Slovania a ich dočasne stratená identita

Vcelku výstižné vyjadrenie základného problému slovanského sveta.

 

 

 

video Igor Jurečka

Sú Slovania menejcenná rasa? Z hľadiska Západu žiaľ áno! 

https://youtu.be/nm2enJmF9Zo

 

Autor: 
téma: 
kali

Tento typ videí len nahráva do karát tým šovinistickým panslavistom ktorí tu poslednu dobu boli aktívny aby svoju vlastnú neschopnosť mohli zvalovať na nejaký pomyselný historický mýtus o agresivite germanov a pangermanizmus voči svojím východným susedom v extrémnych prípadoch siahajúcich až k obhajobe Stalinského Ruska. Ďalšie hladanie nepriatela tam kde neni, vyťahovanie narodnostno etnických sporov ktoré situaciu len viac komplikujú miesto toho aby ju riešilo v neustáli prospech medzinárodného židovstva.

Slovanské národy potrebujú hrdosť, ale tieto reči neprinášajú nič iné len nenávisť a rozbroje bielej rasy ako takej. Vyzdvyhovanie cností ktoré zo širšej perspektívy a z hladiska prírodných zákonov nie sú ničím iným len otrockou morálkou a následnom vyplakávaní o tom ako sme podrobený je tiež príznačné pre porazeneckých a zbabelých ľudí zapadajúcich nádherne do frázy "svet je na nič znamená, že ja som na nič".

Truhlík

Problém je v tom, že sme ich nikdy nezmasakrovali.
Krymský chán za Ivana Hrozného vypálil Moskvu ale Katarína Veľká po anexii Krymu prijala krymskotatársku šľachtu do ruskej šľachty.
Francúzi vypálili Moskvu a ruský cár Alexander daroval svoj zlatý prsteň Francúzom, ktorým Rusi niečo poškodili v Paríži.
Ani tie znásilnenia Nemiek aziatmi červenoarmejcami nebolo nijak adekvátne miliónom zavraždených Rusov.
No a teraz ten civilizačný úpadok slovanského sveta tak majú pravdu. Akurát, že sami majú hlavy nadrbané židovinami.

Norman

Sú to dva pohľady na vec, ktoré sa tu snažíme nejako zľadiť.
To video je menej v tom zmysle, ako to čo spomínaš.

Spomínaš "otrockú morálku" - to je ťažký problém rozšírený na východe - ale keď sa zamyslíš, kto tu šíril otrockú morálku? Azda otroci sami? No to ťažko, otrocká morálka je práve to, proči čomu daný text oponuje, otrockú morálku a klišé o menejcennosti, ak nie v schopnostiach, tak vo vôli a morálke, je práve mýtus otrokárov.

Za druhé spomínaš "nenávisť" - čo znie ako od slniečkárov, a "rozbroje medzi bielymi". Ale zas - ak niečo robili východoeurópania zle, tak to bola predstava, že Západ im "niečo dá zadarmo", že im niečo odpustí ba že im dokonca chce pomôcť. To bola naivita Východu a zas tu daný text možno chápať ako liek na naivitu. Je dobre mať nezištných a verných priatelov, ale v globálnej hre medzi národmi ale aj ľudmi to tak nefunguje.

Ja ťa samozrejme chápem, veď moja agenda je tu od začiatku, že sa majú tunajšie stredovýchodné národy "ozbrojiť" a vybehať v západnej "germánskej" "sociálnej technológii" (aby sme to vyjadrili abstraktne). Ale to neznamená, že sa dá byť nekritický - naopak, netolerancia hlúposti aj voči Západui je práve súčasť tejto sociálnej technológie.
A kus pravdy je na tom, že je rozdieľ medzi parazitickým, koncentrujúcim a konzumným spôsobom života, ktorý nevydrží dlho a nesie v sebe svoju vlastnú smrť, a uzavretým dlhodobo fungujúcim striedmym prístupom. Ak si niekto vybral ten prvý, treba chladnokrvne a bez zaváhania ho nechať vyhorieť do tla, presne tak, ako si vybral. Je to jeho osud.

kali

Ale no tak, čo si asi myslíš, že si z toho videa vezme jednoduchý slovenský ľud? Hrdosť, obetavosť, disciplínu alebo snaď odhodlanie? Nie, jediné čo to docieli je že sa zase bude ukazovať prstom na zlých Nemcov a zlý pangermanizmus a veškerá tvoja snaha na tomto portali o stredoeuropskom priestore vyjde nazmar, lebo spása sa bude zase hladať tam kam biologicky aj kultúrne nepatríme a to v Rusku a nepriatelom bude opäť germánsky stredoeuropsky svet.

Jurečka sa snaži navodiť dojem historických krivd napáchaných západom (konkretne Nemcami) na východných národoch ktoré burcuje a priahne po pomste čo dnes pri súčasných problemoch sveta nemá vôbec žiaden zmysel a je kontraproduktívne. Geopolitické názory panslavizmu 19 a 20 storočia dnes vôbec nie su aktualne, chod dejín je dynamický a vďaka globalizácii sa okruh nepriatelov zužuje a otázky narodnostné nahradzujú skôr tie rasové.

Otrockou moralkou sú opijaný aj ľudia západu, ale problém východu to bol od nepamäti. Aj tým skvelým Rusom museli začať vládnuť severania vikingovia aby vôbec utvorili životaschopný celok. Nerád to Norman hovorím ale Grigorij mal v mnohých veciach pravdu, aj keď jeho vystupovanie nebolo hodné tolerancie istá dávka sebakritiky nám rozhodne neuškodí aspoň nie tu medzi nami a obviňovať za naše neuspechy národy ktoré sú vo všetkých sférach života prelezené tým istým morom ak nie väčším ako my je čistý alibizmus.

Norman

Popravde, prilepenie toho videa sem ho až tak nepribližujem slovenskému ľudu, ale je to viacmenej len podnet na vyjadrenia názoru. Možno dokonca otázka. Vidím to tak, že ľudia na Východe sledujú dve cesty na dosiahnutie dôstojnosti: jedni sa učia zo Západu a hľadajú spoločné korene, druhí si chcú nájsť svoju cestu cez svoje vlastné východné korene, pretože Západu neveria. Ty ( a asi aj ja ) si viac za tú prvú možnosť, iní na to idú cez tú svoju. Toto rozdelenie je vcelku prirodzené a dá sa pochopiť, prečo je to tak. Nie je to "panslávizmus" (to je príliš zjednodušujúce a urážajúce pomenovanie), je to ten fakt, že väčšina Slovanstva a Východu logicky a prirodzene nebude ochotné sledovať Západ a overovať si, čo je na ňom dobre a čo zle, ale pôjde radšej svojou cestou (k tomu istému cielu). A je to nezanedbatelná ba veľká sila, geopolitický faktor.

Vieme, že tamtie "proslovanské" názory boli rôzne, s tými negatívami, čo spomínaš, ale mám dojem, že dochádza aj u nich k posunu a zlepšuje sa to. Nechcem tu presadzovať dialog medzi týmito dvoma stranami ako nejaký akt humanizmu, fuj, ale proste ako fakt pochopenia a nájdenia najsilnejšej cesty. Čiže akosi čakám, čo na video povedia naši jasní proslovania.

Čo sa týka otrockej morálky na Východe - vieš, nie som taký istý, naozaj žijeme v historiografii robenej víťazami, aj v tomto bode. Ktovie, akí naozaj Slovania sú, až tak by som z nich nerobil holubičí otrocký národ, inak by naozaj neovládali šestinu sveta (z dnešného hladiska, čo sa týka zdrojov a sucha, pravdepodobne najlepšiu šestinu sveta)

Ku téme Grigorij: najprv ten osobný prídych - samozrejme, že v politických názoroch mal, tak ako aj my všetci, v mnohom pravdu. Jeho problém je hlavne osobný a on osobne nie je žiadne tabu.
Ale ty si zrejme myslel konkrétne na to jeho často opakované dodrbávanie Slovákov ako celku čoby neschopných, hlúpych a ja neviemakých. Nuž, to nielen že nie je pravda, ale je to práveže to spomínané typické židovské dojebávanie svojej obete. Ja chápem, všetci, čo tu žijeme môžeme byť dennodenne naštvaní na veci, ktoré sú niektoré naozaj len na Slovensku, a na veci, ktoré sa nám špecifické zdajú - ale naozaj nevidím žiaden prínos lámať nad celým národom palicu a hovoriť o beznádejnosti. Ak je človek deprivovaný a bez videnia cesty, nech sa na to vykašle. Ja tu tiež nejdem spasiť Slovákov ani im výrazne pomôcť, to zrejme nejde, nebude to ružové - ale žijem tu a nebudem pliesť do politických debát nejakú svoju nezmyselnú dennú frustráciu. A ešte - Grigorij má pozitívny pohľad na Putina, teda azda aj na Rusov, takže tiež nie práve tvoj prípad. (grigo má blog na Infovojna.sk, posledne mal na tú strielačku na toho grázla za volantom, čo sme aj tu preberali, ten istý nepopulárny názor, ako ja - no čo narobíš, heh)

Znova k téme: možno by sa tieto veci vyjasnili, ak a keď by sa Nemecko a Rakúsko nejako vnútropoliticky pohli - takto progermánska rétorika zatiaľ akoby strácala silu. Ale to sa môže rýchlo zmeniť a tu, ako vidíš, sa jej venujeme neustále.

Aman Againsttime

Ja už som tu xkrát spomínal, že autentická slovenská identita je kultúrne, historicky, religiózne a z časti i geneticky napojená na Západ (je to na polemiku, ale Západ v zásade začína v Rakúsku/Nemecku, pričom my sme na jeho periférii), čiže nadávať na Západ a démonizovať Západ je v určitom zmysle i útokom na Slovákov.
Samozrejme, že chápem prečo ľudí priťahuje slovanstvo, panslavizmus, Rusko a pod. a prečo toľko nadávajú na Západ, ale to nič nemení na slovenskej realite. Nemec je nám bližší než Rus, akurát jeho kultúra a myseľ bola natoľko zdeformovaná kultúrnym marxizmom, že sa nám to teraz tak nezdá.

Norman

Som sem dal to video aby sa téma trocha pretriasla, takže ešte raz k tejto vete (od Kaliho):
"....obviňovať za naše neuspechy národy ktoré sú vo všetkých sférach života prelezené tým istým morom ak nie väčším ako my je čistý alibizmus"

Úplne vážne sa teda pýtam, Kali, čo je teda príčinou "našich neúspechov". Zrejme myslíš neúspechy Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska. Povedzme že situácia na rovinách za Karpatami, Ukrajina a Rusko a spol, je iná aj rasovo aj kultúrne a ťažko hodnotiť, či sú neúspešní alebo naopak, vyťažili to najlepšie, čo sa v danom geopolitickom prostredí dalo - to nás teraz nezaujíma. Zaujíma nás naša lokalita.
Zostanme teda tu v strednej Európe a spýtam sa otvorene, či je príčinou rozdieľov odlišná rasa?
Ale veď ako my všetci máme skúsenosť, aj Slovák, keď príde na Západ tak sa mu dari zväčša dobre. Polovica Nemecka sú dnes priami či jedno-dvojgenerační emigranti z Východu. Rasové či biologické rozdiely síce existujú aj vrámci Európy, ale už je to, čo sa týka belochov, tak pomiešané, že rasa už za týmito rozdielmi nemôže byť - alebo nie?

Alebo je to v tom, že sme moc orientovaní na Rusko? No,v alternatíve síce sem tam zaznú proruské či podobné hlasy, ale pozri sa do reality - na Slovensku sa ide stále 90% populácie uslintať a udrbať od snahy podobať sa Západu. Nemožno povedať, že by tu prevládali nejaké antizápadné myšlienky. Určite nie do tejto doby, kým za vlády Západu systém nezahodil všetky sľuby a nespravil zo Slovákov, Maďarov Čechov aj Maďarov už otvorene žobrákov.
Chceš povedať, že si za to môžu sami?

Nie.
Tento anglosionistický režim je špeciál nepriateľský voči Východnej Európe. Je samozrejme škoda, že jeho negatíva sa hrozia premietnuť aj do negatívnych postojov voči germánskej spoločnosti a kultúre ako takej - ale kto za to môže? Majú Slováci ďalej znášať režim a dúfať na jeho zlepšenie, aj voči nim, len preto, lebo viacznalí režimu Nemci po vojne s ním dokázali lepšie vyjebať? Slováci a spol tu mali tvrdú totalitu židoboľševika, ale Nemci sa v tom čase neváhali anglosionistovi podstrčať a prostituovať sa s ním (nielen obrazne povedané) - čo aj na nich zanechalo stopy. Dokázali si vytrtkať najprv čokoládu a potom žvanec peňazí a nakoniec spolučásť na finančnej podvodnej pyramíde - ale dnes nemajú už silu ani na to, aby sa zbavili prasaťa Merkelky alebo svine Shultza! Ako to??
To indikuje vážny problém. Ja jasné znaky slabosti a choroby nemienim ignorovať.
Proste varujem pred omylom a radím: nezamieňať si germánov ani s anglosionistami, ale ani s dojčami. Germáni sú na Západe už ťažká menšina.

kali

Príčina naších neuspechov je celkom jednoznačne mentalita stredoeurópskych národov a slovanských krajín ako celku. Sme tu skoro všeci dobráci, pracovitý, svojím spôsobom slušný ale aj naivný. V žiadnom pripade nie sme tvoriví, disciplinovaní a zdravo agresívni, sme skôr užundraní ktorí sa vedia len sťažovať ale ododhlanie a vôla konať absentuje. Dobre vieš, že všetky tieto vlastnosti determinuje skôr genetický faktor ako ten enviromentálny aj keď ten v podobe pol storočia židovskéhosocializmu na nás zanechal svoje stopy, ale nato sa tiež nemôžme vyhovárať, prekážky nás majú posilňovať.

Nič to nemení ani fakt že mnoho naších na západe prerazilo. Čítal si najnovší článok na prope? Konkretne táto pasáž, citujem: "Vedieme politiku lacnej pracovnej sily. Už od roku 1998. Slovenská práca je lacná a preto sem prídu zahraniční investori, postavia fabriky a prinesú pracovné miesta a cenné know-how. Akurát je tu jedna vec, ktorú liberálni tajtrlíci zabudli povedať verejnosti aj zamestnávateľom. Že vinou nízkeho finančného ohodnotenia a absencií príležitostí k osobnému rastu, odídu do zahraničia všetky mozgy a prakticky všetci schopní, talentovaní a šikovní ľudia."

Majú mozgy su šikovní a schopní preto sa týto ľudia na západe uchytia a prosperujú čo ale nemajú je zmysel pre zodpovednosť, obetavosť a odhodlanie pomôcť svojmu národu aj za cenu svojho pohodlia. To sú primárne dôvody naších neuspechov. Môžme tu nadávať na západ ako chceme ale jediné čo západ s nami robí je že nás iba upláca konzumom a pohodlnosťou tejto modernej zvratenej doby. Krmia nás ilúziou o slobode, rovnosti, prepychu, hodnotovým rebričkom pretkaným bezduchým materializmom a my ako správne zdomestikované zvieratá sa dobrovolne vrháme do tohoto otorctva globálnych elit. Je to naša chyba, že sa necháme takto oklamať, podviesť a opiť.

A že tento režím je obzvlašť nepriatelský proti východnej Europe? A proti komu inému má byť už nepriatelský? Briti skončili s nástupom Cromwella, Francúzi po velkej revolúcii a Nemci po dvoch nakrvavejších vojnách v historii ľudstva. Neni to našou vínimočnosťou, je to len preto lebo sme na rade posledný v tomto svetovom boji medzinárodného židovstva proti arijstvu.

Norman

Nuž, keď je to otázka mentality, a že "všetky tieto vlastnosti determinuje skôr genetický faktor", tak je zrejme rozhodnuté: Slovensko, Poľsko, Cechy a Maďarsko (o iných nehovoriac) sú štatisticky menejcenné, plné hlupákov a ľudí bez vôle. A to geneticky, teda nemožno to priamo zmeniť.

V poriadku, veď to poznáme aj z názorov neoliberálov, tí sa na Sme či inde nezastavia, len aby Slovákom vysvetlovali, že sú úbohí, bezmocní a špinaví idioti. A ako si spomenul, to tvrdil aj Grigoriy. A konieckoncov židia tvrdia stále a zámerne to isté.

