Slovania

Že to konečne niekomu napadlo! Konečne sa našiel niekto, kto pochopil, že naše dejiny nezačínajú Pribinom alebo „byzantskou misiou“, ale oveľa, oveľa skôr.
Naše najstaršie dejiny sú zachované len v našich génoch a v našom jazyku. O niečo novšie dejiny sa už dajú odhaliť z archeologického záznamu, aj keď veľa vecí zostáva neodhalených, nejasných alebo sú účelovo vykladané a prekrúcané. A nakoniec tu máme písomné správy o našich predkoch, len na našu smolu väčšinou od nie príliš priateľsky naladených susedov alebo dokonca od súperov. Ale z kontextu doby sa dá veľa zistiť, kal sa dá odfiltrovať.
Preto ma potešilo, že vznikol seriál Slovania, zasadený do obdobia avarských výbojov, do 6. storočia nášho letopočtu.
Diel tohto druhu nie je veľa. Patria k nim napríklad ruský sovietsky film Русь изначальная, ktorý opisuje príbeh boja Antov (podľa predpokladu vedcov to mohli byť slavizované staroiránske kmene) proti Chazarom, alebo bulharský seriál Chán Asparuch, v ktorom sa hovorí o príchode starých turkických kmeňov k balkánskym Slovanom a o ich spolunažívaní. Ktoré, ako vieme, viedlo k ich premiešaniu, splynutiu a k vytvoreniu súčasného bulharského národa.
Na nový slovensko-ukrajinský seriál sa dá pozerať. Nie je to prevratné dielo, bolo by čo vyčítať, ale mňa zaujal. Už len námetom, aký tu ešte nebol.
Téma – v Karpatskej kotline spracovaná prvýkrát. Pri príprave scenára tvorcovia využili pomoc a rady množstva vedcov, aby výsledok pôsobil vierohodne.
Príbeh – ako inak, bežný vtedajší život, to znamená práca, spory aj láska, boje, intrigy, oslavy, žreci, obety, nechýba ani téma zachovania rodu, čiže plodenia potomkov a dedičov.

slovania serial  


Herecké obsadenie – dovolím si tvrdiť, že vybraní herci typovo vyhovujú postavám, ktoré hrajú.
Herecké výkony – no, trošku toporné, ale možno sa to tak zdá len v porovnaní so záplavou akčných filmov s množstvom trikov, počítačových efektov a divokým strihom. A ťažko mne teraz v 21. storočí posúdiť, do akej miery tvorcovia vystihli mentalitu človeka 6. storočia.
Kostýmy – pri ich navrhovaní boli použité dostupné dobové zdroje a kresby, ale určite došlo aj na vlastnú fantáziu kostymérov. Nemám výhrady. A dievčatá v dobových krojoch vyzerajú celkom pôvabne, aj teraz by také mohli nosiť :)
Obrady – náznaky obradov sa zachovali v našom folklóre, niečo zachytili doboví kronikári, zvyšok dotvorila fantázia scenáristov.
Kulisy – najkrajšou kulisou je príroda, drevené dediny vyzerajú celom realisticky.
Titulná pieseň – no, neviem… K seriálu s tematikou zo 6. storočia by som ja osobne toto určite nepoužil. Nie je zlá, ale znie príliš moderne.
Jazyk – síce moderný, ale zatiaľ som nezachytil, že by sa doňho zamiešali nejaké nepatričné cudzie slová. Ako som sa dočítal, slovenskí herci pri natáčaní hovorili slovenské repliky, ukrajinskí ukrajinské repliky (alebo možno aj ruské?) a výsledok sa potom v štúdiu v postprodukcii nadaboval tak do slovenčiny ako aj do ukrajinčiny.
Len tak pre zaujímavosť, ak by niekoho zaujímalo, ako približne znel praslovanský jazyk v 6. storočí alebo možno aj dávnejšie, má možnosť. Slovinský lingvista, slavista a polyglot Rastislav Anton sa pokúsil preložiť a prepísať do praslovančiny 6. storočia malý kúsok Povesti vremennych lět o boji Antov pod vedením Mezamira proti Avarom, aj s praslovanskými titulkami.
Priznám sa, celkom by sa mi páčilo, keby si tvorcovia seriálu Slovania dali tú námahu, že by oslovili jazykovedcov a požiadali ich o preklad seriálových dialógov do rekonštruovanej praslovančiny. Niečo podobné urobil Mel Gibson, keď režíroval film Umučenie Krista v aramejčine (nevidel som) alebo film Apocalypto v mayskom jazyku yucatec (videl som).
Ešte jedna vec si zaslúži pozornosť. Neviem prečo, ale scenáristi vymysleli, že o miesto starešinu prejaví záujem krutý a mocibažný avarsko-slovanský miešanec, ktorému sa nikto nepostaví na odpor. Alebo len tak symbolicky. Chceli tým niečo naznačiť? Podľa starých kroník sa ale práve avarsko-slovanskí miešanci vzbúrili proti avarskému útlaku.
Doteraz boli odvysielané tri pokračovania seriálu. Jednotlivé časti by mohli byť o niečo dlhšie, nie iba hodinové, a navyše ich presekne otravná reklama. Možno by bolo lepším riešením spojiť všetky diely do dvojdielneho filmu.
Na záver – nechcem sa hrať na filmového kritika, mojím úmyslom bolo predovšetkým vyzdvihnúť počin tvorcov, ktorí sa vybrali „preskúmať neprebádaný terén“. Niekoho seriál zaujme, iný ho „roznesie na kopytách“. Ale už len neokukaný a doteraz nevyužitý námet a odvaha pustiť sa do niečoho takého si zaslúžia uznanie.

 

 

Archív JOJ so seriálom

Ľubov

pretoźe premiéra toľko očakávaného pokračovania (no,niektorí sme naozaj čakali) Umučenia https://www.youtube.com/watch?v=naHZaJM2cs4,Vzkriesenie sa nekoná ani tento rok.Ktovie,čo sa v tom Holywoode deje. Gibson bol dobrý režisér.

Slovanov som ani nechcela pozerať,kvôli tomu,ako sa Hrytzová vyjadrila na adresu pronárodných voličov . Má to u mňa. Ale po informáciách od Teba si možno pár ukážok pozriem..))
Zatiaľ som sa nedostala zo šoku z Jakubiskovej Bathory. Producent rozhoduje.

Norman

odsúdený a odsedený díler Cinkota.
Ale aj tu to chvália
https://oserialoch.pravda.sk/slovenske-serialy/clanok/580443-recenzia-ne...
Zrejme ale väčšina čaká na viac dielov, aby nehodnotili niečo, čo nevideli.

Norman

uvidíme, či to tu vôbec niekto pozeral. Mám dojem, že aj keď to bolo propagované, nejako tak nemastne neslano. Ktovie, či to z prítomných ešte niekto sledoval, tie prvé tri diely, a či sa vyjadrí.

