Zákaz vychádzania, armáda má cvičenie

Sme v pandémii, ktorá je v modernej dobe a s týmto vírom jedinečná. Jedinečná v zmysle, že nič také tu proste nebolo, a tak sa nevie presne, ako na to. Nevedia to ani odborníci, ale ešte viac to nevie obyvateľstvo.

Slovenská vláda sa rozhodla na Veľkú noc zakázať pohyb ľudí. Aj tu v diskusii zazneli dobré analýzy osobných motívov hlavne Matovica, ktoré k tomu viedli. Na druhej strane, naozaj našiel podporu u odborníkov. Aj u mňa, heh.

Spoločenská izolácia je vec, ktorá sa musí doviesť do konca, ináč nemá zmysel. A nebezpečenstvo, že by sa to na Slovensku zvrhlo, je proste výrazné.

A tak od dnešného rána údajne kontrolujú hranice okresov policajti a vojaci. A tu sme pri jadre problému.

Za desaťročia zovcovania obyvateľstva sa voči polícii a armáde vytvoril ten známy negatívny postoj. Na peniazoch postavený štát vníma mocenské zložky ako konkurenta, a tak ich celý čas cielene zoslabuje. U ľudí vyvoláva celý čas odpor voči disciplíne. Toto všetko zaobaľuje do ideologickej hrozby toho hrozného "nacizmu".

Totalita bánk sa bojí akejkoľvek akcie armády a polície, zvlášť teda doma. Je to nebezpečné, lebo silové zložky sa tak stávajú akcieschopné, aj ich velitelia si uvedomia svoje možnosti.

Pozor, netvrdím, že nejestvujú vojenské diktatúry a totalita založená na ozbrojených silách. Áno, je tu aj také nebezpečenstvo. Ale niekedy sú podobné obavy až tak prehnané, že je to ako keď človek, ktorému horí dom, nechce zobrať vedro s vodou - tvrdiac, že by sa mohol utopiť.


Pandémia

Včera, v utorok, sa z Bratislavy valili kolóny aút, ľudia sa takto snažili obísť cieľ opatrenia vlády. Nuž dobre, človek ich chápe, mnohí žijú v Bratislave len akosi provizórne, kvôli práci a čumenie do štyroch stien cez sviatky by ich ešte viac dorazilo. Treba len dúfať, že Bratislavčania nie sú až tak nakazení vírom choroby Covid-19. Lebo ináč svojich príbuzných, žijúcich si v pokoji v čistom prostredí lesných údolí, moc nepotešia.
 
Zvyk chodenia z domu do domu a oblievanie pokladám za jednu z autentických tradícií vítania jari. Už dosť rôznym spôsobom zgýčovatel, ale jeho myšlienka je silná a v podstata je fajn. Žiaľ, v tento rok je to naozaj tá najabsurdnejšia vec, čo by mladí chlapi mali robiť. To by bol skôr čierny humor - v rúškach :)
 
Mierne zamyslenie - prenášači infekcie u nás sú prirodzene tí, čo prišli zo zahraničia. Často sú to dobrodružné povahy, a aj ľudia bez rešpektu voči lokálnym pomerom a zákonom. Aj títo sa včera rozišli po mestách a dedinách a dnes tam už spokojne raňajkujú. Ale veď dobre, nemusí byť iba Bratislava zamorená.
 
Slovensko má počet infikovaných približne rovnaký ako Maďarsko (v prepočte). Počet obetí pandémie je ale zatiaľ (aj v porovnaní s Maďarskom) minimálny - dôvod je zrejme práve to, že infekt prinášajú zvonka práve aktívni, relatívne mladí ľudia, a tí nezomierajú.
Teraz, práve teraz ho v tieto dni prenesú do širšej rodiny. Chvíľu mu bude trvať, kým sa tam rozšíri a kým začne pôsobiť. Prví mrtvi, obele Veľkej noci, tak budú okolo 20. až 25. apríla. Pre nás to budú len čísla, ale pre ich rodiny sú to tí "milovaní", čo si práve teraz podávajú ruky a sedia s Morenou v jednej miestnosti.
 
Veru, zvyk hádzať Morenu do rieky sa už príliš nepraktizuje, ale bol by v týchto pomeroch zrejme vhodnejší.  
 
 
Norman

Práve na tlačovke Matovič povedal, že kontrola KAZDEHO auta je sabotáž opatrení vlády.

Musí byť zistiteľné, KTO dal príkaz na takú blbosť.
Ale hovorím - aspoň mali trénig, cvičenie - výsledok: Polícia zlyhala. Nie samotné opatrenie, ale polícia naozaj zlyhala.

V Amerike zatiaľ zdravoťáci vzdychajú, že sú zavalení chorými a umierajúcimi (bežalo to tesne pred tlačovkou).

