Globálna karma

Jankovi sa pokazila motorka. Trápi sa s ňou pri ceste, pokúša sa nájsť poruchu, prečo neštartuje a od zlosti nahlas škaredo nadáva. Kurva sem, piča tam.
Ide okolo farár a nedá mu to: "Janko, to nemôžeš tak vulgárne hovoriť. Radšej sa pomodli k Pánu, ak ťa niečo trápi a Pán ťa vyslyší".
Janko už nevie, čo by vyskúšal, tak pokľakne a zopár krát sa pomodlí. Na to sadne na motorku, tá naštartuje a on s radosťou odfrčí.

Farár pozerá za ním a povie:
"Kurva, a to je ako možné?".

-------
Koniec starého dobrého vtipu.

Presne takto mnohí dnes hľadia na pandémiu a zúfalé opatrenia, ktoré štáty robia. Napriek tomu, že mnohí ľudia už storočia varujú pred labilitou ľudskej spoločnosti, napriek tomu tu dnes všetci stoja s hubou otvorenou a hovoria
"Kurva, a to je ako možné?". Ešte aj tí, čo o tom hovorili, tomu neverili, presne ako ten farár vo vtipe. A už je to tu.

Ale na rozdiel od vtipu, kde sa stal malý zázrak, sa teraz práveže nedeje nič nenormálne, deje sa len to zákonité. Je to nevyhnutný dôsledok celého predošlého procesu - tejto nevyhnutnosti sa hovorí karma.
V tom nie je ani zrnko iracionality, ani zrnko nejakého náboženstva - je to príčina a nevyhnutný následok, aj keď oneskorený a iný, ako človek vo svoje hlúposti čaká.

Ľudstvo proste dlhodobo prejavuje nedostatok mentálno-vôľových vlastností na to, aby ovládalo svoj vlastný vývoj. Namiesto stúpania ku kvalite zase raz nadlho prevládli primitívne tendencie rastu. Namiesto toho, aby ľudstvo vytvorilo odolnú a pružnú spoločnosť zloženú z bystrých a čistých ľudí, vytvorilo ohromne komplikované a nestabilné mravenisko, ktoré nedokáže odolať skoro žiadnemu vonkajšiemu tlaku a ktoré je plné nesamostatného sociálneho hmyzu.

A nie je to dokonca ani prvý raz, podobné choré tendencie a tragické konce mali už rôzne ľudské spoločnosti v minulosti, väčšie či menšie. Napriek varovaniam a radám filozofov sa nezastavili a došlo ku kolapsu.
Jeden závažný rozdiel je ale v tom, že teraz je to naozaj globálna štruktúra.

Storočia zaznievajú varovania. Od jednoduchých tušení ľudí s citom a svedomím, cez sociologické odhady až po matematické-fyzikálne modely.
Nič nepomáha.

Počet problémových tendencií je viacero. Skúsme ich stručne zopakovať:
Nemožnosť nekonečného (geometrického!) rastu ako prvé. Nedostatok zdrojov, kam patrí aj nedostatok klimatickej odolnosti planéty.
Spoločenské a etnické napätia dané zbožnením majetku ako hlavného faktora spoločenskej moci. Na druhej strane ignorovaním fylogenetickej heterogenity ľudských etník.
Celospoločenská mentálna demencia - nemyslím jedincov, ale akademických vedeckých inštitúcií, ktoré nielen skostnateli do byrokratickej smrti, ale sa dostali do područia rôznej špinavej starej amorálnej kultológie.
Posadnutosť konzumom je síce tiež stará tisíce rokov, ale v industriálnej dobe dostala doslovne démonickú podobu. Vytvorila sa posadnutosť neustálym vyžieraním prírody a teda absurdným pílením si konára spod seba.

O ďalších odvodených detailoch je zbytočné hovoriť.
Vnútorná nestabilita sa prejavovala pravidelne, skolabovaním "ekonomiky" až dokonca následnými "revolúciami", teda narýchlo polepenými pokusmi, ktoré skončili ešte horšie (slepé experimenty majú malú šancu na úspech). Vnútorná nestabilita končila aj "vojnami", teda pokusmi prežiť na úkor iných.
Ale pripomínal sa aj globálny kolaps klímy, aj nedostatok zdrojov, vrátane úrodnej zeme a potravín.