Ja som chcel viackrát sa na to pozrieť, ale nejako som nemal chuť. Až keď si sem dal toto, som si pozrel prvé dva diely. (z 12, to je toho ešte dosť, čo môže byť celkom inak).

Tiež myslím, že nemá zmysel nejako hodnotiť filmársku kvalitu - je to Slovensko Ukraina spolupráca, tu je to úplne nový formát, nedajú sa čakať zázraky. Ale aj tak chceme posúdiť hlavne taký ten politicko kultúrny aspekt veci.

Nuž, za prvé, je to produkcia Wandal, čo je stará Hrycová (veď aj starý mrtvy Hryc tam ešte hrá (rok nakrúcania 2019, ako som sa dočítal)). Nuž, nie že koniec sveta, ale vieme, kde sme.

Dej sa javí ako plný klišé. Nepáči sa mi, úplne priamočiaro povedané, že silný (anti)hrdina je tam poloavar. Avar prekonáva Slovanov silou a azda aj rozumom (pritom predpokladám, že skutočný Avari boli malí polomongoli na škaredých koníkoch, ktorí len používali nájazdy a rýchlo zdrhli, preto ich domáci Slovaina hneď všetkých nevyzabíjali, ale trvalo to až jedno storočie. (neveriť zdrojom, ktoré tvrdia nejaké iné protislovanské popisy)

Ale mne sa páči, ako aj ty hovoríš, že je to v prírode, lese. A druhá vec, že je to zrejme zamerané na šamanizmus, ten tam bude hrať výraznú rolu (hneď v prvom dieli sú vlastne traja ľudia, čo majú nejaké šamanské nadschopnosti). A používajú tam aj výrazný šamanský mrmlavý zvukový podmaz, nazvali to "hudba nesmrteľných" (koniec 2. diela).

Toľko moje postrehy z malej časti celku. Obávam sa ale, že čo sa mne pozdáva, to zas bude pre väčšinu Slovákov znakom úpadku a odsúdia seriál ako nekresťanský, ba možno až satanský (ktovie, čo tam ešte bude). A na druhej strane kaviareň, na ktorú je bežne Hrycofamília zameraná, tá zas neocení nič s témou ba až názvom "Slovania", a ani to pozerať nebudú - Blaváci, Maďari, Rakúšania, Češi a Židia Slovanov neznášajú a trpia, že tu musia byť (pritom nemusia, to jsou paradoxy).

Zas som sa rozpísal, nechtiac. Ale ak teda tam nebudú nejaké ideologické prúsery (čo asi budú), tak po dvoch dieloch hodnotím tiež ako dobrý čin. Si pri tom posudzovaní práve človek uvedomí, ako je tragicky Slovensko kultúrne a svetonázorovo rozdelené, na viacero dielov.

ilusion

Práve takých vecí som sa bál, že Avar tam vystrája a Slovania kukajú ako trubky, čo sa deje. No aj keď sa dej odohráva v minulosti, môže to byť o súčasnosti a budúcnosti. A bohužiaľ na dnešok to presne sedí. 60 kilový Joker je, či bol, neviem, premiérom, vystrája tu a 5 miliónov Slovákov s ním nevie poradiť. V tom vidím prorocký rozmer seriálu. Preto som zvedavý, ako sa to bude vyvíjať. Ak tam budú zaujímavé informácie alebo myšlienky, som ochotný odpustiť aj tú nazvime to spomalenosť.

Norman

no, keď už takto o barbaroch v seriáli, každému úprimne a bez irónie doporučujem Norsemen
https://en.wikipedia.org/wiki/Norsemen_(TV_series)
https://www.csfd.cz/film/544989-severane/prehled/

Je to síce tiež akože o barbaroch, ale je to komédia, výborná (teda prvá séria, druhá pomenej a tretia už len vývar ponožiek ) - ťažký vysmech súčasnej korporátnej byrokracie, slovníka, buzerantov, genderov a podobných vecí.

ilusion

Vyzerá to dobre. Ono ťažko je nerobiť si srandu z týchto vecí.

Ľubov

Zhruba takto zapalovala Ruslana ukrajinský predmajdanovský patriotizmus v roku 2004
https://www.youtube.com/watch?v=10XR67NQcAc ,takže predpokladám,že v ďalších častiach sa niečo podobné "dychberúce" objaví...
Inak máš samozrejme pravdu,je to smutné,že napr.ja odmietam seriál bez toho,aby som ho videla. Odmietam ho,lebo sa mi hnusia filmy ako Sviňa,Čiara,alebo Za sklom. A bratislavská strana zas odmietne bezpochyby to,čo by som chcela vidieť ja.
Bol by to príbeh zo Starej Nitry. Odkedy som videla tie hromady kostí ,ktoré sa objavili ,keď stavali R1, je mi jasné,že tam muselo byť pred 1200 rokmi celkom živo.

Truhlík

Dosť sporný už úvod.
"Naše" dejiny určite nezačínajú Pribinom.
Dejiny Slovanov ako politickej entity začínajú kráľom Rasticom a Byzantskou misiou. Dovtedy sme všetci boli "Germáni".
Už len podľa info z tohoto článku a diskusie mám nechuť to pozerať.

Norman

Slovensko je malé, ale ťažko rozdelené nie na dva, ale viaceré svetonázorové skupiny.

Ale jedno by som povedal - v čase Veľkej Moravy sme králov či kniežatá mali. Potom už nikdy nie.
Preto ja králov či kniežatá ako Rastislav či Svatopluk nepovažujem za začiatok histórie Slovanov v tomto regióne, ale naopak, oni sú poslední kralí z rady vládcov predošlých dynastií.
Žiaľ, pamäť na ne bola vymazaná.

Ale nesúhlasím ani s názororm, že tu Byzantínski šíriči kultúry spôsobili úplný úpadok, ako tvrdia niektorí. To nie, ale minulosť proste vymazali. A proste veľríša Byzancia prišla a politicky ako aj religiózne zničila čokoľvek, čo jej stálo v ceste. To nie je ani tak o kresťanstve, ale o veľmoci, Východorímskej ríši, ktorá sama bola v kríze, tu všetko stratila a nakoniec aj sama podľahla nepriateľom (a priateľom), len o niekoľko storočí neskôr.
Byzantinci nie sú tunajší začiatok. Ak by nebolo nás, nadalpských Európanov, rozťahovali by sa aj tu Arabi a moslimovia, ako sa to stalo v Španielsku a polovici Francúzska. A ako sa to stalo na území samotnej Malej Azie, a v Grécku a postupne na Balkáne. Nebyť severskej tradície vyzerá to tu dnes ako v Turecku.