Ja vám nemienim oponovať, samozrejme sú tu určité štatistické charakteristiky, ktoré nie sú priaznivé pre Slovákov. Ale ja som NAOPAK vždy vyjadroval nádej, že tieto chyby a slabosti sú viac záležitosť KULTURY a že sa to dá zmeniť. Ale nie je ľahké to dokázať.

Jasne sa dá len ukázať, že téza o genetickej odlišnosti východoeuropanov je teda v rozpore s tvojím volaním po "jednote belochov", "jednote árijcov". Jednota pána a otroka? To nejde dohromady.

Rovnako je sporná tvoja veta
"Nič to nemení ani fakt že mnoho naších na západe prerazilo"
Ako by na tom nič nemenil fakt, že priam dokázateľne si na Západe dobre počínajú nielen "mnohí", ale väčšina Slovákov a iných východniarov. Samozrejme že ich dobré výsledky tam, napriek jazykovej a iným barieram, spochybňujú tvoju tézu o genetickej menejcennosti Slovákov.

Takisto cítim nutnosť dodať historizujúcu poznámku, že také názory o genetickom delení Európy sú skôr prejavom súčasného anglosionizmu, ale nie sú to prevládajúce názory doby Hitlera, aj keď to tvrdí propaganda. Dovolím si povedať, že ešte aj vtedy mali malé národy strednej Európy či Balkánu otvorenejšie a rovnejšie postavenie, ako v dnešnej totalite.

Ja chápem, že tí, čo v spoluprácou so Západom niečo dosiahli, obviňujú ostatných, že je to len ich vina, že sa nedostalo aj na nich, ostatných. Ale je to ilúzia výhercu druhej ceny v športke, "že mohol vyhrať každý". Nie, každý, teda naozaj každý, takto vyhrať nemohol. V skutočnosti si len systém kúpil za misu šošovice svojich kolaborantov - a ešte aj tých hlavne zneužíva.

Na konci správne dávaš Britsko, Francúzsko a Nemecko do jedného vreca so sionistami, ktorí samozrejme sú proti (árijskému) Východu, ktorý sa z rôznych dôvodov akosi zatiaľ bráni. Ale sorry, nie je mi jasné, na koho strane v tomto zobrazení teda vlastne stojíš ty.
----

Aby som ale len nekritizoval, dám teda iný model.
V Európe sú roztrúsené výborné gény, tie, čo držia svet nad vodou. Sú aj mimo Európu, ale tu je ich dosť vela. A sú aj na Východe Európy. Menej, ale sú, sú ničené a vysávané, ale sú. Cielom by mala byť, ako aj ty píšeš, JEDNOTA týchto bielych génov a zničenie parazitov.
Ale jednotu menej ničia panslávistické chabé pokusy (teda chyby Východniarov), ako ju ničí viac predajnosť západnych belochov a ešte horšia predajnosť ich východných drábov , ktorí sa nechali oklamať a pomáhajú anglosionizmu ničiť Východ.

To je základný podstatný obraz.
A každý, vrátane západniarov, ale aj rôznych nacionalistov či neonacistov, bude raz opýtaný na to, na koho strane vlastne stál (a ak opýtaný nebude, tak by mal byť opýtaný a následne podla toho s ním zatočené).
Ja chápem, že mnoho šikovných ľudí sa nechalo zlákať a teraz verí, že Východ si zaslúži zničenie. Ja to vidím opačne a myslím si, že si títo krátkozrakí pažravci zaslúžia zničenie, napriek ich nejakým osobným kvalitám. Chyba v charaktere je proste fatálna vec. Bude ich škoda, je ich škoda, nuž ale tak to bude. Je to oveľa pravdepodobnejšia verzia ako tá, že sa Východ nechá doraziť bez reálneho odporu.

Náhodný okoloidúci

Možno sa mýlim, možno nie, ale vidím tieto tri hlavné príčiny úspechu Západu v porovnaní s nami:
1. Základ bohatstva Západu pochádza z kolónií v Afrike, Strednej a Južnej Amerike a v Ázii. Spomeňme si napríklad na Sasoona a ópiové vojny. Ale ako raz Norman napísal, história nesúdi za vinu, ale za slabosť. Alebo tak nejako.
2. Úspech Západu je založený na nekrytých peniazoch a na zadlžovaní sa. Po vojne USA v rámci Marshallovho plánu naliali do Nemecka a celkovo do západnej Európy neskutočné peniaze, ale nekryté. Kde by boli Nemci teraz, keby im USA mohli poskytnúť len kryté peniaze? Bežný našinec nevidí, že skoro všetko na Západe je postavené na nesplatiteľný dlh.
3. Po prevrate v 1989 Západ vybudoval peňazovody od nás tam. Od nás k nim odtekajú zisky, odtekajú dane. Keby sa zisky nemohli prelievať za hranice a keby sa dane museli odvádzať tam, kde má firma prevádzku a nie v daňových rajoch, čo myslíte, koľko západných a celkovo zahraničných firiem by tu stavalo fabriky?

Určite sú aj iné príčiny, ale tieto sú také najviac do oka bijúce.

Aman Againsttime

Kolonializmus Západu ako faktor dnešného bohatstva sa strašne preceňuje. Taká Škandinávia, Írsko a vlastne i Nemecko a Rakúsko nemali nejaké veľké kolónie, resp. žiadne, aj aj tak sú tu bohatšie krajiny. Práveže udržovať všetky kolónie bolo dosť nákladné a i to bol jeden z dôvodov, prečo sa ich nakoniec Západ vzdal.

Náhodný okoloidúci

Máš kúsok pravdy, ale treba si uvedomiť, že kolonializmus Západu nezmizol, len zmenil podobu. Miesto priamej okupácie z bodu č. 1 sa na to ide cez bod č. 3.
Najnákladnejšie pre Západ asi bolo vydržiavanie armády určenej na potláčanie národnooslobodzovacieho boja kolonizovaných krajín a čím ďalej tým ťažšie bolo ututlávanie počtu mŕtvych na oboch stranách, hlavne na strane okupanta. Pri dodržiavaní bodu č. 3 to nehrozí.

Prečo Íri tak trepli vysťahovalectvom a hladomormi, ak sú podľa teba bohatí? Aj ich terajšie bohatstvo je umelo nafúknutá bublina. Švédi sú asi osobitný prípad, mierne izolovaní na severe, veľké vojny ich viac-menej obchádzali, a teraz doplácajú na svoju slniečkovú hlúposť.
Rakúsko a Nemecko sú práve ten prípad bodu č. 2, vybudované po vojne za nekryté peniaze a teraz to ide zotrvačnosťou + bod č. 3. A Viedeň ako hlavné mesto vždy vycicavala celú krajinu, presne tak, ako to robí každé hlavné mesto.

Norman

Jeden z prvotných faktorov je ovládnutie mora. More je čosi ako supervodič, a už len tým spojením sa získava ohromný zisk (ako príklad dovoz korenia), aj keby to nebolo na úkor samotných kolónii. Čiže máš pravdu, je to jeden z najväčších faktorov (rozkvet Západu začal až v novoveku po 1500, teda aj Ameriku treba zarátať ako ohromný prínos - nový kontinent nie je žiadna maličkosť. A to platí pre zisky všetkých príbuzných štátikov, teda aj nejakého Dánska a Švédska a podobne, ten zisk sa rozlieval. Holanďan urobil jednu plavbu a potom za to rok žil a nechal si všetko budovať Nemcami a inými suchozemcami.

Druhý faktor je základná tendencia sa koncentrovať, vytvárať despotické megaríše. Ríše vznikajú síce aj vo vnútrozemí, ale z rôznych dôvodov iné.

Tretie je technický pokrok, inšpirovaný obnovením rôznych hermetických tradícií. Pokrok vedy hral určite svoju rolu, tiež je spojený s globálnym morským panstvom, ale aj so skutočnou túžbou po skrytých čiernych silách. V negatívnej forme odtiaľ pramenia aj tie reálne tendencie k satanizmu a podobným čiernym silám vládcov, o ktorých sa dosť často hovorí. Aj keď sú často zdeformované, majú pravdivé jadro.

Toto sú myslím základné faktory rozkvetu prímorského Západu po roku 1500. Nemecko sa pripojilo až neskôr, a keďže zlatá doba kolonizácie bola už minutá, zostal jej ten technický faustovský pokrok, či skôr "pokrok", pretože vieme, ako Faust dopadol. A vytvorenie jednotnej veľríše.

Navyše je tu na Východe negatívny faktor. Ten musel čeliť odjakživa nájazdom iných pozenských mocností. Útoky Mongolov a Turecka nie sú žiadna maličkosť. Takzvaní "mongoli" zničili do hĺbky, kultúrne aj arabský Orient aj Čínu. To všetko si vybralo svoju daň ako na Rusku, tak Kyjeve, Balkáne, Polsku a všade. To sa potom nedá konkurovať s vypasenými obchodníkmi ktorí nemusia bojovať(iba ak medzi sebou o korisť), ale dovážajú medzitým z indie korenie a z Ameriky zlato a iné zázraky (tabak, zemiaky, kukuricu ...).
To všetko formovalo súčasnú Európu a tomu sa prispôsobila kultúra svetového fenoménu zvaného Slovanstvo. Držanie sa pri zemi.
Ale čo je dobre v zime, nie je vhodné v lete a naopak.

Kolodej

Tak takto v základe to vidíš, tú históriu :) Oki.
Musím si nájsť viac času. S tebou môžu byť dobré debaty.

Aman Againsttime

Zaujímavé, že tu nikto nespomenul komunizmus. Ten bude totiž najvýraznejším faktorom. Prvá Československá republika i Slovenský štát boli v rámci dobových pomeroch celkom blahobytné štáty a nebyť povojnového vývoja ovplyvňovaného Sovietmi, tak dnes by sme boli na tom podobne ako Rakúšania. Napríklad i také Estónsko a Lotyšsko boli v r. 1938 bohatšie ako Fínsko, Írsko alebo Taliansko. Situácia sa pochopiteľne zmenila, keď ich dobyli Sovieti. Takže vinník č. 1 je podľa mňa celkom jasný.

Ľubov

Možno pre nedostatok informácií si napísal,že 1.ČSR bol celkom blahobytný štát.
Nedá sa porovnávať situácia v Čechách a na Slovensku a mňa zaujíma predovšetkým Slovensko.Všimol si si pamätníky 1.svetovej vojny na hociktorej našej dedine? Veľa chlapov padlo,skutočne,veľa vdov a sirôt.Do toho krach na burze,nezamestnanosť...no...deti mali veľké bruchá z podvýživy,16 ročné dievčatá bez zubov a všetci kompletne bosí.Toto je obraz celkom blahobytného štátu?
Táto Tvoja rusofóbia,mám pocit,že ti trochu zväzuje ruky:).

Aman Againsttime

Ja som jasne napísal "v rámci dobových pomerov." Netvrdil som, že by 1.ČSR bola nejakým bezproblémovým rajom a viem, že tu boli výrazné regionálne rozdiely medzi západnou a východnou časťou. Avšak v globále išlo o relatívne vyspelú krajinu (na konci 20-tich rokov bola na 10. mieste v životnej úrovni Európy). Moja pointa však bola v tom, že komunistický prevrat tu prerušil dovtedajšiu ekonomickú kontinuitu a nesie istú, nie malú, zodpovednosť za dnešné rozdiely.
A neviem, prečo tu spomínaš nejakú rusofóbiu. Snáď nechceš podsúvať, že Rus=komunista. :-)

Ľubov

gagaga.:-),Rus-komunista.Veru,presne toto Ti chcem podsunúť,lebo takto sme aj my mnohí rozmýšľali nedávno.Zas na druhej strane,Ty si mladý kozmopolitný človek,a ja mám ludácke korene. V podstate je veľmi pozitívne,ako dobre vieme spolu vychádzať,moderný s nemoderným.Takže tvrdenie rus-komunista dopĺňam na rusky hovoriaci žid-komunista.

Lepšie? Z takého širšieho nadhľadu ma napadlo,či vlastne čistokrvní rusi ešte sú....musí ich byť každopádne veľmi málo.A ktovie,v akom stave je jednota ruských? Musí to byť dosť zložité,80 národností ako tak udržať pokope.
Toto iste poznáš: Rozdeľ svojich nepriateľov,každému niečo sľúb a potom ich po jednom znič,"hej,to bol Machiavelli,trocha kostrbatý ,len tak z hlavy,ale pointa je presná.
Sme rozdelení.ako rasa,ako národy,ako jednotlivci.Teraz idú po rodine a po posl.bašte ľudkskej integrity,po pohlaví.Preto logicky každý z nás,kto je trochu silnejší,musí svoj intelekt využívať v prospech celku. Nie pre parádu,z narcizmu.Nerozdeľujme ...

Aman Againsttime

Ľubov, ja mám tiež ľudácke korene - z otcovej strany. Ale snažím sa absorbovať rôzne vplyvy a "ísť vlastnou cestou", ak sa to teda dá.
Ja Rusov až tak nepoznám, ale tiež sú nejako rozdelení - aj politicky. Čítal som tento text o liberálnej ruskej inteligencii:https://altright.com/2017/08/01/russia-needs-to-finally-become-russian/
Tá veľmi túži po tom, aby bolo Rusko súčasťou Európy. Napodobňujú a obdivujú Západ a zároveň majú o ňom dosť skreslené predstavy. Mimochodom, takýto štandardný ruský liberál je stále na "západoliberálne" pomery veľmi nacionalistický, fašistický. Rusi sú ako celok v tomto posunutí ďalej.

Aman Againsttime

Keď už sme pri Rusoch, tak dávam do pozornosti tento pozoruhodný postoj degenerátky z Pussy Riot k Putinovi: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Proboha-Hlavni-tvar-Pussy-R...

Celkovo je veľmi zábavné sledovať, ako sa po víťazstve Trumpa, mení postoj "pro-systémových" ľudí a médií k Amerike. Včera som napr. čítal celý text od tohto svinského cigoša :https://dennikn.sk/836748/privitajte-postamericky-svet/ a jeho hlavná idea by sa dala zhrnúť do vety: Amerika dnes už nestojí za nič, je slabá, a preto našou nádejou sú Macronovo Francúzsko a Merkelovej Nemecko. Len aby sa nesklamali aj v nich.

Ľubov

a zapadniki,hej,toto je také základné rozdelenie,S.Chelemendik bol samozrejme slavjanofil.

S Rusmi je to zložitejšie ,my sa mi oveľa viac páčime.Hehe,strašná veta:))).
Tá ich slabosť na zlato a všetko trblietavé ,značkové...no,asi som nikdy nestretla skutočného Rusa,to bude tým.Rusa si idealizujem,aspoň že to viem.
Teraz,posledný čas ma zaujala iná téma,celkom vážne sa zaoberám informáciami o feudalizme,o pojme,ktorý sa bude čoraz častejšie objavovať a to "biela,hornouhorská šľachta".Chcela by som,aby sa alternatíva trocha viac sústredila na nás,Slovensko,ale nie na negatíva,presne opačne,na to skvelé.
Viem,že to by Ti nestačilo.Ja to chápem,nemáš jazykovú bariéru.

kali

Zdá sa že sme sa nie uplne pochopili, inak si neviem vysvetliť tú snahu mi vkladať do úst to čo som nepovedal. Nikde som nepovedal, že Slováci sú hlúpi, alebo bez vôle. To čo som tvrdil si vpodstate povedal sám v predposlednom odstavci, citujem: "V Európe sú roztrúsené výborné gény, tie, čo držia svet nad vodou. Sú aj mimo Európu, ale tu je ich dosť vela. A sú aj na Východe Európy. Menej, ale sú, sú ničené a vysávané, ale sú."
Nejde mi o to dehonestovať Slovákov (alebo Slovenov, keďže ste tu už rozvírili tú debatu :) ), ale skôr kritizovať postoje ktoré implicitne naznačujú, že my sme nadradený nad belochmi zo západu ktorých nasledne považujeme za pôvodcu naších nesupechov a utrpenia. Tu treba byť sebakritický a povedať si pravdu, že z velkej časti za to môže naša mentalita. Grigoriy v tomto zachádzal až pridaleko, jeho tvrdenia hraničiace až s urážkami nemohli byť akcepotvané na tomto portáli a urobil si to čo si urobiť musel, ale ja som chápal čo chcel povedať a keď sa nad tým človek povznesie a zachová nadhlad môže jeho slová brať ako časť skladačky ktorá má pomôcť intelektualnej elite tohoto národa ho nasmerovať na správnu cestu.