Ľubov

a potom,pôsobili trocha vystrašene,ktovie,koľko je medzi nimi práskačov. Tak sa boja jeden druhého.
Kontroly mali byť iba náhodné,navyše,nemá to logiku,lebo dnes je ešte predsa normálny pracovný deň.Asi sú už infiltrovaní,vôbec sa mi nepáči tá aktivita sorošovských zmrdov okolo celej záležitosti.
Ale ako hovoríš,ťažko na cvičisku,ľahko na bojisku.Učia sa,každého,kto teraz kritizuje políciu,by som poslala na ich miesto

Roland Edvardsen

SPÔSOB KONTROLY A MIMORIADNE NASADENIE POLICAJTOV PO CELOM SLOVENSKU

Policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi na diaľniciach a cestách I. a II. triedy

Polícia o tomto informovala už 6. apríla: https://www.facebook.com/policiaslovakia/photos/a.1522428691120681/3241933792503487/?type=3&theater

Také boli vládne pokyny (slovné spojenie "všetky vozdilá" je úplne jasné, bez výnimky a musí sa dodržať), takže nech sa Joker nevyhovára na nejakú policajnú sabotáž. 

Norman

to zrejme nie je uznesenie vlády, ale len nejaký vnútorný policajný popis, nie?

No zhodneme sa, že ten, čo tam napísal "každé vozidlo", musel byť riadny pako :-)

Hovorím, chýba im prax.

mnkr

vsetci zomrieme

Norman

Choď sa spýtať Američanov, či sú radi, alebo Talianov, alebo Španielov.

Ty si na tom ako? Ešte si v karanténe? Alebo už si len tak dobrovoľne schovaný na chate?

mnkr

na chate, lebo tu mi je najlepsie...chcel som sa otestovat, UVZ povedal nie, len ak mam odporucenie lekara, ze mam priznaky. Tak som si zaplatil 73 eur a som negativny...no uzasne, schytam to o tyzden, mesiac ci rok. Ozaj...ano, vsetci zomrieme...ked prijde nas cas. To chce klid a nohy v teple, ako by povedal Svejk

Norman

ak by išlo iby o tých 50 000 na Slovensku, už by to tu korporáti všetko vymorili.
Ale aj príklad v USA dokazuje, že im okrem toho celý systém ľahne na dosť dlho hore bruchom. A to zaviedli "stanný režim", lenže bolo už neskoro.

Hm, prečo si sa nechal testovať, keď si aj tak na chate? Obava? No hej, na chate ti nik len tak nepomôže, určite je to k nemocnici dosť ďaleko a covid sa zhošuje, ak na to dôjde, rýchlo.

Ja sa tiež nebojím o seba, mňa nik nevykorení. Ale napodiv je zopár blízkych ľudí, ktorí by ma mrzeli.

A ak ľudia nechajú vírus "premoriť", s nejakými mutáciami sa im bude epidémia opakovať a až potom pochopia, že sa svojím "ekonomizmom" dostali práve do sračiek totálnej biedy, až do nejakého barbarizmu.
Veď sa pozri na nich. Nejaký debil Lučanský prikáže kontrolovať všetky autá a hneď už všetci jačia ako opice.

Ema

Keď ho Babiš odstavil z čela Ústredného krízového štábu, zo dňa na deň mu drblo a začal vykrikovať u nutnosti "premoriť" Česko tým, že spustia normálny pohyb obyvateľstva. Babiš sa ho sýtal, či neplánuje premoriť Česko aj s AIDS.
Prymula mal za úlohu zaviesť v Česku "chytrú karanténu" a úplne zlyhal. Vidno, ako som sa v ňom mýlila, keď som sa domnievala, že sa nepostaví na stranu psychopatických ekonomistov/korporativistov, pre ktorých je jediným riešením akejkoľvek krízy znovu roztočiť besný tanec konzumu, teraz doslova na mŕtvolách.

Inak, v Turecku zaviedli zákaz vychádzania ich veselej mládeže. Tá bola tak presvedčená, že sa jej nič nemôže stať, že sa stala vážnym ohrozením verejného zdravia.

