Putin zakázal vývoz nespracovaného dreva

Týmto by sa mohli inšpirovať aj kompetentní u nás. Predávať surové drevo do zahraničia je proste aj ekonomicky zločin. Ak chce niekto vyrábať výrobky zo slovenského dreva, nech to vyrobí na Slovensku a zamestná Slovákov.

Nie ako v súčasnosti, kedy skorumpované mafie drancujú slovenské lesy a vo veľkom predávajú kvalitné drevo do zahraničia a tak kvôli svojim primitívnym záujmom ničia bohatstvo storočí.

Lesy sú strategická hodnota. Treba ich rozširovať a nechať žiť. Namiesto toho sa na Slovensku robia plošné výruby a sadia sa narýchlo monokultúry. Lesy sa ocitli v rukách korporácii a občania či štát na ne majú príliš malý dosah.

 
ilusion

Toto tu už bolo pred 100 rokmi. Točíme sa v bludných kruhoch. Kým sa páni zabávajú, barón Tauscher pracuje. A taký je výsledok.

horyslav

dopyt po obnoviteľnom zdroji v Európe zvyšujú uhoľné elektrárne prechádzajúce na pelety. dovoz peliet elektrárňami hlavne v Anglicku, Belgicku a Dánsku, ťahal dopyt a investície v krajinách vyrábajúcich pelety, ako sú USA, Kanada, či európske Lotyšsko, Estónsko a Portugalsko. vývoz peliet do Europy zvýšilo najmä USA, čo sa stáva kritikou západoeurópskych ekológov, najmä kvôli transportu. po páde cien peliet v roku 2014, ceny znovu pozvolne narastajú a počíta sa, že sa vrátia do pôvodného stavu, 165$ za 1 tonu. takže zdieľam Norovu obavu z reakcie našich "podnikateľov" na rastúci dopyt na západoevrópskych trhoch. a súčasne pôjde cena dreva aj u nás hore...

lenže všetko zlé môže byť aj na niečo dobré. jedna z analýz spoza oceána: "Zdravý dopyt po dreve stimuluje ponuku a zabezpečuje, že lesy ostávajú lesmi. Práve preto rozloha lesov v USA každým rokom rastie a rástla v každom z posledných 50 rokov". ak na to prídu aj naši "podnikatelia" možno sa dočkáme aj znovuzalesnenia Nízkych Tatier. možno sa dotácie z eurofondov na pasienky prenesú na dotácie na lesy...

Norman

od roku 1990 o 1,5%
Ako je to možné, keď človek pozná fotky porovnávajúce stav kedysi a dnes.
Predpokladám, že ak sa vyholí les, doslovne sa zabije, zasadí sa tam nový. Na tej istej rozlohe - stále je to les. Hospodársky a ekologicky je to stále les - len jeden zrelý a druhý nezrelý.

A tak zalesnenosť na Slovensku neklesá, ale dokonca možno sem tam aj rastie.

https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/vymera-lesov-na-slovensku-kazdy-rok-n...
citujem:
Európske lesy a ich udržateľný manažment je však podľa odborníkov v ohrození, a to najmä v dôsledku klimatickej zmeny a s ňou súvisiacich častejších výskytov veľkoplošných poškodení. Tie majú charakter kalamít.

----
Čiže všetko je ok, ale občas nastávajp "kalamity". Kalamity samozrejme nie sú umelé a ani nie sú dôsledok hrozného zaobchádzania s lesmi.

Sranda je aj to, ako sa do Európy započítava aj Rusko, a to dokonca Rusko aj so svojou ázijsko časťou, Sibírou. Prečo asi stránky takto klamú o skutočnom stave lesov v Európe?

