a "Slovansko-árijských véd" sú celkom účinný spôsob.
Aj keby sme priznali, že oficiálna história je účelovo zmanipulovaná, tak to, čo tu píšeš, je horšie ako stúpiť do hovna.

Zlo ven musí

To je len čiastkový cieľ, len také rozvírenie kalnej vody..

Dobre zabudnime na náhodné podobnosti s kečuánskými vinidami a podobné hovadinky.

Úplne stačí si pozrieť staré mapy Grécka z čias tureckej okupácie a pochopíš, že rieky s názvom Bystrica napr. tú čo sa vlieva do Soľníckeho zálivu - Kólpos Thessalonikís, tečúcu cez mesto Vodná - Edessa asi nepomenovali gréci, ale slovania, že Trajanopolis na rieke Morica sa na starých mapách volá Orechová, že Budnica blízko Thermopyly asi tiež nie je tak celkom košér atď. atď.

Ale z tých tísicok názvov sa zachovalo len pár, napr. Kamenica je stále Kamenitsa.

Oficiálne sa to vykladá tak, že tam chvíľku žilo pár Turkov a Juhoslovanov a tí dali zrejme názvy gréckym mestám a riekam, ale gréci s ich nanovovytvoreným jazykom sú tam už celé tisíročia, jasné..
A preto museli len nedávno premenovať polovicu Grécka.

Ako skutočný jazykovedec viem, že z jazykov sa dajú vyčítať mnohé naozaj zaujímavé súvislosti.

Napríklad aj skutočnosť, že Taliani nikdy neboli pohania.

Prv vám ale rozpoviem skutočný príbeh o stvorení tohto chorého sveta.

Na počiatku sveta Slniečok bolo len jedno veľké špinavé čierne bahno.

A v tom bahne sa bahnili biele ovce a svine.
Svine a ovce, pekne si spolu nažívali v tomto ich raji.

Ale tu si nejaká sviňa zrazu zmyslela, že ovcí je už akosik príliš veľa a preto ich z tohto rajónu vyhnala bahniť sa do vlčích lovíšť.

Ovečky síce spadli z vyšnej vyšne ako hrušky na papuľu, ale konečne vďaka tomu zlému svinskému hadovi spoznali skutočný svet a začali sa v ňom tiež bahniť.

No práve vtedy nastala pre skutočných ľudí osudová synchronicita. Keď jeden slovenský oný  znovu spozoroval padajúcu hviezdu. Hviezdu, ktorá po dopade na Zem vyvolala celosvetovú potopu.

Potom tam bol nejaký ten papa Noe, Neo, teda nový svet, to poznáte.

No čo vám asi uniklo je pravda, že práve až vtedy sa skutočne zhmotnil tento náš kakosvet.

A čo to znamená, keď sa svet obráti v sra..?
Rozpad, celosvetový rozpad, štiepenie a rozklad, za stáleho vyžarovania teplého smradu Pravdy a Lásky.

Ovečky otrasené touto pohromou to duševne nadosmrti ešte viac poznačilo - zmrzačilo.

Z nevinného Bahniatka sa tak stali dnešné ukrižované Jahniatka s krvou lejúcou sa do víťazného židovského pohára.

A táto drobná zmena slov vyvolala ohromnú reťazovú onú, aj to, ale tiež ráfačku.

Z jedného slova vznikli vzn. dve.
Dva národy: národ starého slova a z vyčesanej vlny národ čecha.
Z týchto dvoch národov naraz ďalších päť, atď., ovciam sa proste načisto poplietli jazyky pred očami.

Zo slova bahňa vzn. agna a odtiaľ odvodením Agnello a z neho všetci tí Anjeli.

Teda z jedného jahňacieho božstva ďalšia hromada sr.. ehm. slovanských bôžikov.

bahno bahňa jahňa agna agnello angelo angel

pekár baker
novotár novator
matrice matrices matrix

bratstvo frateria frater fratello frate
sestra suora sorella

No a k tej taliančine na tanieri, vidíme, že prenesený význam slov sestrička, či brat ako člen kresť. bratstva, je v tal. základ z ktorého až odvodením ich anjelskou príponou - ello spravia brata v pozemskom prirodzenom zmysle, pokrvnej onej.
Teda presne naopak ako by to mohlo vzn. prirodzeným vývojom na Zemi.

V slovenčine je to prirodzený sled, teda sestra, sestrička a sestrička v prenesenom zmysle..

U talianov je to samozrejme proti evolučnej teórii presne naopak.

Sloveni totiž vzn. prirodzeným vývojom, ale Taliani naopak umelým zásahom ich stvoriteľa, rozkladom a spätným odvodzovaním, teda moderne tzv. reverzným inžinierstvom.

A nielen oni, ale vôbec všetky jazyky a národy tohto nimi posr ehm posiateho sveta.

Ničtoho Sloveni už pomaly budia spiacu ruženku s jej tŕňmi, a tá keď sa naserie...

Sorry za gram. chyby, ale potom by si to ešte náhodou niekto zobral vážne a to by bol koniec sveta...

Bella ciao.

mirages

ako by si porovnal rumunov so srbmi? beide poloturci?

...

obidve ambedue beide

S tou Slovenčinou je to veľmi zaujímavé:
Od rímskej ríše sme vzdialení svetelné kilometre a roky.

Slovenčina sa vraj vyvinula z praslovanského základu úplne oddelene od latinčiny, potom je len zaujímavé, že kedy to tí rimania mohli prevziať toľko slov, ale keby len slov oni používajú aj priamo naše gramatické pravidlá.

prídavné mená:
mŕtva mortua
mŕtve mortue
mŕtvi mortui

plná plena
(ako) plne plene - príslovky

zámená:
ja io I ego ich
mi me
môj my mio meus
sebe sibi
tebe tibi

svoji suoi (tal.)
tvoji tuoi (tal.)

vás vos
nás nos

prečo perchè (tal.)

Číslovky, pods. mená:

šestina sestina (tal.)
šiesta sesta sexta sixth sechste

listiny listini listino list
mravčiari formichieri

predpony:
pred pre
pre per
do ad a
na an a

prípony:

pre-svedč-ivý per-suas-ive

dolný downy -y

nos-atá nas-ata

posadnutá possed-uta

mletie molitio -io
príslnie perielio

kobyla caballa

murár murarius -arius
mlynár molinarius

plameň flame
plameniak flamingo flaming -ing

atď.

list - > listina -> tal. listino - > ang. list

chronológia nepustí..

Norman

Každý by mal dnes už vedieť, a zrejme aj vie, že indoeurópske jazyky majú spoločný pôvod a preto sú podobné, v tom je ta pointa. Tie slová neboli prevzaté zo slovančiny, opakujem, hovorí sa tomu "indoeurópština". Je síce sloboda a bežný človek to môže nazývať ľubovoľne, ale len ťažko to možno nazvať "praslovenčina" a už vôbec nie "slovančina" či "slovenčina"

Za druhé, niektoré tie slová sú prevzaté - ale z latinčiny do slovenčiny, hlavne slová z remesiel a bežnej techniky. Tieto sú tak zaužívané, že sa už ani nechce veriť, že sú z latinčiny. Bohužial, z latinčiny sú doložené viac než 2000 rokov, zo slovanských jazykov tak 500, možno 1000.

Za tretie, bola dosť výrazná vlna preberania kalkov z nemčiny (ale aj iných jazykov), netreba zabúdať, že to bol jazyk, v ktorom sa národovci 19. storočia vzdelávali. Tieto rôzne kalky sú pre amatéra zvlášť zákerné, pretože sú tvorené z pôvodných slovenských koreňov tak, aby napodobovali cudzie slová. Kedže slovenský jazyk nemá staré záznamy, tieto nové umelé slová sa môžu zdať starobylými. Podobné novotvary vytvárali aj "spisovatelia" - považovali to za súčasť svojho remesla, svojej práce. A západoslováci si mysleli, že je to normálne slovo z východného Slovenska, a opačne, alebo že je to "mestské" slovo.

A jeden základný prípad za všetky - nemožno nespomenúť hatalovský zločin, keď bol slovenský jazyk doslovne zmrzačený umelým zavedením ypsilonu.

Slovanský jazyk je prastarý, ale slovenčina, spisovná aj bežná, by potrebovala riadnu prestavbu. Jazyk ovplyvňuje myslenie výrazne, vidno to na všetkých národoch - no ale aj na Slovensku to je riadne badateľné.

To tu naozaj píšem len pre istotu, varovanie raz za mesiac, aby ľudia nepodliehali týmto lacným slovným hračkám a podvodom. Je to len ďalšia náhradná téma.

Sr...

Y je veľmi podstatné a pôvodné.

Slovenčina sa od svojho vzn. pred tisíckami rokov takmer nezmenila, gramaticky vôbec, len slovná zásoba je trochu rozdielna = neslovenská + sú tu mierne odchyľky a chyby v pravopise.

Napr. zložiť klobúk sa písalo zo Z a složiť pieseň je správne len zo s, slovo spočiatku má sa písať zpočiatku a pod.

Takisto hudba a hudebník vyslovené s Ď je správne.
Vrstevník a čiary vrstevnice od slova vrstva sú správne tvary, žiaden "vrstovník".

Tá "tvoja" indoeu. teória je výmysel, pozri si slová čo zodpovedajú tvojej predstave napr. zelený - green, zlato - gold - tur. altın, lenže už napr. taký záliv - gulf dokazuje, že slovenský tvar je pôvodný, pretože je to zá-liv.

Takisto slovo presvedčiť je staršie ako persuade, pretože to suade je len nezmyselná skomolenina, zatialčo s-vedčiť súvisí so slovom vedieť..

Chmeľová => Kumlau, Komló; komló = chmeľ
guľôčka => golyocska => golyo, -*cska
kozička => kecske
kozička => Zicke -> Ziege, ...
vetvička => twig => Zweig, ...
vločka => Flocke => flake

lev => Leu => leo => leone => lion --> lejon => leijona => naarasleijona => oroszlán => arslan => aslan; арстан; арыстан, ..
lev => Löwe

Pozri ako sa povie lev a levica v gréčtine.

Napr. maďarčina, či turečtina niesu "indoeurópske" jazyky...
Ale rovnako ako nemčina boli vytvorené reverzným inžinierstvom, čiastočne aj zo slovenčiny, ale nielen z nej..

Pozri si čínsky znak pre tigra viem ti ho nakresliť aj z hlavy pretože je vytvorený zo znakov t, I, Г, a písaného r, ktoré dodalo štruktúru aj tým ostatným ťahom + dve čiarky navyše,  napodobňujúce E, e.

Ale jasné to Erko sú nohy tigra.. pekné rozprávky, keď sa to na tigra nepodobá ani zďaleka, ani len znak pre kruh sa v čín. nepodobá na kruh a to je nemožné ak by to bolo tak, že sa čin. písmo vyvinulo z obrázkov.

V skutočnosti je vytvorené zo znakov napr. aj z ruských: Ш - čín. hora, я, н, a pod.

Za všetkým sú 之呧 :D Napríklad.  :D

Proste naopak to nefunguje, Ž nevzniklo z čínskeho 之, ani zo 礻.

Naša zdrobňujúca prípona -ka nevznikla z maď. prípony - *cska, ale presne naopak.

tretia -> tertia -> terza, third

Slovenčina je vôbec prvý písaný jazyk na svete, to že sa nezachovali knihy navyše z obdobia staršieho viac ako tisíc rokov je pochopiteľné, keď si zoberieme do úvahy fakt, že všetky knižnice boli kresťanmi vypálené.

Naozaj nieje veľmi pravdepodobné, že by sa zachovali nejaké starodávne záznamy a už vôbec nie nejaké primitívne rytiny, tzv. runy..
Keď všetko bolo systematicky ničené a fabrikované tisícky rokov.

Stále sú vytvárané nové a nové naródy a nikto si to za celú tu dobu ani nevšimol, napr. takí albánci, či ukrajinci z rusov, boli vytvorení len toť v posledných storočiach.

Z rozboru našich slov vychádza, že sme boli na úrovni najmenej asi tak novohistorického 19. storočia už pred dobou temna.

Napr. slová ako spínač - > switch, či odstredivka => centrifuga -> centro, centrum, center; o tom sami svedčia, a nieje to ani žiaden kalk.. Odstredivá a dostredivá sila je v slovenčine a ostatní majú centrifugálnu...