Náhodný okoloidúci

Myšlienka "premorenia" populácie má zdravé jadro, Prymula si to asi predstavoval tak, že to bude rozšírené ako nádcha alebo chrípka, že sa to v dlhodobom horizonte skrátka stane bežnou infekciou, s ktorou sa budeme musieť naučiť žiť. Vysoký počet úplne bezpríznakových prenášačov a veľmi dlhá inkubačná doba naznačujú, že skôr či neskôr sa stane práve niečo takéto, lebo celoplošné odstránenie novej korony by vyžadovalo plošné testovanie úplne celej populácie a úplný až trvalý zákaz cestovania do zahraničia. Inými slovami "ak nevieš revolúcii zabrániť, postav sa do jej čela".
Je tu ale niekoľko veľkých ALE.
1. Veľmi široké spektrum príznakov - od bezpríznakových nosičov, cez niečo ako keby ľahké nádchové alebo chrípkové, až po trvalé poškodenie pľúc fibrózou alebo smrť od chronických chorôb, takže korona ich nositeľa "len" vyčerpá a dorazí. Nemôžeme si dovoliť takúto drsnú selekciu, máme radi svojich starších príbuzných. A nemôžeme ich držať v doživotnej karanténe.
2. Je to nový vírus, nikto nie je schopný predpovedať, ako sa dlhodobo prejaví na zdraví postihnutého a vyliečeného, prípadne "vyliečeného". Nevieme, čo všetko je v jeho RNA zakódované, niektoré jeho sekvencie sa podobajú na HIV a ten narušuje imunitu. Ty sama si v jednom článku citovala svoju známu virologičku "Všetci vedia, že je to umelé". Nejdem teraz špekulovať, či to je alebo nie je umelé, ale zhodneme sa na tom, že je to vysoko podozrivé.
3. Nevieme, v prípade, že je to umelé, či je vírus konečný "produkt" alebo či slúži len ako vektor niečoho iného, horšieho.
4. Nevieme, či po prekonaní vzniká trvalá imunita, Aeronet (ja viem, zasa ten Aeronet :D) v novom článku píše, že podľa výskumu Šanghajskej univerzity sa u tretiny postihnutých imunita nevyvinie, že nemajú v krvi žiadne protilátky. Otázka samozrejme je, ako sa z toho potom dostali.
5. Nevieme, či vzniká imunita v prípade podávania protivírusových alebo podporných liekov. Trvalý zdroj príjmu pre Big Pharma.

mailer

.

iris

.

Ema

Číňania boli povestní svojím 排队 - pai dui. Ich schopnosť zoradiť sa končila vždy ako utáraný hmýrivý strapec. Keď ich vypustili teraz z karantény, stoja mlčky v rúškach v perfektnom rade v trojmetrovej vzdialenosti. Čakanie na ďalšie vlny.

Zato u nás tupé psychopatické jelito Sulík aktuálne v korporátnom splašku N vyskakuje, že od utorka treba otvoriť "všetky maloobchodné prevádzky a vonkajšie športoviská".

Videla som, ako kopú masové hroby pre mŕtvych Newyorčanov. Nebol to pekný pohľad.

mailer

.

iris

.

Ema

A tých pár tigrov, ktoré sú ešte vo voľnej prírode, sa našťastie nestretáva s nakazenou pažravou holou opicou.

mnkr

norman, nie, ziadne obavy z virusu nemam, co ma caka to ma neminie. Testovat som sa dal, lebo cast ludi ani nema ziadne priznaky a nakazeni su, tak som chcel vediet ci nahodou aj ja medzi nich nepatrim. Nakolko po karantene ma uz chcela vidiet manzelka :-)

Midnigtcowboy

Vidím ze šialenstvo zasiahlo aj doteraz príčetné osadenstvo nadhľadu.
Skúsim niečo na ukľudnenie.

https://www.casopis-sifra.cz/pro-80-nakazenych-lidi-je-koronavirus-jako-...

Norman

AD 2). Objavili sa reinfekcia. V Číne už otvarali šampanské.... a bum! Nie šampus, ale reinfekcia už vyliečenych pacientov.
Ad3) Ako laik a ateista sa zmožem len na jedno. "Pan Boh nám pomáhaj".
-----------------
Samozrejme, všetci píšeme trocha ironicky.
My tu roky píšeme, že prídu ekologické problémy, pandémia je jedna z nich.
takže my do žiadnej paniky neupadáme - ale zas vieme matematiku a poznáme počty infikovaných aj zomrelých.
Lacných hrdinov sú plné cintoríny.

Midnigtcowboy

Iba idiot nemení svoje názory ak je konfrontovaný s faktami. Jednoducho sa objavuje stále viac informácií ako to naozaj s tou pandémiou je. Strach z ostrakizacie už prekonalo aj par svetových kapacít z oblasti virologie a priznávajú "farbu".
Áno, tiež som na začiatku podľahol mediálnej masáži, však podľa co nám servíroval mainstream bol dôvod na obavy.
Ukazuje sa však, že tu sa hrá o niečo celkom iné. Možno mame to šťastie a byť svedkami zápasu o pre formátovanie sveta.
Len nie som si istý ci je to výhra.

Norman

nechcel som ani tak o menení názorov, napísané sa dá interpretovať vždy rôzne, je to často len o nálade.

Ale chcem zdôrazniť, lebo som sa medzi tým lepšie pozrel na tvoj link - ten časopis Šifra je blbosť a jeho autor Vidlák je proste typický bombastický bulvarogrcač.

Ema

kde do stredy premorovaco frajerili a dnes sú už posraní a zatvárajú Štokholm. Neskoro ofšem.