A že je to zaležitosť kultúry? Kultúra je odzrkadlenie duševnej schopnosti národa. My sme si tú kultúru vytvorili a keď ju nahlodal židovský parazit je to naša chyba, že sme jú dostatočne neimunizovali. Ale toto je problémom aj západných krajin len s tým rozdielom, že tam musela tiecť aj krv, či už v prípade Francúzov (revolucia) alebo Nemcov (svetové vojny).

Ďalej píšeš
"Jasne sa dá len ukázať, že téza o genetickej odlišnosti východoeuropanov je teda v rozpore s tvojím volaním po "jednote belochov", "jednote árijcov". Jednota pána a otroka? To nejde dohromady"
Tvrdiť to, že za problémi v ktorých sme si môžeme sami určite menej narúša jednotu árijcov a bieleho sveta ako to, že za to môže západ.

A tvoj argument o úspešných Slovkákoch v zahraničí, je podobný ako argument o uspešných černochoch.

K otázke na koho strane stojím, jednoznačne odpovedám na strane bielej rasy ako celku a tá tvorí populaciu aj tých krajín proti ktorým Jurečka vo svojom videu štve, preto som sa proti nemu tak ohradil. Momentálne sme v situácii kedy tieto geograficko-narodnostno-etnické spory nemá cenu vyťahovať lebo máme spoločného nepriatela ktorý ohrozuje existneciu nás všetkých.

S tými poslednými dvoma odstavcami úplne súhlasím.

Náhodný okoloidúci

Jeden z mála Západniarov ochotných pokladať nás Slovanov za rodných bratov a úprimne si nás vážiť je Varg Vikernes. Ostatní sa na nás pozerajú ako na korisť. S takými kádrami nie je možné uvažovať o spojenectve, ani v otázkach holého prežitia bielej rasy. Je smutné, že Jurečka má pravdu.

Aman Againsttime

V skutočnosti na Západe dnes skôr rastie obdiv pre východnú Európu. Prakticky každý západný nacionalista obdivuje východnú Európu a považuje ju za lepšiu, zdravšiu oproti západnej časti. Takže v tomto Vikernes nie je nijako výnimočný (a rád by som znova upozornil na to, že Vikernesa treba brať dosť s rezervou. Ten človek je zbytočne absolutistický a v niektorých veciach dosť pomýlený. Takéto typy sú často strápnením pre "hnutie").

Norman

K tomu bodu, že "Kultúra je odzrkadlenie duševnej schopnosti národa": Prirodzene, to platí, ak je to samostatný veľký národ, malé národy majú často kultúru, ktorú im niekto vnútil.

"Tu treba byť sebakritický a povedať si pravdu, že z velkej časti za to môže naša mentalita"
Tvrdení, že takmer všetko (zveľkej časti) je naša chyba sa tu ľudia už napočúvali toľko, že už naozaj nič neprinášajú, lebo nie sú pravdivé - ale dobre, kľudne si to vysvetluj ľuďom, že majú zlú mentalitu, pre mňa za mňa. Zvlášť, keď ako som už napísal predtým, je pojem mentalita taký dvojznačný pojem, nie je jasné, či tým myslíš niečo nemenné, alebo niečo, čo ľudia môžu zmeniť, teda kultúru.

Ale je urážka Slovenov povedať, že sú úspešní ako černoši - sú úspešní oveľa viac, nikdy nevytvárajú getá agresívnych debilov a podobne.

Ste dve strany, jedna tvrdí, že Západ už príliš zdegeneroval a druhá tvrdí, že naopak Východ má "zlú mentalitu". Podľa mňa nemá ani jedna strana naaozaj pravdu a môj nadhľad je práve v jednote, o ktorú sa tu už roky snažím, ale viac k tomu už asi nemám čo dodať.

Norman

Kali, napísal si:

"...ale ja som chápal čo chcel povedať a keď sa nad tým človek povznesie a zachová nadhlad môže jeho slová brať ako časť skladačky ktorá má pomôcť intelektualnej elite tohoto národa ho nasmerovať na správnu cestu."

 

Tak nám vysvetli, ako má nasmerovať na správnu cestu napríklad toto:

 "Ak som sa v živote často, pravidelne, konzistentne, otvorene a čestne vyjadroval, že my Slovania (a Slováci najvyššou mierou) sme negri Európy, že sa musím hanbiť za to, ako sa chováme, mal som na mysli presne to, čo jemne (asi nikoho nechce uraziť) hovorí aj Saker."

 

Ty sa považuješ za negra Európy, Kali? To je tvoje povznesenie a nadhľad? Ak áno, ja ti to neberiem, choď za skladateľom skladačky Grigoriyom a prihlás sa, že si neger - ak sa ti také niečo môže pozdávať. Ale prosím ťa už viac nepíš, že je to "časť skladačky ktorá má pomôcť intelektualnej elite tohoto národa ho nasmerovať na správnu cestu", lebo je mi z takej blbosti obrazne povedané nazvracanie. Je to pod tvoju úroveň, je to tvoja neznalosť - lebo ja mám dojem, že nechceš byť neger, že nie si neger. Alebo sa mýlim?

A ďalšie citáty by mohli nasledovať, ale azda si to preštuduj sám, keď sa s tým menom stále zakrývaš a tak ťa to inšpiruje. Napríklad tu

http://nadhlad.com/clovek/Grigoriy-Ilmoran

ale môžeš pokračovať aj na Infovoje,sk, tam uvidíš schopnosti tohto buditela národov v plnej kráse, tam mu nič nebráni sa plne rozvinúť. Len do toho, páni, ja vám v ničom nebránim, naopak, čakám už konečne nejakú aktivitu, alebo aspoň trocha originálnu myšlienku, neviem sa dočkať, už ma to naozaj nudí. Len ma už do toho nezaťahujte, chcem sa na vás už len nerušene zabávať, keď to konečne niekto z vás trocha, aspoň trocha trošíčka, rozbalí.

 

 

 

 

kali

Ale Norman prečo si tak vzťahovačný? Veď som povedal, že jeho tvrdenia boli uražlivé a prehnané a nikde som nepísal, že sa s ním uplne stotožňujem. Nakoniec aj ty sám hovoríš, že na východe je tých vyborných genov menej. Tak prečo tento postoj? Rovnako nikde neurážam Slovenov tým, že by som ich porovnával s čiernymi ako sa snažíš interpretovať, naopak poukazujem nato, že do zahraničia odchádzajú tí najlepší z nás, otázkou zostáva, prečo nezostanú tu aby pomohli v rozvíjaní svojho národa, prečo Norman odišli? A ak má byť odpoveďou zlá finančná situacia, tak potom sa nemožeš diviť mojmu postoju voči východným krajinám.

Važne sa ale teraz pýtam, a to mal byť aj dôvod celej mojej reakcie, načo je dobré to Jurečkové video? Načo je momentalne dobré nadávať na Nemcov, Francúzov, Britov, Talianov atď atď...? A nasledne tvrdíš: "Ste dve strany, jedna tvrdí, že Západ už príliš zdegeneroval a druhá tvrdí, že naopak Východ má "zlú mentalitu". Podľa mňa nemá ani jedna strana naaozaj pravdu a môj nadhľad je práve v jednote, o ktorú sa tu už roky snažím, ale viac k tomu už asi nemám čo dodať".

A čo asi podla teba Jurečka v tom videu robí? Veď je to presne on čo narúša tú jednotu.

Čo sa týka tej mentality, ano je to to do velkej miery aj kultúrou a správne poznamenávaš, že malým národom je vnútená. A my ako malí národ nám neostáva nič iné iba túto realitu prijať, prispôsobiť sa jej a využiť vo svoj prospech. Ale keď už si máme vyberať od koho nám má byť vnutená bude pre nás najlepšie ak to bude zdravá stredná Európa na čele s Nemeckom.

buko

po vzhliadnuti mnohych videi a precitani mnohych nazorov a komentarov na internete mam na dianie ohladom "zjednotenia bielej rasy" takyto nazor:

Zapadniari sa na nas ako Slovanov a vychodoeuropanov naozaj pozeraju zvrchu a maju na to aj (svoje) dovody.
Na nase snahy zorganizovat sa pozeraju s posmesnym a zhovievavym usklabkom, asi ako dospeli pozeraju na deti na pieskovisku. Ich vrodeny a vzity postoj nie je uprimna kooperacia, iba to co vzdy - exploitacia, zhrabnutie vyhod a nasledna zrada. Teraz vravim hlavne o anglosasoch, francuzoch a ich vnimani. Myslim ze bezprostredni susedia - Nemci, Rakusania si nas viac vazia ale stale nas povazuju iba za chudobnych pribuznych. Vela Nemcov, Rakusanov nas vnima ako "posledne utocisko" ked "to vypukne" na zapade - zoberu svoje uspory a majetky a vo vychodnej Europe si kupia velku haciendu na vidieku a medzi pohostinnymi Slovanmi v pohode preziju - aspon takto si to predstavuju.

Na Zapade vsak naozaj vladne obrovska deziluzia - ba priam az zufalstvo. Mnohi zapadniari sa zhoduju na tom, ze bieli su v upadku, coraz viac sa presadzuju medzirasove partnerstva, deti, pricom rodinne puta to neupevnuje - skor naopak, pocet rozvodov a single matiek stale stupa, co vedie k rozbijaniu a oslabovaniu spolocnosti. Rozne laviciarske predstavy, ba priam az kulty zaplnaju toto vakuum ktore vznika po upadku toho co pozname pod pojmom tradicne, alebo prirodne hodnoty.
Nevedia vsak co s tym, niektori to vzdali a len za "vezu", niektori presadzuju radikalne "Hitler" riesenie, niektori snivaju o narodnom socializme, niektori su survivalisti, ktori sa pripravuju na velke tsunami, onu znamu biblicku Potopu, ktora vacsinu populacie a civilizacie zmatie, aby sa mohlo zacat nanovo.
Vacsina ludi vsak stale veri v riesenie ze vsemocna vlada, politici, demokracia, vedecky pokrok tuto situaciu nejak vyriesi, len treba vyckat a zase bude dobre. Postupne sa vsak tento opatrny optimizmus vytraca. S kazdym dalsim teroristickym utokom, s kazdym dalsim politikom, ktory ich zmanipuloval a oklamal. Na Zapad pada ona havlovska "blba nalada". Ako vsetci dobre vieme, "blba nalada" ide ruka v ruke s upadkom a je predzvestou padu, kolapsu.
Cast ludi stale veri ze povstane nejaky Mesias, Vodca, ktoreho budu moct nasledovat a ktory ich spasi. Zatial volia mensie zlo, typu Merkel, Macron, ktore su sucastou problemu.

Nieco ako Zjednotenie bielej rasy je podla mna nerealna a idealisticka predstava. Je nas tu prilis vela a mame prilis vela antagonistickych postojov a zaujmov. Jednoducho, netahame za jeden povraz. Na com sa hadam zhodneme, ze vieme spolu vychadzat lepsie ako s inymi tmavymi rasami - i ked bratovrazedne svetove vojny v Europe toto velmi nepotvrdzuju.
Ja osobne ani nemam chut zjednocovat sa s nejakym anglicanom, ktory ma od malicka vstepenu predstavu, ze Slovania su nieco podradne a nerozumie nam nielen na jazykovej ale aj mentalnej urovni.
Cital som rozne nazory, napriklad ze orchestrovane vpustanie moslimov a cernochov do Europy ma vyvolat efekt "stuky v rybniku" - cize ma vyburcovat kaprov - povodnych bielych europanov z letargie - k pohybu a akcii, pricom paralelne struktury na prevzatie moci ziskanej z takejto aktivity su uz pripravene.
Zaujimavy bol napriklad nazor, ze Europsku Uniu treba podporovat a rozsirovat na vychod - a ked populacia vychodnych krajin ziska v EU vacsinu - treba Slovanom prevzat kontrolu nad tymto Molochom - chytit byka za rohy a skrotit ho vo svoj prospech.
Taktiez by bolo zaujimave - a asi aj prospesne zotrvat v EU pokial by sa Europa zbavila momentalne jedinej okupacnej sily ktora ju gniavi - a to USA.
Vsetko su to vsak iba predstavy z kategorie snov a idei. Uvidime co buducnost v znameni "blbej nalady" prinesie.
Napriek tomuto trocha depresivnemu zaveru sledujem zivotaschopne alternativy a ich vyvoj ako alt-right, Identitariani, narodny socializmus, panslavizmus, anarcho-kapitalizmus, navrat k prirodnym nabozenstvam - paganizmus a viem, ze toto co tu teraz mame nepotrva vecne a zrejme ani uz dlho.

Aman Againsttime

Buko, pri tvojom príspevku ma napadlo spomenúť, či by nebolo pre ľudí vhodnejšie viac uvažovať v termínoch ideológií než národnosti/geografie.
Použijúc myšlienku Savitri Devi, v 16.storočí anglickí katolíci túžili po tom, aby ich krajinu dobyla španielska armáda kráľa Filipa a tým nastolila ich ideológiu, obdobne ako neskôr v Anglicku alebo vo Francúzsku túžila národnosocialistická menšina po víťazstve Nemecka. Ideológie vždy presahovali hranice, a vždy aj budú.
Západná časť Európy a USA sú naozaj veľmi choré a nemôžem vyčítať ostatným, že majú voči nim odpor. Ale stále je tam i kopec zdravých ľudí, ktorých by bola veľká škoda, ktorí reprezentujú tradičné západoeurópske hodnoty a kultúru a s ktorými sme prepojení práve skrz podobnú ideológiu. Tým treba vysloviť podporu a ak sa dá rozvíjať i nejakú medzinárodnú spoluprácu (tá si vlastne i deje: viď napr. stretnutia maďarských nacionalistov s členmi americkej alt right a pod: https://www.counter-currents.com/2017/07/counter-currents-radio-weekly4-...).
Takže aspoň to je môj (kozmopolitný) prístup k veci a zároveň i moje stanovisko k tvojmu "nemám chuť spolupracovať s Angličanom, ktorý nás má za podradných". Ideovo zdravý Angličan nás nebude mať za podradných.

buko

Rozumiem ti co chces povedat.
Pokial chceme byt ale realisti, tak narodnost/geografia je stale urcujuci faktor pri formovani statu, civilizacie. Idealna kombinacia je teda ked geografickou oblastou urceny narod ako celok alebo jeho drviva vacsina prijme urcitu ideologiu (priklad Hitlerovo NS Nemecko, alebo Izrael ci S.Korea).
Prvykrat vsak globalne prepojenie internetu umoznuje ze vies okamzite zistit co si mysli clovek na druhej strane planety a behom par minut mozes zistit ze jeho nazory na zivot, kulturu, civilizaciu su takmer rovnake ako tvoje. A napriklad tvoj sused co s nim cely zivot zdielas tu istu ulicu moze mat nazory diametralne odlisne. Cize tieto idey a ideologie naozaj presahuju hranice a vznasaju sa nad nami ako globalne mracna - niekto cerpa z jedneho a druhe odmieta, druhy presne naopak.
Tiez som nad tym uvazoval, ze bolo by zaujimave spravit napriklad stat A s bielou supremacistickou konzervativnou ideologiou a ako protiklad postavit stat B s multikulti liberalnou progresivnou ideologiou a nechat ich volne sutazit na poli ekonomiky, obchodu, kultury, vedy a technologii.
Kto by chcel zit v state A tak by sa tam jednoducho prestahoval, pricom by sa dobrovolne a bezpodmienecne podriadil jeho ideologii. Rovnako by platilo pre stat B. Osobne som presvedceny ze stat A by uz behom prvej patrocnice zacal vykazovat velke odlisnosti voci statu B a bolo by zaujimave dosledovat ich vyvoj a vzajomny vplyv.
Toto je ako-tak mozne hypoteticky realizovat v USA kde su staty iba viac-menej ciary na mape (su snahy o osamostatnenie demokraticko-laviciarskej Californie alebo konzervativno-pravicoveho Texasu), ale v Europe je to bez velkeho zemetrasenia nerealne.
V Europe a vo svete sme uz vlastne nieco podobne mali v podobe dvoch blokov studenej vojny, avsak vtedy to nebolo na zaklade dobrovolneho presvedcenia obyvatelov, ale direktivne, na zaklade vysledkov vojny a ideologia bola presadzovana indoktrinaciou a strachom z toho druheho.