Náhodný okoloidúci

Možno pre Rimanov, ktorí mali v národoch severne od Álp chaos, keďže tieto národy, aj keď etnicky odlišné, žili podobným spôsobom života.
A vieš, že to možno bolo práve naopak - že všetci boli Slovania?
Germáni ako etnická entita vznikli niekedy pred 3000 - 2500 rokmi ako trihybrid pôvodných Praeurópanov (mužská haploskupina I1 - 40%), Prakeltoitalikov (haploskupina R1b - 40%) a Prabaltoslovanov (haploskupina R1a - 20%).
Aj germánsky jazyk podľa jazykovedcov vykazuje známky splynutia z viacerých jazykov.
https://eupedia.com/europe/Haplogroup_R1a_Y-DNA.shtml#Germanic
https://eupedia.com/linguistics/non-indo-european_germanic_words.shtml

Austrálski domorodci alebo Krováci nemajú vlastnú štátnosť. Znamená to, že nemajú žiadne dejiny?

slaven1

Venčím si tak svojho psa, keď tu sa dám do reči s 11-ročnou dievčinou. Prečo je v pracovnej dobe na lúke a nie je v škole v čase riadenia školstva homosexuálmi je jasné, to nezisťujem. Prečo som tam ja to je jasné tiež – lebo môžem :-)

Zisťujem, že časť jej spolužiakov sa učí normálne v škole (rodičia ktorých nemôžu pracovať z domu) a časť (aj ona) sedia pred počítačom kde imitujú vzdelávací proces.

Reč prišla aj na to ako strašne by sa chcela ísť pozrieť do Ameriky. Toto tak s odstupom pár dní mi ostalo v hlave z rozhovoru s ňou asi najviac.

Tu musím pochváliť súdruhov mediálnych politrukov slúžiacich zahraničiu (hlavne USA) v Podkarpatí a Českej kotline. Úroveň ich roboty je taká intenzívna, že už 11 ročné deti majú ten "správny názor": ísť sa vyplatiť ako koloniálna daň ("emigrovať" lebo tam je to naj-lepšie).

Alebo vec možno zle hodnotím. Možno už iba infantilné, detské mysle snívajú o živote v tejto krajine tretieho sveta.

Táto detská túžba odzrkadľuje našu spoločnosť. Úroveň informačného poľa (neprítomnosť našich národných – slovenských a českých – médií (HS?). Hovoriť, že TV Markíza je slovenská televízia môže len debil (človek z nižšou inteligenciou).

Je rozdiel medzi „slovenskou televíziou“ a „televíziou vysielajúcou v slovenčine“. Televízia vlastnená Američanmi vysierajúca na národ 95% americký „content“ nie je slovenská televízia.

A v takto ovládanom informačnom poli, ovládanom okupantom a nimi najatými „efektívnymi manažérmi“ vznikne nejaký info-produkt „Slovania“? Tak to bude nejaký skrytý protislovanský a protislovenský kód. Nemusím to ani pozerať. Z poznania teórie riadenia kolónií viem, že inak to byť nemôže.

Nepovolí okupant točiť točiť pravdivé seriály o sebe. Už tobôž nie na „Jukrajine“.

ilusion

Ja som sa uvedenia tohto seriálu bál, čo z toho vylezie a ako budú Slovania vykreslení, hlavne čo som čítal vyjadrenie scenáristov o multikulti, lenže to vyjadrenie môže byť len taká povinná jazda a nemusí to nič znamenať.

Seriál ešte nie je ukončený a rozbeh deja je pomalý, takže zatiaľ ťažko hodnotiť. Spomalenosť nemusí byť na škodu aspoň ľudia skôr pochopia, čo sa tam ukazuje, ale na mňa je to až príliš. Zdá sa mi, že to čo som zatiaľ videl je až prorocké. Nakrúcať sa začalo už v 2019. Za pozornosť stojí, že sa to začína vraždou dvoch ľudí... A zabil ich "vlastný" človek, teda človek z ich okruhu.

Celkom "sranda" je, že bývalý drogovo závislý Cinkota tam dáva na rituále dospelosti mladým drogy.

Zahrám sa teraz na proroka a uvidím, či mi to vyjde. Dve hradiská sa na záver spoja alebo možno skôr jedno sa pridá k druhému alebo jedno pohltí druhé.

Norman

že nejako hodnoteniu dramatičnosti či zábavnosti sa vyhneme - ale ako hovoríš - pomalé a nudné.

Skúsiť odhadovať ďalší vývoj je dobrý nápad - ja som rozmýšlal, či už na konci prijdú kresťania. Akože 12 dielov sa tam pohani budú zabíjať, ale potom predsa len prídu prví kresťanskí kňazi a urobia tej barbarskosti koniec - a všetci budú šťastní a aj staré hepy budú häpy. Ale to by naštvali Náhodného Okoloidúceho :-D

ilusion

Na kresťanov som úplne zabudol. Môže byť, hlavne keď ten znak V v názve je zrejme znak Velesa - rohatého boha. A možno tam prídu rovno Američania, tipujem černosi a začnú Slovanov humanitárne ostreľovať šípmi, pretože sa nenechali multikultúrne obohatiť Avarmi a ešte ich aj vyhladilli.

Norman

sa to odohráva kedysi pred príchodm vierozvestov - ale západní tu boli už predtým, a nejaký zatúlaný kresťanský kňaz mohol zablúdiť (teraz ma napadlo, jeden tam už je, nejaký, čo zatiaľ stratil pamäť - to by mohol byť on, Slovan zo Solúne, veď on si rozpomenie na svojho boha, aj tá Dráva v ňom hneď videla boha, oh bože :). A nejaký černoch by sa tiež hodil, to hej.
Je zaujímavé, že tí Slovania nijak nehýbu, neexpandujú - a to mali v tom období opsadiť pol Európy, nerátajúc samozrejme ruské pláne. Záázrak, salarabamba sa diala už vtedy.
:)

ilusion

Keď boh, možno to bude samotný Jahve, lebo keď čítaš Starý zákon, boh tam neustále stráca pamäť a či Abrahám alebo Mojžiš mu stále musia niečo pripomínať. Napríklad, aby nevyhladil židov. Lebo najviac neznáša v Biblii židov sám židovský boh:)

Náhodný okoloidúci

Práve som si uvedomil, že ten seriál je hnusne antisemenitský. Práve vysielajú 4. pokračovanie a doteraz v ňom nebol spomenutý holokauz, čo znamená, že ho popierajú, ako by povedala Plichtová.

Norman

tú ukrainksú účasť - pozitívnejšiu. Tí si asi mysleli, že nakrúcajú iný štyl seriálu, taký normálny, východoslovanský.
Vrátane tých piesní, ale aj scén s jeleňom, dobrý zádumčivý typ je aj tá ukr. herečka. Musím napísať: na Východe je "slovanstvo" tvrdšie, nie také PSEUDOslovanské sračky, ako na Slovensku.