Pokiaľ viem, v Lombardsku vírus dorazil starších a teraz rabuje medzi mladšími kategóriami. Ani dement Boris Johnson nie je najstarší (ročník 1964) a nebyť špičkovej starostlivosti, už je s papuľou napevno oviazanou gázou šupnutý v igelitovom pytli.
Očividne známa epidemiologická matematika nefunguje, kovboji.

mnkr

najdolezitejsie je neposrat sa z toho

Ema

...čo teraz považuje za najdôležitejšie :) Neposrať sa v bezvedomí na JIS-ke? Možno.

mnkr

zle veci sa stavaju. Mozme zaliezt a bat sa, hoc aj na cely zivot. Len...co to bude potom za zivot. Mozes dostat tento virus, trochu posoplit a mat zvysenu teplotu, alebo mozes aj exnut. Tak ako na stovky inych chorob. Zla sprava...na nieco uz len zomriet musis, skor ci neskor :-)

Ema

Som tak povinná postupovať v práci a akosi som to preniesla do celého života, povinnosť predvídať. Nie je to dobrodružné a zábavné, ale nevznikajú problémy. Prosto nuda.

Norman

Tak to skúsili - ale v určitom okamžiku sa potom začnú diať veci, že ľudia aj bez požiadania vypracú ulice a prestane fungovať všetko.
Toto nie je o strachu zo smrti, veď väčšina egoistov povedzme pod 40 by na to kašlala - ale vírus možno zanecháva zmrzačenia a ktovie aký bude v budúcnosti (ako tu už napísali niektorí). Preto je aspoň zatiaľ šanca ho zatlačiť do stratena, ako to urobili v Číne. Tam už vo Wuhane vcelku normálne fungujú.

Tieto opatrenia, teda obmedzenie sociálneho kontaktu, nevymyslela žiadna vláda, ale posratá svetová pandémia. A tá je nepochybný fakt.

Celé to najskôr pôjde tak, že kde sa veci zlepšia, tam sa otvoria obchody - a prípady sa začnú šíriť a dôjde klasickú epidémiu, aj u nás. A na PANIKU. Potom uvidíš, ako majú ľudia strach - toto ešte stále nie je nič.
A nie je to vôbec o strachu zo smrti. Také reči - !na niečo sa zomrieť musí- to z teba hovorí práve ten strach. Ale toto nie je o smrti, ale o KOLAPSE celej civilizácia. O možnom kolapse, prirodzene dočasnom, ale predsa.

My, čo máme už o ničo viac rokov, my sa na to môžeme vykašlať. Ale tamtí mladí budú potom krv potiť. To oni potrebujú dostať epidémiu pod kontrolu, nie my.

ja, ako väčšina tu prítomných introvertov, na opatrenia netrpíme. Máme radi prázdne ulice (ako si sám spomínal). Ešte z detstva si pamätám takú jednu rozprávku, kde chlapec zostal na svete sám - doteraz som si to zapamätal. My psychicky nijak netrpíme, je to ekologický kolaps, ktorý sa dal v nejakej forme čakať. Teraz bolo pár mesiacov chladnejšie, ale oteplenie možno ešte pridá svoje. To nie je len Covid-19, ale aj mnoho iného - v prvom rade DEGENERACIA samého ľudstva a spoločnosti. Je mi ľúto dnešných detí, vážne.
Ale to je asi tak všetko. My nezomrieme predšasne, oni áno. Karma. karma rodu.

Náhodný okoloidúci

Epidémia ohrozuje vnímavých jednotlivcov, ale kolaps civilizácie ohrozuje všetkých, takmer bez výnimky.

Ale našej civilizácii stačí na kolaps jeden deň bez elektriny a bez fejsbúku.

mnkr

civilizacia kolabujuca kvoli virusu za vela nestoji

Norman

Píšem niekde že ju chcem zachraňovať?
Lenže myslíš, že vrece hovien vybuchne bez toho, aby boli všetci od sračiek?

mnkr

no a co s tym...budeme vsetci od sraciek. Ci uz sa bojime alebo nebojime. Zatial je krasne, slniecko svieti, vtacky spievaju, jest este je co, pit tiez, aj elektrina je a tak...uzime si to, naco sa dopredu stresovat. PS myslim uzime si to osamote v zahradke ci v lese, nie na party ci v Auparku :-)

Norman

Nerád by som šíril stres.
Keď už tak zúfalstvo a beznádej, to si ľudia zaslúžia, ale stres ... fuj :-)

Veď nás tieto veci zaujímajú, lebo ich LEN pozorujeme. Myšlienka "nadhlad" je v tom, že sa nás to priamo netýka. Ale filozoficky videné je najväčšia a v podstate jediná skutočná pandémia moderných čias naozaj vrcholne interesantná vec. Človek sa tu netrápi, ale naopak, skrýva svoje vedecké nadšenie. Hech.

Často sa tu bavíme o rôznych hovnách preto, lebo sú nejak filozoficky zaujímavé. Nik sa tu ale nestresuje, lebo odporúčaným prístupom sú nulové emócie. A stres, brr, to je naozaj omyl, to je urážka :)

mnkr

asi je to len moj subjektivny dojem, ale niektori diskutujuci zda sa maju stres...alebo skor strach. A sklony k apokalyptizmu. Ktorych asi myslim odhadni sam :-)

Norman

Veď hej, treba si dávať pozor, aby človek nepôsobil ani náhodou ako hysterik.

Prirodzene, zla nálada či vyčerpanosť z reality sa prejaví bez ohľadu na to, o akú tému ide.