Norman

Pretože problém týchto končín je práve prílišná tolerancia voči neúcte. Ergo nie som vzťahovačný, ale odmietam chyby a veci, ktoré ma nezaujímajú, ktoré idú vedľa či zťažujú situáciu.

Slovenov si porovnal s černochmi, nehovorím, že to bola z tvojej strany zámerný pokus o provokáciu, ale nie je to reálne porovnanie - je objektívne urážlivé, niečo, proti čomu sa musí namietať. Som ti len napísal, že sa mýliš.

Čo sa týka znova samého Jurečkovho videa : ak sa pýtaš na to, na čo je dobré ho sem dať - nuž aby zaznela nejaká téma do siskusie, aby sme počuli názor. V podstate na webe stále hladáme, čo sa hýbe a akú to má kvalitu - musíme sa uspokojiť s tým, čo je. Ale evidujem tvoju kritiku, v poriadku.
Ak sa pýtaš všeobecne, načo sú vôbec dobré jeho videá - nuž, možno na osvetu a mobilizovanie, bohvie, možno ho iní sledujú viac a odpovedia ti, v čom vidia jeho kvality. Ja Jurečku nejako obhajovať nemienim, to ho nesledujem dosť dobre, respektíve na neho narazím len občas.

Čo sa týka tej mojej vety o dvoch stranách, ktoré na seba narážajú - nie je to tak? Samozrejme, ani ja nie som ideálne neutrálny ... hm, vždy sa zo slušnosti prikloním na stranu, s ktorou sa rozprávam:) Hm, alebo skôr naopak - vždy musím ja argumentovať aj za tú druhú stranu, lebo tá mlčí. Aj teraz, mali by na teba reagovať tí, čo ich voláš "panslávisti", nie ja.

Ľubov

Napríklad mne,ako Slovenke pomohlo zdvihnúť sebavedomie to,že už pár rokov späť čítam iba životopisy,je to paráda.
Napr.minulý týždeň mi prišiel do rúk Bedřich Smetana a tam aj pomerne dlhá,autentická spomienka na udalosť,v máji 1868,išli poklepať základný kameň na stavbu Národného divadla.Bol to rituál,kameň z hory Říp ,na zamatovom vankúši ho niesli štyri panny,no a divákov muselo byť na tisíce.V alegorickom sprievode kráčali doslova všetci,remeselníci(páčil sa mi výraz "uhlokopi z Moravy"),husári,stovky mladých chlapcov v sokolských uniformách,to by som hodinu mala čo písať,o tom sprievode.No záver sem dám tak,ako tam je.
Celkom na konci kráčalo 60 drotárov z Trenčianskej.Nemali slávnostné oblečenie,len na rameni každý z nich niesol kotúč drôtu. A ľudia vybiehali zo zástupu a volali "Sláva Slovákom" a dávali im koláče,salám,aj peniaze.
No,bolo mi všeliako,len dobre nie,keď som toto čítala.Prečo máme stále tak málo peňazí...nerozumiem tomu.Je to naša vina ?
Čo sa týka Čechov,teraz,po týchto podrobných informáciách o tom,ako stavali svoje Národné divadlo si ich skutočne môžem vážiť.Dívam sa na nich inak,v roku 1868 boli skvelí.

https://www.youtube.com/watch?v=l4DLatly4tg (Dvořák,Largo,všimnite si,má v sebe čosi z Wagnera.)

ps.Iba som sa chcela dostať nejako k pointe,prečo sa cítime "menejcenní".Možno je to naozaj v tom,že sme boli vždy chudobnejší.

Náhodný okoloidúci

My z historického pohľadu nevieme, aké je to byť bohatý a historická skúsenosť hovorí, že kto z našich zbohatol, tak sa pokazil, výrazne sa mu zhoršil charakter. Naozaj o nás platí to, že peniaze kazia charakter. Alebo ho len odkrývajú, podobne ako alkohol? Keby sme zbohatli všetci plošne, nebolo by to kazenie charakterov peniazmi také viditeľné.
A ak sme stále chudobní, tak asi preto, lebo si nevieme vypýtať zaslúženú výplatu a odjakživa sme boli vedení k uskromňovaniu sa. Aj keby sme si vypýtali lepšiu výplatu, vždy sa nájde blbec ochotný ísť hlboko pod rozumnú úroveň. Ako tí Poliaci v Gueit Buitein - podaktorí vraj boli ochotní robiť aj dva mesiace zadarmo načierno len sa prísľub, že potom na tú prácu dostanú pracovnú zmluvu, hoci aj za biedny plat.
Ale pozrime sa na našich podnikateľov. Mečiar mal predstavu, že jeho vláda vytvorí slovenskú kapitálotvornú vrstvu. Dopadlo to tak, že kindermanažment rezešovského typu si miesto rozumného investovania do firiem a do zamestnancov kupoval drahé hračky v podobe futbalových klubov a honosných víl v Španielsku. Štandardný slovenský podnikateľ je lakomec a nie je ochotný dať Slovákovi takú výplatu akú dáva nemecký podnikateľ Nemcovi. Pre štandardného slovenského podnikateľa zamestnanec nie je človek, ale "ľudský materiál". Použiť, zahodiť. Štandardný slovenský podnikateľ pokladá výplatu zamestnanca na vyhodené peniaze. Je ochotný peniaze míňať, ale buď len na svoje užívanie si a rozmaznávanie seba samého a svojej rodiny, alebo tak, že mu zostanú vo forme majetku.

Norman

Peniaze a bohatosť sú špecifická hra v ktorej vyhrá -podobne ako v rulete - vždy len správca systému. Po roku 1989 sme sa dali dobrovolne do područia Frankfurtským, Londýnskym a Jewyorským bankám - nuž nečudo, že oni zbohatli a my sme v reále schudobneli.

Bohatosť či chudoba je závislá na tom, kto a ako ju meria. Naprklad je isté, že Východná Európa bola vždy v histórii veľmi chudobná čo sa týka vlastnenia čínskych peňazí - skoro nikdy žiadne nemala. Ale Čínania ich vždy mali hromadu, boli bohatí.
Ak niekomu tento ironický príklad s Čínaňmi pripadá ako absurdný vtip, nech sa zamyslí, či podobný nerobí aj s posranými americkými sračkami zvanými dolár. A komu patrí Euro a vôbec súčasný systém, kde sa stanovujú jeho pravidlá? V Bratislave veru nie. A ach, aká náhoda, zas ten, kto stanovuje pravidlá, je bohatý a zvyšok, vrátane pekného príkladu z nedávna, Grécka, je chudobný.

Podstataná myšlienka zaznela vo videu - treba byť striedmy. "Chudoba", teda nespotrebovanie ton železa a cenných kovov na hrkotavú debilinu, ktorá je za pár rokov bezcenná, je naopak skôr cnosť. Ja viem, narkomanom ťažko hovoriť, že ich droga je bezcenná, že nemá tú hodnotu, čo za ňu platia - aj tak ju budú chcieť. A tomu sa povie rozvinutý chronický konzumizmus. Smrteľná choroba.

Ale budme presnejší, podobne výhrady o chudobe vlastne znamenajú, že tí "neschopní" sú "leniví" a/alebo "hlúpi".
Čo sa týka lenivosti , je to ťažko popísať a vysvetliť, ale považujem ju za prednosť - lenivosť dáva priestor venovať sa naozajstnému rozmýšlaniu a dozretiu. Ja by som povedal, že na Západe sa lenivosti venujú viac, ako na Východe. Aj (relatívne) známa "protestantská morálka" je skôr práve vec nedramatizovania, ale pokojného prístupu bez zbytočného pechorenia. Áno, efektivita je kľud(lenivosť) a zlo je bordel(pechorenie).

Čo sa týka "hlúposti" - nikdy som v tom nevidel problém. Často sa za hlúpe označuje všetko, čo nie je komplikované - tento prístup je sám o sebe ten najhlúpejší najtupejší omyl. Je to naopak. A okrem toho, problém žiadnych bielych populácií nie je nejaké nízke IQ, v tom sa skoro vôbec nelíšia. Ba dokonca pre túto spoločnosť ani IQ až tak nie je treba, poznáte nejaký prípad, že ho niekto potrebuje viac, ako má? Naozaj? A čo preboha robí, keď potrebuje IQ? Menujt emi také zamestnanie :)
Podstatné sú iné veci: škodí niečo ako nedostatok sústredenia, kriminálna energia, emočná nevyrovnanosť a podobné. Ale tieto veci sa dajú (na štandardnom biologickom hardvéri) ovládnuť vychovou, určitým tréningom, alebo jednoducho vysvetlením a pochopením pravdy.
Smola je, že tieto veci ľuďom na Východe nik nevysvetluje hneď v škôlkach. Stavím sa, že (mnohé) kurvy na západe ich dostávajú už s materským mliekom.

Ľuďom na Východe sa stále hovorí, že Západ je údajne bohatý kvôli svojej komplexnosti a svojmu pechoreniu (po latinsky sa pechorenie povie "industria"). A tak sa Východoeurópania snažia toto napodobiť a zopakovať.
Ako dnes vidíme jasne a nepochybne, nevedie to k sľubovanému cieľu. Podľa mňa nič nie je vzdialenejšie pravde, ako tamten zámerne falošný mýtus, typický mýtus pre otroka.
Ale ja som človek meditácie, teda človek lenivý a definitívne mám rád veci jednoduché až abstraktné. Bohužiaľ, väčšina našej mládeže sa nechá kupiť za pár pozlátok a lacných sľubov a robí im s nadšením otroka až štetku - a ešte si to zúrivo obhajuje, ako sa im darí. Tí ľudia sú fakt kreteni a nemajú trocha sebaúcty, to nech sa na mňa nik nehnevá, že hovorím otvorenú pravdu.

Buheh

"Bohatosť či chudoba je závislá na tom, kto a ako ju meria. Naprklad je isté, že Východná Európa bola vždy v histórii veľmi chudobná čo sa týka vlastnenia čínskych peňazí - skoro nikdy žiadne nemala. Ale Čínania ich vždy mali hromadu, boli bohatí.
Ak niekomu tento ironický príklad s Čínaňmi pripadá ako absurdný vtip, nech sa zamyslí, či podobný nerobí aj s posranými americkými sračkami zvanými dolár. A komu patrí Euro a vôbec súčasný systém, kde sa stanovujú jeho pravidlá? V Bratislave veru nie. A ach, aká náhoda, zas ten, kto stanovuje pravidlá, je bohatý a zvyšok, vrátane pekného príkladu z nedávna, Grécka, je chudobný."
Dokonca ani ja sám by som to oveľa lepšie nenapísal. Navrhujem dať do zbierky citátov.

sandro

No neviem, prave som par ''zapadniarom'' zhodil zo stola mesacnu pracu a prikazal im to prerobit Nepisem to preto, ze sa chcem pochvalit, ved sa realne nepozname.
Len si myslim, ze video je hlupost. Je to o nas samotnych. Slovania a specialne Slovaci sa musia spamatat a ujasnit si, co vlastne chcu. A ja mam ten pocit, ze my chceme byt ti ''dole'' za cenu toho, ze bude klud, ''no stress'' a co do ust. Ale ak chce niekto viac, tak sa treba o to pricinit a najma si verit. Je npr. uz akymsi pravidlom, ze v kazdej vacsej korporacii na Slovensku je regionalnym sefom Cech.
Zazil som v praci aj jednu Francuzku, ktora pri zisteni odkial pochadzam doslova ohrnula nos. Ako keby zanuchala nieco odporne. A dnes je rada, ked ju Slovak pochvali a potlapka po pleci za dobru pracu.
Myslim, ze nejde byt utiahnuty a zaroven sa stazovat, ze sa nad nas niekto vyvisuje. Treba im ukazat, ze my sme sikovnejsi(lebo moje skusenosti Husakovho decka hovoria, ze vacsinou sme).

Norman

Prirodzene, nič z externých textov a ešte viac videí, ktoré sa tu ocitne, nie je nejakým presným vyjadrením našich myšlienok, a nie to ešte nás všetkých.

Ale nech nad tým akokoľvek rozmýšlam, to, čo si napísal ty, sa principiálne nelíši od toho, čo je povedané vo videu. Akoby ste popisovali tú istú realitu - len ste, ty a autor, každý v tej mozaike na trocha inom mieste.

Rudo
frooyo

letmo som prebehol diskusiu, vidim ,ze ste sa jednej veci prilis nedotkli aj ked Norman naznacil nieco v suvislosti s protestantskou moralkou
Zjednodusene bohaty sever vs chudobny juch. Resp. protestanstke krajiny vs katolicke. Co sa tyka ekonomie, tak katolici nemali nejaky pevny ekononicky program. Oni boli skor ti co pili vino a spievali si a tam ti protestanti boli ti s tou drezurou )

Weber vysvetluje vznik kapitalizmu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Protestantsk%C3%A1_etika_a_duch_kapitalismu

Norman

Musím dodať, že aj keď som to sem dal ako zaujímavý text, predsa len musím povedať, že ten prednes textu je niečo hrozné. To tá osoba nevie ani prečítať jedným dychom jednú vetu? Záver som si chcel či musel vypočuť viackrát, ale je to utrpenie, dokonalá hrôza, negramotnosť a tupota, paródia či dehonestácia tej slovanskej veci, o ktorej číta.
Nech to zoberie ako dobrú radu, ak dokáže.

Náhodný okoloidúci

Jurečka síce nie je profesionálny školený rečník, ale nie je to katastrofa, zažil som naživo aj oveľa horšie prednesy - ako keď mladá slečna za každým jedným slovom vydala zvuk EEEEEEEEEEEEEE. A to doslova. Hrôza hrôzovatá. Viac ako jeho prednes mi prekáža ten patetický záver, možno sa to dalo vyjadriť inak.

A ešte troška kritiky slovanských stránok. Kedysi bola jedna stránka Slavic Unity. Už len z princípu, čo je to za debilizmus dávať slovanskej stránke názov v ostrovnej kreolčine??? Ďalší debilizmus bol, že sa tam tiež do diskusného fóra prispievalo zásadne v ostrovnej kreolčine - vraj aby všetci rozumeli, vrátane ne-Slovanov. A pritom správne by to malo byť tak, že každý Slovan tam píše vo svojom rodnom jazyku a ak nerozumie niečomu v inom slovanskom jazyku, predsa len sú rozdiely medzi slovanskými jazykmi, tak sa naučí alebo sa opýta. A ne-Slovan sa naučí.
Slavic Unity bola už dávno zrušená, ale našiel som toto: https://www.slavorum.org/forum/

Katastrofálny je občas aj pravopis našich slovenských slovanských národovcov. V prvom páde množného čísla mužského rodu zásadne "ktorý" miesto "ktorí", "biely" miesto "bieli", o iných pravopisných chybách ani nehovoriac. Chúďa slovenčina, dostáva od vlastencov zabrať.
A určite sa by toho našlo aj viac, ale toho sú najkrikľavejšie veci.

Norman

V ľuďoch sa skrýva viac, ako sami vedia a špeciál Slovania sa uspokoja s podpriemerom, lebo si myslia, že to je ich cesta. Samozrejme, to je omyl.
Jurečka je celý patetický, záver (aj celok) bol povedzme v pohode ako text, ale predčítanie z toho urobilo prázdnu smiešnu výzvu.

Len ešte ku gramatike - mali by to vedieť, ale na druhej strane je ešte viac vinný Martin Hatala, ktorý takto zdeformoval slovenskú gramatiku a vytvoril z nej doslovne hatlaninu. To spomínam opakovane, ale keď sme už tak kritickí, dodal by som, že je to veľmi závažné. Podľa mňa deformácie v jazyku, gramatike ako aj deformovaná (slovná) slovenská kultúra sú hlavná príčina, prečo sa sami Slováci nedokážu stotožniť so svojou identitou. A rovnako je to dôvod, prečo uvažujú a vyjadrujú sa ako hlupáci. V dnešnej slovenčine, jej frazeológii a "literárnom" pozadí to proste lepšie ani moc nejde.
Slovenská (jazyková) kultúra proste v sebe nesie záťaž minulých omylov, záťaž submisivity a komplexu menejcennosti.