Pôvodné označenia napr. zvierat takisto niesu kalky napr. taký slon v slovenčine dokazuje, že tieto zvieratá boli pre nás celkom bežné a nejestvuje a ani nikdy nejestvoval jazyk z ktorého by sme to slovo mohli prevziať a navyše pri bližšom skúmaní zistíme, že vychádza z "digitalizovaných" posunkov, konkrétne z gesta napodobňujúceho sloní nos na vlastnej tvári, jednou rukou :)

Skutočné dejiny sú takéto: "opoľudia" -> ľudia - > pod/nadľudia

{Jednoduché analógové posunky + zvuky - citoslovcia, napr. fú, - >fuj}  => {digitalizované - nespojité posunky = zapísané slová}, cieľom bolo dopracovať sa práve k tej zvukovej podobe, napr. znak F vychádza z posunku znamenajúceho fúkať, stači dvomi prstami smerom od úst ukázať pred seba, tie dve vodorovné čiarky F značia práve pohyb tých prstov dopredu a to "I" je tá plocha, ktorou sa hýbe (tie prsty).
E znamená pohyb z ľava do prava a prudko naspäť teda niečo ako "<=", ďalej sa mi nechce ale ešte to Y, y je vyznámovo ako U + J, teda dvomi prstami ukážeš pred seba, asi ako keby si chcel určiť veľkosť niekoho oného a potom sa na to takým háčikom ešte znovu odvoláš, ešte to J napr. v slove ja, či v slovese j-ať.

Skús si ten znak obťiahnúť prstom z hora dole - to máš to privlastňovacie J podobné v tomto S.

Jama sa ti ukáže tak, že hrabneš do zeme to je to JA a M-kom ukážeš na ten prázdny priestor, čo majú skoro všetci v hlave..

Stačí sa zamyslieť ako by si sa asi tak dohovoril s niekym, keby si bol nemý ako zrejme kedysi nemci.. 

Slovenčina vychádza z univerzálnych niekedy aj automatických posunkov, ktoré pochopí každá dostatočne inteligentná humanoidna bytost.

Isteže kopec aj čisto slovensky vyzerajúcich slov pochádza z nemčiny, ale tie všetky ostatné prevzaté sú zreteľne odlíšiteľné od tých našich. Aj preto sa dá ľahko určiť, či nejaké slovo pochádza zo slovenčiny alebo nie.

Napr. slovensky znejúce slovo mlgať pochádza z nemčiny, či také Vianoce - "svätonoce", šafáriť,...

Alebo napr. také bežné slovo sloboda pochádza z českého slova svoboda a to zo slovenského slova svojbuda.
Z českej svobody pochádza tiež estónske vabadus.
Či židovský šábes, alebo slovácko-maďarská sobota-szombat.

Szabad=Sabbath.

Vedomosť -> tudomás, tudom,.. ; tuntemus,..
Fíni a Estónci pekne rozlišujú vedomosti od znalostí, narozdiel od takých blb. Ang.

at home => otthon, ott, oda, itt, ide
how many => hogy mennyi
how many => hány

Maďarčina je o dosť staršia ako "stará hebrejčina".

Norman

 

"Pozri si čínsky znak pre tigra viem ti ho nakresliť aj z hlavy pretože je vytvorený zo znakov t, I, Г, a písaného r, ktoré dodalo štruktúru aj tým ostatným ťahom + dve čiarky navyše,  napodobňujúce E, e."

Ľudský mozog proste nezastavíš v lunatickom permutovaní.

Ako hovorí Danko: Čo dokáže jeden človek vymyslieť inému človeku, to iný človek nedokáže pochopiť inému.


Ak by jazyk nebol tak dôležitý pre myslenie, bolo by to zábavné. Takto to škodí, najmä Slovensku škodia podobné nezmysly.

 

Emanuel

Tento vtip si odložte. Naozaj ste ma pobavili.

Allahu dav al-vllahu

Ináč šašo znamená v čínštine zabijak.

虎 七丨厂 兒

t 乇 tuo
tu 屯 tún
Y 丫 yā
Гer 危   danger 厄 è
Г 厂 chǎng
Г广 guǎng
Ee 彑彐 jì
臼 jiù
Er 兒 ér => 儿(zjednodušené komunistami)

Я 牙 yá
Ш 山 shān
Н 卄 niàn

А РОТОМ, 之彐 Rusi niesu Aziati :D, keď ešte aj tú abz-buchu vlastne okopčili od číňanov :D:D

A vlastne druhá najumňavčanejšia reč po čín. je angličtina :D

Fi 五 FIVE
Flee  飛 fēi  升  fly
yn 內 nèi INternal
H 廾 gong

Ale gong 工 už volá do práce..Ináč šašo znamená v čínštine zabijak.

虎 七丨厂 兒

t 乇 tuo
tu 屯 tún
Y 丫 yā
Гer 危   danger 厄 è
Г 厂 chǎng
Г广 guǎng
Ee 彑彐 jì
臼 jiù
Er 兒 ér => 儿(zjednodušené komunistami)

Я 牙 yá
Ш 山 shān
Н 卄 niàn

А РОТОМ, 之彐 Rusi niesu Aziati :D, keď ešte aj tú abz-buchu vlastne okopčili od číňanov :D:D

A vlastne druhá najumňavčanejšia reč po čín. je angličtina :D

Fi 五 FIVE
Flee  飛 fēi  升  fly
yn 內 nèi INternal
H 廾 gong

Ale gong 工 už volá do práce..

mirages

tiger 虎
tento znak ma vraj predstavovat iba tigriu hlavu

obsahuje vcelku znaky pre t i g e r , ale necita as ako tiger tajgr tygr, cim sa stratil dojem z toho slova

cita sa ako hǔ - tj. hu, skoro az hůl

co tiez nie je uplne marne, tigra si mozno predstavit ako hu z krovia
zvuk hu sa zda byt internacionalny

otazka je ci znak sa cita-desifruje en-block, alebo zhora-dole, prip. zlava doprava

povodny znak bola takmer detska kresba tigra nastojato, hlava hore chvost dole, a to sa postupne zmenilo na aktualny znak, ktory pripomina hlavu iba matne
ktory by ale vyznamovo mohol ist este dalej a zabstraktniet na vyznam krovie a nic
krovie a ticho = tiger

nieco podobne ako z uz existujucich starych znakov-slov skladaju nove slova:
pocitec: blesk-mozog
internet: vzajomny-komunikacia-siet

ak by boli niektore pismena lat. abecedy prebrate z cinskych znakov, preco sa neprevzala aj vyslovnost? aspon u niektorych?

v ruskych slovach sa daju zretelne rozoznat zvuky jednotlivych pismen, co je udajne crta zdedena z azijskych jazykov (turkickych?)
a rustina posobi viac staccato ako napr. nemcina, ktora je viac glissando, stekot psa vs vrcanie macky

mirages

cin. 2kriz

牛 (níu) cow
牛比 (níu bǐ) awesome, .. holy cow!
牛肉 (níu ròu) beef

antigram-anagram slovensko

ine>
narok
mal si
noise
namor
krut
nevols
scita
ovols (ovoliet zvolit zvolovat zbl.nut)

Norman

Hovorím, si, ovládni sa, nepýtaj sa.
Tak sa nepýtam, čo znamená

narok
mal si
noise
namor
krut
nevols
scita
ovols (ovoliet zvolit zvolovat zbl.nut)

Básničky z materskej škôlky, alkohol v teplotách, permutácia diablových mien (lebo permutácia "slovensko" to nie je), umelecký hudobný grc, drogy, bohvie.

Ani sa nepýtam na toto
"v ruskych slovach sa daju zretelne rozoznat zvuky jednotlivych pismen, co je udajne crta zdedena z azijskych jazykov (turkickych?)"

Naozaj ma zaujma, v ktorých jazykoch sa nedajú "rozoznať zvyky jednotlivych písmen", no, a keď tento popis aj zoberieme voľne, čím sa ruština v tomto ohľad odlišuje od svojich príbuznách rečí, ukrajinčiny, polštiny, ale aj vzdialených? Všade sa dajú rozoznať zvuky jednotlivých písmen. podobne ak nie rovnako. No proste, nepýtam sa.

Ale toto mi už nedá

"ak by boli niektore pismena lat. abecedy prebrate z cinskych znakov, preco sa neprevzala aj vyslovnost? aspon u niektorych?"

Písmená latinskej abecedy prevzaté z čínskych znakov?
Mirage, to dokonca ani Sloven netvrdil. To máte vážne z ruských véd alebo odkial?

mirages

cinstina sa citala zprava-dolava a zhora-dole
preto idea s angram. ci aj tuto oblast neskumal, ked uz spomenul, ze napr. nemcina je reverse-engineering slovenciny

anagramy som len tak nadhodil, vsak si precitaj odzadu
sloven mozno pozna ine podlozene, ktore poukazuju na spojitost jazykov

co je hudobny grc?

sloven naznacuje co, ze nie latinka ale azbuka sa mohla inspirovat cinskymi znakmi? prehliadol som to,,stale ale plati, preco sa podla jeho predstavy neprevzala aj vyslovnost znakov, casti znakov,.. aspon niektore

v angl. fran. nemusia byt jednotlive pismena zvukovo lahko odlisitelne, viac sa zlievaju ako napr. v rustine,
preto je rustina viac stakato
a na zapadniarov posobi drazdivo az agresivne

Jebal Tassid ab...

Výslovnosť je v každom čínskom jazyku iná a v japončine úplne iná. Písmo je základ a nie reč.

"Latinka" je najstaršie písmo na svete.

S malým vylepšením:
Znak X je odvodený z nášho K a Q pochádza z nášho G (g->q).

Tieto znaky ale už nič neznamenajú len zastupujú daný zvuk.

Všetky jazyky okrem nášho a češtiny boli vytvorené, reverse-engineering-om jazykov, ktoré boli už predtým vytvorené.

Čeština je vytvorená priamo zo Slovenčiny presne len tým, "zjednodušením" písma, ktoré teraz navrhuje aj N.

A tým, že vyhádzali "nepodostatné" písmenka museli zmeniť aj gramatiku a tak vzn. čeština, ktorá potom o dosť neskôr preberela slová z cudzích jazykov najmä z nemčiny a následne my z nej. Dnes sa už preberá krížom-krážom - criss-cross, Napr. slovo tucet pochádza z franc. cez nemčinu.

Miráž tie tvoje nielen sluchové haluze a nezmyselné asociácie ma naozaj bavia, fakt nwm, či to robíš zámerne, no ak áno odporúčal by som aby ti zvýšili plat, pretože tie konšpiračné teórie ti idú skvele, fakt nwm čo berieš, ale si v tom naozaj dobrý..

Alfabeta je druhé najstaršie písmo a hneď po nej je tu azbuka.

To je už je taký celkom slušný základ pre všetky ďalšie neskoršie druhy písma.

Alfabeta pochádza čisto z latinky z (písanej + tlačenej).

Je vytvorená ako obvykle len jednoduchými zámenami, úpravami + krížením.

Napr. znak lambda pochádza z obráteného y a gamma|yamma pochádza z obráteného L.

Ró z P a pí z r-(písaného) to sú tie 2 nohy oveľa neskôr v čín.
Malá alfa z malého písaného a., tam je naozaj len malá zmena, podobne je to aj s betou.

Napr. ale sigma pochádza z prevráteného Z.
Atď.

O číňanoch sa ešte nikomu ani nesnívalo, keď už tieto písma vyzerali skoro presne takisto ako vyzerajú aj dnes..

Ale vlastné nie! Nič z toho nieje pravda! Lebo všetko sa vyvinulo zo semitských obrázkov na pyramídach, takže buď sa z dvoch úplne rozdielnych zdrojov paralelne zhodou náhod, "vyvinuli dnešné znaky, ktoré sme si údajne my privlastnili od potomkov rimanov, alebo je to presne naopak, ja ti viem pokojne odvodiť všetky písmená všetkých známejších jazykov, buď z tých našich, čo používame aj teraz, alebo rovnako nezmyselným postupom ako židia z hieroglyfov pokojne aj z čínskeho písma navyše tak, že sa budú podobať aj "fonémy" aj "grafémy" v obidvoch cieľových jazykoch navyše ešte oveľa viac ako je tomu pri hieroglyfoch..

Takže buď je naše písmo pôvodné, alebo sa nejakým tajuplným zázračným spôsobom "vyvíjalo" buď z čínskeho, alebo naopak zo semitského základu, celé tisícročia, tak aby to presne sedelo v slovenčine.

Ako je asi toto vôbec možné?

Napr. Ш-sh sa malo úplne nezávisle od čínskeho 山-shan vyvinúť zo semitského fénického w a to w z hieroglyfov.

To už by som na vašom mieste skôr uveril tomu, že pochádza z čínskych znakov, ktoré údajne znovu len vychádzajú z nejakých primitívnych obrázkov, takže sme v podstate tam kde sme aj boli, len vyvolený národ má tentokrát šikmé oči.