Ale jedným z katarzných vlastností verejného fóra je aj to, že si ľudia môžu ponadávať a vyjadriť svoj strach. By som im to nebral a nevysmieval sa - už som videl v realite niekoľko ľudí zúfalých a zväčša mali dôvod.

Okrem toho všeobecne - chceme písať o zlých veciach. Nie preto, že "všetci zomrieme", ale preto, že už máme tých škľabiacich sa "slniečkárov" plné zuby.
Nie my zomrieme, oni zomrú. (myslené obrazne) :)

iris

.

Ema

a zdravotnícky personál. V Lombardsku im za posledné týždne zomrelo vyše sto lekárov a tí, čo ešte vládzu fyzicky, majú odrovnanú psychiku. Hlavné je zatlieskať im z balkónov. Andrá tutto bene. Ale tuším už tí na smrť kontaktní Taliani prestali aj s týmto teátrom.

Tento opičí debilizmus bezcenných ďakovačiek sa objavil aj v Bratislave na budove na Landererovej 12, kde sídli Európsky orgán práce. Majú tam na stene obrovskú obrazovku a teraz na nej tepe srdce, je tam nejaký primitívny hashtag a nejaké komiksové postavičky lekárov s rúškami. Grc. Ale čo čakať od bruselskej chamrade. Mimochodom, v Belgicku idú riadne z kopca. Ale podstatné je usmievať sa a mávať.

 

iris

.

Náhodný okoloidúci

Na stránke Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska vyšiel 30. marca článok MUDr. Maleca, v ktorom autor naznačuje hypotetickú súvislosť medzi etnickým a genetickým pôvodom rôznych európskych populácií a ich rôznou odolnosťou voči novému koronavírusu.

Je to PDFka na stiahnutie:
https://svls.sk/nazor-naozaj-sme-10-dni-za-talianskom/

Norman

výborná vec, dík.
Hlavne tá kritika tej naivity výpočtu, čo bude nasledovať u nás - lebo v Taliansku to tak bolo.

Náhodný okoloidúci

Poďakuj pánovi doktorovi, on na to prišiel.
Žeby potomkovia Longobardov boli v niečom voči korone znevýhodnení?
Ale je to zatiaľ len pracovná hypotéza naznačujúca koreláciu, na potvrdenie/vyvrátenie príčinnej súvislosti je potrebný rozsiahly výskum.

Ema

Ja ti neviem, podľa mňa väčšiu rolu ako genetika hrá to, že Lombardsko sa stalo epicentrom nákazy (do Číny a späť odtiaľ pendlovalo najviac Číňanov, pracovalo ich tam celkom dosť) a neprijalo včas žiadne opatrenia - plus ten nešťastný futbalový zápas. Nákaza sa tam proste riadne zahusťovala.

Odtiaľ sa potom infekcia rozvlákala ďalej, avšak už v čase, keď sa vedelo, že opatrenia sú nutné.

To isté Španielsko. Tam mali 8. marca v Madride "pochod za rodovú rovnosť" so 120 000 jelitami z celého Španielska, ktorí poctivo z tej biohazard polievky (rodovo rovnej, ofšemže) odniesli dávku domov. Aj pani manželka pána premiéra sa tam nakazila, mimochodom. Keď bol vyhlásený mimoriadny stav, Madridčania sa rozliezli po Španielsku dovolenkovať. Aj moja známa, ktorá prenajíma pri mori skromný bytík, skončila v karanténe, lebo tam mala ubytovaných nakazených Madridčanov.

Toľko logika epidémií. Viac ako genetika je to zahusťovanie nákazy na určitých územiach v dôsledku rôznych okolností a jej rozvlákanie. Je podľa mňa vylúčené, aby na tak malom území boli geneticky tak odlišní ľudia, že ich nejaký vírus zomelie 23x silnejšie. Navyše v situácii, keď tam majú najlepšie zdravotníctvo z celej krajiny.

Náhodný okoloidúci

Prípadnú kritiku treba tiež smerovať na pána MUDr., ktorý článok napísal a počty obetí v regiónoch štatisticky vyhodnocoval. Ale ako píšem - je to jeho pracovná hypotéza.
Čo je ale fakt, to je, že v Miláne žije veľká čínska komunita a že práve sever Talianska je najpriemyselnejšia oblasť, z čoho vyplýva vysoká pravdepodobnosť poškodenia pľúc exhalátmi.

Genetické rozdiely medzi populáciami netreba podceňovať, napríklad je zistená silná korelácia medzi krvnou skupinou B a odolnosťou voči pravým kiahňam. Výskyt B stúpa z Európy smerom k Indii, kde bývali asi najvážnejšie epidémie, takže sa vyselektovala populácia s určitou mierou odolnosti. Na druhej strane severoamerickí Indiáni majú výlučne krvnú skupinu 0 a kiahne ich kosili ako kombajn žito.

Ema

Som si spomenula, že vedci, ktorí aktuálne vo Wuchane zbierajú a vyhodnocujú všetky možné dáta, si všimli nepomer v krvných skupinách postihnutých. Veľmi vysoko vedie A.
Neviem, čo to znamená, ale je to fakt.