A teda jeden závažný dôvod, prečo ju decká nemajú radi, je aj to, že namiesto toho, aby jazyková kultúra rozvíjala ich prirodzenosť, sprotivuje sa im nezmyselným ypsilonom a inou hatlaninou. Je im preto odporná. To, čo im je ponúkané v škole ako ich rodný jazyk, je im zákonite odporné a nevedia s tým pracovať. Nie je to síce jedinečný úkaz, podobný problém nastal aj v iných kultúrach, ale poviem tak: Slovákom zväzuje ruky a mozog ich vlastný jazykový rámec. Pravopis, frazeológia, prednes - to všetko potrebuje dozrieť a na Slovensku to nemalo čas a priestor a podmienky, nie v "modernej beletrii", určite nie v takzvanej "poézii", a už vôbec nie v tých rôznych "jazykovedných ústavoch". A nemohlo to dozrieť ani kvôli tlaku maďarčiny, nemčiny, češtiny, ruštiny a teraz zdegenerovanej pidgin angličtiny. Vedeli to samozrejme klasici v 19. storočí, ale doteraz to ani zďaleka nedozrelo, skôr naopak, zamrzlo.

Ále, vždy odbočím od témy a načriem do niečoho, čo tu nevyriešime, ba ani nevysvetlíme, lebo to je zhovadilosť stará celých tých vyše sto rokov.

Norman
Aby som podporil tvoj názor, Okoloidúci, čo mi práve padlo na monitor (nebudem hovoriť, na akom webe, lebo ten web je sám o sebe fajn) --- Presne tak. Je to zastupna tema. Brusel aj tak nic riesit nebude. Nebude to riesit aby to nezmedializoval, aby sa aj zapadoeuropsky zakaznik nezacal zaujimat o to co konzumuje. Lebo to by poskodilo nadnarodne firmy. Problem je ze slovak zje uplne hocico. Rozdielnu kvalitu vyriesime len spotrebitelskym povedomym a tlakom zakaznikov. Tu by mala smerovat snaha statu.  --- Pravopis "spotrebitelskym povedomym" považujem aj ja za dosť čudný.   Ale dôležitejší príklad je tá akoby nepodstatná vetička na dokreslenie atmosféry, alebo ako myslená: "slovak zje uplne hocico". Za prvé to hrubé zovšeobecnenie, že zje hocičo, čo určite nikdy nie je pravda, za druhé ten subjekt "slovák" (preskočím malé písmeno, pretože sám občas píšem národy zámerne s malým vrámci presadzovania zmien pravopisu ) - ale prečo na označenie našich spotrebiteľov musel použiť úplne absolútny názov celého národa? A last not least národovca "slovak zje uplne hocico" je v texte úplne ako vyjadrenie: "slovák je pes". Ten jeho text nie je ukážka zlého zámeru nejakého zlomyselného žida, to je ukážka národovca, ktorý to azda myslí dobre - a o to je to hroznejšie. Takto sa Slováci vyjadrujú sami o sebe. Nie je to ľahko popísať, ale podľa mňa je to ukážka absolútnej hlúposti čo sa týka vyjadrovania, čo sa týka zmyslu pre tón a zmyslu pre povedané. Proste tá reálna neúcta voči etniku, ktoré označil za  "slovak", to je proste hrozné. Ono takáto moja kritika národovcov nepomôže spoločenskému vývoju, nepomôže veci alternatívy, naopak, ak by jej bolo viac, len by to zhoršovala. Ale výnimočne to sem dávam ako ukážku, ako hľboko sú problémy v slovenskej kultúre. Upozorňujem, ja nehovorím, že najprv treba zlepšiť vylepšiť  kultúru a potom si politicky vyriešime situáciu - tak by to nikdy nefungovalo a to by sme sa načakali. Ja teraz výnimočne hovorím a ukazujem, prečo sa veci tak serú a vlečú. Slovenská kultúra, tá naozajstná, podstatná, je proste naozaj v sračkách. Bývalé "inteligencie", hlavne bratislavskí malomeštiaci, umelci a podobne, proste absolútne zlyhali. Proste to treba zobrať na vedomie a tí, čo priam napriek tomu majú inteligenciu a silu, tí majú skúsiť pohnúť veci bez čakania a dúfania pomoci od širokých vrstiev tamtých popletencov, ak to teda pôjde ... - a ak teda nepôjde, tak teda nie. No ale to už som zas moc akosi odbočil.
Náhodný okoloidúci

Ja osobne si nemyslím, že problém je slovenčina a jej súčasná gramatika, ako výsledok minulej reformy. Ale celé generácie sme vedení k malosti, k uctievaniu cudzích miesto vlastných, k pozeraniu sa na svet a hlavne na naše dejiny cudzími očami. Chýba nám vlastenecká výchova a v rámci nej aj úcta k vlastnému jazyku. Moja babka mala na vysvedčení z meštianky písaný nie slovenský jazyk, ale československý. Toto je súčasť problému. Vymyslený a nikdy neexistujúci československý jazyk, tlak českého prostredia a snaha pohltiť slovenský národ.

Bola zmienka o i / y, čiže mäkkom i a ypsilone.
To by som ja ponechal tak ako to je, lebo to má logiku a práve i / y určuje význam slova.
biť - byť
viť - vyť
vír - výr
riť - ryť
Nehovoriac o tom, že to je dedičstvo z dávnej slovanskej minulosti, kedy aj zvuky zapisované
odlišnými písmenami i / y boli odlišné, také, ako si ich až doteraz zachovali ruština (и/ы) alebo poľština. Alebo sa budeme naopak snažiť o to, aby písomný prejav v najvyššej možnej miere zachytával súčasný jazyk aj s jeho deformáciami? Ja osobne dávam prednosť súčasnému mierne konzervatívnemu pravopisu. Občas navrhovaná reforma spočívajúca v odstránení ypsilonu zo slovenčiny by podľa mňa bola cestou k úpadku a ďalšej degenerácii. Čo by nasledovalo? Makcene a dlzne? Výsledkom by bol podobný úpadok, aký sledujeme v celom školstve - keď sa učebné osnovy prispôsobujú neslovenským hnedoidom z osád len preto, aby vôbec boli schopní preliezť z ročníka do ročníka a neboli akože dyzgrymynovaní. Veď pri takomto postupe by sme čoskoro mali na univerzitách štátnice z malej násobilky. Toto potrebujeme?

Keby som mal tú moc, postupoval by som opačne - vrátil tvrdosť niekdajších učebných osnov, vďaka ktorým sa naši ľudia dokázali presadiť aj v zahraničí. Aj za cenu toho, že polovica dnešných deciek by prepadla a opakovala ročník. Aj tak máme priveľa "vysokých škôl" a "univerzít", hlavne kadejaké politológie a genderové bludy a právnici, čo dedina, to "univerzita", a chýbajú nám technické kádre a poľnohospodári. Aby nevznikol mylný dojem - ak sa našinci dokážu presadiť vonku aj pri súčasnej úrovni nášho školstva, je to výsledok úpadku a debilizácie aj vonku, v zahraničí. Veď prečo vedci bijú na poplach, že naše decká v medzinárodných porovnávaniach majú také zlé výsledky a valcujú ich Aziati? Ak sú také šikovné, že zvládnu ťukanie do smartfónu skôr ako chôdzu po vlastných, tak zvládnu aj súčasnú slovenskú gramatiku.

Kedysi sa hovorilo, že náš školský systém je najlepší na svete. Kritici oponovali otázkou, že prečo ho teda nikto v zahraničí neprevzal, ak bol taký dobrý. Teraz je odpoveď jasná - zahraničie nepotrebovalo kvalitný školský systém, ale debilizujúci školský systém.

A nie, nerozohnil som sa :)

Buheh

Slovenčina je krásna a dokonalá. To myslím úplne vážne, bez irónie. Vlastne, dokonalá celkom nie, lebo je cielene i neúmyselne nivočená škodcami i hlupákmi. Ale problém určite nie je v nej.

Mäkčene a dĺžne mi neberte... A pre tých, ktorí si myslia, že bez mäkčeňov a dĺžňov to bude lepšie, tu mám text jednej esemesky, ktorú mi onehdá ktosi poslal:

BABKA SA V NOCI ZOBUDILA NA NEJAKE PISKOTY A SUCHOTY. Z PISKOTOV UROBILA PISKOTOVU ROLADU, ALE NA SUCHOTY UMRELA.

Norman

len keby ju nedeformovali pravidlá pravopisu ale aj užívateľská prax, že? A škoda, že pred 50 rokmi bola doveľkej miery iná a že aj dnes vlastne nárečia sa vyvíjajú po svojom, lebo odmietajú jej nezmyselnosti.

Ale aj tak by ma zaujímalo, na čom bazíruje tvoje tvrdenie o dokonalosti? Na pocite, či na čom? Prečo si si istý, že problem nie je v slovenčine, v jej výučbe, vo výučbe literatúry a hlavne vo výučbe jej používania, písania a hovorenia? Pretože Slováci sú preslávení bystrí rečníci? Nie, slovenské deti dosahovali či dosahujú úspechy v rôznych oboroch, od matematiky až po čojaviem chémiu, ale je známe, že Slováci sú chuchmaví a neschopní sa vyjdariť. Vidno to konieckoncov každý deň aj v TV.

Buheh

bazíruje na pocite, presne tak. A podľa čoho iného Ty hodnotíš krásu a dokonalosť?

Je to nástroj, ktorý niekto vie používať a niekto menej. Dajú sa ním vyjadriť úžasné veci. Aj iné jazyky to dokážu, ale každý je predsa len iný a dáva posolstvu iný odtieň.

Že na Slovensku nemáme preslávených rečníkov, to je kritérium asi podľa takej logiky ako že keďže tu nemáme najvyššiu vežu na svete, tak asi nevieme vyrobiť kvalitné tehly.

A že televízne kanály kanalizujúce mediálne splašky tunajšiemu ľudu sú plné idiotov otázneho etnického pôvodu, za to slovenčina naozaj nemôže.

Ľubov

Obaja to vieme,Bu,že Norman je na Y v slovenčine citlivý.

Prečo je to tak,neviem,zrejme má aj on isté nedostatky:).
Ten fenomén,ako je bezprecentne uprednostňovaná angličtina v každodennom živote ,nápisy na tričkách pre trojmesačné dieťa od slovenského výrobcu,to ma napĺňa opovrhnutím.Ale nie k slovenčine,ani k angličtine.
Y hej,je to určite stádovitosť,je to ako velkopansky zdvihnutý malíček pri pití kávy.Majú ho aj v magyarčine požehnane,tak sa nečudujme.
Raz,keď budeme vedieť prečítať nápis na velestúrskej skale,možno zmizne aj Y zo slovenčiny.Možno,raz,niekedy.Niekedi.

Norman

Ja nie som na to citlivý, to vy ste citliví keď niekto povie, že král je nahý a bolo by najjednoduchšie to zrušiť jazykovou reformou, ako sa už zrušili iné podobné blbosti.
Nechcem sa mýliť, ale nie tak dávno sa písalo:
"chlapi hovorili" v opozite ku "ženy hovorily" - také niečo.
A výborné je aj množné čislo pre slovo "pes", to je výkvet hatlaniny, obojaké y ako v známej vete "... oba víýri zmizli"
Ale to všetko je len základ nelogičnosti a hlúposti, toho, že najlepšie roky mladých sa nielen zabíjajú, ale sa v nich naopak doslovne pestuje negatívny postoj k jazyku a pochybnosti o racionalite slovného vyjadrenia.

S Y osobne som nikdy nemal problém, ani so školnou slovenčinou, - ak, tak naozaj odmietam písať zbytočné mäkčenie, odmietam zbytočný nezmysel "ä", lebo ten NIE je v mojom jazyku, ani najmenej, je to kravina napodobňovačov, odmietam grafém "ô" ako úplne zbytočný, absolútny nezmysel, rovnako ako rozdieľ medzi l a ľ. Jazyku a pravopisu treba nechať určitú voľnosť ... ale to by zas bola téma, kde by som musel začať vysvetľovať od začiatku.
Nie je to len o tomto - ale toto všetko uberá slovenskému národu na schopnostiach.

Ale no čo, tak nech si robí svoje ypsilänôčky, nech si štrikuje a robí krajky - medzičasom ho okolité národy zožerú a ani si to nevšimne.

Norman

A kto ti, Buhehe, povedal, že hovoríme o kráse a dokonalosti, keď sa ma na to pýtaš? Veď celý čas hovoríme o jazyku a kultúre s tým spojenej a nesnažíme sa hovoriť o pocitoch, ktoré sem ty podstrčas lacnou slovnou hračkou.
Keď budeme hovoriť o stavbe mostov, tiež prídeš s pocitmi, krásami a dokonalosťami, alebo s praktičnosťou a pevnosťou? Pripomináš mi Šebeja, ktorý v debate o sociálnych dopadoch revolúcie zrazu začal rozprávať o biblii s prázdnym protiúderom "A poznáte niečo lepšie napísané, ako biblia?" - čo bolo síce mimo tému, ale ľudia na ulici mu prekvapení nemali odvahu oponovať a kritizovať bibliu. Ale ja poznám mnoho veci lepších ako biblia a rovnako mnoho veci lepších ako "pocity". U mňa to slovo nie je argument, ja podľa pocitov veci zásadne nehodnotím, ani rodnú reč, keď sa začne argumentovať pocitmi, je to koniec rozumu a dobrej vôle druhej strany.

Rovnako nefér demagogické je to podsúvané tvrdenie, že je reč o "preslávených rečníkoch". Nik predsa nehovorí o "preslávených", veď v tom nejestvuje šport, každý vie, že problém je všeobecná plošná neschopnosť sa vyjadriť, plynulo a logicky hovoriť. A že je to o neschopnosti viesť dialóg, normálne argumentovať - pretože u nás to v tomto smere prinajlepšom skončí na zopár trápnych demagogických trikoch, aké si aj ty použil.

TV robi v správach rozhovory s rôznymi ľuďmi. A nie sú to žiadne pochybné etnické pôvody, ale "vzdelaní ľudia". Ale samozrejme, bežný život kdekoľvek je tiež zdrojom skúseností - ale v ňom sa väčšina populácie ani nesnaží niečo povedať, okrem holých viet a citosloviec, takže tie média predsa len sú lepší zdroj.

Jazyk a veci okolo neho môžu za veľa vecí, za väčšinu toho, čo sa týka mentálneho základu a racionality. Je to tak vo všetkých národoch sveta a mnohé trpia tak, ako Slovensko - ale niektoré iné sa tomu seriózne venovali a pestovali si kultúru jazyka naozaj (nie len zabíjaním času mládeže príbehmi ako Rysavá jalovica či Ťapákovci). Ale venovali sa aj aj jazykovým reformám pravopisu, aj slovnej zásobe a hlavne kultivácii reálneho úzusu jazyka, a to výrazným spôsobom.

Ale viem, že ľudia na tieto jazykové témy nereagujú dobre. Okrem iného aj preto, lebo sú zo školy už preťažení "učením sa slovenčiny", jazyk je v ich očiach niečo, čo horkoťažko zvládli, diktáty, niečo úplne neužitočné, nepochopený vetný rozbor, blbá poézia, číre šikanovanie - a preto ľudia nechcú počuť že by sa teraz v dospelosti mali naučiť ešte niečo o jazyku, spôsobuje to v nich hrôzu čo len trocha si priznať, že to, čo sa tak namáhavo a nedôstojne učili na hodinách svojho jazyka, je vlastne bezcenné, že sú jazykoví analfabeti. Nabiflovali sa Ypsilony, a tak chcú, nech aj nasledujúca generácia trpí rovnako.
Je to nepopulárne, nie je možné tym pohnúť - ale tam sú korene mnohých spoločenských problémov (hovorili a chápali to všetci klasici aj 19. storočia, len sa dnes všetci uspokojili, že to bola téma vtedy, že dnes to už nie je potrebné, lebo veď máme "vlastný jazyk". Ale to je fatálny omyl, zvlášť pre malý nový národ, ako je Slovensko).

Zaujímavé je aj to, že Slováci naozaj lepšie znášajú, ak im niekto nadáva, že sú genetickí idioti, tomu aj veria, neprotestujú, nebránia sa a neurážajú, - ale keď počujú, že ich základná kultúra má slabosti a nie je zdravo pestovaná, tak to sa bránia zubami nechtami, že nie, že všetko je dokonale v poriadku.