Ale tiež tam už nevládne. Alebo ešte nevládne.

Náhodný okoloidúci

Súhlasím, mladá šamanka je veľmi pekné dievča, celkovo producenti urobili dobrý "kasting". Ešte aj ten Cinkota sa s jeho držkou na úlohu zákerného žreca hodí. Ale inak tá herečka je v súkromí bežná moderná pipka, ktorá si rada užíva v Dubaji a tak podobne.
No, to východné slovanstvo je v Rusku dosť šmrncnuté pravoslávím a "slovansko-árijskými védami", na Ukrajine sa im to toho zamotal banderizmus...

Tu je ukážka moderného ruského slovanstva :)
https://www.youtube.com/watch?v=Tt6_65LDZ60
Tento komentár to "zabil" :D
"Yeah, I'm in a metal band."
"Cool. What kind of instrument do you play?"
"Flute."

Tu je drsne kritický názor archeológa:
https://plus7dni.pluska.sk/ludia/archeolog-seriali-slovania-toto-ma-skut...

Ľubov

Tak svoj jednoznačný negatívny názor beriem späť,aj keď seriál zrejme nebudem pozerať, pretože tam mám "blok" voči H.,ktorá ma nazvala čvargou,(ako voličku ),pozitívum seriálu tiež vidím v tom,že sa bude, dúfam viac hovoriť o archeológii . Včera som pozerala do pol druhej Ohňom a mečom,ako to urobili Poliaci,myslím,výborne a dnes si ešte premrskám Slovo o pluku Igorovom.-). Takže,vidíš,Okoloidúci,inšpiroval si nás Slovanmi.
Eśte malá ukážka https://www.youtube.com/watch?v=wqOukX1roHQ všímajte si,ako na vás pôsobia vrany...veľmi pochybujem,že je Vám ľahostajné,keď vám nad hlavou preletí taký krákajúci kŕdeľ.Ve ru,stále to funguje.
Čo sa týka našej identity,mám v tom jasno. My všetci,zvlášť tí,čo sem chodia,sme Starí Nitrančania.)).
http://leva-net.webnode.cz/products/vlajky-na-uzemi-slovenska-a-ich-vyznam/
V článku je spomenutá špeciálne aj vlajka Nitrianskeho kniežatstva,začnem ju používať na rodinných oslavách.-).

ilusion

Ani nemusíš pozerať. My ti povieme, čo sa tam bude odohrávať dopredu.

Norman

hrycová a spol vedeli, že z domácich zdrojov to vôbec nedajú, určite nešli na Východ len kvôli prírode, alebo hlavnej postave, ani len kvôli šetreniu peniazí - určite by to bez tamojšieho vplyvu, vyrobené čiste zo "slovenských" tvorcov bolo úplne smiešne. Možno aj tú postavu žreca cinkotu vymodelovali viacej vonku - veď to poznáš, došli západňare, kúpili šicko - priestory, technikov, pomocníkov, vizuál ... . Hrycovci zarobili, odvisielajú, tým to (zrejme) končí, o tom to je.

Čo sa týka Ruska - naopak, právoslavie je výrazne živené skutočnou tradíciou. To je na ňom dobré. Mnoho (negatívnych) cudzineckých vecí na pravosláví je len slabý náter.
Negatíva na ruskej podstate - to platí aj na tie "slovensko-árijských védach", odpad. Tí nepoznajú ani árijstvo, ani védy a zrejme ani slovanstvo. Biznis. Samozrejme, že je tu hlboké spojenie "slovanstva" s "indiou", ale títo sú proste podvodníci (ako ostatne väčšina, čo je na webe v podobných veciach, nie?) .

Nie som expert na hudbu Arkony a podobných, ale by som to nezhadzoval za to, že je to dynamické, drsné, baladické či aké. To je renomovaná grupa, jedno video môže klamať. Je to ako pôrod - kopa krvi, vzdychanie, bolesti, sliz, ale nikdy nevieš, čo za talent odtiaľ lezie.:) Mne nráviťsja. Taký by mal mať seriál dynamiku a mesidž, to by kritici pišťali. :)
https://www.youtube.com/watch?v=P3mtfECyYRU tam je vidno aj ten znak Volosa či čo za čudo:)
Keď toto dá nejaká slovenská skupina, vrátane Žiarislava, alebo aj ktokoľvek iný nielen na Slovensku, tak potom môžu kritizovať :-)
Žial, Slovensko si vybralo inú cestu, z mnohých ženských archetypov si zvolilo panenku skákavú. Tak namiesto mohutnej stability ... poskakuje.

ilusion

Dík za nápovedu. Teraz mi to doplo. Vedma Draha sa vydala za omnoho staršieho muža, ale naďalej zostala panna. Potom možno bude mať niečo s tým cudzincom. Možno sa jej aj narodí syn a ten bude napoly Slovan a napoly...

Náhodný okoloidúci

Ja proti Arkone nič nemám, skôr naopak, rád si toto zoskupenie vypočujem. Páči sa mi zmes tvrdých metalových gitár, harmoniky a píšťalky :) A páči sa mi aj ich melodika a Maša je sympaťáčka.
Ide mi o iné. Takýchto pagan-metalových alebo folk-metalových zoskupení je na svete celkom dosť, aj rôzne keltské smery, odinisti a čojaviemčoešte, ide len o to, do akej miery členovia týchto skupín týmto aj naozaj žijú a do akej miery je to len hraná javisková póza pre obecenstvo a pre zárobok. Žiarislav je jasný, ten vodu káže a vodu pije, ako hovorí, tak aj žije.
Ďalšia vec je strata historickej kontinuity. Stará rodná viera bola zničená kresťanstvom, zachovali sa len útržky. Do akej miery teda môže byť javiskové vystúpenie pagan-metalovej skupiny pokladané za autentické slovanstvo? Ale bez ohľadu na toto všetko si ich aj tak rád pustím.

Norman

Ja si myslím, že tí ľudia môžu byť autentickí, teda riadiť sa tým najlepším, čo v nich je.
Ako v každej oblasti, umení - niektorí sú len slabí napodobovači, iní hľadajú naozaj to, čo človeka niekam posúva, respektíve mu niečo odhaľuje.
Ja by som to ani tak moc nedelil podľa toho, či sú to "kelti" či nejakí iní - podstatné je naozaj, či hľadajú a čo nájdu. Hovorím, ako v každom žánri, úspešná vec sa podarí len semtam, nemožno to tvoriť stále.

Aj Žiarislavove veci sme tu už viackrát spomínali, v dobrom, ja mu držím palce, on sa venuje aj dosť jazyku, to je vždy dobrý znak - ale to jeho umenie nemá tú dynamiku. V tomto sú západní slovania naozaj už cielene uvarení na mäkko. A čechoslováci asi najviac - sú na tom horšie, ako jugoši, ako poliaci, a samozrejme ako vychodňare ruske.