Prípadne sú Sloveni najstarší národ na svete a každý jeden znak bol presne navrhnutý a má svoj presný význam a pôvod v starom pôvodnom posunkovom jazyku prehistorických ľudí.

Čo jedine sa dá aj naozaj dokázať.

Žiadne primitívne obrázky, ale pomerne vyspelá 3D animácia rúk - to zastupujú naše písmenká.

Lenže na papier asi ťažko budeš pri bežnej komunikácii kresliť 3D animáciu, nie písmenka sú aj preto 2D a statické, aj keď v dnešnej dobe by pokojne pre lepšiu názornosť mohli byť aj animované.

Z každého pôvodného slovenského slova napr. zo všetkých zámen sa dá jednoduchým spôsobom odvodiť 3D animácia pohybu rúk a z tej animácie následne vyplýva význam daného slova.

Všetky naše písmenká priamo zastupujú určitý sled pohybov, väčšinou ich stačí len obtiahnúť a patrične otočiť v priestore, keďže sú 2D.

Neprešlo korekciou takže srry za prípadné chyby.

mirages

no dobre, preco si teda spomenul, ze cinsky znak tigra vies z hlavy, kedze obsahuje znaky podobne azbuke alebo latinke?

cisto nahodna podobnost?

Lu Chen Chan

K tej výslovnosti pozri tieto dva znaky pre prasa, prasa také a onaké:
豕 shǐ -> 豖 chù

(Pre lepšiu predstavu: pre Číňanov sú napr. shǐ a shì dve úplne rozdielne slová; a keby len 2, takýchto slov s úplne rovnakou výslovnosťou napr. s výslovnosťou shì môžu mať desiatky, pre každý jeden majú potom samostaný znak, ale keby len jeden v praxy ich je vždy ešte trošku viac, kedže jeden znak môže mať rozličné varianty, niekedy aj naozaj dosť rozličné. :)

Číňania si proste z prsta vycucajú nejaký ten znak, alebo si ho vyveštia z kávy ja nwm, niečo tam proste pridajú a dostanú nový znak s ľubovoľne inou výslovnosťou, tomu sa vraví systém a toto je ešte ten lepší prípad. To ešte nevravím napr. o prevzatých slovách..

Takýmto je*nutým systémom sa v tom ich rozsypanom čaji za chvílku úplne stratia a radšej úplne dobrovoľne prejdú na angličtinu, zrejme tiež patrične foneticky obmedzenú a nebyť komunistov a ich reformy, tak by 90% populácie dnešnej Číny bolo stále negramotných, ale aj po tomto brutálnom zásahu sa tie ich nezmyselné kliky-háky, musia učiť skoro celý život..
Takýto primitívny kvantitatívny systém, je totiž už dopredu odsúdený ku kolapsu, napr. takí kórejci takýto problém mať nikdy nebudú..

Toto je ten vraj starobylý systém?

Ktorý v skutočnosti nevydrží ani len pár generácii bez toho aby sa nezrútil a nevyžiadal si masívnu prestavbu.
Je to len obrovská kopa sra..

Niečo ešte horšie navrhnuté ako rímske číslice, ktoré ti vystačia nanajvýš tak na jednoduché počty na ruke, proste tiež taký novokapitalistický princíp, keď chceš počítať aspoň do pár tera, tak si musíš dokúpiť balíček záplat nových rímskych značiek, lenže takto ísť donekonečna nemôže, bez toho aby sa tento celý hnedý vetchý špinavý papierový domček nezrútil.

Proste je to len taká pekná lacná napodobnenina, ktorej ale unikajú tie hlbšie súvislosti a základné počtovedné princípy jazyka a celkovo vedomosti o činovaní skutočného sveta.

A z týchto primitívnych šikmookych psožrútov sa židovskému Hollywoodu podarilo spraviť "kungfu čávov" a starobylú kultúru, ktorú si berú mnohí "Európania" za svoj vzor..

Najsmutnejšie je, že to nie židia sú tak inteligentí, ale naopak skoro všetci ostatní sú tak sprostí...

Vlastne všetko je relatívne, ako by povedal jeden slávny nemenovaný ži.. :)

Ale oveľa lepšie je počúvať vlastných:
Ako by povedal jeden nemenovaný trnafský sedlák možno aj torula:
Čo sedíš? Nečum na tú sračku a kydaj!

Má to v sebe totiž oveľa väčšiu hĺbku a silu ako všetky tieto východné učenia dokopy a všetky tie strašné židovské "milomúdra".

Možno raz Miráž, keď vysadíš tie hihi-prášky pochopíš, čo je naozaj podstatné...

Náhody nejestvujú, viem ho naspamäť pretože viem ako bol vytvorený v skutočnosti, ale nekreslím ho v tom poradí a presne tými ťahmi ako Číňania, oni aspoň v tomto majú systém, keď už v ničom inom.

Podľa Čiňanov neobsahuje žiadne znaky, len sa skladá z istej kombinácie ťahov, tak ako si vy predstavujete, že sa slová skladajú z istej kombinácie písmen, no tie ťahy a vaše grafémy nemajú samotné žiaden význam, no práve v tom je slovenčina jedinečná, že u nás aj tá najmenšia jednotka má svoj presný význam, naše písmená sú ako recept, teda je to postupnosť krokov v presnom poradí, ktorej výsledok odzrkadluje skutočnosť, je to matematický model odrážajúci prírodné zákony, stačí len položiť správne správnu otázku a tento model ti vráti správnu odpoveď a na nesprávnu otázku ti vráti tú správnu..

mirages

je nahoda, ze cinske tahy t I г (七丨厂 )v znaku pre tigra sa podobaju lat. a azb. pismenam, ktore su v slove tiger - тигр?

ako si vysvetlujes tu podobnost..

Lu Chen Chan

七-sú 2 ťahy丨-1 ťah 厂 - 1 ťah
t je písmeno a nie ťah atď.

To sa vážne pýtaš mňa? Či Normana?

Podľa oficialne prijatej teórii o vzn. písma a indoeurópskom prajazyku je to iba NÁHODNÁ podobnosť, takže som ti odpovedal aj za Normana, keďže on tieto nielenžidovské teórie považuje za fakty.

Alebo môžeš tiež veriť, že sa aj hieroglyfy a pyramídy "vyvinuli" až niekedy koncom 18. storočia a všetko pochádza z Číny.

Keď tu o dvetisíc rokov niekto vyhrabe zlatý predmet s nápisom, Slovakla a malými vyrytými znakmi že Vacle ln C#lna a pod tým nejaké ďalšie čínske znaky a iné náhodné praskliny, čo si asi o nás pomyslí?

Nie vari, že je to len primitívny šperk z doby kamennej s prasklinami a potom iní archeológovia na základe toho jediného artefaktu a na základe svojich vlastných predstáv obnovia aj starý kult škrabania zlatých prútikov o skaly aby si tak opoľudia naklonili priazeň bohov a privolali dážď.

A potom sa nájdu aj takí šarlatáni s bujnou fantáziou ako ty, ktorí budú tvrdiť, že tie náhodné prasklinky sú v skutočnosti premyslené písmo a ten šperk je dôkaz o mimozemskej návšteve a jej super technológii vyrývania.

A dokonca aj prečítajú ten nápis, niektorí ako "Prišli sme v mieri" a iní v tých prasklinkách uvidia zas niečo iné.

Napr. cestičky integrovaného obvodu, či schému, alebo návod na výrobu atómovej bomby, ktorá vyhubila ich predkov..

Lu Chen Chan

V japončine sa napr. TigeR-虎 zhodou okolností vyslovuje ako TORA :)

Vidíš naši predkovia Japonci, ktorí sa vyvinuli z čínskych vykladočov puklin v kostiach, sú vlastne dôkaz :D, že to tak naozaj bolo...

mirages

no
tiger - tora to je ako nig.er - nigga

vyzera, ze ten kto bol s tigrom v kontakte a casto jeho obetou, mu dal usporne meno popisujuce tichy modus operandi selmy
cinania - hu
hindi - baagh (bác)

a mnou obdivovany nazov tiger bude skor taka romanticka verzia od narodov, ktore videli tigra v klientkach, na obojku, alebo neskodne revuceho v dialke
japonci mohli s tigrom prist do styku asi len na pevnine - amur..., alebo si ich kupovali zkrotenych

pri cinskej flexibilite pri tvorbe znakov nie je vylucene, ze si znak pre tigra poskladali z lat. tigris

mne neslo o to, ktory jazyk bol prvy, a nie som obdivovatelom cinstiny, ale zaujimalo kto dal zvieratu meno tiger

cinske znakove Pismo moze v sebe skryvat aj tu pointu, ze kazdy znak predstavuje recept..na jedlo.. ktory sa moze dalej menit podla vkusu, teda aj znak pre tigra, ktory uz bol v cine bohuzial zozraty
nase pismna nie su recept, su to ingrediencie

stara cinsitna je z 1.200 bc, 500 rokov skor ako latinka

https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Chinese
Pismo
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Chinese#/media/File:Manuscript_from_Sh...

Lu Chen Chan

"znak pre tigra poskladali z lat. tigris" :D

Ak áno, tak potom sú celé čínske dejiny falzifikát, teda aj tá tvoja stará čínština je oveľa novšia ako latinka.

Pretože číňania si vymysleli rôzne prechodné články od obrázku tigra až k dnešnému modernému znaku, tam nieje žiadny priestor pre preberanie, či inšpiráciu z iných kultúr.

Ak si naopak, zas nejakí indoeurópania, poskladali z čínskych hakybákov svoje abecedy, tak je potom celá historia rimanov, grékov a vymyslených etruskov jeden veľký podvod.

Toto sú napr. Kórejské znaky:
ㄷ D/t τ דת
ㄱ G/k  厂 广 Г
ㄹ R/L
ㅂ b/p
ㅍ ph  π Π
ㅈ č K
ㅁ m ‭מם

Ktoré údajne vymyslel nejaký kórejský vladár až v 15. storočí, pričom kórejci vraj dovtedy používali čínské znaky, pretože žiadne iné nepoznali.

Kórejské písmo sa podobá na čínske s tým rozdielom, že má systém.

Takže ak veríš oficiálnym dejínám, či už čínskym alebo európskym, tak je vylúčené, že by čínsky znak pre tigra mal niečo spoločné s indoeurópskymi písmami..

Teda sa jedná o náhodu :D.

Náhodne sa z obrázku pre tigra vyvinuli tigrunepodobné čínske háky-báky totožné so znakmi grékov a rimanov.

A úplne náhodne sa vyvinuli znaky abcd.. z Egyptských hieroglyfov, tak aby sa moderné anglické slovo pre tigra podobalo na prastarý čínsky znak pre tigra.
Tak aby sa moderné slovo ear dokonale podobalo na čínsky znak pre ear aj výslovnosťou a graficky atď. To sú tak pravdepodobné veci, žeee...

Ale však Kresťania poznajú aj na toto dokonalú odpoveď, židovský Boh stvoril, celý tento sra. svet na svoj obraz, len pred pár tisícročiami...

mirages

ked ta tak zaujimaju reci,
venuje sa niekto spisaniu vyrazov trnavskeho narecia, dialektu?

niekde na sieti je hlovecky slovnik, ale trnasky som nevidel
vartuvat, merkuvat, psisko, kocka, smrllak,..
urobit aj zvuk. zaznam . nahrat rozhovor so starym trnavakom

dobre miesto pre texty
https://pastebin.com/

mirages

tiger je hadam napriliehavejsi nazov zvierata

na hrane onomatopoeia aj piktogramu, pohlad zo strany (tiger kraca dolava, prip. doprava)

TIGER.. T je hlava selmy obratena von z obrazovky a noha v R je chvost, alebo lava strieska T je chvost a R je hlava a predna noha, G predstavuje hrdelny zvuk selmy, I pasy kamuflaze

v slovencine moze byt SLON tiez takmer pictogram..

Preco si ale myslil, ze sme to neprebrali my z turk. tatar. slova aslan?

zaujimave by bolo vediet, preco prenho cinania vybrali taky znak

Roland Edvardsen

Ja s tým kresťanstvom ako dôvodom pádu RR stále akosi nesúhlasím. Nebudem tu už omieľať tvrdenia z predošlých diskusií. Tu si ich môžete prečítať: http://nadhlad.com/comment/26824#comment-26824

Je pravda, že kresťanstvo viedlo k perzekúcii pohanských kultov, že ukončilo náboženskú tolerancu Ríše (hoci aj tá bola relatívna a rozhodne nebola taká akú máme dnes. Rimania v rámci pohanských národov patrili k nábožensky najmenej tolerantným). Zásadný problém kresťanstva spočíval v tom, že predstavovalo prerušenie istej kontinuity európskej civilizácie. Veď ako datujeme náš čas? Pred a po Kristovi. Už len to je indikácia, ako kresťania radikálne zmenili naše dejiny a vnímanie kontinuity. Je tu proste istý zlom, prepad, pauza, ktorá bola zapríčinená kresťanstvom. A toto prerušenie historickej kontinuity na seba zobralo veľmi konkrétne formy: zahŕňalo deštrukciu starých náboženstiev (vrátane literatúry, mýtov, posvätných miest, atď.) Veci, ktoré definovali predošlú, pred-kresťanskú, civilizáciu, boli terčom útoku zo strany kresťanstva.