Pandémia Covid-19 je len jeden fenomén z viacerých možných. Nie je sama o sebe ani zďaleka najhorší typ infekcie, aký sa mohol zjaviť. Vlastne je to dosť mierny prírodný faktor, ktorý by zdravá spoločnosť mala ľahko zniesť. Ale zdá sa, že to je spomedzi všetkých spomínaných kritických možností ten, čo pridal do suda poslednú kvapku. Také reakcie, aké dnes priemyselný svet podniká, tu proste ešte nikdy neboli.
Nemožno to porovnávať s vojnou, ako to niektorí robia. Pri vojne si ľudstvo spôsobuje rany samo, a nech by bola vojna akokoľvek krvavá a zničujúca, samo ju aj vždy zastaví. Pri pandémii sa ale stretáva ľudstvo priamo s prírodou a úprimne sa bojí, že to neustojí.

 

Optimistický model

Za dva týždne až mesiac sa počet výskytu nových infikovaných vírusom bude blížiť nule a tak sa izolačné opatrenia uvoľnia. vytvorí sa vakcína a aj nejaké lieky či liečebné postupy. Hurá. Hura. Ura.
Napriek tomu bude trvalo podkopaná dôvera v systém - čo je správne, ale systém bez dôvery má zníženú funkčnosť.
Táto pandémia v reále ukáže ľuďom, ako ich plutokratická expanzionistická spoločnosť klame ubezpečovaním o svojej sile a schopnostiach.
Na nie poslednom mieste je rozpad toho naratívu bľahobytu a slobody, ktoré si súčasný režim okolo seba doteraz budoval.

Ľudia sa lepšie zamyslia aj nad ostatnými nebezpečiami a zhubnými tendenciami, ktoré pribúdajú, a to bude skôr či neskôr koniec tohto svetonázorového šialenstva.
Ak to predsa len nepomôže, prídu tie ďalšie rany, a budú to musieť pochopiť neskôr, že sa ľudstvo svojou industriálnou a konzumnou šialenosťou rozbehlo do slepej ulička.

 

Pesimistický model

Spoločnosť vírus nezastaví. Zlo ale nie je to, že v takom prípade priamo zomrú milióny, ale pri takom priebehu dôjde ku stretom nakazených a nenakazených, dôjde ku spoločenskému kolapsu s ťažkými následkami. Je to pesimistický scénar, lebo by sa negatíva diali koncentrovane, rýchlo a teda veľmi šokovo, zdravý rozum by nebol efektívny a čo by z toho bifurkačného bodu vyšlo ako viťazná verzia, to sa nedá odhadnúť. Ale nebolo by to nič pekné.


Pohľad historika

Nepoviem nič nové keď pripomeniem, že neschopnosť reforiem a odďaľovanie zmien v spoločnosti spôsobuje výbuch. Najznámejší príklad takej zápchy bolo povedzme Francúzske královstvo 18. storočia, ktoré nedokázalo uvoľniť napätia. Je druhoradé, či tie napätia boli prirodzené alebo boli do Francúzska vnášané ako spoločenská infekcia - Francúzsko to nedokázalo a v plnom rozmachu vybuchlo.
Relatívne pozitívnym príkladom, ako sa vyhnúť explózii, je prípad rozpustenia sovietskeho sveta. Aj keď následný vývoj nezvládli, stali sa korisťou, aj tak zabránili horšiemu vývoju. Ešte lepší príklad je Čína, ktorá dokázala reformne uvoľniť negatívne pnutia a bez toho, aby ochabla vo svojej obrane a stratila integritu, dokázala nadobudnúť svetovú silu.

Pointa týchto poučení je to, že negatívnym príkladom je súčasné USA a jej plutokrtický anglosionistický svet. USA žijú v hodnotovom systéme spred sto rokov, ich ideológia je založená na vyhraných vojnách. Na rozdiel od ich konkurenta ZSSR, USA nedokázali spraviť reformu - a tak u nich napätie stále stúpa. Samozrejme, Západná Európa je na Ameriku priamo napojená a zdieľa jej choroby a jej osud. USA sa odmietajú zmeniť a tak hrozia katastrofou. Nedokázal to výrazne vylepšiť ani výskyt človeka typu Trump v prezidentskej funkcii. Pandémia Covid-19 buď začne z balóna pomaly vypúšťať plyn, alebo spôsobí ich katastrofický výbuch.