Norman

a vôbec k tomu článku. Citujú tam alibisticky kohosi z webu:
---
Hlavní hrdinovia sú pôvabní, niekedy až priveľmi. „Skutoční Slovania boli asi fakt menej príťažliví, ale netreba kaziť umelecký zážitok realitou. Kto by sa pozeral na bezzubých, jednookých, jednonohých a zablšených hercov? Hlavne boli asi viac živočíšni v tej dobe,“ napísala vo facebookovej diskusii k seriálu jedna z komentujúcich.
---
To je presná ukážka dlho-stáročného debilizmu, čo tu tolerujeme. To aj pri iných filmoch napíše, že "kovboji" boli jednookí, zablšení, bezzubí? Sú tí ľudia čuráci, ale aj novinár, čo toto publikuje. A vôbec je tá predstava samozrejme úplne falošná - starovekí ľudia žili v prírode. nepoznali zubný kaz, boli stále na vzduchu a v pohybe. Ak niekto predsa zle ochorel, tak zomrel, ak sa zle narodil, tak zomrel - po dedine nebehali žiadni nešťastníci. A vojenské obete? Amputáciu končatiny tiež málokto prežil, aj vypichnutie oka. Ale mylná je aj predstava, že sa stále zabíjali na život a na smrť - to je proste lož. Mali dosť zdrojov, a aj konkurencia nepriateľov nebola zas taká veľká, ako sa to snažli klamať historici, ktorí bez vojen nemajú o čom písať. Tí ľudia staroveku boli určite krajší, zdravší a zrejme aj inteligentnejší, ako je dnešná populácia.

Ale poďme k archeológovi:
---
Slovania žili v jednopriestorových, polozahĺbených príbytkoch s ohniskom alebo jednoduchou pieckou v rohu
---
To je typicky vadné uvažovanie, aké majú v tom obore (oni nerobia na prijímačky skúšky z logiky, že nie). Ľudia, aj dnešní prírodní, majú rôzne bydliská. Len niektoré sú zapustené do zeme(na severe, kde je zima), väčšina je ale ľahšia, z dreva, v pohode. Čo sa asi tak stane, keď je bydlisko opustené? Z tých 90% povrchových vzdušných bývaní nezostane NIČ. Z tých zavŕtaných zostane sem tam aspoň ten vykopaný pôdorys. Z toho, že nájdu len zvyšky zemľanok, archeológovia vyvodzujú, že všetci žili v zemľankách. Veď iné stopy nemajú, tak títo géniovia blabocú len o tom, čo majú.

Ďalej:
-------
Kto stál v skutočnosti na čele spoločenstva? „Kmeňoví vodcovia, náčelníci, hoci tento termín v tej dobe nepoznali,“ reaguje archeológ
------
To je zas druhá vec - archeológovia vedia, čo vtedy "poznali" a nepoznali. Téma je 7. storočie, to je tak tisíc rokov po tom, čo v neďalekom stredomorí vznikli veľkoríše, a ten s prepáčením čurák vážne verejne tvrdí, že tu na Dunaji, kde bola kultúry Vinca už pred 5000 rokmi, že nepoznali pojem "vodca", "náčelník". Ten Vladimír Turčan je úplný magorovič.

Nejde o to, čo povedal o seriáli, ale o to, že títo "archeológovia" sú v zajatí ťažkých zlých predsudkov.

Náhodný okoloidúci

Naše Slovanky sú pokladané za jedny z najkrajších žien na planéte Zem a je to dedičné. Mne sa nezdajú ani krivé, ani hrbaté, ani bezzubé (to až vo veku okolo 80 rokov, keď sú dávno za zenitom), ani jednookú som ešte nestretol, ani zablšenú... Otázka teda je, na akej planéte žije tá fejsbúková komentátorka :D Alebo sa pozrela do zrkadla, ťapa jedna?
No a archeológ - ja som odkaz na jeho komentár nedal preto, že by som sa s ním stotožňoval, to určite nie, ale len ako ukážku iného názoru. Archeológovia síce urobili a stále robia kus záslužnej práce, ale nie sú vševedkovia a objektívne musia uznať, že veľa vecí z minulosti ľudstva je navždy stratených a právo tie mohli byť tie najcennejšie, pokiaľ ide o skutočné posúdenie životnej úrovne alebo dobových znalostí. Spomeňme si, aký šok spôsobil mechanizmus z Antikytéry.

Norman

ja viem, že si ho nedal ako autoritu, s ktorou súhlasíš. Mňa len naozaj znechucujú už tieto ich naozaj hlúpe predsudky voči minulosti. A voči našej špeciál. Ja som rád, že si sem dal tie linky, aspoň ma ráno niečo prebralo:)

Znova pripomeniem ten hrob s vozom, čo našli (2005 )výborne zachovaný pri Poprade.
https://www.muzeumpp.sk/expozicie/kniezacia-hrobka-z-popradu/
Ako ho hneď nazvali "hrob germánského náčelníka". Až keď ho poslali na nejakú reštauráciu či preverenie do Nemecka, tamojší aj politicky korektní výskumáci im ten názov zrušili - na základe čoho chcú Slováci tvrdiť, že je ten nábytok "germánsky"? Veď to je absurdné. A pritom každý vie, že ja s germánmi nemám problém, ale toto je submisivita "udrite si , pán veľkomožný" na vedeckej archheologickej úrovni.

Ale DNA analýzu sme sa doteraz nedozvedeli, pokiaľ viem. :) Heh, tomu sa stále bránia a nijak toto reálne dochované písmo histórie (DNA) nepropagujú. Boja sa o tie rôzne svoje mýty.