Ale v konečnom dôsledku si naozaj netrúfam vysloviť verdikt, že kresťanstvo bola zlá vec. Kresťanstvo a metafyzické deriváty z neho odvodené (ako napr. napätie medzi Bohom a "svetom", telo a duša, hriech a odpustenie), vytvorili konflikt, napätie, bolesť a nepokoj v európskej duši a niekedy mám pocit, že práve toto nás robí ešte zaujímavejšími a atraktívnejšími. Európania možno potrebovali niečo, čo by ich hlbokým spôsobom vyzvalo. "Faustovská" duša to možno potrebovala, lebo inak by sa unudila k smrti vo večnej Valhale. :-) Kresťanstvo nakŕmilo ich vrodenú túžbu po univerzalizme, po veľkých obrazoch, po nekonečne a absolútne. Možno naša duša naozaj z časti potrebovala všetky tie extrémy: nebo a peklo, temnotu a svetlo, slávu a odriekanie, morálnu cnosť a hriech, svetskosť a asketizmus.

Z toho dôvodu mi kresťanský vek (ktorý samozrejme tiež zahŕňa storočia sekularizácie, skepticizmu, anti-klerikalizmu, spochybňovania dogmy, technického a vedeckého pokroku, atď.) príde omnoho komplexnejší a zaujímavejší ako predošlé pohanské obdobie, ktorého dedičstvo nebolo stratené úplne a to čo ostalo bolo neskôr rozšírené a prehĺbené. Dokonca i úchvátna renesancia - ktorá nebola len nejakým revivalom antiky - sa zrodila z napätia, konfliktu, rozporu, zlúčenia a rozšírenia vedomia. Michelangelo a jeho nádherné diela by neboli natoľko vzrušujúce, ak boli by čisto pohanským výtvorom (alebo čisto kresťanským). To je práve to uvedomenie, keď sa pozeráte na nádherného Dávida alebo Zrodenie Venuše a viete, že táto krása a zmyselnosť sa zrodila práve v časoch, kedy Európu ničili kruté abrahámovské boje a najhorší fanatizmus.

 

 

Norman

Kresťanstvo a metafyzické deriváty z neho odvodené (ako napr. napätie medzi Bohom a "svetom" ...

To je ako hovoriť o tom, čím prospela Marilin Monroe svetu. Oh, jej metafyzické prsné deriváty prispeli k sexualite ľudstva ...
Nie, nie je to tak, sexualita sveta bola rovnako silná pred MM aj po MM. A podobne je to s metafyzickými derivátmi pred kresťanstvom a po kresťanstve - metafyzické danosti ním boli len minimálne ovplyvnené. Pochybujem že dnes vieme, aké bolo duchovno pred kresťanským zmrzačením - rozprávky o rehotajúcich sa vikingoch to určite nazaznamenávajú ani približne presne:-)

A dedičstvo antiky bolo žiaľ stratené a ničené výrazne. Nech si pozrieš akékoľvek knihy o (antickej) filozofii , nájdeš tam odkazy o autoroch a knihách, o ktorých aspoň vieme, že jestvovali, ale nezostal zachovaný zväčša ani riadok, len občas nejaký citát. Samozrejme, koľko zaniklo bez zachovania čo len zmienky o svojej existencii, to sa dá len odhadovať, ale ešte aj to treba k tomu zarátať. To nie sú maličkosti, toľko ničenia.

Emanuel

Vieš Norman, chcel som byť veĺmi ironický ale som sa premohol. Tak poďme na to systematicky a logicky. Antika bola zničená. Suhlasím. Otázka znie kým ? Kto má tú vinu. Ty tu celkom isto stále a systematicky naznacuješ a niekedy tvrdís, že to bolo krestanstvo. Ak som Ťa zle pochopil z doterajších Tvojich tvrdení, prepáč. Zatial budem vychádzať z tejto Tvojej predpokladanej premisy. Mimochodom toto Tvoje tvrdenie je úplne mainstreámové klišé a odpusť je skrz-naskrz židovské. Takže ziaden nadhľad ponad protiklady ale berieš prvú frázu, ktorá sa Ti ponuka ako najsilnejší klacek na Tebou nenávidené krestanstvo. Dobre. Ale bolo to tak?? Pozrime sa na to bližšie. Pád antiky sa datuje k dobitiu stredomoria, čize antickej civilzácie okolo roku 640. Keď bol dobitý Jeruzalem, Alexandria a vlastne celé Stredomorie vrátane Španielska roku 711. Musím Ťa upozorniť, že vtedy bola Antika už +400 rokov krestanská. Vizigótske, Vandalské královstvá, boli súčasťou Byzancie. Pamiatky na tieto časy sú volne dostupné na internete a sú bez akejkolvek diskusie len a len kresťanské. V ziadnom pripade pohanské. Po dobití stredomoria teda Antiky, keď sa podarilo zachrániť len menšiu časť španielska, Talianska a okolie Konstantinopolu. Zrazu islam nadobudol obrovský rozkvet, v medicíne, matematike, fyzike. Prečo? Jo pretože sa dostali k Alexandrijskej knižnici a iným pokladom antického ducha. ZÁROVEN ODREZALI SEVER. Pretozé to know-how bolo sustredené v Stredomorí. Londýn, Berlín, Paríz, Viedeň Stockholm este neexistovali alebo boli iba drevené dediny . Naopak bolo to krestanstvo, vyhnaní mnísi, ktorí si zachranili často iba holý život útekom, z Egypta, Sinaja, Palestiny, Sýrie,Sicílie,Grécka na sever a tam zakladali nové univerzity a nové kláštory . Čiže áno antika, teda krestanstvo, pretože vtedy už bola antika krestánská, ziadna iná, bola znicená Islamom. Este raz opakujem ISLAMOM. A bolo to krestanstvo, vďaka ktorému sa vzdelanosť po 5000 rokoch presunula na sever . A ešte malý dodatok, vzdelanosť ešte pred krestanstvom, utrpela vpádom Barbarov do Ríma. Ak chces pohanov. Lebo ťíto neboli na takej urovni technickej, technologickej, civilizacnej aby vedeli doceniť poklady Ríma. Nevedeli čitat ani pisat. To bol prvý uder.od barbarov. Síce to boli biele národy, ale predsa na nižšej v tom čase este pohanskej úrovni. Neskôr sa pokresťančili a doniesli domov do dnešného Švédska, Nórska, Nemecka, Ruska, Anglicka, Írska, nové poznatky , novú kultúru a nové know-how. Pozor nehovorím o nábozenstve. Tak vznikla moderná Európa od Baskicka až po Ural. Este ju čakalo veľa bojov, ked musela vybojovať Taliansko a Spanielsko od Islamu. Ale v zásade toto je kostra. Bohužiaĺ , srdce Antiky teda Severná Afrika a Blízky východ sme nenávratne stratili.
A teraz vynesiem definiťivny tromf a klúcový dókaz. PERZIA. Dobytie Perzie Islamom nám krasne ukáze krestánstvo ako klúč pokroku. Perzia nebola krestanská nikdy. Bola Zoroastrická, čo je inak krestanskej filozofofii blízky smer. Po jej dobytí Islamom, keď na chvílú, este zaziari dedictvo bieleho zoroastrizmu ako Avicenu, či Al-Chorézmiho. A potom sa ponorí do ciernej tmy islamu a už sa z nej nikdy nevynorí. A toto je tromf definitívny. Myslíš, že by takto dopadla sĺavna Perzia, keby prijala Kresťanstvo ??? Co Ti hovorí, Tvoj cit pre pravdu, spravodlivost a Tvoj ostrý rozum ?? ČESTNE ODPOVEDZ. Sám sebe. Ako ostrý sťazeň sa medzi moslimskými krajinami týči Arménsko. A tam je Tvoja odpoveď. Malá trpaslicia krajina, s rozlohou 29 000km2 a počtom 3 mio, v nadmorskej výske +1200 m, ktorá 1800 rokov bojuje o prežitie s moslimskými susedmi. Ktorých je 70 x viac a vďaka vlastnej národnej katolíckej cirkvy prezili dodnes a na úrovni vyssej ako ich moslimský susedia plávajúci na rope !! Aj napriek neustalym pokusom ich vyvraždit a vyhladit.

Norman

oceňujem tvoju odpoveď, prečítal som si ho, a nechývam ti posledné slovo v tých vetách o Ríme - lebo nemôžeme to ťahať donekonečna,
Čo sa týka tvojej explicitnej otázky:
Perzská ríša by padla rovnako, ak by bola kresťanská. jej oblasti určite aj kresťanské už boli, náboženstvá sa tam navliekali ako vrstvy, zoroastrizmus bol ten relatívne najspodnejší. Perzská Ríša by podľahla islámu tak, ako mu podľahol kresťanský Egypt, kresťanská severná afrika, kresťanské královstvá na Iberijskom poloostrove. Ako mu podľahla kresťanská Byzancia - lebo tá mu tiež podľahla, i keď neskôr.

Arméni sú malý národ v horách. Hlavným ich dôvodom prežitia v metelici sú práve tie hory a s nimi spojená tamojšia odbojná kultúra. Mnoho kresťanských oblastí aj v horách bolo zislamizovaných, a niektoré zas nie, islám nemohol či teda nechcel obracať na vieru každého, rôzne náboženské odnože a sekty prežívali uprostred neho až doteraz. To sa týka nielen náboženstva, ale aj malých národnosti - kým na rovinách boli zrovnané, tie v horách si zachovávali svoju samostatnosť a odbojnosť. A konieckoncov, Arméni zas nesú to podozrivo árijské meno, aj su v tej oblasti, aj to dovoluje povedať, že ich špeciálny osud nie je daný kresťanstvom, ale ich špecifickou mentalitou, horalskou rasou - neskôr skombinovanou s typickou ich prešibanosťou. Sú špecifickí nie kvoli kresťanstvu, ale napriek nemu. Ale ani to nie až tak, blízke národy ako Gruzínci prežili tiež, lebo hory ich chránili. Iný príklad sú Kurdi, ktorí sa stali moslimami, ale dokázali si uchrániť svoje kultprne špecifikum podobne, ako Arméni.

Všimni si ešte raz hore, čo som napísal, som to tam dvakrát vyčíslil v poradí dôležitosti a chronológii:
1. rasová pomiešanosť
2. podľahnutie kresťanstvu
3, podľahnutie inej externej sile, v podstate už akejkoľvek

Arméni boli prvé štátne etnikum, ktoré prevzalo oficiálne kresťanstvo, asi nevedeli, čo robia, ale zrejme neprešli prvým, najdôležitejším bodom - rasovou pomiešanosťou, rasovým mixom..
Mimochodom, podobne je to vlastne s Európu. V Európe nadalpskej podľahli slovansko-germánske etniká kresťanstvu (hlavne pod tlakom meča, i keď aj vtedajšia propaganda bola ohromná), ale mali svoju prirodzenú bielu rasu. Preto stredoveké ríše, aj keď kresťanské, neišli dole vodou tak rýchlo, ako predtým Rím oslabený najmä rasovo.

Rád som ti odpovedal na otázku.
Ale naozaj len preto, že si sa pýtal, nemienim ťa presviedčať.

Emanuel

Otázka z akym výsledkom. Odpovedal si mi ale nie celkom sme sa pochopili. Otázka bola myslená takto. Dopadla by Perzia rovnako aj keby tam nastolili krestanstvo a nie islam ? Ja si myslím, že nie. Že islam je ten satansky kult, ktorý vedie vzdy a len k úpadku. Este aj tam kde je rovnaké obyvatelstvo a cast prijme Islam a čast krestanstvo. Vidno rozdiel. Viď Libanon. Viď Sýria.

Norman

no hej, to som pochopil otázku mierne inak, v zmysle našej témy, že nakoľko (reálne historické) kresťanstvo oslabuje.
Teraz teda tvoju otázku chápem ako otázku po porovnaní kresťanstva s islamom, že čo by bolo lepšie pre Perziu.
No, tak to je naozaj dosť zbytočne sa pýtať. To, že Perzia podľahla islamu je veľká historická škoda - ale, podobne ako v prípade Ríma, je to dôkazom, že tie oblasti boli už riadne vnútorne rozložené a slabé. Tu by mala byť otázka, prečo Perzia podľahla Alexandrovi, čo vlastne znamenalo jej reálny koniec - všetko ostatné potom bolo už len trápenie sa.