Ak by tu neboli USA v ich súčasnom explozívnom stave, vrátane jeho neustálych vojenských výpadov po celom svete, čo všade len zhoršuje situáciu, ak by toto nebolo, vysporiadali by sme sa aj s Covid-19 ľahšie. Epidémia Covid-19 sama o sebe naozaj nie je ten démon z pekla - tým prekliatím je zraniteľnosť, výbušnosť, nedisciplinovanosť a zároveň tuposť západnej spoločnosti.

 

Psychologický aspekt

My tu nie sme žiadni hlásači náhodných extrémnych katastrof. Ale varujeme pred negatívnym vývojom už desaťročia a sme na súčasnosť aj mentálne pripravení. Zato utopistickí rozmaznávaní slniečkári a tí, čo žili prízemným konzumným spôsobom, tí asi znášajú situáciu horšie. Ich reakcie v blízkej budúcnosti sú ďalší faktor nebezpečenstva. Egoistickým ľuďom bude rýchlo dochádzať trpezlivosť a bude narastať panika a agresia. Ale áno, všetci ste to videli len vo filmoch, ale tak to naozaj bude, len to bude homo sapiens v reále..


Realita nám dala za pravdu

Všetci tí, čo tvrdili, že spoločnosť, založená na fiktivnych hodnotách a na podvodnom nemožnom trvalom raste je chorá, dostali za pravdu. My sme dostali za pravdu.

Je to ale dôvod k pocitu zadosťučinenia? Len čiastočne. Táto situácia teraz potvrdzuje, že ľudstvo je hluché a slepé voči logickej argumentácii, že sa dá poučiť iba bolesťou. Je to naozaj smutné, že ľudstvo ako celok je taký mentálny mrzák. Z toho je ťažko mať radosť.

 

 

 

 

 

0
Ľubov

že sa niečo deje. No,premena sveta sa deje. Vlaňajší september to spustil na plno,spomeňte si na 14 ročného žiaka,zabil ho vetrom odlomený konár. Potom prišiel 13.november a ťažká nehoda autobusu,potom Viola a Prešov,potom ďalšie a ďalšie udalosti,pre niekoho bezvýznamné,iných zasiahli priamo do srdca.
Rozmýšľam,čo by som mala robiť pre svojich brátharov (nesúcich spoločné bremeno).Dúfam,že ma niečo užitočné napadne,keďže neviem písať,ako Ty.-)ale vedela by som sem dať zoznam tých najviac osvedčených žalmov,aby si ten,kto sa chce modliť,mal možnosť vybrať.

Norman

Nuž, tak voľnejšie povedané, hej, neobvyklých javov pribúda, lebo je všetko už dávno za limitmi.
Ale to nie je dané metafyzikou - keď ľudstva pribudlo na miliardy a miliardy, a keď už aj na Ďalekom východe jedia čoraz viac mäsa, je prirodzené, že siahli aj na divoké zvieratá, ktoré nepoznajú. Na zvieratá, o ktorých vedia hovno a na ktoré siahať nemajú. Infekcia nie je čistá náhoda, je to štatistická náhoda, veľmi pravdepodobná vec.
Nie je to ani žiadna metafyzika. Keď niekto strčí ruku do úľa, nesmie sa čudovať, že to bolí a že prípadne zomrie.

Mám porozumenie, že si si spomenula na žalmy, to vyjadruje naše postavenie - topiaci sa aj slamky chytá, že - ale naozaj, o žalmoch by som nepovedal, že sa osvedčili. To by som radšej upozornil na Čaputovú, ktorá s predstihom viedla ľudí k tomu, aby sa nebáli zomierať. To ju usvedčuje, bosorku jednu :) Ale zas dobrá rada.

Komu môžeš pomôcť, tomu pomôž - ale ak nemôžeš, tak kľudne sleduj. Prozreteľnosť od nás nič špeciálne nechce. Ak by chcela, povedala by nám to, nie? A nie je správne pochybovať o jej silách. Ona si to zariadi.

Norman

Je až podivné, že vírus naozaj sa šírila šíri v oblastiach, kde je výrazné zamorenie CO2. No, nemyslím, že by to bolo rozhodujúce, a už vôbec nemyslím na nejakú vyššiu moc - ale je to zaujímavé.

https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/1992175_dosledky-koronavirusu-vidno-...

mailer

.