horyslav

pojem "les, hora" tiež stratili na pôvodnom význame, ako mnoho iných pojmov, že... po otvorení hraníc, nielen pri divokej privatizácii, kde sa k lesom dostali špekulanti, ale aj pri navrátení dedičtsva, si potomkovia bývalých vlatníkov dopriali zadosťučinenie za nespravodlivosti páchané na svojich predkoch. zväčša neschopní presadiť sa v bežnom živote, sa títo potomkovia stávali zo dňa na deň vlastníci aj lesov. a zrazu sa im rozšírili zreničky nad možnosťami. a začalo to... kamióny s drevom sa nestíhali točiť. zničené komunikácie preťaženými kamiónmi, zdevastovaný les. nie, nerobil sa holorub, nechal sa každý tretí, štvrtý strom... zostávajúce stromy, pôvodne rastúce v hustom lese, majú rozvinutú korunu hlavne pri vrcholci. vtedy netreba nejak zvlášť silný vietor... a tí čo neprišli k lesom, a mali tiež rozšírené zreničky? poskupovali od zanikajúcich družstiev V3S-ky a rabovali cudzie lesy. bratovmu svokrovi takto vyrúbali celú pradedovskú horu. čo myslíte, kto je, zo načnej časti, podnikateľská elita u nás v hladových dolinách? ani nemusíte hádať. rabovači lesov... a tiež, ako Norman naznačil. lazy vymierajú. lúky sa nespásajú, zarastajú náletmi. kde ich asi štatisticky zaraďujú?... ale "hora" či "les" to určite nie je...

Norman

Je to vlastne mimo tému, ale preto ja hovorím už 30 rokov, že reštitúcie boli nový zločin pridaný k predošlým.
Reštitúcie boli nový zločin, prekonaný iba privatizáciou.

Náhodný okoloidúci

Zákaz vývozu surového nespracovaného dreva navrhovali už dávno, pred niekoľkými rokmi Kotlebovci. Samozrejme, prešlo sa to mlčaním, lebo bojkot.

Netreba si ale zamieňať dva pojmy - les a plantáž.
Plantáž slúži čisto na produkciu biomasy - je jedno, či sú to kokosové orechy, datle, banány, cukrová trstina, rajčiny alebo drevo. Ale les je zložitý, komplexný ekosystém s množstvom väzieb a prepojení, o ktorých často ani len skúsení a vzdelaní výskumníci nič netušia a sú prekvapení ich objavom. Tieto väzby sa nevytvoria na plantáži, sú na ne potrebné roky, desaťročia, storočia, obdobie niekoľkonásobne presahujúce dĺžku života jednotlivého stromu. V ozajstnom lese sú zastúpené všetky vývinové fázy stromov - od semenáčikov, cez mladé stromy, zrelé stromy, až po stromy na konci životnosti, odumierajúce stromy a rozpadajúce sa práchnivé drevo. A do toho mach, papradie, lesné plody, huby, lišajníky, množstvo chrobákov, hmyzu, spevavých aj dravých vtákov, myší, ryšaviek, lasíc, kún, jeleňov, veľkých divých šeliem... Takúto komplexnosť umelo vysadená smreková plantáž nikdy nedosiahne.

Ema

Neviem, koľkým ľuďom jeho kniha Tajný život stromov ukázala skutočnú krásu, skutočné hodnoty a koniec-koncov aj dokonalú technológiu, ale isto je ich nemálo, aj na Slovensku.

lebleu

Možno to stihnem ešte pred vojnou..

sandro

Palit systematicky drevo a vyrabat ohen aby sme sa zahriali, ziskali energiu.. Aspon vidno kam sme sa od praveku dokazali posunut.

Ema

Po ďalších sankciách, ktoré dnes oznámil gerontopimprlák Biden, Rusko odporučilo americkému veľvyslancovi v RF, aby odtiahol domov a Lavrov osobne pohrozil americkému biznisu v Rusku bolestivými opatreniami. Vyzerá to, že okrem pandémie si skúsime aj vojnu a Korčok pošle našich startupových mileniánov bojovať za Kyjev.

Rusko zakázalo vstup na svoje územie týmto americkým zmrdom:
Merrick Garland
https://en.wikipedia.org/wiki/Merrick_Garland
Christopher Wray
https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_A._Wray
Susan Rice
https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Rice
Avril Haynes
https://en.wikipedia.org/wiki/Avril_Haines
John Bolton
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Bolton
Robert James Woolsey Jr.
https://en.wikipedia.org/wiki/R._James_Woolsey_Jr.

Zelenskij včera vrešťal, že "Nord Stream-2 je akt vojny" a dnes sa snažil primäť Macrona a Merkelovú, aby zbombardovali Rusko, a to hneď.