Pozri, ešte raz, pre istotu od základu:
1.ja nie som proti duchovnej kultúre, skôr naopak
2. nie som protikresťanský v zmysle, že všetko kresťanské bolo zlé. Posledných tisíc rokov nemožno Európu a kresťasntvo oddeliť - také to reálne európske kresťanstvo.
3. v Ríme svojho času bolo nové kresťanstvo prejavom základnej etnickej choroby a zhoršovalo ju (ako keď horúčka je prejavom choroby a zároveň ju niekedy zhoršuje - vhodnejšie prirovnanie ma narýchlo nenapadá)

4. súčasné kresťanstvo nedáva politickému boju a smerovaniu dobré podnety.

Nezhodneme sa hlavne v tom 4. bode, každý veríme inému člnu, ale ide o život, tak v tomto bode nemožno robiť kompromisy. nežiadam to ani od teba, len varujem: dávajte si pozor na váš čln.

Emanuel

K bodu 4. Áno, súčasné RKC ovladli slobodomurari a naozaj chcú vytvoriť, čo Ty nazyvaš ŽIDOKRESTANSTVO, čo by mala byť synkretická odnož podriadená židovstvu. Ale pozor, pozor, to je nová vec, jadro , je stále zdravé. Z bodu 4. Vyplyva omyl bodu 3. Krestanstvo nebolo etnickou chorobou, pravý opak je pravdou. Je pravda, že vzišlo z zidovského prostredia ALE ,Ježisa zavrazdili preto, že jasne formuloval nežidovské, neetnické nábozenstvo. To bol dóvod jeho vraždy. Zidia cakali svojho Židovskeho mesiása. ENEM PRO NÁS A NAŠE DETI ! O SPASITEĹA ĽUDSTVA NEMALI ZÁUJEM. A nadôvažok im povedal, že sú Satanove deti. Preto, krestanstvo a židovstvo je v protiklade. Preto ta 2000 ročná nenávisť a boje. Tak to je. Pokiaĺ bolo krestanstvo silné, Židia nemali šancu. A naopak, kde ich prichylili, tam urobili prevrat. Holandsko, Nemecko, Anglicko, Svajciarsko. Reforma. To bola tá zrada. Calvin, Luther. A dnes je reformácia pred úplným zánikom. 5 minút po 12. Vnútorne sa zosypali. Podľa hesla, múrenín urobil, múrenín móze íst . RKC este stále má silný koreň a ovladli iba Pápeža a časť managementu. To je nič. 2. Vatikansky koncil.

Jozef Novak

Roland Edwardsen, všetko sedí, záverom by to chcelo dodať k tomu fanatizmu ešte patričný dodatok, nech tí čo to po tebe prečítajú, nepodozrievajú že sa tu šíria abrahámovské polopravdy paradoxne namierené protiabrahámovsky. Skutočnosť jre taká, že kde nejestvuje viera v niečo prinajmenšom fanatická, nejestvujú ani kacíri. Kde niet kacírov, niet ani prenasledovania a rôzne súboje zavŕšené s mohutnými monsterprocesmi. Viď zúrivá viera v ateistických žrecov a ich ideológii v škodlivosť Kresťanstva, až to viedlo k tvdému krvavému prenasledovaniu. Ale to by som sa len opakoval. A načo? Nie som farár. Rozumnému napovieš, tí ostatní nech hudú v kúte niekde so cvrčkami.

Márton

Ak je kresťanstvo rozkladnou silou, ako vysvetlíš tisíc rokov trvania Byzancie po rozpade Západorímskej ríše, skutočnej mocnosti? To nie je maličkosť v ľudských dejinách. Osobne si myslím, že prevláda nesprávne pochopenie kresťanstva v prvých storočiach resp. preceňovanie pietnosti. Málo bojovníkov odmietlo bojovať kvôli láske k blížnemu (ako sv. Sigeberht) a ani v kláštoroch nekončili najlepší synovia šľachty.

Netvrdím, že k ničeniu pohanských autorov nedochádzalo, ale niektoré knihy obsahovali - hlúposti. Preto sa neopisovali. Inak prakticky celé antické dedičstvo muselo prežiť stáročia kresťanskej Európy. Je ho pozoruhodne dosť.

Neodpustím si ešte jednu poznámku, aj keď bude znieť zlomyseľne - veľa ľudí na internete plače za antickou múdrosťou, ale vždy, keď som si v knižnici požičiaval rímskych či gréckych autorov - nebol problém, kľudne aj predlžovať. Skoro nikoho to nezaujíma, nikto ich nečíta.

Roland Edvardsen

Ja som argumentoval podobne - aj pretrvaním Byzancie (ktorá bola klasickou post-antickou ríšou) ako aj odmietnutím téz z 19.storočia, že kresťanskí vojaci snáď boli na tom nejako horšie s ich chuťou bojovať.

K nejakému ničeniu došlo, ale skôr to bolo o tom, že nebol dostatočný záujem poznatky zachovať - a nielen z dôvodu nejakého kresťanského dogmatizmu.

A k tej poslednej poznámke: čo k tomu dodať? Bohužiaľ, ľudia budú radšej čumieť na záležitosti typu Panelák než študovať nejakú antiku. Prečo toľko ľudí preferuje blbé knihy, blbé seriály a blbé relácie? Lebo nie sú blbí, že áno. :-)

Norman

Skôr by sme sa mali spýtať, či je možno vidieť Byzanciu ako pokračovanie Rímskej Ríše.

Byzancia bola cudzojazyčná, jej kultúra bola "orientálna", jej formy vládnutia boli iné. Bolo to práve tak málo skutočná Rímska Ríša, ako nebola skutočne rímskou Svätá Rímska Ríša Nemeckého Národa v stredoveku, alebo ako Tretí Rím Moskva nie je žiadna skutočná rímska pokračovateľka, ale len fomálne tak nazvaná.
V realite teda možno odtrhnutie sa Východného Ríma vidieť ako odtrhnutie sa východných gréckych provincii. Aj v iných provinciách vznikali samozrejme nové mocenské celky, napríklad Franská Ríša v Gálii, aj tá chcela byť pokračovaním Ríma, aj tej veliteľ sa, keď bol dosť mocný, dal ianugurovať za "cisára" - ale to už bolo celé niečo úplne iné.
Východorímska Ríša sa sama považovala za odlišnú od klasického Ríma, nevidela sa ako jeho pokračovanie, zaviedla si aj vlastný letopočet, čím sa od klasiky chcela oddeliť.

Pokial ide o to, že ako kresťanská vydržala vojensky storočia - vydržala s neustálymi stratami a stratami.

A ešte podstatnejšie je, že aj keď územne teda nejaké storočie žila, podobne ako spomínaná Franská Ríša alebo akákoľvek iná v tej dobe, kultúrne a duchovne absolútne upadla. Kým z klasického veku Grécka a Ríma máme mnoho naozaj geniálnych prínosov, z veku Byzancie máme len polemiku o tm, či treba ikony ničiť alebo či sú sväté.

A najpodstatnejšie je: KTO vládne dnes na územi Byzancie, Ako sa táto mocenská a kultúrna entita vysporiadala s nepriateľmi? NIJAKO. Absolútne zlyhala. V jej hlavných svätyniach sa dnes preháňaju prívrženci inej púštnej kultúry alahistickej.

Byzanciu nie je treba vysvetľovať, lebo ona je sama najlepším obvinením kresťanstva.

Emanuel

Ach Norman, véd už nebuď taký dogmatik. Samozrejme, že Byzancia bola pokračovateĺom Rímskej ríse.na zaciatku suputnikom. Nebol to orient, lebo vtedy ešte Orient nexistoval !! Ten Orient bol biely ! Počuješ, v 2,3.4,5,6, storoči bol biely. Dodnes je to vidieť na Sýrii. Pozri sa do tváre Asada, nastuduj si históriu Sýrie. Prečo je Sýria najvyspelejšia "arabska" krajina ? No lebo je najmenej arabska. Sám rád a často hovoríš o rasových vplyvoch a rasovych aspektoch. Tak sa toho láskavo drž . V pripade Syrie a Libanonu sa rasa a nábozenstvo poväčšine prekryva. Čo je múdra a vyspelé je krestanske alebo aspoň nemoslimské a viac biele a čo tmavé je moslimské.
Vsetko, čo uvádzaš tretí Rim v Moskve, dvor v Aachene a vznik rimskej rísé naroda nemeckeho, je legálny a po kazdej stránke spravny pokus nadviazať na dedicstvo Ríma. Na tie dobré a ušlachtilé ideály, ktoré tak rád spomínaš prave Ty!
Tak, čo do pekla Ti vadí. No samozrejme, ze Byzancia bola grécka, pre boha živého aká iná mohla byt, veď to boli staré grécke 5000 rokov staré grécke mestá a dediny. Veď si mi Ty vravel, ze si čital antickú grécku mytológiu ? Do pekla, tak ako si ju čital, prosím Ta ? Ved tie báje sa odohravajú tam kde zili Gréci a to je Krym. Dardanely, Malá Ázia, dnesná Syria, Libanon.Stredomorie. Jediná možnosť bola Grécka tradicia. A rovnako Germani, dobyli, zničili Rím, ktorý už geneticky vyhorel, tak logicky Germáni odtiahli domov a zobrali si čo sa dalo ako dedičia po meči, doslovne ,do Aachenu, čo sa dalo. Tiež nemali inú moznosť. A keď padla Byzancia, presunulo sa tam kam mohlo. Do Moskvy. Bohuvďaka, že takto. Lebo to zachranilo Europu pred Mongolmi a neskór Turkami. A Tvoja demogógia s Byzanciou . Taký bystrý chlap. Ako sa mohla vysporiadať s Islamom, taká malá hŕstka ľudí ?? Jednoducho ich zaplavili. Rovnako ako dnes nám hrozi to isté. Pozri si videa ako sa plavia bubuši do Europy, dnes má Afrika 1,5 miliardy, blízky a Stredný východ bez Indie 1 miliiardu. Sme obkolesený 4 miliardami Bubušov. Keď sa to pohne tak nás to zaplaví ako lavína. Rovnaká situacia bola v Byzancii. A tá odolávala až do 15. Strorocia. Veď to je titansky vykon. Veru tak. Zastavili sa až pri Viedni. Celé Madarsko, Grecko,Albansko,Bulharsko, Rumunsko, casť Ukrajiny, Poĺska,Srbsko,Macedonsko,Chorvatsko, všade samý Bubuš od 150 do 300 rokov. Je zázrak, ze tie krajiny nezdegenerovali úplne.

Norman

Tie oblasti boli orient, od začiatku histórie bol v Mezopotámii špecifický region, najmä keď ho obsadili Semiti. Odvtedy to bol orient.
Obyvatelia byzancie neboli bieli. Boli to miešanci rôznych rás, tak, ako dnes, už len tí Turci tam chýbali.
Asad je biela menšina. Ale ako celok nebolo už v čase Byzancie tamto obyvateľstvo biele, vlastne nikdy naozaj, aj pre klasických Grékov to boli orientálci.

Ja nekritizujem to, že sa rôzne ríše chceli volať "Rímom" - ale pomenovanie z nich ten skutočný Rím nerobí.
prečo sa ročuluješ a píšeš, že čo mne vadí. Nič mi nevadí, len som pripomenul jednoduchý fakt, že Byzancia nebola Rím. Že bola výrazne odlišná. A že živorila.

Čo sa týka gréckej mytológie: áno, tá zahrňuje aj povesti o exotických krajinách a ľuďoch. Taký Odiseus určite neplával len po Grécku, že. Kolchida tiež nebolo Grécke územie. Atlas nestál v Grécku. O starších povestiach ani nehovoriac. Grécko bralo výrazne z minulosti, aj v klasickej dobe, ich mytológia, ba ani klasická filozofia nebol len ich výtvor, to zas treba povedať pravdu, bola oveľa staršia. :)

No ale to sme odbočili. Zaujímave, včera si mi ty písal, že sa hnevám, a dnes si ty plný aktivizmu.
Ako sa Byzancia mohla brániť? Nuž, najlepší príklad sily zdravého a homogénneho národa či skôr rasy podáva Alexandrova armáda. Ak by boli čo len trocha takí, dokázali by sa brániť. Takto je Byzancia zas len ukážkou toho, ako sa to nemá robiť.