Ľubov

A čo iné jazyky,vyvíjali sa iba prirodzene,alebo majú za sebou tiež kopec umelých zásahov?
Pekne sa falšovalo všade,taká je pravda.A zas len my si máme sypať popol na hlavu?
Nie,ostaneš so svojim názorom zrejme sám.No,proste v menšine.

Norman

Nejde o moralizovanie, ide o to, že kodifikovaná slovenčina má krátku históriu. Sama o sebe bola závažný zásah do prirodzených dialektov, zásah vykonaný v podstate amatérmi, pričom len niektorí mali naozaj ušľachtilé úmysly a talent.
Opakujem - kodifikovaná (spisovná) slovenčina je bezpochyby nový jazyk. Priam náhodne sformovaný do súčasnej podoby z niektorých nárečí (tie zneli ešte aj štúrovcom moc ľudovo, surovo, tak ich upravovali...čím to hatlaninovali). Každý jazyk potrebuje, aby sa mu ľudia a deti venovali čo najviac bez umelých zábran, bez odvádzania pozornosti na ypsilony, a bez ZNECHUCOVANIA , ale takýto nový jazyk, bez písanej tradície, ešte viac.

Ale, hovorím, aj keď som čo sa týka iných oblastí, hlavne politiky, veriaci na možné rýchle zmeny, v tejto oblasti som skeptický čo sa týka možnosti rýchleho zlepšenia. Niet pochopenia ani motivácie.

Iné národy prirodzene mali a majú podobné problémy. Uvedom si ale, koľko a ako dlho sa venovali tejto téme vo všetkých veľkých národoch - Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Anglicko. A ako dlho to dolaďovali aj v praxi. Angličtinu ja, ako už vieš, označujem za umelý jazyk, ktorý na upravenom saskom základe nabral výrazy z Latinčiny a Francúzštiny. Doľadiď jazyk je aj vec času, vývinu, literatúry ... nie je to maličkosť. A samozrejme, mnohé národy sveta majú rovnaké problémy a sú na tom ešte horšie ... aby nie je dobré obzerať sa po zlých, treba sa zamyslieť ako to robia dobrí.

To nie je o tom, že sme my nejako vinní a neschopní - proste ten nástroj, ktorý máme v rukách, nie je pevný, ale je z hliny. A bola by to len vec teórie, o ktorej by sme sa mohli prieť, ak by nebolo VŠADE okolo vidno toľko výrazovej neschopnosti, toľko koktania a blabotani a- lebo to ľudia neveria svojmu jazyku, neveria, že sa v ňom vyznajú - a nevyznajú sa, boja s v ňom niečo povedať.

No ja viem, takáto kritika nie je téma pre nacionalistický server, zvlášť keď nevidno pomoc, ale keď akosi na to prišla reč ( v súvislosti s hroznou dikciou Jurečku...) ... prečo si nepovedať pravdu. Radšej poznať svoj problém, aj keď sa nedá zmeniť, ako ho hľadať tam, kde nie je.

Samozrejme, aj ja poznám príbeh Hviezdoslava, jak mu hovorili, že jeho reč je zlá ... ale na básničky a poetiku je dobrý jazyk v akomkoľvek stave, ba práve čím horší neopravený a nedefinovaný stav, tým lepšie pre poetiku. KTO ale dnes číta jeho veršovania o Hájnikovej žene? Nik. Romantika ne je všetko, nie je ani základ. Romantiku si pestujú ľudia aj v umelej klingončine či šušlavom esperante - žiaden problém, ale to je tak všetko.

Ale teda aspoň tá úľava, že nie, nie je to problém len slovenčiny. Je to aj problém iných, napríkla poľštiny a ja neviem ktorých ešte štín.
A pripomeniem, aby sa nám to nezvrhlo, nejde ani zďaleka len o pravopis, ale o úzus a jazykovú kultúru, frazeológiu a podobne. Ale tieto veci sú bohužiaľ dnes zas len chápané ako schopnosť držať sa akéhosi zabehaného kostnatého formalizmu, ale naopak, umožniť, aby ten strom znova žil. Lebo odumiera.

Ľubov

Mám ju rada,som na ňu háklivá.Ale čiastočne rozumiem,o čo ide.
Dobre,skúsme explicitne: Kde je vôľa,tam je cesta.
Gde je vuola,tam je cesta.

Tak toto je naozaj čiste o zvyku.Čítala som záznamy z vyšetrovania bosorky v meste Krupina,rok 1741,pár slov,foneticky:

Inkvizítor:Jak ta zovu?
Obvinaná: Katariena
:Ty si Kralouskyho žene vlasy odrezala?
:Veru som neodrezala,dokonca som neodrezala,tak mi pan boh pomahaj.Neodrezala som. Následne je súdne nariadené mučenie.Prekvapilo ma,aké malé zmeny vo fonetickom znení jazyka.Akurát,že toto sú úradné papiere,posielali sa aj do Viedne.Prirodzene,preložené.Slovenčina žila svoj život tu,doma.

Norman

Jazyka je nástroj aj problém, s ktorým človek bojuje už najmenej 50 000 rokov.
To je to, čo ťa zaujíma - nie len slovenčina sama o sebe, ktorá je len jedna verzia tejto témy.

Kolodej

Ja si myslím, že úplne najhlavnejším naším snažením čo sa týka jazyka, by malo byť odstránenie patvaru Slovák a nahradiť ho gramaticky správnym a spisovným - Sloven.
Lebo koreň slova je Sloven-sko, Sloven-ka, rovnako ako Maďar, Maďar-sko, Maďar-ka, Nemec, Nemec-ko, Nem-ka ... atď. Toto nám muselo urobiť strašné hovado čo toto presadilo.

Norman

Aj toto je jeden z návrhov, ktorý sa (aj mne) zdal kedysi nepodstatný, ale dnes som plne za.

Okrem argumentov Kolodeja sa prikláňam k názoru, že s koncoukou SlovAK to bol urážlivý tvar a dodnes to znie akosi vulgárne - a OVPLYVNUJE to mentalitu Slovenov (nielen chlapov).

A ešte dodám, že upraviť si názov vlastného etnika sa stávalo v modernej histórii veľa krát, nie je to nič neobvyklé, zvlásť keď daný národ má akú takú politickú nezávislosť ešte len pár desaťročí. Nech si nás češi volajú ako chcú, aj my voláme dojčákov nemec, ale my by sme sa mali volať Sloven a formu "slovak" označiť za nespisovnú, vulgárnu (ako bolo označené meno "cigáň" pre "romov")

Sloven, Slovenka, slovenský, Slovensko.

Trnavák, lipták, myjavák, slovák - slangové zastaralé výrazy.

Slovakia, Slowakei - ich vec, to im my nemôžeme diktovať, ani to nepotrebujeme meniť ale ani nás ich názvy pre nás nezaujímajú - my si svoje môžeme upraviť podľa našich najlepších znalostí.

Náhodný okoloidúci

V minulosti sa viacerým národom zmenilo pomenovanie.
Nielen
Sloven (Slovenin) - Slovák,
ale aj
Moravan - Moravák
Poľan - Poliak
Rusín - Rusnák

Ale myslím, že slimák bol stále slimák, nikdy nebol slimin ani slimen ani sliman :D

Norman

myslím, že Slov-ák je čechizmus.
Zámerný deformačný privlastňujúci si čechizmus.
A mať čechizmus vo vlastnom názve je naozaj úbohosť a hanba :-(

Náhodný okoloidúci

Čiastočne súhlasím, niektoré veci, ktoré sa preberajú v školách na slovenčine, pokladám za zbytočné, a to je Tebou zmienený rozbor vety a tiež napríklad rôzne druhy veršov. Takého veci majú zmysel na VŠ filologického smeru, prípadne možno ešte na gymnáziu, inde nie. Čo sa týka literatúry, tak tá verne kopíruje propagandu aktuálneho režimu. A ak je zlý učiteľ, dokáže predmet znechutiť, zatiaľ čo dobrý učiteľ dokáže zaujať a strhnúť.

Ale na "ô" mi nesiahaj, ja sa vždy vytešujem ako malé decko na Vianoce, keď počujem, ako ho Čosi nevedia vysloviť :D

A ešte čo sa týka rečníckych schopností, možno by sa našla korelácia medzi používaním počítačov a mobilov ako základu súčasnej komunikácie a rečníckou neschopnosťou.

Norman

ale musím len upresniť svoj asi zle vyjadrený názor, že naopak, rozbor vety považujem za dôležitý. Pretože ten rozbor je viac o samom pochopení obsahu ... ale to je len príklad, teraz tu nie je podstatné. Ale v podstate hovorím, že je práve treba, aby sa veci o jazyku učili viac, nie hlúposti ale faktické veci - a nie naopak ich odstrkovať ďalej až na strednú alebo nikdy. Len aby sme sa chápali.

Nuž, zato s vôkaňom ti dávam za pravdu - to je naozaj len na hranie:-) Taká kudrlinka.

Náhodný okoloidúci

To je môj osobný názor, myslím si, že pre pochopenie obsahu textu a správny pravopis rozbor vety na podmet, prísudok, predmet a iné vetné členy nie je podstatný.
A na vôkáň mi nesiahaj!!! :D Pučím sa, keď počujem, ako sa Čehúňy márne pokúšajú vysloviť ô, prípadne aj ia, ie, iu :D To nezvládne ani Řehoř Řeřichář :D

Norman

Ja viem že to je len taká skratka, "pochopenie obsahu", no o to práve ide, že jazyk je viac, než len pochopenie obsahu, je to brána do efektívneho a krásneho myslenia.
A na to práve nemajú žiaci čas, lebo sa venujú ypsilonom a iným psom.

Keb som mohol zrušiť kvokáň, tak by som ti ho nechal, nech aj my máme úplne zbytočnú chujovinu, ako napríklad veža v pise a podobne. No ale tak vlastne zrejme uvažoval aj ten hatala, čo si z vás urobil absurdnú srandu a zaviedol kvokáň do pravidiel pravopisu. Hm, ešte dobre že nyvymyslel aj kotkodák, kikiríkač, chrochtáč, chuchňáč a iné nové znaky.

Ľubov

https://refresher.sk/44016-6-typickych-veci-pre-Slovensko-Nechyba-Krivan...

ešte k včerajšej debate malá pozornosť.Okoloidúci,tričko dáme sa kupuje o číslo menšie,vokáň sa potom lepšie číta ...)

Kolodej

kde na to chodíš :)
Ja prispejem svojim - opäť - zopakujem - nie je to štatistika, vlastná skúenosť. Mám priateľov po všetkých slovanských krajinách. Ako dieťa a puberťák som stihol ešte obehať posledné socialistické výmenné tábory - a akosi tie priateľstvá vydržali doteraz a medzitým pribudli ďalší. Podľa vyjadrení Poliakov, Srbov, Chorvátov, Čechov - zhodli sa v - mäkko, pekne, staro.
Ale s názorom na jazykovedcov sa zhodnem. Kto vie koľko "imitátorov" bolo medzi nimi. Treba si všímať typológiu tých našich dejateľov.

Norman

Nemyslel som nejaké zvuky slovenčiny, ale neschopnosť Slovákov sa plynulo a šarmantne vyjadriť hlasom. Chuchňanie, koktanie, ékanie ...
A samozrejme, hovorím hlavne o formálnom sa vyjadrení. Ak to má byť len tak medzi sebou, dokážu ľudia rozprávať bez rozpakov. Akonáhle ale sa majú vyjadriť čo len trocha oficiálne, hneď sa u takmer u všetkých prejaví krč, prameniaci práve z obavy - "ako je to správne, ako nás to učili v tej škole, len aby som niečo nesprávne a nespisovne nepovedal...".

Je to ako v tom prípade o stej opici ... už ani nevedia, čoho sa boja, ale výsledky tyranie gramatiky a nedostatku iného jazykového vzdelania v základných školách sa prejavujú aj v dospelosti plnou silou. Nič sa na základke nenaučia na slovenčine, iba to, že jazyk je posvätné nebezpečné monštrum, ktorého sa treba báť.
(podobne zmrzačení sú aj v iných predmetoch, napríklad v matematike, ale tú tí ľudia teda nepoužívajú. Ich nevzdelanie či zmrzačenie v slovenčine je ale oveľa väčšia škoda, pre každého jedného z nich)

ps. Ak by sa ma nejaký napríklad Chorvát pýtal, ako znie jeho reč, tiež poviem: pekne, staro, mäkko alebo tvrdo, čo ti je milšie.
Ak by sa ma spýtal Rus, poviem mu to isté. Ak by sa ma spýtal Maďar, alebo aj Mongol, tiež mu poviem to isté. Čo mu mám iné povedať?

Kolodej

rozdiel je v tom "keby som sa opýtal" ... títo to zviedli na jazyk sami. Tak veľmi sa im páčil. Ja sa s nimi totiž rozprávam Slovensky. Po tých rokoch už vedia, že môžu rozumieť všetko ;)

Norman

držal v zobáku syr. A líška mu hovorí: tvoj hlas je taký krásny zamatový, zaspievaj.
Kráá.
:)

Kolodej

najchudobnejší :) toto môžme hrať dlho, ale posolstvo som odovzdal :D

Ľubov

tiež to tak beriem.
Vezmeme si späť svoje pravé meno, to už prebehne spoločne s ďalšími zmenami. Iste si zaregistroval,že z Ruska musí hupkom vypadnúť pár stoviek Američanov,do 1.septembra osoby,tuším od zajtra, 1.augusta musia vyprázdniť niektoré budovy.Tak ma zrazu napadol ten bratislavský plot ...a všeličo iné.

.

Norman

Tvrdenie, že i/y je výsledok histroicky odlišného znenia, je jeden pohľad na vec. Druhý a podľa mňa pravdivejší je ten, že je to zámerne vnesenie Y do jazyka, aby sme aj my mali pravopis, ktorý sa podobá iným západným. Ak sa nemýlim, tak Chorváti a Slovinci to tak nemajú a Y nepoužívajú.
Čiže, ja ani tak nehovorím o (zbytočnej) zložitosti a ťažkosti jazyka, ale akémusi takému odcudzeniu sa od prirodzenosti, ktoré je navyše úplne zbytočné.
Tiež si nemyslím, že kvôli gramatike klesá (vraj) úroveň školstva - ale obávam sa, že kvôli nemu sú Slováci nie teraz, ale už niekoľko generácie o zbytočne odcudzení vlastnému jazyku. Namiesto toho, aby ho chápali, mali tradi - tak sa im stáva predmetom šikanovania v mladosti. To deti pochopia a to si zapamätajú. Namiesto hrania sa s vlastnou rečou, získavania majstrovstva a presnosti v nej, schopnost vyjadrovať sa ako písomne, tak aj ústne, namiesto rétoriky a komunikácii, venujú sa vo svojich najlepších najdôležitejších rokoch umelému napodobňovanie niečoho ÚPLNE nezmyselného. Opakujem, to deti podvedomie pochopia a je im to odporné, znechucuje im to aj školu ako takú.

(samozrejme vieme, že historický pravopis majú aj veľké národy západu, ale je tu rozdiel: oni s tým majú problém čo sa týka zaťaže mladých, ale pre nich to nie je odcudzenie, ale naopak pritiahnutie mladých ku tradícii, ku tradícii, ktorú definujú ako svoju. Problémy sa týkajú hlavne cudzích slov, alebo nejakých skutočných historických posunov, ktoré majú svoje pravidlá. My sme si ale do jazyka vniesli nezmyselné nelogičnosti len preto, aby sme tam nejaké mali).

A i/y je len začiatok problémov, je to aj detenele s utajenými mäkčenmi - prečo vlastne? Ale čo je najhoršie, je to z toho plynúca nedôvera vo vlastný jazyk. Všetci títo kodifikátori vlastne nerozumeli naozaj teórii jazyka (vtedy v 19. storočí jazykovede, podľa dnešného pohľadu späť, vlastne aj oficiálne nik naozaj nerozumel), jednoducho prenášali prvky niekde zo západu a dúfali, že to nejako pobeží. A beží - ale ako auto poskladané z rôznych modelov.
A aj potom sa nesústredili na presnosť či flexibilnosť jazyka, ale skôr na to, aby mali to, čo majú iné národy: nejaké eposy, nejakú literatúru, narýchlo pozliepanú a hlúpu ale z každého rožka troška, samozrejme akúsi poéziu, umelú a nikomu nič nedávajúcu, všetko to NIKDY NEMAJUCE ČITATELOV. Všetko len napodobňujúce, umelé - ecce slovenský humanistický obor, doteraz takto živoriaci.