Dusanbe

- napriek tomu, že sme v detstve či ranej mladosti westerny a kovbojky "žrali", napadlo
ma už vtedy, že otázky hygieny museli byť v tých časoch ponímané inak, ako je súčasný štandart.
Veď už len predstava toho nekonečného cválania v konskom sedle - dlhé hodiny a dni v kožených kovbojských nohaviciach po prašných a horúcich vyprahnutých prériách bez kúpelne či aspom záhradnej sprchy - evokuje predpoklad dobre zapareného zadku a rozličných ďalších príbuzných problémov.
Veď aj častokrát tí hrdinovia z koní aj tak zťažka zosadali - ako keby ich naozaj mali.
Asi to boli takí dobrí herci - dokázali sa verne vžiť do postavy. :-)
Každý historický film je nejaká fikcia a idealizácia.
Vlastne pravdaže nie len historický.
Teda takmer každý - pamätám si z pionierskeho tábora premietali nám nejaký skvost soc. realizmu - nafilmovali jeden deň života jednej fakt obyčajnej rodiny - to do 5 minút pozerania znudilo, do 10 privádzalo diváka do depresie a zúfalstva a kto to dopozeral celé asi spáchal samovraždu - ale taký sa zrejme nikto nenašiel.
Česi natočili nejaký seriál z obdobia ešte ďaleko pred dobou Slovanov - k môjmu prekvapeniu sa mi
to zdalo celkom zaujímavé a snáď je to aj historicky hodnoverné.
Úplne všeobecne - najzdravší - aj podľa nálezov- boli ľudia v časoch zberačov a lovcov.
Čo neznamená, že sa im úrazy a rozličné ochorenia úplne vyhýbali - ale mali veľmi pestrú a striedmu stavu a veľa, veľa pohybu - takže boli zdraví !
Prvé civilizačné zdravotné problémy nastali pri usadení a rozvoji poľnohospodárstva - jednotvárna strava, usadlý spôsob života.
Napríklad v takom stredoveku, to bolo oproti dnešku veľmi kruté - 50 rokov sa dožívali máloktorí a trpeli množstvom chorôb a následkov zranení, o stave chrupu ani nehovoriac.
Ale toto nie je hlavnou resp. ani vedľajšou témou celej tej obrovskej kopy historických filmov na ktoré sa tak radi pozeráme - nevidím žiadny dôvod riešiť to špeciálne pri seriáli o Slovanoch.

Náhodný okoloidúci

Predpokladám, že máš na mysli tento seriál
https://www.csfd.cz/film/8126-osada-havranu/prehled/
Podľa toho, čo mi tak hmlisto utkvelo v pamäti, je to viac-menej z obdobia stretu paleolitikov (lovci a zberači) s neolitikmi (prví poľnohospodári).

Náznak pravekého života nám poskytujú posledné domorodé kmene v Amazónii, v Austrálii, na Novej Guinei, teda aspoň to, čo z nich zostalo po invázii západoeurópskych kolonizátorov. Nezdá sa mi, že by vyzerali "spustnutí" - práve naopak, starajú sa o seba, udržiavajú si kdejaké účesy, maľujú si telá... Rozdiel medzi nimi a našimi predkami čo ja viem pred 2000 - 3000 rokmi bude predovšetkým v DNA (patria k iným rasám) a v životnom prostredí, naši predkovia pred niekoľkými tisícročiami nežili v trópoch, ale v prostredí lesa a lesostepi v miernom pásme s odlišnými zdrojmi a možnosťami. Primitívny spôsob života je jedno, spustnutosť, zanedbanosť až zdegenerovanosť je niečo druhé.

Ľubov

to sa teda počíta s inými číslami, milión rokov ako nič. https://www.youtube.com/watch?v=7x_Z100RSdk

Tento francúzsky film je pokusom predstaviť si život vymierajúcich neandertálcov a ich kontakt s nastupujúcou novou verziou Homo sapiens pred 30 000 rokmi. Keď sme sa teda trocha posunuli v čase.-)

Norman

Neandertíáci vyzerajú ako Nirvána, homsapienti ako Kiss. :-)

Ale mohlo to byť naopak. Nenadertálci boli doslovne dvakrát silnejší, inteligentnejší, vnímavejší - boli pre astenických hnedoidných afrošov ako nadľudia. Titáni. Bohovia.
Zostala po nich trvalá stopa v skupinovom podvedomí budúceho ľudstva.

Ale vznikla nová skupina, kombinácia, hybrid, nová "generácia", a tá nakoniec zavrela Titanov do podsvetia. Okolo 40 - 20 milénií minulosti..

Lenže postupom tisícročí to titánske v hybridoch stráca uplatnenie, už to nie je najdôležitejšie, a tak sa to rozrieďuje v záplave riedkej slabej krvi.

Náhodný okoloidúci

Pozrel som si to a celkom sa mi to páčilo , ďakujem za tip, Ľubov :)

ilusion

Veď počkaj, ešte nie je koniec. Vlad bez pamäte, ak nebude kresťan, môže byť aj Radhánec a Radanita:
http://www.spravodajstvo.darwin.sk/radhanci-a-radanite.html

A odtiaľ je už len na skok k holokauze.

Norman

Takže aj meno mali. Ale tých v seriáli spomínať nebudú, to by bolo príliš :)
Ale že ten Vlad bude nakoniec nejaký vyslanec "vyššej kultúry", to sa zdá čoraz pravdepodobnejšie.

ilusion

Pozeral som včera ďalšiu časť a šanca, že tam budú kresťania vzrástla. Vlad bez pamäte vraj vôbec nie je Slovan. Možno je to franský kupec, ktorý už v tom čase mohol byť kresťan. A bude dávať prednášky proti uctievaniu rohatého boha podsvetia. Západní kresťania sa tu fakt už vtedy mohli motať. U Pribinu už mali aké také postavenie, tak tu už mohli byť aj skôr. Ale aj černosi tu už mohli byť. Veď ak bol severský boh Heimdall černoch - film Thor, tak mohli byť aj u Slovanov.

Norman

v tom čase už oficiálne boli v Soluni, že, Teda asi tam boli už dávno, podobne ako v Macedónii - ale proste rešpektovali dominanciu Achájskej či akej kultúry a jazyka (a zbraní) - a teda slovančina bola ich materská, ale sekundárna kultúra (ako je to bežné s "menšinami" vždy a všade). Čiže to bude taký nejaký nultý vierozvestec :-) Na konci bude svatba a všetci budú žiariť.

S černochmi to bude ťažšie, na to naši tvorcovia ešte nedospeli. A potom, jediný náš čierny herec žije zas v Mali - kto to má hrať? Ale ten žrec Cinkota - nie je to v podstate vlastne černoch, čosi ako Kojak. Ale zas ten žrec je negatívna postava, to by nemalo byť, rasisti jedni.

ilusion

Asi máš s tými černochmi pravdu, ale ja stále dúfam. Jeden sa objavil aj v seriáli Jánošík. Čo v Slovanoch už bolo, bol muž v ženských šatách. A pochváliť musím aj búranie pohlavných stereotypov. Kým v iných rozprávkach a filmoch je smrť ženského rodu - Zubatá, v Slovanoch je tam Zubatý. Slovenskí tvorcovia sa tak zaradili k takým velikánom svetovej kultúry, ako bol Terry Pratchett.

Ema

k histórii kontinentu, ktorý obývame, spomenula kultúru Tripolie-Kukuteni (5000 - 2600 rokov pred naším letopočtom), ktorá bola rozšírená od Ukrajiny po Rumunsko. Určite bola spojená aj s kultúrou Vinča.

Genetika (ostatky, datované 3500 rokov pr.n.l., analyzované v roku 2017): mtDNA - H, H1b, H5a, H5b, HV, T2b, U8b1a2, U8b1b, K, W. Y-DNA - G2a a E.