Možno je dobrý príklad india. Tam tiež pribehli viackrát Arabi či Mongoli s islamom, aj tam vládli, a to nad počerným drobným obyvateľstvom. A ajhľa, Islam sa tam zachytil len na okrajoch. Pekný historický príklad skutočnej duchovnej prevahy (a to dokonca pri slabej rase).

Emanuel

Váhová funkcia. Byzantincov bolo 5 a pol. Ako vravia Crnogorci, nás 2 avtobusa i Rusa 200 milion. Indov bolo more . Tam je odpoveď. O to sa rozbili Arabi o Indický utes. Byzancia bol iba kameň. A vieš na čo zahynul Iskander ? Na multikulti, chcel to pokríziť a premostit východ zo zapadom. Nastastie jeho generali , bastarda zabili. Lenze ich sila sa rozplynuli v tmavom mori. Takisto Vahova funkcia. Trošku si protirečís s tou Byzanciou.ked je Asad bílej cikán, muselo ich tam byť pred 1600 rokmi viac, predsa je to 50 generácií. Niekto musel v tej Alexandrijskej knižnici sediet a písat a písat a hlavne musel myslieť. My dva sa nebudeme presviedcat ze to boli "Egypťania". Viď, že viď Normánku.:) vážne ten vývoj bol postupný, musel byť tak nejak ako dnes. A rovnako okrajové javy boli a biela žena sa spustila s bubušom, rovnako ako biely muž, Iskander sa mrúskal s Roxolanou. Asi mu šibalo z vrazdenia nemal poruke nič súcejšie. Mal to urobiť ako zdravý Žid. Zhrabnúť prachy a uziť si ich doma so Sarou a 10 pajestymi Samuelmi. To by bolo pre našu kultúru ďaleko lepšie ako multikulti sialenstvo. Lebo naozaj Alexander v tomto bol blázon. Velký vojak ale inak idiot.

Roland Edvardsen

Píšeš zase chobotiny. Alexander žiadne rasové miešanie nepropagoval, pretože Peržania boli rovnako bieli ako Gréci. Ešte aj Herodotus písal o tom, že Peržania vyzerajú ako Gréci, akurát sa inak obliekajú a majú iné náboženstvo.

Roxana bola dcéra aristokrata Oxyartesa, ktorý žil na území dnešného Afganistanu a bola svojho času považovaná za najkrajšiu ženu v celej Perzskej ríši, hneď po manželke Dária III., ktorého Alexander porazil. Je nepochybné, že Roxana, podobne ako Alexander, bola árijského pôvodu (hoci Alexandrove rozhodnutie bolo nepopulárne a jeho krajania si želali, aby si zobral macedónsku princeznú).

Prosím ťa, prestaň už toľko žrať tie hollywoodske sračky. Ja viem, že vo filme Olivera Stonea hrala Roxanu mulatka, ale film je film, chápeš?

Emanuel

A Vy sa ukludnite, Ja Vám nevypisujem naivity, samozrejme, že Peržania boli belši ako dnes, už som to tu pred Vami písal x krát. . ISLAM im zamiešal genofond. Afgánci sú iný prípad. Afganci vyzerali ako dnes, v horach zili a zijú izolovaný.Alexander propagoval miešanie, preto v dobitých krajinách nechával svojich generálov ako satrapov. Vid Seleukovci alebo Ptolemaiovci. V dobe Alexandra, úz na blízkom a strednom východe boli silné Semitske prvky, ešte z minulosti . Elity boli biele, ale masa dole bola silne zmiesaná. Sú známe jeho hromadné svadby po tisíckach v dobitých krajinách, boli to rózne krajiny, ak toto nie je rasové miesanie, potom uz neviem co ním je. Zabúdate na to, ze Alexander bojoval aj V Tadzikistane, Pakistane, Indii,,,, PROSTO KADE TADE.

Norman

milá osobo Emanuel, tu už nikdy nikomu nehovorte, že sa má ukludniť! Také primitívne metódy si nechajte pre svojich fafrnkov, ale nie pre našich hostí.

Náhodný okoloidúci

Myslím, že ktorýsi starogrécky historik napísal, že gréčtina a perzština sú ako rodné sestry, takže dávno pred Jonesom si všimol spoločný pôvod týchto jazykov. Škoda, že to ďalej neskúmal.

A starovekí Peržania boli bieli, dokonca boli nám Slovanom geneticky (haploskupina R1a) a jazykovo (satemový jazyk) bližší ako susední Germáni.

Súčasní Peržania/Iránci sú nielen islamizovaní, ale aj geneticky prevalcovaní semitskými Arabmi. Ale povedomie o dejinách pred islamom u nich našťastie pretrváva a nebolo by od veci, keby sa vykašlali na przniteľa dievčatiek z Mekky a vrátili sa k zoroastriánstvu.

https://www.youtube.com/watch?v=nwqJwlR0BMg

Emanuel

Predsa samotný Réza šáh Páhlaví. Dal si urobit páví tron. A chcel návrat k zoroastrizmu. Vyhnali ho.

Náhodný okoloidúci

Toto som nikdy až tak nesledoval, ale nebol ten slávny Réza tak trochu len bábka v rukách mocných? Práve ten páví trón by o tom svedčil, že to nebola úprimná snaha, ale len divadlo.
Pre zaujímavosť, bývalý kolega spomínal, ako mu počas návštevy v bývalej ČSSR na ktoromsi vojenskom cvičisku predvádzali delostreľbu ostrými.

Emanuel

Tiež si pamätám jeho navstevu v 76, dali mu rád Bieleho leva. No on chcel návrat k Zoroastrizmu, uprimne ale nebolo to reálne. Ajatoláh Chomejní vyhral. Po 1600 rokoch to bolo odsudené na krach.

Emanuel

Kedy sa Mezopotámia stala Orientom ? Nemyslím, ze to bolo od toho okamihu na veky. Skôr si myslím, že to malo fázy. Asi je pravda blízko Pochodu Titanov. Sumer, bubuši, Babylon BubusiI, DOOKOLA. Az Arabi s Islamom to zaciernili, lebo už mali svoje velke nábozenstvo a ideológiu. Dovtedy čmoudi akosi splývali, neboli organizovaní. Cize až po tom 7. Storočí vznikol Orient. A do Byzancie prudili Severania, iste sa museli sexualne vybiť. Zdravý chlapi so sekerami.iste aj oni nechali DNA odtlacok. Veď ked videlá taķá Grékyňa Nádherneho Blondaveho obra s modrými očami, no čo mala robiť ?

Norman

Aha.
Emanuel, nehovoril si ty, že na tých HS je sloboda komentovania a uplatnia sa tam ľubovolné trápnosti? Prečo to teda tam nevyužívaš, medzi svojimi?

Roland Edvardsen

Pretože vie, že Nadhľad rozoberá omnoho zaujímavejšie problematiky ako mainstreamové HS. Na HS sa takýchto kvalitných a zaujímavých článkov a diskusií veľmi nedočkáš. Ale inak samozrejme Nadhľad nesiaha HS ani po členky. :-)

vag

bubusi nas denno-denne takto obohacuju

https://www.youtube.com/watch?v=3UqoPOHAL4I

a EU za bubusov aj rozdava peniaze:

Evropská komise chce finančně podpořit ty země, které si budou dobrovolně rozebírat migranty po jejich vystoupení z lodí v nových "kontrolovaných střediscích" na evropské půdě. Za každého převzatého člověka by měl přebírající členský stát nárok na 6000 eur (asi 155.000 Kč), komise by také 500 eury kryla náklady na přesun takového migranta.

Norman

A nám vyčítajú, že sme počas vojny platili za odvoz a opateru cudzincov.
Veď to je to isté.

Emanuel

Samozrejme, keď Byzancia prežila +1000 rokov, to nie je sranda. Musela byť silná. Nenormálne silna. Ako my raz povedal jeden mladík , ze mám amočnú silu. Teda silu, len vďaka amoku, inak som slaby dedko. To je samozrejme vtip, ktorý na nás použijú naši nepriatelia, ako nás zosmiešnit. Propaganda. Nemali by sme tomu podliehať. Samozrejme, ze sa v Byzancii, vypichovali oci, usi zalievali olovom, rezali nosi, usi, ale to sa vtedy robilo vsade. Dzingischan robil zo svojich nepriateĺov polievku, varil ich na miernom plameni a potom to museli zjest ich rodiny. A čo má byť ! Pre každého Mongola je to najväčší Mongol vsetkých cias. Doba bola taká. Ale vytvorili úzasne veci. A to je dólezite. Keby tam nebola Byzancia, Turci by dobili Europu o 700 rokov skôŕ a viac. Len Boh vie ako by to vyzeralo. Preto ich zosmiesnovat a bagatelizovat je nepravdivé. O Byzancii sa stale vydavajú knihy, robia svetové výstavy. Z ciganskeho tábora sa nedá urobiť výstava žiadna. A v tom je ten rozdiel.

Ľubov

alebo,keď sa chamraď dostane k veľkému balíku zlata.

Toto je Byzancia od samého začiatku,čo sa ju ovládol kult Krista-Pantokla. Svetskú aj náboženskú moc zosobňoval bazileus-obdoba rímskeho pápeža,ale proti nemu bol každý z rímskych len taký žobráčik.

Je ťažké tomu uveriť,ale byzanský "živý" Kristus napodobňoval až tak,že je z toho neuveritelná fraška.Mohol dýchať len vzduch s vôňou kadidla,preto v palácj horelo neustále,každé jedlo sprevádzal gestami Poslednej večere,rozlomil chlieb a uchlipol si z vína.neustále bol obklopený 12 timi eunuchmi,akože anjelmi-boli vykastrovaní.Veď to bolo šialené.napr.dostaloo ma aj to,že súhlas,či nesúhlas dával najavo pohybom mihalníc,sediac na tróne z čitého zlata.

Už len poznámočka na okraj,jeden z bazilejov sa volal Lev Chazarský.-).Takže hovoriť o Byzancii v súvislosti s kresťanstvom je naozaj nemožné.Neviem,čo to bolo,ale bolo to mimoriadne nechutné.

Emanuel

Ale s realitou málo spoločné. Prosím Vas ktorý je to Lev Chazarský ? Nemáte na mysli velkého cisára a reformátora Leva III. SÝSRSKEHO ( ISAURIÍKOi )?? A k akému, balíku zlata sa tá chmraď dostala ? Kto im ju dal ? Veď oni vsetko zbudovali sami, ta chamraď vystavala najkrajsie a najvácsie mesto sveta tej doby, Konstantinopol. A aky kult pantokla, snád Pantokrátor, všemohúci. No ved to bol normalny titul Jezisa, aj dnes.

Ľubov

Lev Chazarský IV. 750-780

Dobre, ak si myslíte,že som napísala nejaké nepravdy o pomeroch a praktikách týchto despotických pogréčtených orientálnych vládcoch , rada sa dozviem nové veci.

Emanuel

Lev IV , zvany Chazar, lebo mal matku Chazarskú princeznú. Otázka je, čo ste tým chceli povedať ? Nerozumiem aké nové veci. Nové veci sú tie ktoré ste napísali Vy. Dvanast kastratov dvanast anjelov. Prosim Vás, ved tam bol boj s obrazoborectvom. A vóbec od 7. Storocia boj o holé prezitie . Nehovorím, že nebol mravný úpadok . Ale zároveň aj vysoká bojová morálka, zocelená v bojoch. To bola strasna doba, až po páde Konstantinopola sa naplno ukázala sila ktorej museli čeliť. Ako obstála Európa ? Neobstála, zlyhala. Turci ovladli na 500 rokov stredomorie a dobyli veĺkú oblasť Europy. Láhko sa vysmieva a rozprava o pogrectenych orientalcoch. Pravda bola surová.

Ľubov

O Byzanciu som sa zaujímam už dosť dávno, a to kvôli Cyrilovi a Metodovi hlavne.Odkial nám to to kresťanstvo vlastne priniesli.

Od Konštantína po vstup Turkov (1453) sa na tróne cisára(súčasne bazileusa-pápeža)vystriedalo 109 panovníkov.
Z toho: 23 zavraždených
12 odstránení tak,že ich zavreli do kláštorov
3 nechali umrieť hladom
18 vykastrovaní,alebo im vypálili oči
8 padli vo vojne

Skrátim to. Zo 109 normálne umrelo 34. Iste,možno som prudérna,možno to nebolo až také šokujúce,skôr bežné v tých surových časoch.
Potom som čítala román od R.Bednára Byzantínec a mudrc kráľa Svätopluka, pokial sa na beletriu nepozeráte zvrchu,dávam do pozornosti aj známeho Baudolína,od U.Eca

Tu v audio podobe s hlasom M.Labudu https://www.youtube.com/watch?v=gK-pQyR7UDA

Emanuel

Predsa to bola surova pravda. R.Bednára poznam vyborne. Co mali robiť ? Každy krok hrozil smrťou, obklopený pascami..