Samozrejme, škoda sa rozhorľovať, tieto veci je ťažko nejako dokázať ( v humanistických oboroch si proste aj tak každý jednoducho pláca svoje), ťažko to nejako zmeniť - ja len tvrdím, že tam, v "humenistickej slovenskej kultúre" je veľký zdroj tej slabosti, čo tento národ kvári aj v politike, v reálnej kultúre, v neschopnosti vystupovať, prečítať pár viet a podobne.
Nedávam návrhy, ako to odstrániť a ani ma to osobne (už) nezaujíma - ale tam sa to raz bude musieť spraviť, odvaliť ten nádor prvých nepodarených pokusov "romantického nacionalizmu" 19. až 20. storočia. Konieckoncov, história spisovnej slovenčiny je naozaj história neustálych reforiem - len ešte nemali prestať.
Pri tej kritike len zopakujem, že mne sa javí Štúr naozaj ako správny talentovaný až geniálny odborník a vizionár, ale pokrkvali to neskôr priemerné až podpriemerné iné osoby. Ale to tiež nie je dôležité, že kto. Proste tá konštrukcia nie je dobrá.

Norman

biť - byť
viť - vyť
vír - výr
riť - ryť

Problém rovnakého znenia slov sa neodstráni rozličným písaním.
A koľko je ešte podobných problémov, ktoré sa nám vrili do biťia?
A čo tak uznať, že je to všetko len otázka zviku?

Aman Againsttime

Aj tak máme priveľa "vysokých škôl" a "univerzít", hlavne kadejaké politológie a genderové bludy a právnici, čo dedina, to "univerzita", a chýbajú nám technické kádre a poľnohospodári.

Ono tie "genderové bludy" a podobné záležitosti v skutočnosti zase až tak veľa ľudí na Slovensku neštuduje. My máme v porovnaní so Západom menej absolventov humanitných smerov a viac technických. Problém je však v tom, že "technici" nám často utekajú na Západ. Asi by to chcelo povinnosť odpracovať si nejaké tie roky povinne na Slovensku.

A ešte k humanitných smerom. Trochu sa ich musím zastať. Je pravdou, že sa nedá s nimi až tak dobre uchytiť na trhu práce, resp. presnejšie povedané, je pri nich ťažšie nájsť si skutočne dobre platenú prácu v porovnaní s technickými odbormi. (V podstate i to je jeden z dôvodov, prečo ženy zarábajú menej, hoci majú vo väčšej miere vš titul. Ženy nie sú natoľko dobré v matematike, preferujú humanitné smery a potom prirodzene robia robotu, ktorá je slabšie platená. Ale to je naozaj len štatistika a normálna Gaussova krivka).

Napriek tomu sú dosť dobré z hľadiska akejsi "všeobecnej rozhľadenosti". Orientovať sa v oblastiach ako psychológia, filozofia, dejiny ideológií alebo i v takej výrokovej logike (áno, s tou sa stretnete takmer vždy i na humanitách) je moc fajn z hľadiska propagandy. Navyše nie je celkom pravdou, že humanita musí byť automaticky pre tých "sprostejších". Pokiaľ je škola dostatočne kvalitná, tak hlupák určite humanitu nevyštuduje. Na humanitách máte (v porovnaní s technikou) predovšetkým KOPEC čítania, na skúškach treba často vedieť i veci navyše, na ktoré sa opýtajú alebo to sformulovať podľa prednášok vyučujúcich a celkovo treba mať vyvinutý istý zmysel pre niektoré predmety. Ťažko sa mi to popisuje...jednoducho pointa je v tom, že to nemusí byť také jednoduché, ako si to niektorí predstavujú.

Ja by som teda humanitné smery odporučil pre tých najinteligentnejších z nás. Pokiaľ chce niekto pôsobiť v politike a/alebo ako ideologický propagandista, tak sú jednoznačne najvhodnejšie. Čiže treba to napísať inak: My potrebujeme viac politológov, právnikov, žurnalistov, sociológov, historikov, kultúrnych antropológov a pod. "našeho razenia". Dnes sú spoločenské vedy pod ťažkou ideologickou kontrolou nepriateľa a treba to zmeniť.

mirage

m

Rosemary

pocuvajte dobru muziku "1:24

https://www.youtube.com/watch?v=9vbeilE0UrQ

a teste sa z kazdeho pekneho dna. Ako dobre, ze su ludia , stale su tu, ktori pocuvaju tuto muzicku. V diskusii pisu, ze toto lieci rakovinu ...:o)

Led Zeppelin,,vdaka Boze za nich :o)

Ľubov

máš pravdu.Nikdy by som neverila,že metal (či ako sa to volá)je liečivý.Je.
Mám celkom vtipnú skúsenosť.Po nehode mi nebývalo dobre,raz som tak chodila po ulici a prišiel ten moment,že tma.Rýchlo do prvej kaviarne,čo je blízko,inštinkt mi hovoril. Bol to taký brloh,potetovaní muži,cigaretový dym,strašne hlučná hudba a ja, pani,čo si potrebuje dať pirulu pod jazyk.Zrazu som spozornela.Na velkej obrazovke spievala nejaká skupina a rozumela som,Iš bin,Iš bin.Bolo to ako zázrak.Tep sa normalizoval,pirule som hodila do tašky,objednala si kofolu.Ďakujem Ti,Ramštajn,takto sme sa stretli po prvý raz.Nedám odvtedy na "tvrdú" muziku dopustiť.Naozaj lieči.

Aman Againsttime

Určite lieči. U mňa však najlepšie v kombinácii s melanchóliou:https://www.youtube.com/watch?v=xD5No_JRrZw Veru, teším sa na jeseň. :-)
Gotika je moja parketa - a to naozaj už od raného detstva (môj prístup k svetu mi trochu pripomína Wednesday Adams: https://www.youtube.com/watch?v=ThEhmHCnxdM. Tiež len krútim hlavou nad všetkými tými vysmiatymi slniečkovými idiotmi. A rád sa mračím :-(.

Ľubov

Veru,teším sa na jeseň. Ja tiež,dúfam,že nevypadne z menu . Lebo len teplo stále,bez snehu, aké nechutné, levantínske. A bez nádherných smutných jesenných dní my škorpióni ani šťastní byť nemôžeme. Teda aspoň si myslím,že si škorpión,potenciál máš:)

Aman Againsttime

Nie som škorpión, ale typická panna - chladná a túžiaca po dokonalosti. Ale jeseň si trafila dobre. :-)

Náhodný okoloidúci

Čudujem sa, že v čase medziplanetárnych letov a projektovania kvantových počítačov ešte niekto verí na babylonské povery. A aj keby fungovali, všetko je inak, ako si doteraz veril.

http://www.pluska.sk/zaujimavosti/astrologicky-sok-pribudlo-trinaste-zna...

Je to mimo tému článku, ale nevadí. Rozšírime si duševné obzory.

Norman

(ja viem, je to tu už dávno, ale niečo ma zaujalo)

Astrolóia je bez kéhokoľvek žartu ťažko iracionálna.
Hviezdošialenstvo v čase vyspelej vedy - to je naozaj prekvapivé a až nepochopiteľné.

Ale uvažujme aj my logicky.
Máme teda dve metódy. Jedna je jasne iracionálna, nezmyselná. Druhá je vrcholne racionálna, na najlepšej možnej vedeckej úrovni.
Ľudia aplikujú obidve, čo je teda smutné, ale, ako vidno, výsledky sú v podstate rovnaké.

Vážna otázka pre racionalistov: O čom to svedčí? Čo to dokazuje?

Náhodný okoloidúci

Tvoje otázky na konci mi pripomenuli kamarátovho trojročného syna, ktorý tatka aj mamku terorizuje otázkou "Tato, a ty si myslíš, že čo?"

A máš šťastie, že som chorý a nemám chuť hádať sa :D

Norman

že aj tá racionálna metóda sa mýli.

Cháp ma a ver mi, naozaj nemá rád astrológiu. Ale asi práve preto vidím, že pohadzovanie s prázdnymi pojmami, ako to robí súčasná ... no neviem ako to nazvať, tá societa v bielych plášťoch a iných komických úboroch .... je práve TIEŽ ASTROLÓGIA. Veľa manipulovania s prázdnymi číslami, rôznymi bodmi a koreláciami, ale všetko výrazne mimo realitu.
Preto sú aj výsledky, aké nám odporúča súčaná "veda", rovnako blbé, ako nám odporúča astrológia a iné pavedy.
Či už sa to týka osobného života ľudí alebo spoločnosti. Veď vieš, nekonečný rast, zvyšovanie produktivity a ukazovatele od HDP po burzové indexy, rátanie miliárd rokov kozmu a poskoky do vesmíru a iné "víťazstva" ...ako si minule spomenul to správne varovanie - je to len nepochopený CARGO KULT.

Aj ja som bol chorý, všetci sme boli chorí, chrípka je sviňa, zvlášť táto, doktori zas nevedia povedať prečo, ale je to tak. Tak sa v kľude lieč.

Náhodný okoloidúci

Problém je v tom, že sa do vedy mieša ideológia a politické a mocenské záujmy. To vedu výrazne korumpuje a diskredituje.
A najhoršia paveda je ekonómia.

slaven1

Pozdravujem profesorský zbor :-*

Economica je v prvom rade ideológia, "to ako si povieme, že bude". Economica marxizmu-leninizmu tj. hospodárska teória predchádzajúceho režimu bola v tomto úprimnejšia. Tam priznávali, že hospodárska teória vychádza z ideológie.

Dnes sa to vôbec takto neučí, lebo by študenti rýchlo prekukli klamstvá, ktoré sa snaží profesorský zbor zasídliť do ich hláv.

Veď aká je ideológia economici hlavného prúcu? Neoliberalizmus, čiže chudobným brať, bohatým dávať.

Plus, Slovensko je krajina, ktorá sa po porážke východného bloku v Studnej vojne (1991) začlenila do "svetového kapitalizmu" ako jeho periféria takže u nás má neoliberalizmus ešte značne koloniálny nádych (80% priemyselnej výroby na našom území vlastní Západ preto také žobrácke platy).

Economica nie dokonca ani len naše slovo. Toľko k "pravde za týmto pojmom". Naše slovo je hospodárstvo.

Dnešná economická téoria má v prvom rade skrývať rabovanie národa úzkou skupinou ľudí.

http://www.martinus.sk/?uItem=220806

Náhodný okoloidúci

Nie je to náhoda, že terajší čínsky prezident si vybral na vyštudovanie ekonómie univerzitu v USA. Pochopil podstatu systému a vie, čomu sa treba vyhnúť.

Norman

Áno, za všetkým je ideológia, a pre tých, ktorým sa to zdá pritvrdý termín, nech si povedia "svetonázor" (ale to je ten istý pojem). Svetonázor ovplyvňuje každý postoj a názor človeka. A kto tvrdí, že nie, je najväčší chudák v tomto ohľade.

A áno, začína to "spoločenskými vedami", tou ekonomiou na prvom mieste. Tam začína tá deformácia postojov a vedeckých, racionálnych prístupov, ktoré sú dáavné pod kontrolu ideológie.. Lenže postupom času sa tá infekcia preliala aj do iných oblastí a dnes ideológia deformuje už všetky možné oblasti ľudského poznania a nehanbí sa skrývať za akúkoľvek autoritu (vrátane autority vedy ) - ergo, v tomto smere je to dnes už v podstate ako v stredoveku.

Norman

Výnimočne s tebou súhlasím, Slaven, že komunisti boli v tomto úprimnejší, a pravdivejší. Ideológia predchádza ekonómii a iným (spoločenským) vedám). Pravdivejšie je to aj preto, lebo je to výsledok ešte tvrdej vedy 19. storočia, teda nie je to poznatok či teória len nejakých socialistov, ale poznanie založené na snahe o objektívnu pravdu.
Komunisti boli vôbec priamejší, napriek dnešným kecom o ich "propagande", v skutočnosti bola zastarala a smiešna, nikdy nefungovala. Naopak, Západ je založený na "kryptokracii", čiže doslovne na klamaní populácie. To sa samozrejme vedelo už v roku 1989, žiaľ, nedalo sa to povedať širokej populácii a tá to akoby dodnes ani netuší. Západ je založený na klamstve, jeho "demokracia" je založená na falošnom nalákaní voličov a umelom pocite spolurozhodovania či slobody voľby (a preto si v ňom bahnia a ešte viac ho deformujú židia, lebo ich "náboženstvo" a spoločenská statégia je založená práve na klamaní a manipulovaní).

Komunisti sa toto pokúšali vylepšiť takzvaným "socializmom s ľudskou tvárou". Ak by sa im to podarilo, mohli tu klamať davy doteraz - pretože tento trend nebol nič iné, len socializmus klamúci naplno. Našťastie im to nevyšlo, lebo sa, ako to u podobných spolkov býva zvykom, pobili medzi sebou.

Buheh

či je lepšie stúpiť do mačacieho alebo psieho. Ale fakt, na ktorý by sme nemali zabúdať je, že socík kedysi vznikol ako pokus o svet lepší než ten, v ktorom vtedy žili, čiže v podstate ten istý prúser, v ktorom žijeme my dnes. Ja viem, poviete že to celé v skutočnosti bolo zorganizované inak – isteže. Ja ale mám na mysli tie milióny úprimných ľudí, ktorí rozhodne odmietli panstvo degenerovanej zločineckej elity a naozaj verili tomu, že sa im podarí vytvoriť niečo lepšie.

Dnes sme zase tam, kde boli naši dedovia či pradedovia pred sto rokmi. Neviem či sme na tom lepšie ako boli oni – my máme síce nejaké historické skúsenosti, ale aj oni mali veľmi zaujímavé historické skúsenosti, stačí sa začítať do dejín 19. storočia. Oni urobili zopár heroických pokusov zmeniť svet a skončilo to fatálnymi prúsermi s miliónmi mŕtvych. Ale niečo z ich úsilia predsa len malo zmysel a v nejakej podobe pretrvalo – som o tom presvedčený. Evolučná špirála sa síce zdanlivo vracia na rovnaké miesto, ale predsa len to nie je celkom rovnaké.

Sme na tom lepšie než naši dedovia či pradedovia? Planéta je dnes oveľa viac preľudnená, otrávená, degenerovaná. No ale aj dnešná moc je vo väčších stračkách než tá spred sto rokov. Dnes síce majú oveľa silnejší fízlovací a ovládací aparát, ale nemajú všemocného pánbožka, toho starého sa ovečky dnes už vôbec neboja. Majú mocné médiá, ibaže im verí čoraz menej ovečiek. Majú hypotékové páky, ale my zas máme internet. Aspoň zatiaľ.

Norman

Buhehe, moc by som si nerobil ilúzie - samozrejme, že každá ideológia chce čosi zleppšiť, ale žiadna v tom nijako nevyniká. Veď aj súčasná sa ide roztrhať, čo chce zlepšiť ľudské práva, slobodu, rovnosť.
A nevidel by som to tak bipolárne, ako ty, veď ako sám ďalej hovoríš, nie sme zas tam, kde sme boli pred sto rokmi. Nie sú dva svety, socík a kapitál. Je tam viac vlastností, viac možných kombinácií. A k tomu patrí: Ja som nechcel povedať, že jeden systém je absolútne lepší ako druhý, len som si istý, že konkrétny reálny socializmus bol riadne v koncoch. Kolaboval rýchlejšie, ako Západ - nech už sú dôvody akékoľvek. Proste každý systém, nech by bol akýkoľvek, skôr či neskôr skoroduje a zhnije.
Ten reálny socializmus bol výrazne v reálnych sračkách, to si dovolím tvrdiť. Z akých dôvodov, o tom by sme sa mohli dlho zhovárať, možno by sme sa zhodli, a jeden z nich bol to, že reálny socializmus nevedel klamať. Ale mňa predstava, že by sa naučil klamať a tie svoje sračky by proste preťahoval, mňa tá predstava teda určite nenadchýňa.