Ľubov

z Luhanska a Donecka evakuovať urýchlene tam,kde budú chránení pred dronmi s bombami.

Pretože práve školy a škôlky , civilné obyvateľstvo bude prvým cieľom ukrov. Píšem ukrov,pretože si myslím,že Ukrajinci,tí normálni , do nohy prebehnú do Ruska pri prvej príležitosti .

Dusanbe

sa nejako divne vyfarbil.
Pôvodne vypadal normálnejší.

Zdá sa, že psychopati z Washingtonu začali hrať s Ruskom vysokú hru.
Myslia si, že do hry vložili len stabilitu a mier v Európe a životy Východoeurópanov.
Čo pre nich momentálne nie sú žiadne cenné hodnoty.

No uvidíme.

Náhodný okoloidúci

Práve toto je zrejme jeho pravá farba. A on pôvodom nie je Ukrajinec, ani Slovan. On sa tam len narodil, ale korene má inde.

Ema

Heger - bývalý pracovník amerického vojenskopriemyselného komplexu - bol včera na americkej ambasáde prisahať vernosť a vyjadriť nadšenie z amerických sankcií voči Rusku a Korčok - zombie, ktorý zožral americkú vlajku a kus mu stále trčí z papule namiesto jazyka - dostal od USA za úlohu oduševnene vyjadrovať podporu USA v korporátnych mediálnych splaškoch.

No ale takô dačo. V USA vraj odporučili svojim leteckým spoločnostiam, aby nad územím Ukrajiny a Ruska lietali "opatrne". To ako v tom vtipe "synček, lietaj opatrne. Pomaly a nízko."? V prípade ďalšieho vyostrenia konfliktu s Ruskom by som im odporučila, aby lietali opatrne nad územím USA.

Nezabudnime, že ak USA vyprovokujú plnohodnotnú vojnu, Slovensko schytá takú vlnu utečencov, že vo všetkých oblastiach skolabuje. To potom uvidíme, čo sú skutoční vojnoví utečenci - na rozdiel od tých mimovládkami organizovaných turistov v roku 2915, ktorí tiahli na Európu s cieľom doraziť ju svojou arabskou rodivosťou, podvraťáckou mentalitou (o ktorej svedčí stav krajín ich pôvodu) a nedozernou žravosťou.

Truhlík

Kde si videl Zelenského normálneho ?
Židovského komedianta ?
https://www.youtube.com/watch?v=Whsud233bJU

sandro

Amici vyhostili reciprocne aj 10 pracovnikov Ruskeho velvyslanectva. Ta reciprocita sa mi na tomto celom paci najviac. Vsetci vieme, ze nie Rusi ale prave Amici zasahuju cez svojich pracovnikov do chodu krajin vsade na svete, v Rusku obzvlast. Ak oni povedia, ze vyhostuju 10 Rusov, tak presne v tom momente znizili svoju moznost na zasahovanie do Ruska o 10 kusov, ktore uz v tomto momente narychlo balia kufre v Moskve:) Z tohto pohladu je to jasny gol do vlastne branky.

Dusanbe

Rusko
- vyhostilo 10 pracovníkov USA ambasády
- obmedzilo počet krátkodobých víz pre pracovníkov USA State Department na 10 ročne
- zakázalo USA ambasáde najímať adminstratívnych pracovníkov spomedzi ruských občanov alebo občanov 3. krajín
- zrušilo platnosť "open ground" memoranda ešte z roku 1992, ktoré umožňovalo diplomatom USA voľný pohyb po území Ruska
- zastaví/zakáže činnosť nadácií a neziskoviek kontrolovaných State Department a iných amerických vládnych organizácií

Lavrov otvorene povedal, čo bude nasledovať v prípade pokračovania trendu - celkový počet pracovníkov USA zastupiteľstva bude zredukovaný na počet ruských pracovníkov v USA:

"Lavrov added that, with the US currently employing 450 diplomatic staff in Russia, and Russia employing 350 in the US, “the Americans will be asked to bring the number of employees in Russia in line with the number of Russians in the United States,” should relations between the two countries sour further."