Jozef Novak

Výborne, už ste si pekne napluli a našpinili do vlastného hniezda, vďaka zvedavosti, odkial to sem do naších končín zavítali Ciril a Metod:-). Teraz zostáva posledná fáza toho špinenia, komu to natrieť na triko. Dúfam že nie svätej Árijskej rasy, ale nejakým chazarom. Inak by ma záújmalo, ak všetci tam žijúci boli árijci, dokonca aj naši milovaní Filištínci-Palestínci Médo-Peržania, Chetiti, Mongoli, Indovia, Arméni... čím dosiahli tak strašnú rasovú odlišnosť Židia, ktorí by mali údajne pochádzať taktiež odtial. Ale ruku na srdce, ktorému to panovníkovi Velkomoravskej ríše vypíchli oko, za čo, a kto že mu ho dal vypíchnuť? Buďto tam naším slávnym predkom popreskakovali gény, alebo koliečka v hlave, ak už máme špiniť do vlastného hniezda, tak nech je to zrobené poriadne.

Norman

tvoje milované chaldejské hniezdo nie je naše hniezdo, vieš. To je tvoje hniezdo, špinavé, plné hadov. My sme tu zo severu :-)

buko

len taka poznamocka - zaujimave ze Varjagovia - Vikingovia - elitni muzi severu - starocia branili krestansku Byzanciu ako elitni bojovnici vlastnou krvou a aj vdaka nim sa tak dlho udrzala.
Zeby idei, ktore Byzancia branila a predstavovala sa pohanskym, cestnym, chrabrym a lojalnym Vikingom zdali prijatelnejsie ako to pred cim sa branila? Alebo len mali viac zlata a lepsie platili?
A kruh sa uzatvara...

Ľubov

Ruttkay hovorí,že na hradisku sa našli dva typy mužských kostier,menšie a tie druhé vyššie a oveľa robustnejšie.
Volajú ich pracovne "kráľova osobná stráž".

Možno boli fyzicky tak dobrí,že sa niektorí stali vojakmi z povolania. Prečo tá irónia ?

buko

Ved ty si tu kulturu Byzancie oznacila za, volne citujem "karikaturu, dekadentnu nechutnu chamrad, ovladanu chazarmi a kultom Krista co nemala s krestanstvom nic spolocne"
Takze ak nordici sli za tuto zdegenerovanu risu bojovat sami maju podiel na tejto dekadentnosti
alebo to bolo, ako sa snazil aj Emanuel naznacit - trocha inak.
Vikingovia boji v boji jednoducho tak dobri - psychicky aj fyzicky, ze ich sluzby boli "na trhu" ziadane. Zaroven vsak zrejme by tito slobodni divoki muzi nesluzili niekomu, s kym by nezdielali svoje zakladne hodnoty.
Ak bola Byzancia dekadentna orientalna despocia, preco v nej Varjagovia v desiatkach tisicov a niekolko staroci bojovali a zomierali za nu? Moja odpoved je - ze nebola, aspon do svojej upadkovej fazy nie.

Skusim este raz moj pohlad na Byzanciu:
- pokracovatel kulturnosti, civilizacie antiky a Rima
- vdaka obrovskej zotrvacnosti tejto civilizacie je logicke ze jej pokracovanie muselo niekde vytrysknut
- Konstantinopol bol doslova majak vedy, mudrosti, aj uschovna poznatkov predchadzajucich vekov
- hradba a ochrana Europy pred prenikajucim Islamom
- zakladnym javom dekadencie je, ze v nej nic kulturne hodnotne nevznika, iba sa neohrabane kopiruje uz vzniknute. Toto v Byzancii nie je pravda nakolko vznikli pozoruhodne architektnicke, hudobne, umelecke diela. Mali pokrocile hospodarstvo, zakonodarstvo, vojensku techniku. Samozrejme upadok potom nastal, ale to az v suvislosti s agresivnym prenikanim islamu a slabnuti Rise.

Náhodný okoloidúci

Prenikanie islamu do Európy výrazne uľahčilo to, že v nej bolo veľa štátikov a kniežatstiev, ktoré mali medzi sebou množstvo sporov a podaktorí panovníci sa dokonca účelovo spájali s Turkami, lebo od nich čakali podporu svojich mocenských záujmov a chúťok. Nepochopili hrozbu alebo im to bolo jedno, ich osobné záujmy pre nich boli dôležitejšie.

Norman

"zakladnym javom dekadencie je, ze v nej nic kulturne hodnotne nevznika, iba sa neohrabane kopiruje uz vzniknute."

Nuž, môj názor je, že to v Byzancii práve takmer tak bolo. Áno, bolo to zrejme stredisko nazbieranej znalosti, ale že by ju nejako rozvíjala, to sa nikde moc nehovorí.
Byzancia nie je príliš považovaná za rozkvitajúcu Ríšu, akou bol svojho času klasický Rím.

buko

ano, nebol to isto vrchol, kedze vrcholom bol nepochybne Grecko, Rim
ale v kontexte vtedajsej ranostredovekej Europy to bola kvalitativne vyssia, organizovanejsia a kulturnejsia spolocnost.
Ak by neexistovala resp. predcasne padla islamske kalifaty by sa rozsirili az po Alpy, tak ako sa to stalo v Spanielsku co by zrejme znamenal koniec talianskej renesancie a nasledneho rozmachu.

https://www.youtube.com/watch?v=ad27K9Wynso

Emanuel

Zvlášt ten Váš záver. Pred rokmi som do hĺbky študoval Byzantské umenie. Bolo úžasne. Malo hlboký vplyv na ceĺú Európu, dá sa povedať, že ho vsetci kopírovali až do zaciatku Gotiky.. Románske obdobie nebolo Rímske ale imitáciou Byzancie. Nie nadarmo Varjagovia šli pracovat do Byzancie. Ked sa vrátili, tak rozprávali pri ohni rozpravky, že ostatni len čučali do ohná s otvorenou pusou.

buko

a este taka paralela: kym Varjagovia slobodne a dobrovolne sluzili v Byzancii ako elitni bojovnici ku vzajomnemu prospechu oboch stran
tak
skutocna despocia - Osmanska Risa, kedze s hnedoidnym materialom vovnutri rise sa nedala viest ziadna poriadna vojna - musela svojich elitnych bojovnikov - janiciarov - nasilne regrutovat medzi slovanskymi kmenmi tak, ze ich uniesli matkam pred ocami a nasledne ideologicky brainwashovala despotickym nabozenstvom.
Napriek tomu sa janiciari - povodne mysleni len ako kanonfuter do osmanskych vybojov behom par storoci presadili aj ako silna privilegovana vrstva, co je len dokaz toho ze Biely muz, bez ohladu na podmienky ma v sebe potencial dostat sa az na samy vrch, rovnako ako smotana z mlieka :)

Emanuel

Ako si pomohli touto eugenikou Turci. Tolko krásnych ĺudí vykvet z velkej casti Europy. Ktorá má dnes 100 milionov obyvatelov. Panien a dievcat. Ich potomkovia dnes hrajú v Tureckych serialoch. Pravda v Anatolii to vyzerá inak. Skuste sa na to pozriet aj takto. Zároveň ako sme boli oslabeny my. Na oplátku Turci, nechali svoje DNA v okupovanych krajinách. To vysvetĺuje, prečo dnes Gréci, Bulhari, Macedónci,,, vyzerajú ako vyzerajú. Proste Turci vymenili kvalitu za šmejd, este im aj zaplatili. Pre nich dobrý obchod. Pre nás dóvod pre nekonciacu nenávist, bez moznosti odpustenia. Tieto suvislosti by mali vysvetlovat učitelia deckám.

Ľubov

Tak tomuto rozumiem .

Emanuel

Raz, som stretol jednu, velmi múdru ženu, jadrovú fyzičku( viem, znie to divne), celú dobu rozmýšlam, či to nie ste Vy.

Ľubov

Ale pichlo ma pri srdci fest,lebo jeden atómový fyzik ma naozaj v živote veľmi ovplyvnil. Ale už tu nie je.

mirages

grecka atletka
https://www.youtube.com/watch?v=YcC2Y6zccSs

a nemaju tam tolko dlhovlaso-copatych fake blondyn/ strakatych

ktorym slusia iba kratsie vlasy po ramena viz. mm, alebo zvlnene, s kucerami

dlhe rovne vlasy s copom si mozu dovollit iba original blondiny

turkyne asi nie su tak potetovane ako tunajsie slovenske k.zy

Ľubov

Môj komentár sa týkal formy, s akou boli uctievaní panovníci Byzantskej ríše,s barbarskou opulentnosťou sa cítili ako nástupcoviaKrista,pritom je fakt,že sa navzájom zabíjali ako prasce.

Mne sa nepáči ani orientálna prezdobenosť architektúry,teraz som ludožrút,alebo čo.-). Nepriťahuje ma to,je mi to cudzie rovnako,akoby to bolo z Jupitera. Tak som taký slovenský sedlák.Mne to tak vyhovuje.

Len som si sebakriticky uvedomila,že neviem,odkial mali tolko zlata.Tuším niekedy v tom období zanikla za nejasných okolností Chazarská ríša.

Emanuel

Zlato, bolo vždy všade, neviem presne odkiaĺ. Ja som videl tolko zlata v zlatych nádobách a inych predmetoch. Nebolo ho v Byzancii, nijak zvlásť veľa. Voľakedy sa k zlatu pristupovalo inak. Vám pripadá Byzantská architektúra prezdobená ? Podĺa mňa je úplne jednoducha a čistá. Pozrite sa na Chrám Božej múdrosti Hagia Sofia, ale bez tých moslimských vežiciek, ozdób, šitov s veršami z Koranu a iného moslimskeho balastu. Čo tomu môžte vytknút ? Gotika, ktorá prisla po Romanskej, je plná ozdôb, ako hrad z piesku. Byzanc ma prísny rítus, vo všetkom, ikony sú rovnake dnes ako boli pred 1700 rokmi, dokonca aj chrámy, vsetko malo svoj predpis, až úzkostlivý a presný. Nerozumiem tej opulentnosti. Veď na Velkej Morave to bolo temer totožné.

buko

I mna to hned napadlo - povazovat Hagia Sofia za prezdobeny, ci opulentny - je to proste nepravdive.
Je to v prvom rade architektonicky skvost, megalomansky, to mozno ano, ale aj inovatorsky, odvazny.
Pri stavbe pouzite uplne nove prvky - obrovsky dom, postaveny na stvorcovom podoryse baziliky. Okna ktore presvetluju priestor a davaju mu atmosferu nadpozemskosti, umne vyriesena statika ktora vydrzala 1500 rokov aj zemetrasenia ked vsetko ostatne padalo.
Druha najvyssia stavba svojej doby po pyramidach, najvacsi chram na najblizsich 1000 rokov. Ani rimania sa v tomto nechytali.
Toto nie je vytvor tupej despocie, ale odvazny vykrik ludskeho umu a vynaliezavosti ktory predbehol svoju dobu.
Bachorky o zaostalej orientalnej despocii radi sirili najma anglosaski historici, ktori su chronicky znami znevazovanim vsetkeho na vychod a cim dalej na vychod tym horsie - az po bajny Mordor (Rusko).

Emanuel

To oni radi robia. Chceli by aj oni ale nemajú na to.. Tak aspoň ohovárajú. Ako ked bol MarcoPolo v Čine. Nikto mu neveril. Pretoze to presahovalo Benátsku dedinku. A to nemóze byť. Ako vraví moja pravnicka. Prvý na svete, druhy v okrese. Nemali by sme podliehat zapadnej propagande. Ved viem, ze nas chceli a chcu okradnút

Norman

hagia sofia venovaná gnostickému (nekresťanskému) princípu poznania ( viď Rostasovo združenie Sofia :).
To je jeden príklad, z roku 537, určité pokračovanie panteonu, výkvet rímskeho staviteľstva.

A čo potom?

https://www.google.sk/search?q=byzantine+art&source=lnms&tbm=isch&sa=X&v...

Ľubov

Asi sa musím nad sebou zamyslieť.-),lebo ma napadlo,či ten môj "odpor" k byzantskému slohu nie je jednoducho nenávisť k islamu,k turkom,ktorí sa sem zas chcú vrátiť,ktorí (podľa záznamov v kronikách) malé deti do troch rokov naozaj hádzali do kožených vriec a ktoré prežilo,stalo sa janičiarom.A Konštantinopol je Istanbul.