Kukuteni
https://www.youtube.com/watch?v=i0HKD74UvbE

Výstava, ktorú mohli Európania vidieť, len ak si kúpili letenku do New Yorku
https://www.youtube.com/watch?v=ab_yA4QByyk

Vinča
https://www.youtube.com/watch?v=mVxiUEFK-_0

sandro

zakladam do spisu, kde to Slovania az dopracovali : https://sportky.zoznam.sk/c/261091/kudela-dostal-za-rasizmus-poriadne-tv...
Kto nepozna tu kauzu - Cech Kudela povedal pocas zapasu cernochovi Kamarovi nieco, co sa nedalo identifikovat lebo si vsetci hraci zvykli kvoli kameram pri rozpravani na ihrisku zakryvat usta. Cernoch ho obvinil, ze mu nadaval do opic. Kudela to poprel. Vec sa zda byt vybavena, ale to by sme nemohli byt zase pomaly v pozicii otrokov a podludi. Vysetrovaci organ UEFA sa rozhodol, ze bude verit cernochovi(inak by to bol dalsi rasizmus), uznal Kudelu vinnym a naparil mu tazky trest 10 zapasov na medzinarodnej scene, cim prisiel o Majstrovstva Europy.
Na druhu stranu, Kamara napadol Kudelu po zapase za pritomnosti niekolkych svedkov pri kabinach hracov a dal mu direkt priamo do tvare. Za toto dostal 3 zapasy STOP.
Hrat akykolvek zapas proti timu s cernochmi je odteraz krajne nebezbecne pre karieru. A netyka sa to len sportu, ale kontaktu v kazdej oblasti zivota.

Norman

plus k tomu ťažko rozbitá hlava toho slávistického brankára .... (ako vidím, ten zločinec dostal ban na 4 zápasy, za to by mal byť kriminál, pokus o zabitie).
Takže za ničím nedokázanú (rasovú) urážku dvoj až trojnásobný trest ako za rozbitie hlavy.

Poviem to takto, otvorene:
z matematiky vyplýva, že je lepšie čiernej papuli nič nehovoriť, ale si ju počkať v tme a rozbiť ju. Alebo teda tiež kopačkou "v zápale hry".
Oni nás do toho nútia.

Kto seje vietor, žne búrku.

sandro

Ked ho fyzicky napadnes, tak okrem napadnutia povie kazdy cernoch, ze si mu subezne s napadnutim nadaval do opic. K rasizmu mas ako bonus este aj fyzicke napadnutie.

Norman

to sa tam hore ako dostali takéto politické hovedá?
A to klakanie - to je potupa bielych životov. Všetkých, nielen fanúšikov, ale celej verejnosti. Na to tie pripečené primadony v dresoch nemajú právo.

sandro

Aj Slovenske multikulti timy klakaju. Slavia ma predsa len vacsinovo Cesky kader - neklakli ani v teraz v Londyne. Ani Ceska repre nepoklakne. V kuloaroch sa hovorilo, ze Kudelovi to velmi pritazilo a v podstate sa moze jednat aj o pomstu, ze ignoruju tieto blaznive napady UEFA.

sandro

Inak Cesi maju vo futbale zaujimave persony. Sledujem to, ved som futbal hral dlho aktivne(ale snazil som sa co najmenej hlavickovat lebo som vedel, ze sa budem zivit inak:) ). Dobra postavicka je Petr Svancara, ktory sa tu npr. zamysla nad slovom cernoch:) Toto mi u nas na Slovensku chyba. https://www.youtube.com/watch?v=ZxYxyn7ZI2I

Norman

moravák :-))

ilusion

Západniari ešte aj ten rasizmus, ktorý sami páchali, využijú vo svoj prospech. A černosi, ktorí sa urážajú, ak ich niekto nazve opica, im v tom ako cvičené opice pomáhajú. Riešenie je zrejme jediné - odpojiť sa od nich.

Norman

včera som to zas skúsil z výskumných dôvodov sledovať. Pri tom sa ale nedá nezaspať. Ten narkoman Cinkota a ešte viac ten čurák tupo čumiaci Maštalír - to je proste zahustený hnus. Slovenskí dramatickí umelci (herci, dramatici, scénaristi, réžia) ako sa vyjadril aj ten hostorik, sú proste absolútny odpad.

sandro

snad ste tu niekto necakali od tejto garnitury nieco hodnotne. Akonahle vidim, ze sa v tejto dobe toci nieco, co sa tyka nasej historie, je jasne, ze to moze byt jedine parodia na dane udalosti alebo osobu(vid. zosmiesnenie L.Stura). Alebo ta idiotska parodia na zbojnictvo, neviem ani ako sa to vola, ale nedavno sme to tu preberali.

Norman

náhodný okoloidúci začal tak pozitívne o tom písať, ale od Hrycovej a spol nemožno čakať nič ani priemerne dobré.
Ani po stránke zábavnej či dramatickej, či ako to nazvať. Bohapustý odvar bez zmyslu.

Paródia - myslíš Uhorčík. Hej, to by stálo tiež za rozdupanie, ale nie takto slovami, ale priamo tvrodcov a ich hlavy. Mladý (už starý) Labuda, a všetci tí ostatní to je či bol neuveriteľný hnus. To sa nedá popísať, to sa nedá dostatočne popluť. Zgerba svíň je to.

mino

tak ich nazvali naši predkovia.
Životné skúsenosti, viac k tomu netreba.

Škoda, že poniektorí tu robia zo seba komediantov.
Ako keď niečo povie Grétka a všetky "osobnosti" si idú nohy dolámať aby jej pritakávali a robili krovie.

Týka sa to zovšeobecňujúcich komentárov tu pri téme dreva a lesov. Bača v Jánskej doline by vám to vysvetlil za 5 minút. Bez dešpektu, má to v krvi, odchodené aj s vzdelaním a hlavne sám doplatil na falošných prorokov, ktorých zovšeobecneniami ste napáchnutí. Ako sa hovorí: Pre stromy nevidíte les.
Alebo, ako hovorím: Naši ochranári chránia každý strom okrem tých od Tichej cez celé Záp. Tatry po Chočské vrchy vrátane a od Čertovice na východ a dnes aj na západ.
Zložitá téma.

Ešte raz: http://www.honors.sk/95/etika/les-ako-odraz-moralky-spolocnosti/

Náhodný okoloidúci

Neviem ako iní, ale ja vo svojom článku nevidím žiadnu veľkú chválu toho seriálu, žiadne ódy, vyzdvihol som predovšetkým to, že konečne sa niekto začal venovať aj tomuto obdobu našich dejín. Ako to zvládli, to je druhá vec. Niečo sa podarilo, niečo spackali až zbabrali.