Mimochodom, napísala som svoj názor na tému, ktorú si sem priniesol. Nabudúce buď tej lásky a daj tam disklajmerík, že si na túto tému neželáš diskutovať a dovliekol si ju sem len z prče.

Náhodný okoloidúci

Z prče určite nie, s aktuálnou témou to úzko súvisí. Ide o niečo iné.
Ten článok mi poslal kamoš ako .docx bez uvedenia zdroja a pôvodný zdroj som našiel cez gúgľa na stránke svls.sk, pričom gúgeľ našiel "až" 2 odkazy, jeden na svls.sk a druhý v nejakej diskusii na regionálnom SMEčku.
Čiže je to len pracovná hypotéza, aj napriek tomu, že ide o dva týždne starý text, chýba dostatok údajov na to, aby sme tu my o tejto téme vedeli diskutovať. Pán MUDr. je asi jediný, kto na to ide z tejto strany.
Aj keď vo všeobecnosti téma odolnosti rôznych ľudských populácií a rás voči rôznym chorobám je bezpochyby zaujímavá a možno je to "kľúč".

Norman

No, že by len provincia Lombardia mala iné DNA, to zas nie - ale celkovo, v zmysle východ verzus západ, to môže sedieť.
Ono, aby sme si rozumeli, ja osobne verím aj tomu očkovaniu proti tubere, vyšlo to na iDnes nejak minulý piatok, hneď som prehľadal, čo sa dalo na webe, Holandania a Austrália idú štepiť tým bazmekom, ... aj som to chcel poslať, nielen sem, ale potom som sa zastavil - lebo vidíš, ľudia sú aj tak nedisciplinovaní. Treba ich nechať v strachu :) Oni niečo dobré nevedia, ale zas iné zlé podceňujú, takže sa to vyrovnáva a chovajú sa úmerne.

Náhodný okoloidúci

Mapky na Eupedii celkom jasne ukazujú, kde je aká štatisticky významná koncentrácia určitých haploskupín. Samozrejme, presnosť závisí od počtu vzoriek. Ide ale o to, že určitá haploskupina je v úzkej korelácii s bežnými chromozómami (autozómami) a práve tie prenášajú základné dôležité vlastnosti.

mnkr

komu by som mal really pomahat? asi nerozumiem co mas na mysli...a dakuj komu chces

Midnigtcowboy

Môj známy (vtedy 43 ročný) prekonal pred troma rokmi ťažkú pneumoniu. Mal po operácii oslabenú imunitu, do toho fasol chrípku a už to šlo. Mesiac hospitalizácie.

Ročne sú takychto prípadov tisícky...

Norman

Matovič nemá dobré nervy.
A zas ťažko rýpal do Pellegriniho.

Je ale otázne, či by práve teraz bol dobrý čas meniť vládu. Bol by tam lepší napríklad Sulík, ako jeho zástupca? Nie, určite nie. A samotné OLANO tiež nemá ľudí. Jediný Heger je tam k dispozícii.

Zoberie to azda Čaputka? To by sa len ukázalo, aká je to prázdna alibistická handra. Niečo ako radička.

Nové voľby neprichádzajú do úvahy.

Roland Edvardsen

Nie, tiež nie som za menenie vlády. Nech si to všetko Matovič vyžere, nech národ poriadne uvidí to nervové zrútenie a neschopnosť týchto ľudí. Ale taký rok by bol akurát, také to prijateľné maximum, viac nie, nech nedojebú Slovensko už úplne.

Pozerám teraz tú plačovku: panebože, on je naozaj nepoučiteľný. Tá jeho posadnutosť Pellegrinim je už naozaj pre neho veľmi kontraproduktívna, toto mu bude len a len uberať body v očiach verejnosti. Ach jaj, kto by si kedy pomyslel, že ako najrozumnejšie a najmiernejšie pôsobiaci bude z tejto vlády Kollár. :-)

Náhodný okoloidúci

Ráno som išiel busom do roboty do susedného okresu a nikto nás nekontrolovať, ani cestou naspäť. Tí policajti si z nášho láskavého pána premiéra robia prdel a vôbec si neplnia pracovné povinnosti!!! :D

slaven1

Neviem či sme to mali spomenuté niekde, no do archívu, Tereza Spencerová zomrela.

https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=749226

Ema

Tereza bola príliš bystrá na to, aby nevedela, čo bude teraz nasledovať.

Norman

Hej, ona bola hlavne arabistka, tam začala jej povesť a analytická unikátnosť.
Bola to prominent v oblasti určitej "alternatívy", aj preto o jej smrti moc média nepísali. A naopak, my by sme mali (a už tri dni sa chystám, že to spomeniem)..

Nuž, je vidno, že práve pohyb mimo hlavný prúd lezie na srdce. Predsa len bola telesne chlapom a tí sú najmä ohrození. (okrem mňa, lebo ja som odmalička mimo prúd a tak zvyknutý, a emočne som úplne vyrovnaný (okrem emócii znechutenia, alebo hnevu - čo si občas doprajem práve zo zdravotných dôvodov).