I keď... z určitého uhľa pohľadu sa vlastne práve to stalo.
Starý systém, ktorý naozaj väčšina ľudí v roku 1989 už nemala rada, ktorý im zavadzal na každom kroku, ktorý bol neschopný - bol odstránený a ľudia uverili, že majú niečo nové. V podstate sa vlastne ideologicky vrátil systém rokov 1968, systém s "ľudskou tvárou". Zahodil sa "socializmus", ale to je druhoradé, nič sa nezmenilo na tom , že ľudia zostali robiť za pár šupov v tých istých fabrikách, ako predtým, falošnou revolúciou sa systém len prestavil na intenzívnejšie a kvalitnejšie klamanie a získal od ľudí trpezlivosť, dal im falošnú nádej na 10 až 20 rokov, že sa veci "teraz už" plošne zlepšia. Ale, koľké prekvapenie, nezlepšili sa.

Ovšem rovnako márne a ešte viac hlúpe by bolo pokúšať sa isť zas naspäť k myšlienkam socializmu. Ja viem, že sú tu ľudia s tou myšlienkou sa pohrávajúci a nikoho nechcem urážať, ale to by už bolo naozaj ako krútenie sa psa za svojím chvostom v kruhu.
A pozor - nemá ani zmysel porovnávať určité výhody či kvality toho systému z rokov 1980 tych - dnes sa globálne podmienky zmenili, zhoršili, a dnes by naozaj podobný neschopný systém ako vtedajší systém tlstých pampalášov neprežil ani rok bez ťažkého úpadku. Súvisí to aj s geopolitikou - aj vtedajší systém ako tak prežíval vďaka ruským zdrojom, ktorých plýtvaním platil za svoju neschopnosť. Lenže dnes, práve my na Slovensku, sme bez veľkých zdrojov, bez nich sa my musíme ináč obracať. A my ich už ani nikdy lacné nebudeme mať, rusi nás už nepotrebujú, sami skolabovali ako prví.

Buheh

hovorím, ťažko povedať či je lepšie stúpiť do mačacieho alebo psieho.

Ľudstvo ako celok zatiaľ riešenie nenašlo a v situácii, keď je planéta katastrofálne preľudnená, a navyše naučená na nehorázne plytvanie a nivočenie podstaty, ani neexistuje iné riešenie, než buď zaradiť plnou parou vzad... alebo si počkať na ten náraz a potom sa uvidí, či ešte bude nejaké potom.

Ale dobrú náladu treba mať v každom prípade. Americkí vedci zistili, že dobrá nálada je určite lepšia než zlá nálada. A odporúčajú to štyria z troch zubných lekárov.

Norman

len sa mi nezdalo to tvrdenie, že psie hovno "vzniklo ako pokus o svet lepší než ten, v ktorom vtedy ľidia žili". To by bolo naozaj dosť blbé, myslieť si to ešte dnes o nejakom psom hovne, že sa dá tak nejak použiť, že má také vlastnosti, haha.

Čo sa týka nálady ...a že je najlepšie riešenie si počkať na ten náraz ... ty asi nemáš deti, že?

Buheh

či nemám... čo by to na veci menilo? Život vo Vesmíre vznikol a raz aj zanikne...

Buheh

som na internete natrafil na takýto komentár (prikladám podstatnú časť):

"Macron, francouzský prezident, nemá děti.
Německá kancléřka Angela Merkelová nemá děti.
Rakouský kancléř Sebastian Kern nemá děti.
Britská premiérka Theresa May nemá děti.
Italský premiér Paolo Gentiloni nemá děti.
Holandský Mark Rutte, Švédský Stefan Löfven, Lucemburský Xavier Bettel, Skotská Nicola Sturgeonová - nikdo z nich nemá děti. Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, nemá děti!
Paradoxně je vidět, že příliš velký a nepřiměřený počet lidí, kteří rozhodují o budoucnosti Evropy, nemá na budoucnosti žádný přímý osobní zájem, jelikož jsou bezdětní"

Sociálny patologista

Priznám sa, že toto mi už začína ísť hore krkom. Dobre Buheh, ja plne chápem, čo si chcel povedať, ale predsa len mierne odbočím a ponúknem iný, kontroverznejší (aspoň teda v našich kruhoch) pohľad.

Ide mi to hore krkom najmä v súvislosti s tým, ako v poslednom období začal doslova frontálny útok mizogýnnych hovád na nacionalistické mladé ženy za to, že nemajú ešte deti. Samozrejme, že NS považoval materstvo za vážené poslanie, dôležitejšie než akákoľvek mužská práca či verejná funkcia, avšak to neznamená, že každá žena chce a môže byť dobrou matkou. Mnohé naozaj nie sú na túto rolu stavané. A to isté platí i pre mužov. Koniec koncov i v NS Nemecku existovalo viacero silných, nezávislých ženských osobností, ako napr. Leni Riefenstahl či Hanna Reitsch, ktoré boli všetko možné, len nie "tradičnými ženami". Nehovoriac o takej Savitri Devi, ktorá nemala záujem o to mať deti. Vystačila si predsa so svojimi mačkami. :-) Tieto ženy (a samozrejme i muži) mali iné poslanie.

Tento kult fertility, ktorý sa tu v poslednom období rozmohol medzi nacionalistami (skutočne radikálny kult, ktorý vás bude presviečať, že tá najdôležitejšia vec, ktorú v živote môžete spraviť je naprcať aspon 7 bielych harantov, inak ste "sebecká, pokrytecká a zbytočná nula" - trochu nadnesene povedané, ale nie veľmi) mi poriadne začína liezť na nervy. Nie, nemám ešte deti a vyprosím si, aby mi ktokoľvek prikazoval, či ich mám mať a koľko ich mám mať. Koniec diskusie!

Áno, som už celkom unavený z ľudí, ktorí druhým stále kážu: "majte deti, množte sa, množte sa a množte sa", pričom sa v skutočnosti nestarajú naozaj o dobrý život - ani môj, ani detí. Tento kult kvantity namiesto kvality a degradácia človeka len na akúsi "funkčnú maternicu" a "plný zásobník" je len ďalším prejavom úpadkových tendencií v niektorých (vraj) proti-systémových hnutiach.

A nie je dokonca na tom ani nič extra tradičné. Väčšina tradičných spoločností, či už paganistická so svojimi kultmi eunuchov a panenských kňažiek alebo katolícko-feudálna so svojou mníšskou elitou rozpoznávala, že istá časť ľudí nie je stavaná na to byť "matkami" a "otcami" a majú plniť v spoločnosti úlohu "bratov" a "sestier".

Treba neustále pripomínať, že hlavným problémom je tu migračná kríza a radikálne premnoženie hnedoidov (a to chcú radikálni natalisti riešiť ako, keď im tak strašne vadí antikoncepcia, sterilizácie a potraty?), skôr než nízka pôrodnosť Európanov. V prvom rade sa treba starať o to, aby boli hranice dôkladne zaistené, a potom riešiť to či moja generácia má dosť detí (ako keby to bola nejaká extra výhra byť prinesený na svet v týchto nestabilných, neistých časoch, že?).

Buheh

veď som toho zas tak veľa nepovedal :)

A so všetkým, čo si napísal, súhlasím. Je celkom prirodzené, že niektorí ľudia nemajú deti a že niektorí ani nechcú mať deti. Je prirodzené že časť ľudí číta detektívky, má kratšiu jednu nohu alebo má talent na ikebanu. Veď svet je pestrý.

Ale tu išlo o celkom inú vec: ak štatistika ukáže, že svet ovládajú ľudia, ktorí majú nejakú spoločnú vlastnosť zastúpenú v neproporčne vysokej miere (a nemusí ísť len o postoj k otázkam reprodukcie, ale napríklad aj o etnickú príslušnosť), je to seriózny dôvod na skúmanie tohto objektívneho javu. V takomto prípade, okrem čiste vedeckej túžby vysvetliť črtajúcu sa zákonitosť, je tu aj vážny praktický a veľmi racionálny dôvod hľadať vysvetlenie: ak sú ľudia určujúci smerovanie tejto planéty nejakým spôsobom iní, môže z toho pre ostatných vyplývať vážne riziko.

Norman

No, aby som k téme nemlčal:
áno, najväčší problém sú hnedoidi, a nejde o to súťažiť s nimi v kvantite rodenia, ale, na rovinu napísané, v kvantite sily (chcel som napísať kvantite zabíjania? , nie, myslím, že som nechcel ...).
Ale hlavne k tomu zoznamu vodcov bez detí:
áno, je úplne choré, ak vodcovia spoločnosti nemajú deti a ak sa to týka takmer všetkých. Je to vážne varovanie a naozaj, ľudia bez detí nedokážu rozhodovať o spoločnosti s takou plnou zodpovednosťou, ich hormonálna štruktúra im nedáva to pripútanie k realite, k budúcnosti, ten vzťah, ktoré hlava národnej rodiny potrebuje. Čím majú deti skôr, v mladom veku, tým je to pre tento mentálny vývoj lepšie.
Samozrejme, to neznamená, že každý s deckom tú zodpovednosť má, kvantitatívne plodiace etniká ju plošne nemajú. Ale u belochov je rodičovstvo, ako sa hovorí, síce nedostatočná, ale dosť dobrá podmienka pre vodcovstvo. Biológia a hormóny rozhodujú o mentálnom profile človeka, biológia.
To, že naši vodcovia sú tak plošne bezdetní, je zlým znamením, je to prejavom choroby systému, Je to aj znakom, že sú odpísani, historicky odsúdení na zánik - oni, nie celý náš biely svet, ale títo umelí vodcovia.

Samozrejme, doba tlačí na mladých a tak už dlhodobo bieli majú málo detí. Vidím síce optimisticky to, že pôrodnosť sa ľahko zvýši, ak budú podmienky - ale je to škoda. V každom prípade : pôrodnosť hnedoidov treba znížiť, to je povinnosť nás všetkých.

Náhodný okoloidúci

... a pre ostatných milovníkov výstredností :)

https://www.youtube.com/watch?v=xuWqr414-RU

Ľubov

veď aj Ty si dosť výstredný :).

Niečo na pekné sny https://www.youtube.com/watch?v=93xY06Sh7FE

Rosemary

a mozeme vsetci zomriet a nic sa nam nestane:o)

https://www.youtube.com/watch?v=8kl6q_9qZOs

mirage
Rosemary

a mozeme vsetci zomriet a nic sa nam nestane:o)

https://www.youtube.com/watch?v=8kl6q_9qZOs

Rosemary

Ak nebude taka, tak to nebude Europa.

https://www.youtube.com/watch?v=fj6r3-sQr58

Norman

Dík hore za kašmír a podobné veci, treba si pripomínať neverbálnu ľudskú genialitu a ponárať sa do nej.

Ale k tejto Europe - som si uvedomil - za čo ti vlastne tiež treba poďakovať - že Óda na radosť nie je Európa. Respektíve je to zdeformovaná Európa a to, čo Európu ničí. Ľahké nadšenie radosťou je veľký omyl Európy, to, čo ju robí hlúpou a slabou. Ako hovorili všetci nielen budhovia, za každú radosť, po ktorej túžite, zaplatíte ťažkým utrpením. Znie to nesympaticky, až hrozivo, ale zrejme je to tak. Nik z nás to nevymyslel, ale je to vlastne evidentné. Ak nájdete človeka, ktorý sa s tým ešte nestretol, tak si zaslúžite desať nobelových cien naraz - ale to sa nikdy nestane.

A tamtie akcie cestných crowding performance, či ako sa to volá, už dnes považujem len za špeciál odpornú formu gýčovej manipulácie davu.

Ľubov

mám obavu,že takáto Európa už nie je .Je dobré počúvať hudbu,lieči,endorfíny dnes potrebujeme ako soľ.

Ešte nie je všetko stratené,hovoríme si,možno sa klameme,možno máme pravdu.
Keby sme aspoň vedeli,proti čomu to stojíme.Ale ten pocit,že sme na lodi bláznov,je zvláštny.Treba sa pohybovať ostražito,byť prefíkaný,stále v strehu.Nepriateľ je blízko,a všade.
Tak takto dnešnú dobu cítim ja,prepáč Norman,chvíľkovú slabosť.Už sa to nebude opakovať.

Norman

sa (mi) ospravedlňuješ? Doktorovi sa tiež ospravedlňuješ, keď sa zas zle cítiš?
A aká slabosť? - skôr prehnaná bojovnosť v tvojom prípade, nie? :) Ty už len tých nepriateľov toľko nebi, stačí ich sledovať, veď oni si navzájom rozbijú hlavy. Sem tam strčiť paličku do ich kolesa, ale dôstojne, nenápadne a bez hektiky.

Ľubov

lebo aj rodina mi hovorí,nech sa nepúšťam do šarvátok s cigáňmi.Majú o mňa potom strach.Ech,povaha...:)

ps. To je stará škola.Zbabelosť bol ten najväčší odpad.Vyrastali sme ,a všade iba odvážni hrdinovia boli víťazi.V rozprávkach,na družstve,v triede.

Norman

to je presne ten problém tej skupiny ľudí, pre ktorú sú potrebné takéto weby. Máme vyššiu bojovnosť ako možnosti.
Proste je to tak, sú aj horšie osudy, musíme sa s tým zmieriť, proste sme elita, čo narobíme:)
Kus našej bojovnosti proste vyjde nazmar - ale stačí, keď využijeme toľko, čo nám doprajú možnosti a okolnosti.:) Snažiť sa o viac by bolo pechorenie.

Takisto pripomeniem, že cieľom v žiadnom prípade nie je samotný boj, ale potrestanie zla. Ako hovorí aj klasik Sun c, najlepšia vojna je tá, kde sa nebojuje, kde nepriateľ rezignuje alebo je náhle skolený - ale ja pripomeniem, že vždy sa musí potom zaviesť nový poriadok.

Ale ja si hovorím, že tu v lokalite pod Tatrami už tých bojovníkov ani nie je veľa, takže až tak mnohí netrpia. Bohvie.

Aman Againsttime

Tešíme sa na proces. Normálne mám dojem, že si to Magát celé užíva, že to vlastne chce. Veru, tieto typy sa naozaj neboja. Avšak stojí im ten výsledok za to? Uvidíme...

slaven1

Pri tejto príležitosti si treba spomenúť na jeden starší článok na Zvedavcovi. Magát ma jedinečnú šancu preveriť Stworove zistenia.

Norman

aj tu sme to mali, navyše s fotkou (niekto neznámy nám to poslal poštou)
http://nadhlad.com/content/popirani-holokoustu-zcela-zakonne

Buheh

Pohybujú sa ako keby sa vznášali...

(Alebo žeby používali segway?)

http://www.dobrenoviny.sk/c/104088/rusky-tradicny-tanec-vyzera-ako-magic...

Náhodný okoloidúci

S veľkým uspokojením a hrdosťou na svoj slovenský národ som si pred chvíľou prečítal článok "Zoznam najrasistickejších krajín Európy". Pocit uspokojenia a hrdosti vo mne vyvolalo zistenie, že podľa výsledkov medzinárodného prieskumu v krajinách Európskej múmie sme jeden z mála európskych národov, ktorý si chce aj do budúcnosti zachovať svoju národnú a rasovú a národnú identitu. Túto snahu máme spoločnú v bratmi Čechmi, ale ani Bulhari nesklamali a Pobaltie je za nami v tesnom závese. Väčšina (západo)európskych národov však má k svojej rasovej a národnej identite až chorobne vlažný vzťah.

http://noizz.sk/popularne/zoznam-najrasistickejsich-krajin-europy/10nj56s

Norman

Žiaľ, ten výskum odráža viac to, do akej miery sú národy úprimné.
Takže zas sme na tom najhoršie, lebo hovoríme pravdu :-)

Náhodný okoloidúci

Čím viac sa o nás hovorí, akí sme rasisti a ako nemáme radi Xenu, tým lepšie pre nás, môže to mať na votrelcov celkom silný repelentný účinok.
Raz nejaký ten oný "selebrita" kvákal, že "migranti" sa sem k nám boja ísť. Lepšiu správu nám ani oznámiť nemohol.

Druhá stránka veci je, že Šorošovo stádo môže zacítiť potrebu spustiť proti našej snahe o udržanie národnej a rasovej identity brutálnu masáž mozgov. Teda ešte brutálnejšiu ako je tá súčasná. A pritom jediný, kto potrebuje silnú multi-kulti výchovu, sú samotní "migranti". Aby vôbec boli schopní mierového spolunažívania u seba doma.

Ľubov

dík,Okoloidúci.Tieto pozitívne informácie dnes potrebujeme ako soľ.