Norman

Možno to myslia tak, že máte prevziať moc v krajine.

Určite to myslia tak.

Veď doteraz ste "za ty prachy enem kysli". :-) 

https://youtu.be/hl9vHNLZXvA?t=158

 

 

Norman

Nie danke, ale Danko, Danko je proti Stoiberovi stále nie až taký zlý :-)),  

 

Náhodný okoloidúci

Inak povedané - máte sa zomknúť a zvládnete to.

mailer

.

Náhodný okoloidúci

Narážal som na Merkelbabu a jej prázdne jalové nič neriešiace alibistické táranie po každom islamoteroristickom útoku v Nemecku.

Aj to "prevzatie zodpovednosti" sa dá pochopiť tak, že vláda na vás kašle a máte sa o seba postarať sami.

Norman

V podstate je to tá drzosť, že mocní sa v časoch núdze zbavujú zodpovednosti a za druh= zhadzujú vinu na ľudí.
Ľudia sú si sami na vine.

Len myslím, že my tu s tým máme viac skúseností a neberieme to tak vážne, ako ty. Ale je dobre, že nás informuješ o dojmoch priamo niekde zo západu, bez srandy, dnes sa človek z médii nedozvie nič reálne, všetko len predžutá propaganda v tom či inom smere.

mailer

.

Náhodný okoloidúci

Samozrejme, že rýchlo, veď ju vyvíjali zároveň s vírusom.

stano24

Hoci väčšina úvah v článku ladí s mojimi názormi, Norman, tak obviňovanie „ľudstva“ z nedostatku mentálno-vôľových vlastností a z chorých tendencií nepovažujem za úplne korektné... Trhá mi to uši podobne ako zovšeobecňované vyjadrenia typu napr. „Slováci nedorástli na demokraciu“...

Myslím si, že v množine „ľudstva“ alebo „občanov Slovenska“ by sa našlo dostatok schopných ľudí, ktorí by vytvorili (citujem z článku) „odolnú a pružnú spoločnosť zloženú z bystrých a čistých ľudí“, ale obaja vieme, že súčasné pravidlá riadenia našej spoločnosti tomu zatiaľ celkom „úspešne bránia“...

Už vyše 30 rokov si hovoríme že sme demokratická spoločnosť, ale aj z riadkov článku vanie veľa pesimizmu. Hoci médiá nás úporne presvedčujú, že žijeme v tej najlepšie organizovanej spoločnosti, s „vládou ľudu“, tak cítime, že to nie je ono... A aj túto vírusovú krízu ľudia vnímajú ako krátkodobé zlo, po skončení ktorého by v spoločnosti mohlo dôjsť k zmene k lepšiemu...

Ľudstvo, ako anonymná šedá masa, sa ťažko dopracuje na vyššiu úroveň, pokiaľ nebude mať víziu nových možností svojho organizovania, a pokiaľ tie možnosti väčšinovo nezoberie „za svoje“. Myslím, že v “alternatívnych médiách“ sa nájde dostatok schopných ľudí, ktorí vo vzájomnej spolupráci môžu byť hnacím motorom vytvorenia nových vízií, aby sme sa nemuseli vytrvalo motať v súčasnom marazme...
http://www.demokracianahlas.sk/dokument/

Norman

Negatívne všeobecné hodnotenie Slovákov je chybné v tom, že Slováci sa výrazne nelíšia od svojich susedov a príbuzných (etník a kultúr). Preto sú tie zovšeobecnenia takmer vždy prehnané.
Celý svet sa ale dá zhodnotiť. Práve preto chcem (aj sebe) pripomenúť, že aj celý svet ako taký môže ísť do slepej uličky, že môže zlyhať).
Prirodzene, vždy je aj časť pozitívna, ale to nijako nemení celkovú tendenciu.

Faktor "pravidlá spoločnosti", teda režim, sú naozaj jeden zo základných príčin problémov. Ale veď aj celá politická veda, ekonomická filozofia, vrátane alternatívy, sa zameriava na túto oblasť a všetci, okrem teda kúpených či nevidiacich slniečkárov utopistov, na toto upozorňujú a toto navrhujú a žiadajú zmeniť. Áno, vždy sa to dá reformovať či revolučne zmeniť.
Lenže hlbší problém je práve v tom, že "pravidlá spoločnosti" sú vytvárané hlbšími vlastnosťami človeka, jeho hlbkovou psychológiou, aj jeho biológiou. A tam už je problém. Preto vždy a znova, po všetkých reformách a revolúciach, vždy nakoniec vzniká skazený režim.