Na konci som aj napísal, že niekomu sa bude páčiť, iný ho "roznesie na kopytách". Každý máme iný vkus.
A chceš tvrdiť, že Cinkota s jeho držkou a Maštalír s jeho držkou sa na pridelené herecké role nehodia? :) Cinkota ako podrazácky intrigán, Maštalír ako despota a násilník...

A priznám sa, od druhého dielu som mal tušenie, že ten nájdený zranený so stratou pamäti bude Samo. Už len preto mi to napadlo, lebo seriál má byť z obdobia zjednocovania slovanských kmeňov.

Úmyselne som v článku spomenul aj jazyk, lebo som tušil, že do seriálu prenikne používanie moderného jazyka. Napríklad Maštalír vyzval súkmeňovcov, aby deckám tlčúcim sa palicami dali normálne meče. To viete, Slovania v 7. storočí bežne používali slovo "normálny". A takýchto dojem kaziacich úletov by sa našlo aj viac, ako si všimli prispievatelia a komentátori na ČSFD.
https://www.csfd.cz/film/754805-slovania/prehled/

Ale predovšetkým si treba neustále v duchu opakovať "nie je to dokument, nie je to dokument" :)

Norman

veď hej, ty si len dúfal, že je to dobrý nápad, veď seriál sme nevideli nik z nás. Ja som hovoril, že ani radšej nebudem hodnotiť dramatické "kvality" diela z dielne dnešných "umelcov" - ale hodnotiť len nejaký ideologický náboj, či možnosti podobných diel. To sme tu minule urobili.

Ale podstatné - naozaj nemôžem vidieť na TV ksicht drogového dealera - principiálne. To, že si odsedel basu, je jedna vec, ale spoločensky patrí do chlieva.
Ten druhý, povedzme slušne, čurák Maštalír - toho ksicht už nemôžem ani vidieť, lebo sa mihá všade v upútavkách asi na všetkých slovenských televíziách. Áno, je to bulo, ktorý nevie zahrať ani toho násilníka (ináč, ten čuro hral aj v Svini, proste je to politicky angažované hovädo).

Roland Edvardsen

Maštalír okrem toho, že je herecké drevo, tak sa o ňom v kuolároch hovorí, že je arogantný a agresívny. Spomínam si na jeden bulvárnejší článok o tom, ako mal raz napadnúť nejakého neplnoletého chalana, keď vychádzal z posilky, za niečo banálnejšie. Takéto typy incidentov sú mu vraj blízke.
Inak Maštalír nehral konkrétne v Svini, ale v obdobnej propagande Za sklom (s ďalším politicky angažovaným Koleníkom, ktorý chodil na protesty "slušňákov") a v ešte o dosť väčšej žumpe pod názvom Ministri (ktorá mala byť tiež o Smere).

Norman

áno, máš pravdu, nie vo Svini, ale v Ministroch, A áno, Za sklom, to je analóg ku Svini, to som zamenil. V tom môže hrať iba angažované hovado. Dík za opravu.

Nie že by som tú hereckú scénu sledoval, ale drevenné hovado, čo chodí ako orangutan a čumí rovnako - podobných netalentovaných sme už videli stovky a dokážeme rozpoznať problém na prvý pohľad. Ešte väčší je táto ich politická angažovanosť, horšia ako v 50 tych rokoch - to sú neuveriteľné nuly, bez sebaúcty a chrbtice, bez svedomia.

Ľubov

a to ten,že aj najväčší tupec už musí chápať, že herci sa predávajú za peniaze a tak postupne stratia akýkolvek vplyv na verejnosť.
Pred 30 timi rokmi ešte mohol Kňažko stáť na tribúne a boli sme ako zhypnotizovaní. Toto definitívne skončilo,herci sa vrátia na svoje prirodzené miesto,tam,kam patria,medzi luzu.To je Maat.

ilusion

Ja to sledujem pravidelne a stále to ešte ide, tak znova len priebežné hodnotenie. Čo sa spracovania týka, čakal som, že to bude lepšie a čo sa týka ideológie, niečo horšie. Zatiaľ to vychádza tak, že čo sa týka spracovania, je to horšie, ako som čakal, hlavne to pomalé plynutie deja. Teraz však dávajú už dve časti za sebou, takže je to celkom v pohode. A čo sa týka ideológie, nie je to zlé. Zatiaľ. Ale možno nie je až také dôležité, aký ten seriál je, ale, že sa pokryla táto téma. Možno to podnieti ľudí k štúdiu.

Ohľadom zjednocovania, neviem, či som to tu už nespomínal, ale akurát v čase premiéry Matovič odštartoval kauzu Zakarpatská Rus...

V celom tom marazme som konečne videl svetlý symbolický moment. Týka sa to tiež futbalu, tiež Slávie. Západniari sa pekne a dobrovoľne poklonili pred zápasom pred spojenou bielou Sláviou:

https://indianexpress.com/article/explained/arsenal-alexandre-lacazette-...

ilusion

Čo som si všimol, na csfd riešia v komentároch väčšinou samé nepodstatné somariny, namiesto, aby riešili hlavnú myšlienku filmu atď. Mne slovo normálny vôbec nevadí. Hádam nechcete, aby tam dali dobovú staroslovienčinu. Kto by tomu potom dnes rozumel?

Ľubov

Áno,ten motív chápem,ale veď keď poznáš meno producenta (tok peňazí),je to potom úplne zbytočné sebapoškodzovanie. Nie,nie,treba sa šetriť.
Nech si robia svoje filmy pre seba a svoju rodinu ,my pôjdeme vlastnou cestou. Však my si svojich filmárov budeme poznať.

Norman

tak to treba pozrieť, keď si človek spomenie. Povinnosť je povinnosť. :)
Mne zas tak niečo neublíži.

ilusion

Včera sa Slovania skončili, takže môžem spraviť záverečné hodnotenie. Celkom dobrý seriál to bol.

Ako sa spieva v úvodnej piesni: otázok viac, než odpovedí. A seriál mnoho otázok umožňuje položiť. Konkrétne písať nebudem, lebo konečne sa niečo natočilo, tak aby to niekto nezatrhol.

Norman

včera som to prepol na posledných pár minút. Tam bola nejaká svatba, alebo čo. A to som nevedel, že je to posledný diel. Videl som z toho všetkého málo - prezraď nám v kostke, v čom bola pointa?

ilusion

Veľmi o tom nechcem písať, možno niekedy súkromne. Chcelo by to pozrieť všetko ešte raz v kľude. Ale to najdôležitejšie pre mňa: Niekedy ustrašene a neschopne pôsobiaci Slovania sú stále tu a kde sú tí super bojovníci Avari?

Jedna zaujímavá hláška z posledného dielu: "Takže to najhoršie nás ešte len čaká..."