Práve VK píše,že nenávisť by mala byť nasmerovaná k skutočnému nepriateľovi,k svetovému sionizmu.Že sa takto "vybije" na užitočných idiotoch-migrantoch. Ja viem len jedno:boj musí pokračovať.

mirages

neviem ako to je pravdepodobne, ale co ak zachovavali urcitu striedmost nielen tym, ze romansky sloh bol malo ozdobny, ale aj tym, ze nestavali vela velkych stavieb, jedna a dost.., aby setrili financie.

napr. stavba 7 mrakodrapov - sestier v moskve za stalina finance dost vycerpala cccp rozpocet

mirages

stredoveky romansky sloh (Romanesque style) je dost sympaticky, hlavne tie male lokalne kostoliky,
posobi ukludnujuco a vyzera, ze v takych stavbach ani nemoze strasit (anti-stras. efekt)
na rozdiel od gotiky

Ľubov

K našej krásnej malej krajinke to viac pasuje. Už Spišský hrad je trocha extrém:-)

To chápeme,že architektúra má mať psychologický účinok. Ohúriť,vystrašiť,a občas,niekedy,robiť svet krajším.

Roland Edvardsen

Románsky štýl je zaujímavý, ale prosím vás na gotiku mi naozaj nesiahajte. Nič lepšie sa už nepodarilo vytvoriť. :-)
A práve tá strašidelnosť je na tom tak veľmi príťažlivá. :-)

Emanuel

Gotický dóm je vlastne zjednodušením Byzantskeho dómu. Bočné kupoly, boli nahradené jednoduchymi šikmými výstuhamí, to je obrovské zlacnenie stavby, namiesto minimálne piatich kupol, zostala jediná. Ušetrili obrovske peniaze.Zložitá kupola s veĺkym priemerom bola nahradená lomenou štvrťovou krízovou klenbou. Podobné kupoly v buducnosti zostali vyhradené pre najväčšie chrámy ako Sv Petra v Rime a Sv.Pavla v Londyne. Či chrám Sv. Izáka v Petrohrade. Tieto renesančné stavby sú vlastne Byzantsky revival. Skrátka gotika je lacnejsia Byzanc. Musím však povedat, že ja mám rad skoro vsetky štýly. Gotika na našom území dosiahla vrchol, ktorý nebol už prekonaný, u nás to platí. U nás je Románskych stavieb velmi málo a veĺmi malých.

Emanuel

Napriklad, Murán, Šariš, giganti. Spišský hrad je veĺký iba vdaka ohrade. O hrady sme prišli lebo Rákoci.

Náhodný okoloidúci

Treba urobiť archeogenetický výskum, ten môže veľa odhaliť a objasniť.

mirages

ci to nebude nakoniec tak, ze cez krestanstvo si len greci zobrali spat antiku

greci povodne antiku rozbehli, hoci vedomosti mohli mat prebrate aj z predchadz. kultur..
podobne sa ujali aj idei 1 boha, aj ked to bol napad, a nepodareny experiment, ineho naroda

zalozili mnis. rady v grecku, dnes. turecku a inych vych. provinciach, prijali zidovskych zbehov, napisali novy testament v grectine, cele ucenie prebiehalo grectine, zidia uz neboli vyvoleni,
prvi krestania boli greci, sirili ucenie dalej,

krestanstvo bolo mestske nabozenstvo, na vidieku prevladal paganizmus az do konca zapadorimskej rise
vo vych. provinciach bolo 3-4x tolko velkych miest nez v zapadnej casti, tam bol len rim, kartago, London

krestania volali nekrestanov pagani, a pagan znamenal v latincine rolnik vidiecan..
kam vlastne v rimskej risi napr. v obdobi 100 bc - 500ad zmizli greci, aku rolu hral grecky element?
boli to ucitelia, sukromni ucitelia v patr. rodinach, lekari, stale asi nejaka inteligencia, ucenci, theologovia, historici, spisovatelia..

vyzera, ze teologia ich bavila viac ako rimanov, ktori mali skor nadanie na pravo, spravu statu, arm. zalezitosti,
preto je logicke, ze masoveho rozsirenie oprasenej myslienky 1 boha sa ujali oni, asi vycitili potencial.

povodne boli autority viacclenne - pantheon vs senat, neskor nastala imbalanicia pantheon vs 1 cesar
tak sa to dalo opat do suladu - 1 boh vs 1 cesar
dovtedy boli bohovia naladovi, nahradilo sa to 1nym, sice trochu tajomnym

navyse ako to bolo s uplatnovanim grekov v rr
oficialnou recou bola latincina, bola grectina neoficialnou vo vych. provinciach, zaujimali greci posty v statnej sprave vo vych. provinciach, mali na to talent? opierala sa neskor byznacia o tychto ludi?

cisar konstantin, ktory milanskym dekretom 204 zrovnopravnil krestanstvo mal otca ilyra a matku grekynu helenu, neskor ho zrejme pocas vlady ovplyvnoval grecky ucenec eusebius a aj ini greci
konstantin zaviedol krestanstvo v snahe o zjednotenie naroda, nie kvoli tomu, zeby bol zanieteny krestan, v detstve a mladosti zrejme prisiel do kontaktu s krestanstvom v prostredi rodiny, skoly..

po rozdeleni rise sa greci stiahli do byzancia a pokracovali dalej ako rimska risa..

byzancia sa inak dost dobre drzala proti arabskym vybojom, niekolko storoci a vyzera, ze im dobre podrazili nohy kriziaci 4. vypravy, ktory vyplienili zaru a konsantinopol 1204 a oslabili tak risu. Na vyplienenie zari sa dali nahovorit benatskymi fin skupinami a uz rozbehnuti zobrali aj konstantinopol
prakt. o 2 storocia byzancia padla

Norman

Áno, v určitom zmysle bola Byzancia návrat grécko-orientálnej kultúry.
preto, ako sme už spomínali, je presnejšie povedať, že sa Ríša nerozpadla, ale Východ odtrhol - Východ už nebol reálne pokračovaním, ale sa vrátil ku svojej gréckej a inej identite (aj keď Rím bol už vtedy pojem a mocensky formálne sa k nemu ďalej hlásili ).

K dhlšej výdrži Východnej Ríše: treba si uvedomiť, že Východ nevydržal dlhšie. Západ aj Východ sa transfromovali, boli potom kresťanské a barbarské, obidve časti, a aj Západný Rím "pokračoval", v podstate pokračuje doteraz. Zničenie Východnej časti netrvalo dlhšie, len hovoríme o inom, fyzickom a kultúrnom zničení. To trvalo ten čas, do roku 1453 či koľko. Na Západe k takému niečomu ani nedošlo (lepšia poloha, šťastie, kurvy). Čiže keď hovoríme o zániku Západorímskej Ríše v 5. storočí a zániku Východorímskej Ríše v 15. storočí, hovoríme o dvoch úplne rozličných veciach. Na Západe to bol ani nie tak zánik, ale prevrat, ukončenie, ale nie zničenie.

buko

"Greci si zobrali spat antiku" - bol to ich druhy pokus, tentokrat s novym, krestanskym nabozenstvom, ktore vyvinuli v byzantsku ortodoxiu.
Vediac a vidiac z prvej ruky co sa vali z Blizkeho vychodu (ved mali tam svoje kolonie a mesta) postavili hradzu tejto hrozbe, celiac uspesne dlhe starocia, az vysileni postupne kapitulovali, kedze pomoci od svojich zapadnych "bratov v Kristu" sa nedockali, prave naopak.
Greci vsak aj pad Byzancie prezili, aj ked mozno nie geneticky cisti, ale vdaka Ortodoxii, ktora ich kulturne a duchovne zjednotila a posilnovala proti Islamu.
Mne je ortodoxia nesmierne sympaticka ako nabozenstvo, jeho mystika, tajomnost, duchovnost. Jeho liturgie a zalmy - to vsetko ma povod v Byzancii. Odtial sa rozsirila najma medzi Slovanov (PRAVO SLAVIE), do Ruska kde zazila silny rozmach, Rusi ju prijali za svoju, zdokonalili podla svojho obrazu.
V podstate pre mna je to jedine zive a prosperujuce krestanstvo dneska, ktore este ma co ponuknut. Katolicizmus aj rozne protestantske smery su vyprahnute, vyschnute, nudne.

Akustika v povodnej byzantinskej Hagia Sofia musela byt uzasna - zimomriavky
https://youtu.be/BpZ418nw0_Q

Pravoslavna liturgia - priklad
https://youtu.be/ppAT0f2YCyM

hudba z Valaamskeho monastiru
https://youtu.be/OYRy9Lv9jPs

Je to plne mystiky a duchovnej sily
je tam pokracovanie magicko-duchovneho dedicstva Byzancie
ale bez ukoncovacich a do seba sa uzatvarajucich obrannych prvkov jej epochy
je tam citit slovanska nekonecnost a sirka, cistota, mier a sila.

Kde na Zapade sa v roku 2018 este da pocut takato ziva, duchovna hudba?
Kto ju zije, praktizuje?
obavam sa ze uz nikto, nikde.
A preto Zapad zomiera.

mirages

ako vsetky cesty vedu do rima,
tak aj z rima sa odvinuli nitky napr
roma byzancia 3.rim chesnokov

https://www.youtube.com/watch?v=vxlf0qB-YkU

3 ruske ort. chory nad snez. krajinou...vacsina je ddr
(povodne video s ddr vianocnou koledou)

Emanuel

Dokonca ako Katolík, hovorím, vďaka Bohu za Pravoslávie a Ortodoxiu. A vravím to už dávno. Niekedy mi pripadá rozdelenie cirkvi na Katolícku a Orthodoxnú ako boží zámer. Tak sa malo stať a tak je dobre. Nikdy som nepociťoval Pravoslávie ako mne cudzie a už vobec nie nepriateĺské. Na rozdiel od inych "cirkvi", Pravoslavie som vzdy ctil ako jediné nám rovnocenné. Intuitívne to tak bolo a teraz sa začína črtať prečo. Ak niečó pomôže ci zachráni bielu civilizaciu bude to Pravoslávie. Západ je mŕtvy, mŕtvy, este žerie a vylučuje, ale jeho mozog , jeho duša ? Namiesto nej má zlaté teľa.

Emanuel

Dá sa povedať, ze Byzancia predbehla taliansku renesanciu o viac 1000 rokov. Hovoriť o gréckom orientalizme je strelenie si do vlastnej nohy. V podstate tým hovoríme o oprávnenosti dobytia Konstantinopolu a akceptujeme Byzanciu ako Turecko-Arabský kalifát. Lenže to je lož, špinavost a chrapúnstvo, ohovaranie Anglosasov. Ak bol Rím pokrok, tak Byzancia hyperpokrok. V každom ohĺade, každom smere. Neupieram Rímu krásu a ideáli a ušlachtilosť. Od toho som ďaleko. Byzancii, priznávam dokonalosť a genialitu, ktorá nebola prekonaná ani Leonardom ani Michelangelom. Buďme spravodlivý a uznajme realitu, Byzancia nebola úpadkom Ríma, prekonalo Rím vo všetkom. V hudbe, o tom žiadna debata, v šperkárstve a drobnej plastike, detto, v maliarstve, taktiež, v architektúre, rovnako, takto by sme mohli pokračovať rad radom. Turci a ich úspech bol len imitáciou Byzancie. Preto buďme spravodlivý. Byzancia katapultovalo Rusko, tam kde je aj dnes. Toto je realita a tej sa držme.

Emanuel

Mnohí biely aktivististi , vlastenci, zapálení za náse veci, robia veĺkú chybu. Vzdávajú sa násho dedicstva na východe a inde. Napríklad Byzancie a Egypta. Lietajú slová zafarbené jemným pohrdaním ako Chaldejci, orientalci. Neviem , čim to je. Vzdáva sa nášho dedicstva, našich pribuznych, našej krvi a ivh obrovskych úspechov. Samozrejme ze Turci a Arabi si ich radi privlastnia a vydavajú za svoje. Chyba strašna chyba. Rovnakú chybu, robime my Slovaci, ked prepústame Maďarom nasich velikanov. Anián Jedlík, F. List, V Barták, M.Beňovsky, Maršál Hadíķ,... je ich strašne vela. Maďarí si ich radi prisvoja. To chápem, ale preco my ?? Nedivme sa, ze nás, potom tiulujú Butatotmi, ved kto zdravý a pri rozume, by sa vzdal svojho, svojej podstaty a svojej duše ? Nuž, potom naozaj vyzeráme len ako bačovia. Nerobme tieto hrozné chyby a hlásme sa ku vsetkemu, čo ie naše. Vid nedávna história, podĺahli sme západnej propagande, ze nase vyrobky chémie, hutnictva, strojarstva boli brak a šunt a bezcenné. Áno, kym boli naše, akonáhle sa ocitli v ich paprčiach už je to zrazu veĺka vec.