Článok je mienený ako vážne obvinenie či negatívne zhodnotenie ľudstva, preto z neho, áno, vanie "pesimizmus". Prirodzene, ako už všetci vieme, v prírode ide všetko cyklicky, takže všetko zlo raz sa prevráti v dobro. Ide len o to: kedy. Ako píšeš, naivní si myslia, že hneď po skončení tejto pandémie, ale to je omyl, že.

Čo sa týka ľudstva ako masy a Demokracie nahlas, poviem ti k tomu to, s čím si vlastne v tvojom príspevku začal:
časť ľudstva má svoje kvality.
Takže to vlastne vieš, samozrejme, že to (premýšľajúci a pokojní) ľudia vedia: vždy iba časť celku má kvality. Ale ako ich presadiť? A to je ten problém, okolo ktorého sa súčasná spoločenská veda krúti a nevie ho so svojím pojmovým systémom ani teoreticky nadefinoovať, aspoň teoreticky vyriešiť. Preto má namiesto neho ako priority len triviálne frázy, nedefinované pojmy, hlúposti.
Problém nielenže nevieme vyriešiť, ale ho ani nechceme uznať.
Tu nepomôže demokracia nahlas, tu pomôže len pochopenie pravdy, vyriešenie problému a postupné alebo rýchle šírenie zdravých mentálnych paternov.

Rozumej, ešte raz jednou vetou:
Nie je vôbec podstatné, čo si dnešné choré/chaotické ľudstvo myslí a chce. Podstatné je to, čo je skutočne zdravé . A proces, ktorý tieto dve veci (ľudstvo a zdravá mentalita) spojí do jedného celku.

Ema

rozprávať, aká BOLA táto civilizácia drbnutá:)

Náhodný okoloidúci

Kdesi som čítal, že numerológovia rok 2020 označili za rok dvoch zmijí, kvôli dvom dvojkám. Ale nechce sa mi hľadať, kde to bolo. A na numerológiu aj tak neverím :)

Ema

Zmija Kiska už zaliezla a u tej druhej je to otázka krátkeho času.

buko

Podakovanie doktorom ako tichym hrdinom v prvej linii.
https://youtu.be/boU5rHWnj4c

Cina je uplne iny level. Virus porazili a idu dalej.

mirage

kdesi v stepi pri obede sa bavia o situacii v it.. europe

https://www.youtube.com/watch?v=DmFa2Ke3JXI

mirage

co cakalo za tou zakrutou..

ad press

Preco spolu s poctom nakazenych v sr nemozu uviest -

a) kolki z nich prisli z tal, span, nem, gb..
b) kolki z nich boli nasledne nakazeni v spolocnej domacnosti od osob a)
?

mali tito ludia v priebehu posl. rokov chripku, tj ide tento virus po chripkovej klientele?

Norman

"nákaza zvonka" je formálne istá vtedy, ak sa prejaví v karanténe u tých, čo prišli. Alebo priamo na hranici.
Ale na Slovensku sú či boli v podstate takmer všetky prípady zatiaľ dovezené zvonka.

Áno, mali by to presne sledovať, ako sa už samotné infikovanie šíri po Slovensku. Lebo na tom by bolo vidno, či opatrenia fungujú.

mirage

cez mobil. operatorov, ci vacsinu ochoreni sem nepriniesli ti neskontrolovani 20 tis. lyziari z ita, ci dalej nakazili rodin. prislusnikov alebo skor inych ludi.
ak mat vyhlasil, ze je zato, aby sa obcanom hovorila pravda, preco nepopisuje priebeh sirenia nakazy, obdobne ako je teraz zvykom, ze doktori vysvetluju klientom priebeh choroby a postup liecby, zakroku

mirage

ako sa bude vyvíjat situácia v rak. nem, cr, angl., pretoze utvorit si nazor na tuto infekciu na zaklade udajov v tomto smere d8bnutych juzanských statov ako ita, spa je predcasne

taki svedi "zacali" tam, kde anglicania skoncili a idu dalej podla seba, hadam im ten tvrdy alcohol na nieco bol

corona klav. impresie

gubaidulina - chaconne

https://www.youtube.com/watch?v=B_D2H47jhNQ