No, už to má za sebou.

Roland Edvardsen

Spencerová bola zaujímavý prípad. Z pozorovania vidno, že to bol pravdepodobne autogynefilný typ transsexuála - a tí sú a zostanú (aj po tranzícii) nielen telesne, ale aj osobnostne dosť chlapskí. Tak mala v sebe tú chlapskú odvahu. Ja som si ju všimol výraznejšie, keď vypukla vojna v Sýrii. Tam naozaj odviedla kus výbornej roboty. Bude chýbať.

Ľubov

Veľa nám zobral, všetkým,každému z nás.
Apropo,nevieš náhodou,prečo HS vystúpili z https://aneme.sk/ asociácie,keď boli pri jej založení?
Toto je ozaj ako prekliatie, naše večné ruvanie.-(.A vybralili si naozaj "vhodný" čas.

Roland Edvardsen

Infarkty sú veľmi zákerné. Áno, tiež to poznám - aj v rámci rodiny.
O tomto vystúpení HS z tej asociácie som ani nevedel.

Náhodný okoloidúci

Trans-osoby zvyknú brať hormóny, aby v sebe podporili to, čím sa cítia byť. Aj to sa môže prejaviť na zdraví.

Norman

dlhodobý stres. Je to choroba.

Náhodný okoloidúci

Stres = produkcia stresových hormónov.
Trvalý stres = trvalá produkcia stresových hormónov.
To sa nejako musí prejaviť.

Tereza Spencerová bola jedna z mála trans-osôb, ktoré aj v kruhoch s naším hodnotovým nastavením požívali značnú úctu. Nie pre svoju odlišnosť, tú nijako nedávala najavo, ale pre svoj zmysel pre pravdu a spravodlivosť.

Roland Edvardsen

Nie každý trans berie hormóny, ale áno, tie hormóny vedia veľa ovplyvniť (ale tiež niektorí zase preceňujú ich účinky. Takým mýtom býva, že sa vám po nich zmení hlas na ženský (ale opačne to platí, t.j. v prípade, že baba sa chce preformátovať na chlapa). Samotná Spencer bola dôkaz, že to tak nie je). Ťažko povedať čo všetko mohlo byť za tým. Aj alkohol, cigarety a strava majú výrazný dopad.

Ema

Aj jej fotografiu vlastne až teraz po smrti. Poznala som len jej texty. Možno nevyzerala ako žena, ale podľa mňa neuvažovala ako chlap, jej myslenie bolo unikátne rafinované.

Roland Edvardsen

Ja som ju párkrát počúval v Slobodnom vysielači a videl aj videorozhovory. Mala chlapský hlas a aj na prvý (vizuálny) dojem bolo jasné, že to je chlap.

mnkr

to je predsa jedno...tak bol to chlap s psychickymi problemami, tie boli jeho vec, pre mna bola dolezita jeho praca, nech odpociva v pokoji

Roland Edvardsen

Hej, bol to chlap s duševnou poruchou - s nijako politickou korektnosťou sa tu hrať nebudeme, pravda je pravda. Ale zas aj medzi autogynefilmi môžu byť veľké rozdiely, niektorí sú stabilnejší a normálnejší ako iní. Spencer svoju poruchu minimálne zvládala tak, že nehysterčila a nepredvádzala sa ako iní, slniečkárstvom škaredo zmanipulovaní a zneužití. Kiežby aj iní svoje poruchy takto dobre zvládali (že Matelko? :-)).

Ema

Toto je Paríž dneška:
„Jediné, čím trpím, je skutečnost, že se nemohu vídat se svým partnerem,“ tvrdí režisérka. „On bydlí na předměstí a platí zákaz vycházení. Ven můžeme pouze na hodinu, a to pouze z důvodů nákupu nebo návštěvy lékaře. Musíme mít napsaný na kartičce odchod z domova a navíc se můžeme projít pouze kilometr od našeho bydliště. Zpočátku to bylo volnější, ale teď to hlídá policie a hrozí vysoké pokuty. Takže nemůžeme být spolu.“

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-rozstrel-andrea-sedla...

Rovnaké je to v Španielsku, ešte horšie v Taliansku - škoda, že naše korporátne mediálne splašky nenapíšu, ako je to vo Švajčiarsku, Dánsku, Belgicku...
U nás máme stále slobodu ako málokde.

Ale rozmaznaná stredná vrstva sa ide posrať, že sa nemôže rozvážať po Slovensku ako si zamanie a tupú obludu Sulíka ide drbnúť, že kdesi vznikali kolóny ako počas bežného pracovného dňa.

Ema

Rakúsky minister zdravotníctva v noci rozhodol, že Rakúsko zatvára hranice aj so Slovenskom a Českom.
Prechod je možný s akýmsi papierom o neinfekčnosti, ale poznáme Rakúšanov. Žiadne potvrdenie o neinfekčnosti nie je validné - výsledky z PCR testov trvajú 2 dni a za tie dva dni sa môže človek s negatívnym výsledkom nadýchať koronavírusu do vôle. Nie je izolovaný pod skleným zvonom.

Treba sa od nich učiť. Kopa rečí o "uvoľňovaní", v realite pritvrdenie opatrení, pretože je to proste nutné.

Ema

Krásny deň, nad Slovenskom aktuálne JEDNO JEDINÉ lietadlo :)

www.flightradar24.com

 

mirage

v teto knize jsou zachyceny udalosti peti dnu, za nichz se americka veda octla ve vazne krizi.
udalosti, k nimz doslo v souvislosti s kmenem andromeda, byly smesi predvidavosti a posetilosti, nevinnych chyb a neznalosti.
kazdy tu mel okamziky, v nichz zazaril jeho duvtip, a okamziky neuveritelne hlouposti.
proto je temer nemozne psat o techto udalostech, aby se nektery z ucastniku necitil dotcen

Norman

?

mirage

vymene zafod emotovic vs ptr evergrini

neviem, kto organizoval anketu - kto urobil viac proti sireniu kv - ale korektnejsia otazka by bola myslite si, ze by mat ako premier zavrel v marci hranice tak ako to urobil pele, o kolko dni skor, neskor, alebo nezavrel.

mat ako premier by asi poslal aj ita lyziarov do dom. karanteny, takze by mozno zaciatok krizy zvadol lepsia, ak by bol premierom uz cely marec

Roland Edvardsen

To je kebybolológia, do ktorej nemá veľmi zmysel sa púšťať. Pellegrini to mal ťažšie v tom, že musel reagovať ako prvý a zastihlo ho to pomerne nečakane v čase, keď mu Matovič odporúčal, aby len kúril a svietil. Matovič už v mnohom prišiel k hotovému. Matovič to bude mať však ťažšie celkovo, lebo nebude sa môcť sústrediť len na boj s koronavírom, ale bude musieť začať konečne poriadne riešiť aj čo s ekonomikou. Ale odborníkov majú mnohých tých istých, takže rozdiely by tam nemuseli byť veľké. Bolo by určite nefér tvrdiť, že Matovičova vláda nič užitočné nespravila a nerobí. Matovičov hlavný problém je však komunikácia, aj smerom k verejnosti. V tomto Pellegrini bol neporovnateľne lepší, keďže národ upokojoval, zatiaľ čo Matovič naň prenáša svoj neurotizmus.

Inak Matovič sa teraz ostro pustil do slniečkárskych aktivistov, za ich kritiku karantény cigánskych osád: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/548486-matovic-vysibal-ludskoprav... Nuž, v tomto mu ťažko nedať za pravdu. :-) Matovič mi začína pripomínať Trumpa, svojou nepredvídateľnosťou a grafomanskými infantilnými statusmi na FB.

Norman

Matovičovi pritom veľmi záleží na tom, aby ho novinári a verejnosť vnímala ako zmenu po Smerákoch aj v komunikácii.
Hech, každý mohol vidieť, že to nejde a tiež to nie je len vina Matoviča - cez to stádo ľahostajných prestitútov, cez ktoré má tlmočiť svoje predstavy, nedostane nikto nič rozumné - ani keď im nadbieha, ako to robí on. Proste to nejde - alebo to naozaj nie je len také jednoduché.

Čo sa týka Rómakov - tieto veci posúva sama situácia. Ale tu má ktokoľvek, kto nie je Smerák (alebo dokonca LSNS), výraznu výhodu - predsa len na neho hádžu menej ľudské práva. Keby sme boli zdravá krajina bez neurtických prestitútov a mimovládok, tieto problémy by sme ani nemali (ale taká zdravá nie je žiadna krajina v okolí).
Tak či tak - dúfam, že sa to aj s Romákmi nejak pohne celé a už to nebude, ako bývalo. Tí ľudia potrebujú vedenie, pre ich vlastné dobro (ja viem, to je to jedovaté heslo, ale pre nich jednoducho platí)

Roland Edvardsen

Tak toto ma dnes inak pobavilo: https://www.hlavnespravy.sk/romky-tvrdia-ze-vsetky-osady-volili-matovica...

Matovič vždy rád parazitoval na cigánoch. Si ešte pamätáte na to jeho veľké "turné" po cigánskych osadách?
Nemyslím si, že sa to s cigánmi nejako pohne. Matovič si len robí ďalšie PR pred jeho fans, nič viac.

Norman

pohne situácia, bez ohľadu na to, čo robí alebo nerobí Matovič.
Tie veci s testovaním a karanténou nie sú jeho dielo.

Ema

V Bruseli platí zákaz vychádzania, ale po tom, ako na to včera nejaký rýchly skútrista pozabudol, napikoval do policajného auta a dorazil sa, pestrofarebná bruselská mládež vyrazila do ulíc

https://www.youtube.com/watch?v=Gf7LBaxJ68E

slaven1

Umiernení orezávači hláv zo Sýrie, ktorí tam rekreujú, by im zapálili krajinu